Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Zona de Neant in Cosmos

Creat de Urban, 03 Decembrie 2007, 20:22:50

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Urban


Lucrul considerat imposibil pana acum a fost descoperit de curand de catre astronomii de la National Radio Astronomy Observatory, cu ajutorul radio-telescopului VLA: la aproximativ 2 milioane de ani lumina (foarte aproape de Pamant în termeni astronomici) exista o ZONA DE NEANT, adica un imens gol – o zona din Univers în care nu exista nimic, nici stele, nici alte corpuri ceresti si, mai ciudat, nici materia neagra despre care, pana acum, se stabilise ca exista peste tot în Univers.

Aceasta zona de neant a atras atentia cercetatorilor prin densitatea foarte mica detectata: cu 45% mai mica decat în restul Universului. Initial, a fost considerata a fi o gaura neagra – o sfera de materie densa. Dupa ce au fost eliminate undele de bruiaj (ce rezultau din suprapunerea unor galaxii si nebuloase) a rezultat ca în zona respectiva nu exista niciun fel de materie, nici o galaxie, nici praf de stele sau o gaura neagra, nici acea misterioasa materie neagra (o materie invizibila, dar careia i se pot masura efectele gravitationale) ce era considerata a fi substanta primordiala a Universului.

Fotografiile efectuate acestei zone au relevat faptul ca este temperatura este de 0 absolut - Zero absolut (sau zero grade Kelvin (-273,15°C sau -459,67°F) , termen folosit pentru a descrie un sistem care nici nu absoarbe, nici nu emite energie). Anterior descoperiri zonei de neant, se constatase ca Eridanus, cea mai apropiata constelatie de acea zona, parea mai rece decat alte constelatii, ceea ce însemna ca radiatiile cosmice treceau printr-un vid (atunci cand trec printr-un vid, radiatiile pierd energia fotonilor, iar cresterea energie se constata la traversarea unei zone cu materie).

O alta stranie descoperire în apropierea Terrei, în constelatia Ursa Mica, a fost cea a unei stele moarte, denumita de cercetatori Calvera. Stelele moarte sunt stele care au explodat, transformandu-se astfel în supernove a caror regiune centrala se prabuseste sub propria gravitatie, determinand combinatia protonilor cu electronii, ceea ce duce la formarea neutronilor (de aici si denumirea de stele cu neutroni). Stranie nu este existenta ei, caci sunt milioane de stele moarte în Univers, ci o caracteristica a Calverei care nu apartine stelelor moarte: Calvera nu mai emite lumina, dar emite o cantitate de raze X, aspect neconstatat pana acum la stelele moarte.

Sursa http://www.365days.ro/articol-851-o-zona-de-neant-in-apropierea-terrei/