Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Meteorit sau avion? [Maramures] [28 august 2007]

Creat de Kymosabe, 29 August 2007, 18:36:21

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

lylyt_ice

  Daca te referi la armata americana,ai perfecta dreprate,testeaza in prezent tot felul te aparate,care sunt nedetectabile prin sistemele radar de care dispunem noi,plus aparatele de spionaj ,manevrate virtual din alte aparate zburatoare...(Vezi cazul din Bucuresti de pe 22.08 semnalat de Unidentifiend) !!!
Cei care; ziua dorm si noaptea se odihnesc, cand oare mai au curiozitatea sa vada cum este sa fii trezit la "realitate" ?

Kymosabe

#16
Explozie misterioasa in judetul Bacau
21.04.2006 
 
Zeci de mii de oameni din judetul Bacau, aflati pe o arie de cateva sute de kilometri patrati, au auzit ieri-dimineata o bubuitura extrem de puternica.  Centrul exploziei pare sa fi fost in zona Comanesti, acolo unde s-a zguduit pamantul si au zanganit ferestrele. Zgomotul a fost auzit pana in municipiul Bacau, la 50 de kilometri departare, dar si in judetele Neamt si Covasna, dupa cum sustin unele surse. Bubuitura a panicat foarte multa lume de pe Valea Trotusului.Cei mai multi martori au descris zgomotul ca pe unul neobisnuit, care venea de sus. "Casa mea s-a zguduit din temelii. A fost o bubuitura puternica, urmata de o alta, in descrestere, ca un fasait", spune un localnic din Asau. Desi e cert ca ceva s-a intamplat, autoritatile au incercat in zadar sa afle ce anume. La solicitarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bacau, Baza Aeriana a trimis in zona Comanesti un elicopter pentru a inspecta muntii si a gasi, eventual, sursa de zgomot. Survolul, care s-a limitat la aria muntoasa din judetul Bacau, nu a descoperit insa nimic, sustin oficialii Bazei Aeriene. Comandantul Aeroportului Bacau, Cristian Stanciu, a infirmat din start ipoteza prabusirii unui avion militar, precizand ca niciun avion nu s-a ridicat de la sol in ultimele doua zile. Nici radarele turnului de control nu au indicat prezenta vreunui avion civil in zona. "Din aviatia civila, singurul care ar fi putut sparge zidul sonic este avionul Concorde, ori acelea nu au ruta pe la noi", ne-a declarat comandorul Gelu Miron, ofiterul de relatii cu presa al Bazei Aeriene.O alta ipoteza vizeaza operatiunile de dezafectare a minelor de la Comanesti, inchise de ceva vreme si supuse imploziilor controlate. Primarul din Comanesti, Viorel Miron, a declarat insa ca ieri nu a fost programata niciun fel de actiune de acest gen. In multitudinea de zvonuri si scenarii se afla si acela ca bubuitura ar fi fost produsa in urma unui experiment militar secret.
Ipoteza meteorituluiIpoteza acceptata ieri dupa-amiaza de cei mai multi a fost cea lansata de aviatori: dezintegrarea unui meteorit, ceea ce ar explica si aria mare de raspandire a zgomotului. Acelasi lucrul-a sustinut si locotenent-colonelul Catalin Felegeanu, de la Protectia Civila: "Un asemenea bang sonic poate proveni doar de la un meteorit sau de la un avion".  Seful Politiei Comanesti, comisarul Mircea Chiriac, crede si el in ipoteza meteoritului. In sfarsit, Dan Mihut, vicepresedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori, explica faptul ca un corp care intra in atmosfera produce un crater pe suprafata pamantului, daca are cateva zeci de tone. Daca are doar cateva sute de kilograme, explodeaza la mai putin de un kilometru deasupra solului, urmele putand fi depistate, cu greu, in scoarta copacilor. "Astfel de fenomene sunt destul de frecvente", a mai spus Mihut. Ultima oraAseara, la inchiderea editiei, o femeie din Comanesti a sunat la primarie si a spus ca, la mare distanta, copiii ei au zarit fum in padure, pe un versant de munte. "Zona respectiva este greu accesibila, in munti, la circa o ora de mers pe jos. Un echipaj de politisti comunitari va pleca in zona", ne-a declarat primarul Viorel Miron.


Explozie in Muntii Tibles
28.08.2007

O explozie puternica si o urma de fum alb pe cer i-a speriat, in seara zilei de marti, pe locuitorii din comunele maramuresene Ieud, Sieu Poienile Izei, Rozavlea, Bogdan Voda, Dragomiresti, Saliste, Sacel, si din alte localitati de pe Valea Izei. In jurul orei 19.00, toata lumea a auzit o bubuitura puternica, venita "de sus, de undeva, pe deasupra padurii", dupa cum ne-au explicat localnicii.
In scurt timp, Serviciul 112 a fost alertat de primari si mai multi cetateni, speriati ca in zona Sieu-Botiza s-ar fi putut prabusi un avion de mici dimensiuni, pe care oamenii l-ar fi vazut zburand prin zona. Gheorghe Dunca, secretarul primariei Poienile Izei, ne-a confirmat, ieri, ca bubuitura a fost suficient de puternica, atat cat sa-i zgaltaie geamurile casei. "A fost destul de puternica, eram in casa si am simtit imediat geamurile cum trepideaza.
S-a auzit dinspre muntii Tibles, e o zona cu padure deasa, de asta ne-am temut ca daca-i avion si-or fi oameni in el trebuie sa-i gasim! Am vorbit cu sateni care au vazut o dara de fum alb, cred ca sunt sinceri, sunt oameni de treaba, n-ar minti. Eu cred ca a fost un obiect zburator, care s-a dezintegrat in aer. Cam asa a trosnit!", sustine secretarul Dunca.
Petru Pop, agent sef adjunct la Politia ...
Si Vasile Dunka, edilul din comuna Poienile Izei, era ieri preocupat sa afle noutati despre incidentul, despre care nu a putut sa ne spuna mare lucru. "Eram in casa si am auzit un zgomot, ca de explozie. Prima data m-am gandit la vreo acumulare de gaz pe undeva pe aproape. Apoi am iesit repede in curte sa verific casa, sa vad daca s-a fisurat, sau ce s-a intamplat.
Am vorbit cu vecinii, toata lumea a auzit. A venit de pe munte, ca o puscatura de cariera de piatra. In rest, astazi au venit cei de la ISU, Pompieri si Jandarmii de ne-au intrebat cum a fost", ne-a declarat primarul Vasile Dunka.
Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures, jandarmi, politisti si localnici au inceput imediat, in noaptea zilei de marti spre miercuri, cautarile. Nu au gasit, insa, nici urma de vreun avion, asa ca satenii de pe Valea Izei erau, ieri, numai ochi si urechi pentru a putea afla cine sau ce ar fi putut sa provoace un zgomot atat de intens.
Controlorul de trafic din tura de noapte a Aeroportului International Baia Mare, Ovidiu Barle, a anuntat ieri la prima ora ca, in dupa-amiaza zilei de marti, n-au fost programate zboruri civile sau militare si ca radarul nu a identificat nici un obiect zburator pe culoarele aeriene din Maramures si Satu Mare. Satenii din comuna Stramtura i-au povestit, insa, primarului lor ca au vazut un avion rotindu-se peste sat.
"Mai multi oameni au venit la mine si mi-au spus ca un avion facuse doua ture deasupra comunei si apoi a disparut pur si simplu. La scurt timp mi-au spus ca s-au vazut urme de fum alb pe cer si bubuitura", povesteste primarul din Stramtura, Ioan Pasare.



Este un proverb care spune : "daca s-a intamplat o data, este probabil sa nu se mai intample niciodata; daca s-a intamplat de 2 ori, atunci sigur se va intampla si a treia oara!". :lol:
Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

jackie28t

#17
Citat din: Kymosabe din  31 August 2007, 23:23:07
Este un proverb care spune : "daca s-a intamplat o data, este probabil sa nu se mai intample niciodata; daca s-a intamplat de 2 ori, atunci sigur se va intampla si a treia oara!". :lol:

Misto proverbul Kymosabe.Mi-a placut :-D LOL
Voi expune un film in care puteti auzi un Sonic boom.Si e DUBLU BOOM doar de la un concorde.LOL

http://www.youtube.com/v/annkM6z1-FE

Mai mult aici: http://pic1.piczo.com/valuca/?g=26731427&cr=1

lylyt_ice

  O dovada mai explicida nu cred ca poate fii expusa ...! de mantionat ca sunt aparate care depasesc viteza sunetului de sapte ori...
Cei care; ziua dorm si noaptea se odihnesc, cand oare mai au curiozitatea sa vada cum este sa fii trezit la "realitate" ?

Arckadii

Intr-adevar Jackie, cred ca avem de a face cu asa ceva si in Maramures, si dupa parerea mea o sa mai tot avem de-a face cu astfel de lucruri acum cand armata americana si-a facut drum si pe la noi...


Ark

CHIP

Probabil ca a fost un aparat de spionaj rusesc,ca tot stationeaza acum trupele americane la noi.

DepthOfField

#21
Fara indoiala ca putea fi un avion care sa produca boom sonic...fie el militar, american, romanesc, rusesc, de spionaj sau intr-o misiune oarecare. Daca era de spionaj, nu vad de ce trebuie sa faca "tam-tam", adica "bum" ca este pe acolo..preferabil e sa fie nevazut si neauzit...
Oricum, ipoteza bangului sonic produs de un avion este PLAUZIBILA.

Dar nu vad de ce nu si ipoteza meteorului nu ar fi valabila, deci PLAUZIBILA. Probabil pentru ca credem ca sunt foarte rari, si se intampla numai "la altii"? Sau ca nu prea intelegem fenomenul?

O sursa aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Meteor

in esenta, majoriatea covarsitoare a particulelor "cozmice" sunt graunte microscopice, si ele intra in atmosfera fara sa le vedem/auzim.
Sunt si multe particule de marimea grauntelor de nisip, deci milimetri, care intra in atmosfera tot cu viteze de zeci de km/secunda, si se dezintegreaza, creand fenomenul de meteor, adica ceea ce se vede poate in orice noapte daca insisti si ai rabdare multa, dar mult mai des cand Pamantul strabate zone mai incarcate de asemenea particule, cum ar fi resturi din coada cometelor sau alte zone "prafuite", carora li se cunoaste traiectoria, si asfel se pot face previziuni in mass-media, astfel incat avem de-a face cu curentul meteoric "perseide", leonide" etc.
Mai sunt si particule mai mari, probabl de ordinul centimetrilor, mai rare, care, la fel, intra in atmosfera si se dezintegreaza, dar o fac cu surle si trambite, adica produc dare foarte luminoase, se aud explozii sau banguri sonice, eventual dara traiectoriei compusa din materia provenita din dezintegrare ramane ca un fum mai multe minute..pana se dispeaza de curentii atmosferici de la altitudine. Ei mai sunt denumiti fireball sau bolizi.
Daca meteorul e suficient de mare, este posibil sa nu se dezintegreze complet, si ajunge pe sol ca si un bolovan, si uneori astfel e gasit de oameni si expus prin muzee :-D
Mult mai rar, sunt meteorii mult mai mari, care produc daune, dar..sa nu ne gandim la acestia.

Revenind la categoria bolizilor, se pare ca ei nu sunt atat de rari cum se crede, ba chiar intra in atmosfera la cateva zile..desi nu o fac in acelasi loc, o fac deseori in teritorii nepopulate (oceane), o fac ziua si nu se vad, sau noaptea tarziu cand nu are cine sa-i vada. Cand o fac in momente si zone bine alese, atunci ei devin "vedete".

Si am cateva exemple de bolizi si superbolizi:

1) On May 4, 2006, astronomer Jim Gamble caught one flying over El Paso, Texas:



sursa http://www.spaceweather.com/archive.php?month=05&day=20&year=2006&view=view

================

2) June 7th in Norway



sursa: http://www.spaceweather.com/archive.php?month=05&day=20&year=2006&view=view

Se presupune ca meteorul din Norvegia ar fi putut ramane suficient de mare cat sa fi cazut pe Pamant. Cazul este asemanator cu un alt meteor,  cazul "Park Forest meteorite of 2003", unde un meteor s-a spart in bucati si a lovit o zona populata. Urmariti explicatiile si fotografiile (!) aici: " http://www.psrd.hawaii.edu/Aug04/ParkForest.html "

Brrr...

================

3) On Wednesday, July 25th at approximately 10:00 UT, "a major daylight fireball tore across the skies of Slovenia, Croatia and Italy,"



sursa: http://www.spaceweather.com/archive.php?month=07&day=31&year=2007&view=view

================

si or mai fi o gramada de exemple.

De obicei, la superbolizi, se presupune ca bucati din el au supravietuit dezintegrarii atmosferice, si au cazut pe sol.. insa gasirea lor e o provocare... mai norocos a fost exemplul anterior de la "Park Forest meteorite of 2003", unde am pus si linkul, si unde s-au gasit numeroase bucati prin zona populata.

Asadar, nu ar fi de mirare ca de obicei, ceea ce ramane din fenomen, este ceea ce vedem si in acest caz de la Maramures: eventual o dara luminoasa puternica (mai rar, caci dureaza cateva secunde, si se produce inainte de a auzi ceva), boomul sonic resimtit ulterior pe o zona intinsa, eventual o dara de fum ceva pe cer (daca nu-s nori care sa mascheze, sau macar sa confuzeze) si apoi absenta urmelor desi se fac cautari... (bolovani greu de gasit, evident)


Asadar, o fi fost avion sau meteorit.
David Sereda: "Evidence - The case for NASA UFO's" ... Evidence ?!
http://www.freewebs.com/depth0ffield/analizasereda1.htm

toma

CitatCum adica intors la 360 de grade
Simplu, ca si periuta de dinti Colgate 360 grade! :lol:. O drona poate avea un ungi diedru negativ la aripi si asa pare un avion intors cu ...180 grade.
Citatdar totusi cum ramane cu focul vazut de unii....si totusi in ce conditii "bubuie" MIG-urile in halul ala 
. Sa nu uitam subiectivitatea martorilor in astfel de declaratii. Lumina Lunii vazuta printre nori poate fi usor cataloga drept foc. Cit despre "grozavia" unei bubuituri....sa nu mai vorbim!
Citatsi de fapt,armata nu a confirmat ca nu a avut nici un avion la acea ora acolo,ci doar ca nu a vut nici o misiune speciala acolo,iar asta poate insemna orice
Alx, corecta remarca. Este un fel de a spune ceva fara sa afirmi nimic.
Citatastfel de lucruri acum cand armata americana si-a facut drum si pe la noi...
Corect. Sa nu uitam de atacul americanilor, fara declaratie de razboi, asupra Iugoslaviei. Zile la rind s-a negat ca avionele de bombardament ar survola teritoriul tarii noastre. Asta pina cind un rezervor suplimentar a cazut in ograda unui taran ...mioritic. S-a balamijt si atunci o exlicatie in care se facrea referire la aerodinamica si viteza, dar...cine stie cunoaste. :wink:
Bune precizari Ciuciulete. As mai adauga ca in cazul bolizilor, la sol nu ajunge/ramine nimic palpabil. De aici si insuccesul cautarilor de urme in astfel de cazuri.
As inclina 80% un meteorit (bolid) si 20% un joc al vreunui "Maverick", autohton sau strainez.
Scopul cuvantarii nu este de a impune, ci de a convinge." (IACOB NEGRUZZI)

DepthOfField

CitatAs mai adauga ca in cazul bolizilor, la sol nu ajunge/ramine nimic palpabil. De aici si insuccesul cautarilor de urme in astfel de cazuri.
ba poate sa ajunga si pe sol, asa cum tocmai am precizat, si uite si exemplul concret de aici http://www.psrd.hawaii.edu/Aug04/ParkForest.html 

Insa insuccesul provine de la cautarea acului in carul cu fan..adica a unor bolovani, undeva..pe teren..nici macar nestiindu-se exact unde.
David Sereda: "Evidence - The case for NASA UFO's" ... Evidence ?!
http://www.freewebs.com/depth0ffield/analizasereda1.htm

toma

Imi cer scuze, probabil nu am fost prea clar. Ma refeream la meteoritii mici, care ard in aer sau fac explozie inainte de a ajunge in contact cu solul. Efectele vizibile ale acestora te duc cu gindul ca ar trebui sa gasesti la sol bucati mari, usor de vazut si dibuit. Ceea ce nu este cazul.
Cum ziceai si tu, inseamna sa cauti bolovani, undeva..pe teren..nici macar nestiindu-se exact unde.
Scopul cuvantarii nu este de a impune, ci de a convinge." (IACOB NEGRUZZI)

romulus

----
Citatde fapt,daca ai urmarit,armata nu si-a bagat nasul deloc pe acolo...oare de ce?  nu cumva stiau ce a fost?
---- Si eu banuiesc ca armata (cei din aviatia de vanatoare ori din radiolocatie) stia  ca a fost un aparat de zbor(militar) si d'aia nici nu s-a agitat. Si nu e obligatoriu ca aparatul sa fi fost de-al nostru.
----Howgh !
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David