Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Vechiul Testament

Creat de baguvix, 22 Mai 2008, 15:32:43

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

baguvix

Deschid acest topic pentru a discuta si interpreta Vechiul Testament capitol cu capitol . Mie unul imi place istoria si diversele interpretari . Astept si parerile voastre . O sa postez zilnic pentu a cuprinde cat mai multe subiecte.
Ai sa incepem o sa scriu numai lucrurile interesante daca omit ceva va rog nu ezitati sa completati.

Facerea (Geneza)
Capitolul 1

26. ªi a zis Dumnezeu: "Sã facem om dupã chipul ºi dupã asemãnarea Noastrã, ca sã stãpâneascã peºtii mãrii, pãsãrile cerului, animalele domestice, toate vietãþile ce se târãsc pe pãmânt ºi tot pãmântul!"

-De ce se vb la plural ? "asemanarea Noastra" . Cu totii stim ca Dumnezeu ne-a creat dupa asemanarea Lui.

27. ªi a fãcut Dumnezeu pe om dupã chipul Sãu; dupã chipul lui Dumnezeu l-a fãcut; a fãcut bãrbat ºi femeie.

-"asemanarea Noastra" referinduse la barbat si femeie cel mai probabil . Probabil si Ei sunt barbati si femei.

Capitolul 2

7. Atunci, luând Domnul Dumnezeu þãrânã din pãmânt, a fãcut pe om ºi a suflat în faþa lui suflare de viaþã ºi s-a fãcut omul fiinþã vie.

- Dupa facerea omului in primul capitol , in capitolul 2 deja Dumnezeu da viata omului.

8. Apoi Domnul Dumnezeu a sãdit o grãdinã în Eden, spre rãsãrit, ºi a pus acolo pe omul pe care-l zidise.

-Oare gradina Edenului care se afla spre rasarit este chiar Mesopotamia ( zona dintre 2 rauri ) ? Mesopotamia fiind si "Leagãnul Civilizaþiei omenirii" aici dezvoltându-se primele societãþi alfabetizate. Mesopotamia se referã la o regiune din Orientul Apropiat, care în prezent þine parþial de Irak, parþial de Siria de est ºi parþial de Turcia de sud.


10. ªi din Eden ieºea un râu, care uda raiul, iar de acolo se împãrþea în patru braþe
11. Numele unuia era Fison. Acesta înconjurã toatã þara Havila, în care se aflã aur
12. Aurul din tara aceea este bun; tot acolo se gãseºte bdeliu ºi piatra de onix.

- Fison sau Phison . Havila sau Havilah. Havila ESTE ASOCIAT cu nord vestul tarii Yemen,dar in munca asociata cu Gradinile Edenului de Juris Zarins , muntii Hijaz la sud
de Medina ( circa 400 de mile la N de Yemen ) apar descriptii potentiale ale Havilei . Muntii Hijaz include Cradle of Gold si Mahd adh Dhahab care sunt locuri  locuri mineriade de unde se extrage aur si alte resurse precum piatra de onix , si zona mai contine o sursa potentiala al raului secat Fison acesta care ar fi curs pana in Golful Persic , plus ca se gaseste din abundenta plante de bdeliu.Parerea mea este ca 80% este locul de care se spune in Vechiul Testament , zone mineriade de aur si alte resurse precum onix sunt , plante de bdeliu sunt din abundenta dar problema este acel rau secat care se intinde pana in zona Mesopotamiei o fi chiar Fison?

13. Numele râului al doilea este Gihon. Acesta înconjurã toatã þara Cuº. ( Cush )

-Numele Cus este asociat cu Etiopia in alt capitol si in Vechiul Testament dar si in Noul Testament.Acesta este un motiv care etiopieii au identificat raul Gihon ca fiind raul Abay care inconjoara fostul regat Gojjam.Daca stam si ne uitam pe o harta , ar parea imposibil deoarece raul nu ajunge Mesopotamia.in secolul al 19-lea scolarii moderni si arabici au crezut ca tinutul Cus este Hindu Kush si Gihon este Amu Darya ( Dhon in araba ) deoarece Amu Darya este stiuta in atichitatea araba Jayhun. Acesta este un derivat de la Dgihon sau Gjhon care inca sunt cunoscute de triburile locale afgane si uzbeci.. Unii scolari moderni afirma ca raul Gihon ramane neidentificat deoarece ideile geografice ale autorului Genezei nu pot fi reconstituite si s-ar putea sa nu fie la fel cu geografia actuala cunoscuta azi .

14. Numele râului al treilea este Tigru. Acesta curge prin fata Asiriei; iar râul al patrulea este Eufratul.

15. ªi a luat Domnul Dumnezeu pe omul pe care-l fãcuse ºi l-a pus în grãdina cea din Eden, ca s-o lucreze ºi s-o pãzeascã.

-Dupa ce i-a dat viata omului Dumnezeu l-a plasat pe om in zona Edenului ( Mesopotamiei )

21. Atunci a adus Domnul Dumnezeu asupra lui Adam somn greu; ºi, dacã a adormit, a luat una din coastele lui ºi a plinit locul ei cu carne.
22. Iar coasta luatã din Adam a fãcut-o Domnul Dumnezeu femeie ºi a adus-o la Adam.

-In capitolul 1 barbatul si femeia au fost facuti.Oare aici Dumnezeu ii da viata femeii luand acel ceva ( coasta ) din Adam ?

Capitolul 6

1. Iar dupã ce au început a se înmulþi oamenii pe pãmânt ºi li s-au nãscut fiice, 
2. Fiii lui Dumnezeu, vãzând cã fiicele oamenilor sunt frumoase, ºi-au ales dintre ele soþii, care pe cine a voit.

- rezulta ca Fiii lui Dumnezeu nu sunt tot una cu oamneii ,  oare acestia or fi Annunaki?

4. În vremea aceea s-au ivit pe pãmânt uriaºi, mai cu seamã de când fiii lui Dumnezeu începuserã a intra la fiicele oamenilor ºi acestea începuserã a le naºte fii: aceºtia sunt vestiþii viteji din vechime.
-Gigantii . Oare povestea David si Goliath chiar s-a intamplat? Acesti uriasi fiind rezultatul dintre Fiii lui Dumnezeu si ficele oamenilor?

revin







Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

thor26

Iezechiel

Capitolul 10

1. Privind eu atunci, am vãzut pe bolta, care era deasupra capetelor heruvimilor, ceva asemãnãtor la înfãþiºare cu un tron de rege, ca piatra de safir.
2. ªi a zis Domnul cãtre omul cel îmbrãcat în haina de in: "Intrã între roþile cele de sub heruvimi ºi umple-þi pumnii de cãrbuni aprinºi, pe care-I vei lua dintre heruvimi, ºi-i aruncã asupra cetãþii!" ªi el a intrat acolo înaintea ochilor mei;
3. ªi când a intrat omul acela, heruvimii stãteau în partea dreaptã a casei ºi un nor umplea curtea cea dinãuntru.
4. Atunci s-a ridicat slava Domnului de pe heruvimi spre pragul templului ºi templul s-a umplut de nori, iar curtea s-a umplut de strãlucirea slavei Domnului.
5. Freamãtul aripilor heruvimilor se auzea pânã ºi în curtea de afarã, ca glasul când vorbeºte Dumnezeu Atotputernicul.
6. Când a dat Domnul poruncã omului celui îmbrãcat cu hainã de in ºi i-a zis: "Ia foc dintre roþile cele dintre heruvimi", ºi când a intrat el ºi a stat lângã roþi,
7. Atunci unul din heruvimi ºi-a întins mâna în focul cel dintre heruvimi, a luat ºi a dat în pumni celui îmbrãcat în hainã de in, iar el, luându-l, a ieºit.
8. ªi la heruvimi sub aripi se vedeau un fel de mâini omeneºti.
9. Cãutând eu atunci, am vãzut lângã heruvimi patru roþi, câte o roatã lângã fiecare heruvim; roþile acestea erau la vedere ca ºi crisolitul.
10. Dupã fãpturã erau toate la fel ºi parcã erau vârâte una în alta.
11. Când ele mergeau, mergeau în toate patru pãrþile, ºi în vremea mersului nu se întorceau, ci încotro era îndreptat capul heruvimului, într-acolo mergeau, ºi în vremea mersului nu se întorceau.
12. Tot trupul heruvimilor, spatele lor, mâinile lor ºi aripile lor erau pline de ochi; asemenea ºi roþile, toate cele patru roþi de jur împrejur...
13. Roþilor acestora, dupã cum am auzit eu, li s-a zis: "Galgal" (Vijelie).
14. Fiecare din fiinþele acestea avea patru feþe: faþa întâi era faþã de heruvim, faþa a doua era faþã de om, cea de a treia era faþã de leu ºi cea de a patra era faþã de vultur.
15. Atunci heruvimii s-au ridicat; ei erau aceleaºi fiare pe care le vãzusem la râul Chebar.
16. Când mergeau heruvimii, mergeau ºi roþile pe lângã ei, iar când heruvimii îºi ridicau aripile ca sã se ridice de la pãmânt, nici roþile nu se despãrþeau, ci erau împreunã cu ei.
17. Când aceia stãteau, stãteau ºi acestea; iar când se ridicau aceia, ºi acestea se ridicau, pentru cã duhul fiarelor era ºi în ele.
18. Atunci slava Domnului s-a dus de la prag ºi s-a aºezat pe heruvimi.
19. Iar heruvimii, întinzând aripile, s-au ridicat de la pãmânt înaintea ochilor mei ºi s-au dus însoþiþi de roþi ºi s-au oprit la poarta cea dinspre rãsãrit a templului Domnului, ºi slava Dumnezeului lui Israel era deasupra lor.
20. Aceºtia erau aceleaºi fiare, pe care le vãzusem eu la picioarele Dumnezeului lui Israel, la râul Chebar.
21. Fiecare avea câte patru feþe ºi fiecare avea câte patru aripi, iar sub aripi aveau un fel de mâini omeneºti.
22. Chipul feþelor ºi înfãþiºarea lor era ca acelea pe care le vãzusem la râul Chebar, ba ºi ei înºiºi erau aceiaºi. Fiecare mergea în partea înspre care era cu faþa.

Capitolul 11

1. Atunci m-a ridicat Duhul ºi m-a dus la poarta de rãsãrit a templului Domnului, care este spre rãsãrit. ªi iatã în poartã, la intrare, erau douãzeci ºi cinci de oameni ºi în mijlocul lor am vãzut pe Iaazania, fiul lui Azur, ºi pe Pelatia, fiul lui Benaia, cãpeteniile poporului.


antoniu

ce bine ar fi ca suburban cu turban, sa citeasac si el macar odata biblia.

baguvix

Capitolul 8

4. Iar în luna a ºaptea, în ziua a douãzeci ºi ºaptea a lunii acesteia, s-a oprit corabia pe Munþii Ararat.

- Pana in present eu stiu ca nu s-a descoperit nimic dar daca intradevar acolo s-a oprit corabia macar o dovada tot trebuie sa existe



Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

darieglobur

#4
Intre Cap. 2 si Cap. 6 din Facerea, sa zabovim putin asupra...

Cap. 4

16. ªi s-a dus Cain de la faþa lui Dumnezeu ºi a locuit în þinutul Nod, la rãsãrit de Eden.   
17. Dupã aceea a cunoscut Cain pe femeia sa ºi ea, zãmislind, a nãscut pe Enoh. Apoi a zidit Cain o cetate ºi a numit-o, dupã numele fiului sãu, Enoh.   



Intrebare: Cine a fost femeia lui Cain?
...und Sie fliegen doch!

OzN_HunteR

da vati gandit ca corabia aceea a si parasit Munþii Ararat ???
A nation which has forgotten the quality of courage which in the past has been brought to public life is not as likely to insist upon or regard that quality in its chosen leaders today - and in fact we have forgotten.

John.F.Kennedy

lylyt_ice

Darieglobur, aceeasi intrabare am pus si eu cu citeva luni in urma, aici pe forum; daca Adam si Eva au fost primii oameni si au avut primii copii aici pe pamant, atunci de unde a aparut acea nevasta si alta tara...?
Cei care; ziua dorm si noaptea se odihnesc, cand oare mai au curiozitatea sa vada cum este sa fii trezit la "realitate" ?

Kymosabe

#7
Citat din: darieglobur din  25 Mai 2008, 10:14:11
Intrebare: Cine a fost femeia lui Cain?

Una din surorile  lui .
Biblia spune cã Adam a trãit 930 de ani ºi pe lângã Abel , Cain  ºi Set , a mai avut ºi alþi fii dar ºi fiice .

3. La vârsta de o sutã treizeci de ani, Adam a nãscut un fiu dupã chipul ºi asemãnarea lui, ºi i-a pus numele Set.
4. Dupã naºterea lui Set, Adam a trãit opt sute de ani; ºi a nãscut fii ºi fiice.

Geneza5

Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

Kymosabe

Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

lylyt_ice

 Raspunsul acesta este o interpretare fara nici o baza...daca ar fii fost asa, atunci ceilalti copii ai lui Adam si ai Evei de ce au fost nevoiti sa plece intr-o tara atat de indepartata, ca doar ei nu pacatuise in fata lui Dumnezeu...? Deci logic erea sa fii ramas alaturi de parinti si frati si astfel sa traiasca uniti in tara parintilor lor.
Cei care; ziua dorm si noaptea se odihnesc, cand oare mai au curiozitatea sa vada cum este sa fii trezit la "realitate" ?

Kymosabe

#10
Citat din: lylyt_ice din  26 Mai 2008, 20:21:29
Raspunsul acesta este o interpretare fara nici o baza...daca ar fii fost asa, atunci ceilalti copii ai lui Adam si ai Evei de ce au fost nevoiti sa plece intr-o tara atat de indepartata, ca doar ei nu pacatuise in fata lui Dumnezeu...?

Rãspuns : PÃCATUL STRÃMOªESC , în cazul lor PÃCATUL PÃRINTESC . :wink:

Cât despre rãspunsul la întrebarea : Cine a fost soþia lui Cain
potrivit Bibliei, nu poate fi decât  : una din surorile lui.
Acest lucru nu este specificat în Genezã , dar este singura ipotezã care se poate deduce : dacã întreaga omenire se trage din Adam ºi Eva , creaþi de Dumnezeu, atunci urmaºii lor s-au înmulþit cãsãtorindu-se între ei  .
Dacã se presupune cã pe Pãmânt existau ºi alþi oameni (femei), despre care nu se vorbeºte în Biblie , atunci este contrazis chiar Actul Creaþiei Divine . :wink:
De aceea cred cã trebuie conºtientizat faptul cã Geneza nu este decât o lucrare mitico-istoricã , ce abundã în metafore ºi simboluri .
Dacã se ia mot-a-mot tot ce este scris (aºa cum fac din pãcate unii adepþi ai teoriei creaþioniste ) se constatã cã multe afirmaþii sunt ilogice din punct de vedere ºtiinþific .
Chiar ºi aceasta , potrivit cãreia Cain ºi-ar fi luat ca soþie una din surori , sfideazã legile naturii , întrucât relaþiile între persoane de acelaºi sânge (cu caractere genetice similare )  nu reprezintã o variantã viabilã în perpetuarea speciei umane deoarece duce la apariþia de anomalii (defecte) genetice ºi implicit la dispariþie .

Concluzie : Geneza  este doar unul din zecile de  mituri despre facerea lumii care existã în întreaga lume .
Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

jean

   Dragi mei, chiar credeti cele scrise in acest capitol al Bibliei?...Nu uitati ca cele mai vech scrieri din Biblie sunt facute dupa texte mai vechi. Acestea puteau fi intelese sau transmise gresit. Mai mult pentru anumite situati ce nu puteau fi explicate, cultele religioase au gasit proprile explicatii.
Exemplu: aparitia omului, Adam si Eva etc.

baguvix
Citat26. ªi a zis Dumnezeu: "Sã facem om dupã chipul ºi dupã asemãnarea Noastrã, ca sã stãpâneascã peºtii mãrii, pãsãrile cerului, animalele domestice, toate vietãþile ce se târãsc pe pãmânt ºi tot pãmântul!"
7. Atunci, luând Domnul Dumnezeu þãrânã din pãmânt, a fãcut pe om ºi a suflat în faþa lui suflare de viaþã ºi s-a fãcut omul fiinþã vie.
Pai dupa acest text omul a fost facut sa fie stapanul pamintului, ce rost avea sa stea mai intai in rai. De aici toata povestea cu fructul oprit sarpele etc.
Iar expresia dupa chipul si asemanarea sa, se refera probabil la partea eterica si spirituala a omului.
Dumnezeu sigur nu locuieste pe pamant, dar spiritul sau poate impregna materia pamantului asa cum spiritul omului impregneaza corpul sau. Pentru ca un spirit sa supravietuiasca la nivelul pamantului, el trebuie sa aiba un invelis material. Numai in acest fel poate interveni direct in mediu.
Citat22. Iar coasta luatã din Adam a fãcut-o Domnul Dumnezeu femeie ºi a adus-o la Adam.
Este posibil ca Dumnezeu sa nu mai fi avut material genetic pentru caostruirea Evei?...El care are toate posibilitatile?...Greu de crezut. Deci toate acestea nu pot fi adevarate.
Probabil anumite inteligente superioare, ajungand in zona Pamantului au modificat o specie de maimuta mai evoluata pe o anumita perioada de timp pana a fost transformata in om. Probabil transformarea se produce si in prezent!....Vezi copii supradotati care apar, sau diverse cazuri de rapire si operatiile ce se fac, informatiile ce se transmit celor rapiti etc.

thor26

Aceasta observatie a lui Iezechel mai mult ca sigur este adevarata si destul de obiectiva. Probabil a vaut loc mult mai aproape de timpurile noastre si a fost transmisa mai corect.

baguvix
Citat4. Iar în luna a ºaptea, în ziua a douãzeci ºi ºaptea a lunii acesteia, s-a oprit corabia pe Munþii Ararat.
Nici un om deschis la minte nu pote sa-si imagineze cum pe o corabie poate incapea atitea specii de fiinte vii. De ce nu s-a oprit pe Everest?...Sau a fost o inundatie locala nu un potop.

Kimosabe
CitatBiblia spune cã Adam a trãit 930 de ani
Daca acei oameni de inceput traiau vieti de sute de ani,...atunci, ori pamintul se rotea mai repede si  ziua era mult mai scurta. Sau interpretarea este eromata sau distorsionata in mod eronat.

Sunt un om care crede in Dumnezeu, botezat in religa ortodoxa, dar sa fim seriosi cine mai poate crede in asa ceva?...Pacat de reprezentantii biserici ca nu se gindesc serios la aceste aspecte.
Fratilor... suntem in secolul 21. In 4000 ani lumea s-a schimbat! Nu mai poate fi hranita cu himere. Daca se va dovedi ca totul este o eroare cum va reactiona atunci biserica?...cum va drege situatia, ce vor crede oameni?

Adevarul este dincolo de noi

Kymosabe

#12
Citat din: jean din  26 Mai 2008, 23:20:09
Kymosabe
Daca acei oameni de inceput traiau vieti de sute de ani,...atunci, ori pamintul se rotea mai repede si  ziua era mult mai scurta. Sau interpretarea este eromata sau distorsionata in mod eronat.

Mai mult ca sigur, interpretarea acestor texte este eronatã .
Celor pasionaþi de acest subiect le recomand sã vizioneze ,,Misterele Bibliei'' de pe National Geographic .
Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

Kymosabe

#13
Enigmele Bibliei este în fiecare luni de la ora 15.00 (câte 2 episoade) :wink:

Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

Nox

Citat din: jean din  26 Mai 2008, 23:20:09
Nici un om deschis la minte nu pote sa-si imagineze cum pe o corabie poate incapea atitea specii de fiinte vii. De ce nu s-a oprit pe Everest?...Sau a fost o inundatie locala nu un potop.

Corect. Gândeºte-te numai cã dacã ar fost o inundaþie globalã ar fi trebuit ca toate formele de relief sã fie acoperite de ape (pânã ºi/la cele mai înalte forme de relief; nu neapãrat pânã la ~ 8800 de metrii cât are Everestul, ci era suficient pânã la 2000-3000 de metrii).... de unde atâta apã? Unde este acum apa aceea? E o imposibilitate matematicã ca pãmântul sã fie acoperit de ape peste tot pânã la 2000-3000 de metrii.
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee