Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Cercetatorii NASA, surprinsi de un puternic zgomot cosmic

Creat de LP, 09 Ianuarie 2009, 16:21:20

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

LP

Am gasit un asrticol interesant pe   http://www.romanialibera.ro/a143258/cercetatorii-nasa-surprinsi-de-un-puternic-zgomot-cosmic.html   pe care l-am copiat mai jos:

Rl online
Vineri, 09 Ianuarie 2009
Astronomii NASA au descoperit un ciudat sunet cosmic care rasuna de sase ori mai puternic decat ar fi de asteptat, scrie space.com consultat de Hotnews. Vuietul vine din zone indepartate ale cosmosului, dar sursa ramane deocamdata necunoscuta.

Desigur, undele sonore nu pot strabate vidul (ceea ce spatiul este in cea mai mare parte), sau cel putin nu in mod eficient, au explicat specialistii NASA. Insa undele radio sunt capabile de o astfel de performanta, prin proprietatea lor de unde electromagnetice situate la capatul frecventei joase a spectrului luminii.

Numeroase elemente ale universului emit unde radio, inclusiv stelele sau quasarii. Calea Lactee emite un "suier" static, detectat prima data de fizicianul Karl Jansky in 1931. Si alte galaxii transmit in spatiu un astfel de "suier".

Totusi, ultimele sunete detectate sunt cu mult mai puternice decat se asteptau astronomii. In cadrul celei de a 213 reuniuni a Societatii Americane de Astronomie, fenomenul a fost prezentat drept "ceva nou si interesant ce se petrece in Univers" de catre dr. Alan Kogut, specialist NASA si conducator al echipei de cercetare. Semnalul a fost detectat cu ajutorul unui balon-sonda denumit "ARCADE - Absolute Radiometer for Cosmology, Astrophysics, and Diffuse Emission", lansat in 2006 din Texas.

Misiunea ARCADE a constat in cautarea de semne slabe de caldura din prima generatie de stele; a fost descoperit in schimb acest vuiet din indepartate zone ale Universului. Analizele detaliate efectuate au scos din discutie stelele primordiale sau alte surse radio, inclusiv gazele din haloul ce inconjoara galaxia noastra.

Alte galaxii ce emit unde radio nu ar fi capabile sa emita astfel de sunete – sunt prea putine, precizeaza astronomii: "Galaxiile s-ar inghesui in Univers precum sardinele ca sa emita asa ceva", spune Dale Fixsen, membru al echipei de cercetare. Semnalul este de sase ori mai puternic decat emisiile tuturor surselor radio din Univers.

Yagg

Cred cã e stricat balonul lor  :lol:
http://www.nasa.gov/centers/goddard/news/topstory/2009/arcade_balloon.html

Din articolul celor de la NASA, reiese cã au pregãtit echipamentul pentru un anumit tip de cercetãri ºi nu cunosc cauza zgomotului, din cauzã cã nimeni nu se aºtepta la astfel de rezultate. O intrigã marca NASA.

Articolul în limba românã este, ca de fiecare datã, o poveste neînþeleasã ºi tradusã cu picioarele.

Nox

#2
E impropriu spus zgomot, în spaþiu nu se propagã sunetele. E vorba de unde radio / radiaþii. ªi deºi se precizeazã clar în articol tot greºit e tradus.
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

Yagg

CitatE impropriu spus zgomot, în spaþiu nu se propagã sunetele.
Cu siguranþã. Între cei care cunosc jargonul, se poate folosi pentru perturbãri, variaþii, unde electromagnetice. Eu nu l-am folosit ca termen care descrie unde acustice. Dacã asta se înþelege, cred cã s-a lãmurit problema.