Afişare Mesaje

Aici puteţi vedea mesajele acestui utilizator. Sunt afişate doar mesajele făcute în secţiuni în care aveţi acces.


Mesaje - Grifon

Pagini: [1] 2 3 4 5 ... 81
1
Cafenea / Re: Agora
« : Ieri la 21:52:32 »
Respectabili colegi, cred că începem să avem, realmente, o problemă.
O săptămână fără nicio postare ?
Din februarie 2016, de când sunt eu membru, așa ceva nu am pomenit.
Asta după o săptămânà de ciondăneli juvenile, fără miză sau orizont.
Dacà situația va persista, cred că ajung și eu (fărà voie) să cred că forumul...moare.
Aproape 1000 de membri, statistic. Și nimeni nu mai vrea decât răfuieli sau tăcere ?
Românie...Românie....
Bine că disprețuim politicienii, că nu fac (sau nu-s capabili să facă) dezbateri. Dar noi mai suntem ?

2
Diverse / Re: A aparut cartea Nucleul - Enigma Spionajului Romanesc
« : 14 Noiembrie 2019, 17:15:39 »
Reiau și aici - că e prea hazoasă treaba cu @Ronin - "cronicaru').
Deci, după ce s-a trudit omu' să-și transforme mania în roman, după ce, în perioada 2009-2011 a obosit lumea pe vreo 5 forumuri...până la urmă n-a mai rezistat.
Când i-a ieșit la tipar "munca", șpionu' a lansat-o și aici, șmecherește, făcând pe niznaiu' cine o fi...cine o fi...
Îmi scăpase până acum acest subiect (cäci nu prea intru la "resurse"), dar azi am râs cu poftä !
Deci omu' vine, tiptil, și vestește cä a apärut cartea lui V.Nițä (adicä unu'...uite dom'le, íncä unu' ce le știe cu nucleul...nu el, desigur).
Apoi se pune pe așteptat, dornic sä-și exploateze colegii pentru PR.
Spre lauda lor (și spre ciuda lui) cei câțiva membri nu-i iau maculatura ín seamä, mutând discuția spre zone de principiu (f.pertinente opiniile fostului coleg @mm, cä veni vorba).
Omu' se cam bosumflă, și periodic tot bagă cu "ați citit"?, hahahaha...dar nimeni nu îl ia în seamă.
Mai hazos, master @Xanadron se prinde că el e autorul, și-l dă așa, prezumtiv, drept făptaș - treabă care-l cam timoreazä pe "nuclear", căci se abține să mai "trimită masele la cetit."

Bun, dupä m-am hlizit bine cu acest subiect, de-a dreptu' educativ, mi-a venit și mie o "manie". Tre' sä fac rost, cumva, de filmulețele unde a jucat rol de spion la Londra (ba și-n SUA, cicä), dupä dezamägirea publicisticä. Jur cä îl voi urmări cu nesaț...mai ales cä și fizionomia sa promite...

Acum așa...off-topic (oare?) - să fim atenți cu "scriitorii" ce poftesc a se înavuți din senzațional. Nu de alta, dar cam multe din subiectele forumului ar putea naște asemenea..."viclenii".

3
Cafenea / Re: Enigmaticul "Nucleu" !
« : 14 Noiembrie 2019, 16:44:20 »
Să ne mai destindem puțin, fără "Pagina Comicä" - care, de altfel, pălește pe lângä ilaritatea multor subiecte împroșcate pe forum înainte de reformarea 2011.
Acest @Ronin, cu cele douä obsesii ale sale : "iezuiții" și "Nucleul".
Pre numele său adevărat Victor Nițä, acest individ (atașament) e tipul clasic de psihic monomaniac - adicătelea un psihic ce nu permite coexistența mai multor idei.
Dar, mai mult, e (sau era) și nițeluș "hiclean". Toată poliloghia lui "nucleică", cu care a umplut mai multe subiecte aici (dar și pe alte vreo 5 forumuri) nu era decât un PR, ipocrit și infantil, la o cărțulie scrisä chiar de el - desigur, pe tema "nucleu" (voi menționa asta și pe alt topic al lui, unde l-a lăsat răbdarea și-a forțat reclama).
Omu'' a fost prin Irak ca mercenar-paznic , după care s-a dedicat "scrisului" - volumașul său și sute de postări, pe toate forumurile ce l-au tolerat.
Văzând că nu-i ia nimeni în seamă fanteziile, vajnicul "patriot" a șters-o din țară, apucându-se de ...actorie, la Londra. Aici a prins vreo câteva roluri minore în filme de trei parale, dar rolurile erau, cam toate, de spion, detectiv...etc..
Omu' a schimbat locu', dar nu și mania...hahaha.
Aș propune să nu mai figureze acest subiect la inamovibile (pin), căci e păcat de ștaiful forumului.

