Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Tornada la Constanta

Creat de draculasblood, 24 Ianuarie 2006, 11:54:23

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Collister

Ciudat. Nu stiam ca au inceput deja sa apara si astfel de fenomene pe teritoriul tarii noastre. Mai ales ca nu sunt conditiile atmosferice normale pentru a se forma tornade. Dar... in ziua de azi distanta dintre teoretic si practic se vede ca e din ce in ce mai mare.
Din nou... ciudat!

pri3st3ss

Clima devine tot mai "fierbinte" si in Romania, dupa cum au constatat specialistii. In ultimul veac s-a remarcat cresterea temperaturii medii anuale cu 0,3 grade. Aceasta este statistica pe toata tara, dar in sudul Romaniei este o diferenta majora, pentru ca aici cresterea este de 0,8 grade Celsius. Astfel, cei din nord vor fi loviti de inundatii, in timp ce locuitorii din sud vor avea parte de seceta.
in Romania au mai aparut si asa-numitele trombe, care sunt tot niste "palnii", insa acestea "tasnesc" din apa, cum s-a intamplat la Gura Portitei, in judetul Constanta, tot in 2002. In toamna anului trecut s-a mai format o tornada in apropiere de Cluj-Napoca. Nu a fost afectata nici o asezare umana, ci doar o padure, unde copacii au fost culcati la pamant dupa un "desen" circular. Meteorologii atrag atentia ca tara noastra va mai fi lovita de tornade, mai ales in sud-est.
Schimbarile climatice frecvente explica si aparitia tornadelor la noi. De la inceputul anului in curs si pana acum, s-au inregistrat opt asemenea fenomene, toate in sudul tarii. "Cele mari pot fi monitorizate cu ajutorul radarelor, insa timpul de alerta este foarte scurt, de cel mult 10-13 minute", spune Aurora Stan-Sion. Tot ce puteti face, daca va aflati intr-o zona libera unde se produce o tornada, este sa va adapostiti imediat. Este indicat sa nu fugiti in directia in care se indreapta ea, deoarece are o viteza foarte mare si va ajunge din urma. Daca nu aveti timp sa va indepartati, trebuie sa va culcati la pamant si sa va acoperiti capul, pentru ca tornada ia pe sus diverse obiecte, care va pot lovi. In nici un caz sa nu va adapostiti sub poduri si sa nu ramaneti in masina, pentru ca poate fi rasturnata.
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

spooky

Aceste fenomene naturale sau o parte pe care le vedem au legatura intr-adevar cu schimbarea prin care trece planeta noastra.

Asa cum preciza pri3st3ss, temeperatura medie anuala a crescut cu 0.3 grade... dar... aceasta cifra e nesemnificativa si daca ne gandim la microclima... ca despre asta vorbim... sau o clima regionala (si ma scuzati daca fac vreo confuzie de termeni) se aplica la nivelul Romaniei... poate ca cifra e diferita la nivel de continent sau la nivel global.

Dar cred ca ce e mai important e faptul ca aceste fenomene sunt produse de diferentele mari de temperatura ce au loc... diferente chiar de 10-15 grade... si cand aceste diferente mari de temperatura se produc, vedem rezultatele... uragane, tornade sau alte fenomene.

Si nu e un secret si nu e ceva nou cand spunem ca exista metode de manipulare a vremii.... oficial de la sfarsitul anilor 70... si cercetarile au inceput chiar si dinainte de anii 50.

Ceea ce vedem in ziua de astazi, as spune e ceva normal prin care trece planeta: din ce in ce mai multe cutremure, eruptii ale vulcanilor, uragane si tornade din ce in ce mai puternice... se petrec foarte multe modificari in structura pamantului... polul nord magnetic migreaza din Groelanda spre Siberia... mantaua... stratul pamantului care se pare ca e  vorba de mai multa lava decat se credea, e mult mai activ decat anterior ceea ce genereaza in parte cresteri bruste de temperatura in oceane si determina eruptii tot mai dese a vulcanilor... la care mai adaugam ca noul ciclul al soarelui... va fi cu 50% mai puternic decat precedentul... eruptiile solare ne vor afecta din ce in ce mai mult viata cotidiana... pana chiar in punctul in care retele de transmisie a energiei vor ceda, comunicatiile conventionale si cele prin satelit vor fi intrerupte... mai multi sateliti distrusi si chiar si echipamente de comunicatie de pe pamant... nu vreau sa creez o imagine apocaliptica, dar nu ar trebui sa ne mai surprinda acest lucru.

Iar cat priveste incalzirea globala si influenta noastra asupra planetei... as putea spune doar ca e picatura care a dat pe dinafara... iar campania ecologista cu incalzirea globala e mai mult vorba de deceptie... Constient sau nu, joaca cu cu vremea si cu pamantul au generat mult mai multe probleme decat putem sa ne imaginam.

chiar azi vedem la televizor cum vulcanul Merapi din Indonezia sta sa erupa:
CitatStare de alertă maximă în Indonezia din cauza vulcanului Merapi, care stă să erupă în orice secundă. Peste 34.000 de oameni care locuiesc în apropiere au fost evacuaţi.

Merapi este situat în apropierea vechiului oraş Yogyakarta, în centrul insulei Java, la circa 30 de kilometri de vulcan. Ultimele indicii provoacă temeri serioase în legătură cu o erupţie iminentă a vulcanului. Ultima dată când a erupt Merapi a fost în 1994. Atunci, 70 de persoane au murit. Cel mai mare număr de victime provocate de erupţia vulcanului Merapi s-a înregistrat în 1930: aproximativ 1.300 de morţi.

"In a world of universal deceit telling the truth is a revolutionary act." -- George Orwell, 1984

assiris

se pare ca "maya" are dreptate in ce a postat la Sfirsitul lumii"
Apropo de asta, in nr 717/mai 2006 in Formula AS scrie ceva despre civilizatia Maia si calendarul ei misterios si nu numai...

Wingsofwrath

Nu stiu de ce tornadele sunt considerate niste fenomene atat de iesite din comun pentru Romania. E drept ca nu avem "twistere" care sa rivalizeze cu celebrele fenomene meteorologice care devasteaza an de an regiunea cunoscuta drept "Tornado Alley" din "Mid-West"-ul American, dar vartejurile sunt departe de a fi niste evenimente extraordinare. Mai precis, pana acum am avut ocazia sa vad acest fenomen de trei-patru ori in timpul a 20 de ani petrecuti in Constanta, fata de doar doua cazuri in care, in acelasi interval de timp, am vazut marea inghetata.
Ce pot sa spun depre vartejuri, din observare directa, este ca in general au loc la ceva departare de tarm si nu intotdeauna ating valurile, uneori ramanand suspendate sub nori. De asemenea, fata de rudele lor mai mari din America, atat dimensiunile cat si durata dea viata sunt modeste, durata medie intre formare si disipare fiind cam de 10 minute.
De asemenea pot sa confirm fapul ca imaginile cu "tornada" de la Neptun sunt autentice.

CHIP

Mai au pina sa capete forma si consistenta tornadelor din America.previziunile meteorologilor sunt sumbre,cu precadere in viitor Dobrogea va fi ,, maturata,,de catre tornade.

Wingsofwrath

E adevarat ca in acest moment clima este in schimbare, dar cercetatorii  nu au reusit sa se puna de acord daca este vorba de o incalzire sau o racire globala a climei, daramite daca este vorba de un ciclu natural, sau omul este de vina.
Oricum, sunt slabe sanse sa se intample ceva catastrofal in urmatorii 100 de ani, asa ca sugerez sa-i lasam pe cei care se pricep sa se ocupe, si noi sa ne vedem de ale noastre... Chiar si daca o sa vina mai stiu eu ce cataclism, noi o sa fim moriti de mult si vorba lui Ludovic, "dupa mine, potopul"...

Unidentified

Citat din: Wingsofwrath din  23 Mai 2007, 10:39:52
Oricum, sunt slabe sanse sa se intample ceva catastrofal in urmatorii 100 de ani, asa ca sugerez sa-i lasam pe cei care se pricep sa se ocupe, si noi sa ne vedem de ale noastre... Chiar si daca o sa vina mai stiu eu ce cataclism, noi o sa fim moriti de mult si vorba lui Ludovic, "dupa mine, potopul"...

ce intelegi tu prin 'ceva catastrofal ' ?
catastrofa de genul unui meteorit care sa rupa in 5 pamantul sau catastrofe de genul inundatiilor si tornadelor care au inceput sa apara si la noi ?

Wingsofwrath

Bineinteles ca ma refeream la fenomene meteorologice. Nu de alta, dar daca iti pica in cap ditai meteoritul, nu poti da vina pe incalzirea globala...

lylyt_ice

Felul tau de a trata astfel de probleme,lasa putin de gindit...dar incerc sa te inteleg poate ca esti atit de tinar si inca nu ai deajuns de desvoltat simtul raspunderii fata de generatiile viitoare.plus de asta ,inca 100 de ani...!!!nu ti se pare ca de alaltaieri au expirat???
Cei care; ziua dorm si noaptea se odihnesc, cand oare mai au curiozitatea sa vada cum este sa fii trezit la "realitate" ?

