Afişare Mesaje

Aici puteţi vedea mesajele acestui utilizator. Sunt afişate doar mesajele făcute în secţiuni în care aveţi acces.


Mesaje - Ronin

Pagini: [1] 2 3 4
1
Emisiune TV- Subiectul : SPIONAJUL ROMANESC
In data de 18.04.2012, în cadrul emisiunii VIAȚA LA SUPERLATIV (Speranța TV), moderatorul acesteia, Cornel Dărvășan, l-a avut ca invitat pe Victor NIȚĂ, autorul cărții NUCLEUL - Enigma Spionajului Românesc. Subiectul emisiunii fiind desigur subiectul cărții autorului: domeniul intelligence- spionajul !

http://www.sperantatv.ro/web/nucleul-enigma-spionajului-18-04-2012/
http://securitatea-romaniei.blogspot.com/2012/04/emisiune-tv-subiectul-spionajul.html

Pentru cei de la: http://deveghepatriei.wordpress.com/2012/04/18/domnilor-din-serviciile-secrete-romanesti-de-ce-nu-aveti-onoare-de-ce-mintiti-cu-nerusinare-in-privinta-mortii-lui-mihail-moruzov-mihail-moruzov-parintele-serviciilor-secrete-romanesti-nu-a-fost/

Horia Sima era interesat de eliminarea lui Moruzov pentru a ascunde faptul că a fost agent informator, iar Ion Antonescu avea profunde resentimente faţă de cel care, considera el, făcea şi desfăcea jocurile oculte ale Palatului Regal. Antonescu l-a urmărit pe Moruzov şi după moarte, încercând să distrugă imaginea de profesionist al şefului spionajul românesc.

În pofida afișării unor relații bune cu Moruzov, Canaris, aflat la o reuniune profesională în Italia și la curent cu schimbările politice din România, nu l-a avertizat pe colegul român asupra schimbării de regim de la București. La întoarcerea în patrie Moruzov a fost arestat și apoi asasinat la Jilava. Potrivit unor speculații, Canaris ar fi fost vexat de faptul că Moruzov ar fi avut spioni în Germania (între alții pe Horia Sima). La întrevederea amiralului Canaris cu Ion Antonescu la București, a doua zi după puciul anticarlist (la 7 septembrie 1940) este foarte probabil că s-a discutat și despre Mihail Moruzov, în favoarea căruia șeful Abwehrului nu a intervenit…

2
Diverse / Re: A aparut cartea Nucleul - Enigma Spionajului Romanesc
« : 14 Decembrie 2011, 14:49:05 »
Pentru intelegerea "Nucleului" si manipularilor (atacurilor) la adresa Securitatii Romanesti, recomand si revista Vitralii - Lumini si Umbre - ACMRR SRI. Sunt acolo prezenti oameni ca Paul Carpen, Troncota, Filip Teodorescu, Gh. Buzatu, Giurescu, A.M Stoenescu, si multi altii.

http://www.acmrr-sri.ro/categorii/19/revista-vitralii--lumini-si-umbre.html#

3
Diverse / Re: A aparut cartea Nucleul - Enigma Spionajului Romanesc
« : 30 Noiembrie 2011, 13:20:16 »
Era candva o carte buna, mare si groasa despre mossad, cu descrierea tehnicilor folosite, antrenamente, etc. tot felul de chestii interesante. Are cineva idee cum s-ar putea numi? Mi-a povestit cineva despre ea dar nu-si mai amintea titlul cartii...[/i]


MOSSAD - ACADEMIA INSELACIUNII - VICTOR OSTROVSKY, CLAIRE HOY
http://www.okazii.ro/catalog/59318440/mossad-academia-inselaciunii-victor-ostrovsky-claire-hoy.html4
Diverse / Re: A aparut cartea Nucleul - Enigma Spionajului Romanesc
« : 25 Noiembrie 2011, 12:16:54 »
Cu permisiunea lui Victor Nita, am sa atașez o poza cu el. In rest, stiu ca este putin militar, sau fost, putin scriitor, putin instructor - protectie in zone de razboi, etc. Nu pot pune CV-ul sau. Nu-i frumos. Semnalele legate de carte sunt excelente. O spun mai multi. Nu doar eu. Dintre dvs, a citit-o cineva? Aa, uitasem: pe Victor Nita il puteti gasi si pe FB...

5
Diverse / O scurta prezentare a domeniului-intelligence
« : 06 Noiembrie 2011, 16:15:51 »
          Autor:  Ema Stefanescu alias „Criss Crysie”


           Evoluţia actuala a omenirii determina o diversificare a nevoilor de cunoastere si de informare. Practic, nu exista domeniu de activitate, care sa nu necesite o documentare informationala, din ce in ce mai ampla, mai diversificata. In prezent, schimbarile rapide in situatia politico-militara internationala continua sa surprinda serviciile de informatii si analistii ce apartin sau nu, acestor servicii.
           O definitie atotcuprinzatoare a spionajului, este greu de formulat, datorita atat complexitatii diferitilor factori care intervin cat si aspectelor multiple sub care poate fi analizat. Totusi se poate spune ca spionajul este actiunea intreprinsa pentru cunoasterea si divulgarea, prin diverse mijloace, a tot ceea ce se impune sa ramana confidential, conspirativ, ascuns, tainuit unei persoane, firme sau tari. Desigur, definitia poate suferii completari.
            Spionajul se practica de multa vreme. Aceasta este o constatare asupra careia toti autorii care au scris despre acest domeniu sunt in unanimitate de acord. Pentru sprijinirea acestei teze, s-au facut incursiuni in istorie, scotandu-se la iveala numeroase cazuri, unele invaluite in legenda.  Se considera ca spionajul a luat amploare odata cu schimbarile din societatea omeneasca, a folosit forme si metode din ce in ce mai evoluate, ajungand in prezent, datorita dezvoltarii stiintei si tehnicii, la performante iesite din comun.
            In romane si in imaginatia publicului, domeniul informatiilor a fost foarte des asociat cu spionajul si comportamentul fara scrupule, cu santajul sexual al unei Mata Hari si actiunile de „capa si spada” ale lui James Bond. Desi activtatiile de acest tip au o anumita pondere in domeniul informatiilor, conceptul este mult mai larg.
                                                                              *
          „Spionii trebuie sa fie inteligenti, foarte bine pregatiti profesional si cu o vasta cultura, buni organizatori, cu o memorie foarte buna, sa retina, daca este posibil, tot ce vad sau aud, fara sa noteze, sa fie dotati cu mult spirit de discernamant, modesti si retinuti, sa stie sa pastreze secretul operatiunilor, sa se descurce in orice imprejurare, sa stie sa actioneze de asa maniera incat sa-si indeplineasca toate sarcinile, oricat de dificile ar fi, fara a lasa nici un fel de urme, sa nu poata fi descoperiti vreodata”- Allen Dulles „The craft of intelligence”
                                                                                              *
          ”…Un ofițer de informații este un specialist care, mai presus de toate, este dedicat patriei, credincios datoriei sale constituționale, excelent antrenat și care a dezvoltat abilitatea de a gândi ca un profesionist. Este pregătit din punct de vedere psihologic să desfășoare misiuni specifice în orice regiune și în orice situație. În GRU lucrează în acest moment specialiști calificați care vorbesc fluent două sau trei limbi străine…” (Valentin Korabelnikov, fost șef al GRU,2006 )
                                                                                             
                                                                                              *
             Sub aspectul principalelor domenii de activitate, care fac obiectul spionajului, se deosebesc trei mari categorii: spionaj militar, spionaj politic si spionaj economic.                                                   
             Rolul informatiilor la nivel politico-militar si militar este deosebit de important, deoarece informatiile reprezinta acel mod de avertizare rapida privind amenintarile ori pericolele, de orice natura, ce se abat asupra Romaniei. In acelasi timp, informatiile au rolul de a pune in tema decindetii politici si militari ai statului asupra riscurilor si amenintarilor existente in lume, in anumite momente de referinta, cu impact direct sau indirect asupra securitatii nationale.
             Altfel spus, spionajul militar, urmareste obtinerea de informatii ce se refera la potentialul de aparare al unei tari si, mai ales, la fortele sale armate: dotare, nivel de pregatire, efective, sistemul de aparare, planuri de mobilizare, depozite, etc. In sfera spionajului militar intra si culegerea de date despre capacitatea uzinelor care pot lucra pentru nevoile razboiului, productia unor materiale strategice, caile si mijloacele de transport, etc.
             Spionajul politic, isi propune cunoasterea problemelor, care fac obiectul afacerilor interne si externe ale unei tari, avand o arie de obiectivitate destul de flexibila, dupa cum ne-o prezinta insasi istoria acestuia. Spre deosebire de spionajul militar si economic, unui agent care practica spionajul politic i se cere o cunoastere amanuntita a vietii politice din tara respectiva mergand pana la detalii privind viata personala a unor politicieni si oameni din posturi de conducere.
              Prin spionajul economic, in general, se intelege fapta persoanei care, fie in baza functiei pe care o are intr-o intreprindere, fie in urma unei actiuni clandestine, obtine informatii economice secrete, stiind ca aduce vatamarea unui important interes public sau privat; tradeaza, direct sau indirect, un secret economic, cu scopul de a-l trada, direct sau indirect, in strainatate sau altei firme, sau sa-l intrebuinteze intr-o intreprindere proprie sau straina; confectioneaza, sustrage, isi procura, pastreaza, copiaza, deseneaza sau fotografiaza, in acelasi scop, un plan, o schita, o mostra, un model sau o copie a unei organizari ori a unui obiect care formeaza un secret economic sau da altuia un plan, o schita, o mostra, un model, o fotografie, o copie, o scriere, care alcatuiesc secrete economice sau din care se poate intrevedea un asemenea secret.
               In prezent se constata o diversiune a spionajului economic, in functie de scopurile propuse: stiintific, industrial si comercial. Toate aceste subimpartiri apartin aceluiasi domeniu- spionajul economic:
               Spionajul stiintific se preocupa de furtul ideilor, unor savanti, cercetatori , etc.
               Spionajul industrial urmareste, in genere, capturarea inventiilor si descoperirilor tehnice, aplicate sau cu posibilitati de a fi aplicate in industrie. Adeseori frontul pe care actioneaza agentii secreti ai acestui fel de spionaj se suprapune in anumite cazuri cu spionajul militar sau politic.
                Spionajul comercial si financiar, prin metodele folosite, are drept scop inlaturarea concurentului de pe piata economica. Agentii unui asemenea tip de spionaj urmaresc aflarea conditiilor in care s-a produs o anumita marfa, publicitatea care va fi facuta, pretul de vanzare, pentru ca la randul sau, concurentul sa ofere conditii mai avantajoase si astfel sa obtina intaietate.
                                                                                              *
                Pe langa toate aceste mari categorii si subcategorii, mai exista o categorie speciala, despre care nu se discuta sau care nu se gaseste in toate materialele de specialitate- si anume: spionajul sub paravan religios. Acest tip de spionaj le cuprinde pe toate celelalte, deoarece, cei care se incadreaza in aceasta categorie, practica spionaj total, astfel ca orice este secret, din orice domeniu- trebuie sa ajunga la cunostiinta spionilor in sutana.
                Acesti oameni religiosi, care pretind ca-L iubesc pe Dumnezeu, vor recurge la crima, vor incita la revolutii si razboaie daca este in sprijinul cauzei lor, de regula folosesc alte paravane pentru a-si ascunde adevarata lor identitate. Sunt sireti, inteligenti, politicieni religiosi slefuiti care traiesc in lumea secretelor, a intrigii si a falsei sfintenii.   Acestia sunt de fapt cei mai periculosi oameni, mai ales cand sunt organizati si au o autoritate. Scopul lor suprem este de a detine puterea politica universala dar si de a creea din Biserica, o putere peste toate puterile- pentru asta, au nevoie de toate secretele lumii, toate mecanismele militare, politice si financiare, prin care sa isi atinga scopul. Problema este, ca scopul lor, este aproape dus la bun sfarsit, ceea ce si-au propus, este aproape indeplinit. Ei poarta multe nume, cel mai reprezentativ, este Ordinul Iezuitilor.
                                                                                              *
 
              Trecem acum de la aceasta succinta descriere a categoriilor ce compun totalitatea ariei de interes pentru activitatea culegerii de informatii la descrierea notiunii de informatie, a modului  in care aceasta este culeasa, pana la momentul cand ajunge la factorii de decizie-practic tot drumul pe care trebuie sa il parcurga informatia.
            Conceptul de informatie:
            Intr-o informatie se aduna multe fapte de interes care trebuie puse intr-o anumita ordine din punct de vedere logic. Ea trebuie sa redea imaginea cat mai adevarata si completa a faptelor si a fenomenelor.
            Utilitatea unei informatii depinde de gradul in care ea ajuta factorii de decizie, dar si de precizia si de caracterul sau complet. In activitatea de informatii, timpul joaca un rol primordial. Oportunitatea informatiei, influenteaza negativ utilitatea ei, daca ea nu a fost transmisa  la timp.
            Alte caracteristici pe langa utilitate si oportunitate, ar fii: varsta informatiei (intervalul de timp scurs intre momentul in care a fost obtinuta si momentul in care factorul decizional ia o decizie pe baza ei); frecventa informatiei(viteza cu care parcurge nivelele: operational-informational-decizional); fiabilitatea informatiei(capacitatea de nealterare a informatiei, pe parcursul drumului sau pana la factorul de decizie, dar si in momentul de decizie).
           Exista mai multe tipuri de informatie. Cele mai importante sunt:
-          Informatiile politice(politica externa nationala, dar si interna a statului, partide politice, grupuri de presiune, sistemul electoral,etc)
-          Informatiile din domeniul militar(nivelul de pregatire a personalului, marimea fortelor armate, capacitatea si starea lor de operativitate, performantele, tehnicile, acorduri militare cu alte state,strategia de actiune etc)
-          Informatiile tehnico-stiintifice(dezvoltarea tehnica din sectorul civil si militar al unui stat, tehnologiile sau ,,cuceriri” facute in anumite sectoare vitale ale cerceetarii, strategii de dezvoltare a armamentelor, folosirea sistemelor computerizate, etc)
-          Informatiile din domeniul social(populatia, efectivele apte de razboi si munca, relatiile de grup din cadrul unei natiuni si modul in care acestea influenteaza politica interna, sau/si chiar externa a statului, probleme legate de minoritati, etc)
-          Informatiile cu caracter economic(capacitatea economiei si gradul ei de dezvoltare, importurile si exporturile, politica fiscala si monetara cu implicatii asupra capacitatii de aparare a statului)
-          Informatiile biografice: date de interes despre personalitatile politice, militare si civile;
-          Informatiile privind transportul si telecomunicatiile: transporturi de toate felurile, telecomunicatii;
-          Informatiile referitoare la mediul inconjurator(sunt cerute pentru luarea decizilor cu privire la planificarea actiunilor militare si pentru sprijinul actiunilor de cercetare).
 
Toate aceste informatii, ajung la stadiul de a fii analizate(procesul de transformare a informatiei), iar rezultatul sau ,,produsul informational”, poate lua forma unor scurte memorandumuri, rapoarte oficiale amanuntite, expuneri si alte mijloace de prezentare a informatiilor.
 
         Analiza tehnica-   transforma datele foarte specializate, total sau aproape de neinteles pentru oricine altcineva doar de catre specialisti din domeniu- in date care pot fi folosite si de alti analisti din domeniul informatiilor.
        Criptoanaliza- se refera la rezolvarea sau ,,spargerea” codurilor si cifrurilor inamice, permitandu-le   astfel analistilor sa aduca mesajul criptat la forma sa initiala, cu inteles.
Interpretarea foto- de multe ori fotografia este mai apreciata decat simple vorbe- in anumite cazuri.
         Analiza telemetrica- telemetria reprezinta transmiterea radio a unor informatii de la un vehicul-test catre o statie de la sol. Pe baza acestor informatii, inginerii folosesc informatiile pentru a cunoaste si evalua performantele vehiculului, iar in caz de esec, cauzele care au dus la esec.
 
         In general aceste ultime tipuri de analize, se folosesc pentru ca rezultatele acestei muncii  sa serveasca drept sursa pentru alti analisti din diferite domenii.
 
         O functie importanta si frecventa a serviciilor de informatii este reprezentata de ansamblarea si intretinerea bazelor mari de date- ce cuprinde o mare cantitate de informatii relevante despre toate tarile unde ar putea avea loc o activitate militara. Desii este necesar sa se stie, care dintre acceste informatii sunt importante si care sunt mai putin importante. Un alt gen de baza de date, ar fii aceea care contine documente biografice(referiri din ziare legate de partide, oficiali ai guvernelor, calatoriile lor, relatiile lor, pozitiile lor, calatoriile, modul cum au fost promovati), care pot ajuta, de exemplu, la o analiza legata despre relatiilor lor cu anumiti oficiali, sau aflarea adevarului din luptele interne din partide, etc.
 
     Sursele de informatii si metodologia culegerii informatiilor:
 
Pentru obtinerea informatiilor necesare factorilor de decizie politico-militara, se folosesc cinci discipline de culegere a informatiilor: HUMINT, SIGINT, IMINT, MASINT si OSINT.
 
      1)        HUMINT- disciplina de culegere a informatiilor, in care omul este atat culegator, cat si platforma de culegere- la care se face referire ca spionaj.
            Exista doua tipuri de culegere a informatiilor HUMINT, si anume:
                  -din surse deschide, legale (open source information-OSINF)
                  -din surse clandestine (ilegale)
       2)    SIGINT- informatii derivate prin interceptarea si exploatarea emisiunilor electromagnetice straine, petru procesul informativ. Cuprinde: COMINT, ELINT si FISINT.
                                  COMINT- informatii derivate prin interceptarea comunicatiilor straine, prin alte mijloace decat cea intentionata a emitatorilor. Nu presupune monitorizarea mass-media  sau interceptarea comunicatiilor pe timpul investigatiilor contrainformative. COMINT include spectrul de analiza al traficului pe campul de lupta, de criptoanaliza si constatari directionate.
                                     ELINT- informatii derivate din radiatii electromagnetice straine, altele decat detonatiile atomice sau sursele radioactive.
                                     FISINF-informatii derivate din parametrii echipamentelor si ai sistemelor de control, precum telemetre, faruri, legaturi de comanda.
       3)  IMINT- produse de interpretare a imaginilor si a fotografiilor pentru uzul informativ. Reprezentari de obiecte reproduse electronic sau prin mijloace optice si filme, dispozitive electronice de afisare, alte mijloace folosite pentru scopuri informative.
       4)     MASINT- informatii stiintifice si tehnice obtinute prin analiza calitativa a informatiilor si a datelor derivate din senzorii tehnici specifici, in scopul identificarii si al masurarii oricarei trasaturi asociate cu sursa (emitator sau transmitator). Cuprinde informatii acustice, radar, laser, seismice, de flux, de debit.
       5)      OSINT- proces care presupune selectie, analiza si procesare atenta a materialelor informative provenite  din surse deschise. Se desfasoara de catre sectorul privat in combinatie cu expertiza efectuata de specialisti, cu mijloace tehnice adecvate.
 
 
    Culegerea informatiilor din surse umane:
 
          Culegerea informatiilor din surse umane, sau spionajul, reprezinta primul lucru la care se gandeste cineva cand vine vorba de „serviciile de informatii”.
In mod obisnuit, sunt implicate persoane cu doua roluri diferite:
         Un ofiter de informatii, angajat al serviciului de informatii, si o sursa(informator/colaborator), care ii furnizeaza ofiterului date pentru a fi trimise conducerii serviciului de informatii. Ofiterul de informatii sau „intermediarul” pastreaza legatura cu sursa, transmite instructiunile primite de la superiori, asigura resursele necesare(precum echipamente de copiere si comunicatii) si, in general, incearca sa asigure continuitatea fluxului de informatii.
         
    Culegerea informatiilor din surse TEHNICE:
     Culegerea informatiilor din surse tehnice se refera la un set de metode prin care informatiile sunt culese folosind mai degraba tehnologia avansata decat agenti umani. Limitate in ultima instanta numai de ingeniozitatea umana si de legile fizicii, aceste tehnici presupun fotografierea de la marea distanta si interceptarea unor unde electromagnetice, desi sunt exploatate si alte mecanisme(de exemplu, semnale acustice).
 
Culegerea informatilor din surse deschise:
Sursele deschise pot fi impartite in trei categorii:
-Surse primare: sunt cele care implica contactul direct cu persoane, dintre care cele mai relevante sunt urmatoarele: oficiali guvernamentali, angajati ai laboratoarelor si ai institutelor de cercetare stiintifica, pe langa acestea, informarea realizata de diplomati si atasati militari, prin rapoartele pe care le prezinta acestia, cu privire la evenimentele din tarile in care acestia au posturile, se incadreaza de asemenea in categoria surse deschise, chiar daca este un amestec de humint cu surse deschise.
Alte surse umane primare deschise, ar mai fii, pe langa acesti diplomati si atasati militari, inspectorii care in urma unor tratate militare, merg in anumite tari, pentru a vedea daca acestea respecta termenii Tratatului.  Inspectorii au un acces mai mare la informatie, decat atasatii militari si alti vizitatori.
In mod asemanator, oamenii de afaceri, savantii si alte persoane care calatoresc pot afla informatii in tarile pe care le viziteaza.
-Sursele secundare: constau in literatura publicata in forma electronica sau pe Internet, incluzand ziare, reviste, transcrieri ale programelor radio si TV, ziare academice, documente guvernamentale. Desii sunt mai usor de contactat si mai ieftine decat sursele primare, datele si informatiile continute sunt de valoare mai mica si uneori depasite.
-Sursele tehnice: constau din imagini obtinute de satelitii comerciali. Intereseaza in primul rand cele referitoare la armele de nimicire in masa.
   
                                                                         Tipuri de ofiteri de informatii:                   
                                       
              Exista doua tipuri de ofiteri, cei cu acoperire oficiala si cei cu acoperire neoficiala(NOC).
Acoperirea oficiala se refera la deghizarea unui ofiter de informatii in diplomat, sau intr-un alt functionar guvernamental care este trimis in strainatate.
               Ofiterului din aceasta categorie, i se ofera avantajul imunitatii diplomatice, altfel spus, in cazul in care guvernul- gazdă descopera activitatile sale de spionaj, acestia nu il pot acuza de spionaj, ci il declara persona non grata si il expulzeaza din tara. In plus, acest tip de ofiter, are asigurat accesul la anumite surse, fara a ridica suspiciuni: diplomati din tara gazda sau cei din alte tari, aflate la post in aceeasi capitala, oficiali guvernamentali ai tarii gazdă. Daca si in alte tari isi vor folosii acoperirea oficiala, acestia vor avea ocazii „nevinovate” de a se intalnii cu alti diplomati. Insa exista si incovenientul, ca din precautie, tara gazdă, stiind ca rolul unui astfel de diplomat poate fi si de a lucra ca ofiter de informatii, il tin pe acesta sub supraveghere si observatie in permanenta, ascultarea telefoanelor, instalare de echipamente de interceptare in apartamente si asa mai departe.
               Acoperirea neoficiala(NOC=nonofficial cover), ii confera ofiterului ocazia de a juca mai multe roluri, de a avea mai multe profesii si statute sociale, deci poate avea acces la diferite surse, din diferite medii. De asemenea acestia pot pretinde ca sunt cetateni ai tarii in care lucreaza, fie ai unei terte tari.
Ascunderea legaturii cu guvernul pentru care lucreaza, ii poate ajuta pentru a isi creea anumite contacte cu potentiale surse. Daca relatiile diplomatice intre tara gazda si tara pentru care lucreaza, sunt intrerupte, acestia pot ramane, pentru a-si continua operatiunea. In general, NOC, sunt mai greu de identificat de catre guvernul-gazdă.
Pe de alta parte, acoperirea neoficiala, presupune si dezavantaje: mai multe cheltuieli, pentru asigurarea acoperirii neoficiale. Pentru asta, una dintre metode, ar fii convingerea unei firme, de a il angaja pe ofiter in cadrul sau. O alta solutie, ar fii a pune bazele unei afaceri sau sa se implice in alte activitati care sa ii justifice prezenta lui in tara-ţintă.
De asemenea, toate acestea trebuie atat de bine planificate, pentru a-i asigura o acoperire convingatoare a activitatii ofiterului, incat acesta va depune un efort considerabil, in realizarea acestui aspect, ceea ce ar reduce din timpul si efortul pentru activitatea sa principala- culegerea de informatii.
 
                                                                       Tipuri de surse de informatii:
                         
              Se poate face o diferentiere intre sursele de informatii, si anume dintre sursele recrutate-care dupa ce se pregateste terenul, sunt recrutate in mod direct de catre ofiterul de informatii; si mai exista surse-voluntari- care se ofera din proprie initiativa sa ajute agentia de securitate a unei tari straine, uneori apeland direct la ambasada tarii respective.
               Sursele recrutate, sunt privite de obicei cu mai multa incredere, pentru ca ofiterul a avut ocazia de a le studia caracterul si motivatia inainte de a le recruta. In plus sursele ce urmeaza a fi recrutate, vor fi alese in functie de gradul lor de acces la informatii importante. Cu toate acestea, identificarea si recrutarea surselor, presupun un efort laborios si indelungat si nu exista garantii ca pana la cel mai atent aleasa si studiata sursa va raspunde pozitiv la incercarile de recrutare sau „agatare”.
                Asupra surselor-voluntari, planeaza mai mult suspiciunea din partea agentiei, pentru ca acestia pot de asemenea sa fie de fapt, un agent al unui alt serviciu de informatii- adica sa fi fost „dublat” si care are misiunea de a oferii informatii inselatoare, false si chiar de a intinde o cursa ofiterului de informatii in vederea arestarii si/sau expulzarii acestuia. Insa totodata, daca agentia, priveste cu suspiciune nefondata o sursa-voluntar, poate chiar sa piarda din vedere anumite informatii adevarate, provenite de la aceasta.
                 In istoria servicilor de informatii, au existat relatari asupra voluntarilor care la inceput au fost ignorati sau refuzati, dar care la sfarsit, s-au dovedit a reprezenta surse valoroase de informatii.
                 Un alt aspect important cu privire la surse, ar fii ca acestea din motive financiare, sa fabrice informatii, sa reorganizeze cu ajutorul imaginatiei dezvoltate, anumite informatii, sau sa infloreasca documente.
 
                             
                                                             Arta schimbului de informaţii:
                   
               Cea mai grava problema cu care se confrunta un ofiţer de informaţii este posibilitatea ca o agenţie adversa, sa il supravegheze(monitorizare+urmarire) pentru a-i controla activitatile si pentru a identifica persoanele cu care acesta intra in contact. Prin urmare, misiunea ofiţerului este de a afla daca este supravegheat, si daca este, sa scape de urmaritori pentru a isi putea intalnii sursele sau potentialele surse, fara a risca divulgarea identitatii lor- daca acest lucru nu se poate realiza, atunci se anuleaza intalnirea.
               Trucurile prin care ofiterul poate scapa de urmaritori, pot fi diverse.
 
                Arta schimbului de informatii cuprinde inclusiv tehnici de comunicare cu o sursa, fara a fi necesara  o intalnire. De exemplu, un ofiter ii poate inmana unei surse, un pachet sau un document, in trecere, pe strada(,,predare-fulger”)- daca acest lucru va fii realizat corect, echipa de supraveghere nu va sesiza manevra.
               O alta masura de precautie este de a nu se intalnii ofiterul de informatii cu sursa in tara in care spioneaza. De exemplu, daca acesta spioneaza in USA, ei se pot intalnii in Canada sau Mexic.
                O alta metoda de comunicare, ar fii creerea unei „casute postale impersonale”, cum ar fi scorbura unui copac dintr-un parc si asa mai departe.
                 
                                                        Metoda culegerii informatiilor de tip HUMINT:
                                                                                        -Observarea
                                                                                        -Ascultarea
                                                                                        -Investigatia
                                     Toate se fac in varianta simpla, sau prin folosirea aparaturii tehnice moderne
 
Observarea: consta in supravegherea nemijlocita a obiectivelor de studiat, cu ochiul liber sau cu ajutorul unor aparate optice, ziua si noaptea. Observarea este o metoda pasiva, la indemana tuturor, care nu prezinta riscuri deosebite, dar care aduce o cantitate minima de informatii.
Ascultarea reprezinta aciunea de obtinere a informatiilor prin folosirea directa a organelor auditive sau prin intermediul aparaturii moderne de ascultare si nu presupune implicarea elementelor specializate de cercetare radioelectronica.Informatiile culese sunt variate, valoarea lor este direct proportionata cu valoarea informativa a persoanei ascultata.
Investigatia reprezinta metoda activa prin care se obtin informatii de la persoane care cunosc sau au acces la datele ce prezinta interes, pe baza unor discutii bine motivate.
Greutatea informatiei culese, depinde de persoana cu care se dialogheaza.
In mod curent se constata ca cele mai reale si valoroase informatii sunt cele de tip HUMINT.
 
 
                                                                                     Operatiuni secrete
             
               Din punctul de vedere al opiniei publice, actiunile secrete- in special formele cele mai senzationale ale acestora, cum ar fi rasturnarea unui guvern sau asasinarea liderului acestuia- reprezinta una din principalele forme de concretizare a activitatii servicilor de informatii.
               Dupa cum ne sugereaza termenul, trasatura definitorie a unei actiuni secrete o reprezinta caracterul sau ascuns, secret.
                In unele cazuri, pastrarea secretului este absolut necesara, iar guvernele se straduiesc sa ia toate masurile necesare in acest sens.
                Sintagma acţiune secreta include o gama larga de activitati, de la cele de genul: acordarea de asistenta tehnica secreta(ex: cursuri de perfecţionare sau furnizarea unor echipamente de comunicatii ori asigurarea securitatii)unui guvern strain prieten, pana la cele mai spectaculoase, cum ar fi asasinarea unui lider sau instigarea ori sprijinirea unei lovituri de stat.
 
                Metoda cea mai simpla si mai directa de a influenţa actiunile unui guvern strain este de a recurge la agenţii de influenţa- agenţi a caror principala misiune consta nu in culegerea informaţiilor, ci in influenţarea directa a politicii altui stat.
                 Agentul de influenţa poate fi un oficial guvernamental sau un membru marcant al clasei politice din ţara-ţintă(altfel spus, o persoana din interior), ce are acces la alti oficiali guvernamentali, la liderii de opinie si la mass-media.
 
Metode si procedee pentru influentarea unui stat/inamic/agentie adversa:
 
-Dezinformarea:  consta in a determina adversarul sa faca in mod voluntar ceea ce se doreste ca acesta sa faca, folosindu-se de o varietate de tehnici si actiuni menite sa raspandeasca informatii false sau ambigue, zvonuri, insinuari si fapte modificate- toate acestea purtand si numele de propaganda.
-Inducerea in eroare(inselarea): actiune intentionata a celui care inseala cu scop anume, pentru a manipula perceptiile factorilor de decizie si a obtine un avantaj considerabil.
-blocarea semnalelor reale si fabricarea unora false: operatiunea de dezinformare implica si blocarea semnalelor reale si inlocuirea acestora cu unele care pot induce in eroare.
 
 
 
                                                                                            Spion contra spion:
 
  CONTRAINFORMATII
   
In linii mari, contrainformatiile se refera la datele culese si analizate, precum si la operatiunile intreprinse pentru a proteja un stat(inclusiv activitatile propriului serviciu) impotriva atacurilor venite din partea serviciilor de informatii adverse. Totusi, intr-un sens mai restrans, activitatea de contrainformatii se refera de cele mai multe ori strict la prevenirea culegerii de informatii de catre un serviciu advers.
 
In cadrul sistemului actual al Statelor Unite, nivelurile de clasificare sunt urmatoarele:
Strict Secret de Importanta Deosebita:   ,,daune foarte grave”;
Strict Secret:   ,,daune grave”;
Secret:   ,,daune”
 
 
CONTRASPIONAJ
 
Contracararea si combaterea actiunilor si a culegerii de informatii a unui serviciu secret concurent, poarta denumirea de contraspionaj.
 
O modalitate clara de a afla despre activitatiile unui serviciu de informatii advers este initierea unor actiuni de supraveghere a ofiterilor acestuia (monitorizarea permanenta) oriunde acestia opereaza. O astfel de supraveghere incearca sa stabileasca unde se deplaseaza ofiterii si cu cine comunica sau cu cine intra in contact ; aceste contacte  pot fi utilizate ulterior pentru derularea unei  anchete.
 
Desi conceptul este simplu, in practica este vorba despre o activitate complexa.
 
Abilitatiile ofiterului, care se afla sub supraveghere, ingreuneaza munca ofiterilor care il supravegheaza, deoarece acesta este instruit sa evite propria monitorizare, va folosii tehnicile  „predare-fulger” si casuta postala impersonala pentru a ascunde identitatea persoanelor cu care ia legatura. In plus, daca observa filajul, ofiterul poate anula orice intalnire planificata, pentru a evita punerea in pericol a sursei sale. Este deci important ca operatiunea de supraveghere sa fie mascată.
 
 
 
Autor:  Ema Stefanescu alias „Criss Crysie”
 
 
Bibliografie:
Comandor (r) dr. Mihai Axante - Cercetare, informatii SPIONAJ, Editura Niculescu ,2005;
Abram  N. Shulsky,Gary J. Schmitt- Razboiul Tacut – Introducere in universul informatiilor secrete, Editura Polirom,2008;
Dr. Paul Ronitz- Spionajul Economic, Editura Militara,1976;
Edmond Paris- Istoria secreta a iezuitilor, Editura Homer,2009;
Vasile Lapasusi, C-tin Gadea, Ioan Valer M- Spioni si tradatori,  Editura Little Star,2002.

6
Diverse / A aparut cartea Nucleul - Enigma Spionajului Romanesc
« : 27 Octombrie 2011, 22:46:26 »
Cartea începe cu intalnirea dintre celebrul fondator al Serviciului Secret de Informatii, SSI, Mihail Moruzov, si tanarul locotenent, Traian Stolnicu, caruia ii traseaza o misiune inedita. Infiltrarea sa in miscarea nationalist germana din perioada interbelica. Miscare ce avea sa joace un rol important atat in propulsarea lui Hitler dar si in viitorul Germaniei. Un Ronin, un adevarat samurai modern, citeste cu nesat povestea. Undeva, in anul 1925, Mihail Moruzov infiinteaza SSI-ul. La scurt timp de la acest eveniment, hotaraste infiintarea unei structuri speciale de spionaj, in paralel cu SSI-ul, numita scurt – Nucleul. O structura de elita, cu spioni-fantoma, o structura fixa si invariabila la orice modificare politica. Acestia selectau din personalul SSI-ului pe cei mai buni si erau folositi in cele mai discrete si dificile misiuni. Nucleul avea misiunea de a fixa legaturi cu serviciile secrete ale marilor puteri. Moruzov stia ca este bine sa pastreze legatura atat cu Germania, Japonia, dar si cu Marea Britanie, Rusia si Franta. Tocmai de aceea amiralul Canaris, seful celebrului Abwehr, serviciul secret militar german, venise de mai multe ori la Bucuresti. Nucleul avea cele mai multe informatii despre ursul rus. Specificul Nucleului consta in a actiona in deplina conspirativitate, departe de orice control administrativ, iar metoda de lucru – infiltrarea. Seful Nucleului reusise sa plaseze spioni si agenti dubli in marile servicii secrete de peste tot. Ideea lui Moruzov fusese stralucita: numai avand emisari de-ai noştrii peste tot in lume si in cele mai puternice cabinete din lume, vom reusi sa prevedem orice schimbare, spusese el atunci cand declansase crearea acestui departament de ofiteri-fantoma infiltrati in toata lumea, departament care devenise in timp un nucleu cu activitate separata. O intalnire tainica are loc intre membrii din conducerea SSI-ului, ofiterii de baza ai Nucleului,  dupa ce Mihail Moruzov este asasinat la Jilava de legionari in noaptea de 26 spre 27 noiembrie 1940. Se hotaraste viitorul Nucleului, directii noi de actiune. Moment istoric in care Nucleul devine neoficial. Adica fara control politico-administrativ. Are loc scoaterea sa de sub controlul autoritatilor prin diferite metode. Rezulta o structura de spionaj “inexistenta”.  Din acest punct al actiunii, autorul duce filmul evenimentelor in anul 2005, in capitala Irak-ului, Bagdad. Trecuseră doar doi ani de cand Fortele Multi-Nationale atacasera Irak-ul. Tanarul locotenent Radu Godeanu, ofiter al Unitatii Militare “Tango”, o unitate de cercetare-diversiune din afara oraului B., primeste o misiune inedita de la “seful” sau, locotenent-colonelul Adrian Costescu. De aici incep “peripetiile” tanarului locotenent in Irak, misiunile sale extrem de riscante, atat cele oficiale cat si cele neoficiale, dar si peripetiile  legate de drumul sau “întortocheat”  spre Nucleu – via Bagdad. Caci da, Nucleul initiat de Moruzov nu reprezenta doar istorie. El este prezentul si viitorul. Nucleul nu doar ca supravietuise de-a lungul timpului, in ciuda regimurilor politice trecatoare care se perindasera pe la putere, dar se si dezvoltase. Asa se face ca Nucleul – Enigma Spionajului Romanesc, poate fi regasit si astazi, 2011, cu mult mai puternic, experimentat, eficient si de temut. In ceea ce-i priveste pe cetatenii romani, ca expresie a fidelitatii lor fata de tara, au indatorirea morala de a contribui la realizarea sigurantei nationale. Cu alte cuvinte, apararea contrainformativa a Romaniei nu este o activitate restransa, executata numai de un numar de ofiteri de informatii. Este o Strategie Nationala in care trebuie sa fie implicati si cetatenii. Insa pentru ca cetateanul sa poata fi implicat, trebuie sa fie informat si educat contrainformativ. Aceasta carte vine si ea in intampinarea acestor nevoi prin continutul sau variat si inedit. Autorul le doreste tuturor cititorilor sai, lectura placuta!
 
 
Victor Niţă – Bucureşti 2011.

Comanda aici: http://books.dela-shop.ro/Autori/N/Victor-Nita/Nucleul-enigma-spionajului-romanesc

7
Ghid practic de telepatie.

ARGUMENTE
Cursul   de   fata   îsi   propune   sa   ofere   cititorului   un   ghid   practic   de instruire si educatie pentru dezvoltarea abilitatilor de a transmite si de a citi gândurile de la distanta.
De  la bun  început  mentionam ca aceste  lectii  nu reprezinta un curs
complet, subiectul nu este tratat exhaustiv si nici n-ar putea fi vreodata din cauza complexitatii  subiectului   tratat.  Asa cum arata si   titlul,  el  reprezinta numai  un ghid,  scris  la un mod cât  mai  accesibil,  care doreste sa ofere o orientare generala si o îndrumare corecta catre obiectivul propus.


Precizam,  de asemenea,  ca acest  ghid nu poate garanta succesul
tuturor   celor   care   sunt   interesati   si   preocupati   în   practicarea   exercitiilor prezentate  în aceste  lectii,  ci  numai  celor  care  respecta  toate  indicatiile si instructiunile pe care le gaseste aici si pe care le trateaza cu seriozitate, dar si cu deplina încredere.

La baza acestui  curs practic se afla o serie  întreaga de materiale
documentare si experimente, cuprinzând astfel :
 - aproape întreaga literatura clasica din acest domeniu
 - bazele experimentelor stiintifice  înregistrate  în ultima  jumatate
de secol, inclusiv celebrele experiente pe astronauti, scafandri
etc.
 - experienta proprie,  de aproape unsprezece ani,  din perioada
1985-1996, a unui grup exoteric românesc.
Unele dintre cele mai recente cercetari efectuate pe creier - ca organ
prin care se realizeaza activitatea psihica umana - demonstreaza  faptul  ca omul utilizeaza în mod curent doar o mica parte din capacitatile acestuia.

8
Diverse / Raspuns: Remote Viewing
« : 14 Iunie 2010, 12:07:55 »
Nu "vad" preturile...!

ps: urban, inca nu am un raspuns la "cate tablouri ai". Probabil ca am fi fost acuzati de unii sau altii ca e jocul nostru, desi nu ne cunoastem. Si era si prea simplu...
Insa, am primit un alt raspuns: Am visat ca eram pe un drum cu inca o persoana dar drumul, pe partea dreapta, era plin de serpi, unii mari, iar eu am inceput sa-i lovesc cu o cazma direct pe gat. Am lovit si iar am lovit. Dupa un timp am plecat din zona respectiva dar cand m-am intors, serpii loviti de mine disparusera dar pe sol era un fel de substanta lipicioasa. In vis mi-am zis ca substanta aia era, probabil, veninul lor. M-am trezit.
Daca iti spune ceva visul asta, da-mi (da-ne) de stire.

9
+1
nu ma asteptam sa te uiti in gura emisiunilor de pe kanal d... toate sunt regizate, cine platyeste mai mult iese castigator. e atat de simplu...

Hai mai baieti, nu fiti dezamagiti. Am intrebat si eu ce parere aveti de acest "clarvazator" asa cum v-am intrebat si ce parere aveti de Vlad Grigorescu.

Parerea mea am spus-o. Un adevarat clarvazator nu merge pe procente, adica ghiceste in proportie de nustiu cat la %.
Unul real, daca se baga in asa ceva, vede totul, 100/%, desi cred ca "vazatorii" nu se baga la maruntisuri.
Istoria profetilor arata ca ei au avut de luptat cu cele mai inalte institutii in stat si nu numai.
Vezi Moise, Ilie, Elisei, Daniel, Ioan, etc.

Merci daos. Interesant.
Ce spui se aseamana cu explicarea pe care o ofera raportul biblic care spune ca atunci cand "faci curat in casa" (in creierul tau-suntem comparati cu un templu) si scoti de acolo dracii, trebuie sa introduci altceva in loc (duhul sfant) ca daca nu, demonii se intorc mai multi si starea ta devine mai rea decat era prima data...


@memphis, cum comentezi cele spuse de daos ?
Ai o definitie a inductiei telepatice ? Poti explica in termeni medicali ce se intampla ? etc...

10
Cum spuneam: Fie "mergem" la scoala lui Platon, fie mergem la scoala profetilor.

Scoala lui Platon ofera nemurirea sufletului.
Scoala profetilor ofera perspectiva invierii.

Din pacate se pare ca foarte multi crestini merg la scoala/academia platoniana in timp ce foarte putini merg la o scoala mai putin populara, scoala profetilor.

11
@shadowman, nu. Dar poate fi un inceput. O baza de date si suficienti "subiecti" pentru o eventuala recrutare. 8-)

@urban, te-ai suparat... Scuze omule.
Daca tot vorbeai de transparenta, spune-ne, ce se urmareste cu acest curs ?
Iezuitii "mei", deocamdata, sunt centrul. Si asta nu o spun doar eu, modestul blogger.

12
@urban, nu vreau sa te supar dar cred ca esti destul de tanar si nici armata nu ai facut-o, nu-i asa ? :-D

Romulus (sau altii) ti-ar putea explica mai bine cum e' cu "secretomania" asta si de ce ... Care-i ratiunea sa.
Si la noi se aplica "need to know" chiar daca vorbim de surse deschise.
Tu chiar te astepti ca dl. VR sa ne descopere taine, aici pe forum ? Pai are niste clauze semnate, etc.
Poate daca mergi la curs vei intelege mai bine si mai multe.

De ce s-a hotarat sa faca acest curs, acum, nu stiu. Poate ca-i asa cum spunea daos si memphis.


13
Cert este ca acest curs al dl-ul Vasile Rudan ne-a cam dat de cap...
Nu stim mare lucru despre asta. Mamphis a venit cu niscaiva clarificari care ne-au bagat mai mult in ceata iar daos spune ca:

"Sunt convins in mare masura ca Rudan este omul DGIA. La ora actuala DGIA este sub papucul DIA din SUA. Probabil ca se urmareste testarea genului de telepatie bazat pe acea "voce interioara" a omului. Cei care sunt in spatele lui Rudan sunt probabil convinsi ca acea voce interioara perfecta este cheia spre un ceva anume la care ei nu pot accede, ceva de genul unei parole catre o destinatie la care nu au acces oamenii lor. Ce anume nu-mi dau seama inca."

...

Raportul biblic are si el rapoarte de acest gen. Va dau un singur exemplu:

"Odata, unui imparat asirian i s-a spus (de catre generalul sau Naaman) ca exista un profet in Israel care ar putea sa dezvaluie sfaturile sale de razboi tinute la resedintele cele mai secrete ale imparatului..."

Cum vi se pare ???

Va dati seama cum suna ? Sa existe astazi oameni (profeti) care sa poata vedea tot, tot ceea ce discuta mai marii lumii in cele mai secrete locatii...?
Poate ca istoria incepe sa se repete.

14
Si daca tot vroiati lamuriri, atunci fiti atenti aici:    

    Tatal meu a fost ofiter si asigura paza poligonului militar secret in care Vasile Rudan facea experimente paranormale. Inainte de a muri, tata mi-am spus niste chestii interesante.

In legatura cu acel curs, ramane cum am spus: pute a servicii secrete straine.
 

Daca sunteti fiu de ofiter, eu personal va cred.
De ce spuneti ca "pute" a servicii secrete ? Asta inseamna ca deja contraspionajul nostru si-a trimis oamenii la acest curs ?

Am pus si eu niscaiva intrebari, imi puteti raspunde ?

Ce intelegeti prin "comunici cu ceva/cineva dar nu sti cu cine...!!??"
Am postat cursul lui VR si pe "semper fidelis". Mai spuneti-ne de curs si istoric. Foarte interesant...

Stiu ca VR inca are prietenii de seama, fosti ofiteri ai armatei si securitatii, oameni de calitate.

15
Da biss, asta este.
Am pus si eu link-ul pe blogul cu "secretul din spatele soc. secrete".
Surpriza, pentru mine, a fost ca acel user care postase pe youtube foarte multe subiecte ale prof. Veith, a sters toate prezentarile si si-a sters si contul.
Asta a fost ciudatenia, ca dupa ce le postezi le stergi desi ele erau foarte vizionate. Sunt info. acolo care merita cunoscute.

Pagini: [1] 2 3 4