Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Transumanismul - binefacere ingereasca ori ispita diabolica?

Creat de Xanadron, 23 Septembrie 2014, 09:57:24

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

fiulploii

Aşa ca o parere de sambata: când omul va "însufleți" masina atunci nu se va mai putea vorbi ca omul foloseste masina ca o extensie a sa si nici ca masina foloseste omul ca o extensie a ei ci va fi o altă specie. Asta daca simbioza va fi totală.
    Cam la fel văd problema acum cu necesitatea acomodarii platformei de operare cu "draivărele" corpului fizic după trecerea celor 9 luni necesare cresterii si " formatarii" fizice umane. Cateodata, de fapt oricand - psihologia si psihiatria au demonstrat; sistemul poate fi resetat sau/si reformatat cu o noua ,personalitate' . Datorita sa zicem, erorilor sistemului antivirus avem ceea ce unii numesc personalitate multipla sau posedare.
   Prea mecanicist zis? Poate dar e pe intelesul tuturor.

mr

Omul-masina cred ca este un deziderat impotriva scopului initial pentru care a fost creat omul.
Binenteles, traim vremuri in care nu ne mai aducem aminte, insa chiar si asa, ideea acestei mixari e una nefireasca, cu incompatibilitati evidente (atat pentru materialul biologic cat si pentru ceea ce-l anima). Nu cred ca reprezinta urmatorul pas spre progresul a ceea ce inseamna umanitate, in sensul ei profund. Tehnic e un progres, dar nu spre folosul scopului initial. Poate doar pentru satisfacerea unor pofte...

Iar de cat de benefica poate fi, nu cred ca ne mai putem imbata cu apa rece, radiografiind societatea umana din ultimile doua mii de ani, cel putin... :rainbow:
"Mintea intuitiva este un dar sfant si mintea rationala este servitorul fidel. Noi am creat o societate care onoreraza pe servitor si care a uitat darul." Albert Einstein

Xanadron

Dictatura AI :evil: se instalează insidios și-n bucătăriile noastre - unde se preconizează că-n curînd frigiderele, cuptoarele etc (și polonicele cred :-D) vor urma algoritmuri independente de voința noastră.
...Dar dependente de a cui? - Citiți și vă cruciți (inclusiv pe HPE.com și alte linkuri recomandate).
- n.b. Evident că adepții *progresului* prin H+ nu se vor cruci deloc.

https://www.naturalnews.com/2018-03-22-future-food-services-may-control-what-you-eat-food-prescribed-by-doctors.html

P.S. @fiulploii: Am zis *deocamdată* fără comentarii, deci urmează și ele - deși ale voastre (inclusiv a lui @mr, concisă dar la obiect) au fost f. interesante, postarea stimabilului @StarDust merită ceva mai amplu... chiar dacă inutil, fiindcă pariez că va rămîne *pe metereze*.
Nici vorbă de temeri așadar - de fapt mă și miră temerea ta că m-aș (mai) putea teme de ceva/cineva, după atîtea călcări în străchini p-aici.  :lol:
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

kandaon

Cred ca ideea asta transumanista e cu doua taisuri. Poate ajuta omul dar in acelasi timp eu m-as uita si la conceptul din serialul Westworld.

Si anume crearea unor "roboti" umani care sa fie folositi de la diverse munci si servicii pana la personaje realiste in tot felul de scenarii (aici se poate imbina si cu teoria cu matrixul sau universul ca simulare pe calculator) in care niste oameni cu posibilitati se relaxeaza jucandu-se de-a cowboy-ii si indienii, dacii si romanii sau mai stiu eu ce perioade istorice ori lumi fantastice, si unde e permis orice (inclusiv violuri si torturi si pana la crime in masa), pentru ca nu e vorba de "fiinte adevarate". Un joc de calculator transpus in realitate si in care actionezi fizic, mult mai realist decat in fata unui ecran in care doar apesi pe butoane pentru a actiona un fel de avatar ori personaj virtual

Sigur, poti folosi tehnologia pentru a imbunatati corpul uman, dpdv fizic (forta, rezistenta in anumite conditii, sanatate), al unui anumit tip de inteligenta (un computer cuplat la creier poate aduce un plus in anumite situatii), prelungirea vietii etc. Nemurirea e o dorinta straveche a omenirii.

Dar la fel de bine poti creea cu aceleasi tehnologii niste fiinte precum "robotii" din Westworld, pe care sa le controlezi prin intermediul tehnologiei si care sa-ti satisfaca toate dorintele, sa fie servitorii perfecti, de la soldati la prostituate, de la ingineri la muncitori, de la doctori la agricultori si orice alte roluri. Ori unii vor folosi pur si simplu transumanismul ca o metoda de a deveni superior oamenilor "de rand". Exista insa organisme biologice, organice, inclusiv pe Terra, care sunt considerate functional nemuritoare (daca nu sunt ucise accidental ori sufera nu-s ce boli) si care pot folosi ca baza sau idee de pornire pentru un "transumanism" biologic, in care corpul fizic uman sa fie imbunatatit tot prin metode biologice (inclusiv prin inginerii genetice la nivel de ADN).

Desi ma gandesc (mai mult ca si fantezie acum) ca unii, undeva, candva (civilizatii hiper avansate) la un anumit nivel sunt probabil capabili sa-si transfere sufletul/constiinta in orice trup (si lume/univers) si au depasit faza transumanista a combinarii biologicului cu tehnologia ne-biologica/anorganica pentru a dobandi un avans exclusiv in lumea materiala. Astia actioneaza deja nu doar la nivel material ci si energetic si informational

La urma urmei nemurirea poate deveni un pic plictisitoare la un moment dat asa ca astfel de fiinte ar putea folosi universul or l-ar putea adapta (sa nu zic crea) ca pe un camp de distractii in care interactioneaza cu, si folosesc tot felul de fiinte (sa nu zic personaje) mai mult sau mai putin autonome sau independente (pentru a produce si ele ceva original ori neasteptat pentru a surprinde si imbogati experienta desi probabil majoritatea ar fi setate sa actioneze dupa anumite modele) in tot felul de scenarii si peisaje si nivele si perioade de timp.

Unora dintre acestia, de la un anumit nivel, e posibil sa nu le placa insa o upgradare necontrolata a oamenilor, daca e sa ne uitam la ceva scrieri antice, inclusiv biblice, cand ingerii s-au cuplat cu oamenii si copiii lor erau deja ceva mai presus de oamenii "simpli" asa ca s-a dat "delete" si s-a inceput cu o noua omenire (aici TVM are teoria lui despre motivul aparent ale "stergerii" omenirii)




Grifon

Transumanismul...nici măcar nu este un curent per se. Este doar o emanațe evolutivă a materialismului, un apogeu - ba chiar, în opinia mea, deja o patologie.
Cum bine remarca dl.@kandaon, are legătură cu visul imortalități - adică a fricii de moarte. E o consecință firească a gândirii materialiste, ce-si are coșmarul în fenomenul numit ...deces.
Organe noi...trup nou...totul pentru a amâna (ba poate si anula) inevitabilul. Si pentru ca omul să guste, nestingherit, din tot ce oferă viața -adică...materia.
Una duce la alta, si așa se va dori și înțelepciune fără răbdarea studiului (deh, bagi un soft), forță fără efortul și răbdarea antrenamentului etc...ș.a.m.d.
Ce mare lucru ? Un biceps dublu ? 500 $ ! O cunoaștere a întregii filosofii ? Mai ieftin ! Un chip de Brad Pitt ? Eh...parcă mai mult, da' merită !
Si tot așa...
Până când ? Păi, până ce Supermanii vor fi, desigur, milionarii. Că la trans-săraci....nici trans-boii nu trag.
Și așa se închide bucla - bucla vicioasă.
Că din materialism ce poate să iasă, dacă nu un și mai crâncen....materialism ?

StarDust

Citat din: Grifon din  05 Aprilie 2018, 23:00:26
...
Cum bine remarca dl.@kandaon, are legătură cu visul imortalități - adică a fricii de moarte. E o consecință firească a gândirii materialiste, ce-si are coșmarul în fenomenul numit ...deces.
...

"Bolduirea" din citat imi apartine, si e lucrul de care ma tem cel mai putin. Exista lucruri mult mai rele.
Eu sunt pasionat de tehnologie, si itr-adevar cred ca aceasta e cea mai buna cale pentru noi in drumul de a deveni fiinte "cosmice". Acelasi drum l-au ales primii oameni cand au inceput sa foloseasca prima piatra pe post de arma de atac/aparare, de a folosi materialele din natura pentru a-si face viata mai confortabila , mai usoara.
Ceea ce se numeste "transhumanism", e in opinia mea acelasi lucru dar la o alta scala.
Daca as alege nemurirea sau o durata foarte mare de viata ar fi pentru un singur motiv: explorarea cosmosului, descoperirea a cat mai multor minunatii (poate chiar si a unor lucruri nu foarte frumoase) care n-am nici un dubiu ca se afla in el, in concluzie, pentru cunoastere.
adevarata capcana si problema in folosirea "masinilor" este asa cum am mai scris influentarea in sens negativ a individului care le foloseste. Acest lucru se vede deja. Cel care le foloseste se expune riscului de a decadea atat moral cat si ca nivel de cunoastere, lucru care e deja vizibil.
Daca insa se depaseste acest prag, cred ca nu mai e nici o problema.

În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

uforever

Citate cea mai buna cale pentru noi in drumul de a deveni fiinte "cosmice"

Pentru a deveni fiinte cosmice, asta implica o asimilare la natura cosmosului. Actuala tehnologie in nici un caz nu face parte din natura universului, atata timp cat e intr-o continua competitie. Tehnologia terrana nici macar nu cred ca apartine omenirii, e doar o momeala a anumitor fiinte, pentru a ne atrofia capacitatile, pe care acum le numim supranaturale, paranormale...etc.  Acele capacitati fac parte din fiinta cosmica si din natura cosmosului, aceea este tehnologie umana. Poate ca omul a calatorit sau va calatori in spatiu, dar totul se rezuma doar la o singura dimensiune, printre cele mai coborate, cea vizibila noua. Cu actuala tehnologie ne indepartam de natura universului, cautand doar in exterior, bazandu-ne doar pe ceea ce e tangibil. Stiinta a devenit o religie periculoasa, ne indepartam de lumea invizibila si bagam pe gat tot ce ni se ofera, tot ce e demonstrabil si vizibil. Mintea umana e foarte limitata si foarte poluata, nu poti avea acces la natura universului cu un corp atat de poluat. Acel corp trebuie sa sufere niste transformari, iar acestea se produc din interior spre exterior. Cate dintre gandurile noastre ne apartin? Greu de spus in dimensiunea asta, unde toate entitatile ne pot vedea, dar noi ba. Toti au un ochi aici, pe cand omul bajbaie cautand confortul tehnologic si crezand orbeste in orice e oficial, demonstrabil, stiintific. Nu spune nimeni ca tehnologia e rea, doar ca-i foarte inapoiata si nu va ajunge niciodata prea departe, atata timp cat directia e doar una si este gresita, sa nu mai vorbesc de provenienta. Exista o diferenta uriasa intre cei care creeaza dimensiuni/planete, cei care umbla cu "ligheanele" lor dintr-o dimensiune intr-alta si cei ca noi, ce nu suntem in stare nici macar sa fim stapanii propiilor noastre corpuri. Ce ne-am fi facut fara tehnologie? Uite asta e intrebarea mea...Unde am fi fost acum fara evolutia tehnologica? E doar intelegerea mea de pana acum. Vorba aia, parerea mea!!!

StarDust

@uforever, e un punct de vedere greu de ignorat, si inteleg pe unde bati. Si eu m-am intrebat asta, dar pana una alta pentru mine doar tehnologia e ceva palpabil si promitator. Cand o sa vad si alte cai de a evolua si progresa in universul fizic probabil ca o sa discut de ele. Deocamdata ceea ce vedem, ceea ce ofera tehnologia pare cel mai promitator. Cel putin pentru mine.
Progresul tehnologic evolueaza exponential, tehnologia de maine va putea realiza probabil lucruri care acum ni se par "minuni" sau tin de domeniul fantasticului.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

uforever

Later Edit:
CitatCel care le foloseste se expune riscului de a decadea atat moral cat si ca nivel de cunoastere, lucru care e deja vizibil.
Asta mi-a scapat!!! E viceversa, tocmai pentru ca a decazut moral, le foloseste. Nu poate vedea adevarul clar, asa ca face lucruri fara nici o baza, un inceput ar fi fost moralitatea. Toti vorbesc despre valori materiale, despre valori spirituale, toti creeaza doar pentru binele si confortul omenirii, dar sunt intr-o stransa competitie, oferind ofranda entitatilor ce-i conduc in actiunile lor.
A nu se intelege ca fac pe iluminatul/luminatul  pe aici :lol: :lol: :lol:, e doar intelegerea si simtirea mea, in urma unor experiente. 
asta trebuia sa apara in primul post... :wink:

CitatCand o sa vad si alte cai de a evolua si progresa in universul fizic probabil ca o sa discut de ele.

Esti sigur ca ai eliminat toate posibilitatile? Intreb si eu, nu fac pe desteptul. Eu m-am riscat si am incercat si alte cai. Culmea e ca lucrurile au devenit foarte "fizice" la un moment dat. Toti avem acces la univers, dar calea e grea, deoarece am prins radacini puternice in societatea asta umana. Iluzia e foarte mare, altfel ne-am trai fiecare secunda diferit.


StarDust

Chiar si un individ bine intentionat poate cadea in capcana puterii oferita de tehnologie.
Da, lumea asa cum e acum nu prea merita sa devina o civilizatie cosmica, asa cum am mai scris pe forum, deocamdata suntem doar niste primate inzestrate cu tehnologie.
Peste tot pe unde mergem nu facem altceva decat sa distrugem si sa "ne luam capetele". Exemple la ora actuala peste tot pe planeta.

Nu, nu sunt sigur ca am epuizat toate posibilitatile, dar pe moment, doar tehnologia imi ofera ceva palpabil.

Insa sa speram ca lucrurile se vor schimba. Eu inca mai sper.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

uforever

CitatDa, lumea asa cum e acum nu prea merita sa devina o civilizatie cosmica, asa cum am mai scris pe forum, deocamdata suntem doar niste primate inzestrate cu tehnologie.

Da, dar niste "primate" cu spirite inalte, cu un corp(corpuri) pe care tot universul il ravneste, altfel nu ne-ar mai "incaleca" pe aici. Cat despre tehnologie, banuiesc ca te referi la interiorul nostru(informatie in stare latenta, mesaje, capacitati), caci in exterior suntem demni de mila. Sunt "animale" cu mult mai dezvoltate decat noi, cu o tehnologie extrem de avansata in multiversul asta.

fiulploii

Faine răspunsuri insa vad ca toata lumea "dă" in latura "bicisnică"  a omului. @uforever si @Stardust, puteți renunța la o mână sau la un picior? Ca sa evoluați , nu din alt motiv.
    Cu alte cuvinte, poti renunta la ceva ce face parte din natura umana? Poti sa renunti sa folosesti mana dreapta? Sau piciorul stang?

    Faptul ca proiectam in exterior responsabilitatile " negative" seamana cumva cu ...vai, ce băieți buni si ce fete magnifice ie noi insa maleficii extra sau intra dimensionali ne-au spurcatără si ne-au moleşit cu tehnika....  :lol:

   Nu e ciudat ca uitam: natura nu face nimic inutil sau in plus - explicatie pt atei , suntem facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu - explicatie pt religiosi .
   Adecă, oare la ce ne foloseste " războiniceala" si competitia pe care o manifestam mai mult sau mai putin?
    Dupa parerea mea actuala cand incercam sa anihilam fie latura materiala , fie latura imateriala , ne automutilam.

 

uforever

CitatCu alte cuvinte, poti renunta la ceva ce face parte din natura umana? Poti sa renunti sa folosesti mana dreapta? Sau piciorul stang?

    Faptul ca proiectam in exterior responsabilitatile " negative" seamana cumva cu ...vai, ce băieți buni si ce fete magnifice ie noi insa maleficii extra sau intra dimensionali ne-au spurcatără si ne-au moleşit cu tehnika....  :lol:

Aici nu vorbim despre natura umana postnatala, aici vorbim de natura originara a spiritului uman, asa ca poti renunta la dependente, atasamente formate in timp, dupa incarnare evident, nu am pus la socoteala "bucata" carata de-a lungul incarnarilor. Cat despre maleficii dimensionali, am oferit doar o posibila explicatie, de ce ne interfereaza pe aici. Toata "razboiniceala" si competitia foloseste cuiva cu siguranta, caci de n-ar fi nu s-ar povesti si n-am avea ce cauta in aceasta dimensiune iluzorie, unde unii cauta confortul si fericirea, cand de fapt aici s-ar plati niste facturi si s-ar onora niste contracte.

Grifon

Pe linia celor discutate, o bună completare ar fi trilogia prequel la "Dune", scrisă de fiul lui Frank Herbert (Brian) în colaborare cu Kevin J.Anderson.
Deși fiul nu se ridică, în stil si profunzime, la înălțimea tatălui, merită citită. Se va vedea, chiar din debut, viziunea unui viitor transumanist - demni de urmărit fiind predilect " titanii" si "cogitorii" (ființe ce śi-au translat conștiința în structuri cyber, pentru a se bucura de eternitate).
Se va și înțelege astfel cum a pornit "Jihadul Butlerian", si de ce Herbert ăl bătrân imaginase un viitor...fără machines.

hoinar

Citat din: uforever din  06 Aprilie 2018, 13:56:47
Pentru a deveni fiinte cosmice, asta implica o asimilare la natura cosmosului. Actuala tehnologie in nici un caz nu face parte din natura universului, atata timp cat e intr-o continua competitie. Tehnologia terrana nici macar nu cred ca apartine omenirii, e doar o momeala a anumitor fiinte, pentru a ne atrofia capacitatile, pe care acum le numim supranaturale, paranormale...etc.  Acele capacitati fac parte din fiinta cosmica si din natura cosmosului, aceea este tehnologie umana. Poate ca omul a calatorit sau va calatori in spatiu, dar totul se rezuma doar la o singura dimensiune, printre cele mai coborate, cea vizibila noua. Cu actuala tehnologie ne indepartam de natura universului, cautand doar in exterior, bazandu-ne doar pe ceea ce e tangibil. Stiinta a devenit o religie periculoasa, ne indepartam de lumea invizibila si bagam pe gat tot ce ni se ofera, tot ce e demonstrabil si vizibil. Mintea umana e foarte limitata si foarte poluata, nu poti avea acces la natura universului cu un corp atat de poluat. Acel corp trebuie sa sufere niste transformari, iar acestea se produc din interior spre exterior. Cate dintre gandurile noastre ne apartin? Greu de spus in dimensiunea asta, unde toate entitatile ne pot vedea, dar noi ba. Toti au un ochi aici, pe cand omul bajbaie cautand confortul tehnologic si crezand orbeste in orice e oficial, demonstrabil, stiintific. Nu spune nimeni ca tehnologia e rea, doar ca-i foarte inapoiata si nu va ajunge niciodata prea departe, atata timp cat directia e doar una si este gresita, sa nu mai vorbesc de provenienta. Exista o diferenta uriasa intre cei care creeaza dimensiuni/planete, cei care umbla cu "ligheanele" lor dintr-o dimensiune intr-alta si cei ca noi, ce nu suntem in stare nici macar sa fim stapanii propiilor noastre corpuri. Ce ne-am fi facut fara tehnologie? Uite asta e intrebarea mea...Unde am fi fost acum fara evolutia tehnologica? E doar intelegerea mea de pana acum. Vorba aia, parerea mea!!!

Sunt convins ca mutatul muntilor nu este o metafora. Lumea s-ar schimba in bine daca oamenii si-ar dori binele in lume.

@uforever: absolut exceptional!
the older I get, the faster I was