Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Masina Timpului

Creat de alinutzu, 23 August 2007, 19:07:23

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

alinutzu

Sursa: Cotidianul, http://www.cotidianul.ro/index.php?id=13364&art=34413&cHash=b1c24c7337

Citat
Oamenii de stiinta cred in vizitele in alte epoci, dar avertizeaza ca Antichitatea si Evul Mediu vor ramine inaccesibile: deplasarile temporale se limiteaza doar la erele dotate tehnologic.

Stiinta respectabila a stat multi ani departe
de calatoria in timp. Subiectul a fost
exploatat insa in film , dupa cum e cazul
peliculei ,,Masina timpului", din 2002
Un nou concept pentru o masina a timpului ar permite generatiilor viitoare sa calatoreasca in trecut. Spre deosebire de vechile idei de sisteme de deplasare in erele anterioare, acesta din urma nu ar avea nevoie de vreo materie exotica sau inexistenta inca. Ideea va necesita insa o tehnologie mult mai avansata decit orice exista astazi, iar intrebarea daca o masina a timpului se va dovedi suficient de stabila pentru a calatori cu adevarat in trecut sta inca in picioare.

Oamenii de stiinta care au studiat fenomenul se concentreaza mai ales asupra gravitatiei, fenomen aflat in directa legatura cu momentul in care materia curbeaza timpul si spatiul, explica publicatia ,,LiveScience". Cercetarea se bazeaza pe o curbare suficient de puternica a timpului si a spatiului, astfel incit liniile timpului sa se intoarca atit de tare pentru a forma o bucla, denumita ,,curba inchisa a timpului". ,,Stim ca aceasta curbare se intimpla mereu, dar trebuie ca fenomenul sa fie suficient de puternic si sa ia o forma speciala, astfel incit liniile timpului sa formeze bucle inchise", spune Amos Ori, fizician la Institutul Israelian pentru Tehnologie Technion din Haifa. ,,Incercam sa vedem daca este posibil sa manipulam spatiul si timpul pentru a obtine acest lucru", adauga Ori.

Cu toate acestea, multi oameni de stiinta sint sceptici fata de posibilitatea unei astfel de calatorii in timp. Multe dintre aceste masini ar avea nevoie, cred ei, de o materie exotica, o asa-numita ,,densitate energetica negativa". O asemenea materie are proprietati bizare, precum miscarea intr-o directie opusa fata de materia normala, atunci cind este impinsa. Aceasta ar putea exista numai teoretic, iar daca totusi s-ar intimpla, ar fi disponibila in cantitati mult prea mici pentru a permite construirea unei masini a timpului.

Ultimele cercetari realizate de catre Amos Ori au demonstrat insa ca un aparat de scrutat epocile ar fi posibil chiar si fara o astfel de materie de negasit. Acesta a conceput o gaura in forma de gogoasa, invelita intr-o sfera alcatuita din materie normala. ,,Atunci cind vine vorba despre bucle inchise de timp, cel mai la indemina exemplu sint cercurile. Tocmai de aceea am conceput o gaura in forma de inel", explica Ori. In interiorul vidului in forma de gogoasa, spatiul si timpul s-ar putea curba cu ajutorul cimpurilor gravitationale pentru a forma o curba a timpului inchisa.

Ca sa se intoarca in timp, o persoana ar trebui sa se invirta in interiorul gogoasei, ajungind tot mai departe cu fiecare bucla pe care o incheie. ,,Aceasta masina reprezinta spatiul si timpul. Daca reusim sa concepem o suprafata cu o deformare a spatiului atit de evidenta, generatiile viitoare vor putea sa intreprinda vizite in vremurile noastre", se entuziasmeaza israelianul. Cercetatorul avertizeaza totusi ca exista limite pentru frenezia deplasarii in alte vremuri istorice: ,,Masina nu va putea fi folosita pentru a calatori decit in perioadele in care aceasta inventie ar fi deja functionala". Alte obstacole sint la fel de importante. Cimpurile gravitationale necesare pentru a realiza o curba a timpului inchisa trebuie sa fie foarte puternice, asemanatoare celor aflate in interiorul gaurilor negre. ,,Nu avem cum sa realizam in ziua de azi cimpuri gravitationale atit de solide si nici modalitati de a le controla", constata Ori.

Desi sceptici fata modul in care noul model ar putea evita obiectiile teoretice la calatoria in timp, colegii din domeniu lasa loc pentru speranta lui Ori. ,,E important ca exista aceasta posibilitate care ar trebui urmarita indeaproape. Putem verifica in acest fel ce este posibil, ce fel de rezultate putem obtine si ce nu ne este la indemina", afirma Ken Olum, fizician la Tufts University, Massachusetts.

,,Nu o sa fie usor, dar e posibil", anunta si Paul Davies in 2002, intr-un articol publicat de Scientific American, intitulat ,,Cum sa construiesti masina timpului". ,,De zeci de ani, calatoria in timp a fost ocolita de stiinta respectabila. In ultimii ani insa, subiectul a inceput sa fie dezbatut, macar teoretic, de comunitatea fizicienilor", continua el.

Inainte de Einstein, timpul era privit ca fiind ceva absolut si universal, acelasi pentru toata lumea, indiferent de circumstantele fizice. In ciuda tuturor teoriilor postulate pina atunci, savantul a adus in atentia academica teoria relativitatii, sustinind, printre altele, ca timpul depinde de viteza si de gravitatie. Pornind de la ideile lui Einstein, multe dintre calatoriile in trecut sau in viitor, propuse de oamenii de stiinta si nu doar de scriitorii SF, sint strins legate de viteza luminii si de gravitatie. In 1948, Kurt Goedel, cercetator la Institutul de Studii Avansate din Princeton, propunea o teorie legata de cimpurile gravitationale, prin care un astronaut putea calatori in spatiu, astfel incit sa isi intilneasca trecutul. Tot de trecut au fost pasionati si Frank J. Tipler, de la Universitatea Tulane, in 1974, si J. Richard Gott, de la Universitatea Princeton, in 1991, care au formulat propriile teorii de vizitare a timpului.

O alta idee intens dezbatuta este aceea a dilatarii timpului, care a si fost demonstrata in 1971. Doi fizicieni au instalat atunci doua ceasuri atomice intr-un satelit care urma sa se invirta in jurul Pamintului: diferenta dintre ora indicata de ele fata de cele de la suprafata a fost de 59 de nanosecunde.

Cel mai realist scenariu a fost vehiculat insa la mijlocul anilor '80 si pornea de la conceptul gaurii de vierme. Aceasta reprezinta un tunel care face legatura intre doua puncte de spatiu-timp si este asemanata cu o gaura neagra. Spre deosebire de aceasta insa, gaura de vierme are o intrare si o iesire, iar obiectele care trec prin ea pot fi proiectate in trecut sau in viitor. O parte dintre fizicieni cred ca aceste gauri au dimensiuni gigantice si se afla in Cosmos, in timp ce altii sint de parere ca ele pot fi construite, daca nu fizic, macar teoretic. Pentru realizarea acestora nu e nevoie decit de un accelerator de particule si de conditii asemanatoare celor de la Big Bang. In 2002, elvetienii au reusit sa finalizeze primul astfel de accelerator, in laboratorul CERN, dar conditiile optime pentru calatoria in timp sint ,,mai greu" de simulat.

Teoretic sa inteleg ca in cativa ani vom putea merge in viitor, ne vom putea teleporta si cam tot ce ati vazut voi in filmele SF va fi posibil :)
Interesant sau nu ?  :lol:
can't stop the signal ...

Arckadii

Astept cu interes sa se materializeze ideea lui H.G. Wells. Toata copilaria am visat la asta:)


Ark

Yagg

ªi paradoxurile? Trilogia "Back to the future" a analizat câteva paradoxuri ale cãlãtoriei în timp.
Ce complex e Universul, sunt atâtea teorii, atâtea cãi de a pune pe gânduri oamenii.

Filmul "The Time Machine" este unul din filmele mele preferate, vãzut de cel puþin 5 ori. Þin minte o replicã a profesorului Hartdegen cãtre Morlockul ªef: "What if!"... ce tare e replica!

Defapt pe asta ne bazãm în aflarea adevãrului omenirii ºi a ºtiinþei. "ªi dacã" este o replicã optimistã, care te duce la ideea cã totul este posibil. Este vorba de o probabilitate.

Sunt prea mulþi factori care se contrazic în unele teorii ale cãlãtoriei în timp, dar sunt ºi alte teorii care pot fi demonstrate, însã întâmpinãm paradoxuri. Pânã acum cea mai bunã maºinã a timpului este creierul uman, care stocheazã întâmplãri din trecut, noi având posibilitatea sã ni le redãm când avem nevoie, dar doar vag ºi la fel cu stocatul, generarea unor întâmplãri viitoare este posibilã cu ajutorul creierului, însã aceste întâmplãri pot avea o infinitate de cauze ºi o infinitate de concluzii.

Poate, încã, nu am ajuns sã cunoastem capacitatea realã a omului. Efectele le cunoaºtem  :lol:

Deosebit film, frumoasã teorie, genialã idee. I love physics!

alinutzu

Citat din: Yagg din  24 August 2007, 21:47:35
Pânã acum cea mai bunã maºinã a timpului este creierul uman, care stocheazã întâmplãri din trecut, noi având posibilitatea sã ni le redãm când avem nevoie, dar doar vag ºi la fel cu stocatul, generarea unor întâmplãri viitoare este posibilã cu ajutorul creierului, însã aceste întâmplãri pot avea o infinitate de cauze ºi o infinitate de concluzii.

Poate, încã, nu am ajuns sã cunoastem capacitatea realã a omului. Efectele le cunoaºtem  :lol:


Asa zicea si Nostradamus... oameni vor calatorii in timp si in spatiu dar nu cu vreo masinarie ci in forma lor spirituala sau cam asa ceva ... Adevarul este ca tot mai multa lume incepe sa inteleaga ... totusi inteleg mult prea putin si mult prea putini...
can't stop the signal ...

fiulploii

Mi se pare ciudat faptul ca in ultima vreme - de cativa ani , mai precis , au inceput sa se inmulteasca filme, scenarii, desene animate, articole mass-media despre calatoria in timp in paralel cu povestile despre aliens de diferite rase .
  Ma gandesc sa facem un efort comun sa strangem date istorice care sa ateste existenta calatorilor in timp . Un fel de OOPART in orice domeniu , care nu s-ar incadra in mersul normal al societatii umane .
  Daca cineva de pe forum locuieste in USA si are timp si chef sa faca o cautare la biblioteca prin arhiva de ziare de la inceputurile mass-media si pana pe la mijlocul secolului trecut , cautare la rubrica de mica publicitate sau anunturi , orice fel de anunt sau desen-logo de firma care nu s-ar potrivi in contextul epocii respective . Citisem pe undeva mai demult, ca cineva a gasit un logo de firma , de la inceputul secolului 20 care reprezenta o explozie nucleara  :-D - poate e adevarat, poate nu .
  Ar fi util si interesant sa gasim astfel de informatii la prima mana , cum s-ar zice. Astfel de anunturi ar exista si in presa din Europa insa nu cunosc sistemul de arhivare , daca exista unul.
Asta ar fi o dovada foarte viabila , zic eu .  8-)

Sa tratam subiectul calatoriei temporale d.p.d.v. al fizicii actuale ar fi inutil dupa parerea mea . Ne-am pierde in speculatii filosofice pana la urma , super-specializate fiindca la ora actuala, fizica fundamentala este strans impletita cu filosofia, psihologia , etica si mai ales cu conceptiile umane despre timp - ca fiind liniar . Indiferent ca sustinem conceptia timpului liniar sau nu , se pare ca dovezile unor calatorii in timp exista insa trebuie gasite.
  Cat despre ipoteza schimbarii cursului temporal , exista si aici destule povesti   interesante de analizat .
  Ramane de vazut daca unele din dovezile materiale , cum ar fi artefactele OOPART sunt ale unor calatori temporali sau ale unor civilizatii extraterestre sau civilizatii foarte terestre insa antediluviene .
   :star: :star: :star: :star:

padme

Citat din: fiulploii din  13 Mai 2012, 22:09:41
Citisem pe undeva mai demult, ca cineva a gasit un logo de firma , de la inceputul secolului 20 care reprezenta o explozie nucleara  :-D - poate e adevarat, poate nu .

Daca e sa o luam asa, eu am vazut virtual la Louvre o reproducere a bicicletei lui Da Vinci si care arata ca un mountain bike!


Initiativa e buna...

Deanna

de curind am citit o carte in care se scrie de cronovizor,nu e o masina care poate duce pe cineva in timp efectiv insa poate vedea imagini din trecut:
http://dezvatatorul.blogspot.com/2010/10/cronovizorul-uluitorul-aparat-de-filmat.html