Submatrixul românesc il consider un caz special atat din cauza de " gene" tipice cat si din cauza de experimente sociale incepand cu al doilea razboi daco-roman , trecand prin falansterul de la Scaieni si ajungand in zilele noastre "originale". Nu am sa dezvolt istoria si nici contemporaneitatea din motivul ca pe acest forum nu se face politica. Am sa ma leg doar de trasaturi considerate esentiale pt locuitorii din actuala țară, trasaturi ce definesc f bine ca medie , pe românul actual.
De la afaceri si pana la discutii amicale la un pahar de vorba, romanul vaneaza doar greselile celuilalt , desfiintandu-l , persiflandu-l, ironizandu-l sau "dovedindu-i " celuilalt ca e prost sau nestiutoriu

Vorba ceea: băi acesta , tu unde vrei sa mergi, eu de acolo vin .

Corect daca am fi toti borg - v. StarTrek . Apare un cretin cu o idee sau un concept mai mult sau mai putin şocant , in termeni comuni, si aproape toti vocalizeaza revoltati de indrazneala si nesimtirea celui in cauza, adica , băi nene, sa ajungi tu intai acolo si dupa aia sa ne dai lectii dar nici atunci fiindca vezi tu, nu e frumos sa te dai rotund in țara oamenilor ascutiti, noi vrem sa sarim toti in grup la alt nivel, da?

Tipic si epic. Cum ziceam, doar can-can. Cu alte cuvinte, s-a intrebat cineva ce naiba am vrut sa spun prin chestia cu cursa de soareci ? Noo, hai sa dam repede cu noroiu si can-can-ul.

Din diverse motive si cu diverse agende, evident.
Tipic "matricesc"

fiindca rimeaza cu pisicesc .
In alta ordine de idei, abandonarea reactiei de lupta sau fugi, e o conditie preliminara pt a "citi" la alt nivel orice nu numai texte scrise. Ceva in genul in care spuneau niste distinsi colegi aici pe forum , pe alte subiecte referitoare la ce vezi si ce nu vezi in natura .
Problema cu albul, negrul si griul o consider analoaga cu problema chelului si cu acelasi tip de rezolvare. Cand consideri ca un om e chel , poti zice ca daca are doar 5 fire de par pe cm2 e chel iar daca are 200 de fire pe cm2 atunci nu e chel . In cazul asta unde e granița dintre a fi sau a nu fi chel?