Urban

Citat din: Wingsofwrath din  23 Mai 2007, 10:39:52
E adevarat ca in acest moment clima este in schimbare, dar cercetatorii  nu au reusit sa se puna de acord daca este vorba de o incalzire sau o racire globala a climei, daramite daca este vorba de un ciclu natural, sau omul este de vina.
Oricum, sunt slabe sanse sa se intample ceva catastrofal in urmatorii 100 de ani, asa ca sugerez sa-i lasam pe cei care se pricep sa se ocupe, si noi sa ne vedem de ale noastre... Chiar si daca o sa vina mai stiu eu ce cataclism, noi o sa fim moriti de mult si vorba lui Ludovic, "dupa mine, potopul"...

Clima este in schimbare de vreo 4,5 miliarde de ani...ceva catastrofal se intampla in fiecare minut dar tu probabil nu iti dai seama fiind mult prea ocupat sa iti traiesti clipa.....cat despre cercetatori, au fost vreodata de acord in privinta vreunui lucru ?
Iar referitor la "dupa mine, potopul"....ne-ai lamurit din start...

O seara placuta in continuare


Unidentified

pai aici vroiam si eu sa ajung :P
mi se pare exagerata afirmatia ca in 100 de ani nu o sa se intample nimic...oricum deja devenim off topic la fel ca intreg subiectul asta cu tornade si mare si soare

Wingsofwrath

Prin "catastrofal" ma refeream la ceva global care sa ne afecteze pe toti. Catastrofe locale se intampla anual- cate un tsunami, inundatii, tornade, etc. Sunt capricii ale naturii si constituie un risc acceptat al vietii pe aceasta planeta. Pe de alta parte, sunt de parere cu Urban ca acestea nu sunt chestii iesite din comun, si tot trend-ul acesta alarmist ("OMG, vine Apocalipsa!") nu isi are rostul.
Daca te loveste avalansa, atunci iti pui problema cum sa supravietuiesi, nu stai sa te gandesti de ce m-a lovit avalansa, cand eu stateam aici linistit- o fi fluturele ala care bate din aripi la Seul... E de vina Incalzirea Globala!

Ideea m-a lovit in timp ce participam la un Workshop de arhitectura si conservare la Sibiu, asta vara- era vorba de ideea de a conserva centrul vechi al orasului asa cum arata el prin secolul 18 si de a interzice orice interventie moderna. M-am gandit- orasul este in continua schimbare. Inainte de caldirile pe care le vedem astazi (sec 17-18) acolo erau alte cladiri, mai vechi, medievale. De fiecare data cand  orasul o duce bine, oamenii au bani si decid sa-si modernizeze stilul de viata construindu-si case noi. Pentru ei nu canteaza faptul ca respectiva casa pe care o locuiesc are valoare istorica- e a lor, o pot da jos si isi pot face o vila cum au vazut ei la TV. Acesta este un fenomen caontinu. Daca sapi o groapa in Constanta, o sa gasesti 20 de straturi de habitatie diferita, unul pestre altul- greci, romani, daci, pecinegi, kurgan, romani, bulgari, tatari, turci, rusi...

Ei bine, de ce nu am extrapola aceasta idee la nivelul planetei? De ce ar trebui clima sa fie exact cum a fost acum 200 de ani? De ce nu asa cum a fost pe vremea mamutilor?
Clima se schimba. S-ar putea sa fim noi cei responsabili, cu emisiile noastre de dioxid de carbon, dar parca n-as zice. 200 de ani este prea putin ca sa influentezi ce va la scara planetara. Sunt de acord sa incerci sa limitezi impactul uman asupra mediului, dar nu sa te apuci sa vii cu solutii sa "repari" ceva ce s-ar putea sa nu fie stricat. Nu de alta, dar nu stii ce efecte poate sa aiba.
Cercetatorii sunt, in marea lor majoritate, asa de prinsi de domeniul lor ingust, incat nu se pot pune de acord asupra unor elemente de baza ale teorilor lor.
Dupa parerea mea, putem considera principalele analize asupra motivelor si evolutiei "Incalzirii Globale" ca nefiind altceva decat teorii. Interesante, dar fara prea mult baza fizica si in nici un caz destul de precise pentru a furniza solutii.

Pentru a trage concluziile, daca nu cumva va-ti ales o cariera in domeniul meteorologiei sau vre-o alta stiinta conexa, atunci este inutil sa ne batem capul. Nu avem nici cunostiintele (am facut cursuri de meteorologie, dar pentru Aeroclub. Stiu sa iti deosebesc un cumulus de un cumulo-nimbus, stiu cum functioneaza, dar nu am nici cea mai vaga idee ce efect ar avea o furtuna  la Dorohoi asupra vremii la Washington. Si nici meteorologii "mari".) nici timpul necesar.

ASTA voiam eu sa zic prin mesajul meu anterior... ma distreaza ca v-m ofensat pe unii dintre voi si acum ma considerati un soi de "inima de pietra" egoist pana in maduva oaselor. Well, I'm flattered, but flattery won't do...