Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Observatorii cerului

Creat de prodcomb, 13 Iunie 2008, 08:50:38

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

prodcomb

Unde sunt raportãri ale observatorilor cerului ( astronomi de profesie sau amatori, radioastronomi de profesie sau amatori, meteorologi,...) ?
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Cautatorul

#1
Citat din: prodcomb din  13 Iunie 2008, 08:50:38
Unde sunt raportãri ale observatorilor cerului ( astronomi de profesie sau amatori, radioastronomi de profesie sau amatori, meteorologi,...) ?

"astronomi columbieni filmeaza un o.z.n"
http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,1755.0.html

"OZN filmat pe suprafata Lunii filmat de catre un astronom italian in timp ce lucra la telescop."
http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,1451.0.html

si oarecum legat de tema:

"Astronomie - observatii si experiente personale"
http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,735.45.html

sau

"SETI / semnale extraterestre"
http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,571.0.html

Daca te referi la site-uri oficiale, cauta pe net. NASA, Observatorul Vasile Urseanu (in Romania), etc.
De exemplu: www.astronomy.ro sau http://www.astro-urseanu.ro/

prodcomb

Mulþumesc, sunt interesante, dar sunt identificate ( identificabile ).
O sã mai cotrobãi ºi eu, poate gãsesc ceva deosebit.
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

jean

                                                  Observatie aeriana 14.07.2008 Bucuresti
   In seara acestei zile am facut doua observatii aeriene. Nu este vorba de observatii OZN dar sunt interesante. Mai ales a doua observatie.
   In jurul orei 22:19 eram in balcon si priveam pe cer in partea stanga, in directia institutului oncologic Fundeni (S-E). La un moment dat am observat pe cer doua avioane ce se deplasau de la sud la nord aflate la o distanta aparenta destul de mica unul de celalalt, aprox. 1m. Se vedeau flah-urile si luminile de pozitie. Acestea au traversat cativa norisori destul de subtiri, se vedeau avioanele prin ei. La un moment dat la o oarecare distanta de avioane  (2m distanta aparenta) dar in dreptul lor si in directia mea, de deasupra unui nor a aparut o lumina de slaba intensitate ce a luminat norul. A crescut in intensitate timp de doua trei secunde dupa care s-a stins.Asa cum apare un meteorit ce cade spre pamant pe directia de observatie si se stinge in aer la o oarecare inaltime. De fapt eu cred ca, chiar meteorit a fost. Am ramas la balcon gindindu-ma ca putea sa loveasca unul din avioane  privind distantele din perspectiva mea.
   O a doua observatie facuta la scurt tiimp dupa cea de mai sus a fost urmatoarea: La un moment dat tot dinspre sud  la aprox. 7-8 grade deasupra blocurilor din fata, a aparut o lumina ca un satelit ce parea ca se deplaseaza lent spre nord tot marindu- si intensitatea si inaintand in directia mea.
   Atunci am alergat repede in sufragerie sa iau aparatul foto. Am luat aparatul, am facut reglajele pentru noapte, zoom, si am mers iar in balcon. Ajuns in balcon lumina parcursese o distanta destul de mare spre mine (inaltime 50 grade), Avea deja marimea aparenta a planetei Marte. Nu se vedeau flash-uri sau lumini de pozitie, luminozitatea nu prezenta variatii si avea culoare portocaliu spre rosu. Deplasarea era liniara de la sud spre nord, din directia stelei Altair si trecand putin prin stanga stelei Lyra. Am pus aparatul foto la ochi rezemat de rama geamului de la balcon pentru a nu iesi miscata. Am privit prin vizor si nu am putut localiza obiectul, atunci am luat aparatul de la ochi si am constatat ca obiectul disparuse. Am cautat cu privirea pe cer un timp dar acesta nu a mai aparut. Nici nu s-a auzit zgomot de motor de avion, cum se aude de obicei cand trece un avion. Intrand in casa m-am uitat la ceas si arata ora 22:23.
   Interesant a fost ca momentul disparitiei a coincis cu momentul incercari fotografieri sale.
Ce pute fi? Planeta Marte nu a fost sigur, deorece aceasta era vizibila putin deasupra blocurilor dar in dreapta mea, mai la vest, iar in drapta planetei Marte se afla Luna si mai la vest, care era in spatele acoperisului unui bloc dar se vedea haloul ei. Este posibil sa fi fost un satelit care rflecta lumina Soarelui, si tot apropiinduse de mine unghiul de reflexie s-a schimpat, devenind invizibil pt.mine.
Adevarul este dincolo de noi

jean

                                             Observatie aeriana 20.07.08 in jurul orei 21.58
                                                         Duminica seara

   La acea ora ma aflam in parcul Plumbuita  cu inca cineva, odihnindu-ma pe o banca. La un moment dat, din fata mea, la vreo 10 grade deasupra blocurilor, directie SV, a aparut o lumina care s-a marit destul de repede si care se deplasa in directia mea.
   Aceasta a ajuns la o marime aparenta putin mai mare decat planeta Marte, dar ceva mai mica de cat planeta Venus. Lumina era galbena, nu prezenta variatii de intensitate, viteza de deplasare era ca a unui avion ce zboara la o inaltime nu prea mare. Nu se vedeau luminii de pozitie, nu s-a auzit sunet de motor cu reactie. Se deplasa pe o traectorie curba dinspre SV- N -SE, trecand la un moment dat pe langa stelele Lyra si Deneb.  M-am ridicat de pe banca pentru a o urmari mai bine, atragand atentia si persoanei cu care eram. Aceasta lumina a disparut din vedere in spatele unor copaci in directia SE. Vezi poza atasata. Imi parea rau ca in acel moment nu aveam aparatul foto la mine. M-am uitat la ceas si arata 22.02. Deci durata totala de observatie aprox. patru minute.
  Ce a fost?...cred ca este vorba de un satelit. Cu toate ca satelitii se deplaseaza de regula pe directia SN sau NS sub un anumit unghi. Planeta Marte nu era, pentru ca planeta Marte se afla undeva mai la S in acel moment.

   Am hotarat sa postez aceasta observatie aici pt. a indemna si alte persoane care fac  observatii interesante sa le faca cunoscute. Poate pentru ei nu sunt cine stie ce, dar pentru anumite persoane avizate poate sa insemne mult. Si atentie la detalii.
          Jean
Adevarul este dincolo de noi

DepthOfField

Seamana intr-adevar cu descrierea unui satelit. Foarte probabil Statia Spatiala ISS. Nu pot verifica in urma, dar zilele astea trece seara pe deasupra Romaniei (si nu numai). Pentru predictii urmareste de exemplu linkul http://esa.heavens-above.com/esa/iss_step2.asp?Loc=Braila&Lat=45.267&Lng=27.983&TZ=EET si schimba locatia cu a ta.
David Sereda: "Evidence - The case for NASA UFO's" ... Evidence ?!
http://www.freewebs.com/depth0ffield/analizasereda1.htm

jean

Stiu sa urmaresc statia spatiala ISS, chiar si alti sateliti dar dupa cum am spus nu eram acasa. Am ajuns destul de tarziu.
Adevarul este dincolo de noi

jean

  In seara zilei de 19.10.08, imediat dupa apusul soarelui, Ma aflam in curtea casei din jud. Buzau. Deja se facuse intuneric, nu erau nori pe cer si vantul batea slab. Pe cer erau o sumedenie de stele si se vedea bine Calea Lactee.
La un moment dat am privit cerul in directia Sud, acolo se vedea stralucind frumos planeta Jupiter. Am hotarat sa merg in gradina, in spatiu deschis pt. a observa mai bime cerul. Am mers acolo si am observat pe Jupiter, dar si planeta Venus care se afla la mica inaltime de orizontul SV.
  La un moment dat in dreapta lui Jupiter si la oarecare distanta, aproximativ la aceasi inaltime, am observat o stea cam de aceasi marime. Privind atent si mirandu-ma ca nu observasem mai inainte acea stea, am constatat ca se deplasa in directia mea. La inceput am crezut ca este vorba de un satelit. Luminozitatea lui a inceput sa scada lent dupa care tot lent revenea la luminozitatea primei observatii.Acest ciclu de aprindere si stingere s-a repetat de mai multe ori. Dupa ultima stingere am privit atent mai mult timp acea parte de cer pentru a vedea daca se mai aprinde. Acest lucru nu sa mai intamplat. A disparut cam la 50-60 grade S. Pe durata observatiei a pastrat aceasi directie de deplasare.
  Am hotarat sa ma intorc in curte, si mergand spre aceasta am privit in partea stanga, spre E. La mica inaltime deasupra coroanei copacilor am observat doua stele luminoase aflate pe aceasi linie la o distanta aparenta 1.5-2m. Privindu-le atent am observat ca se deplasau fata de copacii peste care priveam. Se indepartau fata de mine (deplasare spre E). Se deplasau simultan pastrand aceasi distanta aparenta intre ele. Viteza lor ca si in cazul primei observatii nu era foarte mare. Viteza aparenta ca a unui satelit. Am privit pt. scurt timp in alta directie,  cand am intors capul spre ele, tocmai se stingeau lent si amindoua la fel. Lasau impresia ca apartin unui singur obiect
  In cazul primei observatii, nu cred ca este vorba de satelit, acestia au traectorie liniara si luminozitate constanta. De avion nu putea fi vorba, in zona nu sunt aeroporturi. Iar lumina de la un avion se vede numai daca iesirea gazelor de la motor se afla pe directia de observatie. Nu cred ca un avion se invatea in jurul axei sale pentru a genera acel efect de aprindere si stingere. Putea fi un obiect ce avea un far indreptat pe directia de deplasare, ce putea fi aprins si stins in acest mod.
  Locuiesc in nordul capitalei si sunt familiarizat cu avioanele, vin si pleaca de pe Baneasa, si am avut dese ocazii de a le observa si fotografia.
  In cazul celei de a doua observatii ar putea fi si un avion. Dar.o distanta aparenta de 1.5-2m intre lumini, real da o distanta destul de mare intre motoare. Deci cat sa fi avut aripile  de mari? Sau nu am apreciat eu bine distanta aparenta.
  In decursul anilor am mai facut asenenea observatii cu lumini ce se deplaseaza pe cer ce se aprind si se sting, asta este numai una dintre ele. 
Adevarul este dincolo de noi

jean

   Citind intamplarea din decembrie 1999, povestita de colegul nostru de forum ,,Biodegradabil" la:
                http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,2217.msg38577.html#msg38577
   Si cazul asemanator de pe ,,UFO Casebook" la:
                http://www.ufocasebook.com/2008c/danvillecalifornia.html
Am realizat ca, am doua observatii asemanatoare notate in agenda, facute in urma cu mai mult timp. Acest fapt ma detrmina sa le postez aici pentru a fi cunoscute si de altii care au trait asemenea experiente. Nu am dat mare importanta observatiilor respective crezand ca sunt fenomene obisnuite mai putin intelese de mine. Nu doresc sa demonstrez ca in aceste cazuri ca am vazut OZN-uri, extraterestrii, nave aeriene, etc. Constat ca aceste observatii aeriene un pic esite din normal se intimpla mie dar si altor persoane. Aceasta demonstreaza ca un anumit fenomen exista, chiar daca in prezent nu am explicatii pentru el.

Prima observatie:
   In dimineata zilei de 19 .03.2000 in jurul orei 5, m-am trezit  si am mers la bucatarie. Pentru ca in seara precedenta afara ningea, am mers la geam sa vad daca mai ninge. Afara nu mai ningea, cerul era acoperit cu o patura de nori, care in unele locuri erau mult mai subtiri, aproape transparenti. Acesti nori aveau o anumita luminozitate din cauza reflexiei luminilor orasului.
   Privind in directia centrului orasului, pe unul din nori am vazut patru pete luminoase, care ieseau in evidenta fata de restul norului. Desenul ,,A". In prima faza am crezut ca este vorba de lumina anumitor planete sau stele mai luminoase ce se vad difuz prin norul respectiv, sau lumina unor reflectoare care lumineaza de jos in sus acel nor.
   Privind atent am obsevat ca petele respective au inceput sa-si schimbe lent pozitia,  asezandu-se aproximativ sub forma uni romb ca in desenul ,,B". Atunci am realizat ca ceva se intampla. Dupa un timp petele respective dadeau impresia ca dispar treptat si apareau altele tot treptat, incepand cu cea din dreapta, acum fiind trei lumini pe o linie oblica. Desenul ,,C". Acele pete mai luminoase erau aproximativ de marimea planetei Venus ca suprafata luminoasa. Dupa un timp  cele trei pete luminoase coliniare au inceput sa se stearga incepand cu cea din stanga, apoi cea din misloc, iar cea din dreapta si-a marit luminozitatea aproape inca o data ca si cand ar fi fost o lumina puternica in spatele norului.
   Am plecat pt. scurt timp de la geam si cand m-am intors si am privit in acea directie, am observat ca era numai o singura pata , ca inainte de intensificarea luminoasa a ultimei pete. Aceasta a disparut treptat prin slabirea intensitati luminoase si nu a mai putut fi vizibila. Am continuat sa stau la geam dar nu sa mai intamplat nimic, asa ca in final am plecat.
   Totul a durat cam un sfert de ora, pana la 5.15 -5.20. Am scris acesta observatie in agenda dupa ora 8.30, cand m-am trezit. Impresia mea a fost ca, ceva interesant s-a intamplat acolo si eu am avut sansa de a vedea acel ceva.

A doua observatie:
   In 27-28.07.1997 in jurul orei 12 noaptea, am iesit pe balcon si am privit cerul, undeva in directia scarilor 3 si 4 a blocului unde locuiesc. Pe cer am observat niste pete  de forma ovala, alburii ce se deplasau in arc de cerc de la stanga la dreapta. Pareau reflectate de un nor care se intindea pe o suprafata destul de mare deasupra cartierului. Norul era un pic mai alb de cat restul cerului si avea o anumita luminozitate datorita luminilor din oras.
   In prima faza am crezut ca este vorba de raze de lumina reflectate de nor si provenind de la un reflector ceva. Asa cum se vad reflectoarele de la spectacole in aer liber. Am urmarit putin timp aceste lumini ce erau numai cu putin mai stralucitoare de cat norul, si pentru ca eu nu vedeam decat un arc din acel cerc, am avut ideea de a merge pe partea cealalta a blocului sa vad daca se observa si acolo. Cercul pe care se invarteau acele pete luminoase, dupa pozitia lor fata de bloc, parea sa aiba centrul imaginar chiar deasupra blocului in care locuiesc. Am privit pe geamul de la bucatarie si nu am observat nimic. M-am reantors in balcon si lund ca reper acoperisul balconului, am observat ca fata de aceasta aparea cate o pata de lumina la aproximativ o secunda. Am luminat cu o lanterna mica  in acea directie sa vad ce se intampla dar nu s-a intamplat nimic. Am pornit un radio pe mai multe lungimi de unda sa vad daca sunt ceva interferente, nu am remarcat ceva deosebit fata de normal.
  Am mers iar pe partea cealalta a blocului, de aceasta data in sufragerie, am deschis geamul si am privit cerul. Am constatat ca fenomenul este vizibil si de aici. Se vedea cam in aceasi pozitie fata de centrul imaginar al cercului, aflat undeva intre scarile 3 si 4, dar mult mai aproape de scara 3. Petele luminoase  se roteau mult mai lent ca la inceputul observatiei.
  Afara era cald, liniste, nu batea vantul si nu se vedeau stelele. Observatia a fost notata in agenda in jurul orei 1.14. La ora 1.19 am mai adaugat o nota: fenomenul mai este foarte putin vizibil si se observa cu mare greutate.
Adevarul este dincolo de noi

jean

Adevarul este dincolo de noi

jean

Seara trecuta si seara aceasta sunt conditii ideale pt. observarea cerului. Binenteles in zonele unde nu sunt nori pe cer. Nu zboara nici un avion pe teritoriul tari noastre, acestea pot fi excluse din eventualele obsevatii.
Adevarul este dincolo de noi

jean

  In jurul orei 20.46 am observat prin geamul de la sufragerie o lumina ce se deplasa pe cer. Am iesit la geam pt. o mai buna observatie. Lumina se deplasa de la S  la N  si a disparut aproximativ la 30 grade spre N, undeva deasupra blocurilor. Lumiozitatea era aproximativ ca a planetei Marte si inaintand spre N a scazut in intensitate pana a disparut. Afara mai este inca lumina si se vedea foarte clar. Locul observatiei este cartierul Colentina din Bucuresti. NU era ISIS, staia spatiala se afla in acel moment deasupra oceanului Indian, se indrepta spre Australia, am verificat. Ar fi putut fi alt satelit, poate un Iridium ceva. A mai vazut si altcineva acea lumina?
Adevarul este dincolo de noi

jean

In urma subiectului cu diferite luminite obsevate cu ceva timp in urma in Bucuresti de unii colegi, am hotarat sa redeschid acest subiect. Am promis atunci ca am sa fac eu o observare mai atenta a cerului.
   Asa  cum am promis, in data de 21 spre 22 (joi spre vineri) 06.2012, am organizat o panda pentru a observa obiecte zburatoare neidentificate.Timpul de observatie a fost impartit in doua. Prima parte intre ora 22.30 si 23.33. A urmat o pauza pana la ora 0.15.  La  0.20 pana la 2.00 a urmat o a doua repriza de observatie.
M-am inarmat cu o agenda, un pix, o lanterna de prins pe cap si m-am instalat in balcon cu vedere spre Sud, Sud-Est, am notat fiecare observatie in agenda cu mici amanunte. Din pacate nu am avut si aparatul foto, acesta fiind plecat in deplasare. Aveam in fata pe cer configuratia celor trei stele stralucitoare care formeaza triunghiul de vara, Deneb, Vega, Altair. Asa ca am comparat luminozitatea obiectelor observate cu stele aflate in vecinatatea acestor trei stele. Toate observatiile au fost facute de la un unghi de aproximativ 45 grade stanga pana la aproximativ 45 grade dreapta si incepand de la sud, deasupra blocului din fata pana la verticala locului. Imediat ce am facut observatia a fost notata in agenda cu caracteristicile principale.

Concluziile sunt urmatoarele:
In intervalul 22.30 si 23.33
Lumini ce se deplaseaza pe cer – 7 obs.
Avioane                                      -12 obs.
Pasari de noapte                         -1  obs.
Flash-uri de lumina                    -1 obs.

