Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Cine este in spatele imprumutului de la FMI?

Creat de klingonianul mascat, 03 Aprilie 2009, 11:29:58

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

klingonianul mascat

Un subiect fierbinte in zilele noastre este imprumutul urias pe care tara noastra il va lua de la FMI. Toti stim ca in plina campanie electorala, ba chiar si dupa, seful statului, T.B. a precizat ca tara noastra nu are nevoie de vreun imprumut.
Dar stirea-bomba a venit din senin si acum se discuta despre suma de 20 de miliarde pe care noi toti o vom rambursa catre FMI. BA chiar si cu dobanzi pe masura. Schimbarea politicienilor nostri a fost atat de brusca incat nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca acest acord ne-a fost mai degraba bagat pe gat de cei care supravegheaza marea finanta mondiala. De ce cred asta?
Ei bine, stilul atat de brusc in care s-a facut totul ma face sa ma gandesc la o teorie a conspiratiei.
Pana la urma FMI este in SUA. SUA este intr-o criza economica creata tot de catre marii bancheri ai lor si care nevoie de bani. De unde ar putea face rost de bani? Nimic mai simplu. De la alte state, care odata imprumutate vor plati cu varf si indesat imprumuturile. Banii vor fi folositi pentru a credita bancile straine din Romania, care desi au scos profit anul trecut, cel putin din buletinele de stiri pe care le-am mai urmarit in ultimele lui asta am inteles, se plang ca de fapt nu au bani, ca au multe imprumuturi nerambursate etc.etc. De precizat ca sistemul bancar romanesc este in mainile strainilor.
Voi ce ziceti?
Soarele este o stea din 100 de bilioane de stele in aceasta galaxie. Galaxia noastra este una din bilioanele de galaxii ce populeaza universul. Ar fi ilogic sa credem ca suntem singuri in acest univers. (Werner von Braun)

udar

Vechea poveste cu noua ordine mondiala, masonii, marii bancheri si alte dracovenii...

Nu exista nicio conspiratie la nivel mondial care urmareste sa saraceasca Romania. Acordul cu FMI este pur si simplu o chestiune pur economica care urmareste sprijinirea tarii noastre inspre trecerea mai usoara de criza. Cine are impresia ca aceasta criza a fost controlata si ca a fost declansata intentionat, se inseala. Intr-o economie normala fiecare urmareste sa castige cat mai multi bani. Criza a fost declansata de dorinta omului de a consuma in exces, fara nicio acoperire financiara reala. Tranzactiile economice reale au o pondere extrem de mica in totalul tranzactiior economice mondiale. Grosul se afla in tranzactiiel financiare care se desfasoara pe burse sau pe pietele bancare. De la aceste tranzactii acoperite de "active toxice" sau neacoperite de niciun fel de activ a pornit toata criza. Nu urmareste nimeni sa saraceasca Romania. Asta nu inseamna ca FMI-ul este Mama noastra si ca singurul lui scop este acela de a ne ajuta. Ei castiga bani seriosi din dobanda pe care o vom plati. Dar faptul ca ne dau bani pentru a iesi din criza nu este unul absolut egoist si pecuniar. Intr-o lume globalizata cum este cea de astazi, economiile sunt interelationate. Ceea ce se inampla in Romania nu afecteaza cu mult situatia din America,  dar tangential o afecteaza intr-o anumita masura. Astfel, nimeni nu are interesul ca Romania sa falimenteze, pentru ca odata cu ea vor falimenta si afacerile persoanelor straine care activeaza in tara noastra. Romania este o piata de desfacere din care foarte multe tari straine fac profit. Nimeni nu are interesul sa saraceasca Romania, ci tocmai, sa o aduca pe linia de plutire, ceea ce determina cresterea consumului si, deci, profituri mai mari.

In concluzie, cine crede ca in spatele acordurilor cu FMI, Banca Mondiala sau UE sunt maini oculte cred ca se inseala amarnic.
Magic is any sufficiently advanced technology. (Arthur C. Clarke)
  

romulus

CitatRomania este o piata de desfacere din care foarte multe tari straine fac profit.
Foarte, foarte adevarat !
Udar  eu nu te intreb decat daca vezi acest fapt "normal"?
Era o vreme cand puteam produce mai tot ceeea ce aveam nevoie si exportam si altora mai prosti ca noi , prin Africa, China, tarile asa zisei "Lumi a treia" . Nu aveam someri si nu eram sclavii lumii !  Eram producatori !  Le dadeam peste bot /maini / picioare , alora care in prezent ne-au transformat si ne  folosesc - cum bine observi  ca piata de desfacere.
Dar uite ca noi ne simtim bine asa !?
Tu gasesti ca e chiar normal !
Eu nu .
Dar oare mai conteaza?!
Ceeea ce trebuia facut s-a facut deja !
Mortul de la groapa nu se mai intoarce. Se pare ca suntem deja morti si'ngropati monser !
Amin !
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

Outlaw

Perfect de acord cu tine Romulus. Mare dreptate ai... Nu-i normal ce se intampla in tara asta... si noi, cativa mici amarati pe cateva forumuri nu putem indrepta mare lucru. Dar totusi ma intreb... oare chiar nu exista nimeni care sa incerce a indrepta lucrurile?

StarDust

Cineva facea o afirmatie prin '94-'95: Al trei-lea razboi mondial e economic, si noi deja l-am pierdut... Mare adevar aci. Suntem chiar in groapa, iar cei raspunzatori de asta sunt bine mersi. Nu au facut decat ceea ce trebuiau sa faca si sunt bine protejati oricum. Noi ne agitam degeaba, e prea tarziu. Imprumutul asta ne baga si mai mult in datorii ca cetateni, dar asa merg lucrurile in economia mondiala din ziua de azi, iar daca o tara incearca sa se ridice pe picioarele proprii sa fie independenta e rapid "aranjata" ca sa nu mai fie asa. Iar in tara asta "a noastra" ce mai e normal?
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

udar

#5
Depinde ce consideri tu "normal". Eu cand spun normal, ma refer la firescul si obiectivismul care se afla in spatele deciziilor economice. Daca Romania poate fi o vaca de mult pentru cineva, atunci da, mi se pare firesc, normal ca acel cineva sa o mulga. Nu este niciun interes ocult in spatele acestei probleme, ci un interes pur rational si economic. La aceasta ma refeream eu.

E normal ca Romania a ajuns asa? Probabil ca nu. Dar asa cum ai spus si tu, raul a fost deja facut. Mi se pare insa ciudat ca ideea ceausista de a fi "independenti" economic inca mai prinde radacini in mintile contemporanilor mei. Faptul ca Ceausescu a vrut sa fie independent in toate domeniile de activitate a fost o mare tampenie. Iar faptul ca pe vremuri eram un producator net de orice nu e neaparat relevant, atata timp cat mare parte din produse erau de calitate proasta, sau erau produse pe stoc. Iar produsele cu adevarat bune, care erau exportate, erau create cu efort economic imens si vandute sub preturile de productie, astfel incat ele sa fie competitive pe piata mondiala. Pentru ca altfel nu ar fi fost. Pe langa managementul defectuos si delasarea generalizata, care au fost si inca mai sunt reale in multe companii detinute de stat, motivul de mai sus este unul principal pentru care multe dintre marile sectoare romanesti s-au dovedit a fi falimentare.

Cum altfel s-ar explica faptul ca imediat dupa ce au fost privatizate toate fabricile au inceput sa mearga pe profit? Tocmai pentru ca erau necompetitive inainte. Asa ca faptul ca eram niste producatori mari in alte vremuri in conditiile unei economii sustinute artificial de forte externe nu ma incalzeste foarte mult. Daca nu am fost in stare sa ramanem competitivi, mi se pare normal sa ajungem unde suntem acum. Iar plansul de mila nu ne prea ajuta la nimic.

Cat despre cat de "independenti" ar trebui sa fim, si asta este un vis care nu are absolut nicio acoperire reala. Nu mai exista economii independente in ziua de astazi. Iar cei care mai incearca sa devina independenti sunt fie cei care au la dispozitie forte represive majore (vezi Coreea de Nord sau Cuba) fie sunt extrem de saraci si instabili (vezi Venezuela). Cand SUA tuseste, Europa are frisoane, si invers. Criza financiara si economica mondiala este exemplul perfect. Tarile lumii sunt interdependente si indiferent de marimea lor, ceea ce se intampla intr-una afecteaza si pe celelalte.

Eu nu am spus ca imrumutul de la FMI este o mana cereasca. Dar nici bau bau. 

Magic is any sufficiently advanced technology. (Arthur C. Clarke)
  

StarDust

Nu ma refer la indepententa economica totala, asa ceva e o utopie. Eu ma refer la puterea economica pe care noi puteam sa o avem. Mai ales in domeniul agricol (f. important). S-a demolat totul, industrie, tot ce tine de agricultura, etc. Noi puteam fi o una din marile puteri economice in UE daca nu se distrugea totul, si binenteles s-a avut grija sa nu se ajunga aici. Asa, ne mai imprumutam si noi sa iesim din criza (ci-ca). Eu am mari indoieli ca parte din acei bani se vor ajunge unde trebuie, si anume ca sa ajute economia romaneasca.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

romulus

CitatFaptul ca Ceausescu a vrut sa fie independent in toate domeniile de activitate a fost o mare tampenie.
Nu stiu daca a fost ori nu . Cert este ca in ceea ce ma priveste, la nivelul meu de "simplu cetetean" (vorba lui ) vreau sa fiu independent si o sa-mi fac din asta un scop in viata :
-am la tara casuta mostenita de la tata si vreau sa ma stabilesc acolo;
- vreau sa am apa de la fantana mea ,nu sa dau 2,5 lei pe galeata, unui francez,
- vreau sa folosesc celule solare la incalzit apa si casa, nu sa dau unui neamt bani la gaze;
- sa-mi fac un generator electric eolian si sa nu platesc "baietilor destepti " sute de lei lunar pe electricitate;
-legumele din gradina, oua de la gainile mele ,porcul din cotet, porumbul de pe pamantul meu !
In concluzie vreau INDEPENDENTA si voi munci pentru asta ! Basta ! Alti au alte optiuni: merg in Canada, Australia, Italia, bla, bla, bla ....sa fie sanatosi.
Oi fi io tampit ?! Vom vedea !
Am zis !
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

udar

Citat din: romulus din  05 Aprilie 2009, 14:04:58
Nu stiu daca a fost ori nu . Cert este ca in ceea ce ma priveste, la nivelul meu de "simplu cetetean" (vorba lui ) vreau sa fiu independent si o sa-mi fac din asta un scop in viata :
-am la tara casuta mostenita de la tata si vreau sa ma stabilesc acolo;
- vreau sa am apa de la fantana mea ,nu sa dau 2,5 lei pe galeata, unui francez,
- vreau sa folosesc celule solare la incalzit apa si casa, nu sa dau unui neamt bani la gaze;
- sa-mi fac un generator electric eolian si sa nu platesc "baietilor destepti " sute de lei lunar pe electricitate;
-legumele din gradina, oua de la gainile mele ,porcul din cotet, porumbul de pe pamantul meu !
In concluzie vreau INDEPENDENTA si voi munci pentru asta ! Basta ! Alti au alte optiuni: merg in Canada, Australia, Italia, bla, bla, bla ....sa fie sanatosi.
Oi fi io tampit ?! Vom vedea !
Am zis !


