Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Dosarele “X” - România: Un interviu cu Paul Dorneanu, preºedintele RUFOn

Creat de Nox, 09 Iunie 2008, 15:02:37

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Nox

Dosarele "X" - România: Un interviu cu Paul Dorneanu, preºedintele RUFOn

01 iunie 2008

Toatã lumea a auzit ºi discutat cel puþin o datã în viaþã despre OZN-uri ºi paranormal, unii dintre noi cu scepticism, alþii susþinând cu tãrie existenþa acestui tip de fenomene.
Paul Dorneanu este preºedintele RomanianUFO network, mai pe scurt RUFOn. Dânsul a avut amabilitatea sã acorde un interviu revistei noastre.

Rep: La numai 27 de ani, conduceþi activitatea celei mai puternice organizaþii ce studiazã fenomenul OZN în România. De ce OZN-urile ºi paranormalul, domnule Paul Dorneanu?

P.D: Aș dori în primul rând sã fac o distincție între fenomenul OZN și fenomenele paranormale. Cu toate cã putem spune cã fenomenul OZN este un fenomen care se aflã în afara normalului, cred cã a devenit deja un fenomen destul de comun și a început sã fie acceptat de cât mai mulți oameni ca fiind un fenomen cu caracter ordinar. Referitor la restul fenomenelor paranormale, cu toate cã am avut interes fațã de ele și consider cã multe dintre acestea pot fi reale, nu pot spune cã am avut capacitatea tehnicã și logisticã de a studia aceste fenomene, dar în munca noastrã de a studia fenomenul OZN, în cadrul investigațiilor noastre pot spune cã am studiat și aspecte mai puțin ozenistice și mai mult paranormale. Aici pot da un caz foarte concret: misterioasele fenomene de la Pãdurea Hoia-Baciu.
Pot spune cã am avut o înclinație fațã de science-fiction, fenomenele OZN și paranormal încã de mic copil, poate și din cauza faptului cã tatãl meu a fost și el pasionat de science-fiction și de fenomenul OZN. Așa am reuși sã descopãr adevãratul fenomen OZN rãsfoind cãrți pe teme OZN, printre care pot menționa ca fiind una din cãrțile de bazã a ufologiei cea a regretabilului astronom american J. Allen Hyneken (http://www.ozn.ro/tiki-index.php?page=AllenHynek), Experiența OZN (The UFO Experience: A scientific enquiry). Încã mai am aceastã carte în bibliotecã, pe lângã multe altele. Pe lângã acestea, au mai fost și alte cãrți foarte bune care chiar și în ziua de azi le recomand oricãrui sceptic și mai ales celor care sunt interesați de acest fenomen, printre acestea fiind și mai multe cãrți ale diverși autori români, printre care menționez pe Doru Davidovici cu Lumi Galactice.
În mod evident, filmele SF mi-au stârnit interesul, mai ales serialul The X-Files, care m-a determinat sã îmi doresc sã devin la rândul meu un cercetãtor al fenomenului OZN și celor conexe. Cred cã cel mai mult mi-a plãcut de caracterul lui Fox Mulder care era o persoanã foarte bine documentatã în orice caz investigat. Unul dintre poreclele caracterului Fox Mulder din timpul Academiei FBI era Spooky Mulder... de aici am împrumutat aceastã poreclã și foarte mulți dintre prieteni îmi spun Spooky și este numele de utilizator folosit pe majoritatea forumurilor de discuții.

Rep: Cum aþi reuºit sã puneþi bazele RUFOn? Cum funcþioneazã acesta organizaþie?

P.D: Ideea de RUFOn (Romanian UFOnetwork) a început undeva în anul 1998 din dorința de a face mai mult decât un club de SF sau despre OZN, ci o organizație care sã existe și sã reziste în timp. Astfel, au trecut 10 ani, iar RUFOn a crescut astfel încât nu suntem doar singura organizație activã din punctul de vedere al investigațiilor în teren a evenimentelor OZN și a celor conexe, dar avem și cel mai mare forum pe teme de OZN, fenomene paranormale și conspirații din România. Încã de la început, și încã și în prezent, am preferat termenul de grup în loc de organizație. De aici și cuvântul "network" din RUFOn. Cred cã grupul RUFOn sau rețeau RUFOn ne reprezintã mult mai bine întru-cât nu acoperim o zona geograficã bine delimitatã, având membri de pe întreg globul, inclusiv persoane active pe forumul RUFOn din Europa și America de Nord.
În scurt timp RUFOn va fi reprezentatã și de o organizație non-profit (persoanã juridicã-asociație), nu cu același nume, dar care va servi mai mult consolidãrii unor baze legale ale activitãților noastre curente și a proiectelor viitoare ce vor urma.
În 1998 RUFOn a beneficiat de sprijinul logistic al UFOnetwork (ufon.org), o organizație (în realitate o rețea de mai multe organizații de mai mici dimensiuni din SUA, Canada și alte țãri) din Texas, SUA. Astfel am construit prima pagina de internet a organizației și despre fenomenul OZN (www.ufon.org/rufon). La vremea respectivã, internetul fiind ceva nou în România, cei pasionați de fenomen, reușeam sã ne adunãm pe canale și liste de discuții.
În 1999 RUFOn a crescut considerabil prin cooptarea în cadrul grupului a Fundației Excelsior cu sediul în Cãlãrași reprezentatã prin dl. Florin Sîrbu și Cristian Alexandrescu.
Pot spune cã RUFOn a crescut la nivelul actual prin implicarea lui Florin Sîrbu cu care am fost în zeci de investigații prin țarã.

Rep: Colaboreazã RUFOn cu instituþiile statului român pentru elucidarea unor investigaþii OZN sau a altor fenomene paranormale?

P.D.: Nu existã în momentul de fațã instituții care sã colaboreze cu noi pe aceste probleme și în majoritatea cazurilor cererile noastre de informații sau ajutor cãtre respectivele instituții nu soldeazã cu nici un rãspuns. În schimb, aceste instituții încearcã sã rãspundã mass-mediei. Sperãm ca acest lucru sã se schimbe pe viitor.

Rep.: Aþi vãzut vreodatã un OZN?

P.D.: Am fost tentant sã rãspund cu "Desigur!". Da, am fost martorul a mai multor observații OZN. Doar douã dintre aceste observații sunt mai importante. Prima observație a fost în anul 1994 în Bacãu când, într-o zi de aprilie, am observat un obiect fusiform argintiu, de forma unui trabuc care se deplasa încet la o altitudine de 100-200m. Fiind obișnuit cu observațiile de avioane militare și civile din Bacãu, acest aparat de zbor mi-a atras atenția întru-cât nu prezenta detalii precum: aripi, ampenaj sau alte elemente caracteristice unor avioane.
Cea de-a doua observație, și cea mai importantã, s-a petrecut în noiembrie 1999 în jurul orele 22. Am fost chemat de colegii de cãmin sã vãd un obiect gigant ce se deplasa în afara Bucureștiului pe direcția sud – nord, la vest fațã de București. Obiectul pãrea sã fie o sferã extrem de mare cu dimensiuni relative cât un bloc de 10 etaje (estimez cã obiectul avea un diametru de în jur de 100 de metri). Observația a durat câteva zeci de minute pânã când obiectul nu a mai fost vizibil din cauza blocurilor. Am fost cel puțin 4 oameni care am vãzut obiectul respectiv. Observația a avut loc din zona Crângași. Anul trecut am descoperit alți martori ale aceluiași eveniment, fenomen pe care l-au observat din zona Giulești.

Rep: Cât de dese sunt apariþiile OZN în România? Care este cel mai recent caz pe care l-aþi investigat ºi care este cel mai interesant?

P.D.: Anul acesta a fost cu un numãr relativ mic de observații OZN. Nu toate din observațiile OZN le putem clasifica ca fiind OZN-uri, așa cum a definit termenul de OZN J. Allen Hynek. De fapt pot spune cã peste 90% din observațiile OZN sunt interpretãri greșite ale altor fenomene aero-spațiale-cosmice. Cel mai recent caz investigat (mã refer la o deplasare efectivã în teren) se referã la fenomenele petrecut la Bâlea Lac în 1978. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la acele evenimente. Avem multe alte rapoarte, primim diverse poze pe care le analizãm fãrã a face o deplasare efectivã la fața locului. Întrucât deplasarea implicã și eforturi financiare, iar singura sursã de finanțare e cea proprie, decizia de deplasare la fața locului este luatã în funcție de mai mulți factori. Printre cazurile interesante pe care le pot menționa sunt: fenomenele de la Pãdurea Hoia-Baciu, cazul Bâlea Lac și aparițiile de cercuri în iarbã din 2007 și unul în lanul de grâu din vara anului 2006 în județul Brașov.

Rep.: ªtiu cã aþi fost primul jurnalist român acreditat la o întrunire a grupului Bilderberg, ºi anume la cea din anul 2007, care a avut loc în Turcia. Existã tot felul de scenarii privitoare la activitatea acestui grup. Ce ne puteþi spune despre asta?

P.D.: Am fost primul jurnalist român care s-a deplasat la locul desfãșurãrii unei întâlniri a grupului Bilderberg, dar nu am fost acreditat și nu știu sã existe jurnaliști acreditați la aceste întâlniri. Cu toate cã existã și nume sonore, chiar reprezentanți importanți a diverse cotidiane precum New York Times, aceștia nu sunt acolo sã raporteze despre întâlnirea grupului. De profesie nu sunt jurnalist, dar oricine poate fi un jurnalist.
Cred cã acest grup Bilderberg a stârnit din ce în ce mai mult interes în ultimii ani și a captat o atenție din mult mai ridicatã fațã de masonerie, de exemplu.
Pe scurt, grupul Bilderberg este numele asociat unui întâlniri anuale la care participã în jur de 150 de personalitãți, dintre care aproximativ 100 de membri permanenți. Membrii acestui grup sunt printre cele mai influente și bogate persoane din lume. Ca exemplu, aproape sau dacã nu toți președinții SUA au participat cel puțin o datã la întâlnirile grupului. Ei s-au întâlnit pentru prima datã în anul 1954 și sunt creatorii de facto a Uniunii Europene și mai nou a Uniunii Nord Americane. Am putea compara grupul Bilderberg cu Comisia Trilaterala, doar cã Bilderberg nu are un sediu, un birou de presã oficial, nu are un site web. Ei iau dintre cele mai importante decizii ce țin de economia mondialã, geopoliticã, implementarea guvernului mondial, ei sunt cei care decid prețul petrolului și taxele pe carbon și nu numai. În contrast cu ce își imagineazã mulți, în cadrul grupului Bilderberg nu existã întotdeauna consens asupra diverselor probleme sau decizii, dar istoria a arãtat cã ceea ce au hotãrât ei au devenit politici și mãsuri oficiale. Cred cã spațiul necesar descrierii grupului Bilderberg și a deciziilor lor e insuficient chiar și unui articol dedicat.
Anul trecut m-am deplasat în Turcia, pentru a vedea cu ochii mei și a raporta lumii direct de la fața locului asupra întâlnirii acestui grup. Am avut plãcerea de a-l cunoaște, a vorbi și a lua interviuri lui Jim Tucker, unul dintre jurnaliștii veterani care a vânat reuniunile Bilderberg zeci de ani. Totodatã mã bucur cã am putut contribui cu materiale video realizate de mine la Istanbul în documentarul de succes al lui Alex Jones, ENDGAME pe care vi-l recomand tuturor sã-l urmãriți. Din nefericire, anul acesta nu am posibilitatea financiarã de a mã deplasa în SUA unde, între 5 și 8 iunie va avea loc reuniunea grupului Bilderberg în statul Washington. Totuși mi-am propus, și sper sã reușesc, sã particip la toate reuniunile grupului Bilderberg ce se vor desfãșura în Europa.
Anul trecut am lansat un site nou, www.INFOCON.ro, dedicat știrilor alternative, dedicat grupului Bilderberg, a noii ordini mondiale și alte subiecte de interes referitoare la economia mondialã și globalizare.

Rep.: Are Rufon legãturi cu organizaþiile care investigheazã fenomenul OZN în strãinãtate?

