Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Universul - Big Bang sau creaþie inteligentã

Creat de bluestar3, 06 Septembrie 2008, 21:53:18

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

bluestar3

              Autorul cartii "Omul si astrele", aparuta la editura "Dacia"in 1986, isi incepe lucrarea cu o propozitie scurta: "La inceput a fost universul."(1)  Intr-un mod asemanator incepe si Evanghelia apostolului Ioan:
"La inceput a fost Cuvantul" ( Creatorul n.n.- Ioan 1, 1)  Un singur cuvant difera in cele doua afirmatii, suficient ca el sa separe complet si ireconciliabil doua linii de gandire, doua conceptii despre lume si viata.
              Din zorii umanitatii, au circulat intre oameni tot felul de teorii cosmogonice, unele mai ciudate decat altele. Nu este acum timpul si locul sa ne ocupam de ele, caci valoarea lor este doar una cultural-istorica si  mai putin stiintifica. Exista insa o teorie cosmogonica moderna, larg acceptata in cercurile stiintifice, aparuta pe la mijlocul secolului al 20-lea- teoria Big Bang.
              In mare, teoria sustine ca in momentul 0, intregul univers era concentrat intr-un singur atom universal, un fel de "ou primordial", care a explodat cu aproximativ 13,7 miliarde de ani in urma, dand nastere particulelor, din care ulterior s-au format corpurile ceresti si galaxiile. Suportul stiintific pe care se bazeaza teoria este alcatuit din trei elemente:
              1). Varsta celor mai batrane stele este de 12-15 miliarde de ani.
              2). Analiza luminii emise de galaxii indica faptul ca ele se departeaza unele de altele.
              3). In toate regiunile din univers exista o radiatie slaba (un  fel de fosila), un ecou al torentelor de caldura si lumina din momentul exploziei.
              Se afirma de asemenea ca universul este in continua expansiune, ca galaxiile se departeaza unele de altele, astfel incat dupa fiecare miliard de ani, universul este mai mare cu 5-10 %.
              Teoria Big Bang, desi e imbratisata de numerosi oameni de stiinta, ridica o multime de probleme nerezolvate, ceea ce face ca ea sa fie  nimic mai mult decat o simpla ipoteza cosmogonica putin credibila. Iata cateva probleme nerezolvate ale teoriei amintite:
              1. Nu exista nicio cale experimentala pentru a verifica veridicitatea acestei teorii. Nu poate fi imaginat niciun aparat care sa urmaresca evolutia unei stele. Omul isi poate doar imagina aceasta evolutie, insa nu o poate verifica experimental. Atata vreme cat nu poate fi facuta o verificare experimentala, teoria nu este altceva decat o simpla ipoteza.
              2. Conform teoriei Big Bang, in urma exploziei materia ar trebui sa fie distribuita in univers in mod uniform si aleatoriu in toate directiile.
              Realitatea pe care o gasesc astronomii "pe teren" este cu totul alta: materia este distribuita neomogen in univers. Pretutindeni exista neregularitati, cu zone de materie foarte densa ( galaxiile ), dar si zone care se apropie de vidul absolut ( spatiile intergalactice ).
              O stire data in 28 august 2007 arata ca astronomii au descoperit la o distanta de doua miliarde de ani-lumina un vid imens in univers, avand un diametru de un miliard de ani-lumina. Cu ajutorul radiotelescopului VLH, s-a descoperit, potrivit Live Science, un gol urias in care nu exista nici galaxii, nici materie intunecata. Initial s-a crezut ca este vorba de o gaura neagra, insa a fost infirmata acesta presupunere.
              "Ceea ce am gasit nu este normal, daca ne raportam la observatiile de pana acum, ori la simularile computerizate despre evolutia universului"- afirma cercetatorul stiintific Lilliya R. Williams de la Universitatea din Minnesota. (2)
              Acest vid imens da peste cap teoriile stiintifice prezente.
              3. Conform teoriei Big Bang, toate galaxiile ar trebui sa se departeze unele de altele, la fel cum se intampla cu fragmentele rezultate in urma unei explozii obisnuite. Realitatea "pe teren" este alta: sunt zone in univers in care galaxiile se apropie unele de altele.
              4. Cartografierea recenta a unei zone din universul apropiat de noi contrazice afirmatiile teoriei Big Bang.  De-a lungul anilor, s-au facut o multime de studii cu privire la distributia galaxiilor cunoscute. Insa oricat de elaborate au fost acestea, ele nu au putut acoperi decat diferite segmente.
              Incepand cu 1986, in  astronomie si astrofizica s-a deschis o etapa importanta. Folosindu-se tehnici informatice moderne, astronomii de la Harvard Smithsonian Center au reusit sa obtina o reprezentare aproape fidela a unei zone a universului. Pentru prima data omul a putut vedea structuri ale universului care se intind pe o distanta de 500 de milioane de ani-lumina.
              Reusita acestei cartografieri partiale a universului pune serios sub semnul intrebarii teoria Big Bang. Cartografierea realizata in 1986 demonstreaza ca distributia galaxiilor in univers nu este aleatorie. Mai mult decat atat, noua panorama descopera o structura particulara formata din peste 1000 de galaxii, avand imaginea unei fiinte umane. Aceasta descoperire nu numai ca rastoarna teoria distributiei aleatoare a galaxiilor in univers, dar- culmea ironiei !- oamenii de stiinta evolutionisti au ocazia sa contemple galaxiile din universul nordic si apropiat de noi ca avand forma unei fiinte omenesti.
              Desigur, nimeni nu a dat vreo importanta sau semnificatie formei umane a acestei structuri galactice, insa descoperirea face ca teoria Big Bang sa fie serios repusa in discutie. La o scara uriasa, se pot vedea structuri cu aspectul unor ziduri uriase inconjurate de zone vide. Imaginea umana a structurii megagalactice a fost supranumita "the stick man" ( "omul baton"), datorita bustului sau alungit.
              Ceea ce este deosebit de interesant legat de "the stick man"  este faptul ca bustul sau este practic aliniat nordului real, in linie cu axa de rotatie a pamantului. Dr. Craig Tyler de la colegiul Fort Lewis din Colorado a afirmat:
              "The stick man"- rezultatul acestei prime evidente pare ca ne spune ca acolo se afla un mesaj cu privire la noi, galaxii dispuse in forma unei fiinte umane. In acelasi timp, alte "felii" ale cerului nu poseda astfel de formatiuni. Aceste caracteristici sunt interesante pentru ca ele par sa ne spuna ca noi ocupam un loc preponderent in cosmos." (3)
              Dr. Margaret Geller, astronom la Smithsonian Institute, admite ca "the stick man"reprezinta o dovada irezistibila ca galaxiile se concentreaza in structuri bidimensionale.
              5. Conform teoriei Big Bang, ca urmare a exploziei initiale si a distributiei uniforme si aleatoare  a materiei, universul ar fi trebuit sa fie sferic. Cercetari recente arata ca universul este mai degraba plat ( 4), unii cercetatori lansand modelul universului avand forma unei pilule ( oval alungit ). (5)
              6. Prime doua legi ale termodinamicii contrazic teoria Big Bang.
              -Prima lege a termodinamicii, numita si "legea conservarii energiei", afirma ca energia nu poate fi nici creata , nici distrusa, ci poate doar sa se transforme. Daca energia nu poate fi creata, atunci cu siguranta niciun lucru nu poate sa provina din nimic. Oamenii de stiinta evolutionisti stiu prea bine acest adevar, insa il ocolesc intentionat. Savanti ca Alan Guth au afirmat:
             "In primul rand, voi spune ca din punct de vedere pur tehnic, expansiunea nu explica cum universul  a venit la existenta din nimic... Expansiunea nu face decat sa iei un mic univers pentru a produce unul foarte mare. Dar expansiunea prin ea insasi nu explica originea acestui mic univers. " (6)
              Unul din cei mai mari matematicieni moderni-Stephen W. Hawking-  a inchis usa modelului expansionist:
              " Noul model expansionist a avut tentativa de a explica de ce universul este cel pe care noi  cunoastem ... Parerea mea este ca noul model expansionist este mort ca teorie stiintifica , desi numerosi oameni par sa nu fi auzit de acest lucru, continuand sa publice despre acest subiect ca si cum ar fi viabil."(7)
              -A doua lege a termodinamicii, numita si "legea entropiei", afirma ca energia se transforma in intotdeauna spre o stare din ce in ce mai haotica, din ce in ce mai putin utilizabila. Posibilitatea aparitiei unui univers din ce in ce mai organizat , dupa asa-zisa explozie initiala si fara interventia unei cauze externe,  este contrazisa de  legea entropiei . Chiar daca s-ar fi produs Bing Bang-ul, conform celei de a doua legi a termodinamicii, universul ar fi evoluat spre haos si entropie maxima ( dezordine ) , nu spre un un univers organizat asa cum il vedem astazi.
              7. Limitele cunoasterii in teoria Big Bang. Oamenii de stiinta sunt nevoiti sa recunoasca ca exista niste limite ale cunoasterii peste care nu pot trece. Ei vorbesc chiar despre "un zid" de netrecut pentru cunoasterea umana. De fapt, astrofizicienii iau ca punct de plecare al expansiunii universului momentul 10 la puterea minus 43 secunde, varsta la care se presupune ca universul era cuprins intr-o sfera de 10 la puterea minus 33 cm. Acesta este "zidul" de netrecut pentru cunoasterea umana. Dincolo de acest moment sunt doar presupuneri, ipoteze, imaginatie.
              8. Privin in interiorul sistemului nostru solar, gasim cateva realitati care contrazic toate teoriile stiintifice evolutioniste:
              a) Structura rocilor lunare este diferita de cea  a rocilor pamantene , ceea ce demonstreaza ca Luna si Pamantul au structuri diferite, origini diferite, si exista pentru scopuri diferite.Prin urmare cele doua corpuri ceresti nu pot avea acelasi stramos comun evolutionist.
              "Spre surprinderea savantilor, structura chimica a rocilor de pe luna este distinct diferita de cea a rocilor de pe pamant. Aceasta diferenta arata ca luna s-a format in conditii diferite... si inseamna ca orice teorie despre originea planetelor trebuie sa explice acum crearea pamantului si a lunii pe cai diferite."( 8 )
              Asadar, Luna si Pamantul au structuri diferite, deci au origini diferite.
              b) Dintre toate planetele sistemului solar, doua au rotatii axiale retrograde ( sensul de rotatie este opus sensului de rotatie al celorlate planete ). Este vorba despre Uranus si Venus. Evolutionistii nu pot explica aceasta, potrivit modelului evolutionist de formare a sistemului solar.
              c) De asemenea, o treime dintre satelitii naturali ai planetelor sistemului solar au orbite retrograde fata de sensul de rotatie al planetei respective.
              Toate aceste fenomene, precum si altele, nu au putut fi explicate rezonabil cu ajutorul  vreuneia din teoriile evolutioniste. Modelul creationist este cel care raspunde cel mai bine tuturor provocarilor. Acesta este si motivul pentru care oameni de stiinta evolutionisti ca  Dr. James Van Allen au respins filozofia evolutiva , care le-a fost implantata din tinerete, si au devenit creationisti.

              Asadar, ce a fost la inceput ? Evolutionistii spun: "La inceput a fost universul," iar creationistii spun: "La inceput a fost Creatorul."
              Legea cauzei si a efectului, una din legile fundamentale care guverneaza universul, afirma ca in spatele oricarui efect se afla o cauza mai mare decat efectul produs. A spune ca la inceput a fost universul inseamna a afirma ca efectul a fost inaintea cauzei care l-a produs, ceea ce sfideaza nu doar legile fundamentale ale fizicii, dar si bunul simt.
              In privinta Cauzei Primare care a stat la originea universului, Biblia nu are nicio ezitare. Primul verset al ei afirma clar si pe intelesul oricarui om:
                                 "La inceput, Dumnezeu a facut cerurile si pamantul." ( Geneza 1, 1 )
              Intrega Biblie reafirma pe tot parcursul ei ca suntem opera unui Creator inteligent, atotputernic, vesnic, omniprezent, sfant si iubitor.
              "...Eu, cu mainile Mele am intins cerurile si am asezat toata ostirea lor."  ( Isaia 45, 12 )
              "...Eu am desfasurat cerurile, Eu am intins pamantul."  ( Isaia 44, 24 )
              "...Numai El intinde cerurile..." ( Iov 9,8 ) 
              "Cerurile spun slava lui Dumnezeu si intinderea lor vesteste lucrarea mainilor Lui...(Psalmul19,1 )
              Vezi si: Isaia 42,5; 40,22 ; 51,13 ; Ieremia 10, 12; Psalmul 104, 2 etc.
              Universul cunoscut se intinde pe o distanta de 15 miliarde de ani-lumina. In vastul sau cuprins, se vad nenumarate mesaje lasate de inteligenta divina cu scopul de a descuraja orice scuza invocata de cei care Il reneaga pe Creator. De la fortele de coeziune din interiorul nucleului atomic si pana la structurile megagalactice, pretutindeni sunt dovezi de necontestat ca o Inteligenta suprema le-a adus pe toate la existenta si le sustine prin puterea Sa.
              De ce exista totusi atata negare de Dumnezeu printre noi ? Apostolul Pavel incearca o explicatie:
              "In adevar, insusirile nevazute ale Lui, puterea Lui vesnica si dumnezeirea Lui se vad lamurit, de la facerea lumii, cand te uiti cu bagare de seama la ele, in lucrurile facute de El. Asa ca nu se pot dezvinovati. Fiindca, macar ca au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslavit ca Dumnezeu, nici nu I-au multumit, ci s-au dedat la ganduri desarte si inima lor fara pricepere s-a intunecat. S-au falit ca sunt intelepti si au innebunit. Si au schimbat slava Dumnezeului nemuritor intr-o icoana care seamana cu omul muritor, pasari, dobitoace cu patru picioare si taratoare...Caci au schimbat in minciuna adevarul lui Dumnezeu si au slujit si s-au inchinat fapturii in locul Facatorului, care este binecuvantat in veci. ...Fiindca n-au cautat sa pastreze pe Dumnezeu in cunostinta lor, Dumnezeu i-a lasat in voia mintii lor blestemate, ca sa faca lucruri neingaduite."
                                                                                                                                           Romani 1, 20-28
              Oamenii de stiinta se astepta ca la sfarsitul secolului nostru sa fie incheiata cartografierea intregului univers cunoscut. Ar fi frumos, interesant si instructiv sa ai in fata o harta a intregului univers...Sa o privesti si sa visezi la o calatorie prin spatiile intergalactice.
              Noi insa asteptam ceva mai mult de la viitor: nu doar harti ale universului, ci posibilitatea de a vedea cu proprii nostri ochi minunile creatiunii lui Dumnezeu.
              "Dar noi, dupa fagaduinta Lui, asteptam ceruri noi si un pamant nou, in care va locui neprihanirea."
                                                                                                                                           2 Petru 3, 13
              Aceasta este speranta oricarui crestin adevarat. Si aceasta speranta nu inseala. Dumnezeul nostru se va tine de cuvant !

