Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Cum scriem

Creat de Yagg, 26 August 2007, 00:38:00

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Yagg

Deschid acest subiect cu dorinþa de a ajuta sau, mãcar, de a informa utilizatorii care scriu pe acest forum, despre cum ar trebui sã arate un rãspuns scris mai corect sau cel puþin sã se conformeze articolului 1.3 din Regulamentul RUFOn.

Citat1.3. Utilizatorii trebuie sa foloseasca un limbaj adecvat, fara obsecenitati, corect gramatical (a nu se folosi j , k, 3,1 unde nu este necesar). Nu cere nimeni un limbaj academic, insa nici unul de mahala. A nu se folosi in exces iconitele emotive.

Nu se impune o scriere perfect corectã, dar trebuie sã încercaþi sã vã apropiaþi de o exprimare mai corectã, lizibilã ºi nedeformatã.

Scopul acestui subiect este mai mult educaþional decât unul de mustrare. Cauza creãrii acestui subiect este din simplul motiv cã, unii utilizatori au o exprimare deosebit de gravã, în sensul deformãrii cuvintelor din limba românã, folosirii incorecte a semnelor de punctuaþie ºi altele.
Efectele se vãd în folosirea în scris a limbii române sau unde este cazul, în vorbirea limbii române, de zi cu zi, iar unii pot considera ori cã omul respectiv nu ºtie sã scrie, ori pot considera acea persoanã un model ºi scriu asemãnãtor.

Sper sã nu deranjeze pe nimeni intenþia mea, dar cred cã într-o comunitate în continuã dezvoltare trebuie sã avem câteva idei despre niºte lucruri elementare, de bazã, care vã pot ajuta zi de zi.
Una dintre calitãþile de bazã a utilizatorilor acestui forum ºi a membrilor RUFOn, am observat cã este dorinþa de a învãþa ºi de a cunoaºte.

Poate cã nici eu ºi nici altcineva care considerã cã ºtie sã scrie, oarecum mai corect, în limba românã nu o fac aºa cum trebuie, deci va trebui sã contribuim toþi la asigurarea unei calitãþi în rãspunsurile noastre. Bineînþeles, acest lucru nu înseamnã cã, automat, trebuie sã vã modificaþi modul de a scrie, se poate ºi treptat. De aceea, vã propun sã contribuim cu surse ºi corectãri în cazul în care întâlnim o exprimare incorectã sau o neclaritate.

Am sã încep eu prin inserarea unor adrese web de unde puteþi sã vã asiguraþi exprimarea corectã:

http://dictionare.edu.ro/ - DEX

http://dictionare.edu.ro/corect.php -  Ghid de exprimare

Exemple:
http://dictionare.edu.ro/search.php?cuv=extraterestru
http://dictionare.edu.ro/search.php?cuv=martian

Lecþii Limba Românã clasa a V-a
Lecþii Limba Românã clasa a IX-a

Deocamdatã atât, cine mai are resurse sau idei sã contribuie.


Yagg

#1
Virgula:

Pentru o idee de bazã, vã prezint sumar definiþia ºi 1-2 exemple:

Definiþie:
Virgula delimiteazã unele propoziþii în cadrul unei fraze ºi unele pãrþi de propoziþie în cadrul propoziþiei. Virgula aratã felul în care fraza ºi propoziþia se despart în elementele lor constructive, pe baza raporturilor sintactice dintre ele. De asemenea, virgula marcheazã anumite pauze scurte fãcute în cursul rostirii unei propoziþii sau fraze. Astfel, ea, alãturi de alte semne de punctuaþie, serveºte la redarea graficã a ritmului vorbirii ºi a intonaþiei.

Exemple:

Virgula este inseratã imediat dupã cuvântul scris anterior, fiind urmatã de un spaþiu ºi continuarea propoziþiei. Poziþionarea virgulei are importanþã foarte mare ºi pentru aspect. Spaþiul se foloseºte dupã virgulã, nu înaintea ei.

Corect: Asearã, am avut un vis, o premoniþie, prin care eram avertizatã cã avionul va avea defecþiuni tehnice.

Greºit: Asearã , am avut un vis , o premoniþie , prin care eram avertizatã cã avionul va avea defecþiuni tehnice.

Greºit: Asearã am avut un vis [lipseþe virgula] o premoniþie<-(explicaþie suplimentarã) ,prin care eram avertizatã cã avionul va avea defecþiuni tehnice.

+ alte cazuri.



Nox

#2
Sa scriem corect acronimele


Definitie:

ACRONÍM, -Ã adj., s.n. (Cuvânt) format din prima sau primele litere ale cuvintelor care compun o sintagmã, o expresie, un titlu etc. [< fr. acronyme]

http://en.wikipedia.org/wiki/Acronyms
http://ro.wikipedia.org/wiki/Acronime

Exemple:

Corect:

RUFOn (Romanian UFO network)
OZN (Obiect Zburator Neidentificat)
UFO (Unidentified Flying Object)


Gresit:

rufon / rUFOn / ozn / Ozn / ufo / UfO / samd...

Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

Yagg

#3
Pentru utilizatorii browser-ului Mozilla Firefox care doresc verificarea ºi corectarea ortograficã în limba românã, existã o extensie pe care o descãrcaþi de pe situl diacritice.ro ºi se instaleazã automat.

Dupã instalare, închideþi ºi reporniþi browser-ul, faceþi clic dreapta într-un câmp de text, asiguraþi-vã cã opþiunea "Spell check this field" e bifatã, iar din submeniul Languages> alegeþi  "Romanian".

Cuvintele scrise incorect vor fi subliniate cu o linie punctatã de culoarea roºie, iar pentru corectarea lor faceþi clic dreapta ºi din meniu, din partea de sus, alegeþi cuvântul corect.

Atenþie! Nu toate cuvintele sunt inserate în dicþionar, deci este posibil sã fie ºi mici scãpãri ºi nu întotdeauna cuvântul ales de dicþionar poate fi corect d.p.d.v al propoziþiei. Pentru inserarea unui cuvânt nou, corect, verificat, în dicþionar faceþi clic dreapta pe cuvântul scris corect de dvs, dar subliniat ca fiind greºit(negãsit), iar din meniu alegeþi opþiunea: "Add to dictionary". Verificaþi de douã ori înaintea inserãrii cuvântului nou în dicþionar. Acesta va fi considerat ca fiind corect la urmãtoarea verificare.

Succes!

spooky

Numele e: Romanian UFOnetwork (de la asocierea cu UFOnetwork - www.UFOn.org)... si prescurtarea RUFOn.*

Se accepta si RUFON.

*Since 1998.
"In a world of universal deceit telling the truth is a revolutionary act." -- George Orwell, 1984

Yagg

Cum scriem corect:

Diacriticele

Orice vorbitor de limba românã este de acord cã limba românã se scrie cu semne diacritice. Wikipedia este o enciclopedie; ca atare, redactarea articolelor în limba românã trebuie fãcutã în singurul mod corect, ºi anume folosind literele cu semne diacritice acolo unde trebuie: Ã, Â, Î, ª, Þ ºi perechile lor minuscule. A scrie fãrã diacritice poate duce la exprimãri ambigue ca de exemplu ,,un tanc de 12 ani", ,,un roman nascut la Roma", ,,zece paturi" etc. Cuvinte precum ,,pamant", ,,stiinta", ,,samanta" nu existã în limba românã, iar un cuvânt precum ,,tata" se poate interpreta în nu mai puþin de ºase feluri în funcþie de diacriticele care i se ataºeazã. În plus, lipsa diacriticelor într-un text românesc denotã o gravã lipsã de profesionalism. La fel ca în alte limbi (francezã, germanã, maghiarã etc.) ºi în limba românã scrierea fãrã diacritice este inacceptabilã.

Sursa: Wikipedia (RO)  - Învaþã mai multe despre diacritice

Resurse

1. Convertor diacritice (din cuvinte fãrã diacritice, în cuvinte cu diacritice)
2. Program extern pentru Microsoft Windows XP [Diacritice.ro]
3. Diacritice sub Microsoft Windows XP:

De obicei la o instalare corectã a sistemului de operare, la Categoria Regional Settings se selecteazã ºi Romanian/Romania pe lângã limba standard, Engleza.

Presupunem cã nu s-a fãcut o asemenea instalare ºi presupunem cã aveþi instalat o copie validã, nemodificatã de Microsoft Windows XP

Urmaþi paºii de mai jos:

1. Clic pe butonul Start -> Control Panel -> Regional and Language Options (sau Date, Time, Language and Regional Options-> Language and Regional Options).
2. Din categoria Standards and Formats se alege Romanian, iar din categoria Location se alege Romania; Clic Ok.
3. Comanda implicitã de comutare între limbi este combinaþia de taste Shift(stânga)+Alt(stânga)
4. Principalele modificãri de pe tastaturã sunt:

Z-Y (ºi invers)
;-º (ª)
'-þ (Þ)
[-ã (Ã)
]-î (Î)
\-â (Â)




jackie28t

Yagg,eu cred ca orice varianta este binevenita atata timp cat se intelege.

http://www.youtube.com/v/mLl9Q47e7bQ

Yagg

@jackie:

eu am pus câteva idei în subiectul ãsta cu gândul cã, poate, vreodatã, cei care scriu stâlcit sau dupã instincte fonetice sã mai tresarã puþin ºi sã se gândeascã, poate, poate se vor schimba într-o zi. Nu am obligat pe nimeni sã respecte în totalitate ce am publicat în acest subiect. E doar aºa, ceva ca o chestie de motivare pentru toþi. Doar sfaturi.

jackie28t

#8
Citat din: Yagg din  16 Iulie 2008, 07:12:17
@jackie:

eu am pus câteva idei în subiectul ãsta cu gândul cã, poate, vreodatã, cei care scriu stâlcit sau dupã instincte fonetice sã mai tresarã puþin ºi sã se gândeascã, poate, poate se vor schimba într-o zi. Nu am obligat pe nimeni sã respecte în totalitate ce am publicat în acest subiect. E doar aºa, ceva ca o chestie de motivare pentru toþi. Doar sfaturi.

Yagg,
ce ai prezentat in acest topic este foarte bine pus deci KEEP up the good work.
Clipul pe care l-am expus mai sus a fost pus cu intentia de a reda un zambet tuturor celor care citesc acest topic si in acelasi timp de a se sesiza varianta hip-hop prezentata in clip ce emana o anumita scriere simtita chiar si pe acest forum.Bine-nteles ca clipul respectiv poate avea si multe alte subintelesuri.Asta ramane la aprecierea fiecaruia.

Yagg

Punctele de suspensie ºi semnul de exclamare

Folosirea punctelor de suspensie în exces nu exprimã nimic ºi au doar un impact vizual neplãcut.

Când folosim punctele de suspensie?

Dupã DEX:

CitatPuncte de suspensie sau puncte-puncte = semn de punctuaþie constând din trei (sau mai multe) puncte aºezate în linie orizontalã, folosit pentru a arãta o întrerupere în ºirul gândirii, al acþiunii sau o omisiune dintr-un text reprodus.

De obicei, se folosesc doar trei (3) puncte care urmeazã imediat dupã cuvânt, la fel ca ºi în cazul virgulei, apoi sunt succedate de un spaþiu ºi se continuã ideea.

Exemplu:
Citat— Câþiva dintre prietenii meu visau la ,,motoare spaþiale" — câmpuri de energie care sã poatã înlocui rachetele ºi sã permitã miºcarea fãrã nici cea mai urmã de senzaþie de miºcare. Mulþi dintre noi credeam cã-s nebuni, dar se pare cã au avut dreptate! Încã mi-e greu sã cred... ºi dacã nu mã înºel am început sã pierdem din greutate.— Da, se ajusteazã la valoarea gravitaþiei selenare. Când vom ieºi, o sã te simþi exact ca pe Lunã. Dar, în numele lui Dumnezeu, Frank, uitã cã eºti inginer, ºi pur ºi simplu bucurã-te de peisaj.
(Fragment din 3001: Odiseea Finalã de Arthur C. Clarke)

Punctele de suspensie se folosesc atunci când dorim sã facem o pauzã mai lungã decât cea pe care o descrie virgula sau dorim sã exprimãm o stare de meditaþie mai lungã pentru urmãtoarea idee sau în cazul continuãrii ideii cu o explicaþie mai profundã.

Atenþie:
Punctele de suspensie... nu le folosim... de foarte multe... ori... pentru cã nu e... corect ºi nici dacã........... folosim............ zeci de puncte............................. nu exprimãm nimic......... decât o exprimare incoerentã..................... în scris.

Când folosim semnul de exclamare?

Dupã DEX:
CitatSemnul exclamãrii = semn de punctuaþie, întrebuinþat dupã o interjecþie, dupã un vocativ sau dupã o propoziþie exclamativã sau imperativã

Pentru cã definiþia de mai sus poate pãrea complicatã pentru unii, de obicei, folosim semnul exclamãrii atunci când dorim sã exprimãm senzaþia cã strigãm, cã spunem ceva cu voce foarte tare sau cã vrem sã fim stringenþi, sã atragem atenþia.

Exemplu:
Citat
Robbie! Robbie!
Deodatã se opri: din pragul casei o privea cu ochii sãi castanii, dând din coadã, un câine mare scoþian de toatã frumuseþea.― Vai ce câine frumos! exclamã Gloria, urcând scara. Se apropie de el cu multã prudenþã ºi-l mângâie: E al meu?Mama le ieºi în întâmpinare.
(Fragment din Eu, Robotul de Isaac Asimov)

Folosirea excesivã a semnului de exclamare are, ca ºi în cazul punctelor de suspensie, un impact vizual neplãcut ºi denotã o scriere incorectã.


Atenþie:

Nu!!!!!!!! folosiþi semnul exclamãrii!!!!!! de prea multe ori decât o singurã datã ! sau de trei ori !!! când doriþi sã fiþi foarte "gãlãgioºi". Dacã folosiþi semnul exclamãrii de zece ori!!!!!!!!!! nu va exclama mai tare decât cel folosit o datã ! sau cele folosite de 3 ori !!! ºi niciodatã în paranteze (!!!!!!!).

arckadii

#10
Acum ceva vreme in cadrul forumului Rufon, exista o sectiune in care anumiti utilizatori explicau care este forma corecta a anumitor cuvinte, cum ar trebui folosite si ce reguli gramaticale ar trebui aplicate pentru a ne asigura ca nu ne aflam in eroare.
Mi s-a parut extrem de importanta o astfel de categorie pentru ca din pacate din ce in ce mai multi oameni uita sa foloseasca in mod corect limba romana.
Exemplul care m-a facut sa deschid un astfel de topic acum a fost un raspuns (mutat in cosul de gunoi) al moderatorului StarDust.
Fara sa vreau sa aduc o ofensa cuiva sau sa supar pe cineva, cred ca ar trebui trasate niste linii destul de riguroase in ceea ce priveste exprimarea, mai ales din partea persoanelor care au grija de buna functionare a mediului pe care il reprezinta.
Drept urmare, avem urmatorul exemplu:
"Sirius13 daca ai de facut vre-o urare fa-o, daca nu, exprima-ti opinia pe un topic separat."
In cazul de fata forma corecta este vreo si iata si motivul:

VREÚN, VREO adj. nehot., pron. nehot. I. Adj. nehot. 1. Care este un (sau o) oarecare; careva. 2. Aproximativ.  (Cu valoare adverbialã) Cam, circa. Vreo doi. ◊ Expr. Vreo doi (sau douã)=câțiva (sau câteva). II. Pron. nehot. (În forma vreunul, vreuna) Cineva, oarecine, oarecare; careva.
Sursa: DEX '98

Succes!

Ark

StarDust

Cred ca topicul asta e mai mult decat binevenit. Cred ca toti mai avem scapari si ar trebui semnalate. Si eu tin la scrierea cel putin cat de cat corecta.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

romulus

CitatMi s-a parut extrem de importanta o astfel de categorie pentru ca din pacate din ce in ce mai multi oameni uita sa foloseasca in mod corect limba romana.
[/b]
Esti indulgent Ark , atunci cand zici "uita" !Asta presupune ca undeva, in trecut, au stiut !
Acum si eu cred ca ar trebui sa fim toleranti cu unii, cum ar  fi : cei care mai gresesc accidental, din graba ori neatentie ,ori ambele ; aceia care  (romani fiind ) nu mai vorbesc uzual limba romana; cu strainii ; cu unii copii care n-au ajuns (inca) la o anumita  lectie, care s-ar preda la clase mai mari ( acilea, glumesc desigur) !
Cu altii insa, folosesc si eu indemnul auzit - parca - la Corneliu Vadim Tudor - ori poate cita si el pe cineva nu mai stiu sigur, poate pe Eugen Barbu (!?) : " La scoala maaaaaaaaaaaaaaaaa ! "  :-D
Am zis !
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

Nox

Existã deja un topic... alipit la cel existent din secțiunea Administratie.
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

Nox

Încã o chestiune... când redactați/postați un mesaj aveți grijã sã nu existe spații goale (rânduri goale) la sfârșitul mesajului. Asta ca sã nu vã întrebați de ce v-a fost editat mesajul fãrã (aparent) nici un motiv.
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee