Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Green dot illusion

Creat de jackie28t, 26 Ianuarie 2007, 20:42:02

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

jackie28t

Uitativa la acest film: http://www.youtube.com/watch?v=gur-_IGV7F8

CitatIf your eyes follow the movement of the rotating pink dot, you will only see one color, pink. If you stare at the black + in the center, the moving dot turns to green. Now, concentrate on the black + in the center of the picture. After a short period of time, all the pink dots will slowly disappear, and you will only see a green dot rotating if you're lucky! It's amazing how our brain works. There really is no green dot, and the pink ones really don't disappear. This should be proof enough, we don't always see what we think we see.

jackie28t

Chiar acum ma uitasem inca o data la film si avand focus doar pe plusul negu din mijloc am ajuns sa vad ca bulina clipitoare de culoare roz se transforma in verde,apoi au disparut toate celelalte buline de culoare roz ramanand doar o imagine alba cu un punct negru si o bulina de culoare verde sa se invarte in jur.Intr-adevar o iluzie optica.Defat acele buline nici macar nu disparuse asa cum azusem eu si nici bulina de culoare roz nu era verde.Toata schimbarea s-a produs in creierul nostru.
Cea ce vedem nu intotdeauna este si adevarat.E nasol sa crezi doar cea ce vezi.Periculos 8-)

Marius MMG

Citat din: jackie28t din  26 Ianuarie 2007, 20:59:12
Chiar acum ma uitasem inca o data la film si avand focus doar pe plusul negu din mijloc am ajuns sa vad ca bulina clipitoare de culoare roz se transforma in verde,apoi au disparut toate celelalte buline de culoare roz ramanand doar o imagine alba cu un punct negru si o bulina de culoare verde sa se invarte in jur.Intr-adevar o iluzie optica.Defat acele buline nici macar nu disparuse asa cum azusem eu si nici bulina de culoare roz nu era verde.Toata schimbarea s-a produs in creierul nostru.
Cea ce vedem nu intotdeauna este si adevarat.E nasol sa crezi doar cea ce vezi.Periculos 8-)
Mie era sa imi vina ameteala... pe langa faptul ca imi curgeau lacrimile

calinahanna

@Jackie28t

Ciudat e altceva... De ce perceptia noastra indica nuanta de verde si nu galben, spre exemplu...

OzN_HunteR

#4
Salut....este super super super tare faza...daca te concentrezi in asa fel ca mine :D no sa mai vezi nimik numa un ounkt verde si restu alb...[...]-Atentie la limbaj!!!-Ark
A nation which has forgotten the quality of courage which in the past has been brought to public life is not as likely to insist upon or regard that quality in its chosen leaders today - and in fact we have forgotten.

John.F.Kennedy

Yagg

CitatThis should be proof enough, we don't always see what we think we see.

Este cam exageratã aceastã frazã.

Am o explicaþie pentru acest efect ºi o sã observaþi o diferenþã între viteza de creare a efectului dintre un monitor CRT ºi un monitor LCD (diferenþa de frecvenþã). Punctele, în sistem RGB au urmãtorul cod când sunt roz: 255,0,255. În programare aceastã culoare se foloseºte pentru transparenþa implicitã când se modeleazã un obiect.

Când un punct devine transparent total sau alb - zona trece la codul RGB: 255,255,255.

Punctul verde apare ca fiind negativul culorii care apare ºi dispare - formând o iluzie opticã - pentru simplul motiv cã atenþia noastrã este concentratã în centrul cercului definit de bulinele roz.

Toatã aceastã miºcare poate forma un sistem stroboscopic care are diferite variaþii în funcþie - în cazul nostru a unei animaþii - de cadrele pe secundã din clip. Clipul respectiv are 12(+/- 1) cadre pe secundã. Dacã mãrim sau micºorãm aceastã valoare efectul nu va mai fi observabil.

În general un stroboscop este folosit pentru a "îngheþa" sau pentru a încetini miºcarea unui obiect care se miºcã cu o vitezã mult prea mare pentru a putea fi observatã de ochiul uman.

Ataºez ºi douã imagini: una originalã în care punctele aratã ca în clipul de pe youtube, iar cealaltã cu efect negativ.

Am ºi o animaþie testatã - dacã scad sub 12 fps nu se mai creeazã efectul - dacã cresc la 24 fps este un circ total :)


Anna

De ce percepem culoarea verde si nu alta culoare...
Imi aduc aminte ca in liceu profesoara de fizica ne punea sa desenam anumite elemente (forte, momente) cu creta de culoare verde. Noi am intrebat-o "de ce?" ca doar se vede mai bine cu rosu  sau albastru (apropo de sistemul informatic RGB- red green blue) . Profesoara ne-a spus ca verdele este considerata de specialisti ca fiind culoarea care impresioneaza ochiul cel mai bine pe o durata lunga de timp, fara sa-l oboseasca.
Verdele favorizeaza meditatia, deconectarea nervoasa si de aceea cand anumite culori intense ne impresioneaza intens ochiul dupa un anumit timp (probabil un mecanism al ochiului de protectie prin care doreste singur sa intre in relaxare) le percepem ca nuante de verde.
De unde probabil  si expresia "stele verzi"  :-)


Yagg

CitatDe ce percepem culoarea verde si nu alta culoare...

Am explicat mai sus. Pentru cã verdele este negativul culorii 255,0,255;
Dacã luãm alt caz în care bulinele sunt implicit bleu, atunci vom percepe culoarea roºie sau roz depinde de nuanþa folositã. E un efect stroboscopic.

Anna, ai dreptate, fizica are foarte multe de spus în acest caz; mai ales optica.

Aici e testul - animaþie - cu buline roz
http://www.zshare.net/flash/275475324fdb94/

Aici e testul - animaþie - cu buline bleu
http://www.zshare.net/flash/275476732e4387/


spooky

intr-adevar, Yagg a precizat foarte bine, imaginea impregneaza in minte o imagine care, dupa ce dispare, ramane ca un fel de impresionare fotografica... din acelasi motiv si pelicula fotografica clasica este defapt o inversare a pozei finale (ceea ce denumim si negativ). la fel functioneaza si ochiul uman. uitati-va la soare pentru o secunda si o sa vedeti dupa aceea un punct negru pentru cateva secunde. luati o bucata de harti si un punct mare negru pe el cu un desen... dupa aceea schimbati privirea pe perete si o sa vedeti negativul...

imi aduc aminte de cand eram mic copil ca circula o bucata de hartie cu chipul lui Isus in negativ... te uitai la ceea ce era o chestie "ciudata", iar cand iti schimbai privirea si o fixai pe un perete alb de exemplu vedeai negativul pozei adica chipul lui Isus, dar creierul tau nu putea intelege in mod direct imaginea initiala.

e o tehnica cunoscuta de manipulare si transmitere a mesajelor subliminale.
"In a world of universal deceit telling the truth is a revolutionary act." -- George Orwell, 1984