Sectiune pentru limba româna > Astronomie

Marte

(1/55) > >>

StarDust:
Subiectul Marte e destul de discutat, poate nu gresesc daca deschidem un subiect aici despre aceasta planeta.
Expun aici un link despre ultima descoperire referitor la modul in care atmosfera lui Marte e imprastiata de vantul solar :

http://science.nasa.gov/headlines/y2008/21nov_plasmoids.htm?list973110

Cautatorul:
Daca tot se vorbeste despre atmosfera planetei Marte iata ce au descoperit cercetatorii:

"Viaþã pe Marte: Metanul de pe Planeta Roºie indicã existenþa organismelor"

"Oamenii de ºtiinþã de la NASA au detectat metan pe Marte, crescând astfel ºansele pentru gãsirea vieþii pe Marte. Noua descoperire reprezintã cel mai puternici indiciu potrivit cãruia sub suprafaþa roºie ºi prãfuitã a planetei s-ar putea afla microbi extratereºtri."

"Brad Bebout, un microbiolog de la NASA, a declarat cã dacã metanul este prezent în atmosfera marþianã, înseamnã cã ceva de pe planetã trebuie sã îl producã acum, pentru cã gazul este distrus de Soare în mai puþin de 300 de ani.

Majoritatea metanului de pe Pãmânt este creat de microbi primitivi, deºi acesta mai poate fi generat ºi de reacþiile dintre apã ºi rocile fierbinþi, pline de carbon. Încã nu s-a stabilit care dintre acestea este cauza metanului de pe Marte, informeazã Daily Mail.

Profesorul britanic Colin Pillinger, care s-a ocupat în 2003 de misiunea Beagle 2 pe Marte, a declarat pentru The Sun cã metanul indicã existenþa vieþii pe Planeta Roºie.

"Metanul este un produs al biologiei. Pentru ca metanul sã existe în atmosfera planetei, trebuie sã existe o sursã continuã", a declarat Pillinger.

"Cele mai evidente surse de metan sunt organismele. Aºa cã dacã gãseºti metan în atmosferã, s-ar putea sã existe ºi viaþã. Nu este o dovadã, dar trebuie sã cercetãm mai bine", a mai spus profesorul."

Am dat cateva citate din articolul de la realitatea.

http://www.realitatea.net/viata-pe-marte--metanul-de-pe-planeta-rosie-indica-existenta-organismelor_437856.html


Mai multe site-uri care prezinta stirea:

"A fost descoperita viata pe Marte!"
http://www.ziua.net/news.php?data=2009-01-15&id=19307

Citez un fragment

"NASA va anunta joi "cea mai importanta descoperire din istoria lumii" - un gaz detectat de specialisti in aceleasi regiuni ale lui Marte in care se aflau si norii formati din vapori de apa si care demonstreaza ca pe Planeta Rosie exista, intr-adevar, viata, relateaza, in exclusivitate, cotidianul britanic "The Sun". De aparitia metanului sunt responsabile in cazul lui Marte micro-organisme extraterestre care traiesc sub solul si gheata planetei."

si:

"Potrivit "The Sun", NASA urmeaza sa anunte aceasta uriasa descoperire in cursul zilei de joi, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la sediul sau din Washington. Conferinta va fi difuzata in direct de catre NASA TV (www.nasa.gov/ntv), precizeaza sursa citata"

Puteti cauta pe google ca sunt o gramada de stiri pe aceasta tema:

http://www.google.com/search?hl=ro&q=metan+planeta+marte+viata&lr=

Apropo: Am intrat pe www.NASA.gov si pe prima pagina scrie ca urmeaza pe NASA TV la 2PM EST o emisiune despre marte "Mars Science Update"

spooky:
da, asa e, tocmai s-a anuntat ca exista metan pe marte:
http://www.nasa.gov/mission_pages/mars/news/marsmethane.html

jean:
  Se spune ca, pe satelitul Titan al lui Saturn sunt lacuri de metan. Temperaturile de acolo sunt putin mai scazute decat cele de pe Marte.
  Nu ar putea exista si pe Marte cel putin cateva zone umede de metan?  Este adevarat ca pe Titan este presiune atmosferica mult mai mare decat pe Marte.
 Stie cineva pe aici la ce temperatura si presiune metanul devine lichid?

spooky:
defapt... e cam ciudat, stirea in sine vorbeste despre existenta metanului, desi se stia inca chiar din 2003 ca exista metan...

nu e nimic nou, mai degraba, dupa aproape 5 ani de analize, au ajuns la convingerea ca... exista metan pe marte si ca foarte probabil ca acesta sa fie produs de micro-organisme care traiesc in solul martian sau sub gheata martiana... intru-cat nu s-au descoperit activitati vulcanice care sa genereze metan (vezi aici o simulare cu cele 2 posibilitati - format apple quicktime .mov)

iata aici concentratiile de metan din atmosfera:


si tot acolo ni se prezinta cum se produce dioxidul de carbon, evident, pe Marte:


mult mai multe animatii le gasiti pe pagina media:
http://www.nasa.gov/mission_pages/mars/news/marsmethane_media.html

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version