Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Manuscrisul de la Sibiu ºi planurile rachetei în trei trepte

Creat de Nox, 29 Mai 2008, 17:06:03

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Nox

29 mai 2008

Românul care a descoperit misteriorul manuscris de la 1400

DISPARIÞIE ● Dimitrie-Doru Todericiu, alias Pierre Carnac pentru marile edituri franceze
Dupã ce a plecat din România a fost cãutat de agenți ai CIA doritori sã afle secretele misteriosului manuscris de la Sibiu din 1400-1529 care conținea planurile de construcție ale unei rachete moderne. A fost trecut pe lista neagrã de Nicolae Ceaușescu, iar volumul sãu a fost ars de comuniști. A publicat sub pseudonimul Pierre Carnac în marile edituri franceze. Nu a acordat decît un singur interviu subsemnatului din care reproducem cu prilejul trist al trecerii sale în neființã cîteva fragmente.

Dimitrie-Doru Todericiu s-a stins marți seara în Saint Langis, în frumoasa Normandie, la vîrstã de 89 de ani. Doctor în istorie al Universitãții Paris IV, Doctor de Stat în Litere și Științe Sociale Sorbona 1985, absolvent al Ecole de Hautes Etudes din Paris, inginer diplomat al Școlii Politehnice din București sunt doar cîteva repere din biografia unuia din cei mai importanți români ai secolului trecut, din pãcate destul de puțin cunoscut în țara sa natalã. Dimitrie-Doru Todericiu a fost cercetãtor știntific la celebrul centru parizian CNRS, profesor universitar al prestigioaselor universitãți de la Sorbona și Geneva. A fost membru al Comitetului Lavoisier al Academiei de Științe din Paris și al Academiei din Florența. Dimitrie Doru Todericiu s-a nãscut la Piatra Neamț în 19 iulie 1921 și a pãrãsit România în 1970, stabilindu-se în Franța.

MISTERIOASA RACHETÃ. Primãvara lui 1962. La Sibiu ajunge Doru-Dimitrie Todericiu, pentru a studia un manucris aflat la Arhivele Statului ºi pe care cercetãtorii nu apucaserã pînã atunci sã îl cerceteze în amãnunt ºi ca atare nici nu bãnuiau ce descoperire epocalã se afla în acesta. Era vorba de notiþele lui Conrad Hass, un guard austriac care trãia în aceea epocã la Sibiu ºi care a condus ºi Arsenalul din oraº. Manuscrisul de la Sibiu, indexat sub titulatura Varia II 374, era de secole în arhivã, catalogat drept manuscris ce conþine probleme de pirotehnie ºi balisticã-artilerie. Planurile rachetei de la Sibiu sînt considerate de specialiºti ca fiind baza creãrii rachetei moderne în trei trepte. Dupã 38 de ani, manuscrisul a fost reeditat anul trecut la Sibiu, eveniment anunțat în premierã de Jurnalul Național. Soarta ediþiei din 1969 a lucrãrii despre manuscrisul lui Conrad Haas a fost însã tragicã. În 1970, Doru Todericiu a ales libertatea, fugind in Franþa. Ca atare, volumul sãu a fost retras rapid de pe piaþã ºi distrus. În 2002, volumul a fost reeditat într-o ediþie bibliofilã în 15 exemplare

Povestea descoperirii manuscrisului de la Sibiu
Fragmente din singurul interviu pe care l-a acordat profesorul Todericiu.

Cînd ați ajuns la Sibiu și ce ați gãsit acolo?
În primãvara anului 1962. Primit cu amabilitate de directorul Arhivelor Statului, consult lista de lucrãri manuscrise disponibile. Profit de ocazie ca sã vãd manuscrisul "pirotehnicianului Haas". Singur manuscrisul Varia II 374 pãrea sã prezinte importanþã.

Cum arãta?
Un coligat, legat în piele, dupã moda epocii. Trei manuscrise deosebite, într-un volum gros. Trei autori succesivi ºi o singurã temã. Pe cel dintâi îl chema Hans (responsabil de primele 36 de file ale Manuscrisului) ºi se trãgea din spiþa Haasenweinilor (fiind de loc din Haasenluff, Bavaria), filele 37-110 ni-l înfãþiºeazã pe cel de-al doilea autor. Va rãmîne probabil un anonim sibian. Partea lui de manuscris se întinde, cronologic vorbind, peste urmãtoarea sutã de ani, pînã în 1529. Doar ultima parte din Varia II 374 cuprinde caligrafia lui Conrad Haas.

Despre ce scria Hass?
Mã revãd, în 1963, acum mai bine de 40 de ani, la Sibiu în depozitul Arhivelor sibiene... Parcurg cu atenþie manuscrisul lui Haas – filã cu filã. La fila 201 lucrurile se complicã... Desene de necrezut, atît ca mod de execuþie tehnicã ºi ca subiect, cît ºi prin faptul cã – la fel ca toate desenele din manuscris – sînt datate ºi marcate cu iniþialele în majuscule ale autorului lor, un C ºi un H. (Conrad Haas).

Nu le-a bãgat nimeni în seamã...
Încercam sã înþeleg de ce nu se acordase înainte importanþã manuscrisului. Mã gãseam în faþa celor mai vechi imagini cunoscute pînã în prezent ale unor rachete multiple cu mai multe trepte de aprindere succesivã, ele proveneau din anul 1529.

Ce ați fãcut apoi?
M-am adresat astfel directorului Arhivelor locale. Acesta a fost de acord cu studiul aprofundat al manuscrisului. Pentru a-i ajuta pe cei interesaþi, incluzîndu-i aici ºi pe autointitulaþii "Sibieni pacifiºti", sã afle cum am ajuns sã fotografiez manuscrisul, doresc sã amintesc cã acest demers s-a bazat pe aprobarea Direcþiei Generale a Arhivelor Statului nr. 1515 din 26.02.1964. O zi mai tîrziu, în camera mea de hotel sibian, pe o tavã de plastic negru pusã cu faþa în jos, în mijlocul triunghiului limitat de picioarele de metal ale trepiedului aparatului de fotografiat, centrat sub obiectivul acestuia, manuscrisul Varia II 374 se oferea posteritãþii...

Encyclopaedia Britannica a evocat meritele lui Todericiu

Meritele privind descoperirea volumului vã aparțin...
În ceea ce priveºte relevarea conþinutului real, a importanþei pentru istoria ºtiinþei ºi tehnicii, cercetarea ºi stabilirea aspectelor necunoscute a fiecãreia dintre cele trei pãrþi ale manuscrisului sibian, acest merit îmi aparþine. Encyclopaedia Britannica, ediþia din 1971, vol. 19, pag. 404 arãta cã "în 1963, un om de ºtiinþã român, D. Todericiu, a scos la luminã un manuscris a lui Conrad Haas, ofiþer de artilerie ºi ºef al Arsenalului de la Sibiu, România, (...)".

În 1969 ați publicat un studiu privind descoperirea...
Toate cercetãrile s-au concretizat în lucrarea "Preistoria Rachetei Moderne. Manuscrisul de la Sibiu (1400-1569)", publicatã în 1969 la Editura Academiei din Bucureºti – o lucrare voluminoasã, reprezentînd o ediþie completã a preþiosului manuscris Varia II 374. Soarta ediþiei din 1969 a lucrãrii despre manuscrisul lui Conrad Haas a fost însã tragicã. Lipsit de posibilitatea de a se rãzbuna pentru pãrãsirea României socialiste în 1970, regimul de atunci de la Bucureºti a reacþionat în mod grotesc... s-a rãzbunat pe Conrad Haas. În toamna lui 1970, cartea despre rachetã era retrasã de pe piaþã, iar stocul existent, distrus din ordinul autoritãþilor. Mã aflam deja în Franþa, la Paris, unde îmi începeam noua mea activitate ca specialist în domeniul ºtiinþei ºi tehnicii, în cadrul Centrului Naþional francez de Cercetãri ªtiinþifice (C.N.R.S.). Cea de-a doua perioadã de tãcere impusã lui Conrad Haas a luat sfîrºit în mod oficial abia în iulie 2002, o datã cu apariþia ediþiei bibliofile în 15 exemplare a cãrþii din 1969, ediþie datoratã prestigiosului grafician ºi profesor universitar Mircia Dumitrescu, cât ºi fiului meu. "Dicþionarul cronologic al ºtiinþei ºi tehnicii universale", apãrut în 1979 în România, postdateazã, între alte erori, în mod intolerabil o importantã parte din creaþia lui Haas cu peste un sfert de secol, plasînd-o în 1555. În mod bizar însã, Haas a reuºit sã aparã în România socialistã a anului 1989 chiar ºi pe un timbru de 50 bani.

Mason ºi autor de succes
Doru Todericiu a publicat în România 32 de cãrți în domeniul chimiei, geografiei, istoriei stiinței și tehnicii, istoriei civilizației precum si lucrari cu caracter enciclopedic general. În 1969, Editura Academiei Române a publicat volumul "Preistoria Rachetei Moderne. Manuscrisul de la Sibiu. 1400-1529", lucrare de importanțã științificã majorã, la care se face referire în Enciclopedia Britanicã cît și în lucrãrile unor nume ilustre precum Wernher von Braun și Hermann Oberth. În exil la Paris, Dimitrie-Doru Todericiu a publicat sub pseudonimul Pierre Carnac 18 cãrți în cunoscute edituri franceze precum Robert Lafont, Albin Michel, Le Rocher etc.. Cãrțile sale au fost traduse în 12 limbi. A publicat 349 de articole de specialitate în publicații de pe toate continentele. A fost membru al Comitetelor de redacție al revistelor internaționale: Atlantis (Franta), Kadath (Brüxelles), Planeta Uomo (Milano). I-a fost publicat în România, dupã 1989, la editura HUMANITAS volumul "Atlantida. Istoria unui mit", 2003. Editura Academiei Române publicã anul acesta "Manuscrisul de la Sibiu" într-o nouã ediþie. Dimitrie-Doru Todericiu a fost iniþiat în loja masonicã "Qui? Verité" din obedienþa Grande Loge de France, lucrând apoi ºi în loja de perfecþiune "Amici Philosophiae" de la Paris.

LINK: http://www.jurnalul.ro/articole/125679/romanul-care-a-descoperit-misteriorul-manuscris-de-la-1400


Iar mai jos se aflã douã linkuri cãtre douã ºtiri mai vechi despre acest subiect:

Planurile unei rachete moderne, într-un manuscris sibian de la 1529
27 decembrie 2006
LINK: http://www.adevarul.ro/articole/planurile-unei-rachete-moderne-ntr-un-manuscris-sibian-de-la-1529/211600

Misteriosul manuscris de la Sibiu
15 mai 2007
LINK: http://www.jurnalul.ro/articole/92570/misteriosul-manuscris-de-la-sibiu
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee