Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

OZN la Cluj-Napoca (aprilie - mai 2002)

Creat de udar, 28 Martie 2006, 01:02:13

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

udar

Saluare tuturor! Mai intai doresc sa va spun ca din considerente de ordin personal nu imi voi divulga adevarata identitate, pentru ca este o convingere de-a mea aceea ca Internetul este, totusi, un mediu nesigur de transmitere a datelor.
Am in prezent 20 de ani dar pasiunea mea legata de OZN-uri a inceput de la o varsta foarte frageda. Nu pot sa va spun de la ce a inceput, dar in orice caz m-am simtit, intr-un mod inexplicabil, foarte apropiat de acest subiect.
Desi au trecut cativa ani de la evenimentul care vi-l prezint, doresc sa fac acest lucru tocmai pentru a aduce un plus de credibilitate povestii relatate si in media romaneasca.
Era o zi calduroasa de vara, eu ma plimbam prin casa cand il aud pe tatal meu strigand ,,hai repede sa vezi OZN-ul". Am crezut ca e o gluma, dar totusi am dorit sa vad, pentru ca tatal meu nu e un om care sa faca glume proaste. El lucra pe un balcon de-al nostru si avea o mai buna vedere asupra strazii si cerului. La cererea lui ne-am deplasat la un alt geam de unde am putut observa foarte clar cum deasupra bulevardului levita ceea ce eu am spus clar ca este un SAC. Am privit cu scepticism intreaga scena si am concluzionat ca e un fenomen pur obiectiv si explicabil. Eu am probleme in estimarea distantelor si de-asta pentru mine obiectul acela nu mi se parea a se situa la o altitudine foarte mare, nu mai mare de 2 -3 metri deasupra blocurilor. La o altitudine mult mai mare, o lumina globulara se misca in acelasi ritm cu acel ,,sac".
Nu am dat prea multa importanta fenomenului. In mintea mea se incropeau anumite explicatii logice cu privire la observatie: putea fi un sac, care, luat de vant sa fie purtat la acea altitudine. Totusi, anumite lucruri nu se inchegau. Avea o miscare circulatorie, adica se invartea in jurul propriului ax, si se deplasa pe o traiectorie dreapta, plus ca nu era vant si in mod ciudat pentru o zi de vara, nici masini si nici oameni pe strada, care este una dintre cele mai circulate din Cluj. Cat despre lumina aflata la mare distanta am spus ca era cu siguranta un avion. Si aici, se punea insa o problema esentiala. Noi avem o ,,vedere" buna spre locul unde e situat aeroportul. Am vazut cred ca mii de avioane din toate pozitiile si indreptandu-se in toate partile, si sunt sigur ca pot deosebi un avion de orice alt obiect de pe cer. In plus de asta, 99 % din avioane lasau in urma acele dare de ,,fum" (contrails), pe cand acea lumina se deplasa fara a lasa vreo urma, si la o viteza destul de mare.
Nu ma intelegeti gresit, sunt un om cu capul pe pamant si desi pasionat de OZN-uri privesc cu scepticism orice fenomen aerian pentru ca sunt constient de erorile umane care pot interveni la o observatie de asemenea fel. Nu neg ca obiecte pe care le-am vazut nu erau decat niste obiecte umane inofensive. De fapt, la ora respectiva am fost convins ca nimic nu se lega de ceva rational (desi multe lucruri legate de OZN-uri nu sunt rational – umane) – un OZN in plina amiaza zburand deasupra unui bulevard foarte circulat. De aceea nici nu am simtit o asa de mare chemare in a-mi lua aparatul si a alerga pe strada dupa obiect. Am dat uitare evenimentului.
Asta pana cand, cu cateva zile dupa aceasta intamplare, aflu ca un clujean a filmat o sfera inexplicabila in apropierea orasului nostru. Acest semn a fost acela care mi-a ridicat niste semne de intrebare asupra observatiei mele. S-ar putea sa fie doar o coincidenta, e adevarat, dar lucrurile sunt, totusi, destul de ciudate.
Legat de fenomenul OZN in general, impresia mea este ca fiecare persoana a vazut cel putin o data un fenomen care nu poate fi explicat de stiinta moderna. In tinerete tatal meu a observat in repetate randuri pe cer lumini deplasandu-se in zig-zag. Mama mea a fost mai ,,norocoasa" in sensul ca in timp ce era pe un camp, la un moment dar de dupa dealuri a aparuit o farfurie zburatoare care a zburat razant deasupra capului ei, fenomenul fiind observat de multi tarani care se aflau langa un camp din apropierea localitatii Campia Turzii. Aceasta se intampla acum 40 de ani, si intamplarea a fost povestita si in ziarele comuniste ale vremii, pe care insa, nu as stii cum sa le procur.

Atasez acestui mesaj niste poze luate de pe filmul de la PRO TV, care probabil ca vi-l mai amintiti, precum si o poza care arata traiectoria obiectelor vazute de catre mine.

Iata si un articol din presa vremii :

,,OZN filmat deasupra padurii Baciu
Doi clujeni sustin ca au reusit sa filmeze din balconul casei lor un OZN, secventele surprinse infatisind evolutia unui obiect luminos, in aer, deasupra padurii Baciu, loc vestit pentru fenomenologia paranormala. Dana Pop si Catalin Petrisor spun ca se aflau in balconul apartamentului lor din cartierul clujean Manastur in momentul in care au observat o lumina ciudata. Cei doi tineri au reusit sa surprinda, pentru 27 de secunde, evolutia obiectului luminos, avind forma unei tigari de foi si o lungime de aproximativ 50 de metri, care a urcat si a coborit pe cer pina cind a intrat intr-o masa de nori si a disparut.
Clujenii au pus caseta la dispozitia cunoscutului cercetator in domeniul fenomenelor paranormale, Adrian Patrut, presedintele Societatii Romane de Parapsihologie, care considera ca imaginile surprinse sint printre cele mai edificatoare materiale din Romania privind existenta OZN."





Magic is any sufficiently advanced technology. (Arthur C. Clarke)
  

emil

Bine ai venit intre noi, udar !
Cred ca este un raport de mult bun simt, rational si cu o doza suficienta autocenzura . Faptul ca ne spui ca esti obisnuit cu avioanele din preajma aeroportului este un lucru foarte important . Ar fi bine sa ne mai dai citeva elemente legate de ora, pozitia soarelui in raport cu "sacul" . Daca estimezi ca se afla la 2 - 3 m deasupra blocurilor spune-ne si la ce distanta erau acestea fata de tine . Se deplasa deasupra lor sau aparent deasupra lor ?. A disparut in mod banal din cimpul vizual dupa cladirea din colt ? . Ce anume totusi te-a determinat sa nu crezi ca este un simplu sac purtat de vint ( vara exista asa numite turbulente datorita convectiei aerului cald de la sol  care iau forme de turbioane cu caracter local 50 m diamentru si 20-30 m inaltime care se si deplaseaza rectiliniu ). Exista un anumit grad de stranietate dupa scara ufologului Allan Hayneck care te-a determinat sa nu te rezumi la simpla ipoteza de sac .
Te asteptam noi amanunte .

udar

Incep prin a spune ca nu incerc sa dovedesc, sau nici macar sa afirm ca ceea ce am vazut e ceva irational sau dincolo de normal.
Nu mai tin minte bine ora, dar se intampla undeva intre 11:30 si ora 12:30 deci amiaza plina. Nu mai stiu sa va spun pozitia soarelui dar am impresia ca se afla undeva in spatele sacului in afara ariei mele de observatie, deoarece nu-mia duc aminte sa fi fost deranjat de lumina puternica.
Estimarile mele nu sunt foarte bune. Ultima poza atasata mesajului este o poza realizata chiar de la geamul de la care s-a produs observatia iar boiectul desenat este cam la distanta la care l-am observat eu. Repet, poza respectiva arata exact circumtantele in care s-a produs observatia, mai putin cerul sin conditiile meteo...
Ambele obiecte au disparut "banal" dupa blocul din colt.
Ma gandeam eu ca se poate sa existe asemenea feomene de miscare a maselor aerului, de aceea nu am exclus aceasta posibilitate.
V-am spus cred, deja, ceea ce m-a determinat sa cred ca s-a intamplat ceva straniu. In primul si primul rand, dovada video a celor 2 clujeni care au suprins un OZN doar la cateva zile dupa observatia mea. In al doilea rand, in ceea ce priveste obiectul zburator de la altitudinea inalta, trebuie sa afirm ca avion nu cred ca era pentru ca nu a lasat nici o urma dupa el, asa cum lasa de obicei avioanele aflate la acea altitudine care trec de obicei prin dreptul geamului meu. Nu zic ca nu e posibil sa lase urme, s-a mai intamplat, ce-i drept, dar de fiecare data am putu sa disting clar aripile avionului sau coada, sau ceva care sa-mi dea o idee despre forma de avion a obiectului. De data aceasta nimic.
In legatura cu sacul ceea ce m-a determinat sa cred ca nu e un "sac" este tocmai situatia ilogica si neobisnuita in care se afla - traiectorie uniforma, rotatie circulara in jurul axului. In plus de asta, de ce un sac? Nu am mai vazut niciodata un astfel de "sac", si nici nu prea imi inchipui eu cum putea fi ridicat pana la acea altitudine (deoarece era similar cu un sac de rafie) si in plus, de unde sa provina el? Daca era traiectorie rectilinie, de ce tocmai deasupra liniei bulevardului si nu deasupra blocurilor perpendicular pe strada, sau stiu eu?
Multumesc pentru raspuns!
Magic is any sufficiently advanced technology. (Arthur C. Clarke)
  

emil

Exista o intreaga teorie a OZN-urilor cu prelata . Unul din cazuri este relatat de Skywalker chiar pe acest forum . Un alt caz celebru este cel din 1968 tot de la Cluj. Un OZN a stationat ore intregi pentru a disparea catre seara acoperit de un nor . La developarea unor fotografii s-a descoperit ca era vorba de doua OZN-uri in tandem acoperite cu o "prelata" Inaltimea la care se afla obiectul (sau obiectele) aproximativ 20.000 m. Au fost observate si de pilotii liniei Tarom Bucuresti-Cluj. Cazuri de "deghizari" au mai fost semnalate si in alte locuri. In cazul tau eu personal am o parere. Sint obisnuit cu avioanele si in doua cazuri in Bucuresti de pe balconul meu doua persoane in doua rinduri mi-au spus . Primul odata : "uite o punga care zboara !" - si intr adevar am vazut o punga de plastic ridicata de curentii turbionari de vara la 300-500 m inaltime, deasupra Lacului Morii, executind o serie de miscari (manevre ) gen "frunza in picaj" tipice zborului 0ZN. Daca nu-mi spunea ca era o punga asi fi jurat ca e un 0ZN. A doua oara din alt balcon un prieten mi-a spus "uite un OZN !". Si am vazut un obiect la care asi fi bagat mina in foc ca este un avion. Obiectul a disparut rapid dupa un nor. Dupa mai multe zile de reflexie tinind seama de altitudine , forma , viteza , directie nu mai pot fi sigur ca era un avion. Cred ca o observatie depinde mult si de "prima impresie" daca este indusa involuntar o idee, creierul interpreteaza in functie de aceasta. Ce ma frapeaza este marele numar de observatii de OZN de la Cluj incepind cu cazul Emil Barnea. Sa fie Clujul si padurea Baciu unul din acele puncte energetice in care au loc statistic mai multe fenomene neconventionale ca in alte locuri ... ! 

udar

Materialul din care era facut sacul nu parea a fi plastic, ci avea o greutate destul de mare. Am vazut si eu, desigur, deseori pungi luate de catre vant, care erau intoarse pe toate partile, aveau o traiectorie neuniforma...
De data asta, insa, obiectul se deplasa pe o traiectorie liniara si nu parea a fi intors pe toate partile de vant. In ceea ce priveste modul de actiune al mintii umane trebuie sa fiu de acord cu tine. Intr-adevar, prima impresie, sau ceea ce ti-e inoculat de la inceput in minte are repercusiuni asupra modului in care percepi lucrurile. Insa in acel moment eu am refuzat sa cred ca e OZN, mai mult ca oricand, as putea spune... Chiar am lasat uitarii incidentul. Semnele de intrebare au venit abia peste cateva zile cand am observat reportanjul de la TV.

In ultimele zile, facand o cautare pe internet am observat ca vara anului 2002 a exista un mare val OZN pe tot globul pamantesc, ceea ce mi-a dat putin de gandit.

Dar poate ca, intr-adevar ceea ce am vazut este doar un fenomen pur logic si normal...
Magic is any sufficiently advanced technology. (Arthur C. Clarke)
  

emil

Este extrem de important ca ai lasat un timp de autoreflexie. Din 2002 pina acum a fost timp destul sa se sedimenteze informatiile si sa se acumuleze unele noi, sa apara si alti martori  etc . Cred ca trebuie sa cultivam relatiile cu martori oculari si obiectivi . Cred ca exista un mare numar de persoane care au trait experiente OZN, dar care nu le raporteaza decit dupa ani sau nu le raporteaza deloc. Intradevar cum ai spus "fiecare persoana a trait macar o data in viata o astfel de experienta" . Din pacate din bun simt nu o fac publica si lasa locul unor cohorte de exaltati care vad OZN-uri in fiecare zi de parca acestea i-ar cauta personal. UFOlogia are nevoie de obiectivitate si aceasta porneste cu noi insine.