Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Astronomie - Stiri

Creat de jean, 01 Aprilie 2009, 23:34:23

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Xanadron

#60
Pe linga "retusarea" pozelor selenare, NAZA mai lucreaza totusi si la unele chestii serioase - ce reflecta de fapt seriozitatea perspectivei unei apropiate perioade de "explozii solare" intense (CME = Coronal Mass Ejections), :star: care ar putea afecta la modul serios inca din anul asta aparatura electronica, dar si sistemele de distributie a electricitatii de pe intreaga planeta.

http://www.pbs.org/newshour/updates/science/jan-june11/solarstorm.html#

P.S. Interesant e si numele dat recentului "model de animatie" utilizat de ei pt. monitorizarea activitatii solare (NSW-ENLIL). ;)
Adica zeul ala sumerian orgolios, razbunator si creator de Potopuri...
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Xanadron

Un asteroid destul de mare (citeva sute de metri diametru) si cu o orbita stranie, in forma de... potcoava, insoteste Terra in calatoria ei in jurul Soarelui, si inca destul de aproape:

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1374054/Earth-joined-giant-asteroid-sun-unusual-horseshoe-pattern.html


Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

StarDust

Sondele Voyager, sunt la marginea heliosferei. Se asteapta date interesante de la ele in legatura cu spatiul interstelar, galactic.
Detalii:

http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2011/28apr_voyager/
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

jean

  Duminicã, 8 mai, orele 13:30, la Universitatea Politehnicã din București are loc workshopul Impactul cu asteorizii – care sunt șansele, organizat de Space Generation Advisory Council (SGAC). Intrarea este liberã și veți avea ocazia (probabil unicã în viațã) sã îi vedeți și sã îi ascultați pe urmãtorii participanți: Rusty Schweickart (Apollo 9), Bill Ailor (The Aerospace Corporation), Dumitru Prunariu (Soyuz 40, singurul cosmonaut român) și Marius Piso (directorul Agenției Spațiale Române).
Stirea a fost preluata de pe site-ul http://www.parsec.ro/
Interesant, cred ca am sa ma duc. Este o ocazie unica.
Adevarul este dincolo de noi

Xanadron

#64
Sint convins ca, pina la un punct, o sa fie un workshop interesant, Jean...

Astept insa evenimente la care astronautii din misiunile Apollo or sa ne povesteasca una-alta si despre colegii lor ET :) (tot astronauti, evident) fara contributia carora trecerea dus/intors prin radiatiile centurii Van Allen pare sa fi fost imposibila. Ca sa nu mai vorbim de capacitatea jalnica de operare a electronicii disponibile-n epoca respectiva.

Sau cum se face ca cele circa 10 tone de combustibil ale modulului lunar au fost suficiente si pentru aselenizare, si pentru decolare :roll: (de la Apollo 11 in sus, evident). Fiindca niste calcule sumare, coroborate cu alte date privitoare la valoarea reala a gravitatiei selenare, :moon: fac imposibila ipoteza asta fara ajutorul unei oarecare forme de propulsie antigravitationala.

Ori conferinte in care sa auzim o descriere exacta a ceea ce a vazut Prunariu "pi buni" :-D la trecerea pe deasupra Polilor - in afara de apropourile vagi despre indemnurile cosmonautilor sovietici "sa-si vada de treaba si sa nu mai puna intrebari inutile". 8-)

Si tot asa mult as mai continua... dar ma tem ca s-o-nsera. :|
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

xaeroo

   În noaptea de miercuri -15 iunie spre joi -16 iunie, vom putea observa cea mai îndelungatã eclipsã totalã de lunã din ultimii 11 ani.
   Eclipsa va putea fi observatã în mare parte din Europa, inclusiv România, Asia de Sud ºi þãrile din regiunea Oceanului Indian. În schimb, fenomenul nu va putea fi observat în Canada ºi SUA.
   Eclipsa va fi totalã, adicã Luna va intra complet în umbra planetei noastre, iar fenomenul va dura peste 5 ore.
   Eclipsa începe la ora 20:24 când Luna se aflã sub orizont. Va rãsãri la 20:51 iar numai dupã 30 de minute (la ora 21:22) va începe sã intre în umbra Pãmântului, scrie Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" pe site-ul sãu.
   Strãlucirea ei va scãdea, în timp ce partea stângã a discului va începe sã fie acoperitã de umbrã. Timp de o orã, umbra va acoperi discul Lunii iar eclipsa totalã (faza când Luna este acoperitã complet de umbrã) va începe la ora 22:22.
   Cei care vor încerca sã o observe dintre blocuri, nu o vor vedea, întrucât se va afla destul de jos, la numai 10° deasupra orizontului sud-estic.
   Maximul eclipsei se va produce la ora 23:12 când Luna ar trebui sã aibã o culoare portocalie-cãrãmizie, cu o parte mai deschisã. Culoarea Lunii în timpul eclipsei totale ne indicã gradul de plouare al atmosferei.
   Observatorul Astronomic mai scrie cã totalitatea se terminã la ora 00:03, iar Luna va ieºi complet din umbrã la ora 01:02 ºi eclipsa se va termina la ora 02:01. Adrian ªonka explicã pentru REALITATEA.NET  ce se întâmplã în timpul eclipsei de lunã.
   Observatorul Astronomic va avea un program special cu ocazia Eclipsei de Lunã, fiind deschis publicului între orele 21.00 ºi 4.00 dimineata. Suns ºanse ca pânã în ora 22 sã se nu poatã vedea Luna de pe terasa Observatorului.
   Societatea Astronomicã Andromeda ºi Observatorul Astronomic al Academiei Cluj prezintã în direct eclipsa totalã de Lunã din 15 iunie 2011 începând cu orele  21:00. Astronomi amatori ºi profesioniºti vor transmite imagini în direct ºi vor comenta desfãºurarea eclipsei, de la observatorul astronomic al Academiei din Cluj.
   Fluxul video de la cele doua telescoape profesioniste dotate cu camere video va fi transmis pe internet pe pagina de web a astroclubului la adresa:  http://www.astrocluj.ro/andromedalive.html.
   Vezi mai multe sfaturi despre observarea eclipsei ºi realizarea unor fotografii frumoase, pe site-ul Observatorului Astronomic.
   În decursul ultimului secol au fost doar trei eclipse mari de lunã, dintre care cea mai lungã dateazã din 16 iulie 2000, cu o duratã de 107 minute. Aceasta este prima din cele douã eclipse aºteptate în 2011. Urmãtoarea eclipsã totalã de Lunã vizibilã de la noi se va produce pe 28 septembrie 2015.

Sursa -> http://www.editie.ro/mod.php?mod=stiri&idcat=4&idstire=105004&title=Cea-mai-lunga-eclipsa-totala-de-Luna-din-ultimul-deceniu--in-aceasta-noapte-

jean

In constelaþia Perseu la aprox.750 de ani-luminã de Terra, o tânãrã stea (protostea), în vârstã de doar 100 mii ani, aruncã în spaþiu o cantitate imensã de apã. În fiecare secundã este expulzatã de o sutã de milioane de ori mai multã apã decât conþine fluviul Amazon. Înconjuratã de gaz ºi praf, protosteaua expulzeazã apa din regiunea polilor cu o viteza enormã, de 200.000 km/h. Dupã monitorizarea cu telescopul spaþial Herschel al ESA, echipa de cercetãtori a concluzionat cã apa se formeazã la suprafaþa stelei, intrã apoi în jetul de gaz ce are o temperaturã de 100.000 de grade Celsius ºi este vaporizatã, iar în cele din urmã, când ajunge la o distanþã de 5.000 de unitãþi astronomice de stea, decelereazã rapid ºi se rãceºte, condensându-se ºi astfel formându-se din nou apã în stare lichidã.
Stirea este preluata de pe http://www.scientia.ro/stiri-stiinta/85-univers/2115-fantana-stelara.html sau mai poate fi citita pe link-urile de mai jos.
http://news.nationalgeographic.com/news/2011/06/110613-space-science-star-water-bullets-kristensen/
http://www.universetoday.com/86645/stellar-super-soaker/
Daca stirea este adevarata, este intradevar foarte interesant. Poate asa s-a ajuns ca Pamantul sa aiba multa apa, nu conform teoriei, lovit de comete, teorie in care-mi este greu sa cred, numai gandindu-ma la numarul de comete care ar fi trebuit sa loveasca Pamantul pt. a avea atata apa dar si la dezastrele produse de impact.
Adevarul este dincolo de noi

Cautatorul

Eu stiam ca apa se disociaza in hidrogen si oxigen la cateva mii de grade celsius. Daca apa ar ajunge la peste 100000 de grade atunci sigur nu mai e apa ci atomi de O2 si H2.... Dar cine stie... poate ca dupa ce se raceste hidrogenul se recombina cu oxigenul...

Arhanghelul

Citat din: Cautatorul din  16 Iunie 2011, 23:48:50
Eu stiam ca apa se disociaza in hidrogen si oxigen la cateva mii de grade celsius. Daca apa ar ajunge la peste 100000 de grade atunci sigur nu mai e apa ci atomi de O2 si H2.... Dar cine stie... poate ca dupa ce se raceste hidrogenul se recombina cu oxigenul...

La cateva mii e grade exista starea de plasma teoretic.. dar se pare ca nu se prea confirma mereu ...

Maiine dimineata o sa continui ideea ...



Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

Quicksilver

Enceladus, satelitul lui Saturn, are oceane cu apã sãratã



Un nou studiu care a analizat informaþiile trimise de sonda Cassini, aratã cã satelitul lui Saturn, Enceladus, ar putea avea sub suprafaþa sa oceane cu apã sãratã.

Sursa: http://www.realitatea.net/enceladus-satelitul-lui-saturn-are-oceane-cu-apa-sarata_847099.html
You are here on Earth at this time because you chose to be ... So stop whining about it!

Arhanghelul

Citat:
Un asteroid de mãrimea unui autocar va trece luni prin apropierea Pãmântului, însã nu reprezintã niciun risc pentru planeta noastrã.
Asteroidul se va afla cel mai aproape de Terra pe 27 iunie, la 16:26 (ora României) ºi va trece la doar 12.000km faþã de suprafaþa Pãmântului, spun reprezentanþii NASA. În acel moment, el se va afla deasupra Antarcticii.

Asteroidul 2011 MD a fost descoperit miercuri, pe 22 iunie, de LINEAR, o pereche de telescoape robotice din New Mexico, care scaneazã cerul în cãutarea asteroizilor din apropierea Pãmântului. Cercetãtorii estimeazã cã asteroidul acesta are între 9 ºi 30 de metri lãþime.

Potrivit NASA, un obiect de astfel de dimensiuni trece pe lângã Terra la aproximativ fiecare ºase ani, în medie.

"Nu existã nicio ºansã ca asteroidul 2011 MD sã loveascã Pãmântul, dar oamenii de ºtiinþã vor folosi aceastã ocazie pentru a-l studia îndeaproape", au scris astronomii de la NASA pe Twitter.

Chiar dacã asteroidul ar intra în atmosfera Pãmântului, cel mai probabil nu ar mai ajunge pe suprafaþa lui, întrucât s-ar dezintegra, au adãugat cercetãtorii.

Asteroidul se va apropia mult de Pãmânt, însã nu reprezintã un record: pe 4 februarie 2011, asteroidul 2011 CQ1 a ajuns la 5.471km faþã de suprafaþa terestrã.

Cu câteva ore înainte de apropierea sa maximã, 2011 MD va putea fi vãzut  cu ajutorul telescoapelor neprofesioniste medii ºi mari, însã cu mare greutate, întrucât este foarte mic.

Asteroidul va trece atât de aproape, încât gravitaþia Pãmântului va altera traiectoria asteroidului. Când se va apropia de Terra, el va trece prin zona sateliþilor geosincroni, însã ºansele de coliziune cu ei sau cu deºeurile spaþiale sunt extrem de reduse.

http://www.realitatea.net/un-asteroid-va-trece-luni-foarte-aproape-de-pamant_847400.html
http://www.agerpres.ro/media/index.php/life/item/71411-Un-asteroid-va-trece-luni-aproape-de-Pamant-si-va-putea-fi-observat-cu-telescopul.html
Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

Arhanghelul

Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

Arhanghelul

Citat din: Arhanghelul din  24 Iunie 2011, 23:20:15
Citat:
Un asteroid de mãrimea unui autocar va trece luni prin apropierea Pãmântului, însã nu reprezintã niciun risc pentru planeta noastrã.
Asteroidul se va afla cel mai aproape de Terra pe 27 iunie, la 16:26 (ora României) ºi va trece la doar 12.000km faþã de suprafaþa Pãmântului, spun reprezentanþii NASA. În acel moment, el se va afla deasupra Antarcticii.

