Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Detectivi din spatele tastaturii

Creat de fiulploii, 08 Septembrie 2015, 16:13:11

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Grifon

#345
Conform lui Ted Anton (în lucrarea pe care am frământat-o cu toții de-a lungul subiectului), Culianu preda, la momentul fatidic, două cursuri (in calitate de titular). Primul se intitula "Fundamentals of Comparative Religion, iar al doilea - mult mai interesant, zic eu -"Otherworldly Journeys and Out Of Body Experiences".
Iată, așadar, un nou posibil indiciu că IPC devenise un expert - poate dincolo de pragul teoriilor sterile. De fapt, întregul ansamblu de idei/practici circumscrise OBE ajunsese să-i acapareze total ultima perioadă de viață. Nu doar că și cartea (ultima scrisă) s-a intitulat oarecum similar ("Out of this World"), dar, cu mai puțin de o săptămână înaintea asasinatului, strălucise la o conferință științifică cu participare internațională, având tematica: "Other Realms: Death, Extasy, and Otherworldly Journeys in Recent Scholarship"
La conferință au participat personalități diverse din domeniu, de la universități ebraice, catolice, de la Princeton sau Barnard College. Culianu a fost foarte atent si activ la manifestare, in special când s-au atins două subiecte subiacente tematicii generale - "The Ascent of The Visionary" si "Transcendence of Death"...

Acum, fără a abandona ipotezele mai ...terestre pe care le-am dezbătut in timpul investigației, imi permit să avansez si părerea că, dacă, intr-adevăr, sfârsitul lui Culianu s-a tras de la ceva esoteric, atunci posibil ca aceste ultime exprimări ale sale, ce i-au acaparat cvasi-total luna de "finiș", sã aibă legătură, intr-un fel sau altul, cu asasinatul...

kenjiro

#346
Citat din: Grifon din  07 Iulie 2017, 19:13:42
Iată, așadar, un nou posibil indiciu că IPC devenise un expert - poate dincolo de pragul teoriilor sterile.

Din 1984 încoace, am mai ținut ocazional conferințe despre magia Renașterii, întreprindere de la care mã voi abține în viitor.
La Chambéry, unde venisem la invitația lui Jean Burgos, s-a întîmplat ca trei vrãjitoare adevãrate sã participe la conferințã;
ele m-au acuzat cã vorbesc despre anumite lucruri fãrã sã le fi experimentat.
Am admis pe datã faptul, cerînd doar cu modestie oarecare înțelegere  pentru istoricii corecți care încearcã sã-și facã meseria.
Se pare cã îngãduința nu ne-a fost acordatã, cãci în jur s-au petrecut lucruri stranii: cîteva persoane au leșinat, iar colegul
meu, africanistul Hans Witte, și cu mine am fost cuprinși de teribile dureri de cap care au persistat și dupã ce am pãrãsit sala conferinței.


Monsieur Berbiguier și doctorul Staudenmaier sînt niște bolnavi mentali inofensivi care au avut rãgazul de a comunica posteritãții documente extrem de prețioase.
În ambele cazuri, aflãm cã prezențe strãine i se impun bolnavului, stabilind cu el relații mai mult sau mai
puțin curioase, ceea ce ne permite sã afirmãm cã sursa principalã a demonilor este inconștientul, capabil sã invadeze, în anumite împre-jurãri, zona conștientã a subiectului.
Vrãjitoria folosește halucinogene spre a forța experiența unei realitãți diferite de cea de toate zilele; bolnavul mental este trans-portat fãrã sã vrea în mijlocul fantasmelor sale.
Numai magicianul utilizeazã tehnici cu totul conștiente ca sã invoce și sã comande spiritele sale auxiliare.
În cazul sãu, inventarea unui demon echi-valeazã cu intrarea lui în existențã.


Eros și magie în Renaștere 1484 –  Pag. 6,7, 201
Ioan Petru Culianu

Grifon

Într-adevăr, domnule @kenjiro, episodul cu cele trei vrăjitoare este real, si ridică unele ipoteze, chiar tenebroase.
De altfel, acest moment a fost indicat si de dl @Xanadron, în chiar primul răspuns dat de domnia sa pe subiect. Nu l-am prea dezbătut însă, căci, dacã ar fi fost intr-adevăr o "lucrătură" de-a vrăjitoarelor, bănuiesc că moartea lui Culianu ar fi arătat altfel. Poate o boală misterioasă, poate un infarct subit...sau poate un accident stupid, petrecut în circumstanțe aparent banale.
Dar un asasinat ? Un glonte de calibru mic, tras cu nonșalanță peste peretele unei toalete ? Asta nu-mi prea mare, ca modus operandi, marca unor vrăjitoare...

Dacã a fost, totuși, o influență din sfera...magică (în accepțiunea pe care o dădea termenului Culianu) mai degrabă aș vedea-o acționând asupra unei minți...care la rândul ei să fi acționat asupra unui trăgaci...

kenjiro

Aveti dreptate Domnule @Grifon.
Moartea lui Culianu nu are nici o legatura cu cele 3 vrajitoare de la Chambery.
Eu insa, sunt de parere ca Domnul Culianu nu a relizat prea multe in domeniul spiritual (practic). Ce pacat sa detii cunostinte la nivel academic daca nu iti faci timp pentru practica. Dl. Culianu voia doar sa-si faca meseria de istoric al religiilor si cele trei vrajitoare de la Chambery nu au vrut sa-l inteleaga. Situatia ar fi fost diferita daca Dl. Culianu ar fi avut un Yidam(warrior) cu care ar fi putut foarte usor sa contracareze orice atac psihotronic si poate chiar sa anticipeze asasinatul (mai ales cand a primit acele scrisori de amenintare).

Grifon

#349
Citat din: kenjiro din  08 Iulie 2017, 20:55:46
Eu insa, sunt de parere ca Domnul Culianu nu a relizat prea multe in domeniul spiritual (practic)
Subscriu, în bună parte, la acest verdict. Precum spuneam si în alte postări din acest subiect, dacă IPC ar fi dezvoltat capacități parapsi, ar fi putut să-și prevadă moartea - fie numai si prin intermediul unor chei simbolice. Ar fi putut, de pildă, să vadă că in ziua respectivă planeta Marte îi era ostilă (asta pot face si eu, de ex.), sau, dacă ar fi ajuns la înțelegerea "traducerilor" onirice, ar fi putut descoperi, în visele perioadei, flash-uri cu înțeles alegoric. Nu spun că ar fi trebuit, neapărat, să "vadă" exact contextul asasinării, dar ar fi putut, de era pregătit în artele "magice", să aibă măcar o presimțire mai închegată
Citat din: kenjiro din  08 Iulie 2017, 20:55:46
. Situatia ar fi fost diferita daca Dl. Culianu ar fi avut un Yidam(warrior) cu care ar fi putut foarte usor sa contracareze orice atac psihotronic si poate chiar sa anticipeze asasinatul (mai ales cand a primit acele scrisori de amenintare).
Din nou, corect. Și nu era nevoie chiar de un Yidam, ci era destul să creeze o "formă gând" mai puțin potentă, care, chiar de n-ar fi putut combate un agresor din realitatea fizică, ar fi putut sã-i dea unele semnale de primejdie (furnicături, junghiuri....sau orice alt stimul pe care l-ar fi putut interpreta, dacă ar fi lucrat mai îndelungat cu acea ...formă).
Asta ar fi implicat, însă, ca IPC să fi dobândit acele siddhis - puterile extra-fizice de care amintește yoga. Faptul că nu le-a atins (cum n-a atins, de fapt, nici niveluri mai elementare de control), confirmă faptul că cele cunoscute de el erau doar...teorie.

Totuși, asta nu înseamnă că n-a incercat si exerciții practice (tocmai le-am amintit mai sus, desprinse din corespondența cu Eliade). Dar aici e o mare diferență, pe care aș vrea s-o subliniez : oricine practică, cu oarecare asiduitate, o disciplină esoterică (oricare), ajunge, la un moment dat, la bariera senzorialului. Chiar de nu o transcede (sau nu realizează asta), tot se află intr-o zonă, să-i spunem...gri, unde crește posibilitatea de interferență cu...lumea de dincolo.

Așa se explică o bună parte din fenomenele de "posesie", sau alte tulburări pe care ștința materialistă le cataloghează ca afecțiuni psihice (schizofrenie, etc). Se poate (doar teoretic, admit) ca IPC să nu fi izbutit perceperea efectivă a universului "extra", dar să fi devenit un receptacul pentru entități de acolo - căci firea sa labilă, vulnerabilă emoțional, permitea asta.

Așa s-ar justifica  obesiiile sale, spiritual-erotice, având-o în prim plan redundant pe "zeița" Tara...

Grifon

Un scenariu fantezist - si chiar rog a fi luat ca atare:

Dintre studenții lui Culianu, (cel puțin) unul a luat foarte în serios cursul teoretic de OBE, perseverând solitar în practică. Reușind, accidental sau metodic, "desprinderi", a intrat, poate, in contact cu entități ...extra. (nu neapărat la fel de prietenoase ca diafana Tara). O asemenea entitate a preluat controlul mental al nechibzuitului, trecându-l pe alt "pilotaj" - context in care respectivul a devenit doar un executant în transă - după exemplul, real, al lung-gom-pa ("alergătorii tibetani").
Ca urmare, sub un asemenea ghidaj extra-matricial, individul ar fi reușit, fără dificultăți, niște performanțe inedite. S-ar fi putut orienta fără greș printre etaje si holuri, s-ar fi sincronizat perfect cu dinamica celorlalte persoane din preajmă (adică, mai exact, cu absența lor) si ar fi găsit, nu doar momentul oportun pentru a trage, dar si precizia de mirare a glontelui...

Tare, nu ? Păcat că ipoteza e de pe tărâmul "irealelor"...Există totusi asemenea performanțe tulburătoare, si nu doar la tibetani. Si somnambulii, si hipnotizații...
Oricum, cert e un singur lucru - desi FBI (spre deosebire de Poliția Chicago) a tatonat puțin si circumstanțele oculte ale asasinatului,  numai la asa ceva nu s-au gândit !
Si chiar de s-ar fi gândit...oare cât de iute s-ar fi lăsat păgubași, nevoind a fi trimiși (apoi, desigur, picați) la testarea psihologică ?

mr

#351
Citat din: Grifon din  12 Iulie 2017, 13:04:28
Tare, nu ? Păcat că ipoteza e de pe tărâmul "irealelor"...Există totusi asemenea performanțe tulburătoare, si nu doar la tibetani. Si somnambulii, si hipnotizații...

La categoria asta ar putea fi luate in calcul, ca aplicatii directe, vizibile, si cazurile de "posedare" ale indivizilor care intra intr-o scoala (de obicei americana) si-si impusca aleator colegii, ale celor care se autodetoneaza in spatii publice, ale "teroristilor" ISIS etc..!? :-(

Culianu poate ajunsese sa deranjeze aceste "ape"..
"Mintea intuitiva este un dar sfant si mintea rationala este servitorul fidel. Noi am creat o societate care onoreraza pe servitor si care a uitat darul." Albert Einstein

abyss

#352
Am citit topicul avand cateva zile libere, lux pe care mi l-Am rezervat cu deja multa vreme in urma...
   Pana in acest moment îmi apar 2 variante finale provizorii :)
1. A fost ucis.
2. Nu a fost ucis.

La pct 1 motivul ar fi fost pierderea formulei matematice de intelegere si manipulare a realitatii , formula mostenita (probabil masonic) de la tatal sau. Pierdere sau furt . Aici cred ca specialii romani au intrat in posesia ei , carate dischetele cu televizorul.... si mesajul "nu mai (ai) vin"... sau ti-am luat "vinul"/rez.,munca... mă rog, mesaje criptice de-ale românilor. Dar poate asa se explica de ce nu am fost zorabiti? Sau de ce băieții nostri sunt asa deștepți de se calcă pe degete in propria ograda pe sticlele cu vin?
Si a plătit cf uzanțelor masonice.

La pct 2, dupa "pierderea" materialelor.....a fost bagat la adăpost omul fiind (poate) specialist de prea mare valoare si era deja hartuit cu amenintari prea serioase. Asta explica toate ciudățeniile si neconcordantele din ziua atestatului.

Cand ajungem domnule Grifon la Eros....si Magie?
   

fiulploii

Dupa părerea mea e vorba de un set de ecuații sau formule matematice iar acestea nu ii spuneau nimic posesorului . Avea cutia insa nu știa sa o deschidă si astfel a inceput sa tatoneze diverse aplicând metoda 'bâjbâirii'. Posibil ca aceste formule sa poată fi puse sub forma de matrici iar de aici încolo ne afundăm ușor in algebra booleană pt a fi un instrument AI - ma refer la potențiala existența a acelor formule.

    Avea deci omul o comoara , devenise conștient de valoarea ei si nu știa cum sa profite de ea. Poate îi era lene, poate îi era teamă ori poate nu se încadra cu profilul său psihologic sa se folosească in vreun fel de ceea ce deținea . Eros si magie in renaștere ca si celelalte cărți denota in opinia mea doar un teoretician ce urăște practica iar pt asta, practica a venit sa-i dea o prima si ultima lecție.