              Referinte bibliografice:
(1) Mihai E. Serban, "Omul si astrele", editura "Dacia", 1986, pag. 9
(2) cf. www.g1b2i3.worldpress.com si http://www.sanatatea.com/stiri/2007/08/29/s-a-descoperit-cel-mai-mare-gol-cosmic.html
(3) cf. artic. "Cartographier l'univers", disponibil pe www.thercg.org
(4) Evenimentul, 13.01.2005
(5) Magazin Stiintific, 17.10.2006
(6) Alan Guth, "Show Me God", cf. artic. "Les faites et les erreures", www.thercg.org
(7) Stephen W. Hawking, "Une breve histoire du temps"
(8) Jerry E. Bishop, "New Theories of Creation", in "Science Digest", 72, ( oct. 1972 ), pag. 42

"Daca gasesc in mine o dorinta pe care nici o experienta din lumea asta nu o poate satisface,atunci cea mai probabila explicatie e aceea ca am fost creat pentru o alta lume"(C.S.Lewis)

StarDust

#1
Imi e teama, ca noi, niciodata nu vom afla intregul adevar, pentru ca, s-ar putea sa nu fim capabili sa il intelegem. De multe ori, inclin sa cred, ca noi suntem doar o infima parte a unui intreg, ca si o celula din corpul nostru... Ea, e o fiinta vie, isi indeplineste un anumit rol, dar ea nu va putea niciodata intelege ce este acest intreg in care ea traieste... apoi dispare. Ea va fi limitata doar poate la a intelege interactiunea pe care o are cu vecinele ei, nimic mai mult... Referitor la Big-Bang, eu recomand o carte: Primele trei minute ale universului, scrisa de Steven Weinberg. E scrisa intr-un limbaj accesibil tuturor, si veti vedea ca teoria "Big-Bang" nu e chiar atat de lipsita de sens cum le place multora sa creada.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

liteady73

#2
 Salut StarDust !...

Intuitia nu te inseala. Santem parti organice al unui intreg (pe care inca il cautam), asa cum sant celulele dintr-un organism. Trebuie sa cautam conexiunea logica si dovezile indubitabile care ne fac sa intelegem ca facem parte dintr-un astfel de biosistem, la scara larga.

Dumnezeu si toate zeitaile care le inventam nu exista cata vreme santem in siguranta. Daca santem in pericol, ne rugam prin reflex, sau facem apel la cel mai apropiat mod de autolinistire de care am fost invatati. Asta nu inseamna ca am scapat de pericol. Doar constientizam, deopotriva rational si irational, ca santem nepregatiti pentru propriile noastre experimente. De orice natura.

Bosonul e o particula teoretica, folosita teoretic pentru a rezolva problema fundamentala a creatiei uniersului. Atat. Instrumentele in cauza folosite in cadrul experimentelor de la CERN, puteau fi plasate pe orbita, teoriile putand fi verificate acolo. Cand se realizeaza un experiment pe planeta, in care sant mari riscuri de exploatare, atunci reactia normala e aceea de a-l opri.

Si nu este nici un pericol. Inauntr-ul razei Schwarzschild materia se disipeaza. Apare fenomenul teoretic de evaporare electronica prin care gaura neagra , sau micro gaura neagra, dupa caz, prin care particulele subatomice ies la suprafata cu viteze luminice, consumand gaura neagra timp de milioane de ani.

O gaura-neagra sau o micro gaura-neagra e a 5-a stare de agregare a materiei. E sub forma de quarci care se ciocnesc aparent haotic si formeaza noi tipuri de forma a materie. Un tip nou de materie reprezinta o problema. Pentru ca nu se stie cum reactioneaza cu materia pe care o cunoastem. De-aici apar confuziile.

Microgaurile negre pot intr-adevar sa suctioneze materia (teoretic), dar tot la fel de bine pot disparea, nu atat de la sine, ci doar ca, avand loc in cadrul unor experimente aflate la viteze luminice, pot asadar sa dispara instantaneu.
  Dispar in spatiu.

StarDust

Salut Liteady73!

Referitor la ceea ce ai zis cu "un nou tip de materie" care se poate forma in interiorul unei ipotetice microgauri negre, eu cred ca nu poate fi decat "antimaterie" Cred ca daca ceva rau se va intampla la LHC asta se va intampla.. Poate o explozie (nu am idee cat de mare) care va distruge probabil cel putin zona cu senzori a LHC.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

liteady73

 Salut StarDust !...

8-) asa este 8-) .  O explozie necontrolata e un pericol. Mai ales daca se incearca sa se gaseasca particula primara (cel putin intermediara, miliardimi de miliardimi de secunda) care sa lase semne pe detector.

Noua nu ne ramane decat sa urmarim ce se descopera.

 

jean

StarDust
CitatImi e teama, ca noi, niciodata nu vom afla intregul adevar, pentru ca, s-ar putea sa nu fim capabili sa il intelegem. De multe ori, inclin sa cred, ca noi suntem doar o infima parte a unui intreg, ca si o celula din corpul nostru
Sunt de aceasi parere. Vezi la adresa de mai jos.
http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,2141.msg37308/topicseen.html#msg37308
Acet topic ar trebui mutat la astronomie.
Adevarul este dincolo de noi

bluestar3

"Daca gasesc in mine o dorinta pe care nici o experienta din lumea asta nu o poate satisface,atunci cea mai probabila explicatie e aceea ca am fost creat pentru o alta lume"(C.S.Lewis)

bluestar3

Asadar, ce a fost la inceput ?
Evolutionistii spun:
                         "La inceput a fost universul,"
iar creationistii spun:
                         "La inceput a fost Creatorul."

"Daca gasesc in mine o dorinta pe care nici o experienta din lumea asta nu o poate satisface,atunci cea mai probabila explicatie e aceea ca am fost creat pentru o alta lume"(C.S.Lewis)

bluestar3

#8
Geneza este cartea care ne face cunoºtinþã pentru întâia datã cu cele mai multe dintre lucruri: creaþia, bãrbatul, femeia, pãcatul, sabatul, cãsãtoria, familia, munca, civilizaþia, cultura, crima, jertfa, rasele, limbile, rãscumpãrarea, oraºele ºi multe altele.
   În cartea Geneza ne sunt prezentate un numãr de personaje foarte interesante. Din aceastã cauzã cineva a numit cartea Geneza ca fiind " Cartea biografiilor". Aici ne sunt prezentaþi Avraam, Isaac, Iacov, Iosif, Faraon ºi ceilalþi unsprezece fii ai lui Iacov, fraþi ai lui Iosif. Veþi descoperi aici cã Dumnezeu îi binecuvânteazã în mod constant pe Avraam, Isaac, Iacov ºi pe Iosif. Pe lângã aceasta toþi aceia care sunt asociaþi cu ei - Lot, Abimelec, Potifar, administratorul închisorii ºi Faraon, sunt ºi ei binecuvântaþi la rândul lor.
   În aceastã carte vei gãsi menþiuni cu privire la legãmânt. Sunt numeroase cazurile în care Dumnezeu se aratã patriarhilor, în mod special lui Avraam. Altarul ocupã ºi el un lor aparte în contextul cãrþii. Dar nu numai aspecte frumoase, înãlþãtoare se regãsesc aici ci ºi din cele mai puþin plãcute, care fac parte din viaþa obiºnuitã a omului, ca de exemplu gelozia. Egiptul este zugrãvit în aceastã carte cum nu este niciunde altundeva. Gãsim tot în cartea Geneza  judecata pãcatului, precum ºi evidenþe clare ale providenþei divine.
   Pe mãsurã ce vom înainta în studiul nostru trebuie sã þinem mereu cont de ceea ce  spunea cineva: "Vizualizeazã întregul ºi lucreazã apoi subdiviziunile. Imagineazã-þi materialul, compoziþia, tot ceea ce formeazã  întregul." Cu alte cuvinte, realizeazã mai întâi întreaga imagine  a cãrþii. Eu spun de obicei studenþilor  cã sunt douã moduri de studiere a Bibliei. Una este utilizând un telescop iar cealaltã utilizând microscopul. În primul râd este nevoie sã ai o imagine telescopicã. Dupã aceea abia trebuie abordatã la microscop.
   Un mare predicator, Robinson al Angliei, a scris ceva ce aº dori sã rãmânã în memoria ºi inima fiecãrui om din Împãrãþia lui Dumnezeu. El spunea aºa: (citez) "Trãim într-o erã a cãrþilor. Acestea curg de sub tiparniþe într-un ritm ameþitor. Iar noi citim mereu manuale, articole, cãrþi devoþionale, criticã, cãrþi despre Biblie, cãrþi despre Evanghelie, toate sunt devorate cu aviditate. Dar cât timp sau efort investim în citirea Evangheliilor  sau a Bibliei însãºi?
Suntem mereu ispitiþi sã ne imaginãm cã ajungem mai buni mult mai repede dacã citim câteva afirmaþii moderne cu privire la adevãr, afirmaþii ce ni se par mult mai accesibile pentru cã sunt prezentate într-o formã care corespunde mult mai mult educaþiei noastre. Însã bunul pe care noi îl achiziþionãm atât de repede nu este cel care afecteazã în mod profund fiinþa noastrã, atât de profund încât sã se confunde cu noi înºine. Ar fi bine dacã am putea înþelege cã nimic din ceea ce meritã sã avem nu vine fãrã victorie. Marile adevãruri ale naturii nu ne sunt oferite într-o formã suficient de uºoarã încât sã ºi înþelegem fãrã nici o dificultate. Bogãþiile harului trebuie cãutate cu toatã energia ºi priceperea ce pot sã-l caracterizeze pe omul ce este în cãutarea unor bogãþii de mare preþ."
(Acesta este un citat luat din cartea Viaþa personalã a slujitorului lui Dumnezeu.)
Îmi place foarte mult ceea ce spune Robinson pentru cã ºi eu cred din toatã inima cã Biblia vorbeºte cel mai bine inimilor noastre decât o poate face orice altã carte. Acesta este ºi motivul pentru care am inclus textul biblic în acest studiu.
În zilele noastre apar mereu noi traduceri; de fapt, ele apar ca ciupercile dupã ploaie.  Cred cã este bine sã le verificãm amãnunþit înainte de a le da la o parte pe cele vechi.
Sã trecem acum la diviziunile majore ale cãrþii. Vã propun un exerciþiu: dacã ar trebui sã împãrþiþi cartea în douã pãrþi cum aþi face-o? Cred cã aþi observat cã primele unsprezece capitole constituie aproape o carte în sine. Începând cu capitolul 12 ºi pânã la finalul ei gãsim o cu totul altã secþiune.  Dacã este sã semnalãm aspectele în care diferã cele douã secþiuni atunci putem semnala urmãtoarele:
  În primul rând, prima secþiune se întinde de la relatarea creaþiei pânã la viaþa lui Avraam.
  A doua secþiune se întinde de la Avraam pânã la relatarea despre Iosif.
  Prima secþiune abordeazã probleme fundamentale care încã mai dau bãtaie de cap oamenilor de astãzi : Creaþia, Cãderea, Potopul, Turnul Babel.
  A doua secþiune este mult mai biograficã. Ea prezintã viaþa sau aspecte ale vieþii unor importante personalitãþi: Avraam, omul credinþei, Isaac, fiul preaiubit, Iacov, alesul ºi pedepsitul fiu, sau Iosif, suferinþa ºi gloria acestuia.
Deºi criteriul abordãrii este unul important, este unul care face o ºi mai mare diferenþiere. Este vorba despre timp. Primele unsprezece capitole  acoperã o perioadã de timp de cel puþin douã mii de ani.  Cred cã pot spune fãrã sã greºesc, cã aceastã parte a Genezei acoperã suficient timp pentru a acoperi orice teorie teistã cu privire la creaþie fãrã teama cã va rãmâne ceva pe afarã.  Cea de a doua secþiune acoperã numai trei sute cincizeci de ani. De fapt, începând cu Geneza 12 ºi pânã la sfârºitul cãrþii Apocalipsa este acoperitã o perioadã de 2000 de ani. De aceea în ceea ce priveºte timpul, putem spune cã primele capitole nu acoperã decât jumãtate din Biblie.
   Acestea ar trebui  sã ne sugereze cã Dumnezeu a avut un scop bine definit atunci când ne-a oferit aceastã secþiune. Pe ce credeþi cã pune Dumnezeu accentul? Pe aceastã primã secþiune sau pe restul? Cred cã este evident în ceea ce priveºte interesul pe care Dumnezeu îl acordã el cade pe cea de a doua parte.  Aceastã primã parte are de a face cu universul ºi crearea lui dar cea de a doua parte are de a face cu omul, cu naþiunile ºi cu persoana Domnului Isus Hristos. Dumnezeu a fost mult mai interesat de Avraam decât a fost interesat de întregul univers creat. Aceasta mã face sã cred, prieten drag, cã El este mult mai interesat de tine decât este de întregul univers. Pentru El eºti mai preþios decât stelele, soarele, pãmântul ºi tot ceea ce El a creat. Dã-mi voi sã aduc argumente în plus pentru aceasta.
   
   Din cele 89 de capitole ale Evangheliilor, numai patru capitole vorbesc despre primii 30 de ani ai vieþii Domnului Isus, pe când 85 de capitole acoperã ultimii trei ani de viaþã ai Domnului Isus aici pe pãmânt, iar 27 de capitole vorbesc despre ultimele sale opt zile aici pe pãmânt. Oare care este accentul pe care Duhul Sfânt îl pune în aceste condiþii? Sunt sigur cã veþi fi de acord cã Duhul Sfânt ne atrage atenþia în mod special  asupra ultimii pãrþi, cea care foloseºte 27 de capitole pentru a descrie numai opt zile din activitatea Domnului Isus. Oare ce a fãcut Domnul Isus în aceastã parte? Este vorba despre moartea Sa, înmormântarea ºi învierea Domnului Isus. Aceasta este o parte importantã a Evangheliilor. Cu alte cuvinte ceea ce ne este dat în evanghelii ne este dat cu scopul ca noi sã credem ºi sã fim mântuiþi. Este de fapt, chiar afirmaþia unuia dintre evangheliºti – Ioan. Acesta este esenþialul Bibliei  –  Istoria mântuirii este cuprins în aceastã afirmaþie - el a murit pentru pãcatele noastre ºi a înviat pentru îndreptãþirea noastrã.
   Având deja toate aceste lucruri descrise, putem sã spunem acum cã primele 11 capitole ale Genezei sunt numai o introducere a Bibliei ºi este necesar sã le privim din acest punct de vedere ºi nu altul. Aceasta nu înseamnã cã vom sãri peste aceste capitole  ba chiar vom insista puþin asupra lor.
   Geneza este "solul" pe care creºte Biblia. Aici facem cunoºtinþã cu începuturile tuturor lucrurilor. Geneza este ca ºi mugurul unui frumos trandafir care se deschide apoi în paginile întregii Biblii.
   Dar sã mergem mai departe ºi sã observãm împreunã ce cuprinde aceastã cartea mai în detaliu. Mai întâi doresc sã menþionez secþiunile acestei cãrþi. O modalitate de a împãrþi aceastã carte este funcþie de genealogiile familiilor. Astfel avem:
  Cartea despre crearea cerurilor ºi a pãmântului  relatare cuprinsã în capitolul 1 pânã la versetul 6 din capitolul 2.
  Avem apoi genealogia lui Adam care se întinde de la capitolul 2, versetul 7, pânã la capitolul 6 versetul 8.
  Dupã genealogia lui Adam urmeazã cea a lui Noe care este cuprinsã între capitolul 6 cu versetul 9 ºi capitolul 9 cu versetul 29.
  Urmeazã apoi genealogia copiilor lui Noe, datele despre aceasta fiind gãsite în capitolul 10 pânã la capitolul 11 cu versetul 9.
  În mod special ni se dau informaþii despre unul din fii lui Noe ºi anume Sem. Astfel avem genealogia lui Sem redatã în capitolul 11 cu versetul 10 ºi pânã la versetul 26.
  Urmãtoarea este genealogia lui Terah cuprinsã între capitolul 11 cu versetul 27 ºi capitolul 25 cu versetul 11.
  Tot în capitolul 25 de la versetul 12 ºi pânã la versetul 18 avem genealogia lui Ismael.
  Dupã versetul 19 ºi pânã la capitolul  35 cu versetul 29 avem genealogia lui Isaac.
  În capitolul 36 avem genealogia lui Esau.
  De la începutul capitolului 37 ºi pânã la sfârºitul cãrþii avem genealogia lui Iacov.
În cadrul acestor genealogii avem date despre aceste persoane care au avut o mare importanþã în planul lui Dumnezeu de rãscumpãrare a acestei lumi, faptele lor, urmaºii lor, modul în care ei au ascultat  de Dumnezeu. Este interesant de observat, aºa cum spuneam ºi mai devreme, cã Biblia îi prezintã aºa cum au fost ei, fãrã sã-i scoatã din sfera obiºnuitului. Unii dintre ei l-au respins pe Dumnezeu alþii nu au fost mereu ascultãtori, dar Biblia îi prezintã nu ca pe super eroi ci oameni obiºnuiþi al cãror singur merit a fost acela cã au ascultat de Dumnezeu. Dar, despre fiecare în parte vom discuta atunci când vom ajunge cu studiul nostru la pasajele respective. Geneza este o carte a familiilor. O vom privi din acest punct de vedere ºi ne vom minuna de bogãþia ei.   
Haideþi acum sã deschidem la prima paginã a Bibliei, acolo unde Dumnezeu începe lucrarea Sa crearea a tot ceea ce existã. Dacã aveþi cumva Biblia la îndemânã citiþi prima afirmaþie a Bibliei:
"La început, Dumnezeu a fãcut cerurile ºi pãmântul".
     Aceasta este una dintre cele mai profunde afirmaþii care au fost fãcute vreodatã ºi cu toate acestea este una din afirmaþiile care a fost mereu atacatã. Trebuie sã recunoaºtem cã este o istorie foarte scurtã a creaþiei dar aºa cum vom vedea nu este scopul lui Dumnezeu sã ne dea o istorie a creaþiei.
     Se spune cã editorul unui ziar asculta raportul reporterilor ce abia se întorseserã de pe teren. Unul din ei a început sã povesteascã cu lux de amãnunte un fapt fãrã importanþã. Editorul, puþin iritat, îi spune, "Mai scurteaz-o! Chiar ºi istoria creaþiei are numai 282 de cuvinte." Reporterul ºi el iritat de întrerupere i-a rãspuns: "Da, dar dacã cineva ar mai fi adãugat încã vreo douã sute de cuvinte nu ar mai fi fost atâtea controverse!"
      Este interesant sã observãm cã Dumnezeu ne oferã o istorie prescurtatã a Creaþiei. Întrebarea care apare este : "Oare ce a avut Dumnezeu în plan când ne-a oferit aceastã secþiune?" Care este scopul autorului cu privire la acest pasaj?
ªi-a propus El sã ne ofere o lecþie de geologie? Cu privire la aceastã stare de lucruri sunt foarte multe argumente ºi dispute.
Cu ani în urmã, în California, comitetul educaþiei a avut iniþiativa de a include "teoria" Biblicã a Creaþiei în cadrul materiilor ºtiinþifice. Sincer fiind trebuie sã spun  cã nu sunt foarte încântat de o asemenea perspectivã. Deºi unii susþin cã ar trebui sã fiu, deoarece este un pas spre progres, eu am argumentele mele. Unul din ele este acela cã pentru a preda cum se cuvine Istoria Creaþiei, trebuie sã dispui de un anumit caracter. Dacã cel ce predã o asemenea disciplinã nu are o bazã Biblicã solidã ºi nu crede în ceea ce predã nu vãd ce succes poate sã aibã o asemenea persoanã în a preda Creaþionismul. Decanul facultãþii care a fãcut propunerea, profesor de biologie fiind, a comentat  cã "Teoria Creaþiei " în contextul apariþiei vieþii pe pãmânt ocupã acelaºi loc pe care îl ocupã  "Teoria Berzei" în contextul procreãrii. Chiar dacã "Teoria Berzei" nu este una validã când este vorba de perpetuarea rasei umane, "Teoria Creaþiei " este una pe care Biblia o susþine din plin chiar dacã nu ne oferã o istorie în detaliu a acesteia. Deci ceea ce spune o asemenea persoanã conteazã mai puþin dar reflectã o anumitã atitudine antagonistã faþã de Biblie pe care, din pãcate, încã o au foarte mulþi oameni. Opinia mea este cã acest om cunoaºte foarte mult în ceea ce priveºte biologia dar foarte puþin în ceea ce îl priveºte pe Dumnezeu. Cel puþi afirmaþia pe care a fãcut-o mã face sã cred acest lucru.
      Problema aceasta a originilor a produs multe alte controverse de-a lungul timpului, teorii neobiºnuite fiind lansate ºi multe discuþii pe aceastã temã. De fiecare datã este vorba despre ipotezele omului ºi bâlbele din vocile lor îi împiedicã sã audã vocea lui Dumnezeu. De fapt, sunt douã grupuri extremiste în ceea ce priveºte opinia despre Creaþie, grupuri care au tulburat apele înþelegerii prin presupoziþiile lor dogmatice. Un grup este compus din oamenii de ºtiinþã  aroganþi care susþin cã evoluþia biologicã ºi filozoficã este adevãrul evangheliei. Axioma pe care ei o îmbrãþiºeazã este aceea cã "descoperirile sigure ale ºtiinþei" ne asigurã de acest lucru. Vom vorbi imediat despre acest aspect. Cel de al doilea grup este format din teologi la fel de aroganþi care susþin cã ei au descoperit cum a fãcut Dumnezeu lumea. Ei þin discursuri ºi prelegeri erudite despre teorii care vin sã concilieze ºtiinþa ºi Biblia. Ei privesc cu dispreþ la exegeþii de renume ai Bibliei din trecut  pe care îi considerã doar niºte pitici în comparaþie cu ei.
       Aº vrea sã spun cã ambele grupuri ar trebuie sã citeascã cu atenþie una din întrebãrile pe care Dumnezeu i le adreseazã lui Iov: (citez) ,,Unde erai tu când am întemeiat pãmântul? Spune, dacã ai pricepere. Cine i-a hotãrât mãsurile, ºtii
Sau cine a întins frânghia de mãsurat peste el. Pe ce sunt sprijinite temeliile lui?" (Am încheiat citatul.)
       Sunt foarte multe teorii despre modul în care a apãrut lumea, universul, dar toate, în cele din urmã pot fi încadrate în una din cele douã categorii: Creaþie sau Speculaþie. Toate teoriile pot fi în una din cele douã.
       Teoria evoluþiei este alcãtuitã din multe alte teorii diferite ºi mulþi oameni de ºtiinþã cu renume amendeazã ºi resping aceste teorii evoluþioniste. Contrar teoriilor pe care noi am fost obiºnuiþi sã le auzim ani în ºir cu privire la veridicitatea acestor afirmaþii, nu se poate spune cã teoria evoluþiei are aceeaºi bazã cum are 2+2=4. Apoi, ceea ce ni se spune în Geneza capitolul 1 trebuie acceptat prin credinþã. Este interesant cã Dumnezeu a lãsat lucrurile în acest fel – numai prin credinþã putem accepta. În epistola  adresatã evreilor se spune: "ªi credinþa este o încredere neclintitã în lucrurile nãdãjduite, o puternicã încredinþare despre lucrurile care nu se vãd. Pentru cã prin aceasta, cei din vechime au cãpãtat o bunã mãrturie. Prin credinþã pricepem cã lumea a fost fãcutã prin Cuvântul lui Dumnezeu, aºa cã tot ce se vede n-a fost fãcut din lucruri care se vãd."
   Iatã deci cã marea problemã rãmâne ºi astãzi, cum se poate ca din nimic sã aparã ceva. Singurul mod prin care putem obþine un rãspuns este  fie prin credinþã, fie prin  speculaþie, iar speculaþia nu este deloc ºtiinþificã.
   Haideþi acum sã privim al câteva din teoriile despre origini. Un anumit grup de oameni ne spun sã acceptãm rãspunsul pe care îl dã ºtiinþa. Dar care este acest rãspuns ºtiinþific? Despre ce ºtiinþã vorbim noi aici? În anul 1806 Profesorul Leyell a spus cã Institutul Francez enumerã nu mai puþin decât 80 de teorii în ceea ce priveºte geologia ºi care erau în dezacord cu Biblia, toate aceste teorii fiind infirmate de cercetãtorii din ultimii ani.
   Moise este agentul uman pe care Dumnezeu l-a folosit sã scrie cartea Genezei ºi cred cã ar zâmbi cel puþin dacã ar asista la toate ipotezele ºi controversele pe marginea acestui subiect, pentru cã scopul sãu nu a fost acela de a ne oferi date ºtiinþifice cu privire la Creaþie. Vorbind despre scopul Scripturii apostolul Pavel spune: "Toatã Scriptura este insuflatã de Dumnezeu ºi de folos ca sã înveþe, sã mustre, sã îndrepte, sã dea înþelepciune în neprihãnire, pentru ca omul lui Dumnezeu sã fie desãvârºit ºi cu totul destoinic pentru orice lucrare bunã."
Scopul Scripturii este acela de a instruii omul în ceea ce priveºte neprihãnirea. Scriptura nu este scrisã pentru a oferi date despre geologie sau biologie.
Ea este scrisã pentru a  oferi informaþii despre modul în care omul poate intra în relaþie cu Dumnezeu ºi care sunt cerinþele lui Dumnezeu pentru ca omul sã ajungã la mântuire. Poþi sã scrii peste aceastã primã parte a cãrþii Geneza "Ce trebuie sã fac pentru a fi mântuit?"
   Aº vrea sã întreb, dac Dumnezeu ar fi dat o afirmaþie ºtiinþificã cu privire la creaþie câþi oameni din vremea lui Moise ar fi înþeles-o? Câþi oameni chiar din zilele noastre ar putea înþelege acei termeni? Nu foarte mulþi. Apoi, sã nu uitãm cã abia în zilele moderne au apãrut contestatarii creaþiei. Trebuie sã ne amintim, de asemenea, cã Biblia nu este scrisã numai pentru profesori ci ºi pentru oamenii simpli de orice vârstã din orice cultura ar fi el. Dacã ar fi fost scrisã în limbajul ºtiinþific din timpul lui Moise, ar fi fost probabil cartea ar fi fost respinsã.
   Din aceastã cauzã oamenii au propus câteva soluþii cu privire la originile universului. Una din acestea susþine cã totul este o iluzie. Cred cã aceastã teorie este contrarã tuturor faptelor existente. Cu toate acestea sunt oameni care acceptã aceastã teorie. Sunt ºi alþii care cred cã lumea, în mod spontan, a apãrut din nimic. Este foarte adevãrat acum cã, într-un anume sens, ºi Biblia spune aºa ceva cu diferenþa cã ea merge mai departe ºi spune cã Dumnezeu este Cel care a fãcut totul din nimic. Un alt punct de vedere este cã lumea nu are o origine ea existând veºnic.  Chiar ºi printre cei care acceptã cã lumea a fost creatã existã mai multe încercãri de a stabili modurile în care a fost fãcut acest lucru.
   În anul 1961, un articol apãrut într-o faimoasã publicaþie anunþa cã omul a ajuns la pragul descoperii originilor universului. De atunci încoace însã nu a mai apãrut nimic despre mult aºteptata descoperire ce trebuia sã revoluþioneze omenirea.
   Biologul Edwin Conklin a afirmat cã: (citez) "probabilitatea ca universul sã fi apãrut în mod accidental este comparabilã cu apariþia unui dicþionar dintr-o explozie într-o tipografie" (am încheiat citatul). Venind din partea unui om de ºtiinþã este o afirmaþie foarte neºtiinþificã dar este foarte adevãratã.
   Se pare cã existã cel puþin trei teorii cu privire la apariþia universului pe care astronomii le-au sugerat. O teorie susþine cã universul nu are un început el existând din totdeauna. Unul din adepþii acestei teorii, Dr. William Baum adresându-se Academiei de ªtiinþã a Statelor Unite a spus cã universul a existat din totdeauna iar noi forme de materie sunt într-un permanent proces de creare. Câþiva ani mai târziu, acelaºi Dr. Baum se pare cã a devenit susþinãtorul unei alte teorii cunoscutã ºu sub numele de "Bing Bang". Aceastã teorie presupune cã în univers, cu câteva miliarde de ani în urmã, a avut loc o mare explozie care a dus la ceea ce avem noi astãzi.
Tot aceastã teorie ne atenþioneazã cã este foarte posibil ca în aproximativ zece miliarde de ani de acum înainte sã avem parte de o nouã explozie. Nu ºtiu cât de mult ar trebui sã ne îngrijorãm cu aceasta, dar este o teorie interesantã care a apãrut pe meleagurile Marii Britanii.
   Mai sunt ºi alte moduri în care oamenii au încercat sã explice originile omului. Dr. Louis Leakey, un antropologist, în urma unor sãpãturi pe care le-a fãcut în Africa a declarat cã a gãsit "veriga lipsã" din cadrul teoriilor cu privire la apariþia omului. Ce descoperise el? Un craniu cu dinþii foarte bine dezvoltaþi pe care el l-a datat ca fiind de circa ºase mii de ani. Oricum, astfel de descoperiri mai fuseserã fãcute pânã atunci ºi nimeni nu ºi-a mai bãtut capul cu una în plus care oricum nu rezolva întreaga problemã. Iar dacã Dr. Leakey împingea apariþia rasei umane atât de timpuriu, dr. Lawrence Dillon  a mers mai departe spunând cã omul nu este un animal ci este o plantã care a evoluat dintr-o algã marinã. Acum, unii dintre noi poate ºi-au cãutat strãmoºii printr-un pom ceva iar acum aflãm cã trebuie de fapt sã mergem pe malurile mãrii pentru a ne afla originile. Iatã cum unele speculaþii ajung la limita ridicolului.
   Trebuie sã spunem cã am enumerat numai câteva din speculaþiile care existã pe aceastã temã a apariþiei universului ºi a vieþii. Aºa cum aþi vãzut ele oscileazã între elemente raþionale ºi altele care nu au nici un suport raþional ba sunt la limita ridicolului. Chiar ºi în domeniile teologiei sunt unii care nu acceptã sã fie etichetaþi drept intelectuali obscuri ºi au acceptat supoziþii pe care au încercat sã le împace cu Biblia. Astfel avem aºa numitul "evoluþionism teistic" care mie mi se pare a fi cel mai nerealist mod de a privi universul ºi omul. Este asemenea celui ce încearcã sã prindã doi iepuri dintr-o datã. Acestora le face plãcere sã meargã cu necredincioºii dar ar vrea sã poarte ºi o Biblie sub braþ.
   Existã deci atât de multe încercãri de a explica ceea ce Dumnezeu a afirmat atât de simplu. Nu cred cã problema este aceea cã nu putem trãi fãrã sã cunoaºtem cu siguranþã originile noastre, ci adevãrata problemã este cã nu ne putem împãca cu ideea cã existã un Dumnezeu creator, care doreºte sã intre într-o relaþie cu noi, relaþie pe care noi o respingem. Nu necunoaºterea este aceea care aduce neliniºtea ci neacceptarea a ceea ce cunoaºtem, mai ales când aceasta ne condamnã.
        Îndemnul meu este sã cercetaþi, sã investigaþi dar ºi sã credeþi atunci când veþi descoperi mâna unui Creator Cãruia nu i-a scãpat nimic ºi care mai mult decât universul întreg este preocupat de tine ca individ. Dacã încã mai ai lucruri neclare lasã Duhul Sãu sã aducã lumina aºa cum a adus-o în creaþia Sa.   
"Daca gasesc in mine o dorinta pe care nici o experienta din lumea asta nu o poate satisface,atunci cea mai probabila explicatie e aceea ca am fost creat pentru o alta lume"(C.S.Lewis)

Shadowman

Citat din: bluestar3 din  24 Septembrie 2008, 13:07:47
   Mai sunt ºi alte moduri în care oamenii au încercat sã explice originile omului. Dr. Louis Leakey, un antropologist, în urma unor sãpãturi pe care le-a fãcut în Africa a declarat cã a gãsit "veriga lipsã" din cadrul teoriilor cu privire la apariþia omului. Ce descoperise el? Un craniu cu dinþii foarte bine dezvoltaþi pe care el l-a datat ca fiind de circa ºase mii de ani. Oricum, astfel de descoperiri mai fuseserã fãcute pânã atunci ºi nimeni nu ºi-a mai bãtut capul cu una în plus care oricum nu rezolva întreaga problemã. Iar dacã Dr. Leakey împingea apariþia rasei umane atât de timpuriu, dr. Lawrence Dillon  a mers mai departe spunând cã omul nu este un animal ci este o plantã care a evoluat dintr-o algã marinã. Acum, unii dintre noi poate ºi-au cãutat strãmoºii printr-un pom ceva iar acum aflãm cã trebuie de fapt sã mergem pe malurile mãrii pentru a ne afla originile. Iatã cum unele speculaþii ajung la limita ridicolului.

   " Genetica confirma ca primul om a trait in Africa "
  http://stiri.acasa.ro/articole/stiinta/genetica-confirma-ca-primul-om-a-trait-in-africa
   S-a discutat si-n topicul   " Originea Omului " ( http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,98.msg20778.html#msg20778 )
" PREA DES NOI NE BUCURAM DE CONFORTUL UNEI OPINII FARA DISCONFORTUL CUGETARII."

                                                                                        JOHN F. KENNEDY

Kymosabe

Citat din: bluestar3 din  24 Septembrie 2008, 13:07:47
Geneza este cartea care ne face cunoºtinþã pentru întâia datã cu cele mai multe dintre lucruri: creaþia, bãrbatul, femeia, pãcatul, sabatul, cãsãtoria, familia, munca, civilizaþia, cultura, crima, jertfa, rasele, limbile, rãscumpãrarea, oraºele ºi multe altele.

Bluestar , dar de Marele Poem al Creaþiei din mitologia sumeriano-akkadianã, Epopeea lui Ghilgameº, Coborârea lui Ishtar la iad, Poemul lui Adapa, Poemul lui Etana sau Codul lui Hammurabi ai auzit?
Toate acestea sunt cu câteva mii de ani mai vechi decât mozaismul.

PS În zilele noastre Moise ar fi fost acuzat de plagiat.  :wink:

Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

bluestar3

Citat din: Kymosabe din  24 Septembrie 2008, 18:21:53
Bluestar , dar de Marele Poem al Creaþiei din mitologia sumeriano-akkadianã, Epopeea lui Ghilgameº, Coborârea lui Ishtar la iad, Poemul lui Adapa, Poemul lui Etana sau Codul lui Hammurabi ai auzit?
Toate acestea sunt cu câteva mii de ani mai vechi decât mozaismul.

PS În zilele noastre Moise ar fi fost acuzat de plagiat.  :wink:



Cu sigurantza, cunosc fragmentar toate aceste filosofii.

Este adevarat, sunt filosofii mult mai vechi decat religia mosaica si cea crestina. La aceasta chestiune, vin numai cu o singura remarca:
Iov 32:7
Eu îmi ziceam: ,,Sa vorbeasca batrânetea, marele numar de ani sa învete pe altii întelepciunea."
Iov 32:8
Dar, de fapt, în om, duhul, suflarea Celui Atotputernic, da priceperea.
Iov 32:9
Nu vârsta aduce întelepciunea, nu batrânetea te face în stare sa judeci.


"Daca gasesc in mine o dorinta pe care nici o experienta din lumea asta nu o poate satisface,atunci cea mai probabila explicatie e aceea ca am fost creat pentru o alta lume"(C.S.Lewis)

Kymosabe

#12
Citat din: bluestar3 din  24 Septembrie 2008, 18:37:30

Este adevarat, sunt filosofii mult mai vechi decat religia mosaica si cea crestina.


Corect.
Cu o singurã observaþie ºi anume, aceste filozofii au stat la baza mozaismului, repectiv creºtinismului. 
Mozaismul în special, a preluat elemente din mitologia ºi cultura sumerianã ºi mai târziu egipteanã, ajungându-se astfel la un ,,sincretism religios''.
Robia babilonianã ºi apoi cea egipteanã au influenþat într-o mare mãsurã religia poporului evreu . 


Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

bluestar3

Citat din: Kymosabe din  24 Septembrie 2008, 18:48:41
Corect.
Cu o singurã observaþie ºi anume, aceste filozofii au stat la baza mozaismului, repectiv creºtinismului. 
Mozaismul în special, a preluat elemente din mitologia ºi cultura sumerianã ºi mai târziu egipteanã, ajungându-se astfel la un ,,sincretism religios''.
Robia babilonianã ºi apoi cea egipteanã au influenþat într-o mare mãsurã religia poporului evreu . 








Citat din: Kymosabe din  24 Septembrie 2008, 18:21:53

PS În zilele noastre Moise ar fi fost acuzat de plagiat.  :wink:


Te afli in eroare. In ciuda "vechimii" celorlalte filosofii, a spune ca "aceste filozofii au stat la baza mozaismului, repectiv creºtinismului", ma face sa cred ca nu stii care este realitatea... Totusi nu acesta este subiectul aici.

"Daca gasesc in mine o dorinta pe care nici o experienta din lumea asta nu o poate satisface,atunci cea mai probabila explicatie e aceea ca am fost creat pentru o alta lume"(C.S.Lewis)

Kymosabe

#14
Citat din: bluestar3 din  24 Septembrie 2008, 19:14:57

Te afli in eroare. In ciuda "vechimii" celorlalte filosofii, a spune ca "aceste filozofii au stat la baza mozaismului, repectiv creºtinismului", ma face sa cred ca nu stii care este realitatea... Totusi nu acesta este subiectul aici.


Bluestar, dacã doreºti putem deschide un topic nou în care sã expunem asemãnãrile/deosebirile  dintre Vechiul Testament ºi  mitologia sumerianã, repectiv egipteanã.
Dar sã ºtii de la început cã asemãnãrile sunt izbitoare .  :wink:
Mai vreau doar un singur rãspuns off topic de la tine. Care este realitatea pe care eu nu o cunosc? Crede-mã, urãsc sã fiu în necunoºtinþã de cauzã . :lol:
Dacã eu greºesc, vreau sã ºtiu de ce .
Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)