In masura in care constructia fantanii, calitatea apei si costul de intretinere da un cost marginal mai mic decat acela al apei de la robinet
In masura in care instalatia solara este mai putin costisitoare si la fel de eficienta si reliable (imi cer scuze, nu gasesc cuvantul in romana)
In masura in care generatorul electric va putea functiona zi si noapte fara intrerupere si la costuri minime
In masura in care costul de obtinere a carnii si legumelor este mai mic decat cel obtinut in comert (evident la aceeasi calitate)

atunci ceea ce iti doresti tu mi se pare complet plauzibil si inteligent.

In cazul in care cele de mai sus nu sunt valabile, "independenta" mi se pare doar o ambitie personala care nu are legatura cu eficienta.
Trecerea de la economia simpla la economia complexa a avut o ratiune solida, si nu cred ca o involutie catre autosuficienta poate reprezenta viitorul.
Magic is any sufficiently advanced technology. (Arthur C. Clarke)
  

Outlaw

Citat din: udar din  05 Aprilie 2009, 11:32:49


Cat despre cat de "independenti" ar trebui sa fim, si asta este un vis care nu are absolut nicio acoperire reala. Nu mai exista economii independente in ziua de astazi. Iar cei care mai incearca sa devina independenti sunt fie cei care au la dispozitie forte represive majore (vezi Coreea de Nord sau Cuba) fie sunt extrem de saraci si instabili (vezi Venezuela). Cand SUA tuseste, Europa are frisoane, si invers. Criza financiara si economica mondiala este exemplul perfect. Tarile lumii sunt interdependente si indiferent de marimea lor, ceea ce se intampla intr-una afecteaza si pe celelalte.

Eu nu am spus ca imrumutul de la FMI este o mana cereasca. Dar nici bau bau. 



Cine zice ca Venezuela e saraca si instabila? Pai s-au gasit rezerve colosale de petrol in subsolul Venezuelei, rezerve pentru care americanii vor cu orice pret sa-l vada crapat pe Chavez...
Chestia cu instabilitatea e o diversiune care a tinut de fiecare data la cei saraci cu duhul. Cata instabilitate e la noi de era nevoie de baza de la Kogalniceanu?
Si e discutabila parerea ca produsele romanesti erau proaste calitativ... De fapt vechiul dicton "Divide et impera" e folosit dintotdeauna de catre potentatii planetei pentru a lua orice bruma de resurse a unor indrazneti care vor independenta si libertate ca fiind bunuri de pret.

Are dreptate Romulus cu ideile lui despre a fi independent cu resursele ce le poti avea pe plan local. daca mai multi romani autentici ar gandi in felul acesta si-ar cam lua-o peste bot investitorii straini care vin aici sub masca bunavointei- ofera, chipurile, locuri de munca, (a se citi sclavi pe plantatie) si salarii "satisfacatoare"(pentru cine?)... Nu avem nevoie de straini ca sa fim invatati sa traim in propria noastra tara. Daca nu le pazeam "spatele" germania, austria si altii erau pasalac turcesc...
Ai nostri mureau ca sa isi pastreze independenta in timp ce domniile lor aveau timp de renastere, iluminism si alte boli de felul acesta. La ei infloreau artele, stiinta in timp ce la noi infloreau florile pe mormintele celor cazuti pentru libertate si neatirnare...
Pai acuma vine UE sa ne dea lectii de democratie si economie (adica vin comisarii sa verifice daca planul pentru indobitocirea romanului functioneaza la parametrii planuiti). Unde erau domniile lor cand si-a pierdut Sinan dintii la Neajlov? Si indraznesc tot ei sa ne impuna conditii si sa ne blagosloveasca cu sanctiuni daca nu ne guduram sub biciusca lor "binevoitoare si indrumatoare".
Nu am nimic cu oamenii onesti care vin in romania si propun afaceri din care ambele parti au de castigat in mod decent, curat si interdependent. Dar sunt satul pana in gat de rechinii care-si umfla conturile pe spinarea bietilor oameni ce trudesc pentru ei si-si cheltuie viata si timpul liber pentru ca domnia sa, patronul strain sa fie multumit si sa ii priveasca cu dispetul suveran al celui parvenit...
Noi romanii stim singuri sa ne purtam de grija. Si indraznesc sa copiez formula de incheiere a confratelui Romulus: AM ZIS! Sper sa nu ma dai in judecata,Romulus, pentru drepturi de autor:)) dar nu ma puteam abtine. AM ZIS!

romulus

CitatSi indraznesc sa copiez formula de incheiere a confratelui Romulus: AM ZIS! Sper sa nu ma dai in judecata,Romulus, pentru drepturi de autor:)) dar nu ma puteam abtine. AM ZIS!
Ha, ha, ha, nu monser,  ai voie !
Cred ca stii insa ca nu e originala, ca am capiat-o de la personajul Winnetou - eroul copilariei mele - din romanul cu acelasi nume de Karl May. Acolo se spunea ca  expresia provine din limba indienilor (apasi?!)si se pronunta howgh= am zis !
Howgh !
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

udar

#11
A avea resurse naturale si a le sti valorifica sunt doua lucruri total diferite.

Lucrez pentru o companie multinationala. Nu sunt subiectiv. Salariile sunt mici. Dar sunt mai mari decat salariul pe care ti-l da orice angajator roman. Plus ca ai multiple avantaje suplimentare care in conceptia romaneasca nu ar exista in veci. Nu sunt fac al investitorilor straini. Nu ii sustin si nu am o pozitie manageriala intr-o firma deci nu am pe cine sa apar. Cu toate acestea, iti spun din proprie experienta ca sunt oameni angajati in multinationale care intr-o Romanie normala nu ar fi fost niciodata platiti asa cum sunt platiti in prezent. Sigur, nivelul salariilor nu este egal cu cel din vest, insa nici costurile vieti nu sunt egale.

Cat despre ce s-a intamplat in trecut, felul in care am aparat noi Europa de turci este perfect adevarat. Dar astea au fost. Nu ne ajuta cu nimic sa traim in trecut, si nimeni nu da doi bani pe contributia Romaniei la stabilitatea Europei de azi. Am ramas in urma cu totul si daca vrem sa evoluam trebuie sa fim alaturi de ceilalti europeni. Ne convine sau nu. Independenti nu putem fi niciodata.

Am zis! :D
Magic is any sufficiently advanced technology. (Arthur C. Clarke)
  

romulus

CitatSigur, nivelul salariilor nu este egal cu cel din vest, insa nici costurile vieti nu sunt egale.

Am cunostinte care traiesc in SUA , Italia, Germania.
Ce-mi spun acestea : preturile la carburanti si alimente sunt  accesibile celor cu venituri modeste si SUNT COMPARABILE cu cele din Romania (exceptie fac unele produse accizabile cum ar fi : tigarile, bauturile alcoolice, cafeaua ) !
Si atunci ?!
Cum e sa traiesti cu un salariu de 200 - 300 de euro in Romania la concurenta cu un german cu salariu de 3000 de euro - repet platind preturi apoximativ egale pe alimente si benzina/motorina ??
Am zis !
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

LP

Salut,

Imprumutul de la FMI a fost luat pentru "ajutorarea" bancilor comerciale austriece si franceze care nu primisera ajutoare financiare cum au primit concurentele lor. Bancile romanesti (Carpatica si Transilvania, Romexterra parca..), nu au primit nici un leu din acesti bani. Din pacate, fraierii care dau taxe la stat vor inapoia banii astia, si nu bancile care oricum nu aveau nevoie de ajutor. Imediat dupa imprumutul FMI si eliberarea banilor catre aceste banci, s-a dat liber la mutarea rezervelor valutare ale lor catre bancile mama.....Deci, nu este limpede ca apa de izvor ce se intampla?

Referitor la independenta proprie fata de sistem, este singura modalitate de a reusi sa traiesti fara obligatii intr-o Lume Noua. Dar independenta asta costa foarte mult si s-ar putea ca tot prin obligatii sa ajungi sa o ai, ceea ce face investitia nerentabila.

Linia pe care ne miscam in continuare economica si politica va fi clarificata in circa 4-5 ani pana se scot pe piata energiile alternative viabile pentru inlocuirea benzinelor. Pana atunci, vor exista turburente locale si regionale (stil Moldova de acuma) care vor duce la crearea noi repartitii de influenta regionala. Sa speram ca acestea nu duc la razboi.....cea mai posibila varianta din cauza unei politici proaste a EU si a unui presedinte american de 2 lei.

Deci, ori va fi alba ori neagra, noi va trebui sa traim. Asa ca pentru perioade de criza este perfect sa fii independent cel putin dpdv alimentar....Burtica mare face sufletul vioi! :-D

Numai bine.

rebelfire

#14
Citat din: udar din  04 Aprilie 2009, 23:44:52
Vechea poveste cu noua ordine mondiala, masonii, marii bancheri si alte dracovenii...

Nu exista nicio conspiratie la nivel mondial care urmareste sa saraceasca Romania. Acordul cu FMI este pur si simplu o chestiune pur economica care urmareste sprijinirea tarii noastre inspre trecerea mai usoara de criza. Cine are impresia ca aceasta criza a fost controlata si ca a fost declansata intentionat, se inseala. Intr-o economie normala fiecare urmareste sa castige cat mai multi bani. Criza a fost declansata de dorinta omului de a consuma in exces, fara nicio acoperire financiara reala. Tranzactiile economice reale au o pondere extrem de mica in totalul tranzactiior economice mondiale. Grosul se afla in tranzactiiel financiare care se desfasoara pe burse sau pe pietele bancare. De la aceste tranzactii acoperite de "active toxice" sau neacoperite de niciun fel de activ a pornit toata criza. Nu urmareste nimeni sa saraceasca Romania. Asta nu inseamna ca FMI-ul este Mama noastra si ca singurul lui scop este acela de a ne ajuta. Ei castiga bani seriosi din dobanda pe care o vom plati. Dar faptul ca ne dau bani pentru a iesi din criza nu este unul absolut egoist si pecuniar. Intr-o lume globalizata cum este cea de astazi, economiile sunt interelationate. Ceea ce se inampla in Romania nu afecteaza cu mult situatia din America,  dar tangential o afecteaza intr-o anumita masura. Astfel, nimeni nu are interesul ca Romania sa falimenteze, pentru ca odata cu ea vor falimenta si afacerile persoanelor straine care activeaza in tara noastra. Romania este o piata de desfacere din care foarte multe tari straine fac profit. Nimeni nu are interesul sa saraceasca Romania, ci tocmai, sa o aduca pe linia de plutire, ceea ce determina cresterea consumului si, deci, profituri mai mari.

In concluzie, cine crede ca in spatele acordurilor cu FMI, Banca Mondiala sau UE sunt maini oculte cred ca se inseala amarnic.
Hai ma, chiar asa? si criza cine a declansat-o? mai informeaza-te frate...citeste ca mie mi-au iesit ochii din cap uitandu-ma la documentare si citind...nu numai D.ICKE ci si economisti cu nume grele.

@rebelfire te-as ruga sa fi putin atent la formula de adresare si la scriere. Esti totusi pe un forum public si civilizat! (PM daca ai nelamuriri). Ti-am corectat postarea (StarDust)
"Un intelept daca nu poate face ceva constructiv mediteaza, un prost insa, arunca cu piatra" doamne, da-mi mereu puterea de a fi cu mintea lucida si a realiza cat sunt de limitat fata de tine.." Rebelfire