Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Liberul Arbitru

Creat de Urban, 03 August 2009, 01:08:13

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Exista Liberul Arbitru ?

Da
22 (78.6%)
Nu
6 (21.4%)

Numărul total de membrii care au votat: 23

Yagg

Citat din: romulus din  06 August 2009, 22:10:45

Eu obisnuiesc sa spun ca nimic nu este "absolut"! Totul este relativ!
Chiar si adevarul .
Chiar si Dumnezeu - daca vreti o alta denumire a fortei creatoare a Univerului, inlocuiti sintagma.
Totul, totul, este relativ .Nimic nu este imuabil/absolut !
Punct.
Am zis!

Dumneavoastrã, domnule romulus, ziceþi cã existã un creator, denumit Dumnezeu, din a cãrui carte citaþi fragmentul din semnãtura de profil. Cartea se referã la acest creator doar prin expresii absolute "preamãrit, alfa ºi omega, preaslãvit, singurul, unicul, în veci ºi pururi etc.".
Pãi e dublu standard sau cum?

Prin scuza dvs. cã Dumnezeu este relativ, faceþi aceeaºi miºcare ca teologii cu liberul arbitru, încercaþi sã flexibilizaþi ideea pe care religia o oferã astfel încât sã se potriveascã, oarecum, cu progresul omenirii. Iar acest lucru l-a sintetizat "dumnezeu" prin ceea ce a scris:
Citat din: dumnezeu din  06 August 2009, 17:24:12
astfel autoritatea crestina sa-si poata mentine hegemonia

Sã citãm de aici de ce nu aveþi dreptate:
CitatSecularismul nu tolereazã expresii absolute ºi fãrã echivoc ºi, prin urmare, nici credinþa ortodoxã dupã cum Biserica cea Una, Sfãntã, Soborniceascã ºi Apostoleascã este doar cea Ortodoxã, iar celelalte ,,Biserici" sunt lipsite plinãtatea Adevãrului ºi a harului ºi nu pot sã constituie Biserica cea Una, Sfãntã, Soborniceascã ºi Apostoleascã. În plus, secularismul nu dã importanþã dogmelor, ci doar colaborãrii practice în scopuri sociale.

Nu doar cã Dumnezeu e absolut, chiar învãþãturile ºi biserica sunt absolute ºi fãrã echivoc, deci adevãruri absolute.

Secularismul e un fel de bau bau, un altul printre sutele de bau bauri, al ortodocºilor fundamentaliºti (oricum nu mulþi ºtiu ce e aia).



Yagg

#31
Citat din: liteady73 din  07 August 2009, 00:01:45
Dumnezeu nu exista cata vreme nu crezi. Daca simti ceva, atunci poate sa apara in interiorul personalitatii - pentru mai tarziu -, revelatii. Revelatii personale. E un bonus pentru specia umana. :)

1. Credinþa e bunã. Sã crezi în ceva, sã-þi dea putere sã mergi mai departe, sã îþi învingi temerile, sã depãºeºti obstacole, dar ce se întâmplã cu religia, mai ales în România, e circ total. E un circ absolut, ca sã rãmân în ton cu comentariul anterior. Crezi? E bun... dar încearcã sã apelezi ºi la bun simþ. Nu te judecã nimeni, sau nu ar trebui, pentru ceea ce crezi, dar odatã ce ataci libertatea de gândire ºi sfidezi logica ºi bunul simþ e o distracþie de nemaipomenit, un circ murdar care îþi oferã iluzii fantastice.

2. Dacã apar revelaþii, deja trecem la "para anormal". Deja depãºeºte credinþa ºi începi sã promovezi idei pe care tu sau alþii þi le-au indus ca fiind revelatoare. Un "bonus" doar pentru anumiþi indivizi ai speciei umane. Pentru cã, nu-i aºa, Dumnezeu ne-a dat liberul arbitru ºi nu doar de asta e El cel mai bun ºi cel mai iubitor, ca... Loteria Românã sau, în cazul liberului arbitru, ca Moº Crãciun.

Urban

#32
Citat din: liteady73 din  07 August 2009, 00:01:45
....Esti cu ei sau esti cu noi :)

99,99% din populatia planetei, habar nu are in ce anume crede.
Pune la nimereala pe cineva ales de pe strada sa iti explice ce inseamna Dzeu pentru el, si ca el sunt miliarde.
Dzeu sau Sursa nu este un batranel cu barba alba, baston de maslin si puteri Sith, nici icoana facatoare de minuni si nici moastele nu stiu carui sfant pierdut in negura vremurilor.
Ca sa intelegi ce inseamna Tot trebuie intai sa iti golesti mintea de preceptele religioase vechi de 2000 de ani, ori asta nu inseamna ca te dai cu Satana sau ca pierzi randul la intrarea in Rai.
Astazi discutam despre subiectul asta cu un amic, arhitect de meserie....si surpriza, m-a trimis la biserica sa pup icoana Maicii Domnului.
Pai daca un arhitect, care zic eu are totusi ceva pregatire in mai multe domenii, se comporta asa....atunci ce pretentii sa ai de la un om simplu.
Ma intrebi daca sunt cu aia sau cu ceilalti....pai pe forumul asta se dezbat gaze, muste, adieri de vant si in treacat mai apare cateodata si "umbra" unei farfurii, daca voi nu ati inteles nici pana azi, ca 80-90% din toate aparitiile OZN sunt cat se poate de terestre si ca doar o infima parte "ar putea" sa fie "altceva", parte care oricum nu mai are nici o importanta fiind greu de demonstrat autenticitatea ei intr-o era de apogeu tehnologic.
Repet, exista exact in secunda asta tehnologii care iti schimba creierii instantaneu daca le-ai vedea cu proprii ochi.
Pe ce ma bazez?...pai pe avaritie, fudulism, aroganta, sentimentul puterii si asa mai departe.
Voi aveti impresia ca Rusia sau America a stat cu mana in cur in ultima suta de ani?
Energia libera e bine ascunsa in sertare de mai mult de 80 de ani, trecerea in timp, invizibilitatea si multe altele, culmea, experimentate in mod OFICIAL si PUBLIC sunt gogorite ca asa zice crainica de la TV, chiar daca sunt teancuri cu poze si documente si date de la momentul respectiv....Trecere in timp sau in alta realitate?..."pffff, fugi domle de aici, nu exista asa ceva :), ia mai bine butoneaza tu pe telecomanda niste stiri de la ora 5 pe ProTv sau un pic de ZeroTV, ca sa te relaxezi" (astea sunt sfaturile mass media)

Exista extraterestrii?
Nu numai ca sunt convins de treaba asta, dar nici macar nu mai imi bat capul cu povestea asta.
E acelasi lucru daca ai intreba "e apa pe planeta Pamant"?
Religia ce zice?....ca Omul e buricul Multiversului si cu asta basta sa fim cuminti ca altfel ajungem in cazanul cu smoala....no shit...nene, sa speli creierii planetei mai mult de 2000 de ani e o performanta absolut notabila si felicitari celor care au realizat treaba asta....e aproape perfecta treaba....dar printre ei mai sunt d'astia care in loc sa butoneze isi pun in fiecare minut intrebari existentiale.

Sunt aici extraterestrii?
Oho, de mii de ani zic eu, s-ar putea chiar zeci de mii sau chiar sute de miii....de unde stiu?...pai zac dovezile ca le-ar vedea si un chior, si din avion se vad daca vrei.....
Ca nu le vede populatia, eeee, asta e altceva  :-D , pentru asta exista ziare, mass media...trebuie sa faca si ei ceva ca sa nu se gandeasca populatia la chestiuni atat de "ciudate".

Or sa vina extraterestrii pe Pamant?...pai la ce sa vina cand sunt aici de mii de ani ?

Sunt ei rai ?
Daca erau rai, nu se ridica specia umana de vreo 4-5 ori pana acum.
Suntem atat de prosti, ca la fiecare 2-3000 de ani, ne dam singuri cate "una" in gura ca apoi sa o luam iarasi de la zero...din punctul meu de vedere eu cred ca extraterestrii astia stau pe margine si au ajuns la capatul rabdarii....daca nici acum nu ne revenim, cred ca pentru urmatorii 10-20000 de ani o sa ne cam lase balta.
Si cum sa ne revenim cand lumea isi da pumni in gura pentru un litru de apa sfintita si o pupatura de icoana facatoare de minuni....vrei sa te convingi, pai alege o biserica la plezneala si du-te la o "sarbatoare" pe acolo.
Sigur ca da....il am pe Satana in mine, umblu cu Aghiuta si joc septica cu Scaraotchi...

Desteptarea !!!!!
Se rupe Universu' in doua si noi am ramas tot la Cartea Cartilor si la Click, Cancan si Libertatea.

Vrei sa stii cu cine sunt?
Cu Jedi....daca nu te multumeste raspunsul, poti sa ma injuri ca nu ma supar.  :)


Nota
Sa se scuze limbajul "neacademic", dar e mai eficienta varianta de mai sus.

darksid3

Mereu am mers pe premisa ca daca sti sa "ceri", cumva viata se modeleaza si creaza totul in asa fel incat "coincidentele" si multitudinea de evenimente care se petrec sunt in sensul in care SIMTI.
Am vazut de multe ori carti care pur si simplu m-au gasit....diverese mesaje care pot sa apara si printr-un banal nr. de inmatriculare al unei masini pentru ca viata este o chestiune de finete subiectiva...nu este nimic in afara noastra decat iluzii...Realitatea este prost sau incomplet decodificata de creier datorita multor consecinte.

PS: Multi ar intreba "Daca nu e adevarat"....ei bine....prefer sa dau mai multa crezare MIE ca esenta decat exteriorului costeliv. Sunt niste lucruri atat de profunde si apar pentru cateva secunde ca apoi sa dispara in fiinta noastra...si de fiecare data realizezi (daca esti "treaz") ca viata este ceva caruia nu-i acordam nici macar 10% din noi ca atentie si ca ar trebui sa fim fericiti doar ca putem experimenta sentimentul fericirii si din unghiul material...ar trebui sa fim fericiti ca experimentam orice, chiar si durerea.
Acolo ar trebui sa ne indreptam in a cauta Sursa, Motivul, D-zeu (cum il numesc majoritatea)...nu intr-o cladire de beton sau caramida.
11.11

Yagg

Citat din: Urban din  07 August 2009, 01:37:32
99,99% din populatia planetei, habar nu are in ce anume crede.
Pune la nimereala pe cineva ales de pe strada sa iti explice ce inseamna Dzeu pentru el, si ca el sunt miliarde.
Dzeu sau Sursa nu este un batranel cu barba alba, baston de maslin si puteri Sith, nici icoana facatoare de minuni si nici moastele nu stiu carui sfant pierdut in negura vremurilor.

ªi tu, Brutus? 99,99%? De unde? Pãi existã statistici, probabil puþin mãsluite în favoarea primului loc, dar nu cum spui tu.

Poate ai vrut sã scrii 99% din întreaga populaþie religioasã. Mai existã ºi de-ãºtia cu cel cu "d-mic", "necredincioºii", "nesupuºii", "necuraþii".
Eu mã mai uit pe Trinitas TV ºi doamnele intervievate în legãturã cu întrebarea ta rãspund, în general, cã: "Dumnezãu e bun ºî mare.Trebuie sã ne ºie fricã de Dumnezãu". Deci, pe undeva o sã îþi rãspundã la întrebare, dar nu ca un teolog.

Despre moaºte... moaºtele sunt tehnologii extraterestre, iar preoþii le þin doar pentru ei. Nu vor fi supuse niciodatã experimentelor, pentru cã nu trebuie sã ne îndoim de puterea lor miraculoasã.  :wink:

Cât despre viaþa extraterestrã, am altã perspectivã, dar asta cu Men in Black, a ta, e tare. Parcã te-a inspirat von Däniken. Totuºi vreau dovezi, nu presupuneri.

Citat din: darksid3 din  07 August 2009, 02:13:11
Mereu am mers pe premisa ca daca sti sa "ceri", cumva viata se modeleaza si creaza totul in asa fel incat "coincidentele" si multitudinea de evenimente care se petrec sunt in sensul in care SIMTI.
Am vazut de multe ori carti care pur si simplu m-au gasit....diverese mesaje care pot sa apara si printr-un banal nr. de inmatriculare al unei masini pentru ca viata este o chestiune de finete subiectiva...nu este nimic in afara noastra decat iluzii...Realitatea este prost sau incomplet decodificata de creier datorita multor consecinte.

PS: Multi ar intreba "Daca nu e adevarat"....ei bine....prefer sa dau mai multa crezare MIE ca esenta decat exteriorului costeliv. Sunt niste lucruri atat de profunde si apar pentru cateva secunde ca apoi sa dispara in fiinta noastra...si de fiecare data realizezi (daca esti "treaz") ca viata este ceva caruia nu-i acordam nici macar 10% din noi ca atentie si ca ar trebui sa fim fericiti doar ca putem experimenta sentimentul fericirii si din unghiul material...ar trebui sa fim fericiti ca experimentam orice, chiar si durerea.
Acolo ar trebui sa ne indreptam in a cauta Sursa, Motivul, D-zeu (cum il numesc majoritatea)...nu intr-o cladire de beton sau caramida.

Probabil, ideile din "Legea Atracþiei" te-au "atras" atât de tare, încât îþi explici viaþa ca niºte scenarii din filmele 23, Matrix etc.

Oricum îmi place pastelizarea din post scriptum, cu o micã chestie supãrãtoare. 10 la sutã.... de unde 10%?

L-am pierdut pe liberul arbitru pe drum.

Urban

Citat din: Yagg din  07 August 2009, 02:51:02
Eu mã mai uit pe Trinitas TV....
Esti vecin cu Becali? (nu am gasit "oi" si am pus un hipo)

Citat din: Yagg din  07 August 2009, 02:51:02
Cât despre viaþa extraterestrã, am altã perspectivã, dar asta cu Men in Black, a ta, e tare. Parcã te-a inspirat von Däniken. Totuºi vreau dovezi, nu presupuneri.
O sa apara si astea, le vrei asa pe toate la prima ora a diminetii ? 

Citat din: Yagg din  07 August 2009, 02:51:02
L-am pierdut pe liberul arbitru pe drum.

Il gasesc altii, nu-i bai.

Yagg

Citat din: Urban din  07 August 2009, 03:04:28
Esti vecin cu Becali? (nu am gasit "oi" si am pus un hipo)

Nu, dar îmi place aberaþia de bunã calitate. Mã amuz copios. Nu scanez TV-ul mai mult de 4 ore pe lunã, dar când o fac mã uit la chestii de calitate. :lol: Mã uit sã vãd cu ce ratã scade nivelul de inteligenþã. Din pãcate, pentru voi, n-am procente.

darksid3

Orice scenariu si orice exista la nivel de filozofie, mentalitate, etc creat de OM....cineva, undeva a trebuit sa aibe o idee mai mult sau mai putin iesita din coumn si pana la urma s-a materializat intr-un fel  :wink:
11.11

angellla29

Moaste?Niste oase amarate???? Eu nu m-as inchina unor oase nici chiar daca ar fii ale lui Isus insusi...M-as inchina in SPIRIT si DUH DOMNULUI ISUS nu unor oase....Cum pot popii astia sa pacaleasca lumea....Mi-e sila si greata...Domnul e MARE E INFINIT nu e reprezentat de niste oase,icoane,cruci de lemn etc....

liteady73

Salut Urban !.. :-)

Ce-mi place e ca pot crede in Starea Creatiei dacat in dumnezei inventati. E o mare diferenta. De aceea se si numeste liber arbitru.

Pentru ca, nu-i asa, El-Ea ce a creat are de fapt si de la El-Ea e liberul arbitru. E-al Vietii.
E o mare diferenta intre Religie si Viata. Din toate timpurile si pana acum. Si, din pacate, o sa mai fie.

El-Ea din punctul meu de vedere este Instanta Suprema care a creat constient sau inconstient ce si-a dorit, doreste si-si va dori. 
NU exista dumnezeu! Exista doar ceva care ne depaseste intelegerea (inclusiv scopul). Si se gasesc prin toata istoria unii mai scoliti, mai mult sau mai putin intentionati, care sa ne arate ca dumnezeu exista. Ca tocmai plecaseram de la animisme, toteisme si zei.

Pe drum, sa ne fie mai usor - reflexul vietii :-) - ne-am hotarat la unul. O singura entitate guvernatoare.

Dar nu e nevoie nici de asta. Pentru ca este o simpla proiectie a mintii. Un scut virtual. Imaginar. Nu e nevoie de asa ceva cand esti convins ca adevarata entitate de la care vine viata (memoria vietii care se reface in orice mediu aiurea prin spatiu) e altceva decat dumnezeul vreunei biserici.

Se numeste paroxism. Avalansa de informatii. Atat din exterior cat si din interior. Si doar cunosti adevarul. Vine dintr-un reflex al vietii. Stii ca lumea si lumea lumii  e guvernata de Altceva. Dar n-am chef sa-l numesc dumnezeu sau alah sau ... altceva. Ma depaseste si de aceea vreau sa stiu de ce a fost, este si va fi lumea creata.

PS : Sant ateu. De aeea sper sa am o discutie interesanta cu dumnezeu la sfarsit . :-D

romulus

CitatVasile cel Mare si Fericitul Augustin recunosc existenta liberului arbitru, adica libertatea omului de a alege intre posibilitatile care i se ofera.
Eu as merge un pic mai la obiect: adica sa ne referim  strict la libertatea omului de a decide daca  vrea sa TRAIASCA ori  NU !
Cu dovleacu' plin "DE CE-uri", de filosofie, istoria religiilor, credinte, dumnezei si sfinti, dar  cu toate astea , pana la urma, fiind inzestrat - poate - cu naturelu' simtitor  si vad ca toate ma conduc la un mare rahat, as putea sa zic:
- " frate, eu nu vreau sa joc in filmu' asta" si harst, sa-mi tai gatul cu brisca de la tureac.
Buuuuun , am ales sa nu joc in filmu' asta , dar acum vine MAREA INCERTITUDINE ! Altul mai bun am?
Ce variante mai am apoi? Dar mai "AM" , ca EU ?Ce urmeaza sa se intample cu "mine" ? Care , cine, mai este acel "mine" care a avut liber la arbitru?Cine a facut "alegerea" oare ? EU ? Care EU ? s.a.m.d......
Concluzia :
la cine ne referim cand spunem de liber arbitru ? La "trestia ganditoare" ?  Dumnezeu - ori sursa, poftim - intra  in ecuatie? Dar michiduta ? Cum?
Am zis !

"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

Urban

#41
Citat din: romulus din  16 August 2009, 09:56:30
...la cine ne referim cand spunem de liber arbitru ? La "trestia ganditoare" ?  Dumnezeu - ori sursa, poftim - intra  in ecuatie? Dar michiduta ? Cum?

Constiinta, din cauza perceptiilor limitate la nivelul de jos al Realitatii, observa "entitati" diverse si separate si ca urmare, ea simte ca este intim asociata cu gandurile si emotiile sale interioare, create de un mecanism particular Corp – Minte, care identificate cu acest corp, formeaza sentimentul propriei existente sau individul.
Deoarece individul percepe Corpul ca pe o entitate autonoma avand Vointa, el presupune ca corpul functioneaza separat – doar cu unele interactiuni – fata de mediu si de restul Universului. Astfel, toate semnalele ce provin din mediu, devin externe in raport cu corpul, se creeaza astfel o falsa identitate bazata pe o entitate sau pe o realitate aparent independenta. Acesta este izvorul Ego-ului, persoana crezand despre sine ca este o realitate independenta fata de Sursa.
Ego-ul poate fi definit ca o proprietate a Constiintei in interiorul Mintii, care nu numai ca controleaza functionarea corpului asociat, in concordanta cu conditiile de mediu si factorii genetici, dar el se si identifica cu corpul si cu etichetarea sa (numele).

Identificarea Constiintei cu Corpul asociat, prin care apare o individualitate, denota manifestarea (aparitia) unei entitati false si iluzorii.
Identificare cu corpul este cauza tuturor dualitatilor (dublelor fatete) pe care noi le vedem in jurul nostru. Ea creeaza mai intai dualitatea primara: separarea subiect-obiect (sau eu contra celorlalti) si apoi celelalte dualitati, cum ar fi placere si durere, bun si rau, fericire si nefericire, dragoste si ura etc. Cand apare senzatia separarii persoanei, toate problemele se nasc odata cu ea si referitor la persoana, problemele nu vor inceta niciodata. In legatura cu Totalitatea (Universul ca intreg), problemele nu apar niciodata, aceasta din cauza ca Totalitatea nu vede nici una din dualitati. Dualitatile, pur si simplu, nu sunt definite la nivelul inalt al Realitatii, unde totul este conectat ca fiind vibratii ale Universului. Universul actioneaza ca o singura celula.


Deci cand iti tai gatul cu brisca, Ego-ul este cel care iti sopteste in urechi " ia-ti beregata ca esti prost si nu mai ai de ce sa traiesti, nu mai are nici un sens totul, etc etc" el preia controlul Corpului cand acesta nu este Constient.
Adica acum in tine Romulus nu vorbeste Constiinta, ci Egoul.
Ala vrea sa stie el tot, da de ce asa si nu asa cum vrea el, da de ce sa fie obligat sa joace in filmu' asta cand el ar vrea asa si pe dincolo, etc etc....Cand il constientizezi si iti dai seama ca de fapt el nu esti Tu, si ca tu de fapt esti cel care poti controla, acesta dispare, se dizolva, si tot atunci dispar si intrebarile.

romulus

CitatEgo-ul poate fi definit ca o proprietate a Constiintei in interiorul Mintii, care nu numai ca controleaza functionarea corpului asociat, in concordanta cu conditiile de mediu si factorii genetici, dar el se si identifica cu corpul si cu etichetarea sa (numele).
Pai altfel nu se prea poate - zic eu !
Ia arata-mi tu o Constiinta , o Minte , un Ego, umbland pe strada , asa,  fara un cap material?
Asa ca, "asocierea" corp/ego/constiinta (minte) , deocamdata pare a fi de nedepasit.
A , speculativ, filosofic, putem face orice asocieri dorim, dar cu materie, deocamdata !
Pana la minte fara /materie (corp)  mai va . Ma refer la OM/UMANITATE ,  nu masinarii si creatii ale omului.
Am intalnit la Arthur C. Clarke in Orasul si Stelele , ideea de Constiinta / Minte  pura (asa o denumea el) care "exista" pur si simplu in Univers, creata fiind de oameni, pentru a o contrapune Mintii Nebune , care bantuia si inghitea Universul.
OK ! Asta pot asimila si intelege . Dar ala era SF monser !
Am zis !
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

Urban

Citat din: romulus din  16 August 2009, 13:58:17
Pai altfel nu se prea poate - zic eu !
Ia arata-mi tu o Constiinta , o Minte , un Ego, umbland pe strada , asa,  fara un cap material?

Isus, Buddha....(Constiinte fara Ego)

Citat din: romulus din  16 August 2009, 13:58:17
Asa ca, "asocierea" corp/ego/constiinta (minte) , deocamdata pare a fi de nedepasit.

Bine zis...pare (Cui pare de nedepasit?...Ego-ului tau, Mintii tale, Constiintei tale ?..)

Citat din: romulus din  16 August 2009, 13:58:17
A , speculativ, filosofic, putem face orice asocieri dorim, dar cu materie, deocamdata !

Care materie ? (cea despre care ti se pare tie ca e solida?)

Citat din: romulus din  16 August 2009, 13:58:17
Pana la minte fara /materie (corp)  mai va . Ma refer la OM/UMANITATE ,  nu masinarii si creatii ale omului.

Nu ai inteles, nu exista individualitate in Constiinta, e doar Una.
Omul nu creeaza nimic....Sursa creeaza.


romulus

CitatNu ai inteles, nu exista individualitate in Constiinta, e doar Una.
La asa ceva am ajuns si eu dupa ce m-am nevoit cu Noul Testament si facand unele asocieri ! Intuitiv... insa !
Nu am gasit - inca - nimic care sa-mi serveasca drept  demonstratie stiintifica .
Intuitia si logica sunt intr-adevar instrumente ale cunoasterii  insa eu vreau ceva care sa lase urme, care sa poata fi detectat si cu alte instrumente !
Poate o fi eu prea legat de pamant, de lumea cea iluzorie a materialului si nu "vad" din prima cum merg lucrurile ....
dar sunt dispus sa invat ....
Am zis !

"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David