Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Exogeneza

Creat de dacian_a, 07 Martie 2006, 14:28:25

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

dacian_a

Uitaţi-l puţin e Dumnezeu şi lumea creată în şapte zile  :-P.

Probabil cu toţii aţi auzit despre panspermie sau exogeneză, conform căreia viaţa pe Pământ ar avea origini ,,extraterstre" (a se înţelege de undeva din cosmos) şi anume cum că ar fi vorba despre ,,seminţe" ,,germeni" care ar fi aterizat din cosmos şi ar fi dat naştere vieţii.

Primele idei vin chiar de la filosoful Anaxagoras din antichitate, deci, însă nimeni nu a dat importanţă ideii până pe la începutul secolului IX.

Se crede că panspermia este fie interplanetară, fie interstelară iar dovezile pro şi contra sunt oarecum minime...o fi?! Nu o fi?!

Chiar dacă nu e vorba despre originea vieţii, aceste mici organisme mai ,,aterizează" din când în când pe Pământ şi pot să se dezvolte. Uneori aduse chiar de meteoriţi.

Cum supravieţuiesc? Ar exista multe ipoteze, dar în niciun caz să nu apară vreuna conform căreia nu ar avea cum datorită absenţei nu ştiu căror gaze şi etc., pentru că mi se pare pueril. Poate altora nu...

Ce credeţi?

În iulie 2001 a avut loc un fenomen oarecum ciudat în India, şi anume o ,,ploaie roşie" pe o lungime de cîţiva kilometri. Culoarea roşie a apei s-a demonstrat că era datorată unor microparticule roşii care se aseamănă celulelor animale sau vegetale, studiate de către noi toţi la biologie 

S-a crezut că or fi particule de nisip însă nu se asemanănă în compoziţie şi alcătuire cu nici un material din deşert.

Mai e ciudat faptul că au căzut în timpul ploii peste 50.000 Kg de astfel de particule.
În umra unei analize, pe lângă faptul că au o consistenţă similară celulelor, s-a observat că ar conţine în principal carbon şi oxigen ÎNSĂ nici o urmă de ADN.

Încă ceva. Ploaia a avut loc după tranziţia unui meteorit.

Întrebările mele sunt:

E posibilă o origine extraterestră a acestor particule?

Cum pot să se dezvolte sau ce influenţe credeţi că ar avea?

În ce măsură susţin teoria conform căreia viaţa pe Pământ a pornit de la un "spor", "particulă" etc. de origine "extraterestră"?În speranţa că încă nu s-a dezbătut această problemă pe forum...

Skywalker

  S-au gasit de mai multe ori microorganisme provenind de pe diversi meteoriti. Si acele microorganisme se inmultesc si noi le inspiram fara sa ne dam seama, asa ca putem spune ca avem extraterestri in noi. Parca pe ceva topic era o poza cu un meteorit si niste microorganisme pe suprafata lui.
 
  bine, daca viata pe Terra a fost "importata", atunci cum s'a format in locul de unde a fost adus?
Eu cred ca viata a inceput pe Terra si a mai fost imbogatita cu aporturi extraterestre, acestea contribuind la variabilitatea genetica.

Cat despre ploaia cu particule rosii... a auzit cineva de ploile cu pesti, broaste sau chiar mai ciudat, de caderi din cer a unor corpuri grele(masini, bovine). Daca vreti, va scriu de unde provin aceste ploi ciudate. Si explicatia este exxtrem de logica.

spooky

imi aduc aminte stirea... si am gasit-o

http://www.world-science.net/exclusives/060104_specksfrm1.htm

dar poate acele particule nu sunt deloc extraterestre...
"In a world of universal deceit telling the truth is a revolutionary act." -- George Orwell, 1984

TurnusX

Nu cred ca viata poate rezista in primul rand tranzitiei prin spatiu. Daca stau si ma gandesc, oare cam cati ani lumina i-ar trebui unui meteorit sa ajunga aici incarcat cu viata de pe alte planete? In tot timpul asta ceva ar trebui sa-l opreasca. Imi vine greu sa cred ca viata pe Terra este rezultatul unui accident fericit prin care un meteorit incarcat cu viata ajuns teafar aici, exact in mediul propice.
In al doi-lea rand, cand intra in atmosfera un meteorit ia foc, deci viata, oricat de criogenata e ea ia foc instantaneu daca se afla la suprafata sau daca meteoritul este de dimensiuni reduse. Daca meteoritul are dimensiuni semnificative atunci in momentul cand loveste fie distruge planeta, ceea ce nu e bine pentru viata in general  :-D, fie determina cataclisme ce dureaza ani la rand, ceea ce iar nu e bine.
Posibilitatea ca asa ceva sa se intample, desi exista, este foarte mica.

dacian_a

Da, intr-adevar nu s-a demosntrat nimic clar, nici nu am spus asta. Eu voiam raspunsurile voastre la niste intrebari simple si clare, raspunsuri subiective cu putin suport obiectiv, pt ca de asta e forum, ca sa se poarte discutii, nu? Si am obtinut cateva idei. OK.

In al doilea rand, TurnusX "cand intra in atmosfera un meteorit ia foc, deci viata, oricat de criogenata e ea ia foc instantaneu daca se afla la suprafata sau daca meteoritul este de dimensiuni reduse."
Da, acele microorganisme sau whatever iau foc sau se ineaca sau a nevoie de oxigen sau...SAU NOI HABAR NU AVEM DE MODUL DE VIATA AL ALTOR "VIETUITOARE". Asa ca ar putea foarte bine sa supravietuiasca in foc (si chiar sunt micoorganisme pe Pamant care au aceasta "calitate"). Oricum, totul e posibil, nu? :)

TurnusX

Desi risc sa ies din Science Fiction si sa intru in domeniul Fantasy imi imaginez ca singurele chestii care ar trebui sa reziste in foc sunt asa numitele Fire sau Plasma Elementals (vezi Heroes 3). Problema se pune insa astfel, daca formele alea de viata din care se presupune ca am fi evoluat noi erau rezistente la foc noi sau alta forma de viata cunoscuta de ce nu mai suntem?
Stiu si de existenta presupuselor bacterii ( :-D) ce traiesc in vulcani dar se pare ca la baza au alti compusi minerali decat carbonul. Ramane sa ma mai documentez.

dacian_a

Good point..."noi de ce nu mai suntem?" desi "MAI-ul" ala ar implica faptul ca am fost...:) Vezi, exprimarea poate sa "joace feste". In orice caz, good poitn.
Ideea era ca exista...chiar daca nu s-au "dezvoltat" sub forma de..."fiinte umane, animale"