Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Paleoastronautica in arta veche religioasa si preistorica

Creat de Skywalker, 17 Martie 2006, 21:45:04

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Skywalker

OZN-urile au fost reprezentate prin diverse moduri din cele mai vechi timpuri. Incepand de la picturile rupestre si pana in arta moderna, OZN-urile au fost prezente in diverse picturi de pe tot mapamondul.
   Si propun sa ne ocupam aici cu studiereea OZN-urilor din diferite tablouri si... icoane




Skywalker

O imagine cu OZN-uri deasupra Frantei medievale. Aceasta imagine pare sa prezinte aterizarea cagotilor. Despre cagoti am scris la sectiunea Extraterestri.

emil

Am impresie ca a doua poza postata este dintr-o minastire din Iugoslavia !. Ea ar reprezenta "soarele si luna" intr-o icoana reprezentind scena crucificarii. Insa atitudinea primului personaj care se uita in urma daca este urmat de cel de al doilea, amindoi avind mainile ocupate pe niste manete . Indiferent cita bunavointa iconografica am avea , nu iti poti rupe gindul de la atitudinea a doi piloti intr-o cursa de formula 1. Ca si in alte cazuri similare ( ex Palenque, inaltarea lui Darius etc ) este frapanta atitudinea personajelor mai putin mistica si mai mult "amintind despre viitor" . Cum spunea Baroon intr-un loc "trecutul nu e fix el evoluaza functie de prezent" .

Skywalker

Emil a scris:
CitatAm impresie ca a doua poza postata este dintr-o minastire din Iugoslavia !. Ea ar reprezenta "soarele si luna" intr-o icoana reprezentind scena crucificarii. Insa atitudinea primului personaj care se uita in urma daca este urmat de cel de al doilea, amindoi avind mainile ocupate pe niste manete .

   Cele doua forme seamana mai degraba cu satelitul Sputnik, decat cu Soarele si cu Luna.

emil

#4
Asi vrea sa vad istorici ai artei sau teologi care pot explica scena ! Exista o multitudine de astfel de artefacte care nu se integraza in istoria cunoscuta . Solutia academica : ignorarea lor .

Skywalker


emil

Scuze Skywalker, dar este acelasi din Iugoslavia intors pe dos. Uitate la defectul din pictura de sub nava. Dar te asteptam cu alte fresce . Sint o sumedenie . Pictografia crestina nu prea personifica Soarele si Luna . E impotriva dogmei . Deci cine sint cei doi ?.

Skywalker

Mai Emil, nu ma acuza acuma. E o imagine marita a primeia. Asta asa, ca sa se poata observa mai bine detaliile.
CitatPictografia crestina nu prea personifica Soarele si Luna . E impotriva dogmei

  E chiar o prostie sa sti adevarul, dar sa nu poti sa-l divulgi, pentru ca e impotriva dogmei. Ca sa zic, probabil vor sa reprezinte niste sfinti. Ca doar au destui in calendar.

toma

Prima fotografie pare mai degraba un trucaj. Aveti in vedere atitudinea personajului principal, stilul picturii si apoi "mogildeata" ce se uita la cer. Bate la ochi, ceva nu e in regula cu ea, practic nu are ce cuta acolo!
Pentru a interpreta cea de a doua fotografie (rastignirea) trebuie sa cunosti multa teorie a artei si mai ales a iconografiei. Daca nu....sa nu ne hazardam! Priviti si alte astfel de picturi in care, pe la colturi, apra capete de sfinti in aoreola. In orice caz eu nu vad nici un fel de maneta!
OZN-ul din Franta nu-i decit o simpla cometa! Cuatati si alte imagini ale "stelelor cu coada" din Evul Mediu. Datarea tabloului ar lamuri multe!
Scopul cuvantarii nu este de a impune, ci de a convinge." (IACOB NEGRUZZI)

Skywalker

Despre tabloul din Franta, nu pot sa zic un an exact cand a fost pictat. Poate nici aproximativ.
  Iar despre celelalte, eu doar le-am expus, restul,... urmeaza sa fie dezbatut.

emil

Draga Skywalker,
Interpretarea Soarele si Luna este facuta de specialisti in iconografie . Din punct de vedere artistic si de conceptie picturala in biserica ortodoxa nu se prea obisnuieste sa se dea chip uman corpurilor ceresti . Sfintii sint si ei reprezentati conform unor norme bine stabilite ( stinga si dreapta dupa importanta, aureola etc) . In scene de crucificare singurele personaje zburatoare sint ingerii, care pogoara catre Mintuitor, au aripi si o atitudine specifica. Vreau sa spun ca aici e vorba de o pictura bisericeasca atipica. Cele doua personaje seamana izbitor de mult cu doi piloti ce zboara in tandem ( intr-o patrula ) primul uitindu-se sa vada daca al doilea il urmeaza. Si atitudinea este ... de pilotaj. Cel putin asa au interpretat cei care se ocupa de paleoastronautica ! Problema ramine deschisa ...   

toma

O cursa pe cerul Rastignirii? Sa fim seriosi! De ce nu interpretati pozitia celui din dreapta ca uitindu-se la Isus? E mult mai normal si ...pamintesc! In rest revin dupa o documentare adecvata.
Scopul cuvantarii nu este de a impune, ci de a convinge." (IACOB NEGRUZZI)

emil

Da, buna observatie Toma !
Pare o cursa pe cerul rastignirii . Mie si celor care au inclus pictura in bibliografia paleoastronautica ni ... se pare asa ! Adica nu se integreaza in context. E o chestiune de interpretare. E importanta si prima intilnire . Eu am luat cunostiinta cu fresca in interpretare paleo ... . Adica cu o idee "indusa" . Interesant ... 

Skywalker

Poate devin un pic offtopic, dar la un moment dat Emil a adus vorba de ingeri.
Cine sunt sau erau ingerii?
"Doi ingeri sosesc pe seara la Sodoma, tocmai cand batranul Lot se afla in portile cetatii. [...] ingerii devenind mai curand niste oameni, pe care Lot ii pofteste sa innopteze in casa sa.
Iar revarsatul zorilor grabeau ingerii pe Lot, zicand:Ia scoala, ia-ti femeia si pe cele doua fete ale tale si iesi, ca sa nu pieri si tu pentru nedreptatile cetatii! Dar fiindca el zabovea, ingerii din mila Domnuluicatre el, l-au apucat de mana pe el si pe femeia lui si pe cele 2 fete ale lui. Si scotandu-l afara, unul din ei a zis: Mantuieste-ti sufletul tau! (Facerea, XIX, 15, 16, 17)"

Dupa cum ne dam seama, acei ingeri nu puteau fi spirituali, intrucat  l-au apucat de mana pe el si pe femeia lui si pe cele 2 fete ale lui. Si mai ales ca ei l-au indrumat pe Lot unde sa mearga, tocmai dupa munte, ca sa nu-l atinga radiatiile.  Ingerii aceia sa fi fost niste extraterestrii care coordonau procesul de exterminare a unor fapturi nereusite?.
   
  Ei bine, exista intr-adevar si acei ingeri spirituali, care "permit Universului sa fie misterios si bland". Acei ingeri apar de obicei in momente de mare tensiune sau nevoie, poate ca raspuns la o rugaciune. Interventiile par sa se bazeze pe pe un interes binevoitor pentru indivizii in nevoie, spre deosebirile de crizele la nivel national sau global. Acei ingeri spirituali nu pot fi asociati in nici un caz cu extraterestrii.
   Acel moment al Rastignirii lui IIsus, din a doua icoana era intr-adevar un moment de tensiune in care aparitia ingerilor spirituali era iminenta. Insa unor ingeri spirituali, la ce le trebuie nave ca sa se deplaseze? Cred ca aici am cam adancit misterul.

toma

Cum v-am promis, vin cu parerea unui specialist: restuatator, specilaizat in iconografie. Iata opinia lui:

CitatPur si simplu Soarele si Luna.
Stiu ca unora le-ar place sa spuna ca-s comete sau nave cosmice, da' nu-i asa. Faptul ca contin cate o figura in ele este dat de nevoia oamenilor de a personifica elementele ceresti. In Judecata de apoi de la Voronet, exista un personaj cu un turban luuuuung pe cap, de culoare albastra si foarte impletit, care tine un "copil" intr-o mana. Aia-i de fapt marea care la Judecata de Apoi restituie sufletele celor inecati (ca trebuia sa existe o explicatie si pentru cei drepti si buni care nu mai sunt, da nici in cimitir nu-i gasesti). Asa ca turbanul simbolizeaza (albastru si cu multe falduri)
In imaginea ta, scena e a Rastignirii cand s-a facut brusc intuneric (probabil o eclipsa) si s-au intalnit soarele cu luna (la propriu - din punct de vedere al unui pamantean)
Cand apare o silueta nuda si mica, asta e reprezentare de suflet. Poate fi interpretat si ca sufletele celor ce au urcat la ceruri .
Naratiunea imaginilor de sorginte bizantina nu e intotdeauna foarte logica, intamplandu-se sa apara in aceeasi imagine aceleasi personaje de mai multe ori, indeplinind mai multe actiuni (un fel de banda desenata - ca sa inteleaga bizonu cum s-a intamplat o cestiune)
Cozile si sagetile alea, de zici ca-s gazele iesind din efuzoare, sunt defapt raze. Vezi imaginea botezului sau altele in care, din cer, vine in jos o sageata din asta si, pe la mijloc, e un porumbel (destul de aproximativ) ce reprezinta Sf. Duh.
Na, ca ti-am impuiat capu cu amanunte....

Citat..ca sa nu-l atinga radiatiile.  Ingerii aceia sa fi fost niste extraterestrii care coordonau procesul de exterminare a unor fapturi nereusite?.
Bogata imaginatie! De ce radiatii si nu un cutremur sau mai degraba, o eruptie vulcanica? Si care fapturi nereusite???? Poate, mai degraba, pacatoase! Stiti de ce a distrus Dumnezeu Sodima si Gomora? Pentru ca un localinc pervers s-a dat la unul din ingerii veniti la Lot! (e drept ca genul ingerilor inca nu este pe deplin lamurit, dar biserica ii considera barbati). Si apropo de radiatii: Biblia spune ca sotia lui Lot a fost transformat intr-un stilp din sare deoarece a incalcat porunca Donmului de a nu se uita in urma  (avizi amatorilor care tot traiesc in trecut!).De aici vine intrebarea fireasca: cum a stiut Lot in ce s-a transformat sotia sa? A privit in urma? Imposibil, ar fi fost transformat in stilp de sare! Din poveste reiese ca alti martori supravietuitori ai evenimentului nu au mai fost!?
Ingerii sint personaje in carne si oase, un fel de pazitori ai omenirii, fiecare avind sarcini precise si specializate in acest domeniu! Un serial interesant a fost pe Prima sustinut de Urania. Ingerii, in istoria Biblica nu au fost deloc spirituali!


CitatInsa unor ingeri spirituali, la ce le trebuie nave ca sa se deplaseze? Cred ca aici am cam adancit misterul.
:lol:Da buna intrebare: aveau aripi, la ce le mai trebuiau nave si inca in ...raliu :roll:
Scopul cuvantarii nu este de a impune, ci de a convinge." (IACOB NEGRUZZI)