Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Astronomie - Stiri

Creat de jean, 01 Aprilie 2009, 23:34:23

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Schiff

Așa este, e de-a dreptul hilară abordarea asta, câtă vreme explorarea spațială cu echipaj uman se limitează doar la cvasi ne-explorarea orbitală a Terrei. Chiar să n-avem voie așa ceva, la nivelul nostru? De ce? Dăm peste Ăilalți dacă ne-nvârtim oleacă mai departe? Îi călcăm pe bombeuri? Care ăilalți? Ai noștri sau ai lor? Ori poate și ăia-s tot ai noștri, hai, copiii Domnului, cum i-a numit Marele Purtător de Mitră?

Mai interesantă și cu posibile aplicații practice mai aproape de zilele noastre e explorarea (eventual colonizarea) cu baloane a lui Venus, chit că mă duce cu gândul și la o eventuală alternativă a unei... locomobile pe Marte. Ba încă și cu vreo pirogă la purtător, pentru eventualitatea că s-ar găsi și ceva apă în stare lichidă la suprafață.

Acum, la modul serios, eu nu mă prea avânt așa tare cu presupunerile că am fi prezenți prin părți mai îndepărtate din Sistemul Solar cu alt gen de scule, net superioare nivelului corespunzător propulsiei reactive, deși nu pot afirma cu mâna pe inimă nici contrariul și nici nu-i contrazic pe cei care spun că avem asemenea tehnologii. Dar, la fel de sincer, nu mai e cazul să mă convingă cineva că multe, enorm de multe descoperiri științifice din domenii cheie precum medicină, energetică, transport etc. zac nefolosite, ca și aruncate la gunoi de indivizi sau organizații care blochează, dintr-un motiv sau altul, accesul la ele al majorității populației umane. Judecând prin această prismă, tind totuși să cred că e posibilă și ipoteza prezenței noastre cu echipaje - alese pe ochi și pe sprânceană - printre jucăriile cosmice mai îndepărtate.

Ganditorul

O româncă ar putea pleca pe Marte pentru a coloniza planeta VIDEO

ndreea, o româncă în vârstă de 34 de ani care locuieşte în Canada, a fost inclusă pe lista celor 100 de candidaţi pentru misiunea spaţială Mars One, ce vizează trimiterea în anul 2024 a unui echipaj de astronauţi pentru a coloniza planeta roşie.

Mars One, un proiect privat care vizează trimiterea primilor oameni pe Marte, a anunţat numele celor 100 de candidaţi care s-au calificat mai departe după cea de-a treia rundă de selecţie din acest proiect. Doar 40 dintre ei vor intra în programul de antrenament pentru o călătorie pe Marte, finanţată prin intermediul unei emisiuni TV de tip reality-show, relatează independent.co.uk.

Andreea, în vârstă de 34 de ani, s-a născut în România, în prezent locuieşte în Canada şi deţine dublă cetăţenie româno-canadiană. Ea spune că este pasionată de tot ce are legătură cu ştiinţa, în special cu aviaţia şi explorarea spaţială. În prezent, ea urmează un curs pentru a obţine licenţa de pilot autorizat şi lucrează ca analist în industria IT din Canada. Spune că are un simţ al umorului foarte sarcastic şi că adoră provocările. "Aş vrea să plec pe Marte pentru că vreau să iau parte, în acelaşi timp, la istoria şi viitorul omenirii. Mi-ar plăcea să fac parte din echipa care va construi fundaţia unei noi civilizaţii pe o nouă planetă. E doar o chestiune de timp până când omenirea va trebui să îşi găsească un nou habitat, pe o nouă planetă, iar această misiune reprezintă o oportunitate perfectă", a spus Andreea.

Mai multe amanunte si video :http://www.click.ro/news/lume/o-romanca-ar-putea-pleca-pe-marte-pentru-coloniza-planeta-video

StarDust

Un sistem binar, pitica rosie + companionul pitica maro, se pare ca a trecut la mai putin de un an lumina distanta de soarele nostru acum 70.000 ani:

http://www.space.com/28611-star-flew-through-solar-system.html?cmpid=514630_20150219_40792486&adbid=10152649901146466&adbpl=fb&adbpr=17610706465
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

Xanadron

Citat din: StarDust din  20 Februarie 2015, 13:53:35
Un sistem binar, pitica rosie + companionul pitica maro, se pare ca a trecut la mai putin de un an lumina distanta de soarele nostru acum 70.000 ani:

http://www.space.com/28611-star-flew-through-solar-system.html?cmpid=514630_20150219_40792486&adbid=10152649901146466&adbpl=fb&adbpr=17610706465
Desi eram ceva mai tinar p-atunci, nu-mi amintesc prea bine faza... :roll: :-D

Serios acu', stirea-i interesanta chiar daca n-are vreun efect practic/actual. As fi totusi tare curios cite... tamponari d-astea galactice (cu efecte greu de imaginat) s-au si produs pina acum in Univers, ca sa nu mai zic de mecanismele prin care ele-coliziunile cosmo-hiper-mega-nasparlii sint (sau nu pot fi?) evitate De-Mai-Sus. :star: :-)
Situatie ipotetic posibila si-acum 70 milenii, cind sistemul solar se pare c-a fost ratat "la mustata".
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

acme

We're born alone, we live alone, we die alone.

Xanadron

Cam hiper-optimist interviul cu Piso, zic eu. Mai realist imi pare asta:
http://soundofscience.info/interviu-dragos-ciuparu-cercetare-romania-nu-e-grav-ca-tinerii-pleaca-problema-e-ca-foarte-putini-revin/

Constat oricum surprins ca "detinem" 1% din Ariane-6 (deci 60 milioane euro :-o din 6 miliarde costuri totale), dar si ca "industria noastra face si drege" - care industrie aero-spatiala nationala, bre? :roll:
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Schiff

Mai există un rudiment de industrie aerospațială (mai mult aero, cred) prin țărișoară. Fosta Turbomecanica produce în continuare motoare reactive, dar și subansambluri pentru numita industrie aerospațială. BMT Iași (da, e privată, nu națională, da' e pe teritoriul național, încă :D ) are și o divizie aerospațială care chiar zdrăngăne ceva pentru Airbus și Boeing, din câte știu. Aerostar Bacău mai mișcă și ei niște leviere prin domeniu. Brașovul nu prea mai are legătură iar Craiova, din nefericire, e cam pe chituci - mulțumim, politicieni (anti)români! E oricum destul de puțin, așa că, firște, sunt de acord cu ideea că e mai mult decât optimist datul cu părerea al lui Piso.

prodcomb

#457
Rosetta este martoră că Churyumov-Gerasimenko a început să transpire!
Despre cometă ne spune revista Astronomy 2015-04.
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

jean

In imaginile de la adresa atașata Dawn se afla la 46.000 km distanța si a surprins doua puncte strălucitoare pe suprafața planetei pitice, puncte despre care nu se știe mai nimic deocamdată.
https://www.facebook.com/AstroInfo/posts/912565215428641
http://www.nasa.gov/jpl/dawn/bright-spot-on-ceres-has-dimmer-companion/index.html#.VO5GRuoaynN
Adevarul este dincolo de noi

prodcomb

Lumina solară este reflectată la un unghi destul de mare. Pe Pământ asemenea străluciri o dau suprafețe diferite reflectante dar orientate și așa zisele globuri din grădină (sfere din sticlă colorată montate în vârful unui catarg).
Sau poate ET au uitat lumina aprinsă!
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

prodcomb

O misiune de excepţie, la temperatură înaltă, se va încheia.

http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20150224120424
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Xanadron

Stirile de genul asteia (despre chestii-trestii aflate prea departe de noi ca sa ne influentzeze cumva) le mai cred, spre deosebire de gogosile NASA ref. la orice misiuni din Sistemul Solar:
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150225142452.htm
"Monster black hole discovered at cosmic dawn"
Date:
February 25, 2015
Source:
University of Arizona


Mega-gaura neagra a fost descoperita de chinezi (c-un telescop de doar 2,4 m) in centrul quasarului botezat SDSS J0100+2802, apreciat a fi fost format cu numai 900 mil. ani dupa Big-Bang :star: (cu startul - discutabil oricum - acu' 13,7 miliarde ani.)

Masa gauroilui negru central ar fi de 12 miliarde mase solare (al' din centrul galaxiei noastre fiind de 3.000 ori mai... usor), iar luminozitatea quasarului aflat la 12,8 miliarde ani-lumina de noi - echivalenta a 420 trilioane de Sori. :-o
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Xanadron

Metan, gheizere, izvoare geotermale etc. - banuite de NASA c-ar exista pe Enceladus, unul din satelitii lui Saturn. :planet:

http://solarsystem.nasa.gov/news/display.cfm?News_ID=48922
"Saturn Moon's Ocean May Harbor Hydrothermal Activity"

(Disclaimer): Stire interesanta mai ales pentru cei care inca mai cred ca NAZA doar "banuieste" unele chestii si habar n-ar avea despre tot ce se petrece pe linga Saturn/Kronos, domiciliul... uber-sefilor :-) gardienilor nostri selenari :moon: aflati la capatul sforilor sefuletzilor-marionete paminteni. :evil:
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Xanadron

As pune pariu ca f. putini au observat un minuscul detaliu din grafica NASA, care dezvaluie mecanismul ABIOTIC de formare a metanului (v. "Abiotic sources of methane") in scoartza satelitului saturnian.

Pare un gen de mini-Disclosure si asta (habar n-am daca voluntara sau nu), fiindca aceeasi teorie/ipoteza ABIOTICA de formare a metanului, dar si a petrolului, pare sa fie valabila si pe Terra, nu doar pe Enceladus. 8-)
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Arhanghelul

#464
""Eclipsa de Soare din 20 martie 2015""

http://www.astro-info.ro/eclipse/SE2015Mar20T.php


Alege orasul:Bucuresti                                             

Coordonate geografice    26° 05' E, 44° 25' N (Bucuresti)
Primul contact                    10h48m15s (PA=273°, Alt.=41°)
Maximul eclipsei           11h55m43s (Mag.=0.533, Alt=45°)
Ultimul contact           13h04m16s (PA=35°, Alt=45° )

Sfaturi pentru observarea eclipsei

    Pentru ca este vorba despre observarea Soarelui, trebuie precizate cateva aspecte foarte, foarte importante. Astfel, observarea Soarelui se face doar prin filtre speciale care permit trecerea doar a unei mici cantitati de lumina. De asemenea aceste filtre nu permit trecerea unor raze daunatoare ochilor. Filtre bune pentru observarea Soarelui sunt Baader sau Mylar. Ochelarii care s-au comercializat cu ocazia eclipsei de Soare din 1999 sunt buni pentru observarea Soarelui si a eclipselor de Soare.


Atentie !!!
Nu incercat sa observati eclipsa cu ochiul liber. Daca priviti Soarele cu ochii neprotejati chiar si pentru cateva secunde, puteti sa suferiti leziuni grave la nivelul retinei care se pot transforma in pierderea temporara sau chiar definitiva a vederii !

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=8564&start=0&sid=29e9cb8e4f06acd8ff35a0e16e4052ff
Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05