Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

sanzienele

Creat de jackie28t, 21 Iunie 2006, 20:56:33

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

jackie28t

Va rugam nu zapaciti sanzenele :-D


pri3st3ss

 Sub numele de Sânzâiene sau Dragaice, folclorul românesc desemneaza niste fapturi fantastice, frumoase dar nemilostive, care bântuie prin ogoare, lunci si câmpuri.
In noaptea de Sânzâiene, noapte cu virtuti magice, exista un anume moment in care toate stihiile stau in cumpana. Un moment de liniste in care se realizeaza un contact intre lumea noastra si "lumea cealalta". In aceasta clipa, pentru cativa se pot deschide "portile cerului". Se crede ca Sanzaienele incing hore ametitoare iar plantele culese in aceste momente pentru leac sunt mai eficiente.Folosind practici divinatorii, tinerii isi afla viitorul, aruncand coronite alcatuite din flori galbene de sanzaiene pe case. In functie de felul in care acestea se anina de acoperis sau cad, ei pot sa afle ce le rezerva destinul.Se spune de asemenea ca animalele se strang si stau la sfat. Cine le pandeste le poate intelege graiul si poate afla multe taine.La origini, Nedeiile erau urcari pe munte cu semnificatie magico-mitica, de legatura cu sacrul (traditia cea mai veche trebuie sa fi semnificat comuniunea cu Nedeia Cetate). Nedeia Cetate este amintita într-unul din cele mai vechi basme romanesti (Fiul Vânatorului, în colectia Petre Ispirescu) si in unele traditii orale, neculese inca, conform carora ea este cufundata sub cel mai sacru munte din Carpatii romanesti.
     Nedeia cetate se afla într-un spatiu spiritual si reprezinta cetatea care proteja pe daci in planul spiritual, forta protectoare nevazuta. Dupa aparitia crestinismului, hramul bisericilor era socotit a fi "nedeia" satului respectiv. Cu acest prilej aveau loc mari întruniri ale fiilor satului, ale localnicilor cu rudele si prietenii. Conform tuturor traditiilor romanesti, comuniunea cu taramul celalalt se face prin intermediul apelor (care sunt consubstantiale cu Apa Sambetei ce curge pana pe lumea cealalta, pe ea fiind si Ostroavele Blajinilor), astfel ca si cu ocazia Nedeei prezenta unei ape este indispensabila (este de vorba de lacuri alimentate de izvoare subterane). Astfel, în regiune Olteniei, la Nedeie se aduna foarte multa lume în jurul unui lac in care se zicea ca s-ar afla ascuns un balaur (stihia primordiala). Aici exista muntele numit Nedeia Mare, având pe el un lac cu acelasi nume si în jurul caruia cu ocazia Nedeei se incingea o hora mare de catre cei ce urcau pe munte.
De Sânziene (24 iunie, zi de celebrare a Nedeei), cand se deschid portile cerurilor pentru o clipa, unii romani se duceau la anumite izvoare, mai cu seama la un lac ce izvora pe muntele Semenic. Ei ziceau c? se duc s? afle "usurare de toata durerea si neputinta". Aici, pe Semenic, aproape de varful celui mai inalt munte din Banat, se afla micul lac Nedeia , numit si Scaldatoarea Vulturilor, loc de care se leaga credinte si obiceiuri magico-medicale populare romanesti. Amandoua numele acestui loc au o deosebita importanta. 


In acea noapte, intre ceasurile 10 si 12 se spune ca apare floarea de feriga, alba si stralucitoare, care aduce celui ce o culege mare noroc. Duhuri nevazute pazesc cu strasnicie aceasta floare si iti trebuie mult curaj pentru a o dobândi dintr-o padure indepartata unde nu se aude cântec de cocos.Exista de asemeni obiceiul unui scaldat ritual pentru pastrarea sanatatii. Locuri anume, ape din salbaticie sunt alese pentru acest lucru.Atotputernicia soarelui de la solstitiu se celebreaza prin focurile de Sânziene, aprinse pe locul cel mai ridicat. Incinsi cu brâuri de pelin, oamenii se rotesc in jurul focului, apoi arunca aceste brâuri ca sa arda odata cu toate posibilele necazuri care ar fi sa vie.Sarbatoarea aceasta, cu semnificatii mitico-magice este de origine pre-dacica.

Va rugam nu zapaciti sanzenele :-D

Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

TurnusX

Am sa va spun o poveste scurta de tot. Acum mai multe zeci de ani, dupa cate am auzit, undeva pe plaiuri Dobrogene, s-a auzit de un camp unde fusesera gasiti niste ciobani morti, fara semne de agresiune pe ei. Se mai spunea ca pe campul respectiv la anumite rastimpuri se aratau iele sau sanziene. Au trecut ceva ani si in subsolul de acolo s-au descoperit zacaminte de uraniu.
Acum stau si ma intreb, oare radioactivitatea de acolo nu naste efecte ciudate in aer? Oare nu omoara destul de perfid incat la o examinare sumara sa nu lase urme?

adrianh

Sanzienele: noaptea cerurilor deschise     
Scris de Marlene Stein     
Aurel Bodiu, conferenþiar universitar doctor ºi decan al Facultãþii de ªtiinþe Umaniste din cadrul Universitãþii Avram Iancu este Rac cu Ascendent Balanþã. Fire precumpãnitor sentimentalã, împãrþitã între gustul intimitãþii familiale, al vieþii de casã ºi atracþia societãþii, a mondenitãþii. Are un caracter abordabil, amabil, împãciuitor, dar voinþa pare ezitantã, indecisã. Aspiraþiile individuale ºi nevoia de exteriorizare urmãresc un echilibru armonios. Este o adevãratã enigmã, uneori ºi pentru sine. Se aflã veºnic în cãutarea unor satisfacþii morale care-l obsedeazã. Noaptea e lumea lui, cu umbrele, visele ºi vrãjile ei. Este un dãruitor de iluzii, care poate inspira o dragoste neagrã, o pasiune fatalã. Aºa spun astrele. Ce spune însã el?


Agenda Clujeanã: Cine sunt Sânzienele în mitologia româneascã?

Aurel Bodiu: Sunt niºte zeiþe ale panteonului românesc, un fel de zâne asemenea Rusaliilor ºi Ielelor. Ele pot fi bune sau rele, dupã împrejurãri. Denumirea de Sânzianã provine din latinescul Santa Diana, o zeiþã mai mult a vânãtorii, dar ºi a vegetaþiei. Existã ºi Drãgaica, prezentã în arealul din sudul þãrii ºi în Moldova, având aceleaºi calitãþi pe care le are Sânziana din Ardeal. Denumirea a fost controversatã de specialiºti, unii considerând cã ar veni de la Sankt Johannes, deoarece în aceastã zi îl sãrbãtorim pe Sfântul Ioan Botezãtorul. De altfel, peste toate sãrbãtorile ante-creºtine, ortodocºii, mai ales, au aºezat sãrbãtori creºtine, încercând o împletire între vechi ºi nou, care a dus la aceastã sãrbãtoare naþionalã numai a noastrã.

A.C. La alte popoare nu existã un mit al solstiþiului de varã?

A.B. Ba da, la slavi, dar nu atât de interesant ca la noi.

A.C. Care sunt cele mai importante ritualuri ale zilei de Sânziene?
A.B. În primul rând cununa de Sânziene, o efigie arhaicã cu puteri magice în special împotriva forþelor malefice, a intemperiilor ºi a bolilor grave. Ea se aºeazã pe crucile de la rãspântia drumurilor, la intrarea în casã ºi în grajd ºi, mai ales, se aruncã pe casã. Are o grãmadã de semnificaþii: de cade e semn de moarte, dar poate indica dacã te mãriþi, cu cine anume - sãrac ori bogat. Are o funcþie oracularã.

A.C. Aruncatã cu grijã, poate pica pe streaºinã...

A.B. Pe vremuri, casele erau acoperite cu paie ºi nu puteai triºa.

A.C. Vrãji se fac?

A.B. Nu prea, dar se furã mana, adicã se ia recolta din holda altora ºi se aduce pe ogorul propriu. ªi se spune cã de la Sânziene încolo nu mai cântã cucul. Dar dacã unei fete mari îi cântã cucul în aceastã zi de douã ori, înseamnã cã peste doi ani se va mãrita! În Maramureº se mai pãstreazã ºi obiceiul aprinderii focurilor. Din pãcate nu se mai pãstreazã elementul mistic, acum se ard cauciucuri de maºinã...

A.C. Este o zi bunã pentru culegerea plantelor medicinale?

A.B. Da, pentru cã în aceastã zi, Sânzienele dãruiesc plantelor puteri tãmãduitoare ºi oferã belºug bobului de grâu. Dupã Sânziene scade vitalitatea ºi puterea plantei. Atât biologic cât ºi spiritual. În zona Viºeului încã sunt cântece ritualice pentru culegerea spicelor ºi a plantelor.

A.C. În ciuda botaniºtilor, care pun existenþa ei pe seama legendei, poporul susþine cã existã floarea de ferigã (Dryopteris filix-mas) ºi cã aceasta înfloreºte numai în noaptea de Sânziene, între 22.00-24.00 ºi þine pânã la cântatul cocoºilor.

A.B. Existã desigur floarea, dar eu n-am vãzut-o. Se pare cã poartã mare noroc, la fel cu leuºteanul, avrãmeasa ºi mãtrãguna. Feriga este o plantã legatã de lunã; de altfel la soare se usucã.

A.C. Nedeia se mai poartã?

A.B. Da, rugile din Banat sunt Nedei. În decursul timpului au degenerat în simple târguri, dar sensul lor originar consta în incantaþii ºi rugi cãtre soare, efectuate sus pe munte. ªi sãrbãtoarea de la Nicula este Nedeie. Pelerinajul, înconjurarea mãnãstirii în genunchi sunt ritualuri de sacrificiu, de biciuire a trupului, în vederea purificãrii sufletului.


A.C. Acest sacrificiu ne poate duce cu gândul la Taina Botezului, care semnificã renaºterea dupã traversarea unei perioade de penitenþã, a unui ,,anotimp în infern"?

A.B. S-ar putea sã fie aºa. Evanghelistul Ioan spune cã bobul de grâu trebuie sã moarã ca sã poatã da viaþã. Moartea este urmatã de înviere.

A.C. Ce se întâmplã magic în noaptea de Sânziene?

A.B. Ca la orice sãrbãtoare mare, se deschid cerurile ºi se vede Raiul, Dumnezeu ºi sfinþii. Este bine sã veghezi.

A.C. Toþi am vrea sã vedem. Cum sã facem? E nevoie de-o pregãtire specialã gen ascezã?

A.B. Nu, este nevoie doar sã crezi.

A.C. Totuºi se precizeazã cã doar ,,cei aleºi"!

A.B. Sunt aleºi toþi cei ce-ºi pot depãºi propria îndoialã ºi necredinþã. În faþa lui Dumnezeu suntem egali.

A.C. Este o experienþã similarã cu aceea a lui Saul din Tars pe drumul Damascului sau a cãlugãrilor isihaºti dupã o lungã nevoinþã?

A.B. Da, la toate civilizaþiile existã credinþa deschiderii cerurilor. Faptul cã aceasta se petrece la anumite date este un miracol. De fiecare datã - Crãciun, Boboteazã, Sfântul Ioan - se întâmplã noaptea. Atunci omul este mai aproape de stele, poate comunica mai bine cu cosmosul. Este o revelaþie, ºi eu cred cã sunt oameni care au vãzut cerurile deschise pentru o clipã.

A.C. Da, dar clipa aceea dureazã cât o eternitate.

A.B. Foarte adevãrat. Timpul se poate comprima sau dilata ºi, de asemenea, puetm ieºi din timp.

A.C. În noaptea de Sânziene, clujenii mai prietenoºi din fire intrã în vorbã cu familii de extratereºtri aciuaþi în Pãdurea Baciului. Credeþi cã aceasta va deveni o tradiþie popularã?

A.B. Numai prietenul meu Adrian Pãtruþ vã poate lãmuri. Personal cred cã nu întâmplãtor se ,,întâmplã" ceva acolo exact în aceastã zi. Este interesant.


 

Viata e o piesa de teatru,ce trebuie jucata la maxim!Asa ca nu ezitati sa profitati de ea!

ariel

as dorii sa aflu mai multe despre sanziene

baietelul meu este nascut in data de 24.06 la ora 02,50,adica chiar in noaptea de sanziene

acum,citind cele scrise de voi, mi-aduc aminte ca dupa ce l-am nascut o asistenta in varsta venind sa vada cum ma simt mi-a spus:"aveti un copil deosebit,a avut ursitoare bune"
numai la sanziene nu m-am gandit atunci,am pus cuvintele ei pe seama faptului ca l-am nascut pe bb cu o luna innainte de termen(la 8 luni),era micut,avea doar 2.4 kg iar medicilor le era frica ca nu va putea sa respire singur,dar a luat nota 10 si nu a avut absolut nici o problema.

este un copil deosebit,dar carei mame nu i se pare copilul ei deosebit?
"Sa avem seninatatea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat,curajul de a schimba ceea ce poate fi schimbat si mai ales intelepciunea pentru a face deosebirea intre cele doua posibilitati" (Marc Aurelius)