Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

A 4-a dimensiune (explicatie teoretica)

Creat de StarDust, 13 Iunie 2008, 19:48:14

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

fiulploii

Citat din: Grifon din  22 Aprilie 2016, 09:29:03
. Un singur lucru i-ar fi insă cu desăvârșire imposibil - să "viețuiască" în dimensiunea inferioară (căci și-ar pierde a patra dimensiune).



  Teoretic, umbra respectivului are doar 3 dimensiuni asa cum umbra noastra este bidimensionala  :-D
Sa fie oare vorba despre acest fenomen in cazurile de ''adumbrire'' ?  :roll:

Grifon

Da, d-le @fiulploii...nimic mai fascinant decât jocurile de "lumini și umbre" !

Pot specifica și alte variante. Umbra unui tesserakt in 3d ar putea fi un cub, iar in 2d un pătrat. La fel de bine insă, dacă mișcăm tesserakt-ul, vom avea o umbrà tridemensională de forma unei "cutii" hexagonale (cu opt suprafețe) și o umbră bidimensională de octogon (cu opt laturi).

Eheee, de ne-ar citi Coruț, ar tufli iute incă o cărțulie, din seria "octogonul in a(mi)cțiune", haaahahaha..(asta că tot abia îl pomeniși pe (macul)autor...)

Umbrele astea-s nebunie curată ! (cum ar fi spus amicii lui Platon...știi d-ta..ăia din peșteră !).

Xanadron

#17
Putem include aici si viziunea lui Borges despre o a patra dimensiune (aia disecata de I.P. Culianu din Tlon, Uqbar etc, cind Realitatea se cam rupe-n figuri :-D aparent refractara, da' de fapt dornica si dinsa de-o schimbare - nu ni se spune totusi daca din plictiseala ori din curiozitate, ca fata la maritat.)

Pe aceeasi linie ziceam mai demult c-ar merita incercate niste extrapolari geometric-simbolice pina acum "umbrite" ale evolutiei codurilor vizibile cu origini aparent comune utilizate de TOATE cele trei mari religii globale, pornind de la doar aparent straniul "hexagon saturnian" :planet:
Schema atasata nu-i de la "reptilofilul" David Icke in orice caz, dar am gasit-o f. potrivita ilustrarii unor idei mai demult expuse p-aici privitoare la presupusul releu saturno-selenar care ne-ar tine "inghetati in proiect" de niste jdemii de anisori probabil. Mai exact, de cind Luna :moon: nu era pe cer (sau pe Iluzia Cerului nostru...)

Desi porneste de la o premisa vaga la o prima vedere, si analiza "aiurelii" asteia ar merita continuata mai atent - chestie de care n-am timp pe moment, da' puteti s-o faceti si voi - sigur la fel de bine, sau chiar mai dihai ca mine.
L.E. Bagind poate in ecuatie si un octogon - ca poate rezulta si el din "despachetarea" cubului-hexagon (3D / 2D.)
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Grifon

Ader la ideea că meta-concepțiile lui Borges pot fi incluse in studiul inter / multidimensional. De asemenea, schema ce indică descompunerea cubului intr-o cruce este, firește, un mare adevăr. Toate simbolurile bazale ale tuturor marilor religii  fac trimitere la multidimensionalitate - insă eu nu mi-am propus aici o astfel de abordare, căci am cãdea - sigur - in interminabile polemici. Prefer o cercetare logică, ce nu necesită nici prea multe cunoștințe de fizică (poate doar puțină optică și două-trei picături de cuantică, ca să fie și pe gusturi mai pozitiviste).

Mă voi axa mai mult pe găsirea unei căi de verticalizare a "pătrățelului" ("Bravoo, Pă-tră-țel !" - d-ta, venerabile @Xanadron, l-ai prins pe acest erou animat al României socialiste mai mult ca mine). Doar așa pot risca eu niște cugetări, căci din 3d in 4d nu mă incumet - incă. Tranzitul intre 2d si 3d e mai ușor de analizat, căci cunoaștem matrixul de exit (planul), precum și pe cel de intro (volumul).

Pare simplu , nu ? E simplu pe naiba ! M-am chinuit din greu să dibuiesc cum s-ar putea verticaliza pătratul, și pot să spun c-am reușit următoarea "performanță" - să mă intorc, de nevoie, la tranzitul și mai "inferior" (de la un simplu segment la pătrat), iar apoi, spășit, să retrogradez la cel de la punct la segment . Abia acolo am avut revelația (cam târziu, recunosc !) că nu există dimensiuni inferioare sau superioare - toate fiind egale in importanță...toate fiind "fiicele" Punctului.

Până să ajung insă a detalia incurcatele mele încercări (asta, de-o fi careva interesat să-mi țină "hangul" cu asemenea trăsnăi), prezint și eu două atașamente. Primul arată ceva mai complex decât legătura cub-cruce, iar al doilea arată sclipirea de geniu a lui Salvador Dali. Ambele atașamente indică tesserakt-ul (in formă de proiecție 3d "înfășurată" și "desfășurată").

fiulploii

Dalí utilized his theory of "nuclear mysticism," a fusion of Catholicism, mathematics, and science, to create this unusual interpretation of Christ's crucifixion. Levitating before a hypercube—a geometric, multidimensional form—Christ's body is healthy, athletic, and bears no signs of torture; the crown of thorns and nails are missing. The artist's wife, Gala, poses as a devotional figure, witnessing Christ's spiritual triumph over corporeal harm. Several dreamlike elements from Dali's earlier Surrealist work feature in this painting: a levitating figure, vast barren landscape, and chessboard

http://www.metmuseum.org/art/collection/search/488880

Un cub poate fi desfășurat si sub alte forme, nu?

Grifon

Bineînțeles că poate fi desfășurat in mai multe forme...parcă vreo 10, știam eu. Și acelea sunt "cu cântec" - un T (litera Tau, la greci, Tav la ebraici, aleasă simbol de franciscani și mult prețuită de kabbaliști), un Z (sau mai degrabă runa Sieg, mult iubită de naziști), sau alte zig-zag-uri "șerpiforme".

Dar tocmai de aia am zis mai devreme - evit aceste abordări, căci ne-am ràtăci in argumentații hermeneutice, care ar aprinde iute-iute iasca patimilor axiologice/religioase, ș.a.m.d.

Aliosa

Sper sa nu fiu pe langa subiect , dar inainte de a explica chiar si teoretic o a 4-a dimensiune , se poate explica un univers bidimensional ?
Eu unul zic ca nu , tot ceea ce numim noi 2D nu exista atata timp cat planul nu e definit , iar lungimea si latimea se pot defini atata timp cat teoretic stii care e prima dimensiune .
Daca prima dimensiune ar fi punctul , atunci cum potzi forma un 2D din insiruirea unei singure dimensiuni sub un unghi minim .
Logic si nu teoretic , pentru mine nu exista dimensiuni atata timp cat matematic (cel putin) ma bazez pe punctul de origine zero si am o infinitate de directii .

Grifon

Înțeleg ce vrei să spui d-ta, @Alioșa - ideea cu definirea problematică a dimensiunilor am expus-o și eu, intr-o postare din pagina anterioară.
Cu toate acestea, universul bidemensional există - cel puțin in teorie. E destul să ne imaginăm o lume viețuind intr-o coală de hârtie (doar că foaia nu trebuie să aibă grosime). E ceea ce a făcut, cu mare succes in anul 1884 , teologul britanic Edwin Abbot - o minte sclipitoare, și religios, dar și instructorul viitorului prim-ministru H.H.Asquith. Lucrarea sa ("Flatland") e o operă fascinantă, te asigur.

Și o precizare : punctul nu e dimensiunea 1. E dimensiunea 0. Dimensiunea 1 e dreapta. Tocmai aici e paradoxul- cheie, pe care l-am enunțat și eu in a doua-mi postare pe acest subiect : cum de multiplii unui 0 nu dau tot 0 ? Sau poate dau..."punctul" ăsta e "cheia și lăcata" intregii afaceri - subscriu.

Aliosa

Citat din: Grifon din  22 Aprilie 2016, 20:38:48
Și o precizare : punctul nu e dimensiunea 1. E dimensiunea 0. Dimensiunea 1 e dreapta. Tocmai aici e paradoxul- cheie, pe care l-am enunțat și eu in a doua-mi postare pe acest subiect : cum de multiplii unui 0 nu dau tot 0 ? Sau poate dau..."punctul" ăsta e "cheia și lăcata" intregii afaceri - subscriu.
Ai dreptate , doar ca dintr-un punct zero pe o dreapta ai 2 directii, + si - , din acest motiv imi place sa cred ca e 1D .
Fara punct definit ca si 1 nu ai directii catre 2 si 3 , parerea mea , sau cum spuneai 0 cu 0 o sa fie mereu 0 .

Grifon

Nu zici rău...dar am complica și mai tare expunerea, care și așa merge greu fără planșe sau scheme. De nevoie voi păstra convenția : un cub (volum)=3d / un patrat (plan)=2d / o linie (dreapta)=1d....iar punctul ajunge astfel, volens / nolens =0d (mai ales că, după paradigma euclidianã...nu e ! Parcă așa ni se zice...că nu are nicio dimensiune.

Oricum, crede-mă...e atât de inșelător tot eșafodajul dimensional, incât ne vom "prinde urechile" chiar și fără obiecțiile (pertinente) ridicate de dumneata..