Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Comentarii libere

Creat de apokryphos, 19 Februarie 2006, 17:03:07

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 25 Vizitatori vizualizează acest subiect.

StarDust

Alx are dreptate. Acceleratoarele de particule nu pot face "minuni" decat cu particulele subatomice. Conform ultimelor cercetari, s-a constatat ca legile care guverneaza universul fizic in care traim se opun puternic oricaror tentative de calatorie in timp, sau deschideri de "gauri de vierme". Orice ar subiect care ar incerca generarea unor posibile evenimente temporale(in trecut sau viitor), sau calatorii prin presupuse "gauri de vierme" (deschise cu consumuri de energie colosale, la nivelul celei degajate de o intreaga galaxie sau gaura neagra supermasiva) ar duce la anihilarea instantanee a acelui loc din spatiu-timp unde se produce evenimentul. Se pare ca universul fizic in care traim pur si simplu nu a fost faurit pentru a permite asa ceva. Acum, ca pe viitor se va descoperi cine stie ce???!, si vor fi posibile alte lucruri, astea tin deocamdata de latura SF. Asta e si parerea mea.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

fiulploii

Citat din: StarDust din  06 Martie 2012, 12:10:24
Alx are dreptate. Acceleratoarele de particule nu pot face "minuni" decat cu particulele subatomice.
Asta da , insa a zice ca tubul catodic e accelerator de particule in sensul definitiei acceleratorului inainte mentionat e cam ... genocid in fizica  :roll:
Tubul catodic este elmentul principal al oscilopului. În interiorul lui se generează fasciculul de electroni care deviat sub actiunea cîmpurilor produse de semnalele de studiat, ciocnește ecranul, descriind pe acesta curbele dorite.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Tub_catodic
Un accelerator de particule este o instalație complexă folosită în domeniul fizicii de înaltă energie pentru a accelera particule elementare. Se accelerează în general doar particulele ce poartă sarcină electrică. Accelerarea are loc sub acțiunea unor câmpuri electrice și magnetice. Este utilizat la studiul particulelor elementare și al structurii nucleului atomic. Există o mare varietate de acceleratoare de particule, ele putând fi clasificate după în funcție de forma traiectoriei fascicului de particule accelerate, caracterul câmpurilor acceleratoare, domeniul de energii imprimate particulelor și în funcție de natura particulelor accelerate
http://ro.wikipedia.org/wiki/Accelerator_de_particule
Simplul fapt ca tubul catodic are un anod de accelerare , eu zic ca nu il face accelerator de particule .
Ca si cum ai zice simplul fapt ca oamenii au o mana stanga i-ar face sa fie stangaci - in exprimare , in actiune sau ..in gandire  :lol:
Parerea mea ..

Si apropo de opunerea la deschideri de gauri de vierme as aminti de efectul tunel , care cam violenteaza pricipiile pe care le stim
Efectul tunel rezultă din capacitatea unui obiect cuantic de a străbate o barieră de potențial la scară atomică, fapt care ar fi imposibil după legile mecanicii clasice "strictu sensu". Acest fenomen poate fi explicat prin faptul că funcția de undă asociată unei particule, nu se anulează în zona barierei, ci se atenuează în cele mai multe situații de o manieră exponentială în această zonă. Dacă funcția de undă nu devine matematic nulă la ieșirea din barieră, există o probabilitate ca particula în chestiune să traverseze această barieră de potențial. Această probabilitate de traversare depinde de existența unor stări cuantice accesibile pentru particula respectivă de o parte și de alta a barierei, precum și de întinderea zonei ocupate de barieră.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Efectul_tunel

Deci , sa nu punem afise pe care scrie Pe aici nu se trece   :evil:
Tot parerea mea ..

StarDust

Citat din: fiulploii din  06 Martie 2012, 12:27:00
...
Simplul fapt ca tubul catodic are un anod de accelerare , eu zic ca nu il face accelerator de particule .
...

Tocmai ca este, e vorba doar de nivelul energiilor folosite pt. accelerarea electronilor, energii mici in comparatie cu acceleratoarele de particule.

Efectul tunel rezultă din capacitatea unui obiect cuantic de a străbate o barieră de potențial la scară atomică, fapt care ar fi imposibil după legile mecanicii clasice "strictu sensu". Acest fenomen poate fi explicat prin faptul că funcția de undă asociată unei particule, nu se anulează în zona barierei, ci se atenuează în cele mai multe situații de o manieră exponentială în această zonă.
...

