Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Rusia ºi China îºi reunesc forþele

Creat de baguvix, 14 August 2007, 13:57:01

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

baguvix

Deºi nu-ºi declarã niciun inamic, în afara teroriºtilor, Organizaþia pentru Cooperare de la Shanghai devine o redutabilã forþã în Asia Centralã

Grupul "Shanghai-6" deruleazã, între 9 ºi 16 august, primul exerciþiu militar la care participã toate cele ºase state membre, sub supravegherea ºefilor de state majore. Concluziile manevrelor vor fi analizate la summitul liderilor politici, din 16 august, de la Biºkek, în Kîrgîzstan.

China ºi Rusia, împreunã cu Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan ºi Uzbekistan, au fondat în 2001 Orga­nizaþia pentru Cooperare­ ­de la Shanghai (SCO), ca alianþã nemilitarã, având drept principii "parteneriatul,­ nealinierea, încrederea reci­procã, respectul ºi egalita­tea diversitãþii cultu­rale". Dupã ce a fãcut po­sibilã reducerea forþelor militare la graniþele comune, componenta militarã a organizaþiei a primit misiunea de luptã împotriva curentelor teroriste-islamiste-separatiste care strãbat Asia Centralã, din Xinjiang pânã în Caucaz.

Trecerea de la manevrele bilaterale la primul exerciþiu militar cu adevãrat comun ºi suprapunerea lui cu reuniunea liderilor politici aratã importanþa pe care toate statele membre o dau de-acum organizaþiei.

Misiune de pace, antiteroristã

"Misiunea de Pace 2007" are un episod lângã Celabinsk, în districtul militar Volga-Urali, ºi altul la Urumqi, capitala regiunii autonome uigure Xinjiang. Oficialii statelor implicate, mai ales cei chinezi, repetã cã "exerciþiile nu vizeazã nicio terþã parte", doar "contribuþia la pacea, securitatea ºi stabilitatea regiunii".

Un scenariu de luptã presupune cã ºefii de state majore ai membrelor SCO sunt înºtiinþaþi, la Urumqi, cã un orãºel din Urali, la 2.000 km depãrtare, a cãzut în mâinile teroriºtilor, iar forþele militare ale organizaþiei trebuie sã-l readucã sub controlul statului afectat. Generalii trebuie sã-ºi anunþe liderii politici asupra situaþiei, sã traseze planuri de luptã ºi sã lanseze o operaþiune militarã împotriva comandoului terorist.

Povestea aminteºte, nu doar uzbecilor, de episodul Andijan, când reprimarea armatã a unei revolte populare - pe care autoritãþile au pus-o pe seama extremiºtilor islamiºti – a izolat Uzbekistanul de lume, pentru o vreme.

De situaþii similare se tem ºi China, în Xinjiang, ºi Rusia, în Cecenia.

Dominanþa militarã rusã

Moscova a aniversat cei 95 de ani ai Forþelor Aeriene Ruse prin reluarea lungilor curse spre amplasamentele SUA din Pacific

Manevrele "Misiunii de pace 2007" implicã circa 6.500 de militari, 500 de vehicule militare ºi 80 de avioane, din toate cele ºase state membre. Aportul majoritar îl au ruºii, cu peste 2.000 de militari ºi 36 de avioane.
Armata rusã are o lungã varã fierbinte, cu ample manevre de la Leningrad în Extremul Orient: bombardiere strategice simuleazã misiuni de luptã la mari distanþe, 2.500 de paraºutiºti sar împreunã cu colegi germani, iar piese ale Flotei Nordului plutesc în Atlantic alãturi de US Navy.

Ministrul apãrãrii, Anatoli Serdiukov, nu participã la niciunul dintre exerciþiile dedicate îmbunãtãþirii per­for­­manþelor generalilor a­flaþi la comanda noilor sec­toa­re militare estice ºi vestice: lui i s-a rezervat supravegherea pregãtirilor pentru importantul exerciþiu comun al SCO.

Rusia va participa la "Misiunea de Pace 2007" cu vehicule ale infanteriei motorizate ºi transportoare blindate, cu forþe ale securitãþii interne ºi unitãþi speciale de poliþie, alãturi de avioane de transport Il-76, bombardiere Su-25, elicoptere de luptã Mi-24 ºi Mi-18.

Din Tadjikistan ºi Kazahstan vine câte o companie de paraºutiºti, iar din Kîrgîzstan, un pluton. Uzbekistanul va fi reprezentat de un grup de ofiþeri.

Premiere militare chineze

Manevrele SCO dau anul acesta Chinei ocazia câtorva premiere. Pentru armata chinezã este cel mai mare contingent trimis peste graniþã la o aºa distanþã, în scop de exerciþii militare: 1.600 de militari, avioane Mi-17, IL-76, JH-7A ºi elicoptere Z-9 plus o companie aeropurtatã.

Apoi, este prima intrare a Armatei Populare de Eliberare în Rusia, pentru exerciþii comune. Pentru asta, o escadrilã de 16 elicoptere au zburat de la baza din Xinjiang, peste Munþii Altay, cale de 2.700 km. "Zborul va fi un bun test pentru trupele aviaþiei militare chineze, datã fiind lungimea distanþei, topografia complicatã ºi condiþiile climatice, ca ºi a posibilelor bariere de limbã cu serviciile ruseºti de la sol", aprecia pentru "China Daily" un înalt ofiþer chinez responsabil cu aceastã misiune.

Zborul militarilor chi­nezi a ocolit Kazahstanul, ­care, deºi este membru al SCO, nu a semnat încã acorduri de acceptare a trupelor strãine pe teritoriul naþional. Grosul trupelor chineze au fost deplasate pânã în Munþii Urali cu trenul .

Cooperare ºi confruntare sino-rusã

Dupã ce au fondat-o pentru limitarea influenþei puterilor strãine în Asia Centralã, Rusia ºi China se aflã într-o competiþie pentru mãrirea propriei influenþe asupra Organizaþiei pentru Cooperare de la Shanghai (SCO). Celelalte membre îºi sporesc prestigiul internaþional doar prin prezenþa în arenã.

Prin intermediul NATO, România a devenit una dintre prezenþele strãine din Afganistan despre care Rusia ºi China considerã cã le încalcã zona de influenþã

Occidentul urma sã vadã în grupul "Shanghai-6" – dedicat iniþial consultãrilor în materie de securitate a frontierelor - o umplere a vidului geopolitic ºi militar din Asia Centralã ivit dupã implozia URSS. Mai precis o reducere a influenþei globale a Americii ºi a prezenþei militare americane în republicile central-asiatice doldora de hidrocarburi. Treptat, gesturile de asigurare în comun a securitãþii regionale au fost completate cu discuþii despre cooperarea economicã, în special în domeniul energetic.

Deºi analiºtii occidentali vorbesc despre un "NATO estic" menit sã respingã înaintarea spre Est a Alianþei Nord-Atlantice, liderii ruºi sau chinezi repetã întruna cã niciodatã nu s-a pus problema unui bloc militar – doar a interoperabilitãþii trupelor, în operaþiuni militare împotriva terorismului ºi separatismului ºi de combatere a traficului de droguri ºi arme. Prezentul exerciþiu comun de la Urumqi ºi Celabinsk dã armatelor rusã ºi chinezã ocazia participãrii umãr la umãr la un foc deschis, iar ofiþerilor Moscovei ºi Beijingului prilejul unor decizii operaþionale de comun acord.

Alianþe eurasiatice

Analiza avansului acestei cooperãri va fi fãcutã de liderii politici ai statelor membre la summitul SCO din Kîrgîzstan, de la finalul manevrelor. Altfel decât pe câmpul de luptã, summitul de la Biºkek pare o arenã de confruntare, a acelor interese nu tocmai convergente pe care le au, de asemenea, polii organizaþiei.

Deºi China are tratate bilaterale cu toate celelalte state din SCO, Beijingul a dorit ca la Biºkek cele ºase state membre sã semneze un tratat comun de prietenie ºi cooperare pe termen lung. Implicarea activã a Beijingului în mersul SCO reflectã una dintre cele mai importante dimensiuni ale politicii externe chineze: menþinerea relaþiilor amicale cu vecinii – considerã "China Daily".

Mai departe, agenda summitului include publicarea unei liste comun acceptate cu organizaþii teroriste ºi grupuri radicale din regiune, ceea ce vine în litera orientãrii antiteroriste declarate de organizaþie ºi în detrimentul speculaþiei cã spiritul sãu ar viza blocarea avansului NATO.

De la constituire, SCO a lucrat mai mult în folosul Chinei, care îºi alimenteazã creºterea economicã ºi prin bunele relaþii comerciale cu statele SCO ºi cele observatoare. De data asta, Rusia cere semnarea unui acord între SCO – deci ºi China - ºi Organizaþia Tratatului de Securitate Colectivã (CSTO) – din care fac parte toate membrele SCO mai puþin China. Moscova a forjat CSTO în urmã cu doi ani, pentru a-ºi contura o sferã de influenþã central-asiaticã în opoziþie cu cea pe care SUA ºi-o construiesc în Asia Centralã.

Pentru Moscova, un­ acord SCO-CSTO ar duce ºi China în aceastã direcþie – ba chiar în sensul unei alianþe tip NATO. Pe care însã Beijingul nu vrea sã o oficializeze. De aceea, China îºi va folosi propria influenþã majorã în SCO pentru a reduce importanþa Memorandumului de înþelegere SCO-CSTO care urmeazã sã fie semnat la Biºkek.

Bãtãliile pentru petrol

Acolo unde Moscova visea­zã o organizare secu­rita­rã, Bei­jingul aºteaptã profituri­ de pe urma inves­tiþiilor în infrastructurã, petrol ºi gaze.

De altfel, la Biºkek va fi prezent ºi noul turk­menbaºi, a cãrui þarã nu este membrã a SCO. Cu a doua rezervã mondialã de gaze, Turkmenistanul este dorit aproape ºi de Rusia, ºi de China: dupã ce a fost exportat numai prin conducte ruseºti, o parte a gazului turkmen va avea la dispoziþie ºi o lungã conductã chinezã – care va micºora ºi mai mult cantitatea pe care mizeazã europenii, via Turcia. Dacã Rusia cautã refacerea influenþei din vremea URSS, China s-a insinuat deja în marele joc al Eurasiei.

Oricum, SCO rãmâne cu SUA ºi NATO în cãtare. În 2005 respingea "încer­cãrile de monopolizare sau dominare în relaþiile inter­naþionale" ºi insista pe principiul "noninterferenþei în afacerile interne ale statelor suverane" – pe care îl invocã ºi Rusia, dar mai ales China ori de câte ori este criticatã pentru afacerile cu state-paria, gen Sudan sau Myanmar.

Concret, în acel moment, SCO a cerut SUA ºi NATO un calendar de retragere din Asia Centralã; resurgenþa talibanilor, adicã întãrirea ameninþãrilor islamiste a mai atenuat din urgenþa cererii.

America ºi Europa au în Afganistan o prezenþã militarã pe care nu doar Kabulul sau Islamabadul, dar nici Moscova ori Beijingul nu ar vrea-o dispãrutã chiar acum. Pe mãsurã ce SCO devine tot mai puternic integratã, militar ºi economic, SUA vor negocia tot mai greu acorduri bilaterale precum cele prin care îºi menþin încã baza militarã din Kîrgîzstan ºi reiau relaþiile cu Uzbekistanul, care i-au expulzat militarii în urmã cu doi ani.

Iranul bate insistent la uºã

La summitul SCO din 16 august vor fi reprezentate ºi cele patru state observatoare, care nu au fost invitate ºi la manevrele militare: Iran, India, Mongolia ºi Pakistan. Atrase de importanþa crescândã a SCO în Asia Centralã, primirea lor în organizaþie ar complica ºi relaþiile dintre membre, dar ºi raporturile acestora cu SUA. Cea mai delicatã decizie de la Biºkek va fi în privinþa Iranului, care cere din 2002 sã devinã membru deplin al organizaþiei.

Cu un Iran condus de preºedintele Mahmud Ahmadinejad ca al ºaptelea membru, SCO ar fi perceputã ºi mai antiamericanã ori chiar antioccidentalã. În pofida neînþelegerilor de ultim moment cu Rusia în privinþa continuãrii construcþiei reactorului nuclear de la Bushehr, Iranul se aºteaptã însã la un succes. Eventual ºi cu sprijinul Chinei, îndatorate hidrocarburilor iraniene. Numai cã Beijingul vrea, într-adevãr, o consolidare a relaþiilor cu toþi furnizorii de energie, dar nu în detrimentul relaþiilor profitabile cu Washingtonul.

Bazele ruseºti în Pacific

Bombardiere ruseºti au zburat, sãptãmâna trecutã, spre insula Guam din Oceanul Pacific, unde se aflã o mare bazã militarã a SUA – pe drum, piloþii ruºi au schimbat zâmbete cu cei americani, trimiºi sã-i întâmpine.
Generalul Pavel Androsov a confirmat cã douã bombardiere strategice ru­seºti Tu-95, turbopropulsate, au zburat adânc în Pacific, cale de 13 ore de la baza lor din Extremul Orient rus.

"Ne-am întâlnit colegii – piloþii de avioane de luptã de pe portavioane americane. Am schimbat zâmbete ºi ne-am întors acasã", a zâmbit generalul rus.

Amintiri din Rãzboiul Rece

Pentagonul a recunoscut cã bombardierele ruseºti, capabile sã lanseze rachete nucleare, s-au apropiat de amplasamentele navale americane din Guam, dar nu îndeajuns de mult pentru a fi lansat un zbor de interceptare aerianã.

Exerciþiul aminteºte de practicile din timpul Rãz­boiului Rece, când bombardiere sovietice efectuau cu regularitate misiuni lungi în zonele patrulate de SUA sau NATO.

Reducerea distanþelor dintre Beijing ºi Moscova

Dupã participarea la al ºaptelea summit SCO ºi prima vizitã de stat în Kazahstan, preºedintele chinez, Hu Jintao, se va afla pe 17-18 august la Moscova. 2006 a fost anul Rusiei în China. Anul acesta a venit rândul ruºilor sã aibã sub ochi istoria, artele sau economia vecinului estic. Au aflat astfel cã în urmã cu patru secole împãraþii chinezi acordau ruºilor drept de comerþ la frontierele Imperiului de Mijloc, deºi strãinii erau consideraþi ca barbari, iar relaþiile cu ei dãunãtoare.

Comerþul a devenit astãzi o axã principalã a relaþiilor dintre Beijing ºi Moscova. "Ar trebui sã urgentãm ºi sã multiplicãm cooperarea în domeniul resurselor energetice. Ar trebui sã facem paºi pozitivi în direcþia exploatãrii comune a petrolului, gazelor ºi pãdurilor.

Ar trebui sã deplasãm modul de cooperare de la simplul schimb de resurse la producþie în comun", îi sugera preºedintele Hu Jintao, anul trecut, la Beijing, preºedintelui Vladimir Putin. În prezent, China importã din Rusia mai ales materii prime, ca petrol sau lemn, ºi exportã în schimb bunuri de consum. Schimburi care au sãrit în zece ani de la ºapte la 40 miliarde de dolari. ªi urmeazã sã fie construite noi conducte din Rusia pânã în China. Vocea Americii Moscova vorbeºte ºi despre exploatarea altor oportunitãþi: maºini pentru domeniul energetic, turbine, centrale nucleare, cooperare în domeniul spaþial ºi hi-tech.

Unul dintre cele mai importante domenii de cooperare rãmâne însã cel militar. Deºi îºi dezvoltã deja propriile tehnologii militare ºi chiar exportã tot mai mult, China este unul dintre cei mai buni clienþi ai armamentului rusesc. Adiacent, Moscova cautã cooperarea militarã a Beijingului, pe fondul apropierii SUA ºi NATO chiar ºi de frontierele chineze.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

lylyt_ice

   nu -i gluma...eu am o idee fixa de cind eram copil...: ce rost are ,toata mascarada asta ...?vor sa-si masoare fortele...nu-i nimic; care presedinte vrea sa participe nu are decit: toti se aduna intr-un oras "ELEGANT"(Cum le place lor) si acolo se iau la bataie  toti odata In fata intregii lumi,iar care ramine este seful Lumii 6...8  ani.De ce atita risipa de vieti omenesti armament bani (?)numai ca sa dovedeasca cine e mai cu mot...Cred ca daca se masoara fortele dupa ideea mea ,100% cistiga germania...a-ti vazut-o pa Angelica ?
Cei care; ziua dorm si noaptea se odihnesc, cand oare mai au curiozitatea sa vada cum este sa fii trezit la "realitate" ?

dedeiu

"Rusia va participa la "Misiunea de Pace 2007" cu vehicule ale infanteriei motorizate ºi transportoare blindate, cu forþe ale securitãþii interne ºi unitãþi speciale de poliþie, alãturi de avioane de transport Il-76, bombardiere Su-25, elicoptere de luptã Mi-24 ºi Mi-18."
"Manevrele SCO dau anul acesta Chinei ocazia câtorva premiere. Pentru armata chinezã este cel mai mare contingent trimis peste graniþã la o aºa distanþã, în scop de exerciþii militare: 1.600 de militari, avioane Mi-17, IL-76, JH-7A ºi elicoptere Z-9 plus o companie aeropurtatã."
Cat pot sa ma amuze. Aceste avioane sunt din 70-80. Inca ma mira ca mai si functioneaza.