Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Detectivi din spatele tastaturii

Creat de fiulploii, 08 Septembrie 2015, 16:13:11

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 5 Vizitatori vizualizează acest subiect.

fiulploii

Citat din: SLEAH19 din  28 Martie 2016, 18:28:37
Când tu eşti un orbete şi nu prinzi ideia, ţi-o bagă alţii cu forţa, ..iar nu pricepi ... eşti un încuitat, îţi mai livrează nişte chei ... cu, care  să decriptezi ..ce vor ei!

Nu, merci !
Am eu o cheie mai veche, cu ceva filtre personale, un fel de pontoarcă , deschid cu aia:

   De la prima postare a lui Grifon, cel care a accelerat subiectul, prima lui grijă a fost de a fi disculpată securitatea, aşa în mod voit ironic şi să dea cu kk în Pacepa care şi-a dat cu părerea  când a fost întrebat şi a menţionat fără alte dovezi că ..,,asasinatul ..cam poartă semnătura kgb,,  Dovezi canci pentru neimplicarea securităţii, dor glumiţe,  dar ulterior cere dovezi pentru cei care susţin că securitatea are amestec.

   În majoritate postărilor ulterioare, majoritatea postatorilor se întrec în a disculpa securitatea ...erau vai de capul lor, nu ştiau pe ce lume erau, nişte bezmetici,  oricine , da oricine putea să-l asasineze pe Culianu,  extratereştrii, artiştii şi bicicliştii, femeia de serviciu l-a ucis pentru că s-a pishat împrăştiat prin respectiva toaletă, oricine numa securitatea nu ...că nu i-ar fi lăsat FBI-ul , securiştii erau nişte ageamii neputincioşi da FBI-ul  .... eee nişte profesionişti , mai ales ăla care, când a fost întrebat de conexiunile crimei cu organizaţiile româneşti a întrebat ...Unde-i România? 

Ted Anton ăsta a investigat crima pe toate feţele timp de cinci ani, a interogat 200 de persoane de la Iaşi până în Chicago, evident cu mult mai mult decât orice alt detectiv din spatele tastaturii , în final nu a îndrăznit să fie tranşant, a sugerat o conexiune între formaţiuni extremiste şi servicii secrete care şi-ar fi dat mâna la executarea lui IPC.
Ce a păţit pe topicul nostru?
  - ..subţire neică subţire, a fost pus de mainstream să ne prostească .... nu .. nu secu,  nuuu ,  mainstream, mainstream ...batman, batman ...chiar batman&superman lau ucis pe Culianu

Eu spun că securitatea avea/are cel mai mare interes ca asasinatul să rămână un mister, nu mainstreamu, de acest caz pe mainstream îl durea fixu-n-pixu, nu avea interes să-l legendeze/oculteze, securitatea însă, da:

    Mai multe surse, care au preferat să rămînă anonime au comunicat că ,,(Gelu) Voican a ordonat asasinarea lui Ioan Culianu, punînd la treabă trei ofiţeri de Securitate; unul dintre ei lucrase ca însoţitor de bord pe TAROM". Acesta din urmă a fost identificat cu portretul-robot realizat de agenţii FBI.

Rezolvarea unor cazuri crime din spatele tastaturii e foarte interesantă la nivel de discuţie şi unele piste sunt extrem de interesante dar vremea cînd Sherlock Holmes dezlega enigmele din fotoliu a cam apus.

Susţin că asasinarea lui IP Culianu a avut  o natură cât se poate de telurică şi cât se poate de mizerabil demonstrativă comandată de niste oameni mici dar ...nu sunt sigur în procente de astea ..mie-n sută :wink:, citesc interesat  şi ipotezele  astrale  şi toate celelalte dar nu pun botu la excluderea totală a implicării serviciilor secrete româneşti de atunci.

Sper ca într-o zi, un director modern şi responsabil al SRI să dezvăluie cine a ajuns prin conjunctura evenimentelor în poziţia de a ordona asasinarea lui IP Culianu şi în acea zi eu voi pune la dispoziţie ..cenuşa, să văd cine are caracter să şi-o pună în cap.
[/size]

Ganditorul

CitatMai multe surse, care au preferat să rămînă anonime au comunicat că ,,(Gelu) Voican a ordonat asasinarea lui Ioan Culianu, punînd la treabă trei ofiţeri de Securitate; unul dintre ei lucrase ca însoţitor de bord pe TAROM". Acesta din urmă a fost identificat cu portretul-robot realizat de agenţii FBI.

-Adica se cunoaste identitatea lui chiar si de catre serviciile americane care i-au facut frecvent "controlul" la intrarea pe teritoril SUA "in interes de servici"( ca insotitor de bord, fireste ). Si atunci de ce se mai feaca menta si nu se da poza si identitatea individului ... macar asa, ca ipoteza.

Grifon

Da, recunosc mai sus opinia fermă a d-lui @SLEAH19 (ba chiar, nemaivăzând si altceva adăugat, mai c-am crezut că tot domnia sa a re-postat, hahaha !)
Ei bine, întrucât a fost reactualizată prin "păstuire", hai să ne aplecăm puțin asupra acestei ipoteze (nu de alta, dar să nu se creadă că " fentez" eu firul).
Deci, ideea "securiștilor din TAROM" e o aiureală - fiind doar o răstălmăcire a ceea ce a afirmat, la un moment dat, faimosul procuror Dan Voinea.
În fapt, respectivul a spus că, din ce știe el, Poliția Chicago a descoperit "niște foști ofițeri de armată, din Flotila lui Ceaușescu ", care, într-adevăr, deschisesera după '90 o afacere de transport in SUA (camioane)
Deci, Armată, nu Securitate. Și flotila lui Nea Nicu nu era TAROM, să ne înțelegem ! Era doar ansamblul vehiculelor de zbor prezidențiale (avioane + elicoptere + echipaje + protecție).

Si oricum acest " pont" e dubios - însuși Voinea o recunoaște. Vă atașez un interviu dat chiar de dom' prosecutor pe această temă, unde se va putea citi, la "primă mână", despre ce a fost vorba:

http://www.ziarulring.ro/eveniment/culianu-ucis-de-ofieri-ai-flotilei-lui-ceauescu-stabilii-n-sua

Ca să nu mai zic că dom' Voinea, precum știe tot poporu' , a " îngropat" tone de amănunte despre "revoluție" si mineriade. Omu' e expert, poate, dar nu în dezvăluiri, ci în escamotări si diversiuni labirintice (am mai scris asta pe aici, dar văd că degeaba...)

Și, dacă tot veni vorba, eu nu dau nici 3 parale pe Securitate - darămite s-o mai și apăr ! Dar, totuși, să ne ținem cât de cât de adevăr...

fiulploii

Cert este ca a devenit incomod la un moment dat , din cauza mai multor factori si nu ar fi exclus ca x sa fi vorbit cu y care il cunoștea pe z ce l-a angajat pe W pt un anumit job.
Si cu asta urmele s-au acoperit perfect mai ales daca W a avut apoi un accident. Principiul dominionului  :lol:

Deși cred ca ii dăm o importanță mai mare decât a avut si Culianu a fost doar o victimă colaterală - părere nesusținută de nimic, doar o impresie.

Grifon

Citat din: fiulploii din  29 Iulie 2017, 11:28:28
Deși cred ca ii dăm o importanță mai mare decât a avut si Culianu a fost doar o victimă colaterală - părere nesusținută de nimic, doar o impresie.

Ce-i drept, un timp m-am gândit și eu că poate dăm o importanță prea mare. Dacă, să zicem, n-ar fi fost cercetările sale în sferele absconse, si ar fi fost, de pildă, un simplu muzician sau critic de tablouri, aș fi dat poate și eu din umeri, acceptănd fără bătaie de cap varianta de victimă ...colaterală.
Însă aici, precum s-a trecut în revistă, avem foarte multe elemente care ridică - nu doar semne de întrebare - ci și borne de interes. Cãt de departe ajunsese cu cercetările ? Câți îi vânau documentația (inclusiv cea moștenită de la Eliade ?) Care era sfera de intersecție a grupărilor cu care cocheta ? Sau, mai adânc, cât de mare era intersecția dintre "lumile" pe care le exploara ?
Acestea sunt elementele ce dau însemnătate cazului. De altfel, cum vom mai putea observa dacă analizăm si activitatea altora (cunoscuți / discipoli) sau chiar a logodnicei sale (actualmente prinsă în programe ample de inginerie socio-religioasă), moștenirea sa este intens utilizată practic (a se citi, de ex, lucrarea sa, "Religie si Putere").

Una peste alta, e o speță din care, indiferent de soluționare, se pot trage multe învățăminte...

Grifon

Să aprofundăm totuși interesantele alegații emise de dl. general / procuror Dan Voinea.

Precum se mira si dl @Gânditorul, dacă americanii aveau repere clare despre cine erau acei ofițeri români, ce i-a împiedicat să-i prindă ? Sau măcar să-i dea într-o urmărire profesionistă ?
E inadmisibil să concepem că, având atâtea date despre ei (că erau 3, că lucraseră la flotila prezidențială, că în 1991 aveau firma de transport în Chicago, etc) detectivii americani au lăsat-o așa, "baltă", pur si simplu ! Mai ales că-i stabiliseră si ca autori ai amenințărilor (unora din ele) făcute asupra lui IPC la reuniuni ale diasporei !

Privind mai atent declarațiile d-lui procuror Voinea, vedem însă că americanii nu au făcut comisie rogatorie în România. Până si el se miră (nu știu cât de sincer). O "întoarce" cum că, poate, s-ar fi "blocat" la Ministerul Justiției - dar asta e o idee de-a dreptul puerilă.
În primul rând, ptr.că nimeni din România n-ar fi îndrăznit să ignore o asemenea cerere de la americani.
În al doilea rând, fie si dacă (prin absurd) ar fi îndrăznit, ambasada SUA ar fi forțat un feed-back  (mai ales că asemenea proceduri implică obligatoriu răspuns, prin convenție - chiar dacă răspunsul e doar "n-avem !", hahah ).
În al treilea rând, dacă americanii ar fi văzut că nu există cooperare bilaterală, ar fi putut folosi si intermedierea Interpolului (iar ãia ar fi dat suspecții în urmărire...globală, unde si azi s-ar mai fi aflat, de se pitulau, să zicem, așa bine)

Deci adevărul care transpare e că americanii nu au solicitat date la București. Poate că firul era doar ipotetic, prea fragil pentru fundamentarea procedurlor, sau poate, între timp, s-or fi lămurit că pista e irelevantă (fiind valabilă doar ptr.acele amenințări, nu și ptr. asasinat).

Părere întărită și de faptul că doar presarii din Chicago au adulmecat această pistă (FBI-ul nereluând-o, deși în anii '90 aveau birou de cooperare si la Moscova...).

Grifon

Într-adevăr, domnule @Guest, până si Briciul lui Occam ne-ar sili a credita mai degrabă ipoteza "trântirii" anchetei, decât o fabulație prea pripită înspre paranormal.
Dar ne-ar fi imposibil să-i "anchetăm" pe anchetatori. Iar dincolo de imposibilitate, mai rămân si chestiunile bune, chiar reale, descoperite de cei care au făcut cercetarea - caci nu s-a efectuat chiar "la plesneală".
Poliția Chicago chiar si-a bătut capul - am mai zis-o. Iar dacă li s-ar fi cerut/sugerat "batistă pe țambal", cum de FBI a redeschis cazul, cam la 3 ani distanță ? Unde se află insidioșii care au "șmenuit" ancheta, printre "curcani" sau printre "federali" ?

Oricum, pentru a-mi lămuri mie însumi unele neclarități (care țin si de concluziile Poliției Chicago legate de probabilitatea ca asasinul să fi fost un stângaci), voi efectua în zilele următoare o încercare (nouă) de reconstituire a momentului (am mai făcut una anul trecut, dar insuficient de edificatoare).
Voi enunța concluziile la care voi ajunge.

Grifon

#382
Anul trecut, de 1 aprilie, dl @fiulploii, într-un demers lăudabil, afirma că:
Citat din: fiulploii din  01 Aprilie 2016, 20:15:51
Doar așa de chestie, am găsit azi niste cabine de wc cu perete despărțitor care nu este până in tavan si in plus nu mai era nimeni in zona  :lol: Repede Am intrat intr-o cabina, am închis ușa cu zgomot, am lăsat capacul jos -fără zgomot- , M-am urcat pe vasul de wc si de aici devine interesant  :lol:
  Am 1,80m înălțime peretele despărțitor este la o oarecare distanța deci a trebuit sa stau înclinat , sa dau brațul peste perete , sa întind mâna si sa tintesc imaginar un cap al cuiva aflat Așezat pe wc .
  "Cu precizie chirurgicală" cică zice raportul poliției ca s-a tras . Asta inseamna ca trebuia sa tintesc precis, fără zgomot si in plus sa țin mâna astfel încât traiectoria glontului sa nu fie oblica prin craniul victimei . Mno, dificil pt mine, am făcut zgomot , era sa alunec  :lol: câtdespre țintit chirurgical ce sa mai vorbesc . Clar sunt teoretician amator din spatele tastaturii .
I-am răspuns atunci, în completare, că:
Citat din: Grifon din  01 Aprilie 2016, 20:36:31
D-le @fiulploii...tare ! Și eu am făcut, acu' ceva zile, un experiment similar, rugând um amic să stea "planton" la intrare ! Haahaaahaahaaahaaa ! Doamne, unde ne duce detectivistica asta ! Haaahahaa !

Concluzie - nici mie nu prea mi-a ieșit (fiind doar cu 1 cm. mai inalt ca d-ta). Totuși, cumva posibil era (aici depinde f.mult de inaltimea despărțiturii, asta e clar !). Eu am folost si un laser d-ala ieftin, roșu, ca să mă "benoclez" la  posibile traiectorii (doar ai remarcat că și pe mine m-a frământat mult poziția, incă din primele postări).

Iată ce am mai descoperit: e adevărat că trăgătorul era stângaci ( altfel, ori din buda stângă, ori dreaptă, nu putea face așa traiectorie). Stangaci are sens (cocoțat in buda din dreapta victimei). Glontele intră in partea dreaptă / spate a capului lui IPC, si iese, corect, față/stânga - cu conditia OBLIGATORIE ca victima sa fi stat f.aplecată (cam nefiresc, dar nu exclus)......
Considerând că, pe bună dreptate, experimentele n-au fost întru totul edificatoare, am rămas preocupat de problema înălțimii ce trebuia surmontată, precum si de concluzia polițiștilor că făptașul era stângaci.
Ca urmare, încercare nouă - prinzând un prilej favorabil (hihihi !)
De data asta am luat în calcul un element nou : rezervorul toaletei. Dacă era din cel plasat jos (cum bănuiesc) urcarea pe el i-ar fi adus făptașului un plus de minimum 30 cm (poate si mai mult), permițându-i astfel o mai bună vizibilitate, precum si extra-spațiu de manevră.
Așadar, am pus si eu piciorul pe rezervor (cam cu frică, deh, să nu fac vreun pocinog, hahaha !) și astfel m-am regăsit în prezumtiva postură a ucigașului.
Atât din rațiuni de echilibru, cât si ptr. a nu presa prea tare cu greutatea pe rezervor, am ținut doar un picior acolo - celălalt lăsându-l suspendat în aer. Ca să nu cad, a trebuit să mă prind cu mâna de peretele despărțitor, reusind astfel să obțin o poziție destul de stabilă.
Hait ! Abia după această mică echilibristică mi-am amintit că amprentele ce s-au găsit erau tocmai pe marginea superioară a peretelui despărțitor - ceea ce mă indreptățește să cred că, asemeni polițiștilor americani, am făcut o reconstituire bunicică...
Așa s-au convins și că asasinul a tras cu stânga. Nu doar că, probabil, amplasamentul cabinelor l-a silit la asta, dar si aliniamentul digital al amprentelor indica mâna dreaptă. E drept, faptul ca a tras cu stânga nu implică, obligatoriu, să fi fost stângaci, dar judecând si precizia focului e greu să credem altceva...

Atașez si o mică schiță realizată de mine, ce indică aproximativ cum ar fi putut arăta momentul (cu mențiunea că, fie si de-ar fi fost cabinele pe latura opusă, tot așa ar fi arătat treaba - în "oglindă").

Grifon

Mai răsfoind extrase din cartea - investigație a lui Ted Anton, am remarcat o ciudățenie, demnă de contextul ce a constituit fundalul vieții lui Culianu.
Conform celor descoperite de Anton, la cca.un an de la crimă (prin 1992) un cuplu ce trăia în Chicago (David și Sandy Jedlika) au început să aibe niște experiențe...paranormale.
Mai exact, David (soțul) a început să vorbească prin somn, ca și când ar fi fost posedat de un...spirit. Bâiguielile sale aveau legătură cu IPC, dar nici el, nici nevastă-sa, nu aveau vreo legătură cu el (nici nu știau că existase).
Aprofundând cercetările (adică trăgându-și soțul de limbă când dormea, hahahaa !),  Sandy Jedlika a aflat cine a fost IPC, și a vrut să descopere mai multe. L-a întrebat pe "spirit", zis "Jessie"(?!?) cine a fost ucigașul, iar șugubățul duh ar fi răspuns că "nu știe nume, dar că au fost patru executanți, și mai mulți planificatori".
Întrebat consecutiv " de ce", năstrușnicul duh ar fi zis (citez din originalul în engleză): "because he talked bad about the old country".

Tare, nu ? Iar ca să fie și mai tare, Ted Anton are revelația că David Jedlika ("medium"-ul) era născut în aceeași zi cu IPC (5 ianuarie) - dar nu specifică dacă și același an.

Măi să fie ! Ghiduș tare "spiritul Jessie", sau mai ghiduș " romancierul - policierul" Ted Anton ?

(atașez doar unul din link-urile ce indică bizareria.    http://articles.chicagotribune.com/1997-01-05/entertainment/9701050103_1_ioan-culianu-secret-police-unsolved-mystery/2 )

Xanadron

Interesant - sau mai ales entertaining de fapt - episodul confabulărilor somnambulatorii :lol: Jedlika-iene.
Zic asta fiindcă, din rarele-mi sporovăieli astrale proprii - și alea doar subiectiv... certificabile -, *spiritele* ori știu tot (ce/cum/cînd/cu cine implicat s-a întîmplat ceva), ori nimic. Implicit mă pot înșela, iar interludiul lui Ted Anton poa să aibă o anume relevanță, fie ea vagă.

Că tot intrai p-aici, aș mai puncta o ipoteză (la fel de vag-probabilistică) conexă cu ultimul telefon dat de IPC chiar din biroul lui înainte să meargă la buda fatidică - sunatu-n Columbia, evident - la un nr. tel. greșit zice-se; în fine, detaliile-s undeva prin topic pentru nou-veniți.
   Fără să exclud deci complet ipoteza (și mai teoretică) a negoțului ierbivor :-D  în care s-ar fi implicat IPC, e suficient să fi văzut filmoace tip *Quantum Of Solace* (un 007 cu scenariu ceva mai cinic-sincer ca altele apropo de adevăratele scopuri ale serviciilor... de ceai/cafea etc. 8-)) ca să deducem că South-America nu-i doar terenul traficării (unor) droage.

Fiindcă p-acolo-i și zona unde supraviețuiesc pare-se (încă) niște ex-supermani non-umani :-) cu tărtăcuțe alungite (v. Paracas Longheads topic), implicați - tot încă și tot pare-se - de milenii bune în poziții de admini ai (nu-doar-video)-game-ului pe cît de global, p-atît de parșiv actual.
Nu-i vb totuși de șamani, deși unii șamani bolivaro-columbo-peruani susțin că au (încă) unele contacte cu ei.
...De ce n-ar fi avut și cu inițiați ca IPC însă?
Aista-i așadar întrebarea - care merită măcar pusă, chiar dacă orice răspuns la ea pare SF - deocamdată.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

fiulploii

IPC nu cred ca a fost initiat . Cred ca a zgariat doar la suprafața pe cont propriu.
Parerea mea...

Grifon

Citat din: Xanadron din  12 Februarie 2018, 11:11:15
Interesant - sau mai ales entertaining de fapt - episodul confabulărilor somnambulatorii :lol: Jedlika-iene.
Zic asta fiindcă, din rarele-mi sporovăieli astrale proprii - și alea doar subiectiv... certificabile -, *spiritele* ori știu tot (ce/cum/cînd/cu cine implicat s-a întîmplat ceva), ori nimic. Implicit mă pot înșela, iar interludiul lui Ted Anton poa să aibă o anume relevanță, fie ea vagă.
Bine punctat.
Teoretic, un "spirit" e o ființă transdimensională (accesând minimum 4D, dacă nu și mai mult). Având ca proprietăți imaterialitatea și/sau atemporalitatea, unei asemenea entități nu i se pot pune barierele obișnuite....încarnaților, așa că ar putea cunoaște orice secret intra-matricial.
Mai e, tot teoretic, posibilitatea ca o asemenea entitate să știe, dar să nu aibă voie a spune (întrucât și în multi-D sunt legități / autorități, nimeni nefăcând ce-l taie capu').

Totuși, acest "Jessie" pare mai degrabă a-și da cu presupusul, bâjbâind. Nici nu cunoaște, nici nu zice:  "bre' vă dau așa, indicii, că mă belesc ăștia de mă amestec aiurea ". Deci....dubios (chiar dacă mai rămâne varianta, cam șubredă, să fi fost un spirit șotios, cam inferior ca esență, ce doar se distra speriind niște nătăfleți).

Interesantă totuși inserția cu David Jedlicka având aceeași dată de naștere. Teddy ăsta nu dezvoltă ideea subiacentă, dar o pot face eu, apelând la propriile cunoștințe astrologice. Căci da, o persoană cu o zi de naștere identică presupune o compatibilitate psi de minimum 30% (putând urca spre 60-70% dacă e vb. si de același an, ba chiar și la 100% de coincide și minutul ori locul - precum în cazul gemenilor).
Deci, da, IPC ar fi putut să-și caute un " vehicul mediumic" în cineva cât mai apropiat ca "amprentă astrală. Dar...hm...duhul din șotie nu zice c-ar fi IPC (chinuindu-se ca P.Swayze în filmul Ghost), ci se recomandă a fi un oarecare Jessie...
Tare mă tem că Anton, dornic a-si face cartea mai savuroasă (implicit mai vandabilă) a " glazurat" povestea cu acest pseudo-intermezzo astral (nu de alta, dar rezonează strașnic cu "Out of This World", ultima carte a răposatului).

Grifon

Am fost curios să găsesc o relatare "la cald" a contextului crimei, fără distorsiuni si răstălmăciri aduse de intermedieri multiple sau preluări trunchiate.
Ca urmare, am tastat "Chicago Tribune 22.05.1991 Culianu, si am găsit relatarea de a doua zi, asa cum au perceput-o reporterii.
E interesantă, întrucât include si primele opinii (chiar daca gresite) a detectivilor care au ajuns la fața locului (ba se si menționează că, de la găsirea lui IPC si până la venirea " curcanilor", peste 25 de persoane s-au învălmășit în baia aceea....deci, urmele....se cam vânzoliseră).
Merită citit, în primul rând că e un material autentic, si în al doilea rând pentru că e o alfernativă la relatările, cam pișichere, din cartea lui Ted Anton.

http://articles.chicagotribune.com/1991-05-22/news/9102150722_1_wound-casing-ioan-culianu

Grifon

Ei, iată că s-a întâmplat și asta !
După 27 de ani de tăcere, marele și tarele FBI binevoiește să declasifice, parțial, dosarul Culianu.
În urmă cu cca. 4 luni (29 martie 2018), federalii au scos din arhive 489 de pagini ale investigației - aspect care reprezintă o premieră.
Deși m-am pus pe citit, chiar cu interes, m-am lovit de un lucru ce era de așteptat. Dezvăluirile sunt cenzurate, conform legislației și regulamentelor de instituție, pe principiul need to share.
Sunt radiate multe repere concrete (identități, locații, modalități de obținere), fapt ce face ca lectura (sincopată) să fie în bună măsură frustrantă.
Și nu se vor găsi în aceste prezentări răspunsurile mult-așteptate. Enigma, evident, nu a fost rezolvată - dar se poate deduce din dezvăluiri că FBI si-a bătut capul, cazul nefiind dat "sub preș".
Se pot descoperi amănunte interesante din anchetă. Ce piste au urmărit, cât de aprofundat...precum și motivele pentru care multe din ele s-au...înfundat.
Declarații, mostre olografe, conexiuni....una peste alta, un pachet destul de interesant.
Combinat cu aspectele din investigația Chicago P.D., acest raport ne pune binișor în temă cu ce s-a făcut (concret).

https://newsromania.net/anchete/dosarele-fbi-asasinarea-profesorului-ioan-petru-culianu/

Dar...hm...ce le-o fi venit să deschidă " robinetul"? Că doar nu din cauza curiozităților noastre forumistice ?

al_pacino

Si totusi, daca IPC a fost colaborator al Securitatii? Cine putea pleca la studii peste hotare inainte de '89, daca nu semna in prealabil pactul cu "diavolul"? Uitati-va un pic doar la inaltii prelati ai BOR, cati au studii pe afara in perioada respectiva. Toti au fost securisti. Nimeni nu putea pleca afara de capul lui la studii universitare sau postuniversitare. De altfel, daca-mi aduc aminte bine, chiar citisem pe undeva ca exista in arhivele securitatii o nota informativa a lui Culianu asupra lui Eliade, care dateaza de prin 1985. In acest context, putem intui o razbunare a securitatii asupra fostului lor colaborator, cu atat mai mult cu cat acesta intuise mascarada fostilor comunisti si securisti de rang secund, care preluasera intre timp fraiele puterii la Bucuresti. Si daca IPC gasise cumva o metoda de a virusa programele avansate de manipulare prin care iata, aceiasi comunisti si securisti si urmasii lor, tin captiva aceasta tara, chiar si ACUM, dupa 30 de ani? Asadar, asta mi se pare cea mai plauzibila varianta. Singura nelamurire consta doar in modul practic in care IPC ar fi putut da peste cap masinaria de manipulare de sorginte sovietica...