Afişare Mesaje

Aici puteţi vedea mesajele acestui utilizator. Sunt afişate doar mesajele făcute în secţiuni în care aveţi acces.


Subiecte - mm

Pagini: [1]
1
Ireale...pe bune! / Yama si Nyama
« : 26 Ianuarie 2015, 17:51:06 »
YAMA
.  Asa cum sunt mentionate in Yoga Sutras ale lui Patanjali, sunt in numar de cinci /si cinci,
1 - AHIMSA (nonviolenta);
2 - SATYA (adevarul);
3 - ASTEYA (non-furtul);
4 - BRAHMACHARYA (continenta);
5 - APARIGRAHA (nonposesivitatea).
NIYAMA
1 - SAUCHA (purificarea);
2 - SANTOSA (multumirea);
3 - TAPAS (austeritatea);
4 - SVADHYAYA (studiul);
5 - ISHVARAPRANIDHANA (adorarea Divinului).

.  1) AHIMSA
Cuvantul ahimsa e format din particula "a" -care inseamna "non"- si din substantivul "himsa" care inseamna "ucidere" sau "violenta". Este mai mult decat un imperativ sa nu ucizi caci are un inteles mai larg ce implica iubirea. Aceasta iubire cuprinde toate creaturile caci suntem cu totii copii aceluiasi Tata Dumnezeu.
Efecte
.  Practica constanta a non-violentei (AHIMSA) are drept efect universal dezradacinarea sentimentelor de ostilitate fata de orice fiinta. In preajma aceluia in care non-violenta a prins perfect radacina, toate fiintele renunta la ura, antipatie sau dusmanie.

2) SATYA (adevarul)

.  Satya sau adevarul este cea mai importanta regula de comportare. Mahatma Gandhi spunea: "Adevarul este Dumnezeu si Dumnezeu este Adevar." Asa cum focul arde impuritatile si rafineaza aurul, tot astfel focul adevarului il purifica pe yoghin si arde impuritatile din el.
.  Adevarul a fost in mod special respectat si chiar adorat in traditia yoghina. Vedele afirma ca : " Adevarul este cel ce guverneaza pamantul, apa, cosmosul intreg." Mahabharata afirma chiar ca: "Daca meritul obtinut facand o mie de sacrificii rituale ASHVAMEDHA ar fi pus in balanta cu meritul adevarului (SATYA), adevarul ar atarna inca mai greu." Marele intelept Manu zice: "Toate activitatile umane sunt efectuate gratie cuvantului si nu exista alt mijloc de comunicare a gandurilor decat cuvantul, deci omul care necinsteste cuvantul -care este sursa si fundament pentru toate activitatile- fiind nesincer sau incorect in limbajul sau, se poate spune ca devine in acelasi timp un hot al tuturor lucrurilor pe care el le denatureaza."

.  Practicarea SATYA-ei atrage dupa sine VAK-SIDDHI. VAK-SIDDHI = putere yoghina extraordinara, obtinuta prin practica de SATYA, gratie careia tot ce spune sau gandeste yoghinul devine adevarat, efectiv si se realizeaza (deoarece energia individului se mareste, intrand benefic in rezonanta cu energia subconstientului colectiv).

3) ASTEYA (non-furtul)
 
.  Dorinta de a poseda si de a se bucura de bunul altuia conduce oamenii catre fapte profund negative. Din aceasta dorinta vine indemnul de a fura si invidia. ASTEIA (A= nu, STEYA= fura) sau "a nu fura" include nu numai a lua ceva ce apartine altuia fara permisiunea sa, dar si a nu folosi ceva pentru alt scop decat cel initial sau mai mult decat a permis-o posesorul. Astfel, ea include instrainarea, abuzul de incredere si folosirea gresita

Efecte
.  Cel ce asculta de porunca "Nu fura!", inteleasa in sensul ei general, devine posesorul tuturor bogatiilor.

4) BRAHMACHARYA (continentza)
 
.  In conceptia yoghina, BRAHMACHARYA inseamna continenta, infranare, retinere intr-o anumita directie, avand chiar sensul de abstinenta, focalizare spirituala, transmutarea si sublimarea potentialului sexual, atat de catre barbat cat si de catre femeie. In esenta, se doreste controlul cat mai deplin al al potentialului sexual, fara a se anula posibilitatea exercitarii functiei sexuale.

EFECTE
.  Acela care practica constant continenta (BRAHMACHARYA) isi fortifica toate facultatile launtrice. Continenta permite chiar revelarea Sinelui Suprem; corpul, psihicul si simturile celui care o practica cu tenacitate devin capabile de realizari uluitoare.
.  Referitor la practicarea continentei, celebrul tratat "YOGA DATSHANA" mentioneaza in cap. II, sutra 37: "Aceia sau acelea care practica continenta dobandesc o mare putere."

5) APARIGRAHA (non-acumularea sau modestia)

.  Cuvantul sanskrit GRAHA= apucare (insfacare) si PARI= de jur imprejur; prefixul "A" face cuvantul negativ. S-a tradus prin "a nu ingramadi" sau "a nu aduna". Acesta este asadar un alt aspect mai profund al regulii "a nu fura" sau lipsa lacomiei. A nu fura inseamna sa nu iei ceea ce nu-ti apartine; a nu acumula inseamna sa nu aduni ceea ce nu ai nevoie. Regula este formulata in asa fel incat sa includa si ideea de a nu accepta favoruri, a nu te atasa de obiectele pe care le posezi, a nu acumula bunuri materiale. 


1) SAUCHA
 
.  Inteleptul VYASA afirma in comentariul sau la sutrele lui Patanjali: "Dintre acestea cinci (NIYAMA), purificarea este realizata cu pamant sau cu apa sau cu altceva asemanator, prin post sau sau alte cerinte legate de hrana purificata."

In conluzie, SAUCHA reprezinta activitatea de purificare realizata la toate nivelele fiintei insistand in special pe puritatea mentala. Patanjali, in YOGA SUTRAS,  cap II, sutra 41, afirma: "Prin practica puritatii mentale se dobandesc fericire, focalizarea mintii, control al mintii, viziunea sinelui."

2) SANTOŞA (multumirea)

.  Patanjali afirma in YOGA SUTRAS, cap. II: "Din multumire izvoraste suprema fericire." Ea nu este pur si simplu o acceptare pasiva a imprejurarilor in care te afli ci, mai degraba, o aprobare activa a fiintelor care te inconjoara, o aprobare activa a imprejurarilor, pentru a te folosi la maxim de ele, chiar daca la prima vedere par nefavorabile.

3) TAPAS (austeritatea)

.  Cuvantul TAPAS deriva din radacina TAP= "a arde", "a izbucni in flacari", "a straluci", "a suferi durere" sau "a fi mistuit de foc". El inseamna deci un efort ardent realizat la toate nivelele in orice circumstanta pentru a realiza un scop clar in viata. TAPAS implica purificare, autodisciplina si austeritate. Intreaga stiinta a construirii unui caracter sau a unei personalitati poate fi privita ca o practica a TAPAS-ului . TAPAS reprezinta un efort constient pentru a arde toate dorintele care ne impiedica pe drumul catre scopul propus, este efortul de a atinge fuziunea ultima cu Divinul.


4) SVADHYAYA
 
.  SVA inseamna "Sine" si ADHYAYA inseamna "studiu" sau "educatie". Educatie inseamna conturarea si inflorirea celor mai bune aspecte care exista intr-o fiinta. SVADHYAYA inseamana deci "educatia Sinelui".

.  SVADHYAYA implica lectura spirituala, intr-o stare de elevare a constiintei, a unor texte sacre, cum ar fi: SHIVA SAMHITA, HATHA YOGA PRADIPIKA, YOGA SUTRAS a lui Patanjali, VIJNANA BHAIRANA TANTRA, SHIVA SUTRAS, GHERANDA SAMHITA, cele patru evanghelii din Noul Testament.

 5) ISHVARAPRANIDHANA
 
.  ISHVARA inseamna "Dumnezeu" iar PRANIDHANA inseamna "devotiune neintrerupta" sau "daruire de sine". ISHVARAPRANIDHANA inseamna consacrarea actiunilor, a trairilor, a gandurilor si aspiratiilor catre Dumnezeu. Cel a carui minte si inima vor fi pline de iubire fata de Dumnezeu, nu va mai fi tulburat de mandrie sau de dorinta puterii, eliminand din mintea sa orice gand egoist.
.  ISHVARAPRANIDHANA, prin unirea mintii cu inima in Divin, confera energie, putere mentala si iluminare spirituala. Prin adoratie, mintea este golita de dorinte si devine plina de ganduri pentru Dumnezeu.

.  ISHVARAPRANIDHANA este o practica ce trebuie realizata in fiecare clipa. O forma de inceput consta in rostirea unor rugaciuni la inceputul fiecarei zile sau in momentele mai deosebite precum si inaintea fiecarei mese. Stadiul cel mai inalt in realizarea ISHVARAPRANIDHANEI are ca efect cunoasterea nelimitata a tot ceea ce exista, dar aceasta cunoastere nu este primita din exterior.


  In fisierul meu sunt 22 de pagini, aici am dat doar definitiile foarte restranse ale fiecarei reguli din cele zece (cam doua pagini), cu scopul ca eventualul cititor sa-si poata face o vaga idee despre aceste reguli. Pentru cei care doresc sa cunoasca restul de 20 de pagini, le pot accesa urmand cursurile de yoga ale lui Bivolaru (echipei sale).

2
Noua Ordine Mondiala (NOM/NWO) / Cipuirea - instrument necesar?
« : 13 Noiembrie 2013, 11:34:51 »
  Din urmatorul interviu:
http://saccsiv.wordpress.com/2010/09/04/video-felix-koppelman-presedintele-comunitatii-evreiesti-oradea-implantul-cu-cip-este-necesar/
am dedus ca cipuirea este absolut necesara ca si instrument de conducere a indivizilor prosti, instrument necesar "statului", preocupat foarte de "apararea"  prostimii pasnice de pericolele invizibile ce o paste. Cuvinte asociate: pastor, pasune, paste(le)... etc.

3
Diverse / Cate feluri de Eter exista?
« : 02 Noiembrie 2012, 02:17:07 »
  1.  Forta Eter lichid
Compus din corzi gravitationale, forta karmica si Iubire. Proprietatile lui sunt cumva de lichid si de curgere. Eterul lichid are abilitatea de a suporta direct functiile eterice ale unui corp viu. Acesta este eterul acumulat in unul din dispozitivele ce va fi cercetat mai incolo. Este util in vindecarea traumelor fizice si neurologice si a problemelor de atitudine, asa cum ne arata autorul cercetarii.

2. Forta Eter regenerativ
Compus din lanturi (de curent?) pulsatorii, si o retea de campuri magnetice pulsatorii, rezultate. Poate fi util pentru vindecarea tuturor ranilor si pentru boli degenerative.

3.  Forta Eter transmutational
Componentele specifice nu sunt elucidate in acest moment dar constau in energie solara transmutata de om. Aceasta grupa de eter este folosita exclusiv in scopuri spirituale.

4.  Forta Eter de inspiratie (?)
Continutul include compasiune, corzi de energie celesta (Astrala) si stralucirea Universala (un amestec echilibrat de compus eteric si astral de-al Cosmosului). Aceasta face posibila comunicarea frumusetii si a ingeniozitatii furnizate de Univers. Organele inima si cele ale perceptiei spirituale isi unesc fortele pentru a comunica adevarul cosmic in scopul utilizarii lui de (catre) mai multi. Acest tip de eter e util pentru ridicarea constiintei unui individ sau a unui grup pentru o cauza mai inalta.

5.  Forta Eter transcedental
E aplicata prin respectarea Legii Universale, aliniere magnetica si constiinta lui Christ. Acest tip de forta eter este de ajutor in transcenderea timpului, spatiului si a limitelor constiintei. Utila in orice domeniu.

6.  Forta Eter multidimensional Compusa din iubire, compasiune, forta karmica, constiinta de Christ si fortele planetare. Utila in aducerea individului in armonie cu capacitatea lui de a ridica constiinta conditiei umane. Utila in vindecarea blocajului corectei folosiri a sinelui propriu. Astfel de blocaje conduc la dezechilibrarea ego-ului.

7.  Forta Eter synergic
Probabil ultima forta eterica, ea e alcatuita din cantitati variabile din compusii Eterici mentionati mai sus (dupa caz). Acest Eter reprezinta unirea fortelor karmice astfel incat sa contribuie la iluminarea cursei ( ?) in cea mai inalta maniera de orchestrare. Aceasta va fi o sursa de energie gratuita, va fi karmic directionata si unic( ?) simpla.

   Am gasit aceasta clasificare interesanta care este mai profunda decat pare. Sursa:
http://www.svpvril.com/Cosmology/addendum3.html
  Intrucat functionarea OZN-urilor se bazeaza pe o buna cunoastre a Eterului omniprezent si a legilor sale cred ca subiectul merita oarece atentie si e susceptibil de o dezvoltare (tehnica). Poate ca subiectul va veni in sprijinul observatiei facute de cineva ieri ca discutiile se cantoneaza pe doua-trei topicuri.
  Pentru prevenirea eventualelor carcoteli mentionez ca in aceasta clasificare care mi-a atras atentia s-a intamplat sa fie pomenit numele lui Christ (deci nu fac propaganda crestina). Insusi linkul semnalat are o raza de actiune mai mare, centrata pe subiectul eter (subiect care ma preocupa).

  Am ales totusi acest fragment deoarece eterul - considerat o substanta fizica "moarta" - din aceasta clasificare rezulta a fi cat se poate de viu, permitand si abordarile "parapsihologice" in aceeasi masura ca si pe cele "fizice". Nu m-am gandit pana acuma la eter decat ca si la un "fluid", tipic mecanicii cu acelasi nume.

  Am mai intalnit aceasta abordare de compozitii din anume cantitati de raze, fluide, esente in textele cu vimane. De-abia acum fac legatura ca "razele" in discutie puteau fi ... diferite forme de eteruri.


4
Cafenea / Criza economica si Razboiul
« : 06 Decembrie 2011, 19:41:32 »
  Am reluat in topic separat discutia acestui link, semnalat de mr:
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/al-treilea-razboi-mondial-ce-legatura-are-cu-economia-157640.html  In acest articol sunt vanturate o serie de teorii evidente dar false sau se reiau o serie de lucruri studiate de mine si cei din generatia mea la Stiintele Politice (Filozofia, Economia Politica si Socialismul Stiintific) dar distorsionate in articol dupa bunul plac al celor interesati sa ne serveasca cu datele ideologice respective.

  Fara nici o indoiala ca s-a observat de 100 de ani incoace ca una din cauzele razboaielor a fost criza economica. Nu s-a spus insa, ceea ce acum se zice in gura mare, ca aceste crize economice sunt fabricate de o "elita" cu scopul producerii de razboaie -planificate de aceeasi elita- (pentru ca daca acele razboaie nu ar fi planificate, ele nu s-ar produce de la sine nici pe motive nationaliste nici religioase si nici de altele). La cursurile de economie politica am analizat cauzele razboaielor si ni s-au explicat destul de logic. Sa luam pe rand ideile din articol:

1.  Nu este adevarat, am aratat inainte cauza - planificarea, ca razboaiele ar fi cauzate de nationalismul excesiv. Nationalismul poate fi un ingredient dar nu e o cauza.

2.  Aici se spun o gramada de chestii cetoase, abureli. De ex. se spune: Adevărata semnificaţie a incompatibilităţii dintre război şi capitalism este că războiul şi o civilizaţie avansată sunt incompatibile. Nu zau! Pai nu cea mai avansata civilizatie= SUA este cauza tuturor razboaielor din ultima vreme? Ori din afirmatie rezulta ca SUA e retardata?

3.  Abureli si la punctul acesta: Diviziunea internaţională a muncii a fost creată în ipoteza că nu vor mai exista războaie. Nu, nu a fost creata cu acest scop! Diviziunea apare spontan, se intampla pur si simplu.

4.  Dacă oamenii şi mărfurile sunt împiedicaţi să traverseze graniţele, de ce să nu încerce armatele să le deschidă drumul? Rădăcina răului nu este construcţia de armamente mai noi şi mai terifiante. Ea este spiritul de cucerire  Nu ni se spune aici ca cei care impiedica circulatia marfurilor si persoanelor sunt tot aceia care trimit armatele sa "deblocheze" ceea ce au blocat chiar ei insisi.
  In privinta spiritului de cucerire, la ce se refera? La spiritul turcesc, rusesc, viking, unguresc sau la spiritul unei maini de stapani ?

  Nu mai continui dar nici nu contest ca subiectul razboiului poate fi studiat in mod inteligent, stiintific, cautand adevaratele cauze. Printre cauze putem intr-adevar enumera presiunea populationala care nu este totusi determinanta.
  Exista in schimb mai importantele cauze interne, specifice fiecarei comunitati umane (natii, populatii) si in acest sens recomand (celor interesati) studiul nivelelor critice din dezvoltarea sistemelor biologice. Exista o legitate interna de dezvoltare exponentiala (cu intreruperi repetate) care face ca un sistem sa creasca si sa descreasca, exact ca orice e viu din lumea asta. Aceste cauze nu produc neaparat razboi.
  In privinta relatiilor dintre comunitati mai e de discutat dar nu pe tonul folosit in articolul cu pricina.

Pagini: [1]