P.D.: Avem contacte cu multe organizații din strãinãtate. Anul acesta am reușit sã mã deplasez în San Marino și am participat la simpozionul pe teme OZN, unde am fost și conferențiar. Simpozionul a fost organizat de CUN Italia. Dorim sã consolidãm actualele relații cu diverse organizații din lume și sã putem participa la cât mai multe evenimente internaționale pe aceastã temã și ne propunem ca în anii ce urmeazã sã reușim sã organizãm o astfel de conferințã la noi în România cu invitați importanți din afara țãrii.

Rep.: Mulþi români din USA au citit cãrþile lui Radu Cinamar, "Descoperirea din Bucegi", "Viitor cu cap de mort" ºi "12 zile- O iniþiere secretã", în care se vorbeºte despre baze extraterestre antice descoperite pe teritoriul României ºi o colaborare directã între serviciile secrete româneºti ºi americane în vederea cercetãrii acestor descoperiri. Ce pãrere aveþi despre aceste publicaþii? Au în ele vreo dozã de adevãr? Chiar existã un "Departament Zero" care se ocupã cu studierea paranormalului în cadrul serviciilor secrete româneºti?

P.D.: Cãrțile lui Radu Cinamar în primul rând sunt opere de ficțiune. Totuși, ele exploateazã legende, mituri care, ar putea unele dintre acestea avea un sâmbure de adevãr. Deși nu avem o dovadã concretã, credem cã existã nu doar unul, ci mai multe astfel de departamente din cadrul forțelor armate sau de informații care au interes fațã de astfel de fenomene, dar nu neapãrat departamente dedicate/exclusive acestor fenomene. "Departamentul Zero" este mai degrabã un nume generic, nu definește o structurã/departament exact și îl pot clasifica ca fiind un nume care "sunã bine", un produs de marketing, la fel cum și melodia din X-Files a fost folositã în majoritatea știrilor despre OZN de la noi din țarã. Într-un recent interviu acordat cotidianului Gardianul, armata românã a declarat cã nu are resursele necesare unui astfel de departament specializat. Mai mult, tot ei au declarat cã nu se preocupã de astfel de fenomene întru-cât nu reprezintã un interes național sau care sã atenteze la siguranța naționalã. Acest lucru pot spune cã este o contradicție, întru-cât orice aparat de zbor neidentificat reprezintã o amenințare realã siguranței naționale... ar putea fi un aparat de zbor "pirat" sau spion și de ce nu, unul care efectueazã o misiune secretã pe teritoriul României. Totuși, ca în majoritatea țãrilor de pe glob, structurile militare și de informații au arãtat un dezinteres continuu fațã de aceste fenomene, fapt ceea poate însemna faptul cã ele sunt conștiente de existența fenomenului și probabil de incapacitatea lor de interceptare a acestor aparate de zbor neidentificate.

Rep.: Domnule Dorneanu, ce aþi face dacã aþi avea ocazia sã fiþi pus faþã în faþã cu un extraterestru?

P.D.: Aș încerca sã nu intru în panicã. Întotdeauna sentimentele și stãrile cauzate de necunoscut, panica autoindusã, pot fi un impediment în capacitatea individului de a culege cât mai mult informații din orice fel de contact cu un obiect zburãtor neidentificat sau chiar o ființã extraterestrã. Cel mai probabil aș încerca stabilirea unei comunicare, cel mai probabil non-verbale, astfel încât eu sã nu reprezint o amenințare fațã acea entitate. Știu cã poate suna ciudat, dar haideți sã ne imaginãm cã același lucru îl facem cu alte vietãți (de exemplu: ce facem când în toiul nopții întâlnim un câine pe o stradã).
Iar dacã asupra mea se întâmplã sã am un aparat de fotografiat / filmat aș încerca sã obțin poze sau imagini video cu acea entitate fãrã a folosi flash-ul și fãrã a îndrepta direct aparatul cãtre entitate, fapt ce ar putea însemna o amenințare din punctul de vedere al acelei entitãți.


Rep.: Mulþimea rapoartelor OZN ne îndeamnã sã credem în existenþa unor altor civilizaþii care viziteazã Pãmântul. Existã totodatã teorii care afirmã cã multe dintre aceste obiecte ar fi de origine terestrã, construite dupã o tehnologie inventatã de cercetãtori germani (tehnologiile Haunebu). Cum comentaþi aceste ipoteze?

P.D.: Savanții germani au demarat mai multe astfel de proiecte ce duc spre obiecte zburãtoare neidentificate, dar care nu prea au avut finalitate. Dacã ei totuși au reușit cu succes construirea unor dispozitive zburãtoare discoidale bazate pe sisteme de propulsie alternativã, atunci în mod sigur nu au reuºit producerea la scarã largã și mai mult ca sigur tehnologia lor a ajuns pe mana americanilor, dar și a rușilor. De altfel foarte mulți dintre savanții germani din timpul nazismului au ajuns sã își continue cercetãrile pe teritoriul Statelor Unite prin intermediul programului Paperclip. Sã nu uitãm de discul lenticular al lui Henri Coandã și efectual Coandã.
În prezent, sunt convins cã omenirea deține tehnologii mult mai avansate, mai performante și infinit mai economice de propulsie și energie decât cele care ne sunt vândute nouã. Astfel cred cã multe dintre observațiile ce pot fi catalogate ca fiind Obiecte Zburãtoare Neidentificate sunt în realitate obiecte non-extra-terestre.

Rep.: Credeþi cã va exista în curând o întâlnire directã ºi oficialã între civilizaþia noastrã ºi o civilizaþie extraterestrã? Sau acesta întâlnire a avut deja loc...?!

P.D.: Cred cã am intrat deja într-o numãrãtoare inversã... fațã de un contact oficial și scoaterea informațiilor la suprafațã. E greu de spus care va fi finalitatea și sub ce formã va fi aceasta... și mai ales dacã va avea un sens pentru noi oamenii de rând, pentru cã aceasta depinde și de gradul de libertate pe care îl vom pierde sau câștiga în urmãtorii zece ani.
Sã rãspund mai concret întrebãrii, cred cã a existat nu doar unul, ci mai multe contacte cu extratereștrii, în decursul ultimilor 50-60 ani, dar nu neapãrat cu o finalitate pozitivã din punctul de vedere al contactului. Primul, cel puțin, de la sfârșitul anilor 50, din câte se vorbește a fost un contact eșuat. A mai urmat cel puțin un astfel de contact oficial la începutul anilor 70 ce a decurs ceva mai bine. În momentul existã eforturi pentru un nou astfel de contact oficial care sã fie fãcut public. Sincer, nu cred cã acesta va avea loc mai devreme de 10 ani de zile.

Rep.: Credeþi cã omenirea nu deschide ochii îndeajuns?

P.D.: Da... oamenii nu acordã suficient interes fenomenului și îl aruncã prea mult fie în monden sau anormalitate, bizar... ferindu-se și refuzând sã creadã cã poate exista o alternativã. Aceasta se întâmplã mai ales din cauza faptului cã oamenii sunt mult prea preocupați de viața și problemele cotidiane, iar televiziunea este cea mai buna cale de distragere atenției de la alte probleme și manipulare a oamenilor, prin vânzarea de divertisment ieftin. De altfel cea mai bunã formã de a controla oamenii (daca e sã ne referim de exemplu la totalitarism) e prin eliminarea faptului cã pot exista opțiuni alternative, astfel oamenii alegând prin consens singurul lucru oferit. Analog, alternativa extraterestrã a fost în mod constant denigratã, pusã sub semnul paranormalului și exclusã din contextul vieții cotidiene. Nu existã, deși ar trebui, instituții sau cel puțin consilii oficiale care sã trateze o posibilã existențã a vieții extraterestre și unui eventual contact oficale, care sã întocmeascã în acest sens ghiduri, direcții, chiar și norme regulatoare. Existã un efort apreciabil al lui Steven M. Greer, de a avea un tratat internațional care considerã astfel de probleme și cel mai important care sã interzicã înarmarea și militarizarea spațiului cosmic. Acest proiect, Space Preservation Treaty, poate fi accesat la www.peaceinspace.org.

LINK: http://www.romanianvip.com/2008/06/02/interviu-cu-paul-dorneanu-presedintele-rufon/
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

Cyberdog

Vreau sa multumesc inca odata domnului Dorneanu pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu. 
Sigur ca am fi dorit sa punem o sumedenie de alte intrebari...