Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Proiect

Creat de Shiro Phoenix, 14 Iunie 2010, 18:14:23

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Nox

X, mã forțezi sã te "șterg."  :-D (în traducere: ești offtopic)
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

Quicksilver

Incearca sa explici asta oilor! Insa daca le arati ceva ceva ce pot "digera" ... Well ...
Ultimul offtopic
You are here on Earth at this time because you chose to be ... So stop whining about it!

StarDust

Din cate stiu eu, in RO, cu un avion usor poti zbura fara restrictii si aprobari atat timp cat nu te apropii pe o raza mai mica de ~30km de orice aeroport. Daca te apropii mai mult(spatiul aerian), esti obligat sa contactezi turnul de control al aeroportului respectiv si sa ceri instructiuni. Asta o stiu de la un pilot de avion usor cu care am discutat. Treaba e valabila pentru un plafon de zbor de maxim 4000 m. Cred ca pentru altitudini mai mari sigur e vorba de aprobari dat fiind faptul ca aici se desfasoara trafic aerian de pasageri si cargo pana la 12000 m.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

adrian75

Este interesanta ideea! Ma bag si eu....daca va fi nevoie pot aduce si o sustinere materiala.

geutzu



   Personal, cred ca ar trebui sa ne punem toti mintile la contributie pentru a lansa un mic satelit pe orbita. De ce ? Poi sa vedem daca nu cumva am putea sa-l facem public, adik downlink-ul de pe camera aia sa ajunga pe un site (chiar rufon-dot-org). SI acolo sa poata lumea sa traga cu ochiul ce se intampla deasupra tarii. Ar fi super cool sa fim, noi romanii, primii care fac public un asemenea "serviciu".
  Cei de la meteo probabil s-ar uita zilnic inainte de a intra "on air" pe nu's ce post TV.
  Acum sa revenim pe pamant totusi. Chiar si la un Balon daca il lansam tot am putea face publicitate si sa transmitem imaginile live pe net. Ar fi un eveniment care ar putea atrage multe persoane si, cine stie, poate si ceva finante pentru un proiect mai mare.
"The difference between the impossible and the possible is merely a measure of man's determination." - Cap. James Thain

Quicksilver

Data fiind situatia in care ne aflam in prezent nu prea vad cine ar vrea sa investeasca intr-un asemenea proiect ... Insa da, ar fi extraordinara realizarea sa! Voi ajuta si eu cat voi putea.
You are here on Earth at this time because you chose to be ... So stop whining about it!

Urban

Citat din: geutzu din  17 Iunie 2010, 12:21:35
Personal, cred ca ar trebui sa ne punem toti mintile la contributie pentru a lansa un mic satelit pe orbita.

Un proiect care ar omogeniza intr-un mod elegant membrii forumului...

1.Proiectul
2.Lista materialelor necesare
3.Constructia
4.Lansarea

StarDust

Dupa mine, proiectul ar trebui sa arate cam asa:
1. Balon capabil sa atinga cel putin 20 Km inaltime
2. Echipament video de inregistrare
3. Echipament de deconectare a aparaturii de inregistrare de balon, la o anumita alt. limita.
4. O mica parasuta dirijabila care sa fie actionata de un dispozitiv GPS, care ar trebui sa o piloteze spre coordonatele de aterizare prestabilita.
5.(optional) Aparatura de transmisie LIVE care necesita o putere de emisie de cativa Wati, si automat si o sursa de energie ca atare, deci o optiune pe care eu din start nu prea as lua-o in considerare.

Mai trebuie tinut cont de faptul ca la anumite altitudini balonul poate fi dus mult de catre curenti puternici de aer, zeci, poate chiar sute de km de la locul lansarii.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

Shiro Phoenix

Eu una am inceput sa scormonesc dupa informatii, sper sa fie de ajutor.
1.Am trimis un mail unui cunoscut in legatura cu legalitatea a ceea ce vom face.
2.Am inceput sa cer idei mamei mele care este profesoara de fizica.
3.Am vorbit si cu tatal meu care e informatician si ar putea ajuta cu partea de software, si inginer putand ajuta pe partea cu proiectarea si asamblarea diferitelor mecanisme.
Ma bucur sincer sa vad lumea atat de dispusa sa ajute.Eu nu mi-am pierdut convingerea ca orice ar iesi va fi ceva frumos, si ca va fi primul pas catre ceva mai important.
Nu ma astept sa reusim din prima cu satelitul, insa orice pas eu cred ca este deosebit de important.
Domunul Geutzu a venit deasemenea cu un punct de vedere interesant.
Multumesc toturor pentru sustinere!
O zi minunata!  
"Avem timp sa ne facem iluzii si sa rascolim prin cenusa lor mai tarziu.Avem timp sa invatam lectii si sa le uitam mai apoi. Eroii sunt cei ce fac ce trebuie CAND trebuie, indiferent de consecinte." "Dominati cu mintea!Nu-i nimic mai frumos decat asta!"

geutzu


    Primul proiect mai de anvergura care l-am facut a fost partea electronica pentru un dirijabil complet automat. Proiectul a costat ~2.000USD. Avea un senzor GPS si un SBC (single board computer) care il indrepta spre un set de coordonate prestabilite. Putea sa transporte ~4Kg si o autonomie de aproape 6 ore (limitata de viata bateriei - LiIon - un LiPolymer ar fi aproape 9 ore - sunt mai usoare deci merge una mai mare). NU avea echipament de Video dar se poate considera in cele 4Kg. Eu tot astept sa se definitiveze cu celulele fotovoltaice pe materiale subtiri, atunci vom putea face balonul dirijabilului din asa ceva si va putea sta in aer muuuuuulta vreme. Mai stiu ca folosea heliu. (avea un sistem de supape pentru evacuare He si inlocuire cu aer ca sa coboare si un recipent de 100ml de He lichid in caz ca mai avea nevoie.
  NU ma intrebati la ce l-a folosit beneficiarul ca nu stiu .. imi pot doar imagina :)).
"The difference between the impossible and the possible is merely a measure of man's determination." - Cap. James Thain

jean

#25
Citat din: geutzu din  17 Iunie 2010, 12:21:35
  Personal, cred ca ar trebui sa ne punem toti mintile la contributie pentru a lansa un mic satelit pe orbita.
Pai s-au mai gandit si altii din Romania la asta, vezi aici:
CitatDoua din institutiile de invatamant din Bucuresti, respectiv Universitatea Politehnica din Bucuresti si Universitatea Bucuresti au fost incluse pe lista centrelor de cercetare care vor contribui la dezvoltarea programelor ESMO si ESEO.
 ESEO sau European Student Earth Orbiter este al treilea satelit dezvoltat in cadrul programului "Education Satellite Programme"- un microsatelit care de la nivelul unei orbite LEO va capta imagini ale Pamantului, va masura nivelul radiatiilor si va testa noi tehnologii spatiale (o camera stelara si un asa numit "reaction wheel"). ESEO este un satelit ce va cantari sub 100kg si care va avea un volum maxim impus de 100x100x100 cm. Alimentat de panouri solare a caror putere medie va fi de 100W (cu un maxim de 180W) si sustinute de un banc de baterii LiIon cu capacitatea de 190Wh, satelitul va avea o magistrala de putere nestabilizata cu tensiunea variind intre 24 si 32 V curent continuu.
http://www.stiinta.info/romania-va-participa-in-2014-intr-o-misiune-spatiala-europeana-spre-luna/news/1027/103/
Un asemenea proiect nu este asa simplu de realizat. Cel cu balonul are mai multe sanse de reusita. Daca este nevoie pot ajuta si eu cu chiestii de electonica, constructii, mecanica fina.
Adevarul este dincolo de noi

Quicksilver

Ok, atunci! Propun sa luam ca model tocmai proiectul postat si Shiro Phoenix in acel link. M-am gandit la imbunatatiri pentru:

1. Stabilizarea filmarii atat la urcare cat si la coborare (voi posta o schita azi, putin mai tarziu)
2. Pentru aerodinamica la coborare, tot pentru stabilitate, ma gandeam ca recipientul aparaturii sa fie in forma de con sau tetraedru/piramida.
...

Ma rog, am sa postez in curand cateva schite pentru a va prezenta ideile.

Doresc sa multumesc tuturor persoanelor care se implica in acest proiect.
Toate cele bune!
You are here on Earth at this time because you chose to be ... So stop whining about it!

jean

  La o cutie cu laturi, se vor forma zone de presiune -depresiune care vor duce la instabilitatea cutiei. Pentru stabilizarea imagini ar fi necesar ca echipamentul sa fie montat intr-o incinta de forma sferica si cu transparenta foarte buna. In acest fel curentii de aer vor actiona identic asupra sferei indiferent de directia lor.  Mai este necesar ca centrul de greutate al echipamentului sa fie sub punctul de sprijin, in acest fel forta de gravitatie sa mentina echipamentul intr-o anumita pozitie fata de balansul balonului (efectul de pendul). Forma de sfera se comporta destul de bine si din punct de vedere aerodinamic.
  Pentru ca este greu de gasit o incinta pt. echipamente de forma sferica cu transparenta buna, se pot monta cinci camere de filmat intr-o cutie de forma sferica. Patru dintre ele montate in plan orizontal, cu o mica inclinare in jos la 90 grade una fata de alta (in cruce), iar cea de-a cincea camera va fi indreptata in jos. Sunt mai multe camere? Da...Dar nu mai exista sistemul de comanda si servomecanismul orientari camerei ca in primul caz, si nici sfera transparenta, enrgia , acumulatorii necesari orientari sistemului. Deci greutatea unei singure camere si cu mecanismele de comanda si alimentare se compenseaza cu cele cinci camere in cazul al doilea.
  In primul caz orientam camera in ce directie dorim noi. Putem indrepta camera intr-o directie fara inportanta si in acelasi timp putem scapa din vedere alte chiestii interesante. In cazul al doilea avem o imagie panoramica obtinuta de la cele cinci camere, si nu scapa minic in zonele unde filmeaza camerele.
  Mai sus se vorbea de panouri solare, am vazut la TV ca, au inceput sa se produca si la noi panouri solare, undeva prin nord. Probabil vor fi la un pret mai mic ca cele aduse de afara.
Ne mai auzim.
Adevarul este dincolo de noi

Shiro Phoenix

Buna seara!
Se pare ca mi-am luat teapa, persoana la ajutorul careia speram in legatura cu legalitatea actiunii nu a binevoit sa imi raspunda.
Am intrebat in schimb pe alt cineva, un student la drept in anul 3( specific aceasta intrucat datorita acestui fapt am primit doar niste informatii superficiale, insa, cred eu ,de folos) care mi-a spus ca pana la 15km spatiul aerian apartine statului respectiv si ca am nevoie de o aprobare, mai ales daca e sa captez niste imagini.
Apoi s-a pus problema obiectului.In caz ca se intampla vreun accident, posesorul raspunde, mi-a spus ceva de protector material si juridic al obiectului si bla bla bla(lucruri de genul pe care nu prea le-am inteles, si nu am gasit nimic interesant in continutul lor).
In concluzie mi-a zis ca trebuie sa merg sa vorbesc cu niste tipi, nu mi-a specificat exact, inainte de a intreprinde o astfel de actiune.
Pe de alta parte, am facut rost de un document, cu ajutorul lui X, care merita multe multumiri.Eu am citit cee ce scrie acolo, insa nu am gasit nimic concret, sau nu am priceput prea bine ce vor sa spuna acolo, sau m-am chiorat prea mult si nu am mai vazut bine ce mai scria pe acolo.
Voi posta link-ul, probabil cineva va fi interesat, si va reusi ceea ce eu nu am reusit, si anume sa gaseasca ceva ce ne-ar putea ajuta. Link-ul este urmatorul http://beheader69.wordpress.com/2009/04/09/scurte-elemente-de-legislatie-aviaticaregulile-aerului/ .
Multumesc mult pentru sustinere, dupa cum spuneam orice ajutor este bine-venit, si sper sa pot demara proiectul cat de curand.
O seara buna!
"Avem timp sa ne facem iluzii si sa rascolim prin cenusa lor mai tarziu.Avem timp sa invatam lectii si sa le uitam mai apoi. Eroii sunt cei ce fac ce trebuie CAND trebuie, indiferent de consecinte." "Dominati cu mintea!Nu-i nimic mai frumos decat asta!"

yo2ldk

este o idee f f f atractiva, cu siguranta cu zero efecte in sfera UFO
(poate el-balonul- va fi considerat un OZN  8-)    )
aasta nu inseamna ca nu merita incercat
radioamator fiind, stiu ca asa ceva se experimenteaza de mult timp, pe balon fiind montate track-ere GPS sau mici montaje de emisie alimentate de la un acumulator,care transmit coordonatele geografice si sunt transpuse pe o harte (google - APRS)
Cu siguranta ptr obtinerea culoarului de zbor TREBUIE aprobare de la autoritatea aeronautica si, se obtine f greu din ceea ce am aflat...
daca se obtine,trebuie respectat cu strictete timpul lansarii, daca conditiile meteo nu permit lansarea, trebuier o noua programare/aprobare, etc.
deci, nu e simplu. dar, nici imposibil :)
eventual, cine are prieteni/relatii la un institut meteo, ei stiu cel mai bine procedura
  trebuie tinut cont asa cum a spus aici un coleg, de FORMA si protectia (la aterizare/amerizare) cutie ce va fi atasata de balon
daca nu este cum trebuie, datorita curentilor turbionari si a vantului de la acea altitudine posibil sa ametiti in timp ce urmariti inregistrarea video (daca se va recupera)
solutia simpla ptr urmarirea traiectoriei este de a se poate atasa asa cum am mai zis un tracker GPS,
se gaseste pe ebay si nu e scump,poate trimite prin sms datele de pozitionare.
va propun sa urmariti filmuletul acesta:

http://www.youtube.com/watch?v=JQ6nHdwAlow&feature=player_embedded#!
apoi mai gasiti si altele

si ce au facut acesti baieti,inclusiv soft ptr programarea traiectoriei

http://www.spiritofknoxville.com/index.html

http://web.me.com/dbowen1/Spirit_of_Knoxville_Published_Information/SNOX_DOCS_Blog/Entries/2009/4/26_Flight_Computer_Source_Code.html

baloanele meteo pot atinge altitudini f mari,si, functie de calitatea latex-ului din care sunt confectionate, pot parcurge distante imense, nu doar de "sute de km"  :)
ar fi bine de cautat alte grupuri ca noi, din alte tari vecine si in timpul si dupa lansare, sa tinem cu totii legatura, ptr recuperarea echipamentului
oricum, este un proiect de durata, dar, merita toate eforturile, chiar daca este o filmare de cca o ora
nu se stie niciodata, poate "prinde"  ceva,ceva....
succes si stau la dispozitie cu tot ce pot ptr ajutor in realizare