In intervalul 0.20 si 2.00
Lumini                                        -3 obs.
Avioane                                       -6 obs.
Pasari                                           -1 obs.
Flash-uri de lumina                     -0  obs.
Pentru ca in acest caz ne intereseaza numai luminile pot sa spun ca directia lor de deplasare a fost de la SV spre NE, dar si cateva de la NE spre SV.
Avioanele aveau o traectorie de deplasare de la S la N.
Se observa ca  in prima parte a observari cerului sunt mai multe lumini decat in partea a doua. Aceasta se exeplica astfel: Soarele fiind mai aproape de linia orizontului vestic, obiectele observate reflecta lumina Soarelui. Deci, acestea nu au lumina proprie. In partea a doua a observatiei Soarele se afla cam in partea opusa fata de locul de observatie si luminile observate au scazut destul de mult. Anumite obiecte ce se deplaseaza pe cer nu mai puteau reflecta lumina solara din cauza orbitelor mai joase. Probabil s-au vazut cele care zboara pe orbite foarte inalte. Aceasta este si cauza pentru care intensitatea luminoasa era redusa.
O alta caracteristica  este directia de deplasare , de la SV spre NE sau invers. Traectorie caracteristica satelitilor care se vad bine de la latitudinea tari noastre.
Tinand cont de cele spuse mai sus concluzia este clara. Toate aceste lumini nu reprezinta altceva decat anumiti sateliti ce nu au astampar si se joaca cu lumina Soarelui.
Rezulta ca, cel putin in Bucuresti nu exista o anumita activitate OZN.  Sunt obiecte construite de noi si interpretate in mod eronat. Consider ca adevaratele observatii OZN se fac in mod aleator si sunt foarte rare cazurile de repetare in acelasi loc. Asta cel putin in Romania. Eu am pierdut multe ore observand cerul si nu pot spune cu certitudine ca am vazut nave extraterestre.
Totusi o obsevatie facuta la 0.57 este putin atipica. Este vorba de doua lumini paralele destul de bine vizibile zburand in tandem de la NE spre SV. Distanta aproximativa intre ele o grosime de deget la mana intinsa in acea directie. Inaintau cu aceasi viteza dar parka in acelasi timp alunecau usor spre stanga. Au fost observate in dreapa mea. Luminozitatea si distanta aparenta intre ele era aproximativ ca intre stelele SULAFT (Y Lira, mag.3.25) si SHELIAC (B Lira, mag.3.50). Aceste doua stele se afla putin mai jos de steaua VEGA si sunt la distanta una de alta cam la o grosime de deget. In mod sigur nu era o legatura fizica intre cele doua lumini, distanta reala dintre ele fiind destul de mare. Ele numai zburau in tandem. Stie cineva sunt sateliti care zboara mai multi, in tandem?.....
Asta a fost tot, nu este nimic nou sub Soare. Sa auzim de bine. 
Adevarul este dincolo de noi

StarDust

Citat din: jean din  28 Iunie 2012, 21:54:57
... Stie cineva sunt sateliti care zboara mai multi, in tandem?.....
...


Posibil dublet NOSS, acestia au orbite cu o inclinare de aprox 60 grade fata de ecuator.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

Tayka

#14
Citat din: jean din  28 Iunie 2012, 21:54:57
Stie cineva sunt sateliti care zboara mai multi, in tandem?.....
Da -exemple pot fi şi sateliţii de comunicaţii ai căror transbonderi când sânt supraîncărcaţi,se trimite pe orbită un alt satelit similar care preia din sarcina primului,ambii ,,zburând în tandem''.Exemplu;Intelsat 1002-Thor.(0,8West).Numai că aceştia nu pot fi văzuţi în nici un caz cu ochiul liber de-la Bucureşti... :lol:
Ce se vede însă de ceva vreme pe cer,mereu zi şi noapte şi în tandem,şi în horă,geamparale,brâu,stol,etc..sânt bravii noştrii ,,frigotehnişti''dela UE şi care se străduiesc din răsputeri să ne mai răcorească,dacă nu se poate cu ploi,măcar cu niscai vijelii,tornade,uragane,şi alte blânde ,,schimbări climaterice''apărute mai nou pe cerul patriei. Aşa că mai bine stai liniştit la o berikă,sau la tv.unde meteorologul de serviciu o cam dă din ..cod în cod..şi încearcă să-ţi trăieşti fericit clipa (atâtea câte ne-or mai fi rămas) pentru că ori cum nimeni nu prea ştie ce se întâmplă jos pe pământ dară- mite colo sus printre ,,norii cei ciudaţi'':rocket: :rocket: :rocket: :rocket:
Tot ceea ce este fundamental diferit deranjeaza ordinea stabilita (Jean Piere Petite).