Asa cum am zis, e vorba de un obiect cuantic, nu fizic. E ca si cum de bucuri ca ai reusit sa imi teleportezi (cu lanterna, facand ON/OFF) un singur bit dintr-un intreg joc PC (sa zicem un simulator, deci o realitate virtuala) care are sa zicem 12Gb.   :roll: :-D

P.S. calator astral te rog nu mai imi da "like", sau azi e ziua in care esti ateu, sau om de stiinta?
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

alx

Asta da , insa a zice ca tubul catodic e accelerator de particule in sensul definitiei acceleratorului inainte mentionat e cam ... genocid in fizica  ::)

Fii atent ca nu e vorba despre nici un fel de genocid:

1.
Un accelerator de particule este o instalație complexă
Si partea care ajuta la buna functionare a unui tub catodic este o instalatie complexa..la nivelul ei si in concordanta cu scopul.

2.
folosită în domeniul fizicii de înaltă energie pentru a accelera particule elementare. Se accelerează în general doar particulele ce poartă sarcină electrică.
Desi nu e folosit in fizica de inalta energie,un tub catodic accelereaza electroni,adica particule cu sarcina electrica.

3.
Accelerarea are loc sub acțiunea unor câmpuri electrice și magnetice.
La tubul catodic,accelerarea se face in camp electric( produs de un ansamblu de componente care au in compozitie scobitori si paie de beut suc,care genereaza 18000 volti in cazul tuburilor catodice cu un singur filament de emisie,adica a-n si 27000 volti in cazul celor color,cu 3 sau mai multe filamente de emisie),iar campul electromagnetic produs de bobinele de deflexie este folosit pentru a stabili cu FOARTE MARE PRECIZIE locul unde va lovi fascicolul de electroni.

Asadar,intrebarea mea ramane: este tubul catodic un accelerator de particule? Chiar daca are un singur stagiu de accelerare...

"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

Siberia

Citat din: alx din  06 Martie 2012, 00:13:39
Imi pare rau ca te dezamagesc,dar eu ITI GARANTEZ ca ai avut/ai un accelerator de particule in casa.Si iti dau si un indiciu: Ai cumva,din intamplare,prin casa,un televizor CU TUB CATODIC? Adicatelea cu ecran clasic,nu lcd sau plasma sau led...
Pt ca daca ai avut/ai un astfel de televizor,cu regret te anunt ca tubul catodic,cel la care te uiti sa vezi imaginile,nu e altceva decat un ACCELERATOR DE PARTICULE.Si daca nu ma crezi pe mine intreaba pe Tayka,sau pe cine vrei tu...

Alx,
   N-ai de ce sa regreti ca m-ai anuntat, dimpotriva, ar trebui sa te bucuri fiindca ai facut o fapta buna :-D
Mea culpa, am uitat de televizoarele de pe vremuri: m-a dus gandul repede la cuptoarele cu microunde - ce sa-i faci, cum deobicei las trecutul acolo unde e, mi-a iesit cu totul din cap imaginea vreunui televizor Diamant sau Telefunken :-D

Citat din: alx din  06 Martie 2012, 00:13:39
Nu vreau sa intru intr-o polemica cu tine vizavi de ceea ce este posibil/imposibil in momentul actual,cu tehnologia actuala...am observat ca raspunsul meu franc si ancorat in realitatea traita zi de zi nu iti este pe plac...preferi sa te gandesti la solutii miraculoase in cazul unui cataclism planetar,chiar daca acestea sunt IMPOSIBILE sau posibile doar in filme Sf...eu prefer sa ma gandesc ce as face CONCRET intr-o astfel de situatie,cu mijloacele si cunostiintele de care dispun.Daca acest mod de gandire nu este pe placul tau...asta e. Niciodata nu am gandit dupa placul altora,si datorita afinitatilor mele pentru stiintele exacte am dobandit un anume mod de a vedea lucrurile...nu am pretentia ca altii sa-mi impartaseasca ideile,nici nu incerc sa le impun...imi spun doar parerea,si de obicei acesta se bazeaza pe experienta acumulata in cei aproape 40 de ani de viata...
Cam atat deocamdata...daca te-am suparat imi cer scuze.
alx

In alta ordine de idei, de ce trebuie sa transformam orice dialog in stadiu incipient intr-o polemica ?
   Vezi tu, eu n-am intrebat daca exista posibilitatea ca-n momentul de fata sa exploatam toate acceleratoarele din lume in acest sens, ci doar daca exista posibilitatea... Pe de alta parte, cand am pus aceasta intrebare, ma asteptam si la acest gen de raspuns/parere vis-a-vis de subiectul intrebarii. Deci n-are de ce sa ma supere nici un fel de raspuns (atat timp cat este unul logic si de bun simt) ci pot doar sa ma bucur citind si parerile altora. Acum, exista fel si fel de moduri pentru expunerea parerilor,  nuantele (tonul) acestor expuneri ducand la perceptia unor pareri relatate sau a unor pareri care se vor a fi impuse. Atat timp cat o parere este relatata si nu impusa, pot sa o receptionez, sa rezonez cu ea ca atare sau pot s-o resping ca fiind neplacuta pentru punctul meu de vedere.
   Tu spui ca esti ancorat in realitatea traita zi de zi, dar eu nu traiesc aceeasi realitate pe care o traiesti tu: asta ma face automat sa par o fiinta dereglata care bate campii (cu sau fara gratie) ??? Poate realitatea mea se compune din cu totul alte informatii, alti factori, alte decizii decat a ta. Fiecare gandeste in modul propriu, fiecare isi traieste propria viata dar in acelasi timp, fiecare ar trebui sa fie liber sa-si foloseasca imaginatia in orice domeniu.
   Lumea ar fi fost alta probabil daca nu existau oameni care sa se gandeasca la solutii "miraculoase" - oameni care se gandeau la posibilitatea crearii unui telefon de buzunar in 1906, la radioreceptoare wireless in 1916, oameni care la inceputul secolului se gandeau la posibilitatea crearii unui accelerator de particule, etc. Tot la fel, ne putem intreba si cum ar fi aratat lumea noastra daca armata n-ar fi investit o gramada de bani pentru a transpune in realitate aceste vise (dar asta este alta mancare de peste); si tot la fel ne putem intreba cum ar fi aratat lumea noastra daca toate visele transpuse in practica ar fi fost aduse la cunostinta omenirii si-ar fi fost utlizate in folosul ei (dar si asta este o alta mancare de fasole).
   Nu caut solutii miraculoase in cazul unei catastrofe planetare, nici nu doresc sa vopsesc un asteroid in speranta ca ne va ocoli planeta, ci pur si simplu ma intreb daca unele ipoteze ar putea fi posibile: cum deobicei nu exista un alt motiv inafara celui catastrofic pentru a muta o planeta intreaga in alta linie temporala, l-am folosit pe acesta pentru explicatie. Am vazut destule scenarii catastrofale derulate in peregrinarile mele mentale, incat sunt linistita: voi continua sa exist oriunde altundeva si sub orice alta forma aici sau in orice alt univers ;) sunt impacata cu gandul asta ;)

Sincera sa fiu, n-am nimic cu raspunsul tau franc: ma deranjeaza doar modul de fragmentare spre analiza cu glas taios (sau scris taios). .Atata tot.
   Nu sunt suparata, nu-mi displaci, iti respect punctul de vedere si in acelasi timp cred ca nu e greu ca si punctul meu "zburdalnic" de vedere sa fie respectat. Cine stie, intr-o buna zi vom avea nevoie si de aripi dar si de un mijloc de franare ;-D Si astfel vom putea imbina toate punctele de vedere in mod util :-D
"The end is the beginning of all things, Suppressed and hidden, Awaiting to be released through the rhythm Of pain and pleasure." - Jiddu Krishnamurti

Aliosa

Siberia , imaginatia oricarui individ are la baza elemente reale , deci mai devreme sau mai tarziu totul este posibil intr-un fel sau altul . Cei care merg pe principiul nu se poate ,practic repeta doar ceea ce au invatat(sau ce este cunoscut), nu ies din tipar si simplu nu pot progresa. Numai nebunii cu imaginatia bogata au schimbat istoria si implicit dezvoltarea tehnologica . Oricum baza de date comuna a omenirii se mareste progresiv si nu mai e mult timp pana cand o sa descoperim ca universul nu e in expansiune(e exact pe dos),are limite ,iar atunci o sa potzi stabili un punct de origine si o destinatie in cartierul asta al nostru si nu numai.
Ca idee, o planeta o potzi muta foarte usor in spatiu(la timp inca ma mai gandesc) atata timp cat planeta pentru tine ca observator este de marimea unui bob de orez (asta pentru ideeile cu consumul de energie imens). Suna extrem de SF dar inca nu stim mare lucru despre ceea ce e dincolo de cer (atmosfera), doar ceea ce lumina ne tranteste pe retina.

