Afişare Mesaje

Aici puteţi vedea mesajele acestui utilizator. Sunt afişate doar mesajele făcute în secţiuni în care aveţi acces.


Mesaje - prodcomb

Pagini: [1] 2 3 4 5 ... 19
1
Povestea aceasta bistrițeană pare cam amestecată, incluzând, la grămadă, elemente ce dau impresia unui tot unitar (în sensul captării atenției prin inedit).
Ea trebuie parcelată, luându-se fiecare dimensiune relatată în parte. Astfel, după ce se vor înlătura aspectele improbabile (sau neverosimile) vom rămâne - dacă e cazul - doar cu acele aspecte ce pot fi relevante.

Cronologic, povestea (în variantă cât de cât închegată) îi aparține ziaristului Titus Zăgrean, de la publicația "Ecoul". El a fost cel ce a strâns / coroborat mărturiile, ulterior materialul său fiind preluat și rostogolit (cu distorsionările aferente) în literatura / documentaristica de gen.

Ce am aflat ? Că Zăgrean era un pasionat de OZN, având o propensiune spre imaginație ce-l făcea ades țintă ptr. ironiile colegilor. Mai ales ale lui Vasile Ilovan, șeful său (capul redacției) care, dimpotrivă, era cunoscut ca un sceptic atât de înveterat, că i se zice "Toma Necredinciosul".
Într-un mod bizar, tocmai scepticul ironic îl trimite pe Zăgrean "la pont", spre marea uimire a ultimului. Motivul ? Urgență, cică. Partidul și Securitatea pofteau a ști detalii, așa că sarcina era "top 0" (de trebuia scris reportajul în 3 (trei) exemplare).

Hmmm...cam straniu. Dacă PCR sau Secu manifestau interes, oare chiar trebuiau a se baza pe reportajul unui amator ?! Oare nu aveau (toate) resursele necesare ptr.a investiga cu acribie momentul ? Ba chiar cu profesioniști, care apoi știu a păstra secretul (nu să se grăbească a da la...ziar...1 exemplar) ?
Nici un amărât de milițian nu apare "pe teren", darămite Secu sau "județeana" de partid. Dacă aceste foruri chiar ar fi cerut amănunte de la "Ecoul", atunci șeful redacției ar fi intrat în panică, laolaltă cu toată echipa ! Ar fi bătut personal toate coclaurile, nu ar fi așteptat doar truda lui Zăgrean...

În fapt, la final, până și Zăgrean se mira unde au dispărut rapoartele sale. Și că n-a existat nici cel mai simplu / elementar feed-back de la autorități (nici măcar vreo amenințare, abruptă sau subtilă, de a se păstra secretul).. Oare de ce ?

Mie, unul, mi se par valide doar două explicații ptr.atitudinea redactorului-șef:
1) Voia să mai dezmorțească audiența, plictisită de "rapoarte cincinale", printr-o inserție comică / senzațională.
2) A ticluit o farsă pe seama lui Zăgrean (una din multele) cu diverse complicități - și pe care a fructificat-o inclusiv în paginile ziarului, cu beneficiul conex mai sus menționat.

Să nu se mai spună că ardelenii n-au simțul umorului...


2
Evenimente OZN în România / Re: OZN la Chiraleș-BN 1979
« : 05 Octombrie 2019, 01:31:32 »
Nu doresc a-mi etala neapărat scepticismul în acest caz - cel puțin până a mai aprofunda cele citite (inclusiv reiterarea d-lui @Nox).
Până una-alta, dacă tot e vorba însă de finalul anilor '70 (și de copii) hai să ne amintim puțin (cu nostalgie, bien sur), ce filme ne făceau deliciul copilăriei (mai ales că aceste producții erau difuzate repede și la noi, nefiind blocate de "corectitudinea politică" a secerei & ciocanului).
(precizez că eu unul, după vizionarea oricăruia din filmele menționate, eram ferm convins că extratereștrii există; între timp însă, ce să fac...am crescut...)

3
Evenimente OZN în România / Re: OZN la Chiraleș-BN 1979
« : 05 Octombrie 2019, 00:03:27 »
S-a mai discutat aici: http://www.rufon.org/forum/evenimente-ozn-in-romania/cazul-bobeica/msg66774/#msg66774

P.S. Funcția de căutare funcționează, folosiți-o cu încredere!

4
Evenimente OZN în România / Re: OZN la Chiraleș-BN 1979
« : 04 Octombrie 2019, 21:41:57 »
100% de acord, dle.@xperyens.
Până și la sondajele electorale se folosesc insinuări ce aduc "bias" din partea celor chestionați, tacticile sunt foarte cunoscute celor cu expertiză în comunicare și/sau sociologie.
Totodată, jurnaliștii caută senzaționalul, de când e presa...presă. Nu-i acuz de cine știe ce manipulări obscure, ci doar mânați de a scoate un "material tare".
Rigoarea științifică și/sau metodologică n-o să facă nicicând "casă bună" cu jurnalismul.
Mai ales cu așa-zisul jurnalism modern, o tabloidizare înfiorătoare, atât în print, cât și în audio-vizual.

Dar cazul merită o dezbatere, fie doar și pentru a învăța după schema "așa nu !".

5
Cafenea / Ziua unui an de absență !
« : 15 Septembrie 2019, 15:23:46 »
S-a împlinit un an de când Xanadron nu ne-a mai răscolit imaginația,sper că este bine și sănătos!

6
Da, multe ni se ascund - sau mai bine zis se ascund.
Nu doar diverse organizații practică ascunderea, ci și oamenii obișnuiți. Câți martori ai unor momente / fenomene deosebite sunt dispuși a vorbi ? Foarte puțini. Fie se tem de ridicol, fie de a nu fi...internați, fie pentru că nu vor să fie pisați apoi cu întrebări...(între noi fie vorba, cam aceleași motive, la scară micro, ce le au și unele cercuri / instituții, la scară macro).

Dar aceste ascunderi (dincolo de paguba informațională ce-o produc) vin și cu un beneficiu. Stimulează curiozitatea (cel puțin cea epistemică, dacă nu și cea gnoseologică). Impulsionează cercetarea, ne ascut simțul investigativ (implicit cel critic), făcându-ne, într-un sfârșit, mai...deștepți.

Dacă n-ar fi secrete / enigme, ar mai fi apărut o platformă ca RUFOn ?  Cine știe...

Dar acest beneficiu apare doar pe fundal de discernământ și obiectivitate. Altfel, "foamea de mister" ne-ar transforma în colportori de zvonuri și senzaționalisme, ducându-ne în final spre derizoriu.

Deci, cu aceste amendamente, show must go on ! - căci, fie de ne lămurim sau nu cu UFO, la sfârșit tot ne vom afla în câștig.
Un câștig atât intelectual, cât și de loisir.

7
Astronomie / Re: Apollo 11
« : 16 Iunie 2019, 12:09:34 »

8
Fenomenul OZN / Re: Tura la Pădurea Baciu
« : 31 Mai 2019, 22:50:46 »
Nu cred ca se vor strange doritori, nu prea mai intra lumea pe aici.
Forumul a devenit destul de sarac in imformatii noi.
Sunt numai cateva persoane care viziteaza frecvent.

9
Diverse / Re: Re: Re: Pagina Comica
« : 19 Mai 2019, 11:52:08 »
 :ufo:

10
Nu prea sunt bine focalizate aparatele de luat vederi; altfel, multe sunt foarte simplu de identificat.

Păi cum altfel sa mentii treaz interesul daca nu arati că colcăie extraterestrii si etiii pe aici  :lol:


11
Diverse / Re: Re: Re: Pagina Comica
« : 30 Martie 2019, 13:34:34 »
...

12
Diverse / Re: Re: Re: Pagina Comica
« : 06 Februarie 2019, 08:52:11 »
 :-D

13
Diverse / Re: Re: Re: Pagina Comica
« : 04 Februarie 2019, 17:36:46 »
Eheee...

14
Diverse / Re: Re: Re: Pagina Comica
« : 01 Februarie 2019, 16:13:50 »
 :?

Pagini: [1] 2 3 4 5 ... 19