Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Tablitele de plumb de la Sinaia

Creat de adipop, 26 Februarie 2008, 21:22:52

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Florin Croitoru


[/quote]
Citat din: aswotim din  13 Martie 2011, 23:33:49
Desigur Andrei, daca cineva vrea sa incurce, cifreaza, dar cuvintele cunoscute din texte arata ca nu sunt cifrate, deci ele sunt doar scrise fara pauza. Asta face ca doar cunoscatorii limbii sa priceapa despre ce e vorba; restul au dificultati in traducere. Lingvistii seriosi le vor descifra, cu siguranta, s-au descifrat si cuneiformele, doar. Nu cred ca traducerile facute de Romalo sunt cele bune, chiar si pentru simplul fapt ca exista si transcrieri gresite de litere de pe placute traduceri si pentru ca se utilizeaza tot felul de limbi moderne de prin toata Europa,( inclusiv engleza ?!), ca baza semantica de traducere, ceea ce deasemeni duce la erori.
Interesul rusilor e clar; ei au unii cercetatori seriosi, si a avea o prioritate stiintifica la traducere- au si ei basarabeni ca urmasi ai dacilor si a limbii lor - le-ar aduce un prestigiu clar. Curios e ca nu gasim lingvisti romani cu aceeasi ambitie, care ne duce la concluzia ca in scolile noastre unii intra vitei si ies ... Stim noi ce. Faptul nu ma mira, arheologi de scoala veche care mai fac santiere arheologice se plang si ei de dezinteresul istoricilor, intrecuti de unii amatori din alte domenii cel putin in cercetarea surselor. Este o anomalie a vremurilor noastre care ne arata si ea ca lumea nu se indreapta intr-o directie buna. Normal ca unii ne-o vor lua inainte, speculand si coruptia din sistemele noastre, care nu de putine ori vand pe o nimica toata comori inestimabile de patrimoniu (va amintiti despre disparitiile din inventarul Muzeului Dacic din Orastie, intr-o anumita perioada?) Iar interesul unor hungaroizi fanatici este sa ascunda dovezi istorice care sa le anuleze teza lor politica, cum ca romanii nu existau in Transilvania la venirea triburilor maghiare din Asia... O teza rasuflata, scoasa mereu din cosul de gunoi al istoriei si data mereu cu parfum peste mirosul pestilential tradand locul de unde au scos-o. E un continuu al metodei lor in falsificarea istoriei,  care cred ei ca le confera o legitimare a furturilor si faradelegilor de care sunt pline cronicile vechi.
Da, nu sînt cifrate. sînt scrise continuu. Era normal în antichitate.Pe unele texte în anumite locuri exisã semne de despãrþire. De ex pe micul detxt de pe inelul de la Ezerovo la sfîrºuitul primei propoziþii epus un punct. Un punct e foarte clar ºi pe Placa de la Kiolmen, o piatrã cu scris în limba
tracã. Un cunoscãtor al limbii nu poate citi aceste texte pt cã nu ºtie unde se terminã cuvintele.
Lingviºtii nu se ocupã îndeobºte cu separãri de texte. Ei dealtfel folosesc metode eronate de separare de ex în cearcã sã ghiceascã unele cuvinte luînd din text diferite grupuri de litere pe care le comparã cu cuvinte din unele limbi europene. E total greºit ºi nici un descifrator de texte cifrate nu arface aºa ceva.
Textul e scris însã într-o singurã limbã. ca sã probetzi cã e adevãrat ce spun ia un text în rusã, polonezã etc, scrie-l doar fonetic , continuu ºi încearcã sã-l separi dupã metoda lor.Nu va merge.
Am dat metoda corectã de separare pe pagina mea.
Nu cunosc nici o încercare de separare de texte dacice ale vreunui rus. Vartic Andrei, moldovean, a înceercat ceva dar a fost foarte departe.
O metodã uºoarã de a face mai clar un text scris continuu este sã colorezi unele litere, adicã cel ce a scris atunci a colorat,probabil cu ocru, unele litere de început de cuvînt. Poate cu un microscop s-ar vedea acest lucru. De atunci ocrul s-a dus desigur dar au rãmas mici particule.

padme

#316
Citat din: Florin Croitoru din  24 Iunie 2011, 21:58:36
1)În una din ele (placa16) e vorba de o ceremonie religioasã fãcutã în faþa unei cetãþi în care urma sã intre o oaste de daci pe lîngã rumînii aflaþi acolo. Dacebala dacilor (dacebalã, adicã adicã ºef; în acest caz nu e nume propriu) urma sã stea peste armãsa rumînilor, adicã sã o conducã ºi pe aceasta.În cea de a doua (placa 120) e vorba de o înþelegere pt pt creerea unor staþii de schim al cailor.Scrie pe placã.....ACEAZà ΪELÃTOLE ÎN GALIE (CALE) PE CELE DABO GETU...MAI JOS E LISTA DE CONTRIBUABILI ªI E TRECUT CÎT TREBUIE Sà DEA GET (IMPOZIT)
Importanþa uriaºã a plãcilor constã în aceea cã sînt scrise în romînã; romîna de atunci. Ele constituie dovada neromanizãrii de nici un fel, nici lingvistic, a dacilor.

Foarte interesant! Pai atunci cine erau romanii? Daca aveti timp puteti detalia?
Cineva ma intreba zilele trecute cu ce limba seamana romana si n-am stiut sa-i raspund!   :martiansmile:

Tzipi

D-le Croitoru, despre agatarsi , ce ne puteti spune ?

andrei

Va salut d-le Croitoru!
Toata stima pt.munca dvs. dar ingaduiti-mi sa ma indoiesc de faptul ca la cele trei puncte pe care le enumerati in raspunsul de ieri sunteti foarte informat.
  Asadar punctul 1:Biserica are legatura cu aceste tablite.Unele surse sustin chiar faptul ca cele originale au fost in custodia Manastirii Sinaia.Se pare ca la aceasta manastire mai sunt cateva(nu stiu daca originale sau copii) pe care preotii se opun sa le puna la dispozitia cercetatorilor.
                        2:Rusii chiar au sustras o parte dintre copiile in plumb in anii 50 si s-au interesat de soarta lor si dupa 90.(vezi articolul-,,Cercetatori,mafioti si serviciile secrete pe urma tablitelor de la Sinaia").
                        3:Cele care contineau informatii interesante s-au ,,evaporat" de mult si din aceasta cauza le puteti studia doar pe cele care spuneti ca nu contin ,,mare lucru".
Dacă citești doar cărți pe care toată lumea le citește nu vei putea gândi decât cum toată lumea gândește.

Florin Croitoru

padme, cred că ştii cine erau RUMÎNII în evul mediu. Erau ţăranii,da?
În expresia de azi: "ţi-e acasă rumînu?"termenul rumîn nu are înţeles etnic. O femeie întrebată aşa răspunde dacă îi este acasă bărbatul sau nu.
Pe acea placă termenul RUMUN nu are înţeles etnic, ci social. ARMĂSA RUMUNĂSĂ , grafiat acolo armosa rumunos, însemna o formaţiune înarmată formată din rumuni, adică din persoane recrutate în mediul ţărănesc.
Romanii au fost unii locuitori din Imperiul Roman; aceia care aveau cetăţenie romană. Ca în orice imperiu erau de difereite limbi  naţionalităţi: greci, sirieni,gali şi multe altele.
Limba romînă seamănă mai mult cu limbile romanice dar şi cu altele, de ex fonetic ea seamănă mai mult cu limbile albaneză şi bulgară. Cu bulgara de ex are şi peste 33% asemănări lexicale la nivel de limbă literară iar la nivel de populară mai mult.
Tzipi, nu m-am ocupat special de agatîrşi aşa că nu pot spune mai mult decît găseşti în cartea de istorie.
Andrei, dacă ştii că Biserica are mare legătură cu plăcile de plumb arată în ce constă asta, nu că.....unele surse susţin că....sau că se pare că ar mai fi cîteva. Ştim bine unde sînt plăcile de plumb: la Institutul de Arheologie  în subsol unde nu au fost vreodată inventariate. Lingvistul Sorin lteanu , care lucrează acolo, a aflat de ele din cartea inginerului Dan Romalo (!!), ca dovadă de ce interesaţi sînt acei "oameni de ştiinţă"; le spun alţii ce au ei în subsol.
Ce indiciu sau dovadă e că au sustras ruşii plăci de plumb? E un indiciu că alţii au sustras: cîncd a apărut cartea lui Romalo mai erau la subsol vreo 16 plăci. cartea a făcut vîlvă şi după vreo cîteva luni s-a constatat că erau 46 de plăci ceea ce înseamnă că cineva a adus plăci înapoi, deci avea acces acolo.Nu era precis un rus.
care sînt acelea cu informaţii interesante?Romalo are peste 100 de poze. Din păcarte nu a separat bine nici un text.Eu abia am reuşit două. Nu a separat nimeni corect un asemenea text pînă la mine. Trebuie să pricepi ce scrie acolo ca să spui căe interesant.