Asteroidul 2011 MD a fost descoperit miercuri, pe 22 iunie, de LINEAR, o pereche de telescoape robotice din New Mexico, care scaneazã cerul în cãutarea asteroizilor din apropierea Pãmântului. Cercetãtorii estimeazã cã asteroidul acesta are între 9 ºi 30 de metri lãþime.

Potrivit NASA, un obiect de astfel de dimensiuni trece pe lângã Terra la aproximativ fiecare ºase ani, în medie.

"Nu existã nicio ºansã ca asteroidul 2011 MD sã loveascã Pãmântul, dar oamenii de ºtiinþã vor folosi aceastã ocazie pentru a-l studia îndeaproape", au scris astronomii de la NASA pe Twitter.

Chiar dacã asteroidul ar intra în atmosfera Pãmântului, cel mai probabil nu ar mai ajunge pe suprafaþa lui, întrucât s-ar dezintegra, au adãugat cercetãtorii.

Asteroidul se va apropia mult de Pãmânt, însã nu reprezintã un record: pe 4 februarie 2011, asteroidul 2011 CQ1 a ajuns la 5.471km faþã de suprafaþa terestrã.

Cu câteva ore înainte de apropierea sa maximã, 2011 MD va putea fi vãzut  cu ajutorul telescoapelor neprofesioniste medii ºi mari, însã cu mare greutate, întrucât este foarte mic.

Asteroidul va trece atât de aproape, încât gravitaþia Pãmântului va altera traiectoria asteroidului. Când se va apropia de Terra, el va trece prin zona sateliþilor geosincroni, însã ºansele de coliziune cu ei sau cu deºeurile spaþiale sunt extrem de reduse.

http://www.realitatea.net/un-asteroid-va-trece-luni-foarte-aproape-de-pamant_847400.html
http://www.agerpres.ro/media/index.php/life/item/71411-Un-asteroid-va-trece-luni-aproape-de-Pamant-si-va-putea-fi-observat-cu-telescopul.html

N-am mai auzit nimic de trecerea acestul "fenomen" media ... ori nu stiu eu sa caut pe gogutza ...
O poza ,un filmulet ... ceva ce fac astronomi cu observatoarele,sateliti astronomici,telescoapele ,radarele spatiale ...nimic sau a fost un alt episod din seria "sa tinem prostimea in frica " ....
Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

Cautatorul

Citat din: Arhanghelul din  03 Iulie 2011, 12:24:37
N-am mai auzit nimic de trecerea acestul "fenomen" media ... ori nu stiu eu sa caut pe gogutza ...
O poza ,un filmulet ... ceva ce fac astronomi cu observatoarele,sateliti astronomici,telescoapele ,radarele spatiale ...nimic sau a fost un alt episod din seria "sa tinem prostimea in frica " ....

Ba a fost:
"Un asteroid care se apropie de Terra va trece pe lângă Pământ mai târziu decât s-a crezut iniţial, cu toate acestea nu există nicio şansă ca asteroidul să lovească Terra."

"Iniţial asteroidul, denumit 2011 MD, trebuia să treacă pe deasupra Antarcticii la 20:14, dar specialiştii au descoperit că asteroidul 2011 MD va întârzia aproximativ o oră şi jumătate. Nici distanţa nu e atât de mică pe cât s-a crezut. Specialiştii susţin că distanţa e ceva mai mare decât s-a calculat în primă fază, adică în jur de 12 231 km, cu 160 de km mai mult, potrivit yahoo.com."

http://www.realitatea.net/intalnirea-asteroidului-cu-terra-amanata-cateva-ore_848082.html

La  o viteza de 10km/s cateva ore inseamna cateva zeci de mii de km...
Mi se pare jenant sa nu poti calcula traiectoria unui asteroid care e atat de aproape.
Ce credibilitate mai au acesti "specialisti"?

Arhanghelul

Ok. Dar totusi unde sunt poze de la observatoare cu trecerea lui sau filmari ... am inteles sa spus c-a trecut cu intarziere ca acceleratul de la Timisoara pana la Bucuresti (ce a devenit personal ca viteza) ...
Tot ce vad sunt "desene animate" cu orbite planetare ,soare si  proiectile desenate ..
Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05