Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Razboiul foarte rece

Creat de baguvix, 15 August 2007, 12:46:35

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

baguvix

Canada, SUA, Rusia si Danemarca se bat pentru petrolul si gazele de sub Polul Nord.

Polul Nord pare sa creeze tot mai multe tensiuni intre statele care vor sa-l revendice. Dupa Rusia, Canada si Danemarca, a venit rindul Statelor Unite sa trimita o echipa de explorare spre zona arctica. Cercetatorii americani vor porni in misiune vineri, 17 august, la bordul unui cutter al pazei de Coasta. Exploratorii vor sa cartografieze zona Capului Chukchi - un platou submarin care se intinde pe 805 km, de la granita nordica a Alaskai spre larg. Misiunea americana va dura patru zile. In acest interval, cercetatorii vor incerca sa determine daca zona explorata poate fi considerata teritoriu al SUA. Este cea de-a treia expeditie americana de cartografiere a Arcticii. Primele doua au avut loc in 2003 si 2004.

Periplul incepe la doar citeva zile dupa o misiune similara efectuata de cercetatorii din Danemarca. De asemenea, in urma cu citeva saptamini, trei exploratori rusi au arborat steagul tarii lor, la 4.000 de metri sub Polul Nord. Cu toate acestea, Washingtonul spune ca expeditia de vineri nu are legatura cu misiunile anterioare spre zona inghetata. ,,Calatoria era planuita de trei ani si nu este prima. Face parte dintr-un program indelungat aflat in derulare, nu este deloc o replica directa", a declarat Larry Mayer, cercetator la Universitatea din New Hampshire, care va lua parte la misiune. Totusi, unii membri ai echipajului au recunoscut ca vor cartografia ,,elemente care ar putea avea un rol important in extinderea platoului continental american". Aproape toate zonele pe care cercetatorii americani vor sa le studieze sint acoperite de gheata, chiar si in timpul verii arctice. Din acest motiv, exploratorii vor folosi echipamente speciale cu ultrasunete.

In ultimele saptamini, numarul expeditiilor spre Polul Nord a crescut simtitor si tot mai multe tari s-au aratat interesate sa revendice portiuni ale zonei inghetate. Cercetatorii cred ca regiunea este extrem de bogata in zacaminte de petrol si gaze. Iar acestea ar putea deveni mai usor de exploatat o data cu accentuarea incalzirii globale care va topi o parte dintre ghetari.

Primii care au emis pretentii teritoriale asupra Polului Nord au fost rusii. Pe 26 iulie, doi parlamentari si un cercetator din Rusia au plecat in expeditie spre regiunea arctica. M. Tchilingarov si Vladimir Gruzdev, din Duma rusa, l-au insotit pe omul de stiinta Anatoli Sagalevici pentru a efectua o serie de experimente stiintifice la Polul Nord. Odata ajunsi la destinatie, ei s-au scufundat cu un batiscaf in ocean, pina la peste 4.000 de metri adincime. Pe 2 august, ei au amplasat acolo un steag rusesc si un mesaj pentru generatiile viitoare.

Scopul stiintific nu a fost singurul urmarit de cei trei rusi. Ei doreau sa adune noi dovezi care sa sustina cererea Moscovei de a controla o regiune imensa din Polul Nord. Solicitarea era bazata pe argumente geologice. Intr-un discurs sustinut in luna mai, presedintele Vladimir Putin a pledat pentru concentrarea eforturilor de sustinere a ,,intereselor strategice, economice, stiintifice si de aparare ale Rusiei" in zona arctica. Revendicarile Kremlinului nu au fost vazute cu ochi buni de alte state care ar dori sa-si insuseasca o parte din bogatiile Polului Nord.

In urma cu citeva zile a venit rindul Danemarcei sa organizeze o expeditie spre zona Arctica. 45 de cercetatori  din Canada, Suedia si Danemarca, au pornit intr-o misiune de cinci saptamini in regiunile inghetate. Ei sint sprijiniti de doua spargatoare de gheata - unul de fabricatie suedeza, iar altul de fabricatie ruseasca. Ambarcatiunile au plecat duminica din localitatea norvegiana Tromsoe si se vor intoarce pe 17 septembrie. Misiunea lor a fost botezata Lomrog. In cele cinci saptamini de expeditie, echipajul va studia lantul muntos subacvatic Lomonosov, pe care Rusia l-a revendicat ca facind parte din teritoriul sau. Expertii vor sa stabileasca daca formatiunile muntoase au legaturi geologice cu Groenlanda - un teritoriu autonom danez.

,,Ne vom continua explorarile pina cind vom avea la dispozitie cele mai bune si mai corecte informatii", a declarat inainte de misiune ministrul tehnologiei din Copenhaga, Helge Sander. Echipa de cercetatori trebuie ca colecteze informatii seismice si gravitationale, pentru a cartografia cit mai exact regiunea disputata. Potrivit autoritatilor din Copenhaga, aceasta calatorie a fost programata cu mult inainte de revendicarile Rusiei asupra zonei arctice.

Principalii cercetatori care participa la expeditie spun ca pretentiile ridicate de unele state nu impiedica Danemarca sa faca propriile revendicari. ,,Poti sa amplasezi cite steaguri vrei si sa trimiti citi politicieni vrei in expeditie. In cele din urma, conteaza sa ai la dispozitie cele mai bune informatii. Asta facem noi aici. Colectam informatii. Am investit 42 de milioane de dolari in proiectul Polul Nord in ultimii ani si vom mai organiza astfel de expeditii in perioada urmatoare", a declarat ministrul danez al tehnologiei, Helge Sander.

    *
      Legislatie complexa

    In prezent, Polul Nord nu face parte exclusiv dintr-o singura tara. El este administrat in baza mai multor intelegeri internationale extrem de complexe. O Conventie a Natiunilor Unite privind Legislatia Marilor permite unor state sa exploateze resursele aflate pe 200 de mile marine, de la linia lor de coasta. Pe linga asta, statele pot revendica si vor folosi resursele de pe inca 150 de mile marine daca dovedesc ca platforma lor continentala se extinde atit de mult. Mai multe tari, precum Danemarca, Rusia si Canada, au aderat deja la aceasta conventie si se folosesc de ea. Statele Unite ale Americii nu sint insa semnatare ale documentului. Administratia Bush sustine aderarea cit mai rapida a tarii la conventie si incearca sa convinga Senatul in acest sens. In plus, SUA si Canada sint antrenate intr-o disputa acerba pentru Pasajul de Nord-Vest, un canal acvatic partial inghetat care leaga Oceanul Atlantic de Pacific.

    *
      Aflati mai multe despre resursele din zona Polului Nord, pe www.cotidianul.ro/select
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

romulus

----Intra-adevar este inca un camp de lupta , in marea batalie pentru resurse pe care o dau cei care se cred acum mari/tari si mai ales "indreptatiti" sa puna stapanire si pe acele teritorii.

----Pe noi, romanii, pare-se ca subiecul "ne lasa reci", ca sa zic asa...

----Insa, apropo de poli - nord/sud - daca-mi aduc bine aminte, am citit in urma cu niste multi ani despre o expeditie a unor speologi danezi ori norvegieni (nu sunt sigur de nationalitate) care ar fi descoperit in zona polara, undeva in punctul   care marcheaza polul geografic, ceva de domeniul SF, adica un soi de poarta de patrundere intr-o lume paralela subterana.
---- Un astfel de subiect ar fi interesant de comentat, daca se gaseste cineva sa-l dezvolte.
-----Howgh!
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

DepthOfField

CitatInsa, apropo de poli - nord/sud - daca-mi aduc bine aminte, am citit in urma cu niste multi ani despre o expeditie a unor speologi danezi ori norvegieni (nu sunt sigur de nationalitate) care ar fi descoperit in zona polara, undeva in punctul   care marcheaza polul geografic, ceva de domeniul SF, adica un soi de poarta de patrundere intr-o lume paralela subterana.
---- Un astfel de subiect ar fi interesant de comentat, daca se gaseste cineva sa-l dezvolte
vezi ca sunt cateva topicuri pe acest forum despre acest subiect, al gaurii de la pol, te las pe tine sa le cauti.
Numai ca gauroiul ala cu pricina ar fi ceva mare, insa, hai s-o dam in teoria conspiratiei, as lansa o noua ipoteza originala, poate stirea de mai inainte cu petrolul si zacamintele de la poli, pe care se bat mai multe tari e doar o acoperire ca sa se studieze gaura de la pol. Intrebare: cati chiar ar crede o asemenea teorie? Destui...

Revenind ontopic...nu e de mirare: orice sursa de profit fezabila sau care se poate dovedi fezabila intr-un viitor apropiat, este sursa atentiei unui intreprinzator sau altul..nu trebuie sa ne mire cum se agita aia sa-si revendice teritorii. Bani sa iasa.
David Sereda: "Evidence - The case for NASA UFO's" ... Evidence ?!
http://www.freewebs.com/depth0ffield/analizasereda1.htm

Shadowman

Citat din: baguvix din  13 August 2007, 11:33:34
Disputele pentru Polul Nord continuã. Dupã cum se ºtie, ruºii au înfipt un drapel la peste 4.000 de metri adâncime pe fundul Oceanului Arctic. Canadienii ºi-au trimis prim-ministrul într-un periplu de trei zile în Arctica. SUA, Norvegia ºi Danemarca vizeazã ºi ele subsolul marelui Nord. O datã cu încãlzirea climaticã, navigaþia ºi accesul la resursele de hidrocarburi este facilitat.

"Cacealmaua ruseasca"  :lol:
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-08-13&id=225177
Americanii se pregatesc sa cartografieze zona...
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-08-15&id=225305
" PREA DES NOI NE BUCURAM DE CONFORTUL UNEI OPINII FARA DISCONFORTUL CUGETARII."

                                                                                        JOHN F. KENNEDY

baguvix

pei da difuzeaza imaginile alea la tv ... doarece tvy-ul este cel care te influenteaza cel mai tare si are un mare inpact asupra populatiei ...
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

lylyt_ice

 Asta inseamna...ca trebuie sa ne asteptam la scumpiri drastice pe tot frontul !!! Asta este scopul final, ca de luat la bataie, nu se iau ei asa usor...dar daca se face piinea de doua ori mai scumpa atunci macar sa stim si noi de la TV care sunt motivule ,si sa nu dam vina pe altii ...BATE SAUA SA PRICEAPA MIRTOAGA!!!
Cei care; ziua dorm si noaptea se odihnesc, cand oare mai au curiozitatea sa vada cum este sa fii trezit la "realitate" ?