Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

USA - puterea mondiala de peste ocean

Creat de baguvix, 17 August 2007, 14:27:51

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

baguvix

Subiectul acesta a fost deschis pentru stiri legate numai de USA si aliatii sai la fel ca si cel precedent Ordinea mondiala din spatele Uralilor
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Acord militar de 30 de miliarde de dolari intre SUA si Israel

Statele Unite si Israelul au semnat ieri un acord care prevede ca Washingtonul va furniza Israelului ajutor militar in valoare de 30 miliarde de dolari in urmatorii zece ani, in crestere cu 25 % fata de anii anteriori, relateaza Reuters.


La ceremonia de semnare a documentului, la Ierusalim, subsecretarul de stat Nicholas Burns a promis ca Statele Unite vor ajuta Israelul sa-si mentina avantajul militar pe care il are asupa inamicilor din regiune. "Nu mai este nevoie sa spunem, avand in vedere situatia, faptul ca se afla intr-o regiune foarte violenta, instabila, starea sa din punct de vedere militar ne intereseaza si ne asumam un angajament", a spous Burns. "Cred ca acest principiu guverneaza tot ceea ce am facut si acordul pe care il semnam astazi", a adaugat Burns.

Statele Unite considera "ca 30 de miliarde de dolari constituie o investitie in pace, in pace pe termen lung", a subliniat el.

Administratia Bush a anuntat luna trecuta ca va oferi armament in valoare de 20 miliarde de dolari Arabiei Saudite si altor state din Golf in urmatorii zece ani. Egiptul va primi 13 miliarde de dolari asistenta militara, suma similara cu nivelul din prezent, informeaza NewsIn.

Asistenta militara urmareste sublinierea in fata natiunilor sunnite musulmane din Golf a angajamentului Washingtonului fata de regiune, in pofida problemelor sale din Irak, precum si sa le consolideze pozitia in fata influentei tot mai mari a Iranului siit in zona.


P.S
2 topicuri in care lumea sa discute despre cele 2 puteri mondiale  nush asta e parerea mea
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Statele europene cu trupe in Irak si Afganistan, expuse atentatelor

Seif al-Islam, fiul liderului libian Mouammar Khadafi, a avertizat statele europene care au misiuni militare in Irak si Afganistan cu privire la riscul inevitabil al unor atacuri teroriste comise de extremisti islamisti, informeaza site-ul Novinite.com si Mediafax.
"Singura solutie pentru combaterea radicalismului este retragerea rapida a trupelor occidentale din Irak si Afganistan, precum si solutionarea problemei palestiniene", a declarat Seif al-Islam, citat de agentia austriaca APA.

El a facut aceste declaratii in Austria, unde efectueaza o vizita la invitatia lui Joerg Haider, fostul lider al Partidului Libertatii (de dreapta). Seif al-Islam a precizat ca inclusiv ofertele de asistenta economica si umanitara pot expune natiunile occidentale la atacuri din partea extremistilor.
Al-Islam a apreciat ca radicalismul islamic invadeaza Europa prin recrutarea tinerilor musulmani, care sunt receptivi la mesajul militantilor.
Bulgaria are o unitate necombatanta formata din 154 de soldati, care asigura securitatea taberei de refugiati de la Ashraf, situata la 60 de kilometri nord de Bagdad. Dintre cei 400 de soldati din Afganistan, o parte actioneaza la Kabul, iar ceilalti asigura securitatea aeroportului din Kandahar.


Si Romania are militari in Afganistan si Irak


Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Israelul ºi Siria aºteaptã un nou rãzboi

Turcia mediazã între cele douã pãrþi, de pe poziþii diferite de ale SUA.

Deºi oficialii de la Ierusalim ºi Damasc contestã pregãtirile pentru un nou rãzboi, conflictul regional de anul trecut din Liban ar putea fi reluat pe Înãlþimile Golan.

ªi în Siria, ºi în Israel se vãd pregãtiri militare. Dupã pierderile armatei israeliene din timpul campaniei împotriva miliþiilor prosiriene ºi proiraniane Hizbullah în sudul Libanului, rezerviºtii evrei executã antrenamente ºi mai intense. Damascul le-ar putea interpreta ca pregãtiri de rãzboi – deºi premierul Ehud Olmert a anunþat "o varã calmã, o toamnã calmã ºi o primãvarã calmã".

Invers, existã speculaþii cã Siria ar putea lansa un atac limitat pentru a forþa Israelul sã revinã la tratativele întrerupte în 2000 – colporteazã ºi "The Economist". Mai concret, Damascul a construit un amplasament pentru rachete cu razã lungã în partea sirianã a Înãlþimilor Golan, chiar lângã zona demilitarizatã patrulatã de trupele ONU de menþinere a pãcii – Damascul îl defineºte ca gestul de apãrare împotriva unui atac israelian.

Tensiuni istorice

Liderii ambelor state îºi asigurã cetãþenii ºi vecinii cã nu intenþioneazã sã plece la rãzboi – dar cã sunt bine pregãtiþi pentru el! Cu ani de ajutoare militare americane în spate, Israelul este mult mai bine pregãtit pentru un conflict convenþional cu Siria decât este aceasta. Conflictul ar putea fi purtat însã cu armele unei gherile sprijinite de armatã, potrivit lecþiei învãþate în Liban.
Oricum, Siria se aflã în stare de rãzboi cu Israelul încã din 1948; stare agravatã în 1967, când Israelul a capturat podiºul strategic Golan. Discuþiile de pace s-au oprit în 2000, când sirienii au cerut retragerea completã a israelienilor de pe Înãlþimile Golan, în timp ce statul israelian a pus înainte de toate normalizarea relaþiilor de securitate. Acum, liderii de la Damasc spun cã sirienii nu vor rãzboi, dar cã nu vor accepta niciodatã sã renunþe la pãmânturile care le-au fost ocupate.

Ankara, pe fir

Din vorbã în vorbã se poate ajunge la rãzboi, întrucât unele profeþii se autoadeveresc. La fel, din vorbã în vorbã, poate fi evitat. Jurnalul israelian "Ha'aretz" transmite cã oficiali turci sunt implicaþi în lansarea unor noi negocieri de pace între Siria ºi Israel. Diplomaþii Ankarei cred cã un acord între Damasc ºi Ierusalim este mai uºor de obþinut decât unul între evrei ºi palestinieni. Potrivit "Ha'aretz", diplomaþia turcã vede tensiunile dintre Siria ºi Israel drept o simplã disputã pentru controlul unor teritorii, în timp ce conflictul dintre israelieni ºi palestinieni este o problemã regionalã multinaþionalã, una panarabã, a refugiaþilor, ºi una religioasã, ajurisdicþiei asupra unor locuri sfinte.

În context, Turcia se opune politicii SUA de izolare a Siriei, Iranului ºi a Hamas – care forjeazã deja o alianþã împotriva intereselor moderate. Ca urmare, Ankara menþine contactul cu Hamas ºi considerã diferenþele între Siria ºi Iran faþã de statul palestinian, Liban sau pacea cu Israelul.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Inca o dezertare din tabara Bush

Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Tony Snow, si-a anuntat demisia, completind astfel lista apropiatilor presedintelui Bush care il parasesc inainte de terminarea mandatului.

Tony Snow, numit purtator de cuvint in aprilie 2006, a anuntat ca isi va parasi postul din motive financiare. Snow s-a alaturat echipei lui George W. Bush venind de la postul de televiziune Fox News, unde cistiga mult mai mult decit in calitate de angajat al administratiei prezidentiale. ,,Am spus de la bun inceput ca nu voi putea ramine pina la final, dar motivul principal este cel financiar", a declarat Snow. ,,Am spus ca, atunci cind mi se vor termina banii, va trebui sa plec". Potrivit cotidianului "Washington Post", Tony Snow cistiga acum 168.000 de dolari pe an ca purtator de cuvint prezidential.

In acelasi timp, doctorii au constatat in martie o recidiva a cancerului de colon de care sufera Snow, care s-ar fi intins la ficat, ceea ce l-a obligat sa faca sedinte de chimioterapie. In declaratii recente, acesta a spus insa ca starea sa de sanatate s-a stabilizat.

Anuntul lui Tony Snow vine la doar citeva zile dupa ce unul dintre cei mai apropiati consilieri ai presedintelui american, Karl Rove, a anuntat la rindul sau ca se retrage la finele acestei luni.

Functionarii publici fac mari sacrificii financiare pentru a ramine in apropierea puterii. Rove, de pilda, va putea intra acum in circuitul de conferinte publice si consultanta care ofera recompense financiare incomparabil mai consistente, sau, istoric amator pasionat, va putea lansa o carte despre anii (aproape 30) petrecuti alaturi de Bush.

Nu este neobisnuit ca o parte dintre angajatii de la Casa Alba sa isi paraseasca functiile inainte de finalul unei presedintii care dureaza doua mandate. Recent, in special dupa ce democratii au preluat controlul Congresului, George W. Bush a ramas si fara consilierul Dan Bartlett, fara directorul de bugete Rob Portman, directorul pentru initiative strategice Peter Wehner, directorul politic Sara Taylor, adjunctii consilierului pentru securitate nationala J.D. Crouch si Meghan O'Sullivan. Intr-un moment in care aparent nimic nu mai poate salva imaginea dezastruoasa a presedintiei Bush, aceste ,,dezertari" nu ajuta insa cu nimic moralul echipei de la Casa Alba.

Seful de personal Josh Bolten i-a anuntat insa pe ocupantii posturilor esentiale de la Casa Alba ca trebuie sa demisioneze in aceasta toamna daca nu intentioneaza sa ramina alaturi de presedinte pina la finalul mandatului acestuia, in ianuarie 2009.

Tony Snow are 52 de ani si a intrat in echipa prezidentiala intr-un moment in care George W. Bush era tinta unor atacuri din ce in ce mai numeroase din cauza razboiului din Irak. Posibilul sau inlocuitor este Dana Perino, adjuncta acestuia. Perino a refuzat sa comenteze insa speculatiile.


Dupa Karl Rove (stinga), un alt membru
al administratiei de la
Casa Alba isi paraseste postul
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Americanii asteapta inca un 11 septembrie

Mai mult de 80 % dintre cei mai apreciati experti americani din domeniul politicii externe se asteapta ca in urmatorii zece ani sa aiba loc un alt atac de proportiile celui din 11 septembrie 2001, se arata in studiu ,,Terrorism Index", publicat in revista ,,Foreign Policy" si citat de Reuters.

Majoritatea celor 108 experti chestionati de revista Foreign Policy si de Centrul pentru Progres American au spus ca se asteapta la un alt atac de proportiile celui din 11 septembrie in urmatorii zece ani, in pofida unor imbunatatiri substantiale in Statele Unite in ceea ce priveste securitatea, fortele de ordine si agentiile de informatii, informeaza NewsIn.

Expertii cred ca in prezent lumea este un loc mai periculos pentru americani decat in urma cu sase luni, in special din cauza razboiului din Irak si a unui esec inregistrat in razboiul Statelor Unite impotriva terorismului. O proportie de 91% dintre ei sunt de parere ca lumea a devenit mai periculoasa pentru americani si pentru Statele Unite, ceea ce reprezinta o crestere cu 10 procente fata de rezultatele unui studiu similar realizat in februarie.

In urmatorii zece ani, Orientul Mijlociu va continua sa fie afectat de consecintele negative ale razboiului din Irak, in special prin acutizarea tensiunilor dintre sunnitii si siitii din regiune, au prognozat 58% dintre experti. Drept rezultat, dicatorii arabi vor fi descurajati sa-si continue reformele politice, sunt de parere 35% dintre experti.

Numai 3% dintre persoanele chestionate mai cred ca Statele Unite isi vor atinge obiectivul de a transforma Irakul intr-un exemplu de democratie in urmatorii zece ani.

Datele apar in numarul din septembrie/octombrie al revistei Foreign Policy, editata de institutul Carnegie Endowment for International Peace, in studiul intitulat Terrorism Index. Sondajul a fost realizat in perioada 23 mai-26 iunie, iar esantionul ales a inclus atat democrati, cat si republicani, atat fosti oficiali cu rang inalt in administratie, cat si actuali demnitari - inclusiv secretarul de stat si consilierul Casei Albe pentru securitate nationala -, precum si comandanti ai armatei americane.

Principalele tari care pot aduce provocari majore politicii americane de securitate, intrucat foarte probabil vor deveni fiefuri ale al-Qaida, sunt, potrivit expertilor, Pakistanul (35%), Irakul (22%), Somalia (11%), Sudanul (8%) si Afganistanul (7%).

La intrebarea care tari ar putea transfera cel mai probabil tehnologie nucleara teroristilor, in urmatorii trei-cinci ani, 74% dintre experti au raspuns ca Pakistanul, 42% Coreea de Nord, 38% Rusia, 31% Iranul si 5% Statele Unite.

Expertii apreciaza ca dintre aliatii Statelor Unite cei care servesc cel mai putin intereselor americane de securitate nationala sunt Rusia (34%), Pakistanul (22%), Arabia Saudita (17%), Israelul (14%), Mexicul si Egiptul (5%).

Studiul arata ca mai mult de jumatate dintre experti nu sunt de acord cu politica presedintelui George W. Bush de a creste numarul militarilor din Irak ca strategie de stabilizare a Bagdadului, apreciind ca planul a adus prejudicii securitatii nationale a Statelor Unite. In conditiile in care Congresul si Casa Alba asteapta la 15 septembrie un raport-cheie de evaluare a situatiei din Irak, 53% dintre expertii chestionati de Foreign Policy au spus ca se opun consolidarii prezentei american din Irak, ceea ce reprezinta o crestere cu 22% fata de momentul anuntarii strategiei, la inceputul acestui an.

Presedintele George W. Bush a decis in ianuarie desfasurarea a 30.000 de soldati suplemntari in si in jurul Bagdadului pentru a pune capat violentelor interconfesionale, in ideea realizarii reconcilierii politice intre sunniti, siiti si kurzi. Strategia a fost anuntata la inceputul anului, dar efectivele din teren au fost complete abia la mijlocul lunii iunie.

Ambasadorul american in Irak, Ryan Crocker si comandantul fortelor americane din Irak, generalul David Petraeus, urmeaza sa prezinte Congresului, luna viitoare, un raport privitor la progresele din Irak, care s-ar putea dovedi vital pentru decizia unei eventuale retrageri a trupelor. Democratii si unii republicani din Congres sunt de parere ca este timpul ca soldatii americani sa fie adusi acasa.
Sapte din zece experti chestionati de Foreign Policy au spus ca sprijina o redesfasurare a fortelor americane din Irak. Un numar mai mare de experti decat in cazul studiilor similare precedente sunt de parere ca razboiul este principala cauza a ceea ce ei cred ca este deja un esec al razboiului global impotriva terorismului.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Guvernul britanic ascunde numãrul victimelor din Afganistan

Retragerea ultimilor 5.500 de militari din sudul Irakului ar putea fi urmatã de trimiterea a încã 2.500 de soldaþi în Afganistan

Ministerul Apãrãrii de la Londra (MoD) nu vrea sã recunoascã în faþa publicului câþi militari sunt rãniþi zi de zi în Afganistan, ascunzând amploarea unui veritabil ,,dezastru", de teamã ca britanicii sã nu cearã cu ºi mai mare vehemenþã retragerea trupelor.

Potrivit The Daily Telegraph, surse militare de pe front afirmã cã, din cei 1.500 de militari care luptã în prima linie (incluºi în contingentul general de 7.000 militari), cel puþin 700 au fost rãniþi din aprilie pânã acum. În paralel, din statisticile oficiale ale MoD ar rezulta un numãr mai mic. Instituþia refuzã sã ofere numãrul exact al rãniþilor, inclusiv atunci când trimite rãspunsuri la numeroasele interpelãri pe aceastã temã ale parlamentarilor.
<A TARGET="_top" HREF="http://ad.ro.doubleclick.net/click%3Bh=v8/35b5/3/0/%2a/n%3B122932395%3B0-0%3B0%3B13951114%3B4307-300/250%3B22174620/22192510/1%3B%3B%7Esscs%3D%3fhttp://www.go4it.ro"><IMG SRC="http://m.de.2mdn.net/1297618/300x250_blank.GIF" BORDER=0></A>

Guvernul de la Londra continuã sã inducã în eroare opinia publicã, atât timp cât anunþã un numãr mediu de trei rãniþi la fiecare militar decedat, de parcã britanicii ar fi niºte ,,supraoameni". Deºi luptã în aceleaºi condiþii, americanii recunosc cã, la fiecare soldat ucis, circa alþi nouã sunt rãniþi. Doar cã numai actualul contingent american din Afganistan are 23.000 militari, dupã ce SUA au rotit mai multe contingente, pe când MoD a folosit din 2001 un total de numai 25.000 oameni.

Pentru cã aceiaºi ºi aceiaºi oameni au luptat în Afganistan de ºase ani încoace, aproape unul din doi britanici a fost rãnit (suferind plãgi de la gloanþe ºi exploziile bombelor, arsuri sau tãieturi) ori s-a confruntat cu o problemã de sãnãtate (insolaþie sau diaree) cauzatã de condiþiile de trai. În multe situaþii, ,,soldaþii au fost peticiþi, timiºi înapoi în prima linie ºi nu apar în statisticile privind pierderile", scrie The Observer. Oficial, ºeful de Stat Major al Armatei britanice, generalul Richard Dannatt, a recunoscut acelaºi lucru, zilele trecute, în termeni mai diplomatici. El a spus cã militarii sunt ,,suprasolicitaþi", cã prea puþine efective au prea multe misiuni ºi cã, din pãcate, publicul de acasã nu înþelege ce cautã Marea Britanie în Afganistan, unde ar avea o misiune fundamentalã pentru asigurarea stabilitãþii acestei þãri.

Dar orice explicaþii ale militarilor ºi politicienilor (de genul ,,suntem aici la invitaþia unui guvern ales democratic") pãlesc în faþa nemulþumirii populare vizavi de creºterea pierderilor din Afganistan. Cu atât mai greu îi va fi Guvernului britanic, în aceste condiþii, sã explice de ce intenþioneazã sã transfere circa 2.500 militari în Afganistan, dupã retragerea ºi a ultimului contingent (5.500 soldaþi) din Irak. Deºi americanii sunt nemulþumiþi de retragerea britanicã, iar ºiiþii din sudul Irakului se bucurã cã ,,britanicii pleacã învinºi", Londra vrea sã-ºi spele onoarea dovedind cã poate sã-ºi menþinã angajamentul în Afganistan.


Guvernul britanic ascunde numãrul victimelor din Afganistan
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Guvernator irakian, ucis intr-un atac cu bomba

Guvernatorul siit al provinciei Muthana, din sudul Irakului, a fost ucis intr-un atac cu bomba.

Provincia este una dintre cele trei predate de armata britanica fortelor de securitate irakiene.

Dupa cum noteaza corespondentii BBC, acest ultim atac ridica semne de indoiala cu privire la succesul operatiunilor initiate de trupele britanice in sudul Irakului.

Pozitia oficiala a guvernului britanic este ca in sudul Irakului au fost inregistrate progrese si ca, atunci cand conditiile vor fi propice, ultima provincie aflata sub controlul armatei britanice va fi predata fortelor de securitate irakiene.

Oficialii britanici nu pretind ca sudul Irakului este democratic si secular, dar argumenteaza ca astfel de obiective nici nu puteau fi atinse.

Situatie delicata a trupelor britanice din Irak

Surse din randul ofiterilor britanici de rang inalt citati de corespondenti ai BBC sustin insa ca fortele britanice sunt nerabdatoare sa paraseasca sudul Irakului, considerand ca prezenta militarilor britanici mai mult dauneaza decat ajuta.

Mai mult, in Statele Unite exista voci care sustin ca britanicii au pierdut Basra si ca vor parasi Irakul infranti de gruparile de insurgenti siiti sprijinite de Iran.

Pentru comandantii britanici, un astfel de verdict este prea aspru.

Ei spun ca actele violente din sudul Irakului nu se datoreaza insurgentei, ci luptei pentru putere dintre diversele factiuni siite.

Ziarul britanic Sunday Times scrie ca, luna viitoare, trupele britanice vor parasi baza militara amenajata in fosta resedinta de vara a lui Saddam Hussein din Basra, urmand a fi desfasurate in apropierea aeroportului din zona, unde vor astepta semnalul de plecare.

Totusi, potrivit asigurarilor date recent de premierul Gordon Brown, nu va fi luata nici o decizie cu privire la retragerea propriu-zisa pana luna viitoare, cand generalul Petraeus, comandantul armatei americane in Irak, va prezenta Congresului un raport cu privire la stadiul operatiunilor militare din Irak.

Sursa: BBC, 21 August 2007
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Kosovo aduce razboiul in Europa

International Crisis Group: UE trebuie sa sustina independenta

Europa risca un nou "conflict sangeros" daca Uniunea Europeana nu conduce provincia Kosovo pe calea independentei, a apreciat ieri organizatia International Crisis Group (ICG), transmite Mediafax. "UE are o bomba cu intarziere in propria curte. Cu cat mai repede UE, sau o majoritatea semificativa a membrilor sai, se declara dispusa sa sustina independenta provinciei Kosovo, cu atat mai mari vor fi sansele de prevenire a dezastrului", a declarat Alexander Anderson, director al ICG in Kosovo.

Rolul UE

Noul raport al ICG, organizatie cu sediul la Bruxelles, formata in special din fosti oficiali americani de rang inalt, este publicat la scurt timp dupa ce trei diplomati (un american, un german si un rus) au primit ca misiune gasirea unei solutii. Dupa incheierea misiunii, programata sa dureze 120 de zile, cei trei diplomati trebuie sa prezinte un raport secretarului general al ONU, Ban Ki-moon. "Este putin probabil ca aceasta misiune sa reuseasca", apreciaza ICG, subliniind ca pozitia oficialilor din Kosovo, care cer independenta, si cea a Serbiei, care o refuza, raman diametral opuse.

"In aceasta ultima incercare UE este cheia", apreciaza ICG, subliniind ca planul mediatorului ONU, Martti Ahtisaari, care preconizeaza o independenta sub supravegere internationala a provinciei Kosovo, trebuie aplicat. "Uniunea Europeana si Statele Unite trebuie sa mentina integritatea propunerilor lui Ahtisaari", subliniaza ICG, recomandand Bruxellesului, Washingtonului si Aliantei Nord-Atlantice sa o puna in pratica inca de la incheierea misiunii echipei de diplomati, daca oficialii din Kosovo si cei sarbi nu ajung la nici un compromis.

Astfel, "in aprilie sau mai, Kosovo ar fi independent, sub supravegherea Uniunii Europene si a NATO", apreciaza ICG.

Sarbii acuza: stat creat de NATO

Echipa de negociatori, ce va reprezenta Serbia la ceea ce se spera a fi runda de negocieri finala in problema Kosovo, ce va avea loc la 30 august la Viena, va fi formata foarte curand, a declarat purtatorul de cuvant al Partidului Democrat Sarb, Branislav Ristivojevic, informeaza Rompres. "Asteptam ca troika diplomatica pentru Kosovo sa ne ofere informatii referitoare la formatul negocierilor, dupa care noi vom alcatui echipa de negociatori in conformitate cu cerintele diplomatilor internationali", a afirmat Ristivojevic intr-o conferinta de presa.

Acesta a reiterat faptul ca NATO incearca constituirea unui stat militar in regiunea Kosovo-Metohia, urmand ca autoritatea civila sa nu aiba nici un control in aceasta zona. "Toata lumea ar trebui sa accepte faptul ca, exact ca atunci cand tara noastra a fost bombardata in mod brutal timp de 78 de zile in 1999 de trupele Aliantei

Nord-Atlantice, prin planul lui Martti Ahtissari se urmareste crearea unui stat militar in Kosovo, trupele NATO fiind localizate acum pe teritoriul provinciei noastre din sud", a afirmat Branislav Ristivojevic. Subliniind ca nici un punct al planului lui Ahtisaari nu precizeaza durata misiunii fortelor armate NATO pe teritoriul provinciei separatiste, Ristivojevic a subliniat ca, pentru prima data in istorie, o putere militara incearca sa intemeieze un stat.


Troika pentru Kosovo: trimisul UE, Wolfgang Ischinger (stanga), reprezentantul Rusiei, Alexander Botan Harcenko (centru) si cel al SUA, Frank Wiesner (dreapta)
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

CIA lanseaza chatul pentru spioni

CIA va inaugura in curind A-Space, un program online destinat exclusiv agentilor, pentru o comunicare mai eficienta in cadrul organizatiei.

A-Space este un program creat special pentru a creste eficienta comunicarii dintre agentii CIA. Oficialii sint de parere ca un loc de intilnire virtual va permite angajatilor sa analizeze informatiile mai eficient, relateaza publicatia ,,Financial Times".

Unii agenti s-au temut ca un astfel de proiect, de tipul bine cunoscutelor programe online Facebook si MySpace, le-ar putea afecta eventualele misiuni sub acoperire. De aceea, oficialii au ales ca includerea in A-Space sa fie optionala. A-Space va fi lansat in decembrie si va dispune de tot felul de facilitati care vor veni in ajutorul angajatilor CIA.

Mike Wertheimer, un oficial din cadrul Departamentului National de Informatii, a declarat pentru ,,Financial Times" ca noua infrastructura va ajuta la rezolvarea multor probleme de comunicare din interiorul serviciilor de spionaj.

,,Nu pot trimite un mail si nici nu pot avea convorbiri telefonice in siguranta cu o mare parte dintre angajati din cauza procedurilor de securitate. Sintem dispusi sa adoptam metode care nu au mai fost incercate vreodata", e de parere Mike Wertheimer.

De asemenea, acesta a adaugat ca atacurile din 11 septembrie 2001 probabil ca n-ar mai fi avut loc daca unii agenti nu ar fi fost atit de reticenti la ideea de comunicare, facind referire la un raport elaborat recent de CIA impotriva fostului sau director George Tenet. Acesta a fost acuzat ca nu a reusit sa elaboreze la timp o strategie competenta in lupta impotriva organizatiilor teroriste care sa previna evenimentele din 11 septembrie.

Departamentul National de Informatii opereaza deja cu un sistem online de transmitere a informatiilor de tipul definitiilor enciclopedice destinate exclusiv membrilor departamentului. Chiar la inceputul acestui an, CIA s-a folosit de Facebook, programul care de altfel a inspirat proiectul A-Space, pentru a face cunoscute ofertele de angajare din cadrul organizatiei.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Americanii fac interceptari audio fara mandat

Serviciile americane de informatii urmaresc mii de apeluri telefonice din strainatate, ale caror conexiuni trec prin SUA, dar intercepteaza apelurile a mai putin de 100 de persoane pe teritoriul american, a declarat directorul comunitatii de informatii, Mike McConnell, citat de AFP.

Declaratiile lui McConnell au fost publicate miercuri pe site-ul cotidianului "El Paso Times", la scurt timp dupa ce Congresul a votat o lege care autorizeaza Guvernul american sa intercepteze, fara mandat judecatoresc, apeluri telefonice intre destinatii aflate in strainatate.

McConnell a insistat asupra faptului ca serviciile de informatii trebuie sa obtina mandate judecatoresti atunci cand unul dintre cei implicati in convorbire se afla pe teritoriul american.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

loreley


           Usa isi cam face de cap ca de obicei....oricum acum cred ca am  revenit la razboiul  rece :-D O  sa  detailez mai tarziu....

baguvix

SUA identifica o noua amenintare: Venezuela

"Statele invecinate cu Venezuela ar trebui sa fie pregatite sa raspunda posibilei amenintari pe care ar reprezenta-o sporirea capacitatii militare a acestei tari", a declarat un oficial american, citat de Reuters.

Presedintele venezuelean Hugo Chavez, un opozant ferm al Washingtonului, a provocat nemultumirea Statelor Unite dupa ce a cheltuit miliarde de dolari pentru achizitionarea de avioane rusesti, elicoptere de atac si mitraliere Kalasnikov. Bush sustine ca planurile lui Chavez de a construi fabrici de armament da nastere la temeri cu privire la posibila destinatie a armelor, care pot ajunge la gherilele din Columbia.

"Se pare ca o consolidare de acest tip nu corespunde prea mult cu realitatea din acel teritoriu", a declarat subsecretarul american al Apararii pentru probleme legate de emisfera vestica, Stephen Johnson, intr-o vizita facuta la Bogota. ,,Efectul este a intimida statele invecinate, (...) iar democratiile din regiune trebuie sa fie capabile sa reactioneze la acest lucru in sensul reducerii unei astfel de amenintari", a explicat Johnson. El sugereaza, de asemenea, ca prima linie de aparare ar trebui sa fie diplomatia si colaborarea cu Organizatia Statelor Americane, de pilda.

Chavez sustine ca a dispus instruirea fortelor armate pentru a contracara un posibil atac din partea SUA si a precizat ca armamentul a fost necesar pentru modernizarea fortelor armate venezuelene. El ar dori o alianta regionala care sa contracareze politicile externe si comerciale ale Statelor Unite. Oficialii americani si criticii il considera insa un dictator care a subminat democratia din Venezuela.

In acest timp, Columbia este cel mai puternic aliat al Washingtonului, intr-o regiune in care liderii de stanga precum Chavez au castigat teren. Presedintele Alvaro Uribe a primit ajutoare de miliarde de dolari din partea SUA, pentru a lupta impotriva rebelilor de stanga si traficului de droguri care alimenteaza razboiul.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Retragerea din Irak castiga teren

Presedintele american George W. Bush pare sa fi pierdut un sustinator crucial al razboiului din Irak, chiar din propria sa tabara - cea a republicanilor.



Senatorul John Warner, seful Comitetului Fortelor Armate din Senat, revenit recent dintr-o vizita in Irak, i-a recomandat joi seara sefului Casei Albe sa inceapa retragerea trupelor de pe teritoriul irakian pana la Craciun, releva ,,The Times". Influentul politician, a carui opinie cantareste greu cand vine vorba despre operatiunile din teatrul de razboi, a luat Washingtonul prin surprindere cand i-a cerut lui Bush sa anunte retragerea la 15 septembrie.

,,Ii spun cu respect presedintelui: alegeti orice numar din cei 160.000 de militari americani detasati in Irak, sa spunem 5.000 dintre ei, care sa revina in tara la familii nu mai tarziu de Craciunul acesta", a afirmat senatorul Warner.

Pe de alta parte insa, un raport al agentiilor americane de informatii a concluzionat ca executivul irakian este ,,incapabil sa guverneze eficient" si ,,va deveni din ce in ce mai slab in sase pana la 12 luni". De asemenea, se asteapta ca retragerea din Irak sa fie sustinuta si de seful Statului Major al armatei SUA, relateaza ,,Los Angeles Times".

Generalul Peter Pace, al carui mandat va expira la sfarsitul lui septembrie, ar urma sa declare ca mentinerea a peste 100.000 de militari in Irak pe parcursul anului viitor va suprasolicita armata si ii va compromite capacitatea de a raspunde altor amenintari.

Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Douã atentate în Þara Bascilor

Doi membri ai Gãrzii Civile spaniole au fost uºor rãniþi în aceastã dimineaþã în Þara Bascilor, în explozia unei furgonete-capcanã în faþa cazãrmii din Durango. Atentatul ce pare a purta marca ETA a fost urmat de explozia unui alt vehicul, într-o localitate învecinatã, anunþã AFP. Atentatul nu a fost revendicat deocamdatã.

Explozia s-a produs la ora 03.30 (04.30, ora României), a informat serviciul de asistenþã rutierã din Þara Bascilor, DYA. "Am fost alertaþi telefonic cã s-a produs o explozie soldatã cu doi rãniþi uºor în rândul gãrzilor civile", a declarat un angajat DYA.

Un alt vehicul a explodat dupã circa o orã în localitatea învecinatã Amorebieta, fãrã sã se înregistreze victime, a anunþat poliþia.

Purtãtorul de cuvânt al DYA a subliniat cã organismul nu a fost alertat de ETA, care de obicei emite avertismente atunci când urmeazã sã comitã atentate, dorind sã nu existe morþi.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.