Sectiune pentru limba româna > Astronomie

Marte, 27 august 2007

(1/9) > >>

calinahanna:
Am primit un mail... care suna cam asa:

" Incepand cu luna August, noptile, planeta Marte va fi cel mai luminos punct pe cer. Chiar si cu ochiul liber, Marte se va vedea cat o luna plina in aceasta perioada.
  Pe 27 August, planeta Marte se va afla la 34.65 milioane mile de Pamant si va fi ziua in care Marte se va vedea cel mai bine.   
  In noaptea de 27 August, la ora 00:30 urmariti cerul. Pe cer se va vedea ca si cum Terra are doua luni.
  Urmatoarea data cand planeta Marte va trece atat de aproape de Terra va fi in anul 2287."

Sper ca nu se supara Alethia ca nu am asteptat pana la prezentarea calendarului lunii august...

DepthOfField:

--- Quote ---Chiar si cu ochiul liber, Marte se va vedea cat o luna plina in aceasta perioada.
   In noaptea de 27 August, la ora 00:30 urmariti cerul. Pe cer se va vedea ca si cum Terra are doua luni.

--- End quote ---
Chestia asta cu Marte care se apropie atat de mult de Pamant, de se vede cat o luna, este o mare pacaleala, o mare exagerare, UN SPAM. Care circula de mai multi ani, in aceeasi forma..Si in fiecare an, Marte asta se apropie de Pamant atat de tare, ca se vede cat Luna. LOL. Se bazeaza pe un adevar, ganditi-va cum sunt orbitele concentrice ale planetelor, si deci faptul ca se afla mai departe sau mai aproape unele de altele..dar "aproapele" asta, cand vorbim in termeni astronomici si ne orientam cu simtul masurii...
Daca studiati putin problema, o sa vedeti ca nu e asa. La fel a fost si cu Venus, si cu Jupiter, si cu Marte, periodic se afla la distante ceva mai mici de Terra, si se vad mai luminoase. Dar Marte nu va fi niciodata mai luminos decat Venus, sau chiar si decat Jupiter cum e acuma cred. Asa ca ameteala de exprimare "pamantul va avea 2 luni" e o mare exagerare. Exagerarea are ca scop SPAM-ul. Lumea nu este informata, informatia are un sambure de adevar, asa ca lumea isi va trimite unul altuia mailul "spectaculos", iar ceea ce se cauta sunt acumularea de adrese de email valide, adica SPAM.
Ce-o sa vedem? O sa vedem pe Marte, rosiatic, cam cum se vede acum Jupiter de stralucitor. Si atat. Pun pariu  :-P .
Hai, care aveti telescoape..sa-mi spuneti daca reusiti sa vedeti calota polara a lui Marte. Daca nu, inseamna PRACTIC ca nu e prea aproape... si ar trebui sa va luati telescoape mai performante :P, daca nu le aveti deja.
De fapt, Marte, nu poate depasi cam 25 secunde de arc ca si dimensiune unghiulara, adica nici jumatate de minut..Pe cand Jupiter are cam 40 secunde de arc cand e cel mai aproape...iar Venus se apropie de 1 minut in perioada asta, cand, la fel, se afla mai aproape..iar luna are cam 30 minute de arc, adica cca jumatate de grad. (1 grad = 60 minute de arc; 1 minut=60 secunde de arc)
Intrebati-l pe google sau wikipedia.

calinahanna:
@Ciuciulete


Ma gandeam eu ca este vreo exagerare la mijloc...
Oricum, prin '91 eu am vazut un fenomen de genul asta, ceva care arata ca un al doilea soare langa cel initial.  De asta am pastrat un procent de rezerva in a crede chestia asta...

Oricum, multumesc pentru explicatii. :-)

DepthOfField:

--- Quote ---Oricum, prin '91 eu am vazut un fenomen de genul asta, ceva care arata ca un al doilea soare langa cel initial
--- End quote ---
Nu prea inteleg legatura mai deloc, cand afirmi "de genul asta".

Ai vazut cel mai probabil un caine al soarelui :D .. adica Sun-Dog, sau alt fenomen atmosferic similar

http://www.atoptics.co.uk/halo/dogphots.htm  (cu mentiunea ca in poze, culorile s-ar putea sa fie mai vii decat in realitate)
De altfel, acel site este plin de explicatii si exemple de fenomene optice atmosferice.

calinahanna:
@Ciuciulete

Da, probabil... Cu mentiunea ca lumina nu era atat de intensa, cel de-al doilea "corp" fiind o copie palida a soarelui, era mai aproape de soare decat cele din fotografiile pe care le-am vazut in link-ul de la tine, pulsa, atat ca intensitate si ca dimensiune...
Chestiuni de perspectiva vizuala, pana la urma... sau de iluzie optica :lol:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version