Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

O româncã a fãcut o descoperire legatã de componenþa universului

Creat de Kbal, 21 Ianuarie 2009, 01:39:56

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Kbal

Brãileanca Aurora Simionescu, de 24 de ani, doctorand la Institutul Max-Planck din Germania, a fãcut parte dintr-o echipã de astrofizicieni de la institutul german ºi de la alte douã institute olandeze care a detectat pentru prima datã un fragment din masa de "materie obiºnuitã" încã necunoscutã oamenilor.

Românca explicã pentru cotidianul.ro importanþa descoperirii. Universul este compus, în proporþie de 95%, din substanþe cu compoziþie încã necunoscutã: materie întunecatã (21%) ºi energie întunecatã (75%). Restul, circa 4 - 5%, este format din aºa-numita "materie obiºnuitã", barionicã (protoni, neutroni etc.), din care suntem fãcuþi ºi noi. "Dar, dacã numãrãm toate obiectele – de exemplu stele, galaxii º.a.m.d –, ºi adunãm toate masele acestor obiecte, nu ajungem la aceste procente, ci la jumãtate din ceea ce s-ar aºtepta.

ªi atunci întrebarea este: unde e restul?", explicã Aurora Simionescu pentru cotidianul.ro.

Ideea din spatele descoperirii i-a venit tinerei românce în vara anului trecut, într-o discuþie cu colegii de cercetare. În plus, observaþia ei este ºi parte a tezei de doctorat pe care o va prezenta Universitãþii din München ºi a fost fãcutã cu ajutorul telescopului XMM-Newton, cu raze X, al Agenþiei Spaþiale Europene, folosit întâia oarã în 1999.

"Teoriile de pânã acum preziceau cã acest rest se aflã în diferite filamente, de densitate foarte redusã, ºi cã densitatea din univers este dispusã într-un fel de pânzã de pãianjen, nodurile acestei pânze fiind clustere de galaxii, zone foarte populate, foarte dense, ºi conectate între ele de filamente", ne explicã doctorandul român.

Acum, echipa din care ea a fãcut parte a detectat în premierã un asemenea filament, mai precis un "pod" de gaz cald ºi foarte puþin dens ce leagã douã grupuri de galaxii, Abell 222 ºi Abell 223, aflate la o distanþã de aproximativ 2, 3 miliarde de ani luminã de Pãmânt. "Existã foarte multe astfel de filamente care acoperã o suprafaþã mult mai mare decât nodurile, iar teoria era cã barionii care ne lipsesc sunt în astfel de gaze", spune Aurora Simionescu pentru cotidianul.ro.

Observaþia confirmã astfel teoriile anterioare ºi dã cercetãtorilor mai multã încredere în înþelegerea universului, precum ºi posibilitatea dezvoltãrii de noi teorii, întãreºte ea. Rãmân totuºi multe necunoscute, continuã doctorandul, cum ar fi proprietãþile exacte ale filamentelor cu pricina.

"Noi nu am putut identifica acum decât gazul cel mai dens ºi cel mai fierbinte din acest filament. Ceea ce vedem noi în emisie nu este tot gazul din filament, ci doar o parte a lui. Aceasta este o constrângere observaþionalã a modelelor pe care le vom folosi de acum încolo, pentru cã aceastã observaþie spune: în acest filament trebuie sã avem un model care prezice cã gazul cel mai fierbinte va avea aceastã temperaturã ºi aceastã densitate".

Aurora Simionescu ne prezintã ºi planurile de viitor ale institutului german în aceastã direcþie. "Trebuie sã existe foarte multe filamente în Univers, pentru cã altfel nu am ajunge la acei 50% de barioni care ne lipsesc. Primul pas va fi sã folosim acest telescop pentru a observa alte sisteme cu o geometrie asemãnãtoare cu cel pe care l-am observat acum ºi sã confirmãm cã ºi în alte sisteme vom detecta aceleaºi proprietãþi", completeazã ea.

Acesta pregãteºte ºi lansara de misiuni care sã caute exclusiv dupã astfel de filamente ºi care sã le poatã detecta, totodatã, ºi pe cele cu geometrie diferitã de cea a "podului" de gaz proaspãt descoperit.

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/o_romanca_a_descoperit_o_farama_din_materia_lipsa_din_univers-45359.html

Only the best is good enough ...

Cautatorul

Da, stiu. E fiica primarului de Braila, Aurel Simionescu, fost senator PSD.
Nu contest faptul ca fata e desteapta si parintii i-au dat o educatie buna.

Dar faptul ca e adusa in prim-plan de grupul realitatea ma face sa cred ca acest fapt are legatura cu politica. Sunt sute de romani care au facut cariera in domeniul stiintific in strainatate si nimeni nu vorbeste despre ei. Chiar recent cazul cu acceleratorul, am aflat ca acolo lucreaza zeci de romani... si nu toti ca maturatori...