Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Care sunt diferentele intre Biblia ortodoxa, catolica si protestanta

Creat de klingonianul mascat, 24 Decembrie 2008, 20:34:54

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

klingonianul mascat

Am citit un subiect despre Codul Bibliei si despre descoperirile care au apartinut lui Isaac Newton. Asa am inteles ca Biblia nu este de fapt una si buna pentru toate miscarile crestine. Aici inteleg ortodoxia, catolicismul, protestantismul si anglicanismul. Probabil mai sunt si alte curente care se revendica drept crestine dar nu le cunosc si chiar daca le-as cunoaste nu cred ca le-as pune la un loc cu cele de mai sus.
Daca crestinismul este doar unul singur, avand e drept unele curente distincte si implicit cate o Biblie pentru fiecare, cum pot sti eu, un necunoscator pana la urma in teologie, care dintre Bibliile respective este cea buna? Care sunt diferentele dintre Biblia iudaica/mozaica, cred ca este vorba de una si aceeasi si celelalte?
Totodata, Codul Thora, despre care am mai citit pe forum, cum se poate regasi in toate Bibliile daca ele sunt interpretabile si deci, la traducere, fiecare a tradus cum a considerat ca e mai bine pentru miscarea din care face parte.
Pana la urma, ce este Biblia si care este cea adevarata, originala?
Soarele este o stea din 100 de bilioane de stele in aceasta galaxie. Galaxia noastra este una din bilioanele de galaxii ce populeaza universul. Ar fi ilogic sa credem ca suntem singuri in acest univers. (Werner von Braun)

seinfeld

Din ce stiam eu, ortodocsii, catolicii si protestantii au aceasi biblie. Difera doar modul in care sunt interpretate faptele si invatamintele din biblie.

NASTASE MIHAIL

Difera posturile in organizatiile religioase pe care le ocupa cei ce conduc.

mr

Citind Biblia (adventista - asa s-a nimerit) la o varsta mai cruda (16-17 ani) am avut ocazia sa compar felul in care manifestau parintii mei o forma de religie ortodoxa (ritualuri pe care le executau fara vreo logica anume, frica de ceva...ce nu intelegeau etc..) si mesajul perceput de mine intr-o forma directa...direct prin filtrul spiritului  ...netrecut la vremea aceea prin inregimentarea la sistem :). Concluzia mea a fost f clara de atunci: mesajul este intact...si coplesitor.

Binenteles, am inceput sa vorbesc despre "descoperirea" mea si...cum era firesc, am intalnit si multe pareri diferite si carcotase legate de convingerile mele mai putin dogmatice. Am facut rost de o Biblie cu cruce...si am inceput sa compar. Nu am gasit decat diferente de exprimare, diferente de termeni...dar mesajul era intact...si acelasi. Normal...m-am prezentat cu "dovezile" in fata contestatarilor si spre suprinderea mea de atunci ...nu au cedat in fata argumentelor. Nu numai ca nu "vedeau" argumentele" mele ci le combateau aprig spunand ca asa face toata lumea si ca...daca vreau lamuriri suplimentare ...sa intreb un preot.

Drept urmare...nu stiu cum s-a nimerit atunci...dar intr-o vacanta de vara...am stat vreo luna la o manastire in N Moldovei ...intr-un peisaj de basm. Firesc ...am intrebat in stanga si-n dreapta calugarii, preotii...si sincer sa va spun...nu am primit rapsunsurile pe care ele asteptam. Mi-au povestit despre tot felul de sfinti, mi-au dat sa citesc psaltiri, am fost la tot felul de slujbe...inclusiv noaptea, insa nu primeam nimic din ce cautam. Biblia ...era la loc de cinste...prin mai toate chiliile...dar nu prea o citeau (ma refer la marea parte dintre calugari - nu contest faptul ca sunt si oameni care ...chiar stiu ce fac si vor).
Ajuns acasa am realizat ca practic pe aceasta planeta traiesc cel putin doua lumi diferite ca mod de gandire. Unii care cauta cu adevarat, intra in mijlocul evenimetelor, capata experienta ...chiar daca mai si gresesc (nu se poate fara) si ajung sa formeze  pareri  si altii (marea parte din pacate) care traiesc in umbra parerilor formate deja sau carcotind toata viata si sapand la radacina celor care vor sincer sa afle cate ceva legat de existenta lor.

Nu avem de unde sti care este Biblia originala. Existenta separata a  cartilor apocrife, de exemplu, naste multe semne de intrebare. Nu mai zic de altele...  Sunt mult prea multe interese ocultate si manifestate de-a lungul timpului in ceea ce priveste directia pe care trebuia sa o urmeze omenirea. Oricum, datorita gradului f diferit de evolutie al spiritelor de pe pamantul asta, nu putem avea o  viziune cat de cat comuna asupra Bibliei existente(in orice religie crestina).

Cu tot respectul pentru toti oamenii, acest verset, in acest moment, defineste starea lucrurilor existente:
"Nu daþi cele sfinte câinilor, nici nu aruncaþi mãrgãritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva sã le calce în picioare ºi, întorcându-se, sã vã sfâºie pe voi." [Matei 7,6]

Stiu ca-mi voi atrage si f multe reactii diferite...dar cand a fost altfel? :)
"Mintea intuitiva este un dar sfant si mintea rationala este servitorul fidel. Noi am creat o societate care onoreraza pe servitor si care a uitat darul." Albert Einstein

Outlaw

MR.... o sa incerc sa-ti spun varianta "light" despre ceea ce cred referitor la acest subiect.

Am acasa toate variantele descrise mai sus- Biblii ortodoxe, catolice si protestante.
Avem in Romania 8 traduceri principale din limbile originale- ebraica, aramaica si greaca si TOATE sunt traduceri facute de preoti ortodocsi.
Intrucat nu exisata drepturi de copyright asupra Bibliei, (ar fi culmea), oricine are dreptul sa achizitioneze si sa foloseasca oricare din aceste 8 traduceri in limba romana.
Cea mai cunoscuta varianta este traducerea facuta de preotul Cornilescu. In timpul traducerii ei, acest preot a inteles mai profund anumite lucruri si acuratetea traducerii e de departe, cea mai buna de pana acum.
Catolici si protestanti, cu totii folosesc traducerile existente.
Cate ceva despre acuratetea si veridicitatea Bibliei actuale.
Scrierile evreilor- ceea ce noi astazi numim Vechiul Testament- au fost scrise pe papirusiri sau velumuri- piei de vitel. In timp acestea se degradau . Aici au intervenit masoretii- copiatorii textelor sfinte. Aveau o exactitate de ceasornic elvetian. Au numarat toate literele scrierilor. Stiau cu exactitate cate litere erau in fiecare rand. Cand copiau scrierile se imbracau cu o costumatie anume si dupa o baie rituala. Stiau cu exactitate cate silabe se scrie pe fiecare rand sau in fiecare fraza.

Ca o dovada a acestui lucru avem astazi epocala descoperire a manuscriselor de la Marea Moarta. Scrierile gasite la Qumran demonstreaza ca ceea ce avem astazi din Vechiul testament e exact acelasi lucru cu ce foloseau evreii in urma cu 2000 de ani.

Noul testament e si mai fabulos de exact. Ca o comparatie, din scrierile lui Platon, exista astazi doar 9 copii si nici acelea complete. Scrierile lui Dio Cassius mai sunt doar vreo 2 copii in toata lumea.
Copiile Noului Testament sunt in numar de aproximativ 24 000. Amintesc aici "codex Sianiticus"- cea mai veche colectie de copii ale noului testament gasite de contele Titschendorf intr-o manastire eremita de la muntele Sinai.
Avem apoi Latina Vulgata; avem Codex Ierusalaimi, exista codex alexandrinus....
Iti recomand in acest sens excelenta carte a lui Josh MC. Dowell- Marturii care cer un verdict. Vei gasi acolo marturii arheologice clare si incontestabile despre acuratetea scrierilor Bibliei.

Asa ca fii linistit. Biblia pe care o ai in mana este aceeasi pe care o foloseau si inaintasii nostri.
Ca un mic post scriptum: Acum 5 ani am fost pe la muntele Athos intr-o mica documentare, prilej cu care mi-am cumparat un Nou testament in limba greaca. Este acreditat de toate marile fete bisericesti rasaritene cu antetele lor, cu semnaturi si recomandari. A fost copiat acolo la Athos dupa copiile existente in bibliotecile manastirilor si ce sa vezi: e identic cu ce avem si noi in romaneste.

Despre apocrife, cu o alta ocazie.
Succes.

Urban

In secolul al XVI-lea, in Anglia nu exista decat o singura traducere in limba latina a Sfintei Scripturi, destinata preotilor, asa cum se intampla, spre exemplu si in Egiptul Antic sau in alte culturi.
Astfel, numai grupurile elitiste aveau dreptul sa citeasca si sa scrie, cunoascand scrierile ezoterice despre Creator, Zeii si Ingerii sai.Ca urmare a faptului ca marea masa a populatiei era ignoranta,
aceasta nu detinea controlul asupra a ceea ce le era prezentat de catre preoti.Acestia aveau responsabilitatea si puterea deplina de a prezenta poporului textele cat mai aproape de adevar.

Motivul pentru care, de-a lungul secolelor, anumite pasaje au fost modificate continuu, in mod intentionat, pentru a le prezenta oamenilor in cele din urma o alta imagine, nu mai poate fi cunoscut astazi...In orice caz, gruparile ezoterice si elitiste au reusit, timp de doua mii de ani, sa nu dezvaluie continutul textelor, pana la primele traduceri din Anglia si Germania...
Cat timp textele au fost tainuite, nu existau decat putine exemplare, majoritatea scrise de catre autori diferiti.

In intreaga lume au fost vandute peste 750 de milioane de exemplare....acesta este un aspect discutabil, avand in vedere faptul ca pana in secolul al XV-lea, "gruparile elitiste" considerau ca este
deosebit de important ca scrierile sa fie pastrate in secret si, mai ales, sa fie ascunse poporului.

Desigur ca, in acest context, nu putem sa nu amintim numele lui Martin Luther (1483-1546), care a fost un reper pentru lumea crestina, un adevarat "luptator pentru libertate".Luther s-a opus influentei Bisericii Romano-Catolice, cu scopul de a crea o traducere unitara, accesibila oricui.
In anul 1543, telul sau principal a fost realizat odata cu aparitia la Wittenberg a primei "Biblii Luterane"...Aceasta reforma, o continuare a celei existente, consta in principal in faptul ca Luther
a tradus "Biblia" in limba germana, iar puterea Bisericii Romano-Catolice nu mai putea fi exercitata asupra poporului german.

Inainte de aceasta, existau cateva Biblii in dialectele din nordul Germaniei, iar inca din anul 1466 fusese tiparita o Biblie completa de catre tipograful din Strasbourg, Johann Mentelin.
Intre secolele al VIII-lea si al X-lea, au aparut editii unice ale Bibliei din diferite tari europene.
In secolul al IV-lea, a fost redactat un exemplar al Bibliei de catre Episcopul Ulfilas - o traducere gotica....aproape in aceiasi perioada, in anul 383 d.Chr, Papa Damsus a solicitat redactarea unei Biblii in limba latina...traducatorul era Eusebiu Ieronimul.
Traducerea acestuia se baza, pe de-o parte pe Septuaginta (lat. saptezeci - conceputa dupa legenda celor saptezeci si doi de invatati) - cea mai importanta traducere a Vechiului Testament -
si pe de alta parte, pe textul ebraic stravechi.Traducerea Vulgata (lat. - popular) a devenit cea mai importanta editie in latina a Bibliei....In cele din urma, in anul 1546, in timpul
Conciliului din Trient, aceasta a fost declarata Biblia oficiala de catre Inaltii Prelati ai Bisericii.

Descoperiri noi si importante sunt, spre exemplu, Manuscrisele de la Qumran...acestea au fost descoperite in anul 1946 de catre un beduin, Muhannad adh-Dhib, intr-o pestera de pe malul vestic al Marii Moarte.Textele stravechi in mare parte au fost scrise pe papirus si piele de animal....conform metodelor stiintifice de datare, in cazul acestora, prin metoda de datare C-14, manuscrisele au fost datate si plasate in jurul anului 250 i.Chr.
Manuscrisele de la Qumran atesta scrieri biblice anterioare, insa contin si o multitudine de alte scrieri, care includ texte biblice noi.Pana in prezent, manuscriselor de la Marea Moarta li s-a acordat
mult prea putina atentie, ca sa nu mai vorbim despre prelucrarea si eventuala includere a acestora in Biblie.

Multi oameni de stiinta si cercetatori afirma ca tainuirea indelungata si modificarea intentionata a vechilor scrieri reprezinta cea mai insemnata inducere in eroare si manipulare a istoriei omenirii.

Daca privim Prima Carte a Facerii din punctul de vedere al stiintelor naturii, relatarea genezei biblice pare, la prima vedere, mai degraba o combinatie de fantezie si stiinta din secolul al XXI-lea.
Alte relatari ale Facerii si scrieri ale altor culturi, care sunt cu mult mai vechi decat cele biblice, sunt descalificate si bagatelizate.Cu ce drept se calca in picioare mostenirea si intelepciunea acestor
culturi ?

In cadrul Primei Carti se vorbeste despre "texte stravechi", care probabil nu au existat niciodata.Oamenii de stiinta nu dispun in prezent de dovezi stiintifice categorice in favoarea unor astfel de texte...scrierile pe care le avem astazi la dispozitie sunt transcrieri ale unor transcrieri, care la randul lor sunt transcrieri ale unor transcrieri si mai vechi,S-a dovedit faptul ca in fiecare noua traducere s-au efectuat modificari in "mod constient".Astfel, au aparut noi semnificatii insa ceea ce este cel mai grav, au aparut o multime de greseli de traducere.

In total exista peste 1500 de transcrieri, nici una necorespunzand perfect unei alte transcrieri.

In acest sens, dr. Robert Kehl, un specialist din Zurich, afirma urmatoarele:"Au fost multe cazuri in care acelasi pasaj al unei transcrieri a fost corectat intr-un sens, iar apoi corectat exact in sensul opus de catre o alta persoana, conform cu dogmele scolii de care apartinea.Ca urmare a corecturilor singulare, dar mai ales a celor "planificate", s-a creat un haos de nedescris."

Toti cititorii pot observa cu usurinta acest lucru !
Daca citesc Evangheliile dupa Matei, Marcu si Luca, comparand diferite texte si afirmatii vor avea surpriza sa gaseasca multe contraziceri.Stiati faptul ca nici un evanghelist nu a fost contemporan cu Isus ?

Nici o persoana contemporana cu Isus, care i-a fost alaturi si care l-a urmat, nu a scris, din pacate, niciodata nimic despre acesta.Abia dupa distrugerea Ierusalimului in anul 70, de catre imparatul
roman Titus (39-81 d.Chr) s-a inceput redactarea unor scrieri despre Isus si credinciosii sai.

Unul dintre cele mai cunoscute "texte stravechi" este "Codex Sinaiticus".(vezi foto)
Acesta dateaza din secolul al IV-lea si a fost gasit in anul 1844 de catre Konstantin von Tischendorf, in Manastirea Katarina din Peninsula Sinai.
Textul contine aproximativ 16.000 de corecturi ale unui numar de sapte traducatori.

Friedrich Delitsch, expert in Biblii si autor al unui dictionar ebraic, a constatat aproximativ trei mii de greseli de transcriere.Unele pasaje au fost modificate de mai multe ori si inlocuite cu un text
nou,iar daca adunam toate "textele stravechi" de care dispunem in prezent,putem constata peste 80.000 de abateri de la textul original.
Din acest motiv trebuie luat in calcul si faptul ca astazi avem la dispozitie numai modificarile efectuate ( cu toate ca prin pivnitele Vaticanului s-ar putea sa existe marea majoritate a originalelor).

Insa de ce atatea greseli ?
De ce aceasta tainuire ?
De ce au fost ucisi cei care doreau sa raspandeasca cuvantul lui Christos si in randul altor oameni ?
Nu spunea chiar Isus ca toti oamenii sunt egali in fata lui Dumnezeu ?

Nu se poate ca multimea de greseli de traducere - voluntare sau
involuntare, si corecturile efectuate in mod constient se se fi produs in spiritul credintei pentru Isus si pentru Dumnezeul atotputernic, prin intermediul Bisericii si al teologilor (si nu numai prin Dumnezeu ).
Trebuie sa ne intrebam daca aceasta a fost o coincidenta sau "nestiinta".Sau "poate" a fost intentia unei grupari elitiste si influente de a manipula poporul, adica pe omul de rand (ignorant de altfel) - cu scopul de a-l face mai manevrabil, si in cele din urma dependent.

De-a lungul timpului, teologia s-a schimbat, iar Inaltii Prelati ai Bisericii au modificat in timpul unor Concilii anumite pasaje ale Bibliei, in functie de ideologia teologica respectiva.
Este demn de remarcat faptul ca Inaltii Prelati bisericesti si gruparile elitiste au reusit timp de aproape doua mii de ani sa ascunda Sfanta Scriptura poporului.

Insa de ce atatea secrete ?
Trebuie sa existe un motiv foarte important...
Unul dintre motive ar putea fi o doza de ignoranta a inaltilor prelati, in acest caz amintindu-l numai pe marele om de stiinta Galileo Galilei (1564-1642).
El a contestat imaginea geocentrica a lumii a lui Claudius Ptolomeu (circa 100-170 d.Chr), care dainuise timp de "1500 de ani", conform careia Pamantul era centrul Universului.
Galilei nu a respins numai imaginea geocentrica a lui Ptolomeu, ci a si evidentiat si dovedit prin propriile sale cercetari stiintifice teoria imaginii heliocentrice a lumii lui Nicolaus Copernic (1473-1543), conform careia nu Pamantul, ci Soarele este centrul Universului.

Astfel, el nu a contestat numai teoria lui Ptolomeu, ci in primul rand Biserica Romano Catolica, Biblia si "cuvantul lui Dumnezeu".Galilei a fost condamnat la data de 22 iunie 1633, insa nu la pedeapsa obisnuita in astfel de cazuri (ars pe rug), ci a trebuit sa renege si sa blesteme propriile "greseli".
Acest exemplu care nu este singular, ne arata pe de-o parte situatia stiintelor naturiste la acea vreme si, pe de alta, puterea pe care o exercitau acestea in mod inconstient.
In plus, in cazul lui Galilei a fost nevoie de aproape 360 de ani pentru ca Biserica Catolica sa isi ceara scuze public pentru greseala comisa.La data de 31 octombrie 1922, Papa Ioan Paul al II-lea a recunoscut oficial, intr-un discurs tinut in fata Academiei Papale a Stiintelor, faptul
ca Galileo Galilei a fost condamnat pe nedrept in anul 1633:
       
"...Greseala teologilor de la acea vreme a constat in pastrarea teoriei conform careia Pamantul reprezinta centrul Universului, considerand ca notiunile noastre despre structurile lumii ar fi sustinute intr-o oarecare masura de intelesul Sfintei Scripturi...O neintelegere dureroasa apartine de acum inainte trecutului..."

"Puterea" se bazeaza pe ratiune, iar ignoranta inaltilor prelati ai Biserici a reprezentat, cu siguranta, numai aversul medaliei.Reversul acesteia a fost, probabil, modificarea si sortarea sistematica si intentionata a Sfintei Scripturi.
Gruparile si persoanele elitiste sau initiate, dispuneau indiscutabil de multe scrieri si traduceri iudaice, din care "numai o mica parte" a fost preluata in textul Bibliei.
Sfintele Scripturi ale Bibliei se impart in doua categorii:canonizate si necanonizate....

Prin scrieri "canonizate" intelegem varianta unanim acceptata in prezent a vechiului Testament cu Cartile lui Moise, Cartile Profetilor, Psalmii etc si a Noului Testament cu cele patru Evanghelii pana la Apocalipsa lui Ioan.Alte carti "necanonizate" erau, spre exemplu, Inaltarea lui Moise,
Cartea lui Enoch, Cartile lui Ezra, Cartea privind viata lui Adam si Eva, Cartea Jubileelor...

Cartile necanonizate au fost respinse "motivat" de catre inaltii prelati, nefiind introduse in Sfanta Scriptura...este vorba despre 120 de carti.
Necesitatea de a reflecta la canoanele biblice iese din discutie...pana in prezent nu am auzit nici macar despre posibilitatea de a dezbate acest lucru.

Pe scurt - multe scrieri "necanonizate" nu se potrivesc cu imaginea religioasa a lumii de astazi, iar acest "astazi" este valabil si pentru "ieri"....In timpul primelor concilii crestine, inaltii prelati ai Bisericii au hotarat "ce anume" trebuie sa apara in Biblie si ce nu.Cartile care nu se potriveau cu imaginea teologica a lumii au fost respinse in mod sistematic.


http://en.wikipedia.org/wiki/Codex_Sinaiticus

Urban

Ca sa completez on-topic:

Citat din: klingonianul mascat din  24 Decembrie 2008, 20:34:54
Pana la urma, ce este Biblia si care este cea adevarata, originala?

Biblia este o culegere de texte, nu exista una adevarata...toate au o singura sursa (Mesopotamia) si sunt incomplete

criss

Biblia mea,biblia ta,biblia lor...care este adevarata...Sunt atat de multi creduli,in lumea asta,incat este imoral,sa nu beneficiezi de ei(De la fonduri bugetare pt biserici pana la cutia milei)

Urban


Kbal

Delicat subiect ...
Lasand la o parte anumite dileme precum : daca mesajul biblic a fost/este cenzurat sau care este scopul religiei (de a manipula sau nu) etc. , eu imi pun totusi alta intrebare si anume : in ce consta mesajul initial ? se pare ca mesajul initial este atat de pretios incat a fost nevoita masamalizarea lui prin diferite modificari scriptice, de ce ? ce sta la baza acestor scrieri ? is intrebarile care pe mine ma fascineaza cel mai mult.Probabil ca este o "religie" cu mult diferita fata de ceea ce putem noi intelege/percepe la ora actuala, o religie de asa natura incat simpla ei cunoastere ar genera diferite capacitati si perspective asupra intregii civilizatii, probabil este vorba de o religie care consta in cunoasterea "adevarului suprem/universal" si care probabil ne-a fost daruita de alte civilizatii ce au luat contact cu noi inca de pe vremea piramidelor.De ce organizatiile masonice ascund acest secret este mai putin relevant iar raspunsul este evident, insa ceea ce se afla cu adevarat in spatele acestei enigme ar trebui sa fie principala noastra tema de cercetare.
Cred ca religia din zilele noastre a suferita atatea modificari incat nu numai ca ascunde un mister universal dar a devenit cu totul alta stiinta, ceva total diferit mai concret o tehnica de control.
Only the best is good enough ...

Kbal

Only the best is good enough ...

Outlaw

Hey... Urban, m-ai provocat :) prin ce ai scris mai sus. O sa incerc sa postez un raspuns insa deseara caci acum trebuie sa plec la lucru. In parte sunt de acord cu unele din afirmatiile tale. O sa specific deseara cu care din ele.
O intrebare acum. ma lumineaza si pe mine cineva chestia asta cu karma + - de sub numele noastre?
Ce semnifica? Cum si cine o calculeaza?

lylyt_ice

 Asta cu KARMA...este o timpenie...cine te sustine si agreeaza, apasa pe verde (deci +puncte) cine vrea sa-ti puna bete-n roate si nu-i deacord cu tine, apasa pe rosu(deci minus puncte)....Clar ca cei care sunt contra ta te vor umple de minus puncte... :-D
Cei care; ziua dorm si noaptea se odihnesc, cand oare mai au curiozitatea sa vada cum este sa fii trezit la "realitate" ?

klingonianul mascat

Asadar, religia nu inseamna decat manipulare iar Biblia este instrumentul cu care se face asta.
Soarele este o stea din 100 de bilioane de stele in aceasta galaxie. Galaxia noastra este una din bilioanele de galaxii ce populeaza universul. Ar fi ilogic sa credem ca suntem singuri in acest univers. (Werner von Braun)

clau44

Citat din: Urban din  09 Martie 2009, 22:30:36
Ca sa completez on-topic:

Biblia este o culegere de texte, nu exista una adevarata...toate au o singura sursa (Mesopotamia) si sunt incomplete

ACUM POT SÃ TE CONTRAZIC.
AM REUªIT SÃ TRADUC CODEX SINAITICUS ªI SE POTRIVEªTE LA PERFECÞIE CU BIBLIA ORTODOXÃ!
1. PSALMUL 50 ESTE AL LUI DAVID CONFORM CODEX SINAITICUS ªI BIBLIEI ORTODOXE
2. NU SUNT NUMAI 150 DE PSALMI CI SUNT 151 DE PSALMI (CONFORM CODEX SINAITICUS ªI BIBLIEI ORTODOXE)
CODEX SINAITICUS VA REDEVENII BIBLIA ORIGINALÃ, CARE VA AVEA TOATE CÃRÞILE INCLUSE, EXACT CUM A FOST ÎNAINTE CA BISERICA PRIMARÃ SÃ SCOATÃ EVANGHELIILE ªI CÃRÞILE RESPECTIVE!

OARE DE CE A SCOS CÃRÞILE DIN BIBLIE BISERICA PRIMARÃ? NU A ZIS IISUS "CINE VA SCOATE SAU VA ADUGA CEVA LA CARTEA ACEASTA LI SE VA SCOATE ªI LOCUL LOR DIN ÎMPÃRÃÞIA LUI DUMNEZEU"?

CONFORM CODEX SINAITICUS TRADUCEREA CORECTÃ ESTE CEA DIN BIBLIA ORTODOXÃ, ACTUALIZAREA CODEX SINAITICUS SE VA FACE ÎN IULIE!
CÃRÞILE CARE VOR FI DIN NOU ÎN CODEX SINAITICUS SUNT: EVANGHELIA LUI IACOV, TOMA, SEPTUAGINTA, ETC.