Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Acceleratoarele de particule si Big Bang-ul

Creat de DTJNBR, 03 Martie 2008, 12:52:26

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Yagg

jackie, eu am scris cã avea origine româneascã, nu cã s-a nãscut în România, pentru cã nu m-am documentat doar din Internet, implicit de pe Wikipedia, ci am discutat despre acest lucru ºi cu alþi oameni care susþin cã Tesla a avut origine româneascã, inclusiv profesori de fizicã. Lumea vorbeºte mai printre dinþi despre acest subiect ºi nu înþeleg de ce îl considerã atât de sensibil.
Poate au fost ºi alþii în istoria omenirii care s-au nãscut în România sau în Bulgaria, de exemplu, au plecat ºi ºi-au pierdut identitatea în mod voit sau nu, care au contribuit la dezvoltarea omenirii în diverse domenii, într-un mod mai discret. ªi Einstein, dacã tot e vorba ºi despre el, a fost evreu ºi german, aproape un paradox în timpul lui, dar dupã plecarea din Germania a fost un fel de Internaþional, iar faþã de evrei nu a avut decât compãtimire. Recunosc cã asocierea lui Tesla cu România e uºor forþatã, acum, însã nu imposibilã sau inexistentã. Asta explicã, în modul meu ironic, ºi faptul cã în România e mult prea mult eter  :lol:.

Cautatorul

#181
"Acceleratorul de particule dezvãluie primele rezultate"

"Oamenii de ºtiinþã de la CERN au publicat primele rezultate ale experimentelor desfãºurate cu acceleratorul de particule, în decembrie 2009.

Aceºtia au scris în revista High Energy Physics cã LHC-ul (Acceleratorul de particule) a creat mai multe particule subatomice, pioni ºi kaoni, decât se aºteptau.Acest lucru nu va afecta însã viitoarele experimente de anul acesta, pentru care se va folosi ºi mai multã energie."

http://www.realitatea.net/acceleratorul-de-particule-dezvaluie-primele-rezultate_699337.html#comentarii

Am vazut un comentariu interesant: Daca actualul univers e de fapt un experiment al unora ca noi? Iar noi vom provoca un alt BigBang ...

Teorie interesanta doar pentru un roman SF ori film.

Totusi nu pot sa nu remarc ca rezultatele nu au coincis cu asteptarile. Rezulta ca modelele pe care s-au bazat fizicienii nu sunt corecte ori nu tin cont de toate variabilele!

Siguranta cu care ne linistesc ei ca nu se poate obtine o gaura neagra deja incepe sa scartaie. Asa cum n-au prevazut aceste rezultate partiale, de unde stiu eu ca nu se inseala si in privinta gaurilor negre?

Dar ei nu se lasa, cum zice articolul:
"a creat mai multe particule subatomice, pioni ºi kaoni, decât se aºteptau.Acest lucru nu va afecta însã viitoarele experimente de anul acesta, pentru care se va folosi ºi mai multã energie.""

Si imi aduc aminte de o lege a lui Murphy:

"Orice lucru se poate repara cu un ciocan.Daca nu poti repara ceva cu un ciocan,inseamna ca-ti trebuie un ciocan mai mare"

E ca si cum niste mineri ar sapa un tunel,  si ne-ar linisti pe noi ca nu e nici un pericol ca ei stiu ce vor gasi la fiecare pas.
Si cand dau primul tarnacop in perete.... ies mai multe aschii decat se asteptau... Dar ei zic: Ciudat, noi insa vom folosi un tarnacop mai mare, iar pe noi ne linistesc ca stiu ei ce fac!

Pai daca stiau ce fac, rezultatele nu ar fi fost diferite de predictia teoretica!

mm

Sunt de aceeasi parere, ca treaba asta cu LHC-uri, din ce in ce mai distrugatoare, e cel putin ciudata. Urmarind niste lucrari despre eter si despre materia atomilor vazute in "micro psi" de anumite persoane, este imposibil sa nu recunosti ca fizicienii se tin in cercetarile lor dupa acele substructuri spiralate din atomi ce au fost descrise de mai bine de 100 de ani de acei clarvazatori insa fara sa recunoasca. (Aici nu poate fi trecuta cu vederea sub nici o forma "Occult Chemistry" de Leadbeater si Besant).
Culmea este ca "teoria stringurilor" se chinuieste foarte tare sa matematizeze acele spirale care formeaza toti atomii. Surprinzator este ca fizicienii au o inteligenta si pregatire mult peste medie ca sa nu stie aceste lucruri si totusi sa reuseasca performanta ca de 100 de ani incoace sa complice la infinit cercetarile lor fara sa aduca lamuriri, exprimabile simplu pe intelesul tuturor. Si nici salturi in cunoastere. Astfel s-a creat impresia (pe care o am si eu), ca si-ar fi propus sa bata apa-n piua ca sa nu scoata rezultate.
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

darksid3

Foarte posibil ca cercetarile sa mearga in paralel. Pe fata, totul e in ceatza si greoi si pe parte oculta, lucrurile sunt destul de avansate dar nu-s facute publice  :wink:
11.11

jean

  Pe StiintaAzi.ro a aparut urmatorul articol: 30 martie 2010 -zi istorica pentru omenire datorita laboratorului CERN
Mai jos am postat un citat din acel articol.
CitatCercetatorii din domeniul fizicii particulelor de la laboratorul european CERN de la Geneva (Elvetia) au reusit sa produca coliziuni de particule la cele mai mari energii obtinute vreodata de umanitate in laborator. Protonii sint accelerati pina ajung la o viteza cu doar circa 100 m/s mai mica decit cea a luminii
Deci s-a intamplat pe 30 martie 2010. Vezi adresa de mai jos.
http://www.stiintaazi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=5560:30-martie-2010-zi-istorica-pentru-omenire-datorita-laboratorului-cern&catid=52:fizica&Itemid=74#yvComment
Unde sunt gaurile negre?...Sfarsitul lumii? Distrugerea Pamantului? Domnilor colegi, cei care ati sustinut toate acestea, sunteti rugati sa raspundeti la aceste intrebari. Asteptam raspunsurile voastre. Nu le aveti?...Sa inteleg ca v-ati inselat?
Adevarul este dincolo de noi

darksid3

Asa se intampla cand se avanseaza teorii menite sa faca doar senzatie. Ceea ce ma ingrijoreaza e ca nimeni nu stie cu exactitate cu ce fel de forte si energii se confrunta...mai ales ca vor urma experimente si mai puternice.
11.11

jean

 
CitatAcceleratoarele de particule si Big Bang-ul
Ce Big Bang? Care Big Bang? Acceleratorul merge de mult timp si a ajuns aproape de capacitatea maxima.
Ce vitezã au protonii la Tevatron ºi la LHC?   Ultima actualizare pe 07 Noiembrie 2010 (Duminicã)
Citatªtiaþi cã doar 150 de metri pe secundã lipsesc protonilor de la acceleratorul Tevatron pentru a avea viteza maximã posibilã pentru o particulã, adicã 300 de milioane de metri pe secundã? ªtiaþi cã cei 150 de metri pe secundã devin 12 la LHC în prezent ºi vor deveni 3 metri pe secundã la LHC peste trei ani?
http://www.stiintaazi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=6784:ce-viteza-au-protonii-la-tevatron-si-la-lhc&catid=142:fizica-distractiva&Itemid=116
Deci cum e cu Big Bangul, cu gaura neagra? Cei care sustineau asemenea posibilitate, ce mai zic acum? Mai este cineva pe aici. Spune-ti ceva ce naiba, ati amutit? Oamenii, probabil, datorita instinctului de supravietuire, pun raul inaintea binelui. De asta anticipam tot felul de catastrofe care nu se intampla, vezi anii cand a fost prezis sfarsitul lumii, etc. Trebuie sa ne maturizam si sa gandim coerent pt. a putea anticipa corect ce va urma. Ma bucur ca am anticipat corect situatia in legatura cu LHC-ul care va genera o gaura neagra in locul Pamantului. Rau este ca, chiar oameni de stiina, fizicieni, au sustinut acest lucru. Au speriat oamenii si au dus in eroare, pacat.
Adevarul este dincolo de noi

Urban

#187
Citat TractorBeam
Citat...referitor la fuziune si la CERN: vezi ca niste baieti destul de bazati in matematica si fizica se ocupa de ceea ce se numeste DENSE PLASMA FOCUS.
Si nu are treaba cu vreo scamatorie, daca intelegi ce vreau sa-ti zic. Dai cautare "ERIC LERNER" si e suficient...

Citez un scurt articol:

Sursa:Realitatea
http://www.realitatea.net/acceleratorul-de-particule-dezvaluie-primele-rezultate_699337.html#comentarii
Citat...Oamenii de stiinta de la CERN au publicat primele rezultate ale experimentelor desfasurate cu acceleratorul de particule, in decembrie 2009.
Acestia au scris in revista High Energy Physics ca LHC-ul (Acceleratorul de particule) a creat mai multe particule subatomice, pioni si kaoni, decat se asteptau. Acest lucru nu va afecta insa viitoarele experimente de anul acesta, pentru care se va folosi si mai multa energie.
Acceleratorul trebuie sa produca intrarea in coliziune a protonilor care circula in sensuri inverse la o viteza apropiata de cea a luminii, provocand desprinderea unor particule elementare inca neobservate fizic pana in prezent.
LHC va recrea, timp de o fractiune de microsecunda, conditiile care prevalau in Univers imediat dupa Big Bang, inainte ca particulele elementare sa se asocieze pentru a forma nuclee de atomi...

Sa incepem cu cateva notiuni despre fenomenele ce au loc in acceleratorul de particule.
Se ia un proton (sau o alta particula) se accelereaza la o viteza foarte mare, apropiata de viteza luminii si apoi se ciocneste cu un alt proton accelerat in sens contrar.
Sfaramaturile rezultate sunt apoi cercetate.
Proprietatea esentiala ce trebuie luata in considerare aici este ca masa protonului, creste odata cu viteza ca urmare a acumularii de energie cinetica si in accelerator poate ajunge de si de 1000 ori mai masiv.
Apoi protonul astfel "ingrasat" este ciocnit cu un alt proton la fel de greu.
Sfaramaturile sunt numeroase, multe din ele fiind de zeci si sute de ori mai masive decat protonul normal.

Insa foarte curioase sunt concluziile cercetatarilor: protonul normal este constituit din particulele rezultate ca urmare a sfaramarii protonului "ingrasat".
Este cel putin socant.
Acesta este nivelul de inteligenta al fizicienilor de la CERN.
Facand o analogie este ca si cum am avea o samanta de copac (protonul) pe care o udam din belsug cu apa si o tinem la Soare (energia electromagnetica acumulata in timpul accelerarii), apoi samanta se transforma in pom (protonul ingrasat) care apoi este taiat (ciocnit de alt proton) si analizat pe bucati.

Concluzia trasa de biologi:
Samanta este formata din radacini, tulpina, crengi si frunze.

Desigur ca nici un biolog nu va sustine aceasta concluzie si totusi fizicienii sunt absolut siguri ca au dreptate.
Concluzia fizicienilor este la fel de aburda cum ar fi concluzia geologilor ca un munte este format din sfaramaturile de stanci de la poalele lui, comprimate si lipite, iar nu stancile sunt cele formate prin sfaramarea muntelui.
Acelasi lucru se poate spune si despre teoria ca la asa zisul Big-Bang s-au format o multitudine de particule subatomice, care apoi s-au adunat sa formeze atomi, cand toate observatiile arata ca atomii sunt stabili si particulele subatomice sunt formate prin sfaramarea atomilor. Teorie la fel de absurda ca si cum am spune ca inainte de aparitia Omului, umblau pe Pamant maini, picioare, inimi, creiere si apoi s-au adunat ca sa ne formeze.
Hopaaa!  Probabil unele creiere au uitat sa participe la fuziunea oamenilor ce au devenit fizicieni.

Continuam cu un alt scurt citat:

Sursa: Stiinta si Tehnica
http://www.stiintaazi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=4527:iarasi-zi-istorica-la-cern-acceleratorul-lhc-a-realizat-un-record-mondial-al-energiei-de-accelerare-depasind-acceleratorul-tevatron&catid=52:fizica&Itemid=74
Citat...Acceleratorul Large Hadron Collider de la Geneva a fost repornit acum 10 zile si a devenit astazi in mod oficial cel mai energetic accelerator din lume, reusind sa accelereze protonii pana la o energie de 1180 GeV, fata de 980 GeV la acceleratorul american Tevatron. Spre comparatie, masa unui proton este aproape 1 GeV.
Protonii sunt accelerati asadar la energii de aproape 1000 de ori mai mari decat energia lor de repaus si la viteze cu doar aproximativ 100 metri pe secunda mai mici decat viteza luminii in vid!

Desigur, calculand cu atentie obtinem ca viteza protonilor la aceasta energie este cu 150 kilometri mai mica decat viteza luminii, dar trebuie sa-i iertam neatentia tanarului doctorand...

CitatAcceleratorul LHC a realizat un record mondial al energiei de accelerare, depasind acceleratorul Tevatron.
Recordul mondial in domeniul energiei fasciculelor de particule era detinut din 2001 de fasciculele de protoni de la acceleratorul Tevatron de la laboratorul american Fermilab, acolo unde doua experimente, CDF si DZero, au realizat descoperiri importante si masuratori de precizie in fizica particulelor de 8 ani de zile incoace, si unde acum se cauta intens bosonul Higgs, ultima particula prezisa de teoria fizicii particulelor care nu a fost inca descoperita experimental.

Detalii despre accelerarea protonilor
Acum 10 zile, pe 20 noiembrie 2009, acceleratorul LHC a fost repornit, dupa aproape un an de intrerupere, datorita unde defectiuni majore aparute imediat ce fusese pornit pentru prima data in septembrie 2008. Între timp LHC-ul nu doar a fost reparat, dar au fost introduse si multe sistem de avertizare si de oprire automata, pentru a nu mai avea loc incidente majore ca si anul trecut.
Totodata, cercetatorii au ales sa puna in functiune LHC-ul cu pasi mici si siguri. Pentru inceput, au accelerat fascicule de particule pana la doar 450 GeV intr-un sens de rotatie.
Apoi in celalalt.
Apoi simultan.
Apoi au realizat primele coliziuni intre fasciculele de protoni...

Iar astazi, protonii au fost accelerati la o energie si mai mare, de 1180 GeV.
E mult, e putin?
Trebuie avut in vedere ca acceleratorul Tevatron are 980 GeV, iar atunci cand particula accelerata este pe loc, protonul, are o energie de aproape 1 GeV.
Este vorba asadar de oferi protonului o energie de miscare de aproape 1000 de ori energia lui de repaus. Cand doi protoni venind din directii opuse se ciocnesc cap in cap la Tevatron sau LHC, aceasta energie de miscare este transformata in masa unor particule noi, putandu-se asadar crea particule cu mase de cateva sute de ori masa protonului. Iata asadar de ce miza este de a accelera la o energie cat mai mare, pentru a putea fi produse particule ce cumva exista si au masa mare.

Valoarea a fost aleasa special pentru a dobori recordul mondial detinut de Tevatron, dar pentru a nu fi nici foarte mare. Caci cu cat energia de accelerare e mai mare, cu atat procesul de accelerare e mai complex.
Oamenii de la LHC doresc sa progreseze cu masi mici si siguri. Valoarea finala va fi de 7000 GeV, adica de aproape 7 ori mai mult decat la Tevatron. Atunci, un proton va avea o viteza de doar 3 metri pe secunda mai mica decat viteza luminii in vid (fata de 150 de metri pe secunda, cu cat este mai mica acum la Tevatron).

Desigur ca o greseala se cere repetata, si daca calculam cu atentie vom obtine o diferenta de viteza de 40 km, fata de viteza luminii, dar tanarului doctorand trebuie sa-i iertam greseala...

CitatAnimatie video foarte sugestiva, cu explicatii pe intelesul tuturor, despre cum sunt produsi protoni si cum sunt apoi accelerati la LHC.



CitatRecordul nu este de viteza (asa cum a anuntat Mediafax si Antena 3), ci de energie, intre toate particulele elementare. Record de viteza este numai relativ la protonii de la Tevatron.
Caci exista si fasicule de electroni si de neutrini la laboratoare de fizica particulelor din lume, care avand masa mult mult mai mica, chiar la energii mai mici, ajung la viteze mai mari decat cele ale protonilor de la LHC.
Insa recordul de energie este pentru toate tipurile de particule accelerate vreodata de om! ªi aceasta face intr-adevar o zi istorica la CERN!

Ce este frumos la acest articol citat e faptul ca arata greselile altora, care totusi au scuza ca nu sunt specialisti, dar in acelasi timp nu reuseste sa-si vada propriile greseli, pe specialitatea in care se pregateste sa-si dea examenul de doctorat, ca sa poata face afirmatii absurde precum cele aratate in articolul prezentat anterior.[/quote]

CitatCe se va studia la LHC
LHC este cea mai complexa masinarie stiintifica construita vreodata de umanitate si isi propuna sa raspunda la unele din intrebarile profunde ale fizicii particulelor (si ale Universului).
In primul rand, la intrebarea de ce particulele elementare au masa, adica daca exista sau nu bosonul Higgs. Exista o competitie activa si prieteneasca intre Tevatron si LHC pentru a descoperi primii bosonul Higgs.
Apoi, pentru a se observa experimental materia intunecata, o forma necunoscuta inca de materie, de cam 5 ori mai abundenta in Univers decat materia obisnuita formata din atomi, invizibila, dar despre care stim ca exista din perturbatiile gravitationale pe care o exercita asupra miscarii stelelor in galaxii si ale galaxiilor in grupuri de galaxii.

Desigur ca Materia Intunecata nu este altceva decat materia "vidului" care nu este deloc gol, dar respectivul fiind doar un tanar doctorand nu are de unde sa stie chestiunile astea.

CitatUn alt mister ce se doreste a fi rezolvat este cum se face ca Universul nostru este creat doar din materie, daca la crearea Universului, in Big Bang, au fost produse cantitati egale de materie si antimaterie.

Un mister care nu este deloc mister, caci o ipoteza nu va deveni niciodata fapt, antimaterie nu exista, adica nu s-a descoperit nici macar un singur atom de antimaterie, iar particulele de antimaterie, mai corect spus "anti-particule" nu sunt decat o forma instabila de materie, precum toate celelalte particulele subatomice.
Anti-particulele nu sunt decat particule "intoarse" pe dos iar ele sunt constituite tot din materie normala insa altfel organizata.

CitatDe asemenea, se doreste a se intelege de ce exista trei familii de particule elementare si numai trei si daca exista si alte interactii elementare dincolo de cele patru cunoscute deja.
Un documentar BBC in 5 parti pe Youtube intitulat "Experimentul de 6 miliarde de dolari".



CitatCe ne aduce viitorul
LHC va functiona pentru urmatorii 15-20 de ani, preluand stafeta de la Tevatron, care va mai colecta date inca 1-2 ani, dupa care va fi oprit, tocmai pentru ca finantarea si cercetatorii sa se concentreze pe LHC.
Constructia acceleratorului LHC si a celor 4 detectoare ale sale a costat aproximativ 6 miliarde de euro si a durat 20 de ani. Costul este asadar unul de 1 euro per persoana de pe Pamant, platiti treptat timp de 20 de ani, asadar doar 5 eurocenti pe zi.
Spre comparatie, razboiul din Irak a costat peste 1000 de miliarde de euro doar in cativa ani, adica cat 150 de LHC-uri. Aceasta clarifica ca intr-adevar stiinta nu costa asa de mult pe cat se crede cateodata.

Aceasta clarifica ca intr-adevar cercetarile subnucleare nu au atat de multa importanta in fata petrolului in cursa pentru controlul Energiei.
Si mai clarifica faptul ca nimeni nu se asteapta la o sursa inepuizabila de energie de tip perpetuum-mobile, asa cum cred unii entuziasti, unii dintre ei fiind chiar fizicieni ce promoveaza tot felul de idei amagitoare pentru ca sa faca bani din tot felul de aparitii televizate, conferinte, filme documentare sau chiar fonduri de cercetare.

CitatLa Stiinta Azi va vom tine la curent cu toate stirile importante de la LHC, cu atat mai mult cu cat autorul acestui articol si fondatorul Stiinta Azi este doctorand in fizica particulelor, la acceleratorul Tevatron, vanator al bosonului Higgs, particula care da masa materiei (daca exista cu adevarat). Puteti citi declaratia de presa a CERN aici. Apreciem ca in aceasta zi istorica pentru CERN cercetatorul roman Mircea Pentia de la CERN a si publicat pe Voxpublica o paragraza a declaratiei de presa de la CERN, de unde a fost preluata de Realitatea.NET

Desigur ca tanarul doctorand Adrian Buzatu ma va ierta pentru ca am indraznit sa fac calculele ce ii arata greselile, si sper ca in lucrarea sa de doctorat nu le va repeta.
Pana atunci poate ca ar fi trebuit sa se limiteze la traducerea simpla a comunicatului de presa publicat aici:  http://www.interactions.org/cms/?pid=1028785  fara sa incerce sa dea detalii tehnice suplimentare daca nu poate face niste simple calcule.

Iata asadar cine sunt fizicienii si matematicienii de la CERN.
In poza atasata calculele exacte despre care povesteam un pic mai sus...

jean

  Ok, cred ca ai dreptate si sunt de acord cu tine. Eu cred ca, indiferent in cate parti am incerca sa separam materia, tot vom descoperi parti mai mici. nu cred ca exista o limita in jos, spre mai mic, sau in sus, cosmic. Limitele sunt date de simturile noastre prelungite cu anumite aparate si nivelul nostru de intelegere. Noi facem parte din acest univers si din acest motiv nu putem vedea limitele. El este in noi si in toate. Noi suntem o parte din el. Peste 70% din univers este necunoscut, asa ca am inventat materia neagra sa umplem acest gol de cunoastere. Dar oare cunoastem noi toate manifestarile, planurile universului? Binenteles nu. Pai atunci cum sa-l intelegem. Cate stari necunoscute noua mai poate avea materia? Ce alte energii mai are acest univers de care nici nu banuim? Am inventat ,,Big Bangul" pt. a explica cum a luat fiinta acest univers. Dar daca el s-a manifestat prima data in alt plan? Spre exemplu: energetic, la inceput a fost energie iar planul fizic este o consecinta a evolutiei lui. Ar fi ca si cum o particula din corpul nostru, aparuta pe la varsta de cinsprezece ani, ar incerca sa-si inagineze cum ne-am nascut noi  :?
Cred ca ajunge, vorbesc degeaba, nu stiu daca vom intelege vreo data astfel de lucruri. O seara buna.
Adevarul este dincolo de noi

Urban

#189
http://stiri.rol.ro/extraordinar-primii-atomi-de-antimaterie-izolati-de-cercetatorii-de-la-geneva-666042.html
CitatCercetatorii au reusit pentru prima data izolarea unor atomi de antimaterie, suficient de mult timp incat sa poata fi studiati.
Fizicienii de la Centrul European pentru Cercetare Nucleara, CERN, de la Geneva, au obtinut 38 de atomi de anitihidrogen, care au "trait" circa doua zecimi de secunda fiecare, transmite BBC News.  

http://ro.wikipedia.org/wiki/Atom
CitatAtomul este cea mai mica particula ce caracterizeaza un element chimic, respectiv este cea mai mica particula dintr-o substanþa care prin procedee chimice obisnuite nu poate fi fragmentata in alte particule mai simple.
Acesta consta intr-un nor de electroni care inconjoara un nucleu atomic dens. Nucleul conþine sarcini electrice incarcate pozitiv (protoni) si sarcini electrice neutre (neutroni), fiind inconjurat de norul electronic  incarcat negativ.
Cand numarul electronilor si al protonilor  este egal, atunci atomul este neutru din punct de vedere electric; daca acest lucru nu se intampla, atunci atomul devine un ion, care poate avea sarcina pozitiva sau negativa.
Atomul este clasificat dupa numarul de protoni si neutroni: numarul protonilor determina numarul atomic (Z) si neutronii izotopii  acelui element.

http://stiri.rol.ro/extraordinar-primii-atomi-de-antimaterie-izolati-de-cercetatorii-de-la-geneva-666042.html
CitatCercetatorii au reusit sa obtina antihidrogen, care a fost insa distrus imediat ce a intalnit materie.
Producerea de particule de animaterie, precum pozitroni si antiprotoni, a devenit, in ultimii ani, un lucru obisnuit in laboratoarele de fizica.
Asamblarea lor in atomi de antimaterie este insa mult mai dificila, explica BBC News.
In 2002, doua grupuri de cercetatori au reusit acest lucru.
Manevrarea antihidrogenului, atomi alcatuiti din cate un antiproton si un pozitron, este foarte complicata pentru ca atomii nu trebuie sa intre in contact cu nimic altceva.
Cand atomi de materie si antimaterie se intalnesc, se anihilieaza reciproc instantaneu, rezultand o cantitate enorma de energie.
Reusita oamenilor de stiinta de la CERN, unde se afla si cel mai mare accelerator de particule, Large Hadron Collider, reprezinta un pas inainte foarte important pentru fizicieni.
Cercetatorii au reusit sa obtina antihidrogen, care a fost insa distrus imediat ce a intalnit materie.
Izolarea atomilor de materie, in forma ionilor (atomi care au o sarcina electrica, in mod normal atomii avand sarcina electrica nula) este posibila folosind campuri electrice sau magnetice.
Izolarea atomilor de antihidrogen impune insa un tip special de camp care sa ii contina.
Atomii sunt neutri - nu au o sarcina eletrcica neta -  dar au o mica proprietate magnetica", a explicat Jeff Hangst de la universitatea Aarhus din Danemarca, colaborator la proiectul Alpha, de izolare a antihidrogenului.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Hidrogen
CitatHidrogenul este elementul chimic in tabelul periodic al elementelor  cu simbolul H si numarul atomic 1.

Am o singura precizare, pentru cei care inca nu au inteles:
"Antimateria" obtinuta la CERN este formata din ioni de hidrogen, adica... antiprotoni.
Cu alte cuvinte NU S-AU OBTINUT NICI UN FEL DE ATOMI, CI NUMAI ANTIPARTICULA PROTONULUI.

Citat din: jean din  08 Noiembrie 2010, 22:49:04
Ok, cred ca ai dreptate si sunt de acord cu tine.
Eu cred ca, indiferent in cate parti am incerca sa separam materia, tot vom descoperi parti mai mici nu cred ca exista o limita in jos, spre mai mic, sau in sus, cosmic...

Singura metoda prin care se pot obtine particule mai mici, adica subatomice, este ciocnirea particulelor obisnuite atomice (protoni, electroni, neutroni, etc) la viteze foarte mari.
Dar orice particula care este accelerata la viteze relativiste (apropiate de viteza luminii) castiga MASA (adica se ingreuneaza, creste, se mareste).
Cu cat particula este accelerata la o viteza mai apropiata de viteza luminii , cu atat este mai masiva, iar cresterea in greutate este exponentiala urmand ca in vecinatatea vitezei luminii masa ei sa tinda spre infinit.
In aceste conditii, ciocnirea a doua particule la viteze apropiate de cea a luminii va produce intotdeauna particule mult mai grele (de sute sau chiar mii de ori) decat in starea lor naturala de repaus.
In concluzie: NU SE POT OBTINE PARTICULE MAI MICI DECAT CELE SUBATOMICE CUNOSCUTE.

StarDust

Citat din: Urban din  19 Noiembrie 2010, 10:23:59
...
In aceste conditii, ciocnirea a doua particule la viteze apropiate de cea a luminii va produce intotdeauna particule mult mai grele (de sute sau chiar mii de ori) decat in starea lor naturala de repaus.
In concluzie: NU SE POT OBTINE PARTICULE MAI MICI DECAT CELE SUBATOMICE CUNOSCUTE.

Din cate stiu eu, prin ciocnirea acestor particule, ele nu fuzioneaza, ci se scindeaza. E tocmai procesul prin care cercetatorii spera sa "sparga" cat mai marunt particulele elementare pentru a se ajunge la "caramida" de baza. Viteza enorma, apropiata de cea luminii se spera ca va asigura energia necesara dezagregarii acestor particule.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

Urban

Citat din: StarDust din  19 Noiembrie 2010, 11:35:54
Din cate stiu eu, prin ciocnirea acestor particule, ele nu fuzioneaza, ci se scindeaza. E tocmai procesul prin care cercetatorii spera sa "sparga" cat mai marunt particulele elementare pentru a se ajunge la "caramida" de baza. Viteza enorma, apropiata de cea luminii se spera ca va asigura energia necesara dezagregarii acestor particule.

In primul rand eu nu am pomenit nicaieri de fuzionare.
In al doilea rand, vad ca nu intelegi, hai sa facem o analogie cu lumea biologica pe care o cunosti mult mai bine.
Avem o PARTICULA SUBATOMICA (hai sa zicem un proton) = O SAMANTA.
Acceleram protonul la viteze apropiate de cea a luminii = punem samanta la incoltit.
Energia acumulata de proton in procesul de accelerare se transforma in MASA, adica protonul CRESTE = samanta pusa la incoltit e udata cu apa (energia de accelerare) si ea incolteste si CRESTE, transformandu-se intr-o planta.
Protonul accelerat la CERN, CRESTE IN MASA DE O MIE DE ORI = planta a crescut de o mie de ori mai mare decat samanta.
Ciocnim doi protoni accelerati = rupem doua plante in bucati.
Protonii se sfarama (se scindeaza exact cum ai spus si tu) in particule "mai mici" dar aceste sa zicem zece particule mai mici au masa fiecare de o suta de ori mai mare decat protonul neaccelerat = plantele sunt rupte in bucati (radacini, tulpina, cregute, frunze) iar fiecare dintre ele este de ZECI sau SUTE de ori mai mare decat SAMANTA ORIGINALA.
Concluzie: sfaramaturile subatomice obtinute la CERN sunt mult mai mari decat particulele atomice naturale, adica particulele descoperite la CERN nu sunt elementele componente ale atomilor ci sunt particule NOI, create in timpul experimentului si nu pre-existente in atomi.

Xanadron

Foarte sugestiv prezentate - ca de obicei - argumentele tale, Urban!  :star:
Cu care nu pot fi decit de acord prin prisma logicii, desi n-am vreo tangentza cu domeniul asta atit de specializat al fizicii particulelor.

Intuitiv doar, inclin sa cred ca fragmentarea Materiei in componente din ce in ce mai mici (fara a o "energiza" insa din exterior) conduce doar la disparitia ei - disparitie aparenta, normal, fiindca si vidul contine clar "ceva".  :wink:
Iar dezlegarea misterului Creatiei Primordiale ar fi posibila (tot umila parere proprie evident) doar atunci cind din Nimic se va fi reusit producere de Materie - vibrational cumva, adica ("La inceput a fost Cuvintul"). :rainbow:
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

StarDust

#193
Urban, eu nu m-am referit la reactia de fuziune. Cred ca e o diferenta intre masa reala a particulei si masa data de acceleratie. Hai sa facem o alta analogie, din lumea materiala , si mult mai apropiata de experimentele de la LHC. Avem doua gloante, in tubul cartusului unuia avem 5 grame de pulbere in cel de-al doilea avem 10 grame. Evident ca gloantele sunt identice(ca si masa), dar daca le tragem pe rand intr-un perete, vom vedea ca ele vor face distrugeri diferite, desi au aceeasi masa. Rezultatul e diferit tocmai datorita energiei cinetice generate de acceleratiile diferite, desi masele gloantelor sunt aceleasi Chestia asta are de-a face cu celebra formula E=MC2. Tot la fel se va intampla cu gloantele daca le lansezi in coliziune frontala cu energii diferite, ele se vor distruge cu atat mai mult cu cat le ciocnesti mai puternic, si la viteze f. mari (sa zicem 5 mach) :) ele se vor vaporiza instantaneu. La fel se intampla si cu particulele subatomice. Nu poti genera particule "noi" in acest univers, ar insemna sa creezi poate un nou univers :) ca sa zic asa... parerea mea!

Ca sa fiu mai explicit, concluzia aceasta(nota din citat imi apartine):

"In aceste conditii, ciocnirea a doua particule la viteze apropiate de cea a luminii va produce intotdeauna particule mult mai grele(nota:asta numesc eu fuziune) (de sute sau chiar mii de ori) decat in starea lor naturala de repaus"

e gresita. Masa, sau energia pompata in accelerator se disipa in timpul coliziunii de aici rezultand astfel fortele care scindeaza elementele constitutive al atomilor(sau protonilor/neutronilor daca doresti), particulele generate in urma scindarii avand proprietati naturale.
Asta, e parerea mea.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

Urban

Energia se transforma in Materie si Materia in Energie.
A fost dovedit experimental prin fisiunea Uraniului si prin fuziunea Hidrogenului, diferentele de masa (Materie) fiind transformate in Energie conform relatiei lui Einstein: E=Mc2.
Parerile tale nu au nici o importanta in fata realitatilor experimentelor.
Fenomenul invers de transformare al Energiei in Materie este experimentat la CERN unde particulele obtinute sunt de sute si mii de ori mai masive decat particulele initiale neaccelerate.
Din nou parerile tale nu prea au importanta in fata realitatii Experimentelor.

Nu ar strica sa te mai documentezi.