Propusesem aici
http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,3900.msg87502.html#msg87502sa discutam in felul nostru despre tragedia aviatica din Apuseni. O sa sintetizez cateva concluzii - fara sa dau link - pentru ca fiecare din noi e mai mult sau mai putin informat despre evolutia mediatica a subiectului :
-
1. se desparte subiectul in doua parti - inainte de prabusire si dupa prabusire. Parerea mea este ca eroarea de localizare a avionului nu poate fi despartita de o eventuala eroare a aparaturii de zbor pana in momentul accidentului. Argumente :
a. Adrian Iovan era unul dintre cei mai experimentati piloti ai aviatiei romane
b. avea inclusiv pregatire militara de zbor sub nivelul radarului "la rasul solului"
c. nici unul dintre supravietuitori nu vorbeste de o prabusire, de o cadere in gol a aparatului, de un picaj - ci de coborarea sub nivelul cetii 'cand au aparut brusc brazii' si a urmat prabusirea controlata in ultimul moment de pilot.
d. Adrian Iovan nu era un tampit, un pilot incepator care sa coboare avionul sub plafonul de siguranta de 1800 m in conditii de ceata cand in fata lui, pe directia Oradea, se afla masivul Padis, chiar daca unul din motoare dadea semne de oboseala din cauza ghetii.
Si atunci apar normale urmatoarele semne de intrebare
- nu cumva survolarea Apusenilor la joasa inaltime da erori atat in aparatele de pilotaj ( erori ale aprecierii distantei fata de sol) iar zborul pe ceata la joasa inaltime, bazandu-te pe aparatele de bord e sinucidere curata ? Intreb asta pentru ca la sol (pentru cei care au fost in zona si stiu asta pt ca s-au confruntat cu situatia ...) exista erori mari de localizare cu telefonul sau GPS-ul de pe telefon.
-
Sunt cumva marile rezerve de metale neferoase din Apuseni (cupru, aluminiu, aur, argint), feroase dar mai ales uraniu, elemente perturbatoare a semnalelor electromagnetice specifice aparatelor de bord dar si a celor de localizare ?(s-au facut demonstratii delocalizare cu tel la tv in zona urbana ...dar nu si la fata locului - oare de ce ? ). Si daca DA ce restrictii de zbor ar trebui sa rezulte din acest studiu la fata locului ?
2 Localizarea epavei avionului a fost aproape imposibila fiind semnalate erori de pana la 50 de km (intre prima relatare cu prabusirea intre Abrud si Campeni, si locul unde a fost gasita epava sunt aproape 50 de km - nepermis de mult pentru tehnologia de azi...indiferent cat de tampiti au fost operatorii de sistem). Putem lasa aceasta eroare doar in "antena rupta" gasita la fata locului, in avion, sau e vorba de alte perturbatii existente (inclusiv bruiaj)
3. Apare o relatare a unei convorbiri intre pilotul Adrian Iovan si "centrul de control al zborului din Cluj" - centru desfiintat cu multi ani in urma. - relatare eronata in raportul oficial, "bucla temporara" sau ...bruiaj ?
4. DESCENTRALIZAREA - o cauza care nu a aparut deloc in analiza acestui subiect, desi este dupa parerea mea, o cauza esentiala. Sub spectrul acestui deziderat al tranzitiei din anii 90 DESCENTRALIZAREA a intrerupt voit (si intrerupe si acum...) colaborarea interministeriala, inclusiv in cazuri de "forta majora". Astfel avem fiecare minister cu "aia masii", deciziile se iau doar la un nivel maxim ministerial iar cooperarea intre diferite corpuri administrative este de cele mai multe ori accidentala si la cheful ministrului de resort.
- ca sa fiu mai clar in aceasta problema a "magarului lui Buridan" : exista in acest moment varianta respectarii PROCEDURILOR care implica doar forte de sub comanda unui singur ministru (cu scuza "am facut tot ce s-a putut" ) sau o interpelare interministeriala la nivel de ministrii (nu de specialisti) cand se intreaba aleatoriu "poti sa ma ajuti cu ceva ?" - si de obicei raspunsul e "NU, mai bine nu ma bag, ca exista riscuri politice"(iar in cazul acceptarii ajutorului interministerial apare problema 2 "ia vezi ma, ce avem noi pe acolo, ceva cu care sa-i ajutam pe astia" - adica gasirea resurselor si solutiilor nu inainte, legal-procedural, ci dupa momentul aparitiei "crizei" ori asta inseamna pierdere de timp pretios)
- ca sa fiu si mai clar, pentru cei care stiu care este puterea PROCEDURILOR intrun sistem, este clar ca depasirea atributiilor prevazute de procedura este sanctionata - mai sanctionata decat neiplicarea sub moivatia "am facut tot ce era scris acolo, procedural". Mai mult, daca un minister are o "scula" performanta in dotare DESCENTRALIZAREA nu permite utilizarea acelei aparaturi performante la cererea altui minister in cazuri de urgenta ...pentru ca utilizarea nu este inscrisa in procedura iar cererea de utilizare a aparaturii poate fi interpretata abuziv in multiple feluri - inclusiv ca posesie de date confidentiale, din moment ce ceri utilizarea unei aparaturi care nu apartine departamentului/ministerului in care functionezi.(pe principiul : "de unde ma-ta sti tu ce aparatura secreto-performanta avem noi")
5. Prinzand ocazia "pe val" multe canale media cer demisii si sanctiuni politice, cu demisii sonore si la cat mai multe niveluri de comanda - Ministerul de Interne, Ministerul Apararii, Ministerul Sanatatii, ISU, Servicii Speciale etc.
Cum am spus mai sus prin DESCENTRALIZARE o colaborare eficienta interministeriala nu este permisa, resursele unui minister nu se pun in valoare la cererea altui minister decat eventual cu cerere de la premier. In aceste conditii in care legal-procedural ne-am legat singuri de maini si de picioare cum poate fi privita "decapitarea" prin demisii si sanctiuni a corpurilor administrative amintite mai sus ?
- Intrebarea devine si mai interesanta daca luam in calcul evolutia violentelor din tara vecina - Ucraina - violente care se apropie usor, usor si de granita Romaniei (tara, declarata de agentiile de analiza si evaluare a riscului, cu cel mai mare risc de revolta in 2014 ).
- Seamana situatia cu cea premergatoare lui decembrie 89 ? E normal sa "decapitam" unele departamente si ministere esentiale pentru siguranta tarii, sa aruncam spectul neincrederii si frustrarii in randul specialistilor de resort pentru ca legal-procedural nu am reusit sa facem mai mult in accidentul aviatic din Apuseni ? Stiu ca suna cinic, dar din moment ce aceasta DESCENTRALIZARE a fost hotarata de politruci cu multi ani in urma, e normal sa risti siguranta a 22 de milioane de romani la ruleta politico-televizata pentru tragica disparitie a 2 oameni de mare valoare... nu e cumva cam prea mult ? Nu cumva in loc sa cautam "vinovatii" ceruti de logica politico-mediatica ar trebui sa cautam solutii pentru ca situatia sa nu se mai repete, pentru gasirea erorilor in logica desfasurarii lucrurilor in astfel de situatii ? Nu cumva ar trebui sa gasim solutii si nu "acari pauni" ?
Intreb si eu, nu dau cu parul...