Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Earth Overshoot Day

Creat de Fr0styan, 25 Septembrie 2008, 11:25:37

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Fr0styan


Organizatia americana Global Footprint Network trage un semnal de alarma în ceea ce priveste ritmul foarte alert de consum la nivel global. Astfel, Global Footprint Network, organism de cercetare care evalueaza cantitatea resurselor naturale disponibile, avertizeaza ca ritmul de consumare a resurselor naturale la nivel global depaseste capacitatea de regenerare a Pamântului.

În acest sens, datele publicate de organizatia americana arata ca cererea actuala este în acest an cu 40 de procente mai mare decât capacitatea Pamântului de a produce resursele necesare. Printre factorii care contribuie la aceasta situatie critica se numara sporul demografic pozitiv la nivel mondial si cresterea nivelului de trai în tarile în curs de dezvoltare, precum China si India.

Ritmul de consumare a resurselor naturale depaseste capacitatea Pamântului de regenerare
La 23 septembrie, resursele naturale pe care Pamântul le-a produs în acest an s-au epuizat în totalitate. Cererea actuala este cu 40% mai mare decât oferta anuala.

Resursele naturale globale produse într-un an nu mai reusesc sa tina pasul cu ritmul foarte alert de consum, avertizeaza ONG-ul american Global Footprint Network. Aceasta situatie critica are loc pe fondul sporului demografic pozitiv la nivel mondial, dar si al cresterii nivelului de trai în tarile emergente.

Pâna la sfârsitul anului se va apela la rezervele ecologice. Conform Global Footprint Network, organism de cercetare care masoara cantitatea resurselor naturale disponibile, cererea actuala depaseste cu 40 la suta capacitatea Pamântului de a produce resursele necesare.

Anul acesta, toate resursele produse în 2008 s-au epuizat la 23 septembrie. Ceea ce înseamna ca, în momentul de fata, planeta are nevoie de un an si trei luni pentru a genera ceea ce lumea consuma în 12 luni. Padurile sunt defrisate într-un ritm ametitor, pestii sunt pescuiti mult mai repede decât capacitatea lor de reproducere, culturile sunt consumate imediat.

Data la care se epuizeaza resursele naturale, denumita ,,Earth Overshoot Day", pica tot mai devreme cu fiecare an care trece, pentru ca cererea este în continua crestere, dupa cum subliniaza reprezentantii organismului american de cercetare.

Consecinte nefaste
Global Footprint Network calculeaza anual amprenta ecologica a umanitatii - presiunea exercitata asupra culturilor si padurilor - si o compara cu capacitatea ecosistemelor de regenerare si de absorbtie a  deseurilor produse.

Totul a început la 31 decembrie 1986. La aceasta data, pentru prima oara în istorie, oamenii au consumat în numai 12 luni toate resursele pe care Pamântul le-a produs în anul respectiv. Zece ani mai târziu, lumea folosea deja cu 15 la suta mai multe resurse decât Pamântul putea produce anual. Atunci, resursele s-au epuizat în noiembrie. Anul trecut, Overshoot Day a avut loc la 6 octombrie, iar anul acesta, la 23 septembrie.

Potrivit ,,listei rosii a animalelor si plantelor periclitate" publicate în fiecare an de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii, peste o treime din cele 41.000 de specii puse sub observatie sunt amenintate cu disparitia.