   Nimeni nu este de neînlocuit așadar cred ca inscenarea morții poate fi exclusă.

abyss

Unii cateodata in anumite momente sunt chiar de neînlocuit in timp ce restul pot fi de cele mai multe ori doar interferențe de umplutura.


abyss

Citat din: fiulploii....................(...) denota in opinia mea doar un teoretician ce urăște practica iar pt asta, practica a venit sa-i dea o prima si ultima lecție.

   Nimeni nu este de neînlocuit așadar cred ca inscenarea morții poate fi exclusă.
Cam cinic Magister.... mergând pe logica ta atunci l-au omorât securiștii , aia de l-au pus acolo fiindca se schimbau deja rețelele si antenele. De ce? Poate că cineva care gandea la fel ca tine si care a ajuns între timp sa aibe carti de neînlocuit a dorit sa isi șteargă trecutul. Asa ca nici nu prea mai contează acum decat opera scrisa de catre acest intelect de exceptie. Pentru cine e interesat, evident. 
   Cu multi ani in urmă ajunsesem la o parere asemanatoare cu a ta Magister, si i-am cam azvarlit cartile inapoi un biblioteca. Am sa il recitesc , poate timpul mi a șlefuit mai tare optica.... si dioptriile.

Grifon

Citat din: abyss din  12 Iulie 2017, 18:12:31
Am citit topicul avand cateva zile libere, lux pe care mi l-Am rezervat cu deja multa vreme in urma...
   Pana in acest moment îmi apar 2 variante finale provizorii :)
1. A fost ucis.
2. Nu a fost ucis.
La pct 1 motivul ar fi fost pierderea formulei matematice de intelegere si manipulare a realitatii , formula mostenita (probabil masonic) de la tatal sau. Pierdere sau furt
În primul rând, te felicit, dle @abyss, ptr.răbdarea de a citi, in intregime, acest lung (și controversat) topic.
În al doilea rând, subscriu la ideea "formulei". Culianu se străduia, intr-adevăr, să elaboreze o paradigmă unificată, incluzând un straniu melanj de magie, religie si manipulare psiho-socială, pe care îl dorea prins în algoritmi matematici (chiar cibernetici).
Și, da, cred că în acest efort a combinat, neîndoielnic, si cunoștințe mai vechi, moștenite pe filieră paternă de la nucleul junimist-masonic al secolului XIX.
Citat din: fiulploii din  12 Iulie 2017, 18:48:34
Dupa părerea mea e vorba de un set de ecuații sau formule matematice iar acestea nu ii spuneau nimic posesorului . Avea cutia insa nu știa sa o deschidă si astfel a inceput sa tatoneze diverse aplicând metoda 'bâjbâirii'. Posibil ca aceste formule sa poată fi puse sub forma de matrici iar de aici încolo ne afundăm ușor in algebra booleană pt a fi un instrument AI - ma refer la potențiala existența a acelor formule.

   Avea deci omul o comoara , devenise conștient de valoarea ei si nu știa cum sa profite de ea. Poate îi era lene, poate îi era teamă ori poate nu se încadra cu profilul său psihologic sa se folosească in vreun fel de ceea ce deținea . Eros si magie in renaștere ca si celelalte cărți denota in opinia mea doar un teoretician ce urăște practica iar pt asta, practica a venit sa-i dea o prima si ultima lecție.

   Nimeni nu este de neînlocuit...
Și la asta, în bună parte, subscriu. Era - sunt aproape sigur - încă în faza de "bâjbâieli". Și, da, nimeni nu e de neînlocuit, mai ales în era actuală, a computerelor.

Furtul dischetelor își găsește, prin prisma "paradigmei", o explicație suficientă - chiar de se mai căutau si alte lucruri prin arhiva sa (mai seculare).
Însă nu mă pot abține a sesiza o stranie coincidență cu Mihai Eminescu. În foarte misterioșii săi ultimi ani de viață (de la prima "criză de nebunie" si până la deces), Eminescu a făcut demersuri repetate (si inutile) de a-și recupera schițele, proiectele - ce umpleau, efectiv, o ladă. Încercările sale s-au lovit constant de refuzul lui Titu Maiorescu - "nasul" nucleului junimist - masonic mai sus amintit.
Nu cred că în acel cufăr se aflau doar rime-nperecheate.

Grifon

Referitor la frumoasele dumitale cuvinte, dle.@Xanadron (pe care le citez doar prin copiere, topicul celălalt fiind blocat):

P.S. Deocamdată repet doar cu toată răspunderea că thread-uri precum Detectivi din spatele tastaturii depășesc cu mult - deși doar pe felie abstract-ideatică, doar RUFOn n-are capabilități operative - nivelul analizelor unor experți în descuscutarea ghemelor de date cunoscute ori doar deduse-n cei 26 de ani trecuți. Vorbesc nu de JE însă, fiindcă alți colegi au dovedit poate și mai multă ingeniozitate-n deducții, fie ele aparent fantezist ramificate.
Oi veni deci și cu argumente - solide, evident, chiar cu riscul de-a fi (din nou) bănuit că postezi nu doar sie.și, :-D redutabilule coleg @Grifon (n.b. - te-am propus și pt. cooptarea-n Dep. Zero, chiar dacă și asta-i doar o altă aiureală simbolică, cu utilitatea ei totuși - măcar pentru gimnastica neuronală, care-s convins în continuare că trebuie să rămînă scopul esențial al oricărui FORUM.)


...pot spune că ai întru totul dreptate - din frământarea minților noastre a ieșit la ivealâ căte ceva -chiar de nu am reușit  (deocamdată) decăt să "zgâriem coaja" enigmei.
Despre bănuielile c-aș posta sie-mi....hahahaa ! Dacă la început mă cam nedumereau, in cele din urmã au sfărșit prin a mă amuza - așa încât le iau ca bonus ludic. Nu mã prea dau eu în vânt după cei de p-acolo, dar, de mã forțez un pic, aș putea lua bãnuielile ca si compliment...

Privitor la propunerea de care zici (cea cu misterioasa "echipã 0"), țin să precizez cã mă onorează - si chiar țin a-ți mulțumi, pe aceastã cale. Totuși, să mai avem ceva răbdare, până ne lămurim mai bine cu una-alta...
Eu, unul, nu știu despre restrănsul grup decăt că generează ardente controverse (e drept, predilect din partea...non-membrilor...hahaha !) si nici nu cred că-mi trebuie neapărat vreo apartenență mai tainică (deși onorantă, reiterez) - de vreme ce oricum stau la dispoziția oricui cu pãreri /cunoștințe/deducții (deigur, în limita timpului si a cât mă duce capu' !)
Totodatã, cred cã noțiuni ca " forum" / "agora"  arată, prin definiție, deschidere, si nu prea "pușcă" cu recluziuni exclusiviste. E mai bine - cred - ca discuțiile sã fie în beneficiul tuturor - astfel mai diminuându-se, considerabil, suspiciuni sau controverse precum cele ce tot "bântuie" în preajma elipticei "echipe 0"

Grifon

Am mai găsit un articol pe Net, apărut după analizele noastre din anul trecut (mai precis octombrie 2016).
Materialul e de pe SpyNews și explică, oarecum generalist, felul in care au lucrat pistele cei de la FBI. Nu aduce multe noutăți, dar indică totuși cãteva aspecte pe care nu le știam.
1)  Asigurarea de viață fãcută de IPC, ìn valoare de 150.000 $ nu era în beneficiul logodnicei Wiesner (așa cum s-a scris prin alte articole). Asta o scoate de tot din suspiciuni pe tipă (care, suspiciuni, erau oricum cam forțate) însă ridică întrebarea : în beneficiul cui era, totuși ? (asta nu se menționează)
2) Ultimul telefon dat de Culianu, în Columbia (în ziua morții) se pare că era, cu adevărat, a unui boss din sfera drogurilor (element pe care doar l-am bănuit) - iar aspectul poate fi legat de posibila implicare a lui IPC în asemenea....negoț.
3) Însă, dincolo de amănunte, poate cel mai important element din acest articol e următoarea mențiune :
" FBI roagă pe oricine ar putea oferi informaţii privitoare la crima făptuită pe 21 mai 1991, să scrie la următoarea adresă:
Mr. John Fisher PO BOX A-2118 Chicago, IL 60690
"

Ar fi tare dacă le-am scrie, nu ? Mai ales dacă le-am propune scenariile "cuantice" sau "ireale"... hihihi ! Cu "fantasme", entități extra-matriciale, s.a....
http://spynews.ro/actualitate/fbi-implicat-in-cazul-uciderii-unui-roman-celebru-detalii-infioratoare-despre-o-crima-care-a-socat-doua-continente-116084.html