P.S. Stiu, sunt visator ... dar realitatea e asa cum vreau sa o percep.

Tayka

Citat din: Siberia din  06 Martie 2012, 16:59:46
...cred ca nu e greu ca si punctul meu "zburdalnic" de vedere sa fie respectat...
Ba e chiar fooarte greu!!!. :-o :-o :-o
Căci dacă te-ai ,,zburda''prin prin alte domenii ca astrologie,chiromanţie,politică,sf,amor,etc,făcând doar show,poţi devenii chiar interesantă,în schimb dacă te ,,zburzi''complect neiniţiată prin fizică e mai complicat căci aici nu poţi devenii decât cel mult....,,ciudată''.Fiind însă o doamnă nu ţi se poate spune direct aceasta din motive de politeţe,dar crede-mă că nu faci altceva decât să îi calci pe nervi pe cei ce s-au chinuit prin viaţă să cunoască totuşi ceva fizică... :roll:
Iar faptul că încerci să umbli pe-la butoane călcând prin străchini,şi scurtcircuitând legile fizicii,nu ar fi nici o problemă dacă ai umbla pe acolo cu o plancartă legată la gât pe care să scrie mare;,,Fraţilor aceasta este doar părerea mea personală!!!'',dar să te avânţi doar aşa.. berbeceşte printr-un domeniu unde guvernează nişte legi clare,atunci desigur că nu reuşeşti decât să îl faci pe unul ca Alx să-şi taie..mâneca şi să vină pe forum doar cu..câinele şi vesta antiglonţ... :wink:
Tot ceea ce este fundamental diferit deranjeaza ordinea stabilita (Jean Piere Petite).

Siberia

Tayka, esti un "gentleman" ca intotdeauna :-D
   N-am reusit sa inteleg care e punctul tau de vedere cu privire la subiect, ci doar punctul tau de vedere cu privire la persoana mea: si nu cred ca asta a fost subiectul intrebarii pe care am lansat-o duminica.
   Dar daca tot te-ai bagat in discutie in acest mod elegant, lumineaza-ma te rog si spunemi la ce punct de vedere "zburdalnic" facea referire si care este parerea mea personala asupra subiectului - care l-a facut pe "unul ca Alx să-şi taie..mâneca şi să vină pe forum doar cu..câinele şi vesta antiglonţ".
   Multumesc anticipat.

p.s.   - N-am stiut ca am aterizat pe subiectul chat in timp ce se desfasura un concurs de incordat muschii. Trebuia sa puneti o "pancarta" si pentru "ciudate/ciudati" ca mine, ca sa ne ascundem intr-un colt din care sa privim la maretia muschilor cuantici in actiune.

p.p.s. - Daca ar veni saptamana viitoare Nassim Haramein sau Stephen Hawking sa va spuna ca Soarele poate fi folosit ca portal de trecere spre alte galaxii sau universuri, n-ar fi nici o problema :-D Ei au voie sa "zburde" fiindca sunt "complect initiati", nu-i asa ? :-D

La revedere !
"The end is the beginning of all things, Suppressed and hidden, Awaiting to be released through the rhythm Of pain and pleasure." - Jiddu Krishnamurti

fiulploii

''6.8. Tubul catodic: construcţie si funcţionare
Un dispozitiv termoelectronic care este foarte puţin probabil sa devina demodat in viitorul
apropiat este tubul catodic (CRT). Tubul catodic este folosit ca dispozitiv de afisare in
osciloscoape si bineînţeles ca dispozitiv final pentru imagine in sistemele de televiziune (receptoare si
monitoare TV).
Tubul catodic este alcatuit din trei elemente de baza: un tun electronic care produce un
fascicol intens si focalizat de electroni, un sistem de deflexie a fascicolului de electroni (poate fi
electrostatic sau magnetic) si un ecran fluorescent care emite radiaţii vizibile in punctele de impact cu
fascicolul de electroni, datorita stratului de luminofor existent. Fluorescenta este o fotoluminiscenta
care înceteaza practic odata cu excitaţia care o produce (dupa o întârziere de 10-5...10-8 secunde),
nedepinzand de temperatura. La ecranele fosforescente fotoluminiscenta continua cu o intensitate din
ce in ce mai mica si dupa ce a fost întrerupta excitarea. Durata sa (remanenta) depinde de natura
materialului (sulfura de calciu, wolframat de bariu, etc.) si de temperatura, putând depasi 1 secunda.
Principalele parţi constructive ale tubului catodic (CRT) cu deflexie electrostatica sunt prezentate in figura

Catodul emite electroni care sunt acceleraţi spre primul anod A1 care este menţinut pozitiv,
la câteva sute de volţi in raport cu catodul. Fluxul de electroni este controlat de grila, a carei
polarizare negativa este reglata de controlul "de stralucire". Fascicolul de electroni trece prin orificiul
primului anod si se îndreapta spre al doilea anod A2, care este usor mai pozitiv decât primul. Scopul
celor doi anozi este de a produce un câmp electric local cu linii de forţa curbate astfel ca toţi
electronii din fascicol vor converge spre acelasi punct de pe ecranul fluorescent. Diferenţa de
potenţial dintre A1 si A2 este reglata de unitatea de control a focalizarii pâna când pe ecran apare un
spot mic si bine conturat. Aceasta combinaţie cu doi anozi (A1-A2) poate fi considerata ca o lentila
electrostatica.
Se poate aplica in mod similar un câmp magnetic, pentru a avea o lentila magnetica,
procedeu folosit la unele tuburi catodice. Acest gen de "lentile" (electrostatice, electromagnetice)
sunt larg folosite in "microscopia electronica", unde combinaţii ale lentilelor electronice permit
obţinerea unor mariri foarte mari cu rezoluţii apreciabile, ca si in cazul microscoapelor optice.
Fascicolul de electroni dupa ce paraseste zona anozilor de focalizare se îndreapta spre placile
de deflexie, pe care se aplica potenţiale pentru realizarea deplasarii verticale (placile Y) sau
orizontale (placile X) a fascicolului in drumul sau spre ecranul fluorescent (fosforescent). Energia
fascicolului de electroni este suficient de mare pentru a produce electroni secundari, care sunt
expulzaţi (smulsi) din ecran si sunt colectaţi de stratul conductor care acopera ecranul si este legat la
masa montajului. ''
etc.etc.
mai multe aici   INTRODUCERE IN ELECTRONICA APLICATA - S.l. ing. ILIEV MIRCEA Pag. 6.5
http://www.infoelectronica.ro/date_upload/lucrari_m/IEAC6N.pdf
Deci , a zice ca tubul catodic este un accelerator de particule ....
De ce nu s-ar zice ca tubul catodic este un dispozitiv de electroliza , el avand un catod si un anod intre care se transfera materie  :lol:
Ideea e ca se defineste un dispozitiv sau un ansamblu de componente dupa functia caracteristica ( principala ) si nu dupa functia unui subansamblu .

A, sa nu uit , un punct de vedere .. per ansamblu accelerat   :lol:

StarDust

Citat din: fiulploii din  06 Martie 2012, 23:05:16
...
Catodul emite electroni care sunt acceleraţi spre primul anod A1 care este menţinut pozitiv,
...
Energia fascicolului de electroni este suficient de mare pentru a produce electroni secundari, care sunt
expulzaţi (smulsi) din ecran si sunt colectaţi de stratul conductor care acopera ecranul si este legat la
masa montajului. ''
...
Electronii sunt si ei particule elementare. Lasand la o parte celelalte parti componente, ca lentila electrostatica si devierea fasciculului, am punctat in citat esentialul. Aici e vorba "toata ziua" de un accelerator, iar in urma impactului cu suprafata anodica mai rezulta niste electroni smulsi,  deci avem electroni accelerati, si inca unii smulsi in urma impactului.
Pentru mine e mai mult decat evident ca e vorba de un accelerator simplu, cu energii "mici".
Electroliza, e cu totul altceva, un proces electro-chimic. Oricum e bine ca ai adus lamuririle de mai sus! ;)

mr

Ganduri de seara....pe chat  :-P

Desi mi-a placut mereu fizica si rationamentul ei clar si demonstrabil, ceva din mine m-a determinat sa cred ca dincolo de aceasta logica exista ....o alta logica superioara, bazata pe multe elemente inexplicabile prin prisma primului rationament. Interconectarea "ciudata" a particulelor materiei, tiparele evidente dupa care se regenereaza si propaga totul in natura (inclusiv corpul omenesc), par mai degraba a integra fizica clasica intr-una mult mai complexa si mai realistica. Fizica clasica are meritul de a defini palpabilul, dar realitatea vietilor noaste ne demonstreaza zilnic ca palpabilul se prelungeste mult in nepalpabil, prin multele evenimente pe care nu ni le putem explica si de care totusi ne lovim si beneficiem uneori, nerecunoscand de cele mai multe ori.

Daca ramanerea doar in sfera fizicii clasice, materialiste ne poate conduce usor spre o viziune limitata asupra vietii, ramanerea doar in sfera irationalului, inexplicabilului ne poate plasa intr-un ridicol permanent. De aceea cred ca nu trebuie eliminata nici una din cele doua variante ci doar gasita o cale de legatura intre cele doua "lumi". Cum "instrumentele de perceptie" ale fiecaruia dintre noi sunt atat de diferite putem crede usor ca nu poate fi o cale de mijloc intrucat fiecare crede ca are dreptate. Sau grupuri cu pareri apropiate considera ca au dreptate in dauna celorlati, ajungand si la plasari subiective in inferioritate pentru cei din afara grupului. In mod clar ceva nu e in regula si produce separare pe fondul acestor aparente. 

Singurul lucru care poate concilia aceste directii atat de diferite, care poate fi un liant, un catalizator si care poate produce progres in perceptie este atitudinea cu care abordam aceste situatii. Nici unul dintre noi, nedetinand adevarul suprem, nedetinand dreptatea absoluta, are singura posibilitate de a face eforturi in a nu-si impune propria perspectiva, intr-un mod agresiv, pentru ca invatam cine suntem, unde suntem, cu totii, fara exceptie. Si acest lucru se vede la cel care-l practica, chiar daca mai si greseste cateodata. Oricum, lauda celor care persevereaza!  :rainbow:   
"Mintea intuitiva este un dar sfant si mintea rationala este servitorul fidel. Noi am creat o societate care onoreraza pe servitor si care a uitat darul." Albert Einstein

fiulploii

Stie cineva mai multe despre expeditia ruseasca din 1948 spre Polul Nord?
Se pare ca a fost vorba de circa 100 avioane urmarite de radarele americane de la Point  Barrow din Alaska si de cateva statii canadiene . Se pare ca cele 100 de avioane au fost transformate in ..praf de aparatele zburatoare din Noua Germanie , aparate care au zburat dupa aceea pana deasupra Moscovei intr-un zbor de avertisment .

L.E. Ideea e ca se defineste un dispozitiv sau un ansamblu de componente dupa functia caracteristica ( principala ) si nu dupa functia unui subansamblu .
:wink:

jean

Raspunsul lui StarDust este corect, tubul catodic este un mic accelerator de particule, electroni. Si asi vrea sa mai adaug ca, acei electroni accelerati bombardeaza stratul electroluminiscent (tot paricule) de pe suprafata ecranului producand lumina.
Si in acceleratoarele mari se ciocnes particule accelerate, la fel ca in tubul catodic. Dar aici vorbim de alte particule si alte energii. Principiul este acelasi, ciocnie. Nu ma refer la modalitatea prin care se obtine aceasta.
Adevarul este dincolo de noi

Tayka

CONCLUZIE: Între marele CERN şi banalul tub catodic,nu diferă decât dimensiunile;principiul este acelaşi. :evil:
O ştire de ultimă oră:
...-Conform ultimilor investigaţii se pare că asasinul de-la frizerie ar fi deschis focul în urma unui anunţ lipit pe uşa de-la intrare pe care scria ,,TRAGEŢI''.Omul sa conformat şi a ...tras. :|
Tot ceea ce este fundamental diferit deranjeaza ordinea stabilita (Jean Piere Petite).

fiulploii

Citat din: Tayka din  07 Martie 2012, 00:40:43
CONCLUZIE: Între marele CERN şi banalul tub catodic,nu diferă decât dimensiunile;principiul este acelaşi. :evil:
Cum zici tu , boss ! Imi arati si mie  te rog unde este ecranul de la CERN pe care baleiaza fascicolul ?  :roll: