Sectiune pentru limba româna > Cafenea

Comentarii libere

(1/1145) > >>

apokryphos:
Vad ca in multe threaduri subiectele se iau mai personal decat ma asteptam. Am cateva comentarii referitor la situatia asta.
 
Daca se poate, spooky sa ma corecteze. Impresia mea e ca RUFON isi propune monitorizarea, documentarea si, in limitele posibilitatilor, investigarea fenomenului UFO pe teritoriul Romaniei. Daca am nimerit in adunarea unui cargo cult sau loc de intalnire pentru conspirationisti, atunci ar trebui sa-mi spuneti, ca sa nu mai fluier in biserica. Sterg contul si linkul din favorites si gata, nu mai supar pe nimeni.

La o prima privire, eu as defini cateva categorii de oameni in legatura cu atitudinea fata de fenomenul OZN. Lista e deschisa comentariilor si adaugirilor.

Credinciosi
Au un sistem inflexibil de idei, ridicate la rang de credinta.
Nu cauta investigarea unui fenomen, ci reasigurari ca de fapt cred in ceea ce trebuie. Similar cu "dovezile de iubire" pentru cuplurile tinere si instabile. Sar in sus cand li se cer dovezi stiintifice. In definitiv, pe buna dreptate. Ce crestin ar scoate un magnetometru daca ar fi martorul unei aparitii a unui sfant. Sa nu fiu inteles gresit. Respect credintele, dar nu cred ca ele trebuie sa fie amestecate cu cercetarea stiintifica. Personal, mi-ar sari mustarul daca cineva ar incerca sa-mi dovedeasca ca Hristos nu a existat istoric.
Orice explicatie alternativa e tratata ca "sminteala" (in sensul in care il folosesc preotii si calugarii).


Conspirationisti
Versiunea laica a celor de mai sus. Au niste idei preformate, pe care nici o dovada nu le poate clatina. Intotdeauna folosesc numerele si probabilitatile in favoarea lor. De exemplu, ti se spune ca mii de oameni cred ca asupra lui Kenedy au tras mai multi asasini. Perfect adevarat, numai ca omit sa spuna ca milioane cred opusul.

Interesati
Fara idei preconcepute, pur si simplu interesati de fenomenul in sine si de gasirea unei explicatii. Este ceea ce sper ca e scopul RUFON.

Debunkeri profesionisti
Orice observatie e imediat catalogata ca fiind ori sarlatanie ori are o explicatie triviala (gen "swamp gas"). 
Cer criterii stiintifice care nu au aplicare pentru anumite clase de fenomene cum ar fi repetabilitate si
reproductibilitate pentru un fenoment care este eminamente tranzient. Nimeni nu cere sa fie reprodus si repetat un gamma-ray burst, dar nici "dovezi" precum "crede-ma pe cuvant, ca stiu ce spun" nu merg.

Creduli
Cred orice, nu conteaza cat de aiuristic sau improbabil este. Victime ale sistemului de educatie care nu le-a creat simtul critic necesar. Pe cei mai in varsta ii recunosti intrebandu-i daca au depus bani la Caritas. :-)

Sarlatani
In cautare de atentie si castiguri materiale fabrica orice, sustin orice.

Vanatori/Amatori de senzational
Privesc fenomenul numai ca pe o sursa de distractie (entertainment).

A.

Skywalker:
Buna clasificare, Apokryphos.

 In categoria debunkerilor profesionisti i-as include si pe sceptici/ultrasceptici. Oricat de palpabila ar fi o dovada, ei tot vor gasi contraargumente. Sau, poate ei ar constitui o clasa separata.

 Pentru cei care mai au indoieli referitoare la originea extraterestra a OZN-urilor:
 
        Guvernul SUA a lansat programul Project Sign in 1948. Peste 7 luni de la infiintare, Project Sign a redactat un raport catre generalil Vandenberg, seful Fortelor Aeriene Americane (USAF). Concluzia uluitoare inclusa in raport a fost ca OZN-URILE EXISTA SI SUNT INTERPLANETARE!!!!!!!!   Proiectul a fost sigilat, iar descoperirile au fost respinse.
Da, au fost mai multe dovezi materiale lasate de OZN-uri, dar despre asta voi vorbi in alte topicuri.
     Alte guverne din lumea intreaga au incurajat o transparenta mai mare in legatura cu subiectul OZN-urilor. Forta Navala Braziliana a declarat ca fotografii ale unui OZN realizate de pe vasul sau Almirante Saldanha in 1958 erau autentice si au fost date publicitatiila ordinul presedintelui tarii.
     In 1976, Ministrul Fortelor Aeriene din Spania a inmanat un dosar continand istorii concrete despre OZN-uri unui reporter, Juan Benitez. Intr-un articol pentru Flying saucer Review, Benitez a spus: "CAND VETI CITI ACESTE DOSARE...VA DEVENI ABSOLUT CATEGORIC CLAR CA OZN-URILE EXISTA SI FARA PUTINTA DE TAGADA, TREZESC O VIE INGRIJORARE PENTRU GUVERNELE DE PE INTREAGA PLANETA."
     Pe 14 aprilie 1992, comitetul sefilor de personal al Armatei, Fortelor navale si Frotelor Aeriene Spaniole s-a hotarat sa puna in discutie din nou dosarele OZN care contineau detalii a 71 de evenimente ce le implicau. Rapoartele au scos la iveala 14 ordine de interceptare din partea aparatelor de zbor militare, 22 de marturii ale echipajelor aeriene civile, 10 incidente fotografice, 9 intalniri de gradul III si 5 cazuri implicand entitati umanoide. Cercetatorul Ballester Olmos a studiat materialul si (ATENTZIE!) NU A GASIT NICI O URMA DE ECRANE DE FUM SAU DE VREO INSELATORIE DELIBERATA.

    Eu, unul, ma consider din categoria interesatilor.

spooky:
Salutare tuturor...

imi cer scuze... dar activitatea mea redusa se datoreaza timpului liber inexistent din ultima perioada.

Eu nu sunt RUFOn. Eu incerc sa-l coordonez, sa-l reprezint. Eu sunt Paul Dorneanu. (asta imi trezeste aminitiri din copilarie... cand tata imi zicea: "Esti un prost!" si la care eu raspundeam... "Nu sunt prost. Eu sunt Paul Dorneanu").

Asadar, RUFOn este o comunitate... din care faceti parte voi toti. Mai mult Acest forum este unul deschis si asa cum am zis ceea ce se discuta aici nu reflecteaza parerea grupului RUFOn. Eu sunt mai liberal de fel si imi place ca fiecare sa isi exprime parerea si sa o dezbatem. Fiecare poate sa critice. Accept mai bine criticile constructive. RUFOn va fi intodeauna tolerant fata de ideile, parerile si credintelor tuturor.

In limita puterilor personale si cele ale membrilor vom stabili o retea de membri ce vor investiga si vor analiza fenomenele OZN si conexe... retea (network) care nu va fi limitata la X oameni... spre deosebire de ASFAN. Anul acesta ne propunem, mai inspre vara sa organizam oficial diverse actiuni, evenimente care sa aiba ecou national si international.

Asadar... fac apel la intelepciunea voastra, a tuturor, fac apel la toleranta voastra. Daca acest forum se transforma intr-un loc unde incepem sa ne atacam in scris nu imi ramane decat sa inchid forumul...

Oare dorim ASTA? Altii s-ar bucura, sunt convins. Cei care vor sa critice, nu au decat. Nu le mai luati pe toate personal... daca aveti ceva de impartit ceva... o faceti in privat, nu public. Acest forum vrea sa promoveze libertatea exprimarii. Fiecare e responsabil pentru ceea ce zice.

Poate toti suntem in afara de interesati cate putin din fiecare... E greu sa sustii o idee fara sa crezi in ea... cu sau fara dovezi. E greu sa vii sa spui ca OZN-urile sunt de origine extraterestra sau proiecte militare secrete nerecunoscute de autoritati fara sa te clasifici conspirationist... Cand incerci sa sustii ceva cu fapte si nu vorbe... devii si debuker profesionist... Ne pasioneaza poate pe toti senzationalul... Cat despre sarlatani / creduli... deja cred ca sunt exceptii :).

Well... sper sa nu fiu interpretat gresit.

Skywalker: Indiferent cat de multe tone de dovezi ar exista raman persoane care zic: vai... cum sa ne minta pe noi, cum sa ne ascunda, cum e posibil, nu e posibil... si cunosc astfel de persoane. Intr-un final socul o sa fie cel mai mare pentru ei.

Autoritatile vor ramane pasive... dar daca sunt provocate, vor trebui sa raspunda. Si e ceea ce dorim sa facem. Haideti sa fim o echipa unita si sa lucram impreuna. Trebuie ca oamenii sa constientizeze realitatea cea din spatele show-ului mediatic... cea din spatele ecranului de sticla unde ei iau de-a gata tot ce li se pune pe tava. Ganditi-va ce ar fi daca 1% din "razboiul" mediatic de la TV si din presa... mai ales din ultima perioada... ar fi canalizat inspre aceasta directie si tratat in acelasi mod in care sunt tratate subiectele politice sau de coruptie, cu aceleasi suspiciune... cred ca am fi fascinanti de ce am vedea.

PS: Gata... mi-am terminat discursul ;)

apokryphos:
Intr-un forum in care se exprima liber opinii, aparitia contradictiilor e inevitabila. Important e ca argumentele sa nu devina atacuri la persoana in interiorul forumului. Opiniile contradictorii pot fi mai degraba considerate ca unitate in diversitate.

Modurile de abordare RUFON si ASFAN mi se par complementare. Le-as putea asemana cu open source si closed source din software. Investigarea de tip open source are anumite avantaje fata de cea closed source. Numarul investigatorilor e mare, timpul este distribuit intre ei, informatia se transmite imediat si deschis si poate fi supusa criticilor, cunostintele obtinute de un membru sunt imediat disponibile celorlalti, cunostinte care la randul lor atrag alti membri. Investigatiile pe stilul closed source au avantajul unei ierarhii proprii, o expert team construita din timp si antrenata, dar fiind putini resursele de timp sunt in general insuficiente.  Membrii au credibilitate crescuta, dar nu pot sa mearga pe principiul "release early, release often" de frica pierderii acelei credibilitati. Cum zicea cineva, credibilitatea e ca virginitatea; nu o pierzi de multe ori. :-) ASFAN a avut un start impresionant, dupa parerea mea, acum ceva timp. Activitate focalizata pe ceea ce consider eu high-value targets, articole interesante si destul de riguroase cu investigatii facute de membri, personalitati, ceva resurse. In ultimii ani insa nu a mai scos nimic, cel putin nu pe internet.

A.

Ronin:
Paul - vreau sa te intreb ...unde sunt 'comentariile' mele legate de 'Daniel si 666'... am vazut topicul si i-am raspuns omului, asa cum eu am crezut de cuvinta... subiectul avea leg. si cu fenomenul OZN... din pacate se intampla ceva asemanator altor foruri...auto in special... nu ti se raspunde la intrebarile sau sugestile tale... dar in schimb se sterg pareri...

Si eu eram dispus (si sunt) sa facem ceva , concret... si ii respect pe cei care vin cu propuneri , nu inteleg de ce unii descurajeaza asemenea 'proiecte'... nu trebuie sa fi asa de scolit...etc... pentru a vizita zone, a urmarii anormalul... si a 'prinde' pe camera digitala evenimente... de fapt observ ca cei cu iniiativa vin nu doar cu ideea ci sunt dispusi sa puna la dispozitia grupurilor... tot ce se poate folosi in asemenea 'vanatoare'.

Cam atat am avut de spus... si cred ca nu degeaba stau pe net pe banii mei...!!!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version