Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Energii libere , gratuite si simple.

Creat de LIL DEBUL, 06 Septembrie 2009, 19:41:39

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Tayka

APOPHIS-Sigur -no sã vrei sã ne dai ºi nouã schema ta electronicã
dar crede-mã te rog cã undeva greºeºti pentru cã orice iai adapta nu poþi avea câºtig,:oscilatoare,amplificatoare magnetice,-ziceai cã se modificã componenta de conducþie a materialului rezistor(rezistivitatea)-adicã rezistenþa specificã,datoritã schimbãrii freqenþei ceiace nu cred -dar sã admitem,dacã merge spre minus va trebuii sã împingi mai multã Intensitate.dacã merge spre plus împingi mai puþin dar ºi consumã mai puþin(s-ar comporta ca ºi când ar fii mai lungã),ºi ca atare se înroºeºte mai puþin,deci nu vãd câºtig.Tu zici cã ai câºtig la en. termicã-deci cu acelaºi consum electric rezistenþa se înroºeºte mai tare-cum ai controlat en. termicã?poate cã aici e problema..credemã eu am fãcut electronicã o viaþã întreagã ºi sânt dispus sã te ajut..(fãrã nici o pretenþie binenþeles)
Tot ceea ce este fundamental diferit deranjeaza ordinea stabilita (Jean Piere Petite).

Apophis

Buna Tayka, pe pagina anterioara ti se parea normal ca doua cristale sa produca energie electrica, prin efect piezoelectric, pana se consuma cristalele... evident ai facut abstractie de legea conservarii energiei care spune, pentru acel caz, ca energia electrica rezultata pe planul electric al cristalului este egala cu energia mecanica aplicata pe planul mecanic plus pierderile in cristal (mecanice si termice) si ai tinut cont doar de E=mc2, cu toate ca teoria spune ca aceasta energie este potentiala, putandu-se transforma in cinetica doar la viteze ce tind catre viteza luminii!
Apropo, daca te-ai ocupat de electronica aplicata, te-ai intrebat vreodata de ce unele rezistoare din montaje se incalzesc excesiv chiar daca montajul functioneaza in gol si consumul este foarte mic?
Eu am inteles fenomenul care se produce in rezistor, dar trebuie sa-l si demonstrez printr-o teorie adecvata care sa poata fi sustinuta din punct de vedere stiintific. Pentru asta este necesara cercetare fundamentala! Ai idee cam ce resurse materiale implica asta? Eu nu am reusit sa-mi procur un calorimetru pentru a face niste determinari precise! Eu sunt deschis pentru colaborare, chiar mi-ar face placere sa colaborez cu oameni dispusi sa faca ceva concret, dar de unde facem rost de fondurile necesare pentru continuarea a ceea ce am inceput?

StarDust

#32
Citat din: Apophis din  24 Septembrie 2009, 18:44:54
...sistemul produce mai multa energie termica decat consuma energie electrica, deci teoretic este incalcata legea conservarii energiei!

Exact! De aceea eu am nelamuriri de unde ar aparea acea energie in plus. Din cele spuse, am inteles ca aparatul construit doar ar creea conditiile eliberarii unei energii suplimentare in rezistor, printr-o alimentare intr-un anume fel a acestui rezistor. Cel mai probabil e vorba de impulsuri de frecventa ridicata si tensiune probabil mai mare de 220V, iar curentul in mod sigur, are valoare mica. Fac doar supozitii din moment ce nu cunosc exact ce tip de iesire are aparatul construit. Referitor la afirmatia aceasta:

Citat din: Apophis din  25 Septembrie 2009, 06:42:12
Apropo, daca te-ai ocupat de electronica aplicata, te-ai intrebat vreodata de ce unele rezistoare din montaje se incalzesc excesiv chiar daca montajul functioneaza in gol si consumul este foarte mic?

Eu nu am intalnit acest fenomen. Lucrez cam de 15 ani in domeniu, la tot felul de instalatii industriale inclusiv CIF-uri cu inalta frecventa si tensiune. Binenteles ma ocup de intretinere si depanare, nu am lucrat in proiectare si nu am proiectat instalatii cu IF.

Totusi ma intreb cum ai determinat daca cantitatea de energie termica degajata e aceeasi cu rezistenta sub alimentata ca si la alimentarea rezistentei direct la 220V. Cel mai simplu mod ar fi sa inchizi rezistenta intr-o incinta cu un lichid neconductor care sa preia caldura degajata, si alimentand exact aceeasi perioada de timp rezistenta din cele doua surse (direct 220V apoi din aparatul tau) si masori temperatura preluata de lichid. Binenteles cu pauzele de rigoare intre cele doua experimente, ca sa pornesti de la aceeasi temperatura a lichidului.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

Apophis

Buna, StarDust
Si eu am lucrat mai multi ani in depanare, suntem oarecum colegi de breasla! Asa cum am spus, masuratori precise n-am facut deoarece n-am avut aparatura necesara, dar am facut urmatoarele lucruri: Am cumparat calorifere electrice de 2,5 Kw si 12 elementi, am alimentat un calorifer direct si unul prin intermediul sistemului electronic si am monitorizat timpul si temperatura, am obtinut rezultate finale apropiate, difereau putin curbele graficului in unele zone. Am mai alimentat un rezistor de 2,5 Kw direct la 220v si un altul, de aceeasi putere, la 88v, deci la o tensiune de 2,5 ori mai mica, iar diferenta de incalzire dintre cei doi rezistori era semnificativa.
Montajul electronic nu cred ca prezinta mare interes, interesant este fenomenul care se produce in anumite conditii. Acesta trebuie studiat!

Tayka

Acest fenomen întradevãr existã,ºi este evidenþiat mai bine la motoarele asincrone care în sarcinã au turaþia nominalã (funcþie de perechile de poli)iar cînd li se ia sarcina se ambaleazã,consumând putere reactivã din sistem,deci este posibil ca rezistorul tãu sã fie ºi el spiral ºi sã consume reactiv dacã e asa,procurãþi un Kwar-metru ºi vei observa diferenþa,cu alte instrumente nu poþi mãsura decât componenta activã,sau bagã un redresor stabilizat în faþã de tot ºi vezi dacã dispare fenomenul-dacã dispare,înseamnã cã nu e câºtig ci doar iai**jefuit**un pic pe cei dela reþele de ceva putere reactivã înrãutãþind faqtorul de putere, care repet n-ai cum sã o mãsori,ea fiind componenta purtãtoare a activei.Deci ceva tot se consumã în plus.Lãmureºte-ne cumva ºi vom fii aliaþii tãi pânã-n pânzele albe!!!pânã atunci însã dã-ne voie sã fim sceptici
Nui asa StarDust? Referitor la micro-reactorul nuclear cu cristale nici acesta nu ar avea câºtig ,practic dezagregându-se cristal binenþeles cã nu sa dat procedeul(ex.cu ce semnal se amorseazã poarta thirystorului),dar ideia circulã pe net..
Tot ceea ce este fundamental diferit deranjeaza ordinea stabilita (Jean Piere Petite).

StarDust

Nu cred ca e vorba de putere reactiva. Sa nu uitam ca rezistenta e alimentata dintr-un montaj electronic in comutatie ceea ce o separa de reteaua electrica de 50Hz. Ca sa consume putere reactiva, acel rezistor spiralat cu inductanta f. mica trebuie alimentat cu tensiune alternativa de inalta frecventa. Aceasta putere reactiva care ar aparea pe iesirea sursei, ar trebui sa fie automat generata tot de sursa de alimentare, cu un consum suplimentar din reteaua electrica, deci nu ar fi vorba de nici o economie de energie electrica asa cum se sustine.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

Cautatorul

Va spune eu ce e acel aparat: O sursa neintreruptibila... un UPS...  :-D   :aliendance:  iar energia suplimentara provine din acumulatorul sursei...   :evil:

Cautatorul

Citat din: Apophis din  25 Septembrie 2009, 12:15:18
Am mai alimentat un rezistor de 2,5 Kw direct la 220v si un altul, de aceeasi putere, la 88v, deci la o tensiune de 2,5 ori mai mica, iar diferenta de incalzire dintre cei doi rezistori era semnificativa.

Daca acel rezistor de 2,5Kw avea ca tensiune nominala de lucru 220V, atunci acel rezistor are 19.36 ohmi in functionare.

Alimentand acest rezistor la 88V, curentul va fi si el de 2,5 ori mai mic, iar puterea va fi de 6,25 ori mai mica. E normal ca sa se vada o diferenta semnificativa de incalzire.


StarDust

Citat din: Cautatorul din  27 Septembrie 2009, 12:28:28
Va spune eu ce e acel aparat: O sursa neintreruptibila... un UPS...  :-D   :aliendance:  iar energia suplimentara provine din acumulatorul sursei...   :evil:

Da, e tare poanta, dar presupun, si sunt sigur ca apophis nu a postat aici ca sa faca o asemenea gluma.

Citat din: Cautatorul din  27 Septembrie 2009, 12:37:47
Alimentand acest rezistor la 88V, curentul va fi si el de 2,5 ori mai mic, iar puterea va fi de 6,25 ori mai mica. E normal ca sa se vada o diferenta semnificativa de incalzire.

Pai normal, dar am inteles ca asta era parte din experimentul sau ca sa deduca diferenta de incalzire dintre cele doua cazuri, comparand temperaturile la care ajung caloriferele alimentate la 220V, deci curent nominal si tensiune redusa la 88V pt. a avea un curent de aprox. 4A cat consuma montajul lui electronic cu rezistenta.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

Cautatorul

Cand frecventa curentului si a tensiunii e mare aparatele de masura clasice dau erori mari. Pe vremea cand faceam emitatoare pirat, doar daca puneam aparatul de masura langa antena, imi arata aberatii. Radiofrecventa se masoara cu aparate speciale.

De asemenea cand forma curentului/tensiunii nu e sinusoidala se poate intampla ca unele aparate de masura sa dea erori.

Singura solutie pentru a beneficia de mai multa energie termica decat se consuma (electric) este sa se foloseasca pompele de caldura care preiau energia termica dintr-o parte si o dau in alta parte.

Apophis

Buna,
Eu zic sa va convingeti singuri si va propun urmatorul experiment:
Construiti un montaj de SSTC (solid state Tesla coil) in configuratie half-bridge si in loc de bobina primara conectati un fier de calcat cu o putere de 1 Kw. Incercati o frcventa de lucru de 30-50 Khz si filtre pe alimentare, ca sa nu suspectati erori ale aparatelor de masura! Inseriati cu alimentarea de 220v un ampermetru si reglati puterea (prin modificarea frecventei) intre 100-150w, observati modul in care se incalzeste fierul de calcat si distributia temperaturii pe talpa. Mariti puterea la 400w si analizati rezultatul!

Tayka

     citat:apophis-         
   ..... Inseriati cu alimentarea de 220v un ampermetru ....

StarDust-dacã apophis ne propune sã facem mãsurãtorile pe alimentarea de 220v.se înþelege cã acolo (în faþã la alimentare)se va mãsura parametrii sursei ºi nu ai instalaþiei,ori sursa conþine putere reactivã,iar schema care conþine consumatori inductivi (bobine trafo) situate în faþa sistemului de comutaþie-o consumã producând un câºtig,care însã la nivel de sistem energetic-nu existã.
Apophis-dupã cum se vede acel montaj SSTC este de fapt un auto-trafo de FIT comandat de un oscilator cu mosfet iar rezistorul (fierul de cãlcat) plasat pe primar va consuma din...reþea în funcþie de freqvenþa care io dãm putere activã,iar în funcþie de inductanþa proprie-putere reactivã,mãsurând doar consumul de p.activã îþi va apare acel câºtig-dar dacã mãsori energia consumatã din sistem acel câºtig va..dispare.
Tot ceea ce este fundamental diferit deranjeaza ordinea stabilita (Jean Piere Petite).

StarDust

Puterea reactiva nu apare in retea decat daca ai consumatori mari de natura inductiva. Banuiesc ca apophis are sursa acasa, si nu la servici, deci ar fi cam exclusa prezenta puterii reactive pe retea. Oricum nu asta e important, daca efectul mentionat aici e real, cauza lui in nici un caz nu e generat de puterea reactiva.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

Tayka

StarDust-atât la serviciu cât ºi acasã acelaºi sistem energetic e folosit
iar puterea reactivã nu apare doar la consumatorii mari ci la oricare-vezi lampa cu tuburi cu flourescenþã a cãrei bobinã consumã reactiv ºi de aceia sau prevãzut condensatoare.-De fapt puterea reactivã nu apare ea fiind prezentã permanent ca componentã a energiei electrice,ºi ea este consumatã mai mult sau mai puþin funcþie de inductanþa proprie a consumatorului-iar corecþia(refazarea) se face cu condensatori sau motoare sincrone,de fapt ºi apropiata schimbare la ora de iarnã se face tocmai pe aceleaºi criterii:atenuarea defazãrii la orele de vârf.-Te rog sã mã ierþi cã oarecum mi-am permis sã te contrazic dar am lucrat ºi eu o viaþã întreagã în domeniu energetic.
Acum gata am tras ..heblul..
Tot ceea ce este fundamental diferit deranjeaza ordinea stabilita (Jean Piere Petite).

StarDust

Puterea reactiva apare pe o retea datorita defazajului aparut intre curent si tensiune. Acest defazaj e cu atat mai mare cu cat consumatorii inductivi de pe reteaua respectiva sunt mai mari. Ca urmare, puterea activa (reala) de pe acea retea scade, datorita acestui defazaj. De exemplu, eu daca sunt alimentat de pe o aceeasi retea cu niste motoare de c.a. de putere mare, deci puternic defazata, ma voi stradui in zadar sa compensez (sau sa folosesc) local, doar la mine acea putere reactiva, caci nu voi reusi. Compensarea trebuie facuta cu capacitati de aceiasi factori de putere ca si sursele care determina acest defazaj, deci capacitati mari, si neaparat pe magistrala principala, nu pe un circuit auxiliar de curent mic, unde sunt eu conectat. Deci, e exclus din start ca un circuit electronic in comutatie sa poata recupera energia reactiva. De ce spun asta? in primul rand o sursa ca cea prezentata aici, redreseaza tensiunea primara alternativa si o transforma in C.C. Apoi, acest C.C. E transformat iarasi intr-un invertor in C.A. cu frecventa si amplitudini variabile (sau in cazul unei surse de C.C. in comutatie inpulsuri de frecv. sau factor de umplere variabil), noul circuit fiind total separat de componentele alternative din reteaua nationala. Heblu recuplat... dar cred ca nu mai avem energie reactiva... :-D
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16