Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Posibil OZN, 15 iulie 2007, jud. Maramures

Creat de zaharosu, 16 Iulie 2007, 12:33:37

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

zaharosu

ciuculete ... mie alt motiv nu imi trebuie in afara de faptul ca obiectul nu avea viteza de deplasare constanta....precum un avion.Dupa ce a pierdut altitudine intr-adevar cu viteza mica ... si-a skimbat directia in lateral si s-a deplasat cu viteza destul de  mare  comparativ cu cea dinainte

alx

Citat din: zaharosu din  17 Iulie 2007, 23:37:35
ciuculete ... mie alt motiv nu imi trebuie in afara de faptul ca obiectul nu avea viteza de deplasare constanta....precum un avion.Dupa ce a pierdut altitudine intr-adevar cu viteza mica ... si-a skimbat directia in lateral si s-a deplasat cu viteza destul de  mare  comparativ cu cea dinainte

  exista o explicatie!   daca avionul vine inspre tine,drept,sunt sanse foarte mari ca sa il vezi mult timp ca pe un punct care  nu isi schimba pozitia,si este relativ nemiscat,ca apoi la o schimbare de traiectorie sa ii percepi viteza reala...asta in cateva cuvinte.
     bineinteles ca exista si posibilitatea de a fi altceva...

apropo de asta,anul trecut a fost o perioada de 7-10 zile cand pe deasupre localitatii unde locuiesc,intre orele 23.00 si 01.00 trecea un avion,destul de mare,ceva in genul antonov24,zburand insa la o inaltime foarte mica,sub 900m,si spun asta deoarece e o zona muntoasa,si exista aici un deal care are 900 metri(de la nivelul marii),si am vazut avinul zburand mult mai jos de varful lui,facand slalom printre dealuri...ce vreau sa spun este ca vazut de departe(atat cat se poate intr-o zona de munte),noaptea,CU FARURILE APRINSE,arata foarte ciudat!   nici pana azi nu stiu ce a fost cu aceste zboruri,neexistand nici o explicatie cunoscuta de mine pentru ele...si de atunci nu s-au mai repetat.nu vreau sa zic ca exista vreo relatie intre observatii,ci doar sa expun un caz in care acel avion putea fi confundat...cu altceva.
     ps. si eu locuiesc in nordul tarii.
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

DepthOfField

#17
Asa cum a spus si Alx, viteza aparenta a unui obiect depinde si de directia traiectoriei sale fata de observator (daca va amintiti, pe sosea, masinile indepartate care vin spre voi din sens opus, par ca stagneaza sau foarte incet se misca (mai degraba par ca se maresc))
Iar avioanele mai au schimbari de traiectorii, pentru a se inscrie pe diferite culoare de zbor, pt a evita anumite fronturi atmosferice sau teritorii interzise, sau trag de timp ca sunt aglomeratii pe aeroportul de destinatie. Chiar zilele trecute vazusem un avion care lasa dara lunga de vapori de condensare, si acesta a mers drept mai mult de jumatate din cer, ca apoi sa-si schimbe relativ brusc traiectoria la vreo 45 grade, apoi mergand mai departe drept..Imi pare rau ca nu am avut inspiratia sa fac o poza cu mobilul.
Asa si la tine, este posibil ca avionul avea o traiectorie cam pe directia ta aproximativ, indepartandu-se spre vest, si deci nu prea vedeai viteza, mai ales ca era departe si oricum nu priveai atent....ca mai apoi, mai tarziu, sa-si schimbe traiectoria catre nord, deci acum ii vedeai zborul mai din lateral, deci acum puteai vedea ca se misca, mai ales ca acum erai si cu ochii si atentia pe el, erai intrigat, si aveai in apropiere (orizontul, detalii de pe pamant) si repere fata de care sa te raportezi. Si ai vazut toate astea, pt ca probabil ai nimerit o zi senina si cu atmosfera propice observatiilor la orizont. Un observator atent care se uita pe cer mereu, va putea observa poate si la cate 10 minute 1..2 avioane undeva pe cer. Iar avioanele de la orizont, trec de obicei neobservate pentru ca oricum sunt prea departe si mici, de multe ori atmosfera nu e limpede sau sunt nori, si doar elemente favorizante pot sa le scoata in evidenta (ex: iluminarea data de soarele de la apus)
Bineinteles ca nu e musai sa fi fost avion, dar sunt mari sanse sa fi fost avion, plus ca nu vad inca elemente care sa excluda aceasta ipoteza. (Asa cum exclud Venusul)
David Sereda: "Evidence - The case for NASA UFO's" ... Evidence ?!
http://www.freewebs.com/depth0ffield/analizasereda1.htm

Kymosabe

Citat din: zaharosu din  16 Iulie 2007, 12:33:37
Aseara in juru orei 21:45, eram la bunicii mei , in mm, si am iesit afara la o tigara ... Ma uitam pe cer, ce frumos se vedea dupa ce a apus soarele(nori rosi , etc.).
in prim plan era un deal  si deasupra lui era o stea  neobisnuit de mare , de culoare rosie.Prima data
nu am luat in seama... am zis ca e o stea obisnuita.Am intrat in casa dupa ce am fumat tigara , si am iesit peste 15 min iarasi, si m-am uitat sa vad iara steaua aia , pe cand steaua era mai jos cu mult de unde am vazuto prima data.... ca si cum ar pluti deasupra dealului. Am mers intr-un loc unde am avut o vizibilitate mai buna , dar cu cat mergeam sa o vad mai bine, parca se ascundea dupa deal si o vedeam din ce in ce mai slab din cauza copacilor.Pana cand am fugit vreo 100 de m sa o vad mai bine  nu mai era deloc.

am mai stat afara vreo ora pregatit cu telefonu sa o filmez in caz ca mai apare dar nu am mai vazuto.

ce parere aveti?

Zaharosu , daca te mai duci in zona in care spui ca ai vazut OZN-ul cu siguranta ca il vei vedea din nou la aceeasi ora  , si asta pentru ca ceea ce ai vazut (urmarit) tu era Venus .

Te rog sa nu te superi , dar nu cred ca stiai ca spre vest se vedea la acea ora Venus.
Daca ceea ce ai vazut tu era chiar un OZN trebuia sa precizezi de la inceput : era o stea ,  in dreapta lui Venus ,  mult mai luminoasa , blablabla..

E greu sa te uiti spre cer (mai ales spre vest asa cum faceai tu) si privirea sa nu-ti fie atrasa de Venus . E cel mai luminos punct de pe cer!!!!!!!
Daca ai fi vazut o alta stea la fel de luminoasa pe cer cu siguranata ca primul lucru pe care l-ai fi facut ar fi fost sa vezi unde e Venus pentru a face o comparatie intre cele doua . Dar tu nu ai facut asta sau cel putin nu ai spus .

Eu raman la ideea ca ceea ce ai vazut a fost Venus . Probabil nu te-ai uitat de mult la ea si cand ai facut-o (dupa mult timp) ti s-a parut  extrem de luminoasa si ai spus ca e un OZN.
Argumentele mele sunt ora , durata (faptul ca a disparut de pe cer in jurul orei 22.15 , ora la care Venus dispare dupa linia orizontului) , directia observarii (vest) . 

Ideea lui Ciuciulete cum ca ar fi fost un avion mi se pare hazardata .
Eu nu am vazut nici un avion care in  aprox. 25 de minute sa-si schimbe atat de putin pozitia pe cer si sa-i ia atat timp sa dispara dupa linia orizontului .
Sa nu uitam ca daca ar fi fost un avion ,  distanta nu ar fi fost chiar asa de mare avand in vedere luminozitatea ,,obiectului'' observat de Zaharosu (cel putin egala cu cea a lui Venus, cred).
Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

zaharosu

Bine ... asa este cum zici u :) degeaba daca nu am facut poze sau sa filmez ...nu mai am ce sa comentez.

DepthOfField

Zaharosu, nu fi dezamagit, dar asta e drama martorilor: ei cred ca au vazut ceva anume, iar altii nu ii cred sau presupun ca au vazut altceva. De multe ori martorul este subiectiv, si se poate insela in ceea ce crede el ca a vazut, si la fel, si cei care judeca au anumite presupuneri, uneori gresite.
Cred ca daca pozai sau filmai cu mobilul, nu ar fi ajutat la nimic, rezolutia si sensibilitatea fiind prea slaba.
Dar nici sa zicem cu totii in cor: "da, ai vazut un OZN" sa nu te astepti, pt ca in fond ne-ai cerut parerea, si nu vad de ce ai fi dezamagit daca nu e un OZN...
Din ce spui, si eu am luat in considerare asta, era si Venus prin zona, deci obiectul tau nu era Venus. Kymosabe a presupus ca ai confundat si cu celalalt "actor", Jupiter, care se afla pe la sud. Ce sa spun, ar fi posibil si asta, nu e de exclus complet.
Merg totusi pe ideea ca te descurci cat de cat cu orientarea, deci nu te-ai uitat la sud la Jupiter crezand ca e Venus, si sa presupui ca Venusul de la Vest era obectu. Si deci spui ca ai vazut pe Venus si obectu', care se misca catre mai spre nord ulterior.
De-aia exclud eu pe Venus, dar nu exclud inca deloc avionul din cele ce spui.
Kymosabe, avioanele la orizont, cand cerul este senin, pot fi vazute chiar zeci de minute. Cu conditia sa nu ai obstacole, cerul sa fie senin, sa stii unde sa te uiti (daca nu au dara de condensare, nu prea le vezi in mod normal), si eventual ajutat de circumstante, cum spun eu ipoteza ca aici era iluminat de soare pe corpul sau cilindric la altitudinea la care zbura. Cum insa toate conditiile de a observa avioane la orizont se intalnesc rar, nu e de mirare ca putini au ceva experienta in acest sens.
Pun 2 poze cu un avion, luate seara. Avionul trecuse pe deasupra mea, si se ducea catre vest. Pozele sunt luate cu zoom optic 12x, adica ce vedem noi in poze, este avionul destul de marit, pe cand cu ochiul liber nu prea vedeai decat dara de condensare. Prima poza e luata cand avionul se afla cred pe la vreo 45 grade de orizont, trecuse binisor de mine, indepartandu-se de mine, iar ultima poza e luata cand avionul era departe. Intre cele 2 poze, din EXIF, este diferenta de aproape 9 minute. Si avionul mai avea pana la orizont, dar erau crengile alea. Si daca faci un pic de geometrie, poti constata ca poate mai treceau inca pe atatea minute lejer si avionul sa fie vizibil inca deasupra orizontului. Iar daca avionul nu se indeparteaza de tine, si are o traiectorie laterala (cum zic eu ca s-a intamplat aici), pai il vezi destul de mult timp...
Din ce spune Zaharosu, inca nu vad de ce nu putea fi avion.
David Sereda: "Evidence - The case for NASA UFO's" ... Evidence ?!
http://www.freewebs.com/depth0ffield/analizasereda1.htm

DepthOfField

Revin..in seara asta pe la 21:45 m-am uitat la vest.
Asa ca ipoteza mea cu avionul pica. Deoarece, crepusculul era prea avansat la ora asta ca sa mai fie soare chiar si la altitudinea unui avion.
Aveam impresia ca la ora asta e mai lumina..dar de fapt asta era valabil acum vreo luna, cand ziua era si mai lunga, in preajma solstitiului de vara. Intre timp, ziua s-a mai micsorat cu aproape o ora. Iar la 21:45 e cam intuneric.
Insa vad ca Venus la ora sta descrie foarte bine observatia lui Zaharosu. Rosiatic, la vest, cu deplasare catre in jos si catre dreapta.
Chiar sa fi confundat pe Venus cu Jupiter, care se afla la sud?! Iar "ozn-ul" nostru sa fi fost de fapt..Venus?
Descrierea se cam potriveste de minune. Chiar si deplasarea catre dreapta, paralel cu dealul... As intui ca de fapt, "dealul" nu era orizontal in zona "obiectului", ci culmea sa cobora catre dreapta..asa ca Venusul apunea coborand si alunecand catre dreapta...paralel cu culmea dealului.
Si fiind aproape de orizont, printre copaci si alte detalii ale solului, aceste repere ajuta la decelarea miscarii lui Venus..spre deosebire cand este mai sus la orizont, departe de repere.

Dar, Zaharosu, poti clarifica CLAR si fara echivoc speculatiile noastre... Iesi serile urmatoare la 21:40 aproximativ, si identifica-l pe Venus. Si pe Jupiter. Si compara cu ce ai vazut. E simplu. Ce zici?
David Sereda: "Evidence - The case for NASA UFO's" ... Evidence ?!
http://www.freewebs.com/depth0ffield/analizasereda1.htm

DepthOfField

Zaharosu, hai nu ne lasa in ceatza. E simplu. Sustine-ti punctul de vedere. Ai avut timp suficient, si nici nu era greu presupun,  sa mai te uiti serile urmatoare daca Venus seara seamana sau nu cu ce ai vazut tu atunci, si poti afirma acum clar:
a) nu, ce am vazut eu nu era Venus, pentru ca asa cum am vazut serile urmatoare, Venus la ora aia este in alta parte si arata si se misca cu totul altfel decat ce am vazut eu
b) cred ca era Venus, pentru ca in serile urmatoare, Venus era tot pe-acolo pe unde era obiectul.
E simplu. Ce zici, te-am convins? Ne dai o lamurire, sau ne lasi in ceazta? (Sau daca zici ca observatia se petrecea in MM, la bunici si ai plecat de acolo..e de inteles ca nu mai poti repeta observatia..dar intreaba-i pe bunici sa se uite ei ;) ...nu de alta, dar timpul trece, iar conditiile "geometrico-astronomice" se schimba...  )
David Sereda: "Evidence - The case for NASA UFO's" ... Evidence ?!
http://www.freewebs.com/depth0ffield/analizasereda1.htm

zaharosu

da ciuculete asa o sa fac... weekendul asta o sa trec pe la bunici si o sa stau la ora 21:45 din aceeasi pozitie sa urmaresc planeta Venus :) si dupa aia va dau un raspuns clar k?

Da dupa tine .... se poate misca planeta Venus vazand cu ochii?  :?

DepthOfField

#24
Citatda ciuculete asa o sa fac... weekendul asta o sa trec pe la bunici si o sa stau la ora 21:45 din aceeasi pozitie sa urmaresc planeta Venus  si dupa aia va dau un raspuns clar k?
Desigur, Zaharosu, in masura in care nu este totusi dificil/costisitor sa te duci iarasi pe la bunici. Ti-as sugera sa urmaresti incepand de mai devreme traiectoria lui venus la apus, de pe la 9:15 sa zic, pentru ca intre timp ziua s-a mai scurtat cu mai mult de un sfert de ora, plus ca si Venus s-a mai apropiat unghiular de Soare

CitatDa dupa tine .... se poate misca planeta Venus vazand cu ochii?
Depinde de precizia observatiei.
Daca Venus era foarte aproape de orizont (si era), miscandu-se in apropierea detaliilor de la orizont (ma rog, culmea dealului) cu copaci, cladiri sau ce era pe-acolo, da, e posibil sa vezi cum se misca cu ochii, daca privesti cu atentie.
De fapt, un calcul simplu ar fi acesta:
Pamantul face o rotatie completa de 360 grade in jurul axei sale in 24 ore, adica 1440 minute, ceea ce inseamna ca orice obiect astronomic de pe cer, Soarele, luna, stele, planete etc, se misca aparent cu 0,25 grade/minut. Cum de exemplu Luna, sau soarele au cam 0,5 grade marime unghiulara, asta inseamna ca daca Luna sau soarele se afla in dreptul unui reper de pe pamant (sa zicem un stalp sau copac, s-a putea sa observi ca dupa 2 minute, Luna sau Soarele s-au deplasat cam cat sunt ele de mari fata de acel reper. Asta ca sa exemplific. Si se poate incerca. Cand insa iti lipsesc reperele, nu se poate observa "cu ochiul liber" cum se misca astrele. Cand ai repere, se observa. La fel, daca ai un ceas mare mecanic, cu limbi, in principiu la prima vedere nu o sa vezi cum se misca MINUTARUL uitandu-te la el, insa daca privesti atent, si ajutandu-te de reperele de pe cadran, o sa vezi foarte usor cum se misca. Ba chiar dupa vreo 5 minute o sa vezi si cum limba ORARA s-a miscat.

Deci, da, Venus si alte astre se pot vedea miscandu-se vazand cu ochii, cand ai repere adecvate si spirit de observatie (atentia) ascutita (era si cazul tau). Acuma ramane de vazut ce fel de miscare ai vazut tu la obiectul tau, relativ la aceste fenomene observationale simple. Poate ai detectat pur si simplu aceasta miscare data de rotatia Pamantului, nu greu de decelat, sau poate era altfel. Dar asta numai tu o stii.
David Sereda: "Evidence - The case for NASA UFO's" ... Evidence ?!
http://www.freewebs.com/depth0ffield/analizasereda1.htm

zaharosu

k .. m-ai lamurit:) pe bune. Daca o sa merg, o sa fiu atent iara sa vad ce se intampla :)

DepthOfField

#26
Cum spuneam, de la o zi la alta apar mici modificari in general nesemnificative..ziua se scurteaza, soarele/astrele nu mai apun in acelasi loc si la aceeasi ora..iar daca trec mai multe zile, modificarile se cumuleaza...Iar daca astrele, (Venus in cazul nostru) isi modifica sesizabil pozitia pe cer fata de celelalte astre in decurs de cateva zile.. ne lovim de ce spuneam: la ora 21:45 zilele astea nu o sa mai fie aceleasi conditii ca pe 14 iulie cand ai observat tu. In fapt, se pare ca acum, la 21:45, Venus deja apune.
Asa ca m-am uitat pe un program la indemana, si sa prezint modificarile in mod concret, pe poza "venus.jpg"
Poza 1 e situatia observatiei tale, din 14 iulie, ora 21:45..Venus se afla cam la 7 grade inaltime fata de orizont.
Poza 2 este in seara asta, la ora 9:15, cand venus se afla in aceeasi directie aproximativ ca si in seara de 14, dar, dupa cum se vede, mai jos, la doar 4 grade fata de orizont.. daca e deja apus sub dealul tau, nu mai stiu... Se observa ca venus e mai jos, dar si lumina afara e mai accentuata decat in seara de 14
Poza 3 este tot in seara asta, dar pe la 9 fara cateva minute... am cautat ora la care venus se afla tot la vreo 7 grade fata de orizont, ca si in seara de 14..numai ca acum e mai la stanga un pic, si soarele nu a apus de mult, deci destul de multa lumina.

Conditiile s-au schimbat destul de mult din data de 14, in sens negativ..asa ca e destul de clar ca daca te duci, spectacolul nu va fi acelasi ca si in data de 14... Venus va fi mai greu vizibil pt ca cerul e mai luminos, va fi mai jos la orizont, poate dealul tau o sa-l obtureze.... iar daca nici nu e prea senin...
Deci sa te uiti cam incepand de pe la 9 fara un sfert, pana spre 9 jumate, daca reusesti. Si cat mai repede, ca daca mai trec prea multe zile, la revedere...peste vreo 2 ani paremi-se conditiile vor fi asemanatoare.
David Sereda: "Evidence - The case for NASA UFO's" ... Evidence ?!
http://www.freewebs.com/depth0ffield/analizasereda1.htm

Kymosabe

Ciuciulete cred ca e prea tarziu . Dupa cum ai spus si tu conditiile s-au schimbat destul de mult fata de data in care a facut Zaharosu observatia. In data de 15 iulie la 10 grade azimut Venus avea o magnitudine (stralucire) de -4.10 , iar soarele apusese de mult .Acum in aceeasi pozitie magnitudinea ei este  de doar -3.67 . Insa nu asta e problema  . La ora  20.45 soarele inca nu a  apus astfel ca Venus abia se zareste pe cer.
Asa ca Zaharosu , va trebui sa astepti un an  (aceeasi data si ora) ca sa te convingi ca ceea ce ai vazut a fost Venus.
Pentru exemplificare am atasat cateva poze cu Venus in data de 15 iulie si din data de astazi .

P.S Pozele descriu fidel luminozitatea lui Venus la datele si orele respective.(de fapt asta ne si intereseaza pe noi)
       .
Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

DepthOfField

Cam tarziu..dar macar vede cu aproximatie cam pe unde trece Venus, si mai ales viteza cu care se misca fata de reperele de la orizont... spre a face comparatie.
Si totusi, din cate retin, Venus se va mai vedea seara cam o data la 2 ani.
David Sereda: "Evidence - The case for NASA UFO's" ... Evidence ?!
http://www.freewebs.com/depth0ffield/analizasereda1.htm

Kymosabe


In postul trecut am spus ca Zaharosu va trebui sa astepte un an  pentru a se convinge ca ceea ce a vazut el  era Venus.  Insa  acest lucru este imposibil , deoarece pozitia si stralucirea lui Venus in 15 iulie 2008 va fi cu totul alta .

Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)