Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Puterea mondiala de la rasarit

Creat de baguvix, 11 August 2007, 14:19:19

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

baguvix

Rusii s-au inarmat cu cea mai puternica bomba

Armata rusa a prezentat marti o noua bomba cu implozie, de sapte tone, calificata ca fiind de patru ori mai puternica decat bomba americana de acelasi tip.

Bomba cu implozie sau bomba cu vid, este o arma conventionala care, atunci cand explodeaza, disperseaza un nor de hidrocarburi. Acesta se consuma intr-o fractiune de secunda, arde aerul si provoaca un val de caldura.

"Rezultatele testelor efectuate pentru aceasta incarcatura au aratat ca, in ceea ce priveste eficienta (...) este comparabila cu o incarcatura nucleara", a declarat un inalt responsabil al Statului Major rus, generalul Aleksandr Ruskin.

"Ne permite sa asiguram in acelasi timp si securitatea statului si sa luptam impotriva terorismului international in orice situatie si in orice regiune", a mai adugat Ruskin.

Postul de televiziune rus, Pervii Kanal a mai dat de asemenea publicitatii stirea conform careia, aceasta noua arma este de patru ori mai puternica decat bomba cu implozie americana.Televiziunea rusa a prezentat si imagini in care forta de distrugere a acestei bombe a fost probata asupra unei cladiri cu patru etaje, informeaza NewsIn.

In acelasi timp, Televiziunea rusa a subliniat caracterul "conventional" al acestei arme si a asigurat ca Rusia nu s-a angajat intr-o noua "cursa a inarmarii".

Nici un expert independent nu a fost contactat insa, de Pervii Kanal in acest subiect si nu este posibila determinarea noutatii sau veridicitatii elementelor prezentate de armata rusa.

Aceasta tehnologie este mai veche, pentru ca a fost inventata in timpul razboiului din Vietnam, cand militarii americani au numit-o "distrugatoarea de margarete", fiind destinata initial despaduririi.

Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Bombardiere ruse detectate la granita Norvegiei

Norvegia si Marea Britanie au ordonat din nou decolarea unor avioane de vanatoare astazi, dupa ce au detectat bombardiere ruse in apropiere de spatiul lor aerian, a anuntat armata novegiana.

Potrivit unui scenariu care s-a repetat de mai multe ori in ultimele saptamani, cele doua state NATO au detectat doua bombardiere supersonice ruse TU160 Blackjack. Rusia a folosit acest tip de aparat pentru a testa o bomba cu implozie, pe care a prezentat- o saptamana trecuta ca fiind cea mai puternica din lume, informeaza NewsIn.

"Am ordonat decolarea a doua F-16 de la baza aeriana Bodoe (din nordul Norvegiei - n.red) pentru a le identifica", a declarat locotenent-colonelul Jon Inge Oegland, purtatorul de cuvant al Statului Major al armatei norvegiene. ,,Si britanicii au trimis aparate", a adaugat de asemenea Oegland.

Reprezentantul armatei norvegiene a comentat ca avioanele ruse au zburat de-a lungul coastelor norvegiene, si au ramas in permanenta in spatiul aerian international, dupa care s-au indreptat catre Atlantic, si au trecut prin nordul Scotiei.

"Aceasta operatiune a rusilor este in concordanta cu declaratiile presedintelui Putin si ne asteptam si la alte zboruri de acest tip in viitor", a subliniat ofiterul norvegian. "Nu este nimic dramatic, dar urmarim, bineinteles, lucrurile indeaproape", a adaugat el.

In 17 august, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat reluarea imediata de zborurilor bombardierelor strategice ruse.

Sursa: 9AM

Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Siria si Coreea de Nord, pe axa ambitiilor nucleare

Coreea de Nord a dezmintit ieri informatiile potrivit carora regimul comunist de la Phenian ar ajuta Siria in domeniul nuclear.

,,Mass-media americane, in special ,,New York Times", au raspandit recent zvonuri conform carora noi am ajuta in secret Siria in ceea ce priveste programul sau nuclear.

Astfel de informatii sunt lipsite de fundament", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului nord-coreean de Externe. Reactia diplomatului de la Phenian vine dupa ce, saptamana trecuta, ,,New York Times" si ,,Washington Post" au scris ca autoritatile din Coreea de Nord ar contribui la construirea unui obiectiv nuclear in Siria.

Totusi, ambitiile nucleare ale Siriei nu au fost invocate numai de publicatiile americane. La sfarsitul saptamanii trecute, presa britanica relata despre legaturile Phenianului cu Damascul in domeniul nuclear in contextul atacului aerian pe care Israelul l-a lansat la 6 septembrie asupra unei zone desertice din nord-estul Siriei.

In cursul acelui raid, israelienii ar fi urmarit sa distruga o ascunzatoare siriana a materialelor nucleare primite de Damasc de la Phenian.
Deocamdata, obiectivul atacului aerian israelian, denuntat de Siria la ONU, ramane un mister, oficialii israelieni preferand sa pastreze tacerea.

Containerele misterioase

Cotidianul britanic ,,The Telegraph" a publicat in editia sa de ieri o reconstituire a incidentului de la 6 septembrie, explicand cum au ajuns israelienii sa lanseze atacul.

Comertul ilicit dintre Damasc si Bagdad ar fi fost dat in vileag dupa urmarirea unei nave suspecte, care arbora un pavilion sud-coreean, dar despre care se presupune ca ar fi fost nord-coreean.

Nava a acostat in portul sirian Tartus, iar cu trei zile inainte de raid, de la bordul ei ar fi fost descarcate o serie de containere. Analistul israelian Ronen Solomon a declarat ca a intrat in posesia unor informatii potrivit carora, la 3 septembrie, de pe vasul cargo ,,Al Ahmed", de 1.700 de tone, s-ar fi descarcat ,,ciment".

Potrivit lui Solomon, pana acum cateva luni, ,,Al Ahmed" a fost proprietatea unui om de afaceri nord-coreean. Despre nava nu se mai stie nimic din momentul in care a parasit portul sirian.

Chiar daca nu este clar ce anume au bombardat israelienii, iar guvernul de la Ierusalim nu a confirmat actiunea, raidul a avut un efect benefic asupra popularitatii premierului Ehud Olmert, care a crescut cu 10a fata de acum doua saptamani, ajungand la 35a.

Sursa : Evenimentul Zilei
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Iranul ameninta

Un inalt oficial din fortele aeriene ale Teheranului a dat asigurari ieri, ca bombardierele iraniene sunt capabile sa atace Israelul, daca aceasta tara ar ataca Iranul.

"Avem un plan potrivit caruia, in eventualitatea unui gest nebunesc din partea regimului israelian, bombardierele iraniene ar putea desfasura un atac vizand teritoriul israelian", a declarat generalul Mohammad Alavi, dupa cum informeaza NewsIn.

Aceasta stire survine intr- un moment in care, Teheranul si politica sa cu privire la armele nucleare se afla in atentia Occidentului, si dupa ce, ministrul de externe francez Bernard Kouchner, a atras atentia, la inceputul sapatamanii asupra unui razboi impotriva Iranului. Aceasta declaratie a provocat incantare in randurile oficialilor israelieni si i- a isterizat in acelasi timp pe cei de la Teheran.

Totusi, dupa cum informeaza BBC, ministrul Frantei, care se afla intr- o vizita oficiala in Rusia, a revenit in cursul zilei de azi la delcaratia pe care a facut- o si a propus ca solutia negocierilor sa fie exploatata pana la capat. Acest fapt, nu ii opreste insa pe iranieni sa se puna in garda.


Fortele aeriene iraniene sunt insa considerate de catre expertii militari occidentali, drept invechite. Mare parte a avioanelor pe care le folosesc iranienii au fost cumparate din Statele Unite inainte de revolutia islamica din 1979.

Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Rusia cu ochii pe Romania

Bazele americane din Romania si Bulgaria continua sa reprezinte un motiv de ingrijorare pentru Ministerul rus al Apararii. Pe fondul acestor temeri ale Moscovei, oficialii de la Washington, care au vizitat marti radarul rusesc din Azerbaidjan, nu s-au aratat deloc interesati de acesta.

Generalul Vladimir Nikisin, reprezentant al Departamentului de cooperare militara internationala, a declarat, in timpul unor audieri privind decizia Rusiei de a-si suspenda participarea la Tratatul CFE, ca "amplasarea bazelor NATO din Bulgaria si Romania inseamna de fapt ca Alianta creeaza baze pentru consolidarea fortelor in Europa de Est, ceea ce vine in contradictie cu Tratatul adaptat privind Fortele Conventionale in Europa". Afirmatia responsabilului rus apare simultan cu anuntul directorului programului american de aparare antiracheta, generalul Henry Obering, potrivit caruia sistemul de avertizare rusesc din Azerbaidjan, care dateaza din perioada sovietica, nu poate inlocui statia radar de urmarire pe care Statele Unite vor sa o instaleze in Cehia, in pofida opozitiei manifestate de Moscova. Mai multi experti americani au vizitat marti statia radar de la Gabala, dupa ce presedintele Vladimir Putin a cerut SUA sa renunte la planul de amplasare a scutului antiracheta si sa foloseasca, in schimb, instalatia din Azerbaidjan. Pe de alta parte, agentia Reuters informa ieri ca, dupa ce ministrul rus al Apararii, Anatoli Serdiukov, a demisionat din acest post, sub pretextul legaturilor de familie pe care le are cu noul premier Viktor Zubkov, la sefia fortelor armate ale Rusiei ar putea fi numita, pentru prima data, o femeie. Conform ziarului Izvestia, posibilii candidati la fotoliul de la Aparare sunt Liubov Kudelina, adjunct pentru probleme financiare al ministrului Apararii, Nikolai Pankov si Iuri Baluievski.

Sursa : Ziua
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Polul Nord, teritoriu rusesc?

Moscova sustine ca are dovezi stiintifice care demonstreaza ca zona arctica ii apartine.

Moscova a anuntat ca detine dovezi stiintifice pentru a demonstra ca Polul Nord face parte din teritoriul Rusiei. Potrivit Ministerului Resurselor Naturale, lantul muntos subacvatic Lomonosov (situat in zona arctica) este o prelungire a platoului continental rusesc. Cercetatorii din Moscova spun ca au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au testat mostre de sol din ambele regiuni. Rezultatele analizelor de laborator au aratat ca Lantul Lomonosov "este un teritoriu adiacent platoului continental rus."

Zona arctica este foarte bogata in zacaminte de gaze, petrol si produse minerale. Din acest motiv este un teritoriu foarte disputat. Nu mai putin de 4 state - Rusia, Canada, SUA si Danemarca - au revendicat, in ultimele luni, Polul Nord. Fiecare tara a trimis in zona inghetata expeditii finantate cu zeci de milioane de euro, pentru a descoperi cui apartine, de fapt, Cercul Polar. Daca revendicarea Rusiei se va dovedi a fi fondata, teritoriul tarii s-ar putea extinde cu 1,2 km patrati. Potrivit ministrului Resurselor Umane, spatiul astfel cistigat ar putea contine reserve de combustibili fosili de 10.000 de miliarde de tone.

Moscova a stirnit nemultumirea competitorilor sai, in august, cind echipajul unui batiscaf a arborat steagul rusesc pe fundul marii, chiar sub Polul Nord. Celelalte tari interesate de regiune spun ca Rusia aplica o strategie "prea agresiva'' pentru cucerire a regiunii arctice.


Sursa : Cotidianul.ro
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

 Rachetele iraniene pot atinge tinte din Romania doar teoretic

Iranul a prezentat în cadrul unei impozante defilari militare o noua racheta - Ghadr, (Putere n.r.), afirmând ca raza de actiune a acesteia poate depasi 1.800 de kilometri, relateaza AFP. Racheta Ghadr pare a fi un model îmbunatatit al Shahab-3. Anterior, oficialii militari iranieni au afirmat ca au marit raza de actiune a rachetei Shahab-3 la 2.000 de kilometri. Distanta dintre Romania si Iran depaseste insa raza acestei rachete. Un exemplar al rachetei Ghadr a fost expus alaturi de un proiectil Shahab-3, a carui ,,raza de actiune este de 1.300 de kilometri", potrivit comentariilor oficiale. Pe de alta parte, fortele aeriene americane au reactivat un grup secret de planificare militara, a carui misiune va fi sa conceapa strategia pentru ,,urmatorul razboi", pe fondul intensificarii tensiunilor cu Iranul, relateaza The Sunday Times. Proiectul Checkmate, succesor al grupului care a planificat campania aeriana în razboiul din Golf din 1991, a fost reactivat de Pentagon în iunie. Acesta raporteaza direct generalului Michael Moseley, comandantul fortelor aeriene, si este format din 20-30 de ofiteri si experti &ici
rc;n informatica, ce au acces la Casa Alba, CIA si alte agentii de informatii. Checkmate a fost format în anii '70 pentru a combate amenintarea sovietica, dar a fost scos din activitate în anii '80. Grupul a redevenit activ sub comanda colonelului John Warden si s-a ocupat de întocmirea planurilor de asediere aeriana a regimului lui Saddam Hussein în primul razboi din Golful Persic.

sursa : gardianul.ro
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Presedintele Iranului, sfidator la ONU

Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a aparat programul nuclear al tarii sale si a lansat un atac virulent la adresa ordinii mondiale de dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Intr-un discurs rostit in fata Adunarii Generale ONU, liderul iranian a spus ca dezbaterea asupra programului nuclear al tarii sale este "incheiata" si chestiunea este acum in grija Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).

"Anunt oficial ca, in opinia noastra, chestiunea nucleara a Iranului este acum inchisa si a devenit o chestiune obisnuita care tine de Agentie", a declarat presedintele Ahmadinejad.

El a mai spus ca toate activitatile nucleare ale Iranului au fost pasnice si transparente si a adaugat ca ele vor fi monitorizate de AIEA, calea "legala adecvata".

Liderul iranian i-a a calificat pe de alta parte drept "aroganti" si "agresivi" pe membrii permamenti ai Consiliului de Securitate care au impus sanctiuni Iranului din cauza programului sau de imbogatire a uraniului.

"Risc inacceptabil"

Reprezentantii Statelor Unite si ai Israelului nu au fost prezenti in sala in timpul discursului rostit de presedintele Ahmadinejad.

In cursul interventiei sale, el si-a reluat atacurile verbale impotriva Israelului ca fiind "un regim sionist ilegal".

Anterior, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a spus ca desi Iranul are dreptul la energie nucleara, a permite Iranului sa dezvolte arme nucleare ar insemna "un risc inacceptabil" pentru stabilitatea regionala si mondiala.

Dl Sarkozy a adauigat ca nu ar exista pace mondiala in cazul in care comunitatea internationala ar da dovada de "slabiciune in fata proliferarii armelor nucleare".

Presedintele Statelor Unite, George Bush a folosit discursul rostit de la tribuna Adunarii Generale ONU pentru a scoate in evidenta cazurile de incalcare a drepturilor omului in intrega lume, mentionand in acest context Belarus, Coreea de Nord, Siria si Iranul.

Tema centrala a discursului a fost lupta impotriva extremismului.

George Bush s-a axat pe temele care au dominat o mare parte din presedintia sa: necesitatea de a raspandi libertatea, de a-i rasplati pe promotorii democratiei si de a izola acele regimuri care duc politici ce merg impotriva a ceea ce liderul american considera a fi cursul istoriei.




Sursa: BBC
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

In 'Razboiul stelelor', Rusia riposteaza

Un oficial militar rus de rang inalt a avertizat, astazi, in legatura cu o militarizare a spatiului cosmic, si a declarat ca Rusia nu va permite nimanui sa se joace de-a stapanul in spatiu si ca va riposta, informeaza NewsIn.

"Nu vrem lupta in spatiu, dar nici nu ne permitem ca vreo tara sa se joace de-a stapanul spatiului", a declarat generalul Vladimir Popovkin, comandantul fortelor spatiale ruse.

"Daca o tara desfasoara arme in spatiu, legile militare cer ca arme de riposta sa apara", a mai adaugat genralul, parand sa vizeze Statele Unite.

Doar Statele Unite si Rusia sunt capabile in prezent sa desfasoare arme in spatiu, potrivit generalului. "Insa China, Europa si alte cateva tari se apropie foarte rapid de acest nivel", a subliniat de asemenea Popovkin.

Potrivit generalului, astfel de sisteme sunt imprevizibile, pentru ca sunt foarte "complexe". "Se poate declansa un razboi de amploare", a declarat generalul rus.

China a anuntat inca din ianuarie 2007 ca a testat o arma antisatelit, dar a spus ca nu vrea sa participe la vreo cursa de inarmare in spatiu. Presedintele rus a profitat atunci de ocazie si a vorbit despre proiecte de militarizare a spatiului "in cercurile militare americane" si a subliniat ca Rusia nu va lasa "duhul sa iasa din lampa".




Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Rusia si Georgia, natiuni dezbinate, la ONU

Georgia si Rusia au intrat in conflict la ONU, in cursul zilei de ieri, pe tema unui incident in care fortele georgiene au ucis doi militari rusi care ar fi antrenat rebeli in regiunea separatista Abhazia, informeaza NewsIn.

Presedintele georgian, Mihail Saakasvili, a declarat in Adunarea generala a ONU ca una dintre persoanele ucise la 20 septembrie era un locotenent-colonel rus. Saakasvili si-a mentinut pozitia prin acuzatii pe care le-a adus Moscovei. "Nu poti sa nu te intrebi ce facea un colonel al armatei ruse in padurile Georgiei, organizand si conducand un grup de rebeli inarmati, intr-o misiune terorista", a declarat presedintele Georgiei.

Trimisul rus, Vitali Ciurkin, a declarat, pe de alta parte ca trupele georgiene au efectuat un atac neprovocat asupra "unei tabere de antrenament antiterorism" din trecatoarea Kodori si ca au ucis doi instructori rusi, impuscandu-i in cap. "Au facut totul pentru a agrava tensiunile", a subliniat Ciurkin.

Relatiile dintre Rusia si Georgia sunt tensionate de cand Saakasvili a ajuns la putere in urma unei miscari ample de proteste, in 2004. Rusia a intrerupt transportul si legaturile comerciale cu Georgia anul trecut, dupa ce Tbilisi a arestat patru ofiteri rusi acuzati de spionaj. In august, Georgia a acuzat Moscova ca a lansat o racheta asupra teritoriului sau, dar Moscova a negat categoric.

"Acest comportament nesabuit si periculos trebuie sa inceteze", a declarat Saakasvili la ONU.
Georgia regreta orice pierdere de vieti omenesti si va face tot posibilul pentru "evitarea violentei si a unor confruntari", a precizat in acelasi timp Saakasvili, dupa cum Informeaza NewsIn.





Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Iranul construieste un nou complex subteran nuclear

Consiliul naþional al rezistenþei iraniene (CNRI), în exil la Paris, susþine cã Teheranul ar construi în prezent un nou complex nuclear subteran, având un tunel de legãturã cu uzina de la Natanz din centrul þãrii.

Complexul este protejat de atacurile aeriene, iar în cazul unui bombardament la Natanz, "acesta nu va fi afectat", a explicat, ieri, Mehdi Abrichamtchi, un reprezentant al CNRI.

"Complexul atomic este alcãtuit dintr-un spaþiu subteran vast, legat de douã tuneluri paralele situate sub lanþul muntos Karkass, ºi unit, printr-un al treilea tunel", de complexul nuclear de la Natanz, situat la cinci kilometri spre nord, a afirmat el. Tunelurile mãsoarã ºase metri în diametru, a precizat acesta. "Pentru a pãstra secretul complexului", locaþia a fost declaratã "zonã militarã".

Planul acestui complex a fost realizat în urmã cu doi ani, a mai spus oficialul CNRI, dând asigurãri cã "peste ºase luni" complexul va fi operaþional. "Potrivit informaþiei primite din interiorul regimului, complexul este destinat activitãþii nucleare militare", în principal "pentru a îmbunãtãþi activitãþile de îmbogãþire a uraniului", a asigurat Abrichamtchi.

La 9 iulie, Institutul pentru ºtiinþe ºi securitate internaþionalã (ISIS), un grup american de analizã, a transmis o serie de imagini captate prin satelit ce înfãþiºau lucrãrile la tuneluri, la câþiva kilometri de Natanz. CNRI a fost prima organizaþie care a fãcut publicã, în 2002, existenþa complexelor nucleare subterane secrete din oraºele Arak ºi Natanz.


Sursa : adevarul.ro
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Un rival pentru NATO

O alianta in domeniul apararii condusa de Rusia si o organizatie similara avand in frunte China au semnat ieri un acord de cooperare, insa ambele parti au negat faptul ca aces pas vizeaza crearea unui organism care sa rivalizeze cu NATO.

Acordul a fost semnat in capitala tadjika Dusanbe de reprezentanti ai Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (SCO) si ai Tratatului de Securitate Colectiva (CST), care grupeaza sapte state ex-sovietice, printre care si Rusia.

La nivel oficial, noua alianta le va permite celor doua organizatii sa-si coordoneze eforturile in domeniul securitatii si in lupta impotriva traficului de droguri. ,,Nu ne propunem sa rivalizam cu NATO. Dimpotriva, dorim sa cooperam cu NATO", a declarat Nikolai Bordiuja, secretar general al SCT.

Cu toate acestea, ambitiile militare ale Chinei, Rusiei si statelor ce graviteaza in jurul lor au starnit oarecare ingrijorare in Occident. La inceputul acestui an, mii de soldati din China, Rusia si mai multe tari asiatice au participat la exercitii militare comune, organizate sub egida grupului de la Shanghai. Amploarea manevrelor militare din primavara i-a determinat pe analistii occidentali sa vorbeasca despre ,,al doilea tratat de la Varsovia".

Dincolo de ambitiile militare, atat China, cat si Rusia vizeaza intarirea pozitiei lor in Asia Centrala. Economia chineza in crestere are mare nevoie de resurse energetice si Beijingul doreste sa-si asigure accesul la petrolul si gazele din Rusia si Asia Centrala. In acelasi timp, Rusia este iritata de tentativele americanilor de a ingradi influenta Moscovei asupra spatiului ex-sovietic.

sursa : evz.ro
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Putin, al doilea Stalin

Fostii KGB-isti, apropiati ai Kremlinului, au gasit solutia ca ,,tarul" sa ramina in fruntea Rusiei pina in 2023.

Presedintele rus, Vladimir Putin, si-a serbat ziua de nastere duminica, impreuna cu sefii armatei. ,,De obicei, nu sarbatoresc in nici un fel. Dar anul acesta, pentru ca mi se apropie sfirsitul de mandat (...), m-am gindit sa ii chem miine la Kremlin pe membrii Consiliului de Securitate, Statul Major al armatei, comandantii regiunilor, regimentelor si corpurilor armatei", declara Putin simbata.

La 55 de ani, Vladimir Vladimirovici se pregateste sa cedeze locul de la Kremlin. Se pare ca pentru foarte putin timp insa, intrucit fostii ofiteri KGB (cunoscuti si drept ,,siloviki" - rom. ,,oamenii puterii") protejati de Putin si plasati in pozitii-cheie in administratie se tem ca isi vor pierde influenta daca acesta va fi succedat de un alt presedinte puternic. Conducatorii grupului de siloviki, Igor Secin (adjunctul sefului de personal de la Kremlin) si Viktor Ivanov (consilier apropiat al presedintelui) s-au rugat de Putin, se pare, sa modifice Constitutia, care acum nu ii permite mai mult de doua mandate consecutive. Acesta a refuzat sa schimbe insa legea fundamentala cit timp se afla in functie.

Solutia ar fi, asadar, ca Putin sa ramina, o scurta perioada de timp, premier, dupa alegerile de anul viitor. Succesorul lui (cel mai probabil noul premier Viktor Zubkov, un ,,om de paie" apropiat actualului lider si care nu are propria baza de sustinere) ar urma sa convoace alegeri anticipate pentru a permite revenirea lui Putin. Mai mult, in acest timp mandatul prezidential ar putea fi extins la 7 ani, astfel incit ,,tarul" sa isi asigure domnia inca 14 ani, pina in 2023. In acest caz, Vladimir Vladimirovici Putin ar deveni presedintele care a condus Rusia cel mai mult (22 ani), dupa Iosif Vissarionovici Stalin si inaintea lui Leonid Brejnev.

,,Mai mult de doi ani, s-a crezut ca Putin se va retrage din politica de tot la finalul mandatului, in primavara. Acum s-a petrecut insa o schimbare radicala. Nu exista nici un dubiu ca vrea sa ramina, ori ca premier, ori intorcindu-se ca presedinte. Este o miscare pe care intregul sistem si majoritatea populatiei o sustin", a declarat pentru IHT o sursa apropiata presedintiei. Pentru opozitia rusa, vestea este insa mai mult decit alarmanta - realegerea unui presedinte care va deveni fara indoiala si mai autoritar va face ca notiunea de alegeri libere sa-si piarda orice sens i-ar mai fi ramas.

Si ca premier insa, Putin poate continua sa conduca Federatia Rusa. Un vot al majoritatii parlamentare este tot ce ii trebuie pentru ca puterile prim-ministrului sa fie extinse in defavoarea presedintelui. ,,Majoritatea rusilor vor ca Putin sa ramina, pentru ca le reda demnitatea", sustine comentatorul politic Vladimir Pozner.

Liderul de la Kremlin nu si-a asigurat numai sustinerea armatei, invitindu-i capii la aniversarea sa. El si-a numit recent si favoritii in pozitiile cele mai rivnite. Fostul premier Mihail Fradkov a devenit seful spionajului rusesc (Serviciul de Informatii Externe). Putin anuntase in iulie ca va consolida capacitatea militara a Rusiei si va amplifica activitatea de spionaj ca raspuns la politica SUA. Serghei Lebedev, pe care l-a inlocuit Fradkov, a fost numit secretar general al CSI (comunitatea fostelor republici sovietice).

Si noul reprezentant al Kremlinului in Caucaz (inclusiv Cecenia), Grigori Rapota, este tot un fost spion - seful sectiei de spionaj extern al KGB. El ii urmeaza in functie lui Dmitri Kozak, autorul unui plan controversat de solutionare a conflictului transnistrean, ajuns acum ministru al Dezvoltarii Regionale.

sursa : cotidianul.ro
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Putin si Rice, fata in fata

Presedintele rus Vladimir Putin si-a inceput ieri intrevederea cu secretarul de stat Condoleeza Rice si cu seful Pentagonului Robert Gates amenintand ca Rusia s-ar putea retrage din Tratatului pentru Fortele Nucleare Intemediare.

Rusia a anuntat si in luna iulie ca isi va suspenda participarea la Tratatul Fortelor Conventionale in Europa (CFE), care limiteaza numarul armamentelor grele desfasurate intre Atlantic si Urali.

Chestiunea viitorului tratatului START pentru reducerea numarului de arme strategice, care expira in luna decembrie 2009, se afla de asemenea in suspans, informeaza NewsIn.

Secretarul american de stat Condoleeza Rice si secretarul apararii Robert Gates se vor afla astazi si maine la Moscova, pentru a discuta in special problema delicata a scutului antiracheta pe care Washingtonul intentioneaza sa il desfasoare in Europa, spre nemultumirea Rusiei.




Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

#44
Putin trimite scutul antiracheta pe Luna

Scutul american antiracheta ar trebui instalat poate "pe Luna", a declarat presedintele rus Vladimir Putin, aratand inca o data ca nu este dispus sa asculte nici un argument in aceasta chestiune.

Orice speranta de dialog cu care au sosit in Rusia secretarul de stat american, Condoleezza Rice, si ministrul Apararii, Robert Gates, a fost spulberata din start de un monolog al presedintelui rus Vladimir Putin.

"Desigur, este posibil ca, in viitor, sa decidem ca scutul de aparare antiracheta ar trebui instalat undeva pe Luna", a spus Putin, pentru a arata inca o data ca nu este convins de faptul ca Iranul reprezinta o amenintare reala, pentru contracararea careia ar fi nevoie de un scut antiracheta.
Purtatorul de cuvant al presedintelui rus, Dimitri Peskov, a incercat sa tempereze afirmatia, spunand ca aceasta ar fi, de fapt, o mostra de umor rusesc a carui subtilitate s-a pierdut la traducere: "Uneori, traducerea in engleza nu reuseste sa reflecte umorul rusesc. Presedintele nu a vrut sa aduca un afront. Dimpotriva, era foarte deschis si sincer", a explicat Peskov.

Daca afrontul verbal a fost "explicat" printr-o neintelegere provocata de traducere, faptul ca Putin si-a lasat oaspetii sa astepte 40 de minute inainte de intalnire a ramas fara explicatie sau scuze.

Putin nu a facut decat sa isi reinnoiasca amenintarile ca se va retrage din Tratatul privind Fortele Conventionale din Europa (CFE), la care a adaugat acum si acordul bilateral din 1987 privind Fortele nucleare intermediare (rachetele balistice cu raza medie de actiune) si Tratatul de reducere a armelor strategice (START), care expira in 2009.

Ministrul american al Apararii, Robert Gates, a declarat ca Washingtonul va urmari actiunile Moscovei si a avertizat ca retragerea din Tratatul CFE ar putea deranja si celelalte state semnatare, nu doar SUA.

Summit
» Dialog ruso-german
Putin era asteptat aseara in Germania, pentru un summit de doua zile cu cancelarul Angela Merkel. Dupa esecul convorbirilor ruso-americane, problema scutului american antiracheta figureaza si pe agenda convorbirilor de la Wiesbaden, cancelarul german pledand pentru implicarea NATO in acest proiect. Angela Merkel va incerca si ea sa il convinga pe Putin in legatura cu riscul de securitate reprezentat de Iran, ca si de necesitatea impunerii de noi sanctiuni internationale impotriva Teheranului.
Cei doi vor mai discuta si despre utilitatea Tratatului CFE. Un alt subiect delicat va fi cel al statutului Kosovo. Potrivit Kremlinului si cancelariei de la Berlin, printre temele de discutie figureaza si securitatea energetica, dar si situatia din Orientul Mijlociu, Irak si Afganistan.

sursa: romanialibera.ro
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.