4
Evenimente OZN în România / Re: OZN la Chiraleș-BN 1979
« : 11 Noiembrie 2019, 16:50:03 »
Așa, într-o doară, observ că acest subiect a strâns, într-o lună, peste 10.000 de vizualizări (mai mult ca alte subiecte într-un an, sau mai mulți).
Tot într-o doară zic : măcar de dragul acestor privitori, atrași pesemne de promisiunea unui caz, ce-ar fi să revenim la concretul speței ? Nu de alta, dar acest gen de "răfuieli" devin agasante - mai ales pentru persoanele (în uriașă pondere) ce nu au vreo legătură cu "împricinații".
Mai mult de dragul logicii argumentative, aștept și eu o susținere (fundamentată) că la Chiraleș chiar a fost ceva.. Un minim argument, dar nu din gama "tre' să fi fost ceva, că eu sunt pasionat, cred și îmi doresc".
Să presupunem că miile de curioși ce au accesat pagina nu sunt nici "adepți", nici sceptici. Sunt doar curioși, chiar și la nivelul minimului "simț comun".
Păreri "contra" au fost, inclusiv ale mele. N-ar strica să auzim câte ceva și de la partea "pro", măcar ptr.contrabalansarea de care vorbeam zilele trecute.
Altfel, tocmai cei dornici a consolida ufologia contribuie, din ce citesc, la decredibilizarea ei, ba chiar la aruncarea ei, zdravăn, în desuet.
E chiar hilar că eu (sceptic, cel puțin în această poveste) susțin totuși revenirea la o dezbatere serioasă. Păi, cu astfel de "promovări", până și debunk-erii ajung să ofteze...

Deci, la Chiraleș a fost...ce ?

5
Vielen Dank, meister @abyss  !
Și, pe lângă cele menționate, și fler în slalomul printre mistere.
Căci, deși o virtualitate, recunosc că activitatea aici îmi face o reală plăcere.

6
Evenimente OZN în România / Re: OZN la Chiraleș-BN 1979
« : 07 Noiembrie 2019, 02:14:31 »
Una peste alta, acest tip de "ciondăneli" devin, inevitabil, contraproductive.
Cazul, adevărat, nu e "proprietatea" nimănui - oricine, oricând poate să-și încerce talentele de investigator. Lipsește însă, vorba d-lui @abyss, un spirit de colegialitate - dar cred că vina nu e a colegului @xperyens, ci a "colaboratorului" preocupat de orgolii și mercantilism.

Depășind aceste mici fricțiuni, să ne întoarcem totuși la speță (care, spre surprinderea mea, a născut o zarvă cu mult peste potențialul ei...ufologic).
S-au făcut așadar, descinderi în zonă - fie ele vechi sau noi. Totuși, indiferent de abilitățile celor ce s-au deplasat...cum s-ar fi putut obține, după cca.40 ani, mai multe detalii decât a obținut atunci, "la cald" ziaristul Zăgrean ? Sau, ulterior, colegul Săsărman (cel dedicat azi...turismului zonal)?
Poate nu erau ei niște "ași", dar erau autohtoni, cunoșteau zona / obștea, ba chiar dispuneau de logistica "Ecoul"/"Răsunetul". Pasiune aveau (Zăgrean), dornici de popularizare erau (Săsărman)...și totuși povestea nu a crescut dincolo de prezentarea inițială...
Astea nu-s tentative debunk - comentez doar ce-am citit (accentuând, adevărat, latura sceptică). Ptr.că scepticismul meu vis-a-vis de caz este de fond, nu neapărat de formă. Altfel spus, de m-aș fi deplasat acolo, indiferent ce mi-ar fi spus diverși localnici, aș fi luat în considerare dacă (și numai dacă) aș fi avut și coerență de ansamblu.
Să zicem că un nea X zicea una...nea Y alta (stranietăți, adicătelea)...eu tot aș fi rămas cu dubiile enunțate în postările anterioare (nu le mai reiau). Un asemenea eveniment (OZN în văzu'-lumii)' nu putea să nu aibă un siaj de reacții / măsuri, care ar fi trebuit să fi fost rațional identificabile - după legități de cronologie și/sau cauzalitate.
Căci, să zicem, logica unui UFO ne poate scăpa, dar logica unor autorități județene ori polițienești nu cred să ne scape...niciunuia din noi.

Până nu-mi lămuresc aceste aspecte (sau, mai bine zis, lipsa lor) rămân un sceptic.
Daaaar...fără a pofti să mă ciondănesc cu colegii ptr.asta...hahaa !

7
Cafenea / Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
« : 05 Noiembrie 2019, 01:15:13 »
"Inserția" bizară a "spetz-ialului" Vitalie arată (pe lângă alte indicii ce le-am mai dezbătut pe aici) că, indiferent de temeiul veridic al unor speculații protocroniste, acestea sunt vehiculate de anumite cercuri. Basarabeanul pare din zona GRU, ca și Dughin - așa că gândul ne-ar duce la o subtilitate rusească...
Doar că, dacă ar fi așa, ar fi o răsturnare a procesului de cauzalitate. Idei precum "biserica egipto-valahă" nu mai sunt cauze care să ducă în lanț temporal până la ei, ci ei sunt cauzele care forțează retro-proiecții până în veacurile uitate.
Dacă e așa, tot constructul ideatic n-ar mai prezenta interes de cercetare. Sau poate da, însă pentru alt tip de cercetări - nu ca ale noastre,  generate de pasiunea misterelor.

8
Evenimente OZN în România / Re: OZN la Chiraleș-BN 1979
« : 04 Noiembrie 2019, 01:34:54 »
Însă chiar dacă avem opinii diferite sunt de parere ca putem colabora foarte bine. Adica putem construi o argumentație comună și eventual contrabalansata de fiecare in parte in cazul in care nu există alți participanți la discuții. [...]

Avurăm discuții insa nu pe direcția unei posibile origini pamantene. Aceasta pistă  nu a fost atacată.  Adică,  putea fi rusesc obiectul? [...]
  Cazul  ca și exercițiu de gandire nu e inchis.

Total de acord cu primul aliniat. Eu am spus ceea ce cred, nu mă deranjează alte argumentații. Le aștept.
Cu ipoteza vehicul rusesc...n-am vorbit, adevărat. Am atins însă ideea spunând că de-ar fi fost realmente ceva de gen la Chiraleș, "paranoia comunistă și logica războiului rece" n-ar fi permis pasivitate din partea autorităților.
Altfel...mi-e greu să vorbesc despre "obiectul" cu pricina...ptr.simplul motiv că nu cred să fi fost așa ceva. Cel mult aș lua în calcul ipoteza unui FAN, dar...totuși..."farfurie" ? "omuleți în staniol"? "antene pe cap"?  Nu suntem copii...
Până și A Pătruț nuanțează masiv "evenimentul" (în citatul dat de @xperyens undeva înainte). Pasionat-pasionat, dar nici respectivul cercetător nu era vreun credul.
Dar...să așteptăm de vor fi detalii de la demersul ASFAN. Le aștept cu moderat interes, întocmai, cum spuneai și dumneata, ca un exercițiu de gândire.
                                                                       ***               
Stimate coleg @xperyens...
De ce m-ar deranja pe mine că unii cercetează pe teren ?  Și mie, când îmi vine, îmi place să caut una-alta, dar de regulă nu "bat toba". Las impresia de frustrare ? Bine c-o "las" și n-o preiau - atunci ne-am fi distrat !
Zic să ne concentrăm pe speță, nu pe interlocutori. Și uite, fac eu primul pas, lăsând deoparte doza de aciditate cu care mă pornisem a-ți răspunde. 
De reținut asta.

9
Evenimente OZN în România / Re: OZN la Chiraleș-BN 1979
« : 03 Noiembrie 2019, 19:42:12 »
sper sa fie un raport interesant.
Și eu. Sau măcar amuzant.
Interesant ar fi fost sa avem o discuție libera pe tema  -cine si de ce a aterizat pe dambul respectiv.
[...]
In general ar fi bine să avem păreri de bun simț pentru a nu jigni pe nimeni, pentru a nu descuraja oamenii sa discute liber. In special pe cei care au avut parte de lucruri interesante. Descurajarea elimina oamenii de bun simț și lasa loc impostorilor.
Păi până acum nu avurăm discuție liberă ?  Doar că părerile sceptice nu au avut contrabalans argumentativ.
Dacă au fost jigniri, eu nu le-am sesizat. Iar de-am ofensat pe cineva (?!) îmi asum vina.

Altminteri, și pe mine m-a amuzat debutul "gazetăresc" al cronicii ASFAN. Pare inconfundabilul stil grandoman al "colaboratorului extern"...care fu și pe aici, până l-a "externat" administrația....hahaha !
La OZN aș aiura zicând că "mă pricep", dar la interpretarea subtilităților lingvistice mai știu una-alta.
Formularea finală (că argument la "soliditatea" speței) e că au găsit "numeroase elemente de stranietate". Asta înseamnă că n-au fost excedentare (c-ar fi zis "multe" / "foarte multe" sau...hm..."cele mai multe elemente din istoria investigațiilor românești"...hahah ! Iar meșteșugita formulare "elemente de stranietate" arată că, maxim, au colectat câteva ciudățenii sau inadvertențe.
Corolarul e că, de-ar fi găsit mai mult, trâmbița "mirabilă" ar fi vuit pe toate dealurile. Și alea rase, și alea care mai străjuiesc împrejurimile.

Gata, promit că nu mai intervin aici - nu doresc a călca peste pasiunile colegilor. Rămân convins de tot ce am scris, dar voi citi și alte argumente. Mai adaug că nu "descurajarea" aduce impostori, ci credulitatea.

10
Evenimente OZN în România / Re: OZN la Chiraleș-BN 1979
« : 02 Noiembrie 2019, 15:49:33 »
Și ar mai fi un dubiu, legat de relatarea vechiului user @ancaana (cam cea mai apropiată de statutul "martorului direct" pe care o avem).
Pai...cum adică "dealurile să nu fi fost naturale"?
De-ar fi fost așa (să acceptăm, în teorie) atunci nu s-ar fi grăbit nimeni a le rade/nivela. A nu fi natural înseamnă artificial - iar așa ceva ar fi stârnit, indubitabil, interesul autorităților (mai ales dacă luăm în calcul paranoia comunistă sau climatul "războiului rece").
Ar fi fost niște cercetări, fie ele și preliminare. Macar 2-3 autorizați s-ar fi perindat prin zonă, pentru măcar 2-3 măsurători, fie ele și superficiale.
Iar ca să fie "ras" din motive...secrete, oho ! Ar fi însemnat că s-a descoperit ceva, iar acel "ceva", din varii motive, ar fi generat îngrijorări la "stăpânire".
Ca să nu mai spun că și procesul de "eliminare" ar fi fost complex și de durată. Păi nu trebuia gestionat acel ceva "artificial" ? Încărcat, transportat...în fine, ascuns sau dus la cercetat ?

Asemenea procese / procedee ar fi fost sesizabile. Echipe, echipamente, camioane, interdicții...foială de milițieni, zvonuri prin satele limitrofe.... Dar nu avem nimic din toate acestea - deși, pe de altă parte, se pare că autohtonilor nu le lipsea imaginația sau..."fiorul neobișnuitului", să zicem.

Deducem: relatarea @ancaana este neverosimilă. Că provine din naivitate, interes sau plictiseală - prea puțin relevant pentru noi.

11
Evenimente OZN în România / Re: OZN la Chiraleș-BN 1979
« : 01 Noiembrie 2019, 16:25:51 »
Păi, pentru a fi siguri care e acel dâmb, trebuiesc următoarele condiții:
1) să nu mai existe (haha !) astăzi - căci așa a afirmat martora.
2) dacă mai există cumva remanențe (ce pot aminti de un fost deal), acelea trebuiesc a fi la cca. 8 Km.distanță - căci așa a zis martora.
3) cumva (aproape imposibil) trebuie remarcat dacă era identic cu dâmbul din Chiraleș - căci, iarăși, așa a zis martora.
4) dacă s-ar întruni, cumulativ, condițiile enumerate, ar mai trebui să fi fost și...artificial format - căci așa a zis martora.
Abia bifate toate aceste (puțin verosimile) premise, ne-am putea aventura în scenarii tip "Twin Peaks"....adică, în fine, "Twin Hills".
Asta, ultima, o zic eu.

12
Cafenea / Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
« : 01 Noiembrie 2019, 15:41:54 »
Asta ar putea fi prima conexiune istorica daco (si prin extensie, vlaha)-egipteana si insusi Zalmoxis, ca om, ar fi putut trai in perioada aia, 1300-1200 i.H, calatoria lui in Egipt avand loc in contextul acelor invazii.
E prima conexiune căci e și prima referință, retro-cronologic gândind.
Doar că aceste repere ale istoricilor au o mare problemă, ce debusolează mai mereu pe cercetătorii de azi - aparenta lipsă de logică contextuală. Modernii sar peste așa-zisele "inadvertențe" prin verdicte tip: "Iordanes se înșeală" sau "Herodot face o confuzie"...etc.
E tipic ptr.modul de gândire contemporan (liniar-triumfalist). Anticii erau "înapoiați", "lipsiți de informație", "cu prejudecăți",'s.a.m.d. - astfel încât, gata, inadvertențele sunt...din vina lor.

Eu nu subscriu la acest "stil". Sunt convins că anticii știau prea bine ce scriau, iar lipsa coerenței nu indică decât că nu poți forța "coerență" între paradigme / contexte diferite.
Căci anticii nu doar că aveau noțiuni / concepții diferite, dar și etichetarea lor se făcea altfel. Ce înțelegeau ei prin egipteni ? Sau goți ? Sau traci ?  Cu totul altceva decât înseamnă azi noțiunile, forțate a intra în geografia contemporană sau în istoriografia acceptată.
Păi, "egipteni" erau și exponenții helenismului, Ptolemeu, etc. - ce aveau fundal euro-balcanic. Germanii nu erau cei de azi, căci Roma numea "Germania" o "țară-soră" (asta și însemna cuvântul "germanos" - frate).
Iar goții (presupușii "goți") erau o nație migratoare, pripășiți după căderea Romei. Nu la ei se referea Iordanes când vb.de goți, cum nu se referă la ei nici arhitectura "gotică".

Nu insist pe aceste coordonate. E bine doar să fim f.atenți când ne folosim de străvechile scrieri. Ele au fost scrise în/pentru "lumea lor", nu pentru a noastră.

13
Cafenea / Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
« : 29 Octombrie 2019, 18:58:51 »
Greu de legat acest personaj de nuclee...mai apropiate de esența subiectului.
Fost militar, posibil la trupe de intervenție, ulterior conexat cu mafioți ruși...masoni ruși...și, in fine, diverși finanțiști de-ai lui...Solomon.
Dar nu pot intui cine/cum/de ce i-a strecurat ideile Sinaia / plăcuțe /daci. Pentru doar a da un alt "tun", sau vreo altă escrocherie, nu-i trebuiau speculații despre sacerdoțiul post-dacic...
Nu pare, oricum, a fi o idee proprie. Și nici nu a mai apărut ulterior cu vreo completare...
Dubios. Dar merită reținută doar ipoteza (pur speculativă deocamdată) că între Mânăstirea Sinaia și religia dacă (sau protocreștină, să zicem) ar fi o conexiune cauzală...
Poate unii o vor relua, posibil prin alte "voci"...mai onorabile.

14
Evenimente OZN în România / Re: OZN la Chiraleș-BN 1979
« : 27 Octombrie 2019, 14:12:14 »
Revin cu câteva precizări, descoperite la o fugară explorare a mediului virtual:
1) Numele comunei e Lechința (nu Lechina, cum a scris, posibil din grabă, martorul).
2) Efortul ziaristului Zăgrean (din 1979) se pare că e continuat de un alt coleg (Săsărman), însă acum cu alte motivații. Turistice, de pildă....
https://rasunetul.ro/extraterestrii-din-chirales-si-batalia-din-anul-1068
https://rasunetul.ro/cripta-din-chirales-redata-circuitului-turistic

Ușor amuzant, "Ecoul" comunist 1979 a devenit "Răsunetul" capitalist după 1989. Se pare că se atașaseră de nume...un nume cu ...rezonanță. Idem, preocupările redacției de atunci (comuniste) au devenit mai pragmatice (odată cu țara), așa încât, T. Săsărman (noul herald) zice, textual:

"[...]Sperăm, totuşi, ca această minunată zonă (alături este şi Peştera de gheaţă) să fie redată circuitului turistic fiindcă foarte mulţi trecători se opresc şi admiră frumuseţea incredibilă a Criptei. Dacă şi extratereştrii (poate) au survolat acest spaţiu e păcat ca noi, pământenii locali, să nu o preţuim aşa cum se cuvine [...]"

Offf, presa mea...hahaha !
Lăsând gluma deoparte, doresc localnicilor un flux măricel de turiști (zona pare chiar foarte frumoasă). Zic totuși să nu devenim, fără voie, agenți de promovare...


15
Evenimente OZN în România / Re: OZN la Chiraleș-BN 1979
« : 27 Octombrie 2019, 13:05:57 »
Misterul dealului pare a avea o explicație prozaică, după cum a arătat (pe topicul mai vechi), userul @ancaana (ce s-a recomandat drept sora unuia din copiii - martori):
[...]. Ajungand mai aproape ( aproximativ 100-150 de metrii) au vazut ca de fapt acel obiect s-a asezat pe o movila de pamant care purta denumirea de Bobeica ( astazi nu mai exista pentru ca  a fost nivelat in urma cu cativa ani pentru a fi folosit in agricultura, dar imi amintesc acel loc, chiar daca eram destul de mica). [...]
E drept, tot ea spune, în finalul aceleiași postări, că:
  [...] Este foarte important de luat in considerare si locul in care s-a intamplat. Acesta, Bobeica ramane un mister deoarece a mai existat un asemenea deal identic la 8 km idistanta in comuna Lechina, care si acela a fost distrus. Nu pareau a fi formate in mod natural.  Bobeica era destul de ciudata, dar despre asta poate ca vom povesti alta data. [...]
...ceea ce constituie o ușoară inadvertență. Pare o adăugire pentru sporirea efectului "Șeherezada"...dar, în fine, să nu fim malițioși.

Acum, nu neg, e posibil ca rațiunea "agricolă" să fi fost un excelent pretext ptr. autorități (o îmbinare a două utilități, perfect plauzibilă). Totuși, dacă motivul agricol nu poate fi atacat (nici martorul nu-l contestă), celălalt motiv rămâne doar speculativ...
Interesant de văzut (pe hărți vechi, tip "Iosefina"), dacă se confirmă existența "dealului geamăn" din comuna Lechina. Asta ar crește cota de credibilitate a martorului, și poate și a credibilității de ansamblu a speței.

Pagini: [1] 2 3 4 5 ... 81