Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

USA - puterea mondiala de peste ocean

Creat de baguvix, 17 August 2007, 14:27:51

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

loreley


             baguvix ,  m-ai zapacit cu stirile astea :-D spune-mi te rog, crezi ca va fi al -iv-lea war?

baguvix

Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

Anna

Geopolitica, F.D. Roosevelt si Noua Ordine Mondiala

"Scrisoarea catre Zabrousky", din 20 februarie 1943 - publicata de "Le Figaro" in 7 februarie 1952 - reprezinta un document secret, care nu ar fi trebuit sa ajunga niciodata la cunostinta opiniei publice. Presedintele american, Franklin Delano Roosevelt, il instructeaza in scrisoare pe unul dintre mesagerii sai confidentiali - care pleca la Moscova pentru a se intalni cu Stalin - cu propunerile pe care Noua Ordine Mondiala le facea URSS privind geopolitica sferelor de influenta postbelice. Suntem, asadar, in februarie 1943, si aliatii dezbat problemele postbelice. Mai mult, inainte de Teheran, Yalta, Potsdam, presedintele Roosevelt ii propunea lui Stalin o impartire geopolitica a Lumii, si nu doar a Europei.

Puterea financiara din spatele puterii politice

Sprijinirea de catre institutiile Noii Ordini Mondiale si de catre bancherii internationali de pe Wall Street a statului sovietic si a naturii sale totalitare, monopoliste, transpare cu precizie din documentele intalnirilor de la Teheran (1943), de la Yalta (1944) si ale celei postbelice de la Potsdam (1945), dintre SUA, Marea Britanie si URSS.

Timp de aproape 60 de ani, despre aceste intalniri s-au scris, credem, biblioteci intregi de carti, studii si articole, care au dezbatut reuniunile celor "Trei Mari Puteri" .

Concluzia generala a acestui efort publicistic remarcabil a fost insa una absolut derizorie: s-a explicat ca Stalin, dand dovada de o fermitate de "otel" si smecherie, i-a pacalit pe Franklin Delano Roosevelt, deja grav bolnav, si pe Winston Churchill, care juca rolul de "vioara a doua" a partenerului american.

Cu rare exceptii, aceste studii despre cele trei conferinte ignora "a patra Putere"- si cea mai mare - care a stat in spatele celor trei la Teheran, Yalta si Potsdam: puterea banilor, a Noii Ordini Mondiale si a bancherilor internationali. Cei care finantau de peste 150 de ani toate conflictele mondiale, le stabileau durata, decideau invingatorii si invinsii, dar si clauzele tratatelor de pace.

In 1770, Sir William Pitt, vorbind in Camera Comunelor a spus: "In spatele tronului exista ceva mult mai puternic decat Regele insusi". El a consacrat astfel expresia "puterea din spatele tronului". Asta insemna puterea bancherilor internationali. Cei care finantau toate proiectele militare si politice ale Imperiului Britanic.

In 1844, stralucitul om de stat britanic, Benjamin Disraeli, a scris in "Coningsby": "Lumea este guvernata, in realitate, de cu totul alti oameni decat isi imagineaza cei care nu pot privi in spatele cortinei."

Curtis B. Dall, ginerele presedintelui american Franklin Delano Roosevelt, reproduce opinia lui Felix Frankfurter, procuror la Curtea Suprema a Statelor Unite: "Adevaratii conducatori de la Washington sunt, de fapt, invizibili. Ei isi exercita puterea in spatele cortinei". (Curtis B. Dall, FRD: "My Exploited Father-in-Low", Washington, Action Associated, 1970, p. 67)

Cel mai bine, insa, a exprimat forta bancherilor internationali presedintele american Franklin Delano Roosevelt, cel care a fost atat de aproape de Noua Ordine Mondiala si de planurile acesteia de reimpartire a lumii si a sferelor de influenta dupa razboi. Intr-o scrisoare adresata unui partener, la 21 noiembrie 1933, Franklin Delano Roosevelt recunoaste: "Adevarul adevarat este, cum stim amandoi, ca bancherii din marile orase au condus guvernul american inca din vremea lui Andrew Jackson". Dupa care adauga: "In politica nimic nu se intampla accidental. Daca se intampla ceva, poti sa pui pariu ca asa s-a planificat".

Teoria razboaielor profitabile

La Yalta, Statele Unite si Marea Britanie i-au oferit lui Stalin Europa pana la Elba. In realitate, in spatele propunerilor avansate cu generozitate de Washington si Londra stateau bancherii internationali de pe Wall Street si Noua Ordine Mondiala. Fapt eludat constant, poate si din secretomania de care acestia s-au inconjurat in permanenta.

La prima vedere, pare cel putin ciudata ipoteza ca marea finanta internationala ar fi nutrit vreo simpatie pentru Moscova comunista. Si totusi, este deja bine documentat faptul ca revolutia bolsevica fusese generos sponsorizata din Occident.

Unii istorici merg mai departe si afirma ca infiintarea imperiului rosu a fost un urias experiment infaptuit de Noua Ordine Mondiala. A fost astfel creat primul stat global - totalitar si monopolist: Rusia Sovietica (devenita din 1922, Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste). Adeptii acestei teorii sustin ca marea finanta internationala este adevaratul papusar din culisele istoriei moderne. Un papusar care a urmarit cu tenacitate polarizarea taberelor si perpetuarea conflictelor - atat de propice pentru afaceri.

La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, era planificata extinderea URSS si aducerea experimentului comunist pana la Elba, in Germania. Tara care a fost ulterior divizata, prin acordul si in beneficiul puterilor care, la sfarsitul conflagratiei, devenisera factori e decizie pe mapamond.

In felul acesta se puneau bazele unui conflict de proportii uriase, al treilea razboi mondial, Razboiul Rece, care a izbucnit in 1946, si a durat pana in 1991, la destramarea Uniunii Sovietice. Caracterizat de confruntarea ideologica binecunoscuta si, mai ales, de celebra "cursa a inarmarilor". Finantata generos cu banii Wall Street-ului. Care, desigur, si-a recuperat investitia, cu un profit frumusel.

Un moment de cumpana l-a reprezentat prabusirea URSS (in 1991). Brusc, Occidentul democratic si prosper ramasese fara marele sau inamic. Nici un pericol grav nu parea sa mai ameninte pacea mondiala, dupa aproape jumatate de secol de "razboaie prin interpusi". Blocul sovietic s-a evaporat. Experimentul comunist esuase. Razboiul Rece se terminase. I-a luat locul, rapid, o noua forma de conflict, profetita - intr-o carte devenita celebra - de Samuel Huntington, membru al "Council on Foreign Relations": razboiul civilizatiilor. Altfel spus, razboiul etnic si religios in mijlocul caruia traim astazi, conflictul intre civilizatia iudeo-crestina si cea islamica. Razboaiele din Iugoslavia, Afganistan si Irak si - posibil Iran - sunt o ilustrare a acestui nou tip de confruntare.

Presedintele Roosevelt, intermediar intre bancherii internationali si Stalin

La 20 februarie 1943 - la numai vreo doua saptamani dupa infrangerea Germaniei la Stalingrad (2 februarie) - Franklin Delano Roosevelt ii trimite, in mod confidential, o scrisoare lui Stalin, care preluase initiativa pe frontul de Est. Din motive pe care le vom discuta ceva mai jos, ii trimite misiva prin intermediul a doi activisti importanti ai miscarii sioniste, Zabrousky si Weiss.

Acestia urmau sa discute cu Stalin anumite aspecte ale "problemei evreiesti", mai ales propunerea-capcana a liderului de la Kremlin de a ceda Peninsula Crimeea (cu o clima asemanatoare insoritei Californii) pentru constituirea unui stat evreu independent. Propunere retrasa de Stalin dupa terminarea razboiului si inlocuita cu formarea Republicii Sovietice Socialiste Autonome Evreiesti cu capitala la Birobidjan, la granita cu China, in plin desert, unde urmau sa fie deportati toti evreii din URSS.

Sa tinem seama de faptul ca, in februarie 1943, Franklin Delano Roosevelt ar fi avut la dispozitie suficiente alte canale oficiale de comunicare cu Stalin. Averell Harriman, care se pregatea sa plece la Moscova pentru discutii de afaceri (Averell Harriman si Prescott Bush derulau afaceri prospere cu statul sovietic inca de la inceputul anilor '20). Harry Hopkins calatorea la Moscova in fiecare luna. Ambasadorul sovietic la Washington, Andrei Gromiko, ar fi putut de asemenea sa asigure transmiterea la destinatie a mesajului in conditii de confidentialitate absoluta. Atunci, de ce oare a preferat Franklin Delano Roosevelt sa apeleze la o cale intermediara, prin Zabrousky si Weiss?

In primul rand, putem crede, pentru a le conferi celor doi activisti sionisti o mai mare greutate la Kremlin. Apoi, propunerile lui F.D.R. par, citite astazi, nu numai absolut senzationale, dar demne de un science-fiction.

In 1943, chiar si dupa incheierea bataliei de la Stalingrad, razboiul era departe de a se sfarsi. Hitler mai avea suficiente resurse si pregatea surprize tehnologice la varf. Or, scrisoarea presedintelui Roosevelt vorbeste despre impartirea sferelor de influenta nu numai in Europa de Est (pana la Elba - asa cum se va intampla peste un an, la Yalta) - ci explica foarte concret cum vede Washingtonul aceasta impartire in Africa, Asia, tarile mici din Europa (printre care si Romania). Promite chiar si un "port rusesc la Marea Mnediterana"! Unele "propuneri" avand consecinte postbelice (vezi anticolonialismul din Africa si Asia).

Cine face, de fapt, aceste propuneri?

Este putin probabil ca presedintele Roosevelt le putea avansa in nume propriu. Este mult mai sigur ca el juca aici rolul unui intermediar intre bancherii internationali si Stalin. Bancherii internationali erau singurii care ar fi putut oferi asemenea propuneri postbelice, cu caracter mondialist, prin intermediul lui Roosevelt si al mesagerilor acestuia, Zabrousky si Weiss.

Al doilea aspect, foarte interesant, este ca tonul scrisorii confidentiale da a intelege ca Stalin era la curent cu legatura dintre bancherii internationali si Roosevelt.

Tot in 1943, in noiembrie, la Teheran, acelasi Franklin Delano Roosevelt ii va face confesiuni lui Stalin despre alegerile care urmau sa aiba loc in SUA, in 1944, cu o uimitoare siguranta. Sa nu uitam insa ca, la alegerile pentru primul sau mandat, cel din 1933, F.D.R. fusese sprijinit in secret de catre Stalin, in baza scrisorii lui Ghenrik Yagoda, si a promisiunii lui Roosevelt ca va recunoaste imediat URSS, recunoastere sustinuta cu toata taria de Council on Foreign Relations.

"Alegerile prezidentiale se vor tine in 1944, si, cu toate ca el nu ar dori sa mai fie candidat, s-ar putea totusi sa candideze din nou daca razboiul nu se va fi terminat pana atunci".

Presedintele i-a amintit lui Stalin ca sunt sase sau sapte milioane de americani de origine poloneza in SUA si ca, prin urmare, el - ca om practic - nu ar dori ca aceste voturi sa se iroseasca ajungand in pusculita cine stie carui candidat... "Personal, Roosevelt era de acord cu pretentia lui Stalin ca frontiera ruso-poloneza sa fie mutata mai la vest si ca Polonia sa obtina compensatii teritoriale de la Germania. Spera, insa, ca Stalin sa inteleaga ca el, Roosevelt - din motive pur politice - nu poate sa faca in prezent nici un aranjament de acest fel, in mod public. Stalin l-a asigurat ca acum - dupa ce presedintele Roosevelt i-a explicat motivul pentru care nu se pot aranja lucrurile in mod public - el l-a inteles". (Charles Bohlen, T. James, C. Dunn, Hull MSS, 1943)

Despre Romania, gasim precizari in "Memoriile" lui Cordel Hall, secretarul Departamentului de Stat. Inca din 1941, Stalin i-a spus ministrului de Externe, Anthony Eden, la Moscova: "Romania trebuie sa acorde Rusiei facilitati pentru baze militare si, in schimb, va primi anumite teritorii, rapite de Ungaria".

Papusarii "Mesei rotunde"

"Scrisoarea catre Zabrousky" are un precedent si acesta este interesant de amintit. In 1916, consilierul personal al presedintelui Woodrow Wilson - Edward Mandell House, un personaj notoriu in ofensiva Noii Ordini Mondiale si a "revolutiei" bolsevice din Rusia - a reunit aproape 100 de istorici si analisti politici in cadrul societatii "Round Table"("Masa Rotunda"), din Statele Unite, devenita ulterior "Council on Foreign Relations", pentru a oferi un plan pentru Europa postbelica si "Liga Natiunilor".

In cadrul acestui "Round Table" american, s-au redactat cele 14 puncte ale presedintelui Wilson, care au stat la baza "Tratatului de la Versailles", incheiat la 28 iunie 1919.

"Round Table" exista, ca organizatie secreta a establishmentului american si a bancherilor internationali, inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Printre membrii sai se numarau numele unor oameni cu mare greutate in finantele americane: J.P. Morgan, John D. Rockefeller, Brown-Harriman, Vanderbilt, Carnegie, Whitney si altii, care au constituit ceea ce opinia publica americana a numit "Trustul Banilor". Alti membri importanti: Allen si John Dulles, Dean Rusk, Jerome Greene, John H. Davis (ulterior ambasador al SUA la Moscova, in perioada proceselor staliniste), Elihu Root, Philip Jessup, Felix Frankfurter etc.

Cu alte cuvinte, Edward House si organizatia americana "Round Table" impartisera, in 1916, Europa postbelica - conform celor paisprezece puncte - inca inainte ca Statele Unite sa-si anunte participarea la primul razboi mondial (1917)!

Sa amintim ca acelasi Edward Mandell House (1859-1938) a fost si consilierul personal al presedintelui Roosevelt, intre anii 1933-1938.

Scrisoarea lui F.D. Roosevelt catre Zabrousky

Casa Alba - Washington

20 februarie 1943

Draga Domnule Zabrousky,

Asa cum v-am spus, in convorbirea ce-am avut-o cu dumneavoastra si cu domnul Weiss, am fost profund miscat de faptul ca "National Council of Young Israel" ("Consiliul National al Tanarului Israel") a avut extrema amabilitate sa se ofere ca intermediar intre mine si prietenul nostru comun, Stalin, si aceasta intr-un moment atat de delicat, in care orice pericol de frictiune in sanul Natiunilor Unite - create cu pretul atator sacrificii - ar fi putut avea consecinte fatale pentru toti si, in mod deosebit, pentru Uniunea Sovietica.

In consecinta, este in interesul dumneavoastra si al nostru sa atenuam asperitatile, ceea ce va fi greu cu Molotov, pe care spre marea mea parere de rau, a trebuit sa-l avertizez ca cei care vin mai des in conflict cu Unchiul Sam au de suportat neplaceri, avertisment valabil atat pentru afacerile externe, cat si pentru afacerile interne. Pretentiile sovietice, cand este vorba de activitati comuniste in Statele Uniunii Americane, sunt de doua ori intolerabile.

Timosenko s-a aratat mult mai rezonabil, in timpul scurtei dar fructuoasei sederi aici, si as dori ca o noua intrevedere cu maresalul sa constituie o etapa rapida pentru schimbul de vederi cu Stalin, schimb pe care il consider extrem de urgent, daca ma gandesc la binele care rezulta din intalnirea dintre Stalin si Churchill.

Statele Unite si Marea Britanie sunt dispuse - fara nici un fel de rezerva morala, sa dea egalitate de vot absoluta URSS-ului in viitoarea organizare a lumii dupa razboi. Ea va fi membra - asa cum prim-ministrul britanic a comunicat la Adana, inmanandu-i anteproiectul sau - a grupului conducator in sanul Consiliului Europei si al Consiliului Asiei. La aceasta o indreptateste nu numai intinderea transcontinentala a URSS-ului, dar si mareata lupta contra fascismului, care va merita elogiile istoricilor.

Dorim sa vedem aceste consilii continentale (vorbesc in numele marii mele tari si al grandiosului imperiu britanic) compuse din toate statele independente respective, bineinteles, cu o reprezentare proportionala echitabila.

Totodata, puteti sa-l asigurati pe Stalin, draga domnule Zabrousky, ca URSS-ul va fi prezent in Directoratul acestor comisii ale Europei si Asiei, pe picior de egalitate si cu drept de vot egal cu Statele Unite si Anglia, si va face parte din inaltul tribunal care va trebui sa fie creat pentru rezolvarea divergentelor dintre natiuni, ca ea va interveni, de asemenea, in selectarea si pregatirea fortelor internationale, a armamentului si a comandamentului acestor forte, care, sub ordinele Consiliului Continental, vor actiona in interiorul fiecarui stat, cu scopul ca normele atat de savant elaborate pentru mentinerea pacii, in spiritul vechii Societati a Natiunilor, sa nu fie din nou violate. Aceste institutii, care reglementeaza relatiile dintre state si dintre armatele lor, isi vor putea impune deciziile si se vor putea face ascultate. In acest conditii, beneficiind de o pozitie atat de inalta, in Tetrarhia Universului, Stalin ar trebui sa fie multumit si nicidecum sa-si reinnoiasca pretentiile, care creeaza probleme insolubile (totusi, secretariatul este destinat Frantei, cu drept de vot consultativ si nu deliberativ, ca recompensa pentru rezistenta sa, dar si ca pedeapsa pentru sovaielile sale anterioare).

Deci, continentul american va ramane in afara oricarei propagande sovietice si sub influenta exclusiva a Statelor Unite, asa cum am fagaduit aliatilor nostri continentali. Franta va trebui sa ramana la secretariatul Tetrarhiei. Sub protectia Angliei, Portugalia, Spania, Italia si Grecia vor evolua spre o civilizatie moderna care le va scoate din letargia lor traditionala. Pe langa aceasta, se va da URSS-ului un port la Mediterana. Cedam dorintelor sale in privinta Finlandei si Balticei, in general. Vom cere Poloniei sa aiba o atitudine rezonabila, bazata pe intelegere si compromis. Lui Stalin ii ramane un vast camp de expansiune in tarile mici ale Europei orientale. Fireste, trebuie sa tina seama de drepturile Iugoslaviei si Cehoslovaciei, doua natiuni leale, fara sa se omita recuperarea totala a teritoriilor smulse vremelnic Marii Rusii.

Dupa dezmembrarea Reich-ului si dupa ce diferite zone au fost alipite altor state, creandu-se astfel noi nationalitati, pericolul german nu va mai exista, nici pentru URSS, nici pentru Europa si lumea intreaga.

In ceea ce priveste Turcia, Stalin trebuie sa inteleaga asigurarile necesare pe care Churchill le-a dat presedintelui Inonu, in numele sau si al meu. Ar trebui ca lui Stalin sa-i ajunga portul care ii va fi dat la Mediterana.

In privinta Asiei, suntem de acord cu cererile sale, sub rezerva unor complicatii ulterioare. Cat despre Africa, ce vreti? Va fi necesar sa dam ceva Frantei, pentru a o despagubi de pierderile suferite in Asia, si, de asemenea, ceva Egiptului, asa cum s-a promis Waldistilor. Va trebui, desigur, sa se dea Spaniei si Portugaliei compensatii pentru renuntarile lor si pentru a se ajunge la un echilibru mondial mai bun. Statele Unite vor pune, de asemenea, piciorul, in baza dreptului de cuceritor, si vor reclama in mod inevitabil, cateva puncte vitale pentru zona lor. Aceasta inseamna a se face dreptate. In sfarsit, va trebui sa acordam Braziliei mica expansiune coloniala ce i s-a fagaduit.

Va rugam sa-i transmiteti lui Stalin, draga domnule Zabrousky, ca pentru binele general si pentru distrugerea rapida a Reich-ului - toate acestea nu sunt decat niste idei generale supuse studiului - trebuie sa-i cedam in privinta colonizarii Africii, iar el trebuie sa inceteze propaganda in America, si sa puna capat interventiei in mediul muncitoresc. Transmiteti, de asemenea, asigurarea deplinei mele intelegeri, a simpatiei mele si a dorintei de a inlesni solutionarea acestor probleme. In acest scop, intrevederea pe care o propunem ar prezenta un interes practic.

Am citit cu cea mai mare placere, asa cum am spus, termenii generali ai mesajului, prin care mi s-a anuntat hotararea dumneavoastra de a-mi oferi in numele Consiliului National un exemplar din cea mai aleasa comoara a Israelului, un rulou din Thora. Aceasta scrisoare dovedeste acceptarea mea. Lealitatii dumneavoastra raspund prin cea mai deplina incredere.

Va rog sa transmiteti inaltei organizatii pe care o prezidati expresia recunostintei mele, precum si faptul ca imi reamintesc cu placere de banchetul oferit cu prilejul celei de a XXXI-a aniversari a acesteia.

Va ureaza deplin succes al dumneavoastra,

Franklin D. Roosevelt


sursa ziua.ro sambata 25 august 2007.
comentariu: treptat se pare ca adevarul despre cel de-al doilea razboi mondial, si scopurile lui mai exacte se fac publice.
roosevelt ,stalin si hitler au fost doar niste papusari executanti pe tabla de sah a puterii din umbra.
cine vrea sa afle mai mult sa se uite pe harta lui albert pike, care spre sfarsitul secolului 19 avea in plan deja trei razboaie mondiale in vederea instaurarii noii ordini mondiale. pana acum se pare ca totul a decurs perfect.

baguvix

Pentagonul va investi 55 de milioane de dolari in baza de la Kogalniceanu

Guvernul american va cheltui 55 de milioane de dolari in anul fiscal 2007 pentru a moderniza baza aeriana Mihail Kogalniceanu. De altfel, rotatia militarilor americani, prevazuta sa inceapa vara viitoare, a determinat deja un boom al economiei locale, scrie cotidianul armatei americane Stars and Stripes. Guvernul american cheltuie 35 de milioane de dolari in anul fiscal 2007 pentru a darama cladirile vechi si a construi altele la Kogalniceanu. De asemenea, 20 de milioane de dolari vor fi cheltuite pentru a construi cladiri noi si a imbunatati baza aeriana Mihail Kogalniceanu, informeaza NewsIn.


Pentru armata americana, Romania este un nou aliat din NATO dispus sa ii puna la dispozitie baze strategice mai ieftine si mai apropiate de centrul Europei si Orientul Mijlociu, fara restrictiile pe i le-ar impune tarile occidentale. La randul sau, Romania, una dintre cele mai sarace tari din Europa, vede in venirea militarilor americani o ocazie de a da un impuls economiei locale.

Prezenta militarilor americani in apropierea portului Constanta va avea probabil un impact economic mic asupra tarii cu 23 de milioane de locuitori. Speranta este insa ca venirea militarilor americani sa fie urmata de cea a investitorilor americani.

Fosta subsidiara Halliburton KBR este principalul furnizor al militarilor americani de la Kogalniceanu, dar armata cumpara zilnic produse in valoare de mii de dolari de la producatori din zona, in loc sa le aduca din alta parte. Sute de romani si-au gasit de lucru datorita venirii americanilor. Exercitiul Proof of Principle de vara aceasta, care a inceput la 17 august si se incheie la 22 octombrie, foloseste aproape 600 de romani, de la frizeri pana la bucatari.

Valoarea proprietatilor din apropierea bazei aeriene a crescut foarte mult de la anuntul venirii americanilor, ajungand la sute de mii de dolari pe hectar.

In plus, guvernul american a oferit ajutor firmelor din zona, organizand seminare despre cum se poate participa la licitatii si cum se pot face afaceri cu armata.

Gheorghe Enache este proprietarul unui hotel cu 18 camere situat in apropierea bazei, singurul din localitate. Construit in anii 90, hotelul a inceput sa fie foarte profitabil dupa atentatele din 11 septembrie, cand armata americana a inceput sa foloseasca zona ca punct de plecare al trupelor pentru razboiul din Irak. Hotelul are acum personal care vorbeste engleza, internet wireless si o sala de conferinte, iar peretii sunt tapetati cu mesaje de multumire si recomandari de la oaspeti. Sotii Enache planuiesc sa extinda hotelul cu inca 50 de camere si un centru de fitness.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Anchete SUA privind disparitia armelor in Irak

Citeva agentii americane investigheaza mai multe cazuri de vinzare de armament si materiale in valoare de miliarde de dolari destinate fortelor americane si irakiene.

Anchetatorii au descoperit cel mai mare cerc infractional de frauda si luare de mita care a existat in conflictul din Irak pina acum. Investigatorii au pus deja sub acuzare citiva americani, dar mai urmeaza si alti inculpati. Una dintre anchete se refera la un ofiter de rang inalt din armata americana care a lucrat indeaproape cu generalul David Petraeus la operatiunea logistica de aprovizionare a fortelor irakiene, cind Petraeus se ocupa de antrenarea si echiparea acestor militari in 2004-2005. Nu exista nici un indiciu ca anchetatorii ar fi descoperit vreo greseala a generalului Petraeus, comandantul trupelor din Irak, care a refuzat sa comenteze aceste informatii. ,,International Herald Tribune", care publica aceste date, precizeaza ca a intervievat mai multi anchetatori, congresmeni, politisti si militari, care au legatura directa cu investigatiile. Multi dintre acestia au dorit sa-si pastreze anonimatul, pentru ca vor continua ancheta la care participa, printre altii, Comandamentul de Investigare Criminala al Armatei, Departamentul de Justitie si FBI.

In ultimii ani, agentiile SUA au descoperit serioase discrepante in arhivele militare de unde au disparut mii de arme destinate fortelor irakiene. Nu exista insa dovezi ca aceste arme ar fi ajuns in mina insurgentilor sau militiilor irakiene. In rapoartele publice, agentiile n-au ridicat problema fraudelor, iar generalul Petraeus a declarat ca nevoia de a inarma fortele de securitate irakiene era mai importanta decit ,,dosarele impecabile". El a marturisit ca de multe ori nu astepta inregistrarea formala a armamentului inainte de a-l distribui. ,,Am decis sa ii inarmam pe oamenii care doreau sa lupte pentru tara lor", a spus el.

Ancheta o vizeaza acum si pe lt.-col Levonda Joey Selph, subordonata lui Petraeus. Irakienii au primit de la SUA arme automate AK 47, vehicule blindate, grenade, uniforme si bocanci. Colegii lui Levonda spun ca femeia era un ofiter curajos care isi asuma riscuri pentru a-sIi indeplini misiunile si era loiala generalului.

In august, autoritatile SUA investigau 73 de cazuri de frauda in Irak, Afganistan si Kuweit, 20 de civili si militari fiind condamnati de justitie pentru ca au luat peste 15 milioane de dolari mita.

Saptamina trecuta, un maior, sotia si sora lui au fost acuzati ca au acceptat mita de 9,6 milioane de dolari pentru contracte ale Ministerului Apararii in Irak si Kuweit.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

George Bush, gata sa salveze lumea de un nou holocaust

Presedintele SUA sporeste presiunile asupra regimului de la Teheran.



Presedintele american George W. Bush a avertizat marti, la Reno (Nevada), cu privire la pericolul unui ,,holocaust nuclear" in Orientul Mijlociu, daca Iranul se va dota cu bomba atomica.

,,Eforturile active ale Iranului de a obtine tehnologie care ar putea duce la arme nucleare risca sa faca sa planeze amenintarea unui holocaust nuclear deasupra unei regiuni deja renumite pentru instabilitate si violenta", a spus Bush intr-un discurs sustinut in fata unei reuniuni a veteranilor.

De asemenea, el a cerut regimului iranian sa inceteze ,,imediat" sa mai inarmeze insurgentii care lupta impotriva soldatilor americani din Irak.

In vehementul discurs menit sa apere angajamentul american in Irak, Bush a acuzat Gardienii Revolutiei, armata ideologica iraniana, ca finanteaza si antreneaza gruparile extremiste din Irak.

Bush a descris Irakul ca fiind prima linie de front pentru securitatea americana fata de ,,extremismul" sunnit si siit, referindu-se la prezenta in aceasta tara a retelei al-Qaida si a militiilor siite sustinute de regimul de la Teheran.

Justificare pentru o politica nepopulara

Nu este pentru prima oara cand Bush acuza Teheranul de sprijinirea insurgentei irakiene, insa tonul categoric folosit marti sugereaza ca se agata de aceasta idee pentru a justifica mentinerea trupelor in Irak, in speranta ca in Congres exista membri din ambele partide speriati de amenintarea iraniana.

Discursul de la Reno, al doilea pe probleme externe in numai o saptamana, vine intr-un moment in care Bush se pregateste sa ceara Congresului o suplimentare de buget in valoare de 50 de miliarde de dolari pentru finantarea razboiului din Irak, noteaza ,,Washington Post".

Solicitarea reprezinta un nou semnal ca oficialii de la Casa Alba sunt hotarati sa ignore presiunile tot mai intense din partea Congresului in vederea inceperii operatiunilor de retragere a trupelor din Irak.

Solicitarea urmeaza sa fie exprimata luna viitoare, dupa ce comandantul trupelor americane din Irak, Generalul David Petraeus, si ambasadorul Statelor Unite Ryan Crocker vor prezenta Congresului un raport privind situatia razboiului.

Intr-un gest menit parca sa ilustreze cat de periculos este regimul de la Teheran, la scurt timp dupa discurs, fortele americane din Irak au arestat sapte cetateni iranieni, pe care i-au scos cu catuse din Hotelul Sheraton din Bagdad.

Prezentati initial drept agenti secreti iranieni, cei sapte au fost eliberati in zori, dupa ce s-a constatat ca doi aveau functii diplomatice, iar restul erau angajati cu acte in regula la proiectul de reconstructie a centralelor electrice.

Persiflare

Ahmadinejad se amuza

Liderul de la Teheran nu se lasa impresionat de amenintarile la adresa Iranului. Reactionand la discursul de luni al presedintelui Frantei, in care acesta avertiza ca Iranul risca sa fie bombardat daca persista in dezvoltarea unui program nuclear, Ahmadinejad a declarat ca Sarkozy este ,,lipsit de experienta" si habar n-are despre ce vorbeste.

,,Abia a venit la putere si incearca si el sa-si faca un loc in lume. Inca nu are experienta, ceea ce inseamna ca e posibil sa nici nu inteleaga ce vorbeste". Referindu-se la intentia Frantei, Statelor Unite si Marii Britanii de a promova o noua rezolutie ONU privind Iranul, Ahmadinejad a spus: ,,Slava lui Allah, n-ati reusit sa ne faceti nimic si nici n-o sa reusiti".
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Substante chimice periculoase in sediul ONU la New York

In sediul ONU din New York s-au gasit fiole pline cu o substanta chimica periculoasa care fusesera indepartate din Irak in urma cu un deceniu.

Functionarii ONU au spus insa ca ele nu reprezentau un pericol iminent pentru cladire, sau pentru angajati.

FBI-ul este implicat in operatiunea de scoatere a fiolelor din sediul ONU.

Inspectorii ONU care au fost trimisi in Irak acum un deceniu pentru a cerceta arsenalul nuclear al fostului regim Saddam Hussein si-au eliberat joi biroul din New York intrucat departamentul lor a fost inchis.

Dar pe cand isi scoteau lucrurile din birou au descoperit mai multe fiole intr-o punga sigiliata din plastic.

ONU a anuntat ulterior ca este vorba de fosgen despre care inspectorii ONU spun ca este un gaz de lupta de generatie veche.

Fosgen

Fosgenul a fost folosit in primul razboi mondial ca arma chimica.

Oficialii ONU au anuntat insa ca fiolele - in sine - nu sunt periculoase.

S-au luat totusi toate masurile de precautie necesare: s-a masurat nivelul de vapori toxici din biroul in care s-au descoperit fiolele si nu s-au gasit urme de fosgen in atmosfera.

In cladire continua sa lucreze angajati ai ONU.

FBI-ul s-a implicat in operatiunea de indepartare a fiolelor din cladire.

Ele au fost gasite in timpul unei inspectii efectuate in 1996 la o instalatie de construire a armelor chimice din Irak - al Muthanna.

Inspectorii ONU au petrecut mai multi ani cautand arme de distrugere in masa in Irak.

Faptul ca Saddam Hussein ar fi putut avea astfel de arme a fost folosit ca justificare a invadarii Irakului in 2003.

Dar dupa invazie nu au fost gasite astfel de arme.

Diplomatii care au fost initial ingrijorati de relatarile ca s-a gasit fosgen in New York, comenteaza acum in privat ca este ironic faptul ca inspectorii descopera fiolele respective exact atunci cand pun punct activitatii lor privind Irakul.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Blitzkrieg de trei zile

Pentagonul a pus la punct un plan pentru a distruge in trei zile capacitatea militara a Iranului, sustine un expert american in securitate.



Alexis Debat, directorul Centrului ,,Nixon", pentru terorism si securitate nationala, a declarat recent ca este vorba de un plan de atac iranian impotriva a 1.200 de tinte, releva ,,Sunday Times".

Debat a facut aceasta declaratie la o intrunire organizata de publicatia conservatoare ,,The National Interest", axata pe problemele de politica externa. Potrivit acestuia, strategii americani nu se pregatesc de un atac ,,modest" asupra instalatiilor nucleare ale Teheranului, ci de unul de amploare, asupra ,,intregii armate iraniene", menit sa anihileze capacitatile militare ale republicii islamice.

,,Indiferent daca ar fi vorba de un atac usor sau de o actiune militara de amploare, reactia iranienilor va fi aceeasi", a explicat expertul american publicatiei ,,Sunday Telegraph", afirmand, totodata, ca aceasta a fost concluzia armatei americane.

Pregatiri politice

Atitudinea autoritatilor de la Teheran in privinta programului nuclear iranian l-a determinat, saptamana trecuta, pe presedintele american George W. Bush sa-si intensifice retorica impotriva Iranului. El a acuzat regimul de la Teheran ca pune Orientul Mijlociu sub ,,umbra unui holocaust nuclear" si a avertizat, totodata, ca SUA si aliatii sai vor combate Iranul inainte de a fi prea tarziu.

De asemenea, o sursa de la Washington a declarat ca in interiorul administratiei americane ,,temperatura creste", iar Bush ,,a trimis un mesaj" atat iranienilor, cat si membrilor Consiliului de Securitate al ONU, in perspectiva celei de-a treia rezolutii impotriva Iranului.

Cum Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a declarat ca Iranul a dat dovada de o cooperare ,,semnificativa" in privinta programului sau nuclear si ca si-a incetinit activitatile de imbogatire a uraniului, administratia americana se teme ca Iranul va scapa usor si isi va urmari in continuare scopul - fabricarea armei atomice.

Desi Bush opteaza deocamdata pentru rezolvarea problemelor pe cale diplomatica, in cazul in care actiunea militara se va dovedi necesara, Washingtonul este de parere ca ar fi prudent sa faca uz rapid de o forta covarsitoare.

Iranul, imperturbabil

De partea cealalta, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat, ieri, ca Iranul a atins o performanta fara precedent in programul sau nuclear, punand in functiune 3.000 de centrifuge pentru imbogatirea uraniului. Afirmatia lui contrazice datele oferite de AIEA in raportul din 19 august, potrivit carora Iranul detine doar 1.968 de centrifuge operationale, 656 fiind in diferite stadii de testare si instalare.


Portavioanele americane amplasate strategic in Golf
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Bush, Gates si Rice apar pe neasteptate in Irak

Presedintele american George W. Bush, secretarul de stat Condoleezza Rice si secretarul american al apararii Robert Gates efectueaza vizite-surpriza in Irak, au anuntat Casa Alba si Pentagonul.

Bush a aterizat astzi la baza aeriana al-Assad de la vest de Bagdad, a anuntat Casa Alba. El este insotit, potrivit Reuters, de secretarul de stat Condoleezza Rice, si consilierul pentru securitate nationala Steven Hadley.

Vizita oficialilor americani intervine in contextul in care Washingtonul asteapta un raport al comandantului trupelor americane din Irak David Petraeus si al ambasadorului Ryan Crocker despre situatia din Irak, la jumatatea lunii septembrie, informeaza NewsIn.

Administratia este supusa la presiuni din ce in ce mai intense din partea opiniei publice si a majoritatii democrate din Congres pentru a retrage trupele din Irak.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Transfer de putere in Irak- Britanicii s- au retras din Basra

Trupele britanice s-au retras complet din ultima baza detinuta in orasul irakian Basra, din sudul Irakului. Locul lor a fost luat de soldatii irakieni, care se vor ocupa de mentinerea securitatii in oras. "Armata irakiana a preluat controlul in aceasta zona", a declarat generalul irakian Mohan Fahed.

Transferul de putere in orasul Basra s-a incheiat in aceasta dimineata, cand ultimii militari britanici au parasit palatul din oras, unde se afla cartierul general. Cei 500 de britanici se vor alatura contingentului de 5.000 de soldati, aflati intr-o baza militara la sud de Basra. Operatiunea de azi se inscrie in politica Londrei de a transfera treptat controlul asupra provinciei Basra catre fortele locale de securitate si constituie un pas decisiv in vederea retragerii totale a trupelor britanice din Irak.

In acest sens, ministerului britanic al Apararii a declartat ca "Fortele de securitate irakiene doresc sa preia intreaga responsabilitate in domeniul securitatii si vor folosi Palatul din Basra in acest scop", dupa cum informeaza NewsIn.

Operatiunea marcheaza, totodata, distantarea actualului premier, Gordon Brown, fata de politica predecesorului sau, Tony Blair, adept al mentinerii prezentei militare in aceasta tara.

Statele Unite s-au declarat nemultumite de retragerea aliatilor lor si se tem de o eventuala deteriorare a climatului de securitate in zona. Basra, cel de-al doilea oras ca marime din Irak, a fost scena confruntarilor intre factiunile siite rivale. Desi pentru moment situatia in oras este calma, locuitorii se tem ca plecarea militarilor britanici va fi urmata de reizbuncirea violentelor.

Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Praga ºi Viena se ceartã ºi pentru scutul antirachetã

,,Impresia mea este cã Norbert Darabos vrea sã spunã cã fostele þãri din blocul sovietic trebuie sã-ºi þinã gura când este vorba de interesele Rusiei" - ministrul de externe ceh, Karel Schwarzenberg

Autoritãþile de la Praga ºi-au manifestat nemulþumirea, chiar revolta, faþã de atitudinea adoptatã de Austria în problema scutului antirachetã american, de fapt un radar pe care SUA vor sã-l amplaseze în Republica Cehã.

Într-un interviu acordat cotidianului austriac ,,Die Presse", Norbert Darabont, ministrul austriac al apãrãrii, a calificat scutul antirachetã din þara vecinã drept ,,o provocare" ºi a cerut Washingtonului sã negocieze cu Moscova aceastã problemã, în vederea atenuãrii tensiunilor dintre Rusia ºi NATO.
<A TARGET="_top" HREF="http://ad.ro.doubleclick.net/click%3Bh=v8/35c3/3/0/%2a/y%3B115050697%3B0-0%3B0%3B13951114%3B4307-300/250%3B22113716/22131606/1%3B%3B%7Esscs%3D%3fhttp://www.iaaeurosummit2007.eu"><IMG SRC="http://m.de.2mdn.net/1494920/300x250_blank.GIF" BORDER=0></A>

El a apreciat cã nu existã o ameninþare credibilã care ar justifica instalarea unui astfel de sistem în Europa. Se pare cã, alãturi de conflictul provocat de centrala nuclearã cehã de la Temelin, situatã în apropiere de graniþa cu Austria ºi contestatã de ecologiºtii austrieci dar ºi cehi, dezbaterile legate de scutul antirachetã vor submina relaþiile dintre cele douã state.

Rãspunzând luãrii de poziþie a Vienei, Karel Schwarzenberg, ºeful diplomaþiei cehe, a ripostat cã Austria nu are dreptul sã protesteze, deoarece pe teritoriul ei se aflã o bazã de radar asemãnãtoare. ,,Se ºtie cã în Austria existã un radar, iar datele adunate sunt furnizate celorlalte state occidentale.

Aceastã bazã se aflã la  320 de km de la viitoarea bazã din Cehia", a declarat Schwarzenberg. ,,Impresia mea este cã Norbert Darabos vrea sã spunã cã fostele þãri din blocul sovietic trebuie sã-ºi þinã gura când este vorba de interesele Rusiei", a mai spus ministrul ceh, citat de CTK.

,,Intenþia de a construi baza radar din Republica Cehã nu a fost o provocare, ci o mãsurã vizând asigurarea în viitor a  securitãþii Europei ºi a aliaþilor ei", a subliniat el. Cu toate cã o parte a opiniei publice cehe se opune instalãrii radarului pe teritoriul þãrii, iar unele partide politice au cerut organizarea unui referendum, luarea de poziþie a Vienei a fost consideratã drept un amestec în treburile interne ale Cehiei.

,,Viena crede cã mai existã Imperiul Austro-Ungar, când Praga trebuia sã respecte cu sfinþenie dispoziþiile venite de la centru", a comentat presa cehã. Cotidianul austriac ,,Kurier" explicã luarea de poziþie a lui Darabos prin interesele economice ale Austriei în Rusia ºi Irak.

Opiniile exprimate de ministrul austriac al apãrãrii, criticate nu numai de Praga, ci ºi de Washington, au fost susþinute ºi de cancelarul  austriac, Alfred Gusenberg. El a declarat cã ,,nimeni nu va putea închide gura Austriei", indiferent de problema pe care o abordeazã.

Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

 Complot Al-Qaida dejucat de serviciile secrete in Danemarca

Opt persoane, banuite de afiliere la reteaua Al-Qaida, au fost arestate pentru terorism si detinere de materiale necesare producerii unei bombe, au anuntat, ieri, serviciile de informatii ale politiei daneze (PET), citate de AFP.

,,Îi putem descrie pe principalii suspecti drept militanti islamisti cu contacte internationale, inclusiv printre liderii Al-Qaida", a declarat directorul general al PET, Jakob Scharf. Arestarile au permis ,,prevenirea unui atac terorist", a apreciat Scharf, care a refuzat sa ofere detalii despre potentialele tinte ale atacului sau despre obiectele confiscate în cursul perchezitiilor la domiciliul suspectilor.

Cei opt au fost retinuti în Danemarca, în noaptea de luni spre marti. Suspectii, cu vârste cuprinse între 19 si 28 de ani, sunt de origine afgana, pakistaneza, somaleza si turca, iar sase dintre ei au si nationalitate daneza, a precizat Scharf.

,,Arestarile sunt rezultatul unei supravegheri de durata a persoanelor implicate, care sunt banuite de pregatirea unui act de terorism care implica folosirea de explozibili", precizase politia daneza în cursul diminetii. ,,În timpul perchezitiilor desfasurate marti dimineata, am gasit o serie de obiecte si materiale importante pentru caz", a adaugat sursa citata. Doi dintre suspecti urmeaza sa fie prezentati unui judecator, restul urmând sa fie interogati. Scharf a apreciat ca este vorba despre ,,un caz grav", care nu are însa ,,legatura directa" cu prezenta militara a Danemarcei în Irak si Afganistan.

Pe de alta parte, câteva sute de exemplare ale ziarului suedez Nerikes Allehanda, care a publicat, în august, o caricatura a profetului Mahomed, au fost arse, în conditii înca neelucidate, în noaptea de luni spre marti in Suedia. Nerikes Allehanda, ziar local din Orebro, a publicat, în data de 18 august, un desen care îl reprezinta pe profet cu corp de câine, declansând o serie de manifestatii în Suedia si condamnari în mai multe tari musulmane, în special în Iran, Afganistan si Pakistan. 
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Bulgaria, bazele SUA si geopolitica Marii Negre

Un distrugator de rachete cu teleghidare din Flota a Sasea a SUA a vizitat la inceputul lunii august portul bulgar Varna, executand exercitii navale alaturi de Marina bulgara. Acest eveniment ar fi fost privit, in mod normal, ca un exercitiu de rutina.

Cu toate acestea, anuntarea trimiterii unor trupe americane in cateva baze bulgare (precum si in Romania) a starnit ingrijorare in doua dintre tarile hegemonice din regiunea Marii Negre: Federatia Rusa si Turcia. Dezvoltarea relatiilor din domeniul securitatii dintre Washington si Sofia, prin urmare, adauga o noua dimensiune vizitei de rutina a distrugatorului american, avand semnificatia "sosirii" SUA la Marea Neagra.

Exista o alianta americano-bulgara?

In perioada Razboiului Rece, Bulgaria a fost vazuta ca fiind un satelit al Moscovei, sub conducerea lui Todor Jivkov. Cincisprezece ani mai tarziu, dupa caderea Uniunii Sovietice, si-a inceput demersurile de alaturare Occidentului, prin intermediul statutului de membra a NATO si UE (carora li s-a alaturat, insa, mult mai tarziu decat alte foste tari membre ale Tratatului de la Varsovia), noteaza Alejandro Sanchez, autorul raportului pentru The Power and Interest News Report (PINR). La 28 aprilie 2006, ministrul de externe al Bulgariei, Ivailo Kalfin, si secretarul de stat american Condoleezza Rice au semnat Acordul de Cooperare in domeniul Apararii, un acord pe zece ani, care permite stationarea in Bulgaria a 2.500 de soldati americani. In timpul rotatiei trupelor, numarul soldatilor poate creste la 5.000, pentru o perioada de 30 de zile. Soldatii americani vor fi stationati in trei baze bulgare: in Zona de Antrenament Novo Selo, la Baza Aeriana Bezmer si la Baza Aeriana Graf Ignatievo.

Ambasada americana la Sofia a explicat ca nu vor exista "baze americane" pe teritoriul bulgar. Acestea sunt si vor continua sa fie baze bulgare, sub drapel bulgar si comanda bulgara, insa vor fi folosite si de trupele americane, pentru antrenament. Nu toti bulgarii sunt de acord cu prezenta soldatilor americani pe teritoriul tarii lor. Volen Siderov, liderul partidului nationalist Ataka, a declarat ca "bazele SUA vor transforma Bulgaria intr-o tinta pentru teroristi". Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a dat si el dovada de scepticism cu privire la aceste baze ale SUA. El a declarat la postul national de radio al Bulgariei ca "acordul privitor la stabilirea de baze militare ale SUA pe teritoriul bulgar este o intelegere bilaterala intre Bulgaria si SUA. Nu vad cum ar putea NATO sa beneficieze de pe urma acestor baze in prezent... In acest stadiu, nu prevad ca NATO ar urma sa foloseasca aceste baze".

De ce este Bulgaria importanta?

Nu dimensiunea armatei bulgare este motivul pentru care Washingtonul da dovada de interes fata de relatia de prietenie cu aceasta tara slava. Din punct de vedere geografic, Bulgaria le ofera SUA (si NATO) o prezenta mai mare la Marea Neagra, prin care exista proiecte de construire de conducte de petrol si gaz. De asemenea, Bulgaria se afla aproape de fosta Iugoslavie, un spatiu in care tensiunea e constanta, in special in decursul ultimului deceniu. Mai important chiar, Balcanii reprezinta o zona de tranzit pentru traficul cu droguri ilegale spre Europa. In plus, Bulgaria este relativ aproape de tari din Caucaz, precum Georgia - un prieten si mai important al Statelor Unite. Bazele permit totodata SUA sa exercite un control sporit asupra tarii si asupra regiunii "Orientului Mijlociu Mare", in conditiile in care Washingtonul are acum o prezenta militara in sud – flota a 5-a a SUA in Bahrein – si va detine o prezenta si in nord prin vecinatatea Bulgariei.

A privi Bulgaria in perspectiva

In multe privinte, relatiile internationale sunt ca un joc de sah geopolitic in care guvernele trebuie sa se gandeasca la consecintele fiecarei miscari pe care o fac. In perioada sovietica, Bulgaria era aliatul de incredere al Moscovei in Europa de Sud-Est, in asemenea masura incat Washingtonul nici nu a incercat sa isi amelioreze relatiile cu Sofia. In realitate, decizia lui Todor Jivkov de a ramane un aliat al Moscovei a insemnat ca putea ramane la putere nelimitat si probabil ca si-a dat seama ca a incerca sa se rupa de Moscova sovietica insemna o indepartare a lui de la putere. Astazi, strategii politici de la Sofia au decis ca "Occidentul", insemnand aderarea la organizatii precum NATO si UE, si prietenia cu Washingtonul sunt in interesul lor.

Datorita pozitiei geopolitice unice a Bulgariei, strategii de la Sofia vor fi nevoiti sa cantareasca cu mare atentie prieteniile pe viitor, indeosebi relatiile cu NATO, cu tarile europene si cu SUA. Fiecare guvern isi are propriile interese si este important ca Sofia sa isi aminteasca faptul ca lucrurile care multumesc Washingtonul nu sunt neaparat si pe placul liderilor de la Bruxelles si din restul Europei. Mai mult, Bulgaria nu trebuie sa-si uite legaturile istorice cu tarile din Balcani, din lumea araba si cu Rusia. Este putin probabil ca Bulgaria sa devina o tinta pentru teroristi din cauza acceptarii prezentei soldatilor americani pe teritoriul ei, insa cu siguranta Kremlinul va supraveghea cu atentie evolutia situatiei din aceasta tara in anii ce vor urma. Sofia trebuie sa nu uite faptul ca principalul interes al SUA in Bulgaria, la fel ca si cel avut de Rusia in trecut, este legat de pozitionarea geografica a tarii la Marea Neagra.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Scutul dezbinarii

Planul de amplasare a sistemului american de aparare aeriana in Cehia continua sa faca valuri in aceasta tara, scrie "Le Figaro".

Randurile celor care se opun acestei initiative devin tot mai numeroase, miscarea de contestare capatand o noua amploare odata cu infiintarea, la 29 august, a unui colectiv de primari care resping, din grija pentru mediul inconjurator, ideea construirii unui radar pe poligonul militar de la Brdy, situat la 90 km sud-vest de Praga.

Scopul lor este de a determina guvernul de coalitie al premierului Mirek Topolanek, favorabil proiectului SUA, sa-si revizuiasca pozitia si sa recurga la un referendum national care sa hotarasca soarta radarului american. Cabinetul Topolanek trebuie sa faca fata inclusiv nemultumirilor venite din afara tarii, in special din Rusia si Austria, foarte ostile scutului american. Temandu-se ca autoritatile de la Praga sa nu cedeze, Washington cere "adoptarea unei decizii definitive. Cu cat mai repde se va ajunge la un acord, cu atat va fi mai bine pentru toti", au afirmat recent voci de la Washington.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

George W. Bush promite o reducere a trupelor din Irak

Aflat în vizitã în Irak pentru a afla direct de la sursã cum mai stau lucrurile în zona de conflict, George W. Bush a anunþat cã o parte din trupele americane desfãºurate în aceastã þarã ar putea fi retrase dacã securitatea din zonã va continua sã se îmbunãtãþeascã, dupã modelul provinciei Anbar, fost bastion al sunniþilor.

Bush nu a fãcut declaraþie înainte sã stea de vorbã cu comandanþii militari americani ºi cu lideri irakieni. Flancat de secretarul de stat, Condoleezza Rice, ºi cel al Apãrãrii, Robert Gates, liderul american a fost destul de prudent ºi n-a spus nici câþi militari ar putea fi retraºi, nici cât de repede s-ar putea întâmpla acest lucru, informeazã Associated Press.
Click here to find out more!

În ciuda presiunilor din partea Congresului SUA, Bush a afirmat cã decizia legatã de forþele militare "se va baza pe o analizã la rece a comandanþilor militari asupra situaþiei existente în teren, nu pe o reacþie pripitã a politicienilor de la Washington preocupaþi de sondajele de opinie".

Cu alte cuvinte, le-a transmis Bush militarilor, "când vom începe retragerea de trupe din Irak va fi de pe o poziþie de forþã ºi succes, nu de pe o poziþie de teamã ºi eºec". În faþa militarilor de la baza Al-Asad, Bush a insistat plin de mândrie pe progresele realizate în provincia Anbar, una dintre cele mai instabile din þarã. Forþele americane suplimentare trimise în regiune ºi alianþele încheiate cu triburile locale au avut drept rezultat un nou grad de securitate. A fost a treia vizitã surprizã efectuatã de Bush în patru ani în Irak.

Liderul american a petrecut ºapte ore în zona de conflict, apoi a urcat la bordul aparatului Air Force One cu destinaþia Australia, pentru discuþii cu liderii din zona Asia-Pacific. În plus, vizita în Irak a intervenit la câteva ore dupã ce Marea Britanie, principalul aliat al americanilor, a început retragerea simbolicã din Basra, sudul Irakului.


Acord secret între sunniþi ºi ºiiþi?

Coincidenþã sau nu, în timp ce Bush vizita "în secret" Irakul, reprezentanþi ai partidelor politice irakiene ºi ai "altor grupuri care au legãturã cu conflictul" din aceastã þarã semnau "acordul de la Helsinki", prin care se angajeazã "sã înceapã negocieri în vederea reconcilierii naþionale".

Textul, redactat în englezã ºi arabã, conþine 12 recomandãri ºi nouã obiective politice, fiind semnat dupã patru zile de discuþii în secret în Finlanda, a anunþat Crisis Management Initiative (CMI), organizaþie nonguvernamentalã finlandezã specializatã în rezolvarea conflictelor.

Semnatarii se angajeazã "sã rezolve toate diferendele politice fãrã violenþã ºi prin mijloace democratice", "sã interzicã, în timpul negocierilor, utilizarea armelor de cãtre toate grupãrile armate" ºi "sã formeze o comisie independentã (...) a cãrei misiune va fi supravegherea procesului de dezarmare a grupurilor armate neguvernamentale (...) sã punã capãt disputelor sectare ºi etnice".

Nu s-au oferit detalii despre identitatea participanþilor. Seminarul a fost organizat de fostul preºedinte finlandez Martti Ahtisaari (care însã nu a fost prezent), iar responsabilii irakieni au analizat procesele de pace din Africa de Sud ºi Irlanda de Nord ºi au încercat sã înveþe din istorie. Creatã în 2000 de fostul preºedinte finlandez Martti Ahtisaari, actual emisar al ONU pentru Kosovo, CMI a obþinut, în 2005, un acord de pace între guvernul indonezian ºi rebelii din provincia Aceh.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.