Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Biserica egipteana a celor trei valahii

Creat de daos, 28 Decembrie 2011, 19:39:44

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.


abyss

Altarul bisericii vechi a manastirii Sinaia. In imagine peretele de Est. Asemănarea cu descrierea chivotului din templul lui Solomon flancat de catre 2 ingeri este ... mai mult decât întâmplătoare. Iar poziția lui Isus in centrul mesei, plus haloul sferic de lumină... este foarte sugestivă. Nu cred sa mai existe în lumea ortodoxa o reprezentare asemănătoare. Mistere profunde răzbat în aceste ecouri imagistice.

fiulploii

Citat din: abyss din  14 Decembrie 2023, 21:31:45Asemănarea cu descrierea chivotului din templul lui Solomon flancat de catre 2 ingeri este ... mai mult decât întâmplătoare. Iar poziția lui Isus in centrul mesei, plus haloul sferic de lumină... este foarte sugestivă. Nu cred sa mai existe în lumea ortodoxa o reprezentare asemănătoare. Mistere profunde răzbat în aceste ecouri imagistice.


De acord. Daca ar fi sa duc un pas mai departe ideea ta, as zice ca acelasi "dispozitiv" - pat cu baldachin la o etichetare pe fuga, se regaseste si pe "tavanul" firidei din acelasi perete insa observam o persoana culcata. Putem spune ca sus este dispozitivul "pornit"-"on" iar in firida este reprezentat "inchis"-"off" ? Eu zic ca putem zice asta.
  Ce a vrut sa transmita autorul? Nimic despre sine ci doar ramasite de cunostiinte de neinteles pentru el. Asaa au aparut canoanele-regulile in pictura religioasa, dupa parerea mea. Gresesc?

Grifon

Ader și eu la ideea că nu vorbim doar de coincidențe.
Nu sunt specialist în iconografie religioasă, dar am remarcat - observații empirice - că anumite simboluri sunt utilizate în raport cu mai multe concepte abstracte (ce la rândul lor asociază mai multe interpretări la concret).
De aceea e riscant să se grăbească asocierile (chiar dacă, garantat, analogiile nu sunt fortuite).
"Chivotul Legământului" era cea mai importantă mărturie a lui Dumnezeu în Vechiul Testament,fiind surclasat doarde persoana Mântuitorului în noua eră. Dacă evreii păstrează încă acel Chivot ca simbol suprem, creștinii au păstrat doar elementele decorative, înlocuind reperul central.
Desigur, asta e o interpretare dogmatică, să zicem. Dar își are logică explicativă prin filtrul dogmatic, respectat cu siguranță de comanditarii picturii.
Iar postura "on-off" poate semnifica, simplu, Învierea (Misteriul maxim din creștinism). Ar fi prima sugestie
 interpretativă.