Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Legaturi catre stiri interesante!

Creat de jackie28t, 12 Iulie 2006, 01:12:37

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

ariel

"Sa avem seninatatea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat,curajul de a schimba ceea ce poate fi schimbat si mai ales intelepciunea pentru a face deosebirea intre cele doua posibilitati" (Marc Aurelius)

Kymosabe

,,Cu ajutorul unui radar de date cu o inalta rezolutie, astronomii au obtinut prima imagine a asteroidului ce se apropie de Pamant.''  :lol:
Sursa : http://www.astronomy.ro/



Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

extrateresru_ro

bin ladean a murit!!!!!!! cine sunt teroristiiiiiiii???????????
priviti din relatarea acestei femei Benazir Bhutto............curios nu?la stiri nimic.....in interviul acordat bbc-ului......s-a cenzurat tot....


fragment din inetrviu(parte cenzurata)

.......e cineva care a avut afaceri cu Jeish-e-Mohammed unul din banda de Maulana Azhar care a fost in,inchisoare in india pentru decapitarea a trei turisti englezi si trei turisti americani;la fel are afaceri co Omar Seik cel ce la asasinat pe Osama Bin Laden.....

aici e http://elproyectomatriz.wordpress.com/2008/01/19/entrevista-a-benazir-bhutto-en-espanol/               
video,e in engleza,se intelege foarte bine si e tradus in spaniola.       sunt amandoua clipuri cel cenzurt si cel adevarat
am incrededere in fiecare OM,dar nu am incredere in diavolul din el.

Kymosabe

#348
Un satelit al Statelor Unite se va prãbuºi pe Pãmânt

Un satelit de spionaj al Statelor Unite riscã sã iasã de pe orbitã ºi sã se prãbuºeascã pe Pãmânt.

Anunþul a fost fãcut de un purtãtor de cuvânt al Casei Albe. Satelitul a scãpat de sub control ºi nu se ºtie unde va cãdea. Potrivit unui oficial care a vrut sa rãmânã anonim, dispozitivul s-ar putea prãbuºi în perioada februarie - martie, pentru cã nu mai are resurse energetice.

Pânã în prezent, numeroºi sateliþi au ieºit de pe orbitã ºi s-au prãbuºit fãrã sã provoace victime sau pagube considerabile.

Dumitru Prunariu a explicat ºi ce se întâmplã cu satelitul pe care Agenþia Naþionalã Spaþialã Americanã l-a pierdut de sub control. "Este cât un autobuz mai mic ºi cãruia i s-a pierdut controlul. Aparatura de la bord a picat ºi nu mai poate fi controlat de la distanþã. Dacã un astfel de satelit se dezintegreazã ºi pãrþi metalice din el cad asupra unor zone locuite, pot sã provoace anumite pagube", considerã Prunariu.

Oficialii NASA au declarat cã se cautã soluþii ca sã evite daunele provocate de un impact al satelitului cu solul, mai ales cã acesta funcþioneazã cu un combustibil toxic pentru oameni.

Sursa: Realitatea TV
Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

Kymosabe

    
Rozicrucienii, printre noi

Este cea mai tainica si e banuita ca ar fi una dintre cele mai puternice societati din lume! Poate tocmai de aceea, putini autori s-au incumetat, de-a lungul secolelor, sa scrie macar cateva randuri despre rozicrucieni.

http://www.antena1.ro/index.php?page=news&subcat=10&id=12256&currentPage=1

Sursa : ANTENA1
Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

Shadowman

" PREA DES NOI NE BUCURAM DE CONFORTUL UNEI OPINII FARA DISCONFORTUL CUGETARII."

                                                                                        JOHN F. KENNEDY

Deanna

#351
http://www.infoportal.ro/presa~info-416148.html
Calatoriile in timp, in curand posibile?

13-02-2008, 14:00

Acceleratorul de particule care va fi pus in functiune in curand in Elvetia ar putea crea gauri negre si gauri de vierme, care creeaza posibilitatea teoretica pentru calatoria in timp.

Ne vom intalni in curand cu calatori in timp veniti din viitor? Suna ca un scenariu science-fiction, dar 2 matematicieni rusi cred ca acest lucru va fi posibil odata cu punerea in functiune in luna mai a celui mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), care apartine CERN, si care este localizat in Elvetia.

LHC este un tunel subteran de 27 km in care particulele sub-atomice sunt accelerate pana la viteze apropiate de cele ale luminii si facute sa se ciocneasca, pentru a studia rezultatul acestor ciocniri, cu speranta dezvaluirii de informatii esentiale pentru functionarea Universului.

Cei 2 matematicieni rusi, Irina Aref'eva si Igor Volovich de la Steklov Mathematical Institute din Moscova, cred ca un efect secundar al acestor experimente va fi crearea de gauri negre si gauri de vierme in spatiu-timp, care ar putea fi esentiale pentru intelegerea de catre generatiile urmatoare a calatoriei in timp si pentru construirea de masini ale timpului care sa poata face acest lucru. De fapt, matematicienii afirma ca astfel de gauri de vierme ar reprezenta primele masini ale timpului.

"Coliziunile proton-proton de la LHC ar putea duce la formarea de masini ale timpului (regiuni in spatiu-timp cu curbe de timp inchise)  care violeaza cauzalitatea [conform imaginii de pe link]. Un model pentru o astfel de masina a timpului este o gaura de vierme traversabila," se afirma in lucrarea celor 2.

De aici, speculatia ca cei care vor realiza aceste masini ar putea calatori apoi in timp, pana la momentul in care a inceput totul. Faptul ca pana acum nu am observat calatori in timp veniti din viitor ar putea sublinia doar faptul ca o astfel de calatorie in timp este posibil sa fie facuta in urma doar pana la momentul in care a aparut prima astfel de masina a timpului, adica pana la momentul primelor experimente care incep in luna mai la LHC.

Sansa ca acest lucru sa se intample este totusi infima, avand in vedere ca astfel de gauri de vierme care s-ar putea forma in prima instanta la LHC vor avea dimensiuni de ordinul atomilor, insuficienta pentru a permite trecerea unei persoane.

Faptul ca un astfel de scenariu devine, chiar daca doar teoretic, posibil este insa impresionant, viitorul apropiat putandu-ne rezerva surprize in acest sens.

(Sursa: Tech.co.uk, vnunet.com, New Scientist)

Kymosabe

Americanii au reuºit sã doboare satelitul de spionaj aflat în derivã
Joi 21 februarie 2008, 08:42

Departamentul american al Apãrãrii a anunþat cã a reuºit sã doboare satelitul de spionaj aflat în derivã înainte ca acesta sã ajungã în atmosferã.

"În jurul orei 22.26 (05.26, ora României), o navã militarã din clasa Aegis, USS Lake Erie, a lansat o rachetã SM-3 tacticã ce a lovit satelitul aproximativ la 247 kilometri deasupra Oceanului Pacific, în timp ce se afla în spaþiu cu mai mult de 44.000 kilometri pe orã", potrivit unui comunicat.

Statele Unite au decis sãptãmâna trecutã sã doboare satelitul de spionaj ce devenise de necontrolat, justificând decizia prin prezenþa unor rezervoare de circa 450 kilograme ce conþineau o substanþã foarte toxicã. Acest produs, care serveºte la propulsarea satelitului pe orbitã, putea fi periculoasã pentru populaþie, dacã rezervorul ajungea pe pãmânt intact.

Washingtonul a explicat cã a avut doar intenþia de a proteja civilii, însã unele þãri, precum Rusia, suspecteazã SUA cã au profitat de ocazie pentru a face un test antirachetã ºi a-ºi demonstra capacitatea de a distruge sateliþi în spaþiu.

Sursa: NewsIn
Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

Nox

Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

Nox

Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

jackie28t

#355
'Doomsday Vault' to Protect World's Seeds
AP
Posted: 2008-02-26 06:42:28
Filed Under: Science News
Sursa: http://news.aol.com/story/_a/doomsday-vault-to-protect-worlds-seeds/20080225164509990001?ncid=NWS00010000000001

LONGYEARBYEN, Norway (Feb. 26) - A "doomsday" seed vault built to protect millions of food crops from climate change, wars and natural disasters opened Tuesday deep within an Arctic mountain in the remote Norwegian archipelago of Svalbard.

Citat


A Noah's Ark For Plants
No, it's not Superman's Fortress of Solitude but it still might help save the world. The Svalbard Global Seed Vault opened (or is that closed?) its doors on Tuesday. The seed repository is housed in a bunker deep inside an Arctic mountain and is designed to withstand an earthquake or nuclear attack.



The Svalbard facility was dug into the permafrost on a remote Norwegian archipelago about 620 miles from the North Pole. Construction on the botanical Noah's Ark cost $9.1 million and took less than a year


Seed banks are used as a safety net to protect samples from being destroyed by climate change, natural disasters or other threats. Even in the event of a power failure, the vault's designers said the permafrost would preserve the seeds for 200 years.


The vault serves as a backup of the world's 1,400 other seed banks and can store up to 4.5 million samples. Countries can deposit seeds for free and reserve the right to withdraw them upon need.


Svalbard's remote location is meant to ensure biodiversity even in the most extreme scenarios. "So much of the value of Svalbard is that it is so far away from the dangers," one of the designers said. Seed banks in Iraq and Afghanistan were recently wiped out by war and one in the Philippines was flooded after a typhoon in 2006.


The vault is protected by armed guards. "My job is to keep away people who aren't supposed to be here -- and guard against polar bears," one vault worker said. An estimated 3,000 polar bears live on the nearby islands.


"The Svalbard Global Seed Vault is our insurance policy," Norway's Prime Minister Jens Stoltenberg told delegates at the opening ceremony. "It is the Noah's Ark for securing biological diversity for future generations."

European Commission President Jose Manuel Barroso and 2004 Nobel Peace Prize winner Wangari Maathai of Kenya were among the dozens of guests who had bundled up for the ceremony inside the vault, about 425 feet deep inside a frozen mountain.

"This is a frozen Garden of Eden," Barroso said.

The vault will serve as a backup for hundreds of other seed banks worldwide. It has the capacity to store 4.5 million seed samples from around the world and shield them from man-made and natural disasters.

Dug into the permafrost of the mountain, it has been built to withstand an earthquake or a nuclear strike.

Norway owns the vault in Svalbard, a frigid archipelago about 620 miles from the North Pole. It paid $9.1 million for construction, which took less than a year. Other countries can deposit seeds without charge and reserve the right to withdraw them upon need.

The operation is funded by the Global Crop Diversity Trust, which was founded by the U.N. Food and Agriculture Organization and Biodiversity International, a Rome-based research group.

"Crop diversity will soon prove to be our most potent and indispensable resource for addressing climate change, water and energy supply constraints, and for meeting the food needs of a growing population," said Cary Fowler, head of the Global Crop Diversity Trust.

Svalbard is cold, but giant air conditioning units have chilled the vault further to -0.4 Fahrenheit, a temperature at which experts say many seeds could last for 1,000 years.

Stoltenberg and Maathai delivered the first box of seeds to the vault during the opening ceremony — a container of rice seeds from 104 countries.

"This is unique. This is very visionary. It is a precaution for the future," Maathai, a Crop Diversity Trust board member, told The Associated Press after the ceremony.

The seeds are packed in silvery foil containers — as many as 500 in each sample — and placed on blue and orange metal shelves inside three 32-foot-by-88-foot storage chambers. Each vault can hold 1.5 million sample packages of all types of crop seeds, from carrots to wheat.

Construction leader Magnus Bredeli-Tveiten said the vault is designed to withstand earthquakes — successfully tested by a 6.2-magnitude temblor off Svalbard last week — and even a direct nuclear strike.

Many other seed banks are in less protected areas. For example, war wiped out seed banks in Iraq and Afghanistan, and one in the Philippines was flooded in the wake of a typhoon in 2006.



pri3st3ss

Autobuzul spaþial european pleacã mâine pe orbitã


Europa va marca duminicã o nouã etapã în planul sãu de cucerire a spaþiului, la o lunã dupã instalarea laboratorului sãu, Columbus, la Staþia Spaþialã Internaþionalã (SSI), prin lansarea ATV, viitoarea navã de reaprovizionare a Staþiei.

Potrivit AFP, pentru europeni, misiunea ATV (Automated Transfer Vehicle, vehicul de transfer automat) implicã o serie de premiere: cel mai mare vehicul lansat vreodatã cu o rachetã Ariane 5, care a necesitat modificãri, realizarea unui rendez-vous spaþial automatizat, supravegherea dintr-un centru de control special construit la Toulouse. Lansarea va fi efectuatã de la Centrul Spaþial din Kourou, Guyana Francezã.

Naveta de aprovizionare

Primul exemplar ATV a fost botezat ,,Jules Verne", în memoria pãrintelui literaturii SF moderne. Nava cântãreºte 20 de tone ºi are douã funcþii principale: de aprovizionare a SSI cu apã, aer, hranã, materiale ºi echipamente ºtiinþifice ºi de corectare a orbitei Staþiei. Fiecare ATV va sta în spaþiu timp de ºase luni, dupã care va fi încãrcat cu deºeurile de pe SSI ºi distrus într-o procedurã de reintrare controlatã în atmosfera Pãmântului. ,,Camionul spaþial" a fost construit pentru Agenþia Spaþialã Europeanã (ESA) de cãtre grupul Astrium Space Transportation. Vehiculul are forma unui cilindru, înalt de 10,3 metri ºi cu diametrul de 4,5 metri, putând cuprinde cu uºurinþã un autobuz londonez supraetajat.

Mai performant decât rivalul rusesc ,,Progres"

ATV are o sarcinã utilã de 9 tone, de trei ori mai mult decât actualele cargouri spaþiale ruseºti, ,,Progres". ATV va andoca la un modul rusesc al ISS abia peste douã sãptãmâni dupã lansare. Vehiculul este împãrþit în douã module principale - cel de service (pentru instrumente) ºi cel de marfã. El este echipat cu patru panouri solare, având o anvergurã totalã de 22 de metri. ATV poate înãlþa orbita SSI cu pânã la 30 de kilometri. La dezvoltarea ºi realizarea vehiculului au participat aproape 1.600 de ingineri ºi tehnicieni ai consorþiului Astrium Space, care mai cuprinde firmele Thales Alenia Space (Italia ºi Franþa) ºi Oerlikon Space (Elveþia).



sursa:  http://www.evz.ro
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

Max C.

                     CEBIT 2008 Hanovra, intre Big Brother si piraterie chinezeasca
                                                                 de Dani Rockhoff HotNews.ro
In timp ce verzii fac presiuni pentru produse IT si telecom din ce in ce mai prietenoase cu omul si mediul, Microsoft ne lanseaza intr-un univers inuman, iar chinezii isi vad de treaba cu plagiatele. Intre ,,a cincea revolutie IT" si raziile vamii germane la produse contrafacute, Cebit 2008 de la Hanovra ofera mai toate variantele de vis si dura realitate digitala. Avem nevoie de toate acestea, sau suntem din ce in ce mai ,,conectati la retea"?

Big Brother te vegheaza

La Cebit 2008, lovitura n-o dau doar chinezii pragmatici, ci si americanii vizionari. Trasatura comuna pare a fi lipsa de scrupule. Microsoft lanseaza o viziune IT in care softul citeste omul, oriunde s-ar afla, si unde fiecare va avea o identitate digitala, dupa care softul ,,va sti automat cum sa te gaseasca, unde si in ce mod".

Aceasta perspectiva de Big Brother permanent mi se pare inspaimantatoare si ilegala. Intimitatea si sfera privata a individului sunt nu doar legiferate, ci strict necesare pentru a ramane in granitele normalitatii de gandire si actiune. 

Nu vreau sa trebuiasca sa ma ascund intr-o firida a casei, unde sa-mi scriu gandurile cu creionul pe hartie. Asa a facut si eroul romanului de anticipatie ,,1984", a lui George Orwell, intr-o lume ale carei coordonate principale erau control, cenzura, teroare.

Informatia in Internet se misca inca liber, iar intrarea in acest spatiu este si trebuie sa ramana un act voluntar al fiecaruia, pentru care spatiul virtual e un cadru de munca, de afaceri sau doar de distractie si intretinere de contacte la distanta. 

Relatiile interumane, in forma lor fireasca, sunt deja suficient de pagubite de interventia ,,masinii" in petrecerea timpului liber, sau de asteptare, a fiecaruia dintre noi. De ce ma refer la ,,asteptare"? E suficient sa te urci intr-un Intercity german, ca sa vezi cat de cablati sunt calatorii: la MP3-uri, la handy-uri, la laptopuri fara de care unii par pierduti in spatiu. In spatiul real! 

Nu e un secret ca dedublarea ,,in virtual" creeaza dependenta si, mai ales la copii si adolescenti, duce la modificari de psihic si comportament. Nu e o noutate, nici ca omul zilelor noastre e din ce in ce mai rupt de natura, pe care incearca sa o imblanzeasca din nou, dupa ce a facut-o aproape praf. 

In viziunile IT despre viitor, se pare insa ca nu e loc decat pentru Big Brother si Johnny Mnemonic, multiplicat de sute de milioane de ori.

http://economie.hotnews.ro/stiri-it-2523721-cebit-2008-hanovra-intre-big-brother-piraterie-chinezeasca.htm

pri3st3ss

Din ce este format Universul

Satelitul american WMAP a furnizat zilele trecute cele mai recente ºi mai precise rezultate ale compoziþiei Universului actual ºi a Universului timpuriu. Cercetãrile ºi colectarea datelor dureazã de cinci 5 ani.


În 2006 s-a acordat premiul Nobel pentru fizicã pentru satelitul Cobe de la NASA care confirmase (în 1992) teoria Big Bangului cu privire la evoluþia Universului. În 2001 a fost lansat satelitul WMAP tot de la NASA care a confirmat rezultatele satelitului Cobe oferind rezultate încã ºi mai precise.

Dupã cinci ani de colectare de date experimentale, echipa de cercetare WMAP a dat publicitãþii compoziþia de masã ºi energie a Universului actual ºi a Universului timpuriu, adicã de când Universul avea vârsta de aproximativ 380.000 de ani, relateazã ºtiinþa.info.

Compoziþia de acum a Universului

În Universul actual, 4,6 la sutã sunt atomii, aºa cum sunt cei din materia vie sau nevie de pe Terra, din stele sau din praful interstelar.

Aproape de cinci ori mai numeroasã este o formã de materie a cãrei naturã încã nu este cunoscutã. Un premiu Nobel este garantat cui v-a reuºi sã desluºeascã secretul materiei întunecate. Este o formã de materie prezentã peste tot în Univers, dar mai ales în jurul galaxiilor, are masã ºi prin forþa gravitaþionalã influenþeazã modul în care se miºcã galaxiile sau stele în cadrul galaxiilor. De altfel, aºa a ºi fost descoperitã. I se spune materie întunecatã pentru cã nu emite luminã ca ºi materia obiºnuitã.

Aºadar, împreunã materia obiºnuitã ºi materia întunecatã formeazã doar 27,6 la sutã din Universul actual. Restul de peste trei sferturi este reprezentat de o formã misterioasã de energie. Natura ei este un mare mister ºi un alt premiu Nobel îl aºteapã pe cel ce va desluºi secretui ei.

Ca sã înþelegem mai bine despre ce este vorba, imaginaþi-vã Universul ca un balon. Spaþiul în care ne putem miºca în trei dimensiuni este reprezentat de suprafaþa acestui balon. Cum în afarã de spaþiu nu mai existã altceva, în analogia noastrã tot ce existã existã pe suprafaþa balonului, iar nimic în interiorul lui ºi nimic în afara lui. La începutul Universului, acest balon era foarte mic. Deodatã, acest balon a început sã se umfle, proces numit Big Bang.

Însã, forþa gravitaþionalã ar atrage toate galaxiile între ele ºi ar tinde ca expansiunea aceasta sã fie din ce în ce mai înceatã. Pentru a înþelege aceasta mai bine, imaginaþi-vã cã aruncaþi un mãr spre tavan, el merge din ce în ce mai sus (distanþa sa faþã de pãmânt este în expansiune), dar merge cu vitezã din ce în ce mai micã pentru cã gravitaþia îl trage în jos. La un moment dat mãrul se va opri ºi va cãdea înapoi pe Pãmânt. Ei bine, aºa se credea ºi despre Univers. Expansiunea balonului este o expansiune frânatã, se va opri cândva ºi apoi balonul va deveni iaraºi mic. Sfârºitul Universului ar fi astfel un Big Crunch, adicã o mare implozie.

Totuºi, cu mare surprindere, rezultatele experimentului Cobe au arãtat cã Universul nu doar cã nu este într-o expansiune frânatã, dar este într-o expansiune acceleratã! Este ca ºi cum mãrul nostru ar fi atras de o forþã invizibã spre tavan, iar aceastã forþã ar fi mai puternicã decât gravitaþia. Aceastã forþã misterioasã antigravitaþionalã care face ca Universul sã se extindã din ce în ce mai repede nu este alta decât aceastã misterioasã energie întunecatã care reprezintã 72% din compoziþia Universului actual.





Japonezii au descoperit o nouã planetã
Oamenii de ºtiinþã de la Kobe University cred cã o nouã planetã, aproximatv cât douã treimi din mãrimea Pãmântului, orbiteaza la marginea sistemului solar.
Cercetãtorii din vestul Japoniei spun cã rezultatele simulãrilor pe calculator i-au dus la concluzia cã e numai o chestiune de timp pânã când misterioasa "Planeta X" o sã fie descoperitã, relateazã ºtiinþa.info.
"Din cauza temperaturii foarte scãzute, suprafaþa planetei ar fi acoperitã cu gheaþã, amoniac îngheþat ºi metan", a declarat profesorul Tadashi Mukai, conducãtorul programului de cercetare, citat de AFP.
"Este o posibilitate foarte mare ca planeta încã necunoscutã, masurând 30% pânã la 70% din masa Pãmântului, sã existe la marginea sistemului nostru solar", se aratã în programul de cercetare publicat de Kobe University. "Dacã cãutarea o sã se facã la scarã largã, planeta este posibil sã fie descoperitã în mai puþin de 10 ani", se mai precizeazã.
"Planeta X" ar trebui sã aibã o orbitã elipticã planã, cu o perioadã de revoluþie de 1000 de ani ºi o razã estimativã de 15 pânã la 26 miliarde de kilometri.



  sursa : http://www.evz.ro
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

pri3st3ss

Planete similare Pãmântului în zona Alpha Centauri


Astronomii americani susþin cã sistemul de stele Alpha Centauri ar putea ascunde mai multe planete asemãnãtoare cu Pãmântul. Studiul se bazeazã pe modelãri matematice ºi a fost realizat de specialiºtii de la Universitatea California din Santa Cruz, SUA.Cea mai apropiatã stea de Soare face parte dintr-un sistem de trei stele numit Alpha Centauri. El este mai cunoscut din literatura SF unde era destinaþia multor cãlãtorii interstelare. Javiera Guedes de la Universitatea California din Santa Cruz a realizat mai multe simulãri pe computer privind formarea planetelor pentru a arãta cã în jurul stelei Alpha Centauri B s-ar fi putut forma planete terestre care la suprafaþa ar avea apã în formã lichidã.
"Dacã existã, putem sã le observãm" susþine Javiera, autorul principal al lucrãrii care a fost publicatã în revista de specialitate Astrophysical Journal.
Pe de altã parte, Gregory Laughlin profesor de astronomie ºi astrofizicã la aceeaºi universitate, unul dintre co-autorii lucrãrii, susþine cã sunt mai mulþi factori care duc la ideea potrivit cãreia Alpha Centauri B este un loc excelent pentru cãutarea planetelor terestre: strãlucirea stelei ºi poziþia sa de pe cer care permite observarea din emisfera sudicã, de exemplu.
Profesorul Laughlin crede cã e nevoie doar de 5 ani de zile de observaþii prin telescop pânã când se va observa in jurul stelei Alpha Centauri B o planetã asemãnãtoare Pãmântului.
Lucrarea mai este semnatã de Debra Fischer de la San Francisco State University, Eugenio Rivera de la UCSC, Erica Davis ºi Elisa Quintana de Institutul SETI. Cercetarea a fost finanþatã de NAS ºi Fundaþia Naþionalã pentru ªtiinþã (NSF).




Reþea de telescoape pe faþa nevãzutã a Lunii

O echipã de cercetatori americani de la Massachusetts Institute of Technology vrea sã construiascã o reþea de telescoape pe faþa nevãzutã a Lunii. Propunerea lor a fost inclusã de curând de NASA în lista celor mai bune proiecte privind viitoarele observaþii astronomice.
  Telescoapele vor investiga perioada din apropierea momentului de început al Universului, atunci când s-au nãscut stelele ºi galaxiile. Proiectul presupune construirea unei reþele de telescoape care sã se întindã pe o suprafaþã de 2 km patrati. Acestea vor recepþiona undele radio de joasã frecvenþã iar instalarea se va realiza de vehicule automate.
Observaþiile de acest tip sunt imposibil de realizat de pe Pãmânt. ªi asta din cauza a douã surse principale de interferenþã care fac dificilã recepþionarea: ionosfera ºi transmisiile radio-tv. Faþa nevãzutã a satelitului nostru natural -acolo unde se aflã ºi Craterul Spiru Haret - nu este expusã transmisiilor de acest fel ºi prin urmare este un loc ideal pentru asemenea observaþii.
Noile telescoape lunare vor putea completa capabilitãþile reþelei de telescoape care se construieºte acum pe Pãmânt, în Vestul Australiei.
Revenind la proiectul LARC, informaþiile vor permite verificarea teoriilor curente despre formarea ºi evoluþia Universului pânã la starea actualã. Apoi se vor putea studia cu mai multã precizie erupþiile solare care uneori pot provoca intreruperi ale reþelelor de comunicaþie ori a centralelor electrice de pe Pãmânt. Se va putea analiza climatul spaþial, emisiile radio de la alte planete dar ºi emisiile rezultate în urma ciocnirilor între galaxii.
Planul urmeazã sã fie detaliat într-un an de zile. Construcþia reþelei va începe cândva în anul 2025 ºi va costa dupã estimãrile experþilor aproape 1 miliard de dolari



www.nasa.gov


Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.