Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Astronomie - Stiri

Creat de jean, 01 Aprilie 2009, 23:34:23

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

prodcomb

#480
Ne ajută "Astronomia amuzantă" a lui Perelman sau calculăm singuri.

distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

jean

#481
Din stirile care apar prin diverse locuri am aflat ca sonda New Horizons a trecut cu bine intalnirea cu Pluto si satelitii sai. In urmatoarele luni va trimite datele colectate in cele doua ore. Datele nu au putut fi transmise in direct pentru ca, avand camerele indreptate spre Pluto si antena pe directia de inaintate, folosita ca scut pentru micrometeoriti nu se putea realiza legatra radio cu Terra. Sonda nu are un sistem de orientare a antenei si pentu a transmite datele aici va trebui rotita cu antena spre noi. Am vazut asta aseara intr-un documentar pe History Channel.
La ora 22, ora de vara a Romaniei, vom putea vedea in premiera, pe NASA TV primele imagini de ieri cand sonda New Horizons a trecut la distanta minima de sistemul Pluto ‪#‎PlutoFlyby‬ https://www.facebook.com/AstroInfo/posts/986386581379837

Ar fi interesant de stiut cum arata si restul planetelor pitice transplutoniene,  Haumea (sateliți) · Makemake · Eris (sateliți) · Sedna, sau daca, dupa aceste obiecte se afla cel putin o planeta de dimensiunea pamantului sau mai mare, se vehiculeaza aceasta ipoteza. Sistemul nostru solar este destul de aglomerat la scara cosmica.
Adevarul este dincolo de noi

Rayden

oricum, imaginile trebuie procesate...cine stie pe cine prinde accidental pe acolo  :mrgreen:  :-D  :-)

StarDust

Noi detalii despre formatiunea luminoasa din craterul Occator de pe Ceres:

http://solarsystem.nasa.gov/news/2015/09/08/ceres-bright-spots-seen-in-striking-new-detail
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

prodcomb

O să ne ajute analiza spectrală.
Craterul pare a fi apărut în mod destul de pașnic, adică impact la viteză mică. L-o fi ,,atins" o cometă.
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Ganditorul

Nebuloasă planetară aflată la 6.000 de ani lumină distanţă de Pământ - surprinsă de Telescopul Hubble

Această fotografie de o frumuseţe aparte surprinde nebuloasa planetară NGC 6818, cunoscută şi drept Nebuloasa Mica Gemă, localizată în constelaţia Sagittarius (Săgetător), la aproximativ 6.000 de ani lumină distanţă de Pământ.



Haloul strălucitor care înconjoară steaua muribundă care a generat această nebuloasă are peste jumătate de an-lumină în diametru — fiind uriaş prin comparaţie cu steaua din centru, însă doar un fir de nisip la scară cosmică.

Când îmbătrânesc, stelele mici şi medii, de tipul Soarelui şi cu până la de opt ori mai masive decât astrul nostru, formează nebuloase planetare. Stelele care cântăresc mai mult de 8 mase solare îşi vor sfârşi viaţa cel mai probabil printr-o explozie dramatică de tip supernovă.




Astfel, după câteva miliarde de ani, o stea de tipul Soarelui rămâne fără hidrogen (folosit în reacţia de fuziune nucleară având ca rezultat producerea de heliu) şi nu mai dispune de suficientă energie pentru a-şi susţine straturile exterioare. Atunci nucleul stelei începe să se contracte şi se încălzeşte. Straturile exterioare se extind enorm din cauza temperaturii foarte mari a nucleului, devenind mult mai reci. Steaua devine un gigant roşu. Nucleul continuă să se contracte şi să se încălzească până reîncepe procesul de fuziune nucleară având drept combustibil de această dată heliul, din care se formează carbon şi oxigen. Reaprinderea reactorului nuclear al stelei duce la stoparea contracţiei nucleului, dar steaua rămâne instabilă şi emite pulsaţii puternice. Acestea vor deveni la un moment dat suficient de mari pentru a arunca întreaga atmosferă solară în spaţiu.

Gazele evacuate formează un nor de material în jurul nucleului expus al stelei. Pe măsură ce atmosfera se îndepărtează de stea, straturi din ce în ce mai adânci cu temperaturi din ce în ce mai mari sunt expuse, iar atmosfera stelară expulzată este ionizată şi începe să strălucească, formând astfel o nebuloasă planetară.

Telescopul Hubble a mai fotografiat această nebuloasă în anul 1997, folosind acelaşi instrument cu care a fost realizată şi această fotografie, WFPC2 (Wide Field Planetary Camera 2), însă a utilizat alte filtre de lumină.

http://www.scientia.ro/stiri-stiinta/stiri-astronomie/6752-nebuloasa-planetara-surprinsa-de-telescopul-hubble.html

prodcomb

Este uimitoare evoluția stelară; de la stele din prima generație la stele din a doua generație și mai departe.
Noi suntem copiii unei stele din a doua generație; materialele din care este alcătuită Terra și noi sunt ,,de mâna a doua"!
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Ganditorul

Ieri 14 septembrie 2015 ora 20 (#) am observat o "stea cazatoare", un meteorit care a strabatut cerul pe partea de sud-est a Bucurestiului dinspre sud spre est si s-a stins undeva deasupra autostrazii A2 - Glina pe la vre-o 500-700 metrii (observatie subiectiva). A mai obsevat cineva asta ?

maurice

comfirm! totusi parca nu s-a stins ca un meteorit si nici viteza asa mare nu avea. parca si unghiul de cadere a fast cam mic. cu siguranta nu era avion, elicopter sau lampion.

Ganditorul

NASA a anuntat noua descoperire despre Pluto: "Cer" albastru si regiuni de apa inghetata pe planeta pitica

Primele imagini color ale invelisului de ceata din atmosfera planetei pitice Pluto, surprinse saptamana trecuta de misiunea New Horizons, dezvaluie ca acesta are o culoare albastra, a anuntat joi NASA, potrivit Mediafax. In plus, sonda spatiala a detectat si numeroase mici regiuni expuse de gheata lichida pe suprafata Pluto.

"Cine s-ar fi asteptat la un cer albastru in Centura Kuiper? Este splendid", a declarat Alan Stern, investigator principal al misiunii New Horizons.

Particulele propriu-zise de ceata sunt probabil gri sau rosii, insa modul in care acestea disperseaza lumina albastra a captat atentia echipei de cercetatori ai misiunii New Horizons, se arata in anuntul facut joi de NASA.

"Acea nuanta izbitoare de albastru ne ofera informatii despre dimensiunea si compozitia particulelor de ceata", explica omul de stiinta Carly Howett.

"Un cer albastru rezulta, de multe ori, din dispersia razelor solare de catre particule foarte mici. Pe Pamant, acele particule sunt molecule foarte mici de azot. Pe Pluto, acestea par sa fie particule mai mari - dar tot relativ mici - asemanatoare funinginei, pe care le numim <tholine>", continua Howett.

Continuarea articolului la :
http://science.hotnews.ro/stiri-spatiul-20484930-nasa-anuntat-noua-descoperire-despre-pluto-cer-albastru-regiuni-apa-inghetata-planeta-pitica.htm


preluat din sursa : https://www.nasa.gov/nh/nh-finds-blue-skies-and-water-ice-on-pluto

jean

Citat din: Ganditorul din  12 Octombrie 2015, 20:44:03
gheata lichida pe suprafata Pluto.
Gheata lichida?.......Gheata prin naura ei este solida nu lichida.
Adevarul este dincolo de noi

Aliosa

Eu nu inteleg ceva , de ce imaginea e grayscale si cu albastru este evidentiat ceva ce noi nu observam daca nu ne este indicat de nasa .

Arhanghelul

Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

Xanadron

Nu stiu altii cum sint, da' io ma-ndoiesc de scopul invariabil declarat al construirii mega-radio-telescoapelor astora treptat mai mari/complexe/scumpe ("to search for intelligent cosmic life" :-))

Etete scartz deci a mia oara - fiindca nu vad care om cu mintea acasa o mai putea crede ca indivizii din virful Sistemului (egal daca rusesc, american, chinezesc etc.) - si singurii care aproba mega-cheltuielile astea - n-ar cunoaste prea bine fie si doar frintura de adevar a certitudinii existentzei ET / IT/ UT / ID etc.?!

Ramine totusi greu de ghicit adevaratul scop al astro-faraonismelor, desi primul de pe lista "classified" ar fi (dupa mine) unul simplutz, dar logic - si anume nevoia de comunicare cu de-ceva-vreme-cunoscutii exo-amici (ori stapani?... 8-))
Poate aveti insa voi alte idei si mai valabile.   
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

prodcomb

Radiointerferometrele sunt mai ,,tari" decât radiotelescoapele.
Dece sunt preferate radiotelescoapele cu antene unice din ce în ce mai ,